2018-08-31 190 浏览
久聞這裏的义燒味美,我等麻甩佬對啖啖肉的燒味總有解不開的情意結,遂相約兩名家庭成員同往一嚐他們的招牌名物。去的是利舞臺店,晚間食客不多,入座率只有四成,生意好像不太興隆,不過這也算是商業區食肆的常態。酒樓裝修佈局走中上檔次市場路線,並且設有獨立婚宴禮堂。甫坐下,已看到侍應在切片皮鴨,鴨子被吹得鼓脹,外皮乾脆,未看菜牌已決定要點一隻。以下是對當晚所點的各項菜品評價:片皮鴨-售價HK$246兩食,是一個相當貼地的親民售價,皮香脆,肉甘香,不帶腥羶異味。用作包裹鴨肉的外皮也是好貨色,有嚼勁帶麥香。薑蔥炆鴨件- 鴨件炸得乾身但不是肉汁,蔥薑香撲鼻,滲透鴨件,色香味俱全。义燒 - 外層外脆,肉汁頗多亦焾身,帶有少量燶邊,甜味恰到好處。冬林頂鼎湖上素 - 以上湯蠔油燴製冬瓜及幾種菇菌,這道菜要做得美味無他,只要上湯鮮味,冬瓜菇菌夠焾身便已足夠,當晚一道完全做到,惟此素菜以竹笙入饌的話,便更為錦上添花。椰汁紅荳糕 - 夠滑、夠挺身、椰香,紅荳則偏向硬身,帶嚼勁。總結: 食物性價比高,是晚買單連加一及茶介三位只需HK$585,每位計不用HK$200。

酒樓裝修佈局走中上檔次市場路線,並且設有獨立婚宴禮堂。

以下是對當晚所點的各項菜品評價:

2018-08-15
  • 京式片皮鴨
2018-08-26 173 浏览
打jor 兩次電話book.booking 都可以搞錯.人數寫少一半.全部人姓賴.去到當無野.sorry 都無聲.無人有意欲幫手跟進.覺得你一定會幫趁.未開席已經受氣.生意的確唔錯.但態度囂張.唔覺得自己落錯booking有問題.呢樣先令人失望.如果你話當場幫你搞店都無咁興.但無論講咩都話幫你唔到.問題是你落漏一半人. 果張台點坐得落呢?d經理,部長全部廢.因為無人出過一聲.由頭到尾只係果mark 位小姐係度.最經典係,個小姐話:你個booking唔係我落,我咩都唔知.真係想講粗口當時.
打jor 兩次電話book.
booking 都可以搞錯.
人數寫少一半.
全部人姓賴.
去到當無野.
sorry 都無聲.
無人有意欲幫手跟進.
覺得你一定會幫趁.
未開席已經受氣.
生意的確唔錯.
但態度囂張.
唔覺得自己落錯booking有問題.
呢樣先令人失望.

如果你話當場幫你搞店都無咁興.
但無論講咩都話幫你唔到.
問題是你落漏一半人. 果張台點坐得落呢?
d經理,部長全部廢.
因為無人出過一聲.
由頭到尾只係果mark 位小姐係度.
真係想講粗口當時.
2018-08-23 225 浏览
今天朋友帶我去觀塘玉桃軒飲茶,我是第一次來,在港鐵觀塘站一出就到,好方便。入座後我們叫了鐵觀音,侍應效率高,好快就沖好茶。喜歡枱與枱之間寬敞,一點都不擠迫,感覺舒服,啱曬我們傾計。早晨有優惠點心,優惠點心款式有20款以上。我覺得咸水角有驚喜,價錢$14.8,雖然便宜但水準好高,我好喜歡食咸水角,這裏炸得好脆,三件都有好多餡,整隻咸水角都填滿一條條完整肉絲,好足料。翡翠鮮蝦腸上枱還熱騰騰,腸粉好軟滑,我問傳菜姐姐可否給多點鼓油,傳菜姐姐説當然沒問題。很有禮貌香煎蓮藕餅,煎得表層好脆,咬落去魚肉好滑,蓮藕粒爽口。蝦餃有四粒和兩粒選擇,我們叫了一籠兩粒,皮薄,蝦夠大隻燒賣我一個人食了三粒,哈哈早上十時半後有小菜 ,我倆準備早餐和午餐一次過,就叫了黑椒牛仔骨和燒肉飯。牛仔骨用洋蔥一齊炒,所以好惹味,黑椒味都重,食完一塊又一塊,足足有八大塊,未免太足料吧。燒肉飯的燒肉半肥瘦,個皮好脆。食物碟碟夠熱,食得出用心制作,下次會再來

翡翠鮮蝦腸

香煎蓮藕餅,煎得表層好脆,咬落去魚肉好滑,蓮藕粒爽口。

蝦餃有四粒和兩粒選擇,我們叫了一籠兩粒,皮薄,蝦夠大隻

燒賣我一個人食了三粒,哈哈

燒肉飯的燒肉半肥瘦,個皮好脆。

食物碟碟夠熱,食得出用心制作,下次會再來
2018-08-23
2018-08-22 525 浏览
去完觀塘工廠區shopping,醫下肚先今晚有四個人,可以叫多兩個餸京式片皮鴨原隻向我面前切片有好多塊,齊備薄皮、京葱、醬料......配料我都包得唔錯份量比例剛好,最好一啖過食哂一舊一鴨兩食「豆腐菜苗滾鴨湯」,加幾卄蚊有埋湯飲翡翠花姿珊瑚蚌,西芹爽口,珊瑚蚌唔腥帶子賽螃蟹🦀️,蛋白煮得幾㓜滑,還有帶子、蟹籽椒鹽鮮尤,配上炸粉,有大排檔風味有前菜可以先食下店舖環境寛濶,可以慢食俾門口隻燒鵝吸引左
去完觀塘工廠區shopping,醫下肚先

今晚有四個人,可以叫多兩個餸

京式片皮鴨原隻向我面前切片

京式片皮鴨

有好多塊,齊備薄皮、京葱、醬料......配料

我都包得唔錯

份量比例剛好,最好一啖過食哂一舊

一鴨兩食「豆腐菜苗滾鴨湯」,加幾卄蚊有埋湯飲

豆腐菜苗滾鴨湯

翡翠花姿珊瑚蚌,西芹爽口,珊瑚蚌唔腥
翡翠花姿珊瑚蚌

帶子賽螃蟹🦀️,蛋白煮得幾㓜滑,還有帶子、蟹籽
帶子賽螃蟹

椒鹽鮮尤,配上炸粉,有大排檔風味

椒鹽鮮尤

有前菜可以先食下

店舖環境寛濶,可以慢食

俾門口隻燒鵝吸引左

2018-08-14
翡翠花姿珊瑚蚌
椒鹽鮮尤
2018-08-20 220 浏览
呢間玉桃軒已經唔係第一次黎,皆因阿媽對呢間既燒鵝情有獨鍾,加上坐得舒適,環境餐具又乾淨衛生,水準穩定;所以久唔久都會黎下價錢不是最平最抵,但吃到的是質素今晚燒鵝賣曬,所以試一下其他菜式即使是前菜亦絕不媽虎,味道甜甜辣辣,十分惹味!燒腩仔$118香脆可口,肉質非常嫩滑,入口充滿肉汁肥瘦適中,唔會有過多肥肉,吃多幾件都唔會覺得膩!褔建炒飯$158份量大用料足,對得起這個價錢!蝦仁、元貝仔、瑤柱絲很多,每一啖都很多料😍飯質亦很好一粒粒的,汁又不會過多令飯太濕🎈蒜香雞半隻$138雞肉結實、嫩滑、無雪味,入口有肉汁不乾身,皮又薄又脆,沾上附上的蒜汁味道一流👍👍👍水準令人滿意
呢間玉桃軒已經唔係第一次黎,皆因阿媽對呢間既燒鵝情有獨鍾

價錢不是最平最抵,但吃到的是質素

今晚燒鵝賣曬,所以試一下其他菜式

即使是前菜亦絕不媽虎,味道甜甜辣辣,十分惹味!

燒腩仔$118
香脆可口,肉質非常嫩滑,入口充滿肉汁

肥瘦適中,唔會有過多肥肉,吃多幾件都唔會覺得膩!

褔建炒飯$158
份量大用料足,對得起這個價錢!

蝦仁、元貝仔、瑤柱絲很多

蒜香雞半隻$138

水準令人滿意

2018-08-20
  • 褔建炒飯
  • 燒腩仔
  • 脆皮蒜香雞
2018-08-20 342 浏览
今晚係觀塘同幾位長輩要食晚飯,所以揀咗喺酒樓樓食中菜!酒樓位置非常方便,喺APM隔離既鱷魚恤中心....酒樓環境地方好大,枱與枱之間都有一段距離...令人唔會覺得好侷促...京式片皮鴨..唔係好多地方有...今晚有機會可以食都幾好呀,同埋我喜歡呢度既片皮鴨會有帶少少肉..唔會淨係得塊皮!另加$98 會有二食...揀在豆腐菜苗滾鴨湯...清清地..岩晒平少湯水既自己..帶子賽螃蟹...雖然味道清清地..但係用黎送飯就一流...!翡翠花枝珊瑚蚌...小炒夠鑊氣,味道亦算好食..!汁燒牛肋骨...味道非常惹味、牛肋骨有濃濃牛肉香味..最後有椒鹽鮮魷作為晚飯小食....我地一行5人....都食到飽飽離開..!

翡翠花枝珊瑚蚌

翡翠花枝珊瑚蚌...小炒夠鑊氣,味道亦算好食..!
燒汁牛肋骨

汁燒牛肋骨...味道非常惹味、牛肋骨有濃濃牛肉香味..
椒鹽鮮魷

最後有椒鹽鮮魷作為晚飯小食....

我地一行5人....都食到飽飽離開..!
翡翠花枝珊瑚蚌
燒汁牛肋骨
每次同家人來飲茶都會來官塘鱷魚恤中心6樓「玉桃軒酒家」這裡是飲茶好地方,因為點心價錢合理,每人平均消費唔使 $90。除了叉燒包外我就是喜歡「陳皮叉燒酥」叉燒酥鬆脆香口,叉燒餡料滿滿,略帶陳皮香味,酥而不膩,水準不俗!鮮蝦菜苗餃 $29.5 菜苗幼嫩, 口感爽脆, 配以爽口鮮蝦,味道清新,不油膩。 飲茶會食得肉多,有時也會挑一些清淡的點心吃「高山野菌餃」$28.8 晶瑩剔透的外皮包裹著富有獨特芳香野菌,味道清新,口感豐富,好岩夏天吃。 飲茶必定會選腸粉, 一見到新品「櫻花蝦XO醬腸粉」就想試試。  近來興起以櫻花蝦入饌,櫻花蝦無蝦米咁香但比較索汁,口感較薄脆配白腸粉無得輸。 腸粉有尚有米香但略為黏口, 而且豉油可以咸小小更好。 每次來玉桃軒酒家也必吃的點心還有「叉燒包」、「馬蹄牛肉腸」。不愛奶黃包的我, 甜包選了「招牌壽桃包」$20第二次吃這個壽桃包于同樣令我愛不惜手,拎上手已感到有手感、有重量、熨手非常、白蓮蓉又香又滑、大半個流心蛋黃, 高水準, 它已經成為我必食的甜點。 茶錢 $10/位
每次同家人來飲茶都會來官塘鱷魚恤中心6樓「玉桃軒酒家」

除了叉燒包外我就是喜歡「陳皮叉燒酥」

鮮蝦菜苗餃 $29.5

菜苗幼嫩, 口感爽脆, 配以爽口鮮蝦,味道清新,不油膩。

腸粉有尚有米香但略為黏口, 而且豉油可以咸小小更好。

不愛奶黃包的我, 甜包選了「招牌壽桃包」$20

茶錢 $10/位
2018-08-18
  • 招牌壽桃包
2018-08-19 134 浏览
今晚到顴塘食飯,兩大一BB, 想食酒樓方便照顧BB. 在鱷魚恤大廈上7樓,門口帶位同距講話有個BB想靜少少,個帶位安排我去大電視底下,我同佢講個電視好殘眼會影響BB,有冇其他枱。佢個回應就係別BB車背住電視買唔晒囉,其實間酒樓又唔多人,有好多其他枱冇人座位。🈚️言⋯都唔使講其他嘢啦即刻走,今時今日有咁嘅服務真係好差,甘無心做飲食,執咗佢啦,你見過帶位安排BB喺大電視下邊座嗎?之後上咗同一棟大廈9樓迦拿,門口帶位話你有BB我安排個靜小小有魚缸睇嘅位俾你啦,BB可以睇魚,高低立見。

2018-08-19
  • 感受超差既服務
2018-08-16 153 浏览
放大假跟友好過一個悠閒假日實在令人心情放鬆,這一天找個友好來來到玉桃軒吃吃點心輕輕鬆鬆歎茶~兩點多午市差不多完結店內十分清靜,得兩三枱客兩人坐張六人大圓枱叫了壺鐵觀音水滾茶靚,檯上放了點心紙,選擇不算很多...大路的款式大致也有供應...叉燒腸粉,叉燒饀倒是不錯,可是皮厚了一點,口感亦不太滑。加上size比一般的小說明是食點心,蒸點就是不容錯過的食品,而燒賣更是一個必點的食物這個燒賣只可以說是普通,是一般酒樓的質素而蝦餃真的好貴,下午茶點心頂點一籠四隻$39.8 外皮吾夠煙韌香軟也是一般的酒樓點心質素粉果只是以花生粒,冬菇粒同沙葛做餡!餃皮比起蝦餃更加之晶瑩剔透!但是味道一般!羗蔥脆皮牛肉餃樣子非常之似過節的煎堆角。只是羗蔥絲在面。可能外皮太厚關係牛肉味就好像唔覺煎釀茄子,這一個釀茄子,同坊間一般的煎釀三寶的做法差不多茄子厚身, 鯪魚肉只薄薄一層, 加上鼔汁惹味又熱辣辣幾香口嘅!鴨腳趾。鴨腳扎份量夠大,鴨掌亦非常之入味,包起來,除美味的原隻鴨掌外,附帶的肉及芋片也是厚厚的!味道好而份量也十足。豉椒排骨煎米粉。米粉煎成餅狀,香口是對的!不過米粉吸油。令我感覺這一個東西很是油膩!豉汁味道雖
放大假跟友好過一個悠閒假日
實在令人心情放鬆,
這一天找個友好來
來到玉桃軒吃吃點心輕輕鬆鬆歎茶~
兩點多午市差不多完結
店內十分清靜,得兩三枱客

兩人坐張六人大圓枱
叫了壺鐵觀音水滾茶靚,

檯上放了點心紙,選擇不算很多...
大路的款式大致也有供應...
叉燒腸粉,叉燒饀倒是不錯,

可是皮厚了一點,口感亦不太滑。
加上size比一般的小
說明是食點心,
蒸點就是不容錯過的食品,
而燒賣更是一個必點的食物
這個燒賣只可以說是普通,
是一般酒樓的質素
而蝦餃真的好貴,下午茶點心頂點
一籠四隻$39.8
外皮吾夠煙韌香軟
也是一般的酒樓點心質素
粉果只是以花生粒,

冬菇粒同沙葛做餡!
餃皮比起蝦餃更加之晶瑩剔透!
但是味道一般!
羗蔥脆皮牛肉餃樣子
非常之似過節的煎堆角。

只是羗蔥絲在面。
可能外皮太厚關係
牛肉味就好像唔覺
煎釀茄子,這一個釀茄子,
同坊間一般的煎釀三寶的做法差不多
茄子厚身, 鯪魚肉只薄薄一層,
加上鼔汁惹味又熱辣辣幾香口嘅!
鴨腳趾。鴨腳扎份量夠大,

鴨掌亦非常之入味,
包起來,除美味的原隻鴨掌外,
附帶的肉及芋片也是厚厚的!
味道好而份量也十足。
豉椒排骨煎米粉。

米粉煎成餅狀,香口是對的!
不過米粉吸油。
令我感覺這一個東西很是油膩!
豉汁味道雖好,但排骨不多
唯一是用汁撈米粉,倒是好的。
點心有好有壞!
環境以飲茶來計還可以,
坐得都舒服,服務都不錯👍
總結的評價,一個普通吧
沒有什麼特別的驚喜
2018-08-16 235 浏览
觀塘玉桃軒其實一直都想去幫襯,但見到每次樓下都有好多人等電梯上去,就放棄左。今日撞正媽咪約我去觀塘工廈購買蔘茸海味,順道去飲茶,就決定一試。入到去地方很大,樓底很,高感覺好舒服,仲有個大電視,可以一邊傾計一邊睇電視。有優惠套餐推介,點心即叫即蒸,亦都有小食及炒粉麵飯。安蝦咸水角,熱辣辣炸得脆卜卜,好香口👍南翔小籠包小籠包雖然好多酒樓都有,但做到皮簿就好小有。一咬開皮薄多汁,肉質新鮮。👍👍👍瑤柱鮮蝦灌湯餃,皮薄餡料豐富,加埋紅醋,一啖一啖簡直食個吾停。燒汁釀茄子,這樣做法都係第一次食,茄子加了蔥,蒜頭同花生碎加上特別醬汁好入味,肉軟綿綿,推介必食!蜜汁叉燒腸粉,厚度適中,叉燒半肥瘦,味道香甜
有優惠套餐推介,點心即叫即蒸,亦都有小食及炒粉麵飯。
安蝦咸水角,熱辣辣炸得脆卜卜,好香口👍
南翔小籠包
蜜汁叉燒腸粉,厚度適中,叉燒半肥瘦,味道香甜
2018-08-16 204 浏览
今日放假,小朋友又未開學,知道APM有個小型書展,就出發去觀塘,順便去飲茶,正正隔離有座鱷魚恤中心有好多酒樓,就選擇左玉桃軒。一上到去打開電梯門,酒樓裝修好華麗。地方大,所以枱與枱之間空間不會太近,坐得好舒服😌點心款色多,價錢合理點了一個瑤柱海參炆伊麵,味道適中,不會過咸或太淡,切碎了海參撈埋伊麵芽菜入口,好爽脆入味。👍👍👍玉桃蝦餃皇呢個真係必點點心,皮薄鮮蝦又彈牙😋煎釀虎皮椒,吾會太辣,煎得好香。古法馬拉糕,呢個係我最愛,熱辣辣,入口軟綿綿😋蝦籽焼賣皇,脹卜卜賣相巳經好吸引,大蝦好新鮮又彈牙。蠔皇香芋鴨腳扎,每次為左個芋頭先點,芋頭吸入好濃醬汁,質地軟綿綿,超超超好食又惹味。😋😋😋
一上到去打開電梯門,酒樓裝修好華麗。
地方大,所以枱與枱之間空間不會太近,坐得好舒服😌
點心款色多,價錢合理
玉桃蝦餃皇呢個真係必點點心,皮薄鮮蝦又彈牙😋
煎釀虎皮椒,吾會太辣,煎得好香。
古法馬拉糕,呢個係我最愛,熱辣辣,入口軟綿綿😋
蝦籽焼賣皇,脹卜卜賣相巳經好吸引,大蝦好新鮮又彈牙。
  • 玉桃蝦餃皇
2018-08-15 148 浏览
整座鱷魚中心每層都有食肆,玉桃軒位處六樓。店內有超大電視,電視迷及婚宴賓客應不會失望。枱與枱之間相隔距離充足,令客人坐得舒適。從餐單所見,早市及午市所提供的食品頗為充足,而十二時前落單更可享用特價點心。高湯鮮竹卷咬口頗佳,有高湯伴隨,使鮮竹卷更濕潤可口。鳳爪排骨蒸飯質量尚可,排骨稔熟無渣,鳳爪亦中規中矩,飯的軟硬度亦算適中。薑汁糕賣相吸引,製作認真,入口頓感薑味甚濃,糕亦彈牙夠黏,甜度調較亦恰到好處。豉油皇炒麵咸度適中,麵質爽口,份量亦足。九制陳皮叉燒酥屬虚有其名,因食落完全感覺不到有陳皮存在,幸好叉燒酥亦算有水準,咬落微溫可口。叉燒腸腸皮厚薄適中,叉燒具鮮味。馬拉糕賣相及味道都名符其實,甚有懷舊氣息。潮州粉果皮薄且晶瑩通透,內裏饀料充足,尤其花生更覺鬆脆可口。山竹牛肉具一般水平,燒賣皇上覆蓋蟹籽,賣相可人,質感甚濃,味道亦佳。總括而言,該酒樓出品的點心雖未見很特出,但已屬平均水平之上,加上其座位及環境亦頗舒適,屬知己良朋共敘的理想地方。

高湯鮮竹卷咬口頗佳,有高湯伴隨,使鮮竹卷更濕潤可口。
高湯鮮竹卷

鳳爪排骨蒸飯

薑汁糕

豉油皇炒麵咸度適中,麵質爽口,份量亦足。
豉油皇炒麵

九制陳皮叉燒酥

密汁叉燒腸/懷舊馬拉糕

潮州蒸粉果/時菜鲮魚球

山竹牛肉球/蟹籽燒賣皇

薑汁糕
山竹牛肉球/蟹籽燒賣皇
2018-08-12 156 浏览
難得今日早收工,同屋企人一齊出黎食晚飯,咁就近近地揀反一間酒樓食,因為老媽子同老爸都係鍾意食中菜 本身想叫片皮鴨,但原來數量有限,黎到先知可以book位時預番,惟有下次先叫啦。之後見到其他枱都有問,同樣失望而回,睇黎依度片皮鴨真係好出名。 最後叫反家常小菜食下 第一個既係燕窩芙蓉花膠𡙡,女仔梗係鍾意燕窩啦,而且又有花膠,再加上蛋白做芙蓉,成個𡙡味道好清甜。仲有叫燒腩仔,外脆內嫩,肉質肥瘦岩岩好,老爸食到讚不絕口。滑蛋炒蝦球,蛋唔會炒到太老身,夠滑,蝦球好味。 最後仲有帶子賽螃蟹,成碟菜幾鮮味,帶子細細粒但有咬口。老爸鍾意飲啤酒,叫左兩罐,又叫左兩碗白飯,埋單一個人二百幾,唔錯的一餐。不過美中不足既係食唔到片皮鴨,下次一定要book定位食!

最後叫反家常小菜食下

仲有叫燒腩仔,外脆內嫩,肉質肥瘦岩岩好,老爸食到讚不絕口。

滑蛋炒蝦球,蛋唔會炒到太老身,夠滑,蝦球好味。

最後仲有帶子賽螃蟹,成碟菜幾鮮味,帶子細細粒但有咬口。

2018-08-11 113 浏览
黎開觀塘行街,突然想食小菜,同朋友決定黎玉桃軒食晚飯。呢到夜晚都有好多選擇,唔同既特色小菜,海鮮,肉類,選擇多到令人難以選擇。 坐低既時候D staff 就推介可以叫隻京式扁皮鴨$238,我地係食一味食法,包住皮食。黎到既時候staff 即場切鴨,將d 皮同少量肉放上碟。D 皮蒸得幾熱,口感唔錯。仲可以加青瓜,甜醬同蔥絲,一咬落去既口感非常好。 紅燒北菇豆腐煲$108 之後仲叫左多個豆腐煲,豆腐預先炸了,加埋冬菇加菜心,都十分入味吸汁呢。
黎開觀塘行街,突然想食小菜,同朋友決定黎玉桃軒食晚飯。

仲可以加青瓜,甜醬同蔥絲,一咬落去既口感非常好。

2018-08-11 172 浏览
好耐冇同朋友黎呢到食飯,玉桃軒呢到既選擇都十分之多,夜晚既menu 乜都有, 岩晒我地既口味。我地人少少叫左三個送,但已經夠飽了。花之片珊瑚蚌$118炒西芹加上花之片,珊瑚蚌既口感唔錯。蜜椒薯仔牛柳粒$128賣相十分吸引,呢個配搭夠晒飽肚,薯仔炸香了加埋蜜糖,仲有青椒,牛柳粒炒香了。帶子賽螃蟹$138炒蛋白加左調味,滑滑地口感好好,帶粉少咸,帶子好彈牙,加埋西蘭花就更健康。叫個白飯都係$15,更加飽肚呢。

我地人少少叫左三個送,但已經夠飽了。
花之片珊瑚蚌$118

炒西芹加上花之片,珊瑚蚌既口感唔錯。
蜜椒薯仔牛柳粒$128

帶子賽螃蟹$138

叫個白飯都係$15,更加飽肚呢。
2018-08-09