2018-09-10 237 浏览
8/9(六) 訂了枱晚餐用膳,酒樓劃了半場作婚宴,另外半場為晚餐散客用膳,散客只坐了大約半場,我們叫了八道菜,1.粟米班塊 2.义燒 3.大蝦粉絲煲 4.紅燒豆腐煲 5.蒸龍躉 6.炸子雞 7.上湯時蔬 8. 壽包。但酒樓要用兩小時才能上完八道菜,還要我們吹了又吹,也未能按可以送上菜餚。 一家吃到也吃到沒隱,樓面話追了,但仍要等二十分鐘才見一道菜, 使大家的興致也下降, 廚房的應付能力真是令人失望。
2018-09-08
2018-09-09 275 浏览
鱷魚恤中心有好多中菜既餐廳今日黎左 玉桃軒 試下好鐘意佢光猛 乾淨既環境檯同檯之間有好多空間唔會覺得好擠逼而且仲有個大電視今日叫左都係我鐘意既點心要讚下佢個咸菜胡椒豬肚湯好足料 咸菜豬肚都好多個湯奶白色 好重胡椒味豬肚好夠厚又彈牙熱辣辣既湯飲落去真係好正咸水角size岩岩好個外皮好煙韌厚薄岩岩好又唔會有太油其他點心都係水準以上中午兩點後黎就有下午茶優惠好多熱門點心都有再平仲抵食超級推介比一家大細好岩傾計 食物又好食 環境服務又好
鱷魚恤中心有好多中菜既餐廳

仲抵食

超級推介比一家大細
好岩傾計 食物又好食 環境服務又好
2018-09-08 279 浏览
屋企人突然話想食片皮鴨,🤔記得之前去過玉桃軒飲茶,見到餐牌好似有得食,所以就打電話訂位😊!地方不是很大,但環境舒適,約八點時段,人流不算太多,可以直接人坐😊已經有中秋佳節套餐!好大隻的片皮鴨,剛剛燒好,香噴噴的,皮脆肉嫩、肉質肥而不膩、瘦而不柴😋😋當然晤少得青瓜,蔥白和醬汁!一鴨二食另加$98 ,我就選擇了豆腐菜苗滾鴨湯!雖然是滾湯,但好清甜,好足料!帶子賽螃蟹$138蛋白滑,帶子鮮,加上甜醋一齊食,口感好有層次,連白飯食一流😋椒鹽准香鮮尤$128炸得香脆不油膩,鮮尤亦容易咬開不痴牙,多D椒鹽就更好😊
已經有中秋佳節套餐!
當然晤少得青瓜,蔥白和醬汁!
一鴨二食另加$98 ,我就選擇了豆腐菜苗滾鴨湯!
雖然是滾湯,但好清甜,好足料!
帶子賽螃蟹$138
椒鹽准香鮮尤$128
炸得香脆不油膩,鮮尤亦容易咬開不痴牙,多D椒鹽就更好😊
2018-09-07 346 浏览
放假同家姐,行街,食飯,又睇戲,去APM最好不過!突然之間又話好想食片皮鴨,記得之前去過玉桃軒酒家飲茶,環境同質素都晤錯,所以今餐晚餐就去玉桃軒啦😊入坐之前,當然先問下片皮鴨有冇貨先😅平日的七㸃半時間,人流不是太多,輕鬆入座!套餐,單點都有!京式片皮鴨$258兩個人食一隻片皮鴨,有D誇張😅,好飽,但好好食!一D都唔騷,熱辣辣嘅皮,包住香脆鴨肉片,配埋京蔥同埋甜甜既醬汁,簡直一流😋,而且肥瘦比例適中,沒有油膩感!薑蔥粉絲肉蟹煲 $168一打開個蓋,香氣撲鼻,火侯亦控制得好好,因為煮得夠乾身夠香,加上粉絲吸收晒蟹既鮮味,特別惹味!肉蟹啖啖肉,先炸後焗,每啖都食到薑蔥醬汁的味道👍🏻👍🏻👍🏻
入坐之前,當然先問下片皮鴨有冇貨先😅
平日的七㸃半時間,人流不是太多,輕鬆入座!
套餐,單點都有!
京式片皮鴨$258
薑蔥粉絲肉蟹煲 $168
肉蟹啖啖肉,先炸後焗,每啖都食到薑蔥醬汁的味道👍🏻👍🏻👍🏻
  • 京式片皮鴨
2018-09-04 382 浏览
觀塘吃午飯總是一件難事。一到Lunch time 總是人山人海,每間餐廳外都排了滿滿長龍。今天是朋友聚會,於是找來一間茶樓飲茶,細說一下心事。位於觀塘鱷魚恤中心玉桃軒酒家,其實LUNCH 的食物不算貴, 2人叫了5個點心都只需要$100 一位。黑椒牛仔骨煲黑椒味非常香的一道菜! 打開煲蓋傳來一陣黑椒牛仔骨的香氣。牛仔骨非常入味,而肉都算厚,雖然大大塊,但肉質仍然很滑,而且牛味重,非常岩食肉獸!蝦餃王蝦餃王一籠四件,大小剛剛好,上台時保持新鮮熱辣,蝦仁鮮味十足,但蝦餃皮略微偏厚了,如果粉皮更薄一點則更美味。馬拉糕馬拉糕顏色呈偏深的啡色,顯示黃糖的分量十足,而糕體佈滿細小呈蜂窩狀的小孔,吃起來非常鬆軟,還有帶有濃厚的蛋香。櫻花蝦腸粉這道櫻花蝦腸粉的分量十足,一共有9條齋腸粉,粉皮既薄且口感細緻軟滑,新鮮出爐熱騰騰的,淋上甜是豉油,配上鮮中帶咸的櫻花蝦乾,更能提升腸粉的美味,值得推介。啫啫通菜煲

黑椒牛仔骨煲

蝦餃王

馬拉糕

櫻花蝦腸粉

啫啫通菜煲

2018-08-31 188 浏览
久聞這裏的义燒味美,我等麻甩佬對啖啖肉的燒味總有解不開的情意結,遂相約兩名家庭成員同往一嚐他們的招牌名物。去的是利舞臺店,晚間食客不多,入座率只有四成,生意好像不太興隆,不過這也算是商業區食肆的常態。酒樓裝修佈局走中上檔次市場路線,並且設有獨立婚宴禮堂。甫坐下,已看到侍應在切片皮鴨,鴨子被吹得鼓脹,外皮乾脆,未看菜牌已決定要點一隻。以下是對當晚所點的各項菜品評價:片皮鴨-售價HK$246兩食,是一個相當貼地的親民售價,皮香脆,肉甘香,不帶腥羶異味。用作包裹鴨肉的外皮也是好貨色,有嚼勁帶麥香。薑蔥炆鴨件- 鴨件炸得乾身但不是肉汁,蔥薑香撲鼻,滲透鴨件,色香味俱全。义燒 - 外層外脆,肉汁頗多亦焾身,帶有少量燶邊,甜味恰到好處。冬林頂鼎湖上素 - 以上湯蠔油燴製冬瓜及幾種菇菌,這道菜要做得美味無他,只要上湯鮮味,冬瓜菇菌夠焾身便已足夠,當晚一道完全做到,惟此素菜以竹笙入饌的話,便更為錦上添花。椰汁紅荳糕 - 夠滑、夠挺身、椰香,紅荳則偏向硬身,帶嚼勁。總結: 食物性價比高,是晚買單連加一及茶介三位只需HK$585,每位計不用HK$200。

酒樓裝修佈局走中上檔次市場路線,並且設有獨立婚宴禮堂。

以下是對當晚所點的各項菜品評價:

2018-08-15
  • 京式片皮鴨
2018-08-26 173 浏览
打jor 兩次電話book.booking 都可以搞錯.人數寫少一半.全部人姓賴.去到當無野.sorry 都無聲.無人有意欲幫手跟進.覺得你一定會幫趁.未開席已經受氣.生意的確唔錯.但態度囂張.唔覺得自己落錯booking有問題.呢樣先令人失望.如果你話當場幫你搞店都無咁興.但無論講咩都話幫你唔到.問題是你落漏一半人. 果張台點坐得落呢?d經理,部長全部廢.因為無人出過一聲.由頭到尾只係果mark 位小姐係度.最經典係,個小姐話:你個booking唔係我落,我咩都唔知.真係想講粗口當時.
打jor 兩次電話book.
booking 都可以搞錯.
人數寫少一半.
全部人姓賴.
去到當無野.
sorry 都無聲.
無人有意欲幫手跟進.
覺得你一定會幫趁.
未開席已經受氣.
生意的確唔錯.
但態度囂張.
唔覺得自己落錯booking有問題.
呢樣先令人失望.

如果你話當場幫你搞店都無咁興.
但無論講咩都話幫你唔到.
問題是你落漏一半人. 果張台點坐得落呢?
d經理,部長全部廢.
因為無人出過一聲.
由頭到尾只係果mark 位小姐係度.
真係想講粗口當時.
2018-08-23 225 浏览
今天朋友帶我去觀塘玉桃軒飲茶,我是第一次來,在港鐵觀塘站一出就到,好方便。入座後我們叫了鐵觀音,侍應效率高,好快就沖好茶。喜歡枱與枱之間寬敞,一點都不擠迫,感覺舒服,啱曬我們傾計。早晨有優惠點心,優惠點心款式有20款以上。我覺得咸水角有驚喜,價錢$14.8,雖然便宜但水準好高,我好喜歡食咸水角,這裏炸得好脆,三件都有好多餡,整隻咸水角都填滿一條條完整肉絲,好足料。翡翠鮮蝦腸上枱還熱騰騰,腸粉好軟滑,我問傳菜姐姐可否給多點鼓油,傳菜姐姐説當然沒問題。很有禮貌香煎蓮藕餅,煎得表層好脆,咬落去魚肉好滑,蓮藕粒爽口。蝦餃有四粒和兩粒選擇,我們叫了一籠兩粒,皮薄,蝦夠大隻燒賣我一個人食了三粒,哈哈早上十時半後有小菜 ,我倆準備早餐和午餐一次過,就叫了黑椒牛仔骨和燒肉飯。牛仔骨用洋蔥一齊炒,所以好惹味,黑椒味都重,食完一塊又一塊,足足有八大塊,未免太足料吧。燒肉飯的燒肉半肥瘦,個皮好脆。食物碟碟夠熱,食得出用心制作,下次會再來

翡翠鮮蝦腸

香煎蓮藕餅,煎得表層好脆,咬落去魚肉好滑,蓮藕粒爽口。

蝦餃有四粒和兩粒選擇,我們叫了一籠兩粒,皮薄,蝦夠大隻

燒賣我一個人食了三粒,哈哈

燒肉飯的燒肉半肥瘦,個皮好脆。

食物碟碟夠熱,食得出用心制作,下次會再來
2018-08-23
2018-08-22 522 浏览
去完觀塘工廠區shopping,醫下肚先今晚有四個人,可以叫多兩個餸京式片皮鴨原隻向我面前切片有好多塊,齊備薄皮、京葱、醬料......配料我都包得唔錯份量比例剛好,最好一啖過食哂一舊一鴨兩食「豆腐菜苗滾鴨湯」,加幾卄蚊有埋湯飲翡翠花姿珊瑚蚌,西芹爽口,珊瑚蚌唔腥帶子賽螃蟹🦀️,蛋白煮得幾㓜滑,還有帶子、蟹籽椒鹽鮮尤,配上炸粉,有大排檔風味有前菜可以先食下店舖環境寛濶,可以慢食俾門口隻燒鵝吸引左
去完觀塘工廠區shopping,醫下肚先

今晚有四個人,可以叫多兩個餸

京式片皮鴨原隻向我面前切片

京式片皮鴨

有好多塊,齊備薄皮、京葱、醬料......配料

我都包得唔錯

份量比例剛好,最好一啖過食哂一舊

一鴨兩食「豆腐菜苗滾鴨湯」,加幾卄蚊有埋湯飲

豆腐菜苗滾鴨湯

翡翠花姿珊瑚蚌,西芹爽口,珊瑚蚌唔腥
翡翠花姿珊瑚蚌

帶子賽螃蟹🦀️,蛋白煮得幾㓜滑,還有帶子、蟹籽
帶子賽螃蟹

椒鹽鮮尤,配上炸粉,有大排檔風味

椒鹽鮮尤

有前菜可以先食下

店舖環境寛濶,可以慢食

俾門口隻燒鵝吸引左

2018-08-14
翡翠花姿珊瑚蚌
椒鹽鮮尤
2018-08-20 220 浏览
呢間玉桃軒已經唔係第一次黎,皆因阿媽對呢間既燒鵝情有獨鍾,加上坐得舒適,環境餐具又乾淨衛生,水準穩定;所以久唔久都會黎下價錢不是最平最抵,但吃到的是質素今晚燒鵝賣曬,所以試一下其他菜式即使是前菜亦絕不媽虎,味道甜甜辣辣,十分惹味!燒腩仔$118香脆可口,肉質非常嫩滑,入口充滿肉汁肥瘦適中,唔會有過多肥肉,吃多幾件都唔會覺得膩!褔建炒飯$158份量大用料足,對得起這個價錢!蝦仁、元貝仔、瑤柱絲很多,每一啖都很多料😍飯質亦很好一粒粒的,汁又不會過多令飯太濕🎈蒜香雞半隻$138雞肉結實、嫩滑、無雪味,入口有肉汁不乾身,皮又薄又脆,沾上附上的蒜汁味道一流👍👍👍水準令人滿意
呢間玉桃軒已經唔係第一次黎,皆因阿媽對呢間既燒鵝情有獨鍾

價錢不是最平最抵,但吃到的是質素

今晚燒鵝賣曬,所以試一下其他菜式

即使是前菜亦絕不媽虎,味道甜甜辣辣,十分惹味!

燒腩仔$118
香脆可口,肉質非常嫩滑,入口充滿肉汁

肥瘦適中,唔會有過多肥肉,吃多幾件都唔會覺得膩!

褔建炒飯$158
份量大用料足,對得起這個價錢!

蝦仁、元貝仔、瑤柱絲很多

蒜香雞半隻$138

水準令人滿意

2018-08-20
  • 褔建炒飯
  • 燒腩仔
  • 脆皮蒜香雞
2018-08-20 342 浏览
今晚係觀塘同幾位長輩要食晚飯,所以揀咗喺酒樓樓食中菜!酒樓位置非常方便,喺APM隔離既鱷魚恤中心....酒樓環境地方好大,枱與枱之間都有一段距離...令人唔會覺得好侷促...京式片皮鴨..唔係好多地方有...今晚有機會可以食都幾好呀,同埋我喜歡呢度既片皮鴨會有帶少少肉..唔會淨係得塊皮!另加$98 會有二食...揀在豆腐菜苗滾鴨湯...清清地..岩晒平少湯水既自己..帶子賽螃蟹...雖然味道清清地..但係用黎送飯就一流...!翡翠花枝珊瑚蚌...小炒夠鑊氣,味道亦算好食..!汁燒牛肋骨...味道非常惹味、牛肋骨有濃濃牛肉香味..最後有椒鹽鮮魷作為晚飯小食....我地一行5人....都食到飽飽離開..!

翡翠花枝珊瑚蚌

翡翠花枝珊瑚蚌...小炒夠鑊氣,味道亦算好食..!
燒汁牛肋骨

汁燒牛肋骨...味道非常惹味、牛肋骨有濃濃牛肉香味..
椒鹽鮮魷

最後有椒鹽鮮魷作為晚飯小食....

我地一行5人....都食到飽飽離開..!
翡翠花枝珊瑚蚌
燒汁牛肋骨
每次同家人來飲茶都會來官塘鱷魚恤中心6樓「玉桃軒酒家」這裡是飲茶好地方,因為點心價錢合理,每人平均消費唔使 $90。除了叉燒包外我就是喜歡「陳皮叉燒酥」叉燒酥鬆脆香口,叉燒餡料滿滿,略帶陳皮香味,酥而不膩,水準不俗!鮮蝦菜苗餃 $29.5 菜苗幼嫩, 口感爽脆, 配以爽口鮮蝦,味道清新,不油膩。 飲茶會食得肉多,有時也會挑一些清淡的點心吃「高山野菌餃」$28.8 晶瑩剔透的外皮包裹著富有獨特芳香野菌,味道清新,口感豐富,好岩夏天吃。 飲茶必定會選腸粉, 一見到新品「櫻花蝦XO醬腸粉」就想試試。  近來興起以櫻花蝦入饌,櫻花蝦無蝦米咁香但比較索汁,口感較薄脆配白腸粉無得輸。 腸粉有尚有米香但略為黏口, 而且豉油可以咸小小更好。 每次來玉桃軒酒家也必吃的點心還有「叉燒包」、「馬蹄牛肉腸」。不愛奶黃包的我, 甜包選了「招牌壽桃包」$20第二次吃這個壽桃包于同樣令我愛不惜手,拎上手已感到有手感、有重量、熨手非常、白蓮蓉又香又滑、大半個流心蛋黃, 高水準, 它已經成為我必食的甜點。 茶錢 $10/位
每次同家人來飲茶都會來官塘鱷魚恤中心6樓「玉桃軒酒家」

除了叉燒包外我就是喜歡「陳皮叉燒酥」

鮮蝦菜苗餃 $29.5

菜苗幼嫩, 口感爽脆, 配以爽口鮮蝦,味道清新,不油膩。

腸粉有尚有米香但略為黏口, 而且豉油可以咸小小更好。

不愛奶黃包的我, 甜包選了「招牌壽桃包」$20

茶錢 $10/位
2018-08-18
  • 招牌壽桃包
2018-08-19 134 浏览
今晚到顴塘食飯,兩大一BB, 想食酒樓方便照顧BB. 在鱷魚恤大廈上7樓,門口帶位同距講話有個BB想靜少少,個帶位安排我去大電視底下,我同佢講個電視好殘眼會影響BB,有冇其他枱。佢個回應就係別BB車背住電視買唔晒囉,其實間酒樓又唔多人,有好多其他枱冇人座位。🈚️言⋯都唔使講其他嘢啦即刻走,今時今日有咁嘅服務真係好差,甘無心做飲食,執咗佢啦,你見過帶位安排BB喺大電視下邊座嗎?之後上咗同一棟大廈9樓迦拿,門口帶位話你有BB我安排個靜小小有魚缸睇嘅位俾你啦,BB可以睇魚,高低立見。

2018-08-19
  • 感受超差既服務
2018-08-16 153 浏览
放大假跟友好過一個悠閒假日實在令人心情放鬆,這一天找個友好來來到玉桃軒吃吃點心輕輕鬆鬆歎茶~兩點多午市差不多完結店內十分清靜,得兩三枱客兩人坐張六人大圓枱叫了壺鐵觀音水滾茶靚,檯上放了點心紙,選擇不算很多...大路的款式大致也有供應...叉燒腸粉,叉燒饀倒是不錯,可是皮厚了一點,口感亦不太滑。加上size比一般的小說明是食點心,蒸點就是不容錯過的食品,而燒賣更是一個必點的食物這個燒賣只可以說是普通,是一般酒樓的質素而蝦餃真的好貴,下午茶點心頂點一籠四隻$39.8 外皮吾夠煙韌香軟也是一般的酒樓點心質素粉果只是以花生粒,冬菇粒同沙葛做餡!餃皮比起蝦餃更加之晶瑩剔透!但是味道一般!羗蔥脆皮牛肉餃樣子非常之似過節的煎堆角。只是羗蔥絲在面。可能外皮太厚關係牛肉味就好像唔覺煎釀茄子,這一個釀茄子,同坊間一般的煎釀三寶的做法差不多茄子厚身, 鯪魚肉只薄薄一層, 加上鼔汁惹味又熱辣辣幾香口嘅!鴨腳趾。鴨腳扎份量夠大,鴨掌亦非常之入味,包起來,除美味的原隻鴨掌外,附帶的肉及芋片也是厚厚的!味道好而份量也十足。豉椒排骨煎米粉。米粉煎成餅狀,香口是對的!不過米粉吸油。令我感覺這一個東西很是油膩!豉汁味道雖
放大假跟友好過一個悠閒假日
實在令人心情放鬆,
這一天找個友好來
來到玉桃軒吃吃點心輕輕鬆鬆歎茶~
兩點多午市差不多完結
店內十分清靜,得兩三枱客

兩人坐張六人大圓枱
叫了壺鐵觀音水滾茶靚,

檯上放了點心紙,選擇不算很多...
大路的款式大致也有供應...
叉燒腸粉,叉燒饀倒是不錯,

可是皮厚了一點,口感亦不太滑。
加上size比一般的小
說明是食點心,
蒸點就是不容錯過的食品,
而燒賣更是一個必點的食物
這個燒賣只可以說是普通,
是一般酒樓的質素
而蝦餃真的好貴,下午茶點心頂點
一籠四隻$39.8
外皮吾夠煙韌香軟
也是一般的酒樓點心質素
粉果只是以花生粒,

冬菇粒同沙葛做餡!
餃皮比起蝦餃更加之晶瑩剔透!
但是味道一般!
羗蔥脆皮牛肉餃樣子
非常之似過節的煎堆角。

只是羗蔥絲在面。
可能外皮太厚關係
牛肉味就好像唔覺
煎釀茄子,這一個釀茄子,
同坊間一般的煎釀三寶的做法差不多
茄子厚身, 鯪魚肉只薄薄一層,
加上鼔汁惹味又熱辣辣幾香口嘅!
鴨腳趾。鴨腳扎份量夠大,

鴨掌亦非常之入味,
包起來,除美味的原隻鴨掌外,
附帶的肉及芋片也是厚厚的!
味道好而份量也十足。
豉椒排骨煎米粉。

米粉煎成餅狀,香口是對的!
不過米粉吸油。
令我感覺這一個東西很是油膩!
豉汁味道雖好,但排骨不多
唯一是用汁撈米粉,倒是好的。
點心有好有壞!
環境以飲茶來計還可以,
坐得都舒服,服務都不錯👍
總結的評價,一個普通吧
沒有什麼特別的驚喜
2018-08-16 235 浏览
觀塘玉桃軒其實一直都想去幫襯,但見到每次樓下都有好多人等電梯上去,就放棄左。今日撞正媽咪約我去觀塘工廈購買蔘茸海味,順道去飲茶,就決定一試。入到去地方很大,樓底很,高感覺好舒服,仲有個大電視,可以一邊傾計一邊睇電視。有優惠套餐推介,點心即叫即蒸,亦都有小食及炒粉麵飯。安蝦咸水角,熱辣辣炸得脆卜卜,好香口👍南翔小籠包小籠包雖然好多酒樓都有,但做到皮簿就好小有。一咬開皮薄多汁,肉質新鮮。👍👍👍瑤柱鮮蝦灌湯餃,皮薄餡料豐富,加埋紅醋,一啖一啖簡直食個吾停。燒汁釀茄子,這樣做法都係第一次食,茄子加了蔥,蒜頭同花生碎加上特別醬汁好入味,肉軟綿綿,推介必食!蜜汁叉燒腸粉,厚度適中,叉燒半肥瘦,味道香甜
有優惠套餐推介,點心即叫即蒸,亦都有小食及炒粉麵飯。
安蝦咸水角,熱辣辣炸得脆卜卜,好香口👍
南翔小籠包
蜜汁叉燒腸粉,厚度適中,叉燒半肥瘦,味道香甜