2021-11-03 124 浏览
朋友介紹我嚟呢間omakase,話好高質就一於帶媽媽嚟試吓😋-首先嚟咗個秋刀魚同蟹肉豆腐,係啖啖新鮮蟹肉既味道-每次食omakase都覺得店員嘅服務態度真係好好🥰而且亦都會好細心咁建議品嚐食物嘅次序-呢個又係好好味!層皮充滿脆卜卜,🐟充滿牛油嘅味道,配菜蘆筍亦都好好食☺️-哇!係我嘅至愛馬糞海膽同魚子!唔係講笑真係好鮮甜🤤🤤🤤啲魚子波波系我口腔裡爆開了🤩比個close up佢地😏-再嚟個魚湯烏冬🍜暖番個身-最後再食埋個甜品,真係滿足晒連媽媽都大讚呀
朋友介紹我嚟呢間omakase,話好高質

就一於帶媽媽嚟試吓😋

首先嚟咗個秋刀魚同蟹肉豆腐,係啖啖新鮮蟹肉既味道

每次食omakase都覺得店員嘅服務態度真係好好🥰
而且亦都會好細心咁建議品嚐食物嘅次序

哇!係我嘅至愛馬糞海膽同魚子!
唔係講笑真係好鮮甜🤤🤤🤤
啲魚子波波系我口腔裡爆開了🤩

比個close up佢地😏

再嚟個魚湯烏冬🍜暖番個身

最後再食埋個甜品,真係滿足晒

連媽媽都大讚呀
2021-10-30 196 浏览
之前嚟玄鮨淨係食過午市套餐,前幾日跟朋友嚟食午市omakase($1088PP)。佢之前食過幾次晚市話好正!前菜蟹膏豆腐:勁重蟹味,撈埋啲香滑豆腐食正。佃煮秋刀魚:用咗傳統日本家庭烹調方式,味道甘甜帶少少鹹。刺身鱈場蟹:一個字甜!深海池魚縞鰺:好厚,入口鮮甜。昆布漬銀鱈魚:上乘的銀鱈魚加上少少昆布漬提升鮮味。中拖羅:有豐腴嘅油份但唔肥膩。九繪魚:第一次食,有彈性又清爽口感。原來九繪魚會變性,女變男。熟食A5薄燒宮崎和牛洋蔥包第一次咁樣食, A5和牛油脂分布充足,師傅都燒得好香。熟咗嘅洋蔥軟淋淋,一啲都唔刺鼻。呢個配搭估唔到幾好食。壽司富山白蝦:通透嘅蝦肉質柔軟,個味鮮甜又濃郁。金目鯛:油分甘香,肉類嫩滑。赤鯥魚:爽口又充滿鮮味。馬糞海膽:好大份,海膽好清甜!以前細個食埋啲平嘢以為海膽一定好腥,原來靚嘅好甜。真鯛魚湯呢碗嘢奶白色嘅魚湯好足料,仲有舊魚肉添!甜品Cake: 咖啡朱古力蛋糕本身都未係好飽,食埋呢個蛋糕就啱啱好。有香濃咖啡味,但又唔會太甜。食咗好多魚,我個胃成為水族館。嗰日冇得睇住師傅整有啲可惜。

前菜
蟹膏豆腐:勁重蟹味,撈埋啲香滑豆腐食正。
佃煮秋刀魚:用咗傳統日本家庭烹調方式,味道甘甜帶少少鹹。

刺身
鱈場蟹:一個字甜!
深海池魚縞鰺:好厚,入口鮮甜。
昆布漬銀鱈魚:上乘的銀鱈魚加上少少昆布漬提升鮮味。
中拖羅:有豐腴嘅油份但唔肥膩。

A5薄燒宮崎和牛洋蔥包

壽司
富山白蝦:通透嘅蝦肉質柔軟,個味鮮甜又濃郁。
金目鯛:油分甘香,肉類嫩滑。
赤鯥魚:爽口又充滿鮮味。

真鯛魚湯
呢碗嘢奶白色嘅魚湯好足料,仲有舊魚肉添!

甜品
Cake: 咖啡朱古力蛋糕

食咗好多魚,我個胃成為水族館。嗰日冇得睇住師傅整有啲可惜。
呢座cubus係靚餐廳集中地😂 大時大節慶祝啱曬~環境係我暫時去過最靚 隔得好開私隱度高☺️推薦黎解下鄉愁 刺身壽司同熟食都一流✅🍣🍱❣️前菜&茶碗蒸每個set都會有🙆🏻‍♀️ 餐具好靚細細碟 每樣都好食好豐富🥳有胡麻醬沙律🥗 南瓜沙律🎃同青瓜貝柱🥒茶碗蒸係蝦🦐 大蝦超鮮味同菇同高湯入曬味落蛋度💕❣️Sashimi set lunch $560雖然想食omakase 但budget所限食住lunch set🥺其實滿足感差唔多 而且咁多刺身OMG‼️ ✨有白蝦 白水足(八爪魚腳) 帆立貝 北海道白海膽 縞鰺 平鱸魚 拖羅 劍魚 金線鯛 黑鯥✨由白身嘅食起 帆立貝新鮮 平鱸魚薄切爽口( ˙༥˙ ) 再到深海池魚王鰝鰺🐟 金線鯛 黑鯥用火槍輕燒過 香味突出最愛之一拖羅🥺 厚切油花同肉感都有 超高質😭最最愛係海膽( ˘͈ ᵕ ˘͈ ) 只係食到creamy同甜味🥳Sashimi set lunch ❣️A5 wagyu beef teriyaki - with chef choice sashimi $590有刺身過吓口癮💕 係上面精選幾樣🌟呢個和牛配上照燒汁 超級送飯🐄 ( ⸝⸝⸝⁼̴́◡︎⁼̴̀⸝⸝⸝)有好多
呢座cubus係靚餐廳集中地😂 大時大節慶祝啱曬~
環境係我暫時去過最靚 隔得好開私隱度高☺️

其實滿足感差唔多 而且咁多刺身OMG‼️
金線鯛 黑鯥用火槍輕燒過 香味突出
最愛之一拖羅🥺 厚切油花同肉感都有 超高質😭

刺身過吓口癮💕 係上面精選幾樣🌟
有好多醬汁痴係面🦦 如果想食多啲牛味可以撥走啲汁~
都算幾厚 燒得7成熟左右 中間仲係粉嫩🦩
外層有點焦脆內裏脂香滿溢 heavenly🙆🏻‍♀️

❣️忌廉卷
應該日日唔同 草莓🍓同抹茶味🍵 我揀草莓💕
唔係普通瑞士卷 蛋糕濕潤 忌廉滑✅
  • 前菜
  • Sashimi Set Lunch
2021-10-26 144 浏览
因為朋友即將離開香港✈️我地要留返個屬於我哋嘅美好回憶👭所以揀咗哩間omakase食好西👅-好鍾意個蟹肉豆腐,入口食到啖啖既蟹肉🦀️另外吞拿魚卷下面啲啫喱酸酸地好開胃😋-全部都好新鮮好正🤤最出色嘅就係吞拿魚,我以前唔識欣賞吞拿魚係我未食過啲正嘅🤭左邊果塊係燒過嘅,而右邊果塊就原切,一啖放落口係滿滿嘅魚油脂肪,真係好滿足🤤🤤-馬糞海膽好鮮甜!好味到我仲偷食埋朋友果塊😆--食咗啲凍野再嚟碗暖笠笠既魚湯🐟-焦糖蛋糕都好出色🍰👏🏻
因為朋友即將離開香港✈️
我地要留返個屬於我哋嘅美好回憶👭
所以揀咗哩間omakase食好西👅

好鍾意個蟹肉豆腐,入口食到啖啖既蟹肉🦀️
另外吞拿魚卷下面啲啫喱酸酸地好開胃😋

全部都好新鮮好正🤤
最出色嘅就係吞拿魚,我以前唔識欣賞吞拿魚係我未食過啲正嘅🤭

馬糞海膽好鮮甜!
好味到我仲偷食埋朋友果塊😆

食咗啲凍野再嚟碗暖笠笠既魚湯🐟

焦糖蛋糕都好出色🍰👏🏻
玄鮨 (銅鑼灣)📍銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓趁秋天嚟到 搵咗呢間餐廳食下最新秋季嘅omakase 🍁一坐低 侍應姐姐已經好熱情咁遞上熱茶同口罩套中午時段有午市商務套餐提供 ($1200/位 10%服務費)一於叫呢個 咩都唔使諗 等廚師幫我發辦😍前菜🥙雪場蟹肉蟹膏豆腐🦀 最鍾意秋天 因為又有蟹食呢款係新鮮雪場蟹拆肉 溝埋蟹膏 鮮甜得來又有蟹膏嘅香味豆腐都好特別 因為加咗蟹膏落去整 喺出面冇食過磯煮鮑魚 鮑魚煮得淋滑 入味彈牙 誠意之作刺身🐟兵庫縣 赤穗蠔是令生蠔加上紫蘇花 辣蘿蔔蓉作調味 蠔身脹卜卜 鮮甜味美深海池魚 介花介得好靚 厚切中拖羅&大拖羅 完全冇筋 充滿油脂嘅香味金目鯛 以火灸輕輕燒過 胡椒調味 魚味幾濃郁 有特色 鯖魚 冬季魚類 屬於比較濃味嘅一種 襯上薑蓉 可以平衡返個魚味煮物 甘鯛立鱗燒 紫蘇花 高糖蕃茄🍅以半煎炸形式製作 將滾油淋上魚皮上面令到魚鱗可以企直 魚肉保持嫩滑 魚皮好似薯片咁脆 一啖有兩種口感🤤蕃茄一咬落去已經感覺到佢好鮮甜 幾有驚喜壽司🍣喜之次 山葵漬 又名海中嘅紅寶石❤️赤陸 芥末 屬於貴價魚 魚肉嫩滑 幸福感十足火灸赤身 用火逼咗啲油分出嚟 反而有
玄鮨 (銅鑼灣)

📍銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓

壽司🍣

喜之次 山葵漬 又名海中嘅紅寶石❤️
赤陸 芥末 屬於貴價魚 魚肉嫩滑 幸福感十足
火灸赤身 用火逼咗啲油分出嚟 反而有另外一種口感🔥
北海道馬糞海膽 用紫菜包住海膽同壽司飯一齊食 今日嘅海膽creamy鮮甜 正😻

魚湯烏冬🍜
每次食omakase都好期待最後呢個魚湯
因為會將餐廳嘅魚骨拎煲
煲到奶白色又濃味 烏冬幾彈牙😻

蘋果芝士蛋糕🍰
連畫上句號既芝士蛋糕都幾好食
有粒粒蘋果肉 唔會太Heavy
兩年沒飛日本了 最近特別想念鄉下美食約了日本狂迷豪番餐 誓要重拾家鄉感覺地點選在「玄鮨」Omakase界頗有名氣可說是鮨店老字號 連續五年米芝蓮推介食材大部分即日飛機貨 水準穩定有保證由經驗豐富師傅 挑選最時令食材作配搭驚喜一道接一道 這就是廚師發辦的魔力-⧫⧫⧫ 廚師發板 Omakase $2500 /per person ⧫⧫⧫-⧫⧫ 前菜 3 品 - 磯煮鮑魚·佃煮秋刀·高糖蕃茄 ⧫⧫磯煮鮑魚頗入味 口感偏彈牙愈嚼愈有味佃煮秋刀魚 應該至少煨煮了兩小時以上已達致化骨效果 不是我杯茶但欣賞誠意蕃茄的確高糖 入口像水果一樣清甜開胃-⧫⧫ 蟹料理 - 北海道花咲蟹 ⧫⧫竟然能吃到北海道四大名蟹之一 花咲蟹夏日限定品種 產量非常少因此特別珍貴活花咲蟹紫褐色外殼 佈滿棘刺凹凸不平煮過後卻像一朵盛開紅花 故稱為花咲蟹來貨是當天飛機貨 輕輕拖水半生熟食用當時得令蟹腳呈滿肉 肉質軟嫩味道淡雅除了基本食法 還提供蟹醋啫喱一蟹兩食微酸帶淡淡柚子香 清爽夏日很對我口味-⧫⧫ 刺身 8 品 ⧫⧫··北海道仙鳳趾生蠔··厚岸灣仙鳳趾以蠔聞名 有海中牛奶美譽體積較大蠔身肥美飽滿 佐以酸汁蘿蔔泥口感豐厚 腍滑
兩年沒飛日本了 最近特別想念鄉下美食

當時得令蟹腳呈滿肉 肉質軟嫩味道淡雅
除了基本食法 還提供蟹醋啫喱一蟹兩食
微酸帶淡淡柚子香 清爽夏日很對我口味

⧫⧫ 刺身 8 品 ⧫⧫
生蠔·鮮鯖魚·煙燻鰹魚·赤鯥·銀鱈魚·大拖羅·中拖羅·白象拔蚌

··北海道仙鳳趾生蠔··

金目鯛·富山白蝦·縞鰺·帆立貝·馬糞海膽·三文魚籽
雪白魚湯
晴王葡萄·赤肉蜜瓜·蜜黑豆
2021-10-10 1876 浏览
今日趁住星期日,同朋友食返餐正嘅Omakase獎勵吓自己。$2500/位(另收加一)前菜日本番茄配柚子和風汁清新嘅酸甜味好開胃。原隻磯煮鮑魚肉質鮮嫩彈牙。佃煮秋刀魚甜甜地嘅味道滲入曬喺秋刀魚入面。炸閘蟹細細隻但入面都有蟹肉,蟹味濃郁。鱈場蟹生菜卷雖然有生菜包住,但都不失蟹肉嘅海水味。新鮮蟹肉蟹膏蟹膏好香濃,蟹肉好彈牙。刺身建議先食咗貝類,然後食白身魚,最後先食拖羅。帆立貝好鮮甜,上面配上芥末。仙鳳芷生蠔成隻手咁大隻,食落好creamy好順滑,好肥美,配埋昆布啱啱好。六扇子包住昆布漬,一放入口,鹹鹹甜甜嘅昆布漬就會爆出黎,好滿足。深海池魚科 鰝魚煙燻鰹魚配埋薑蓉食。中拖羅 魚味濃郁。大拖羅好肥美,油脂感十足。熟食金鯛立麟燒採用半煎炸方法,食落似薯片口感,魚肉好滑。旁邊有紫蘇花,鍾意紫蘇香氣嘅話可以加入少少花食用。壽司有六款,依次食用為:九繪魚梅子昆布漬右口魚赤鯥魚皇喜之池白蝦配魚子醬赤海膽味道由淡味食到濃味,款款出色,最後嘅赤海膽非常鮮甜。白魚湯淨係用左魚呢一種食材去製造,每日用日本新鮮魚熬製,味道濃郁,入口順滑。水果最後有三種水果,依次食用由好甜嘅真澄提子開始,然後到北海道赤肉蜜瓜,最
今日趁住星期日,同朋友食返餐正嘅Omakase獎勵吓自己。

$2500/位(另收加一)

日本番茄配柚子和風汁
清新嘅酸甜味好開胃。

原隻磯煮鮑魚
肉質鮮嫩彈牙。

佃煮秋刀魚
甜甜地嘅味道滲入曬喺秋刀魚入面。

炸閘蟹
細細隻但入面都有蟹肉,蟹味濃郁。

鱈場蟹生菜卷
雖然有生菜包住,但都不失蟹肉嘅海水味。

新鮮蟹肉蟹膏
蟹膏好香濃,蟹肉好彈牙。

刺身
建議先食咗貝類,然後食白身魚,最後先食拖羅。

帆立貝
好鮮甜,上面配上芥末。

仙鳳芷生蠔

六扇子
包住昆布漬,一放入口,鹹鹹甜甜嘅昆布漬就會爆出黎,好滿足。

深海池魚科 鰝魚

煙燻鰹魚
配埋薑蓉食。

中拖羅
魚味濃郁。

大拖羅
好肥美,油脂感十足。

金鯛立麟燒

壽司
有六款,依次食用為:

九繪魚梅子昆布漬
右口魚
赤鯥
魚皇喜之池
白蝦配魚子醬
赤海膽

味道由淡味食到濃味,款款出色,最後嘅赤海膽非常鮮甜。

白魚湯

水果
最後有三種水果,依次食用由好甜嘅真澄提子開始,然後到北海道赤肉蜜瓜,最後再食宮崎楊桃,為呢餐做一個完滿嘅結束。
2021-10-10
2021-10-07 212 浏览
男朋友生日緊係揀佢期待已久嘅Omakase,上網搵咗好多research,好多餐廳都有好多廣告,普遍都正負評兩極。於是我專登揀咗呢間廣告偏少,但好評壓倒勝負評先講下地理位置,距離地鐵站都係5-8分鐘左右,我哋去個日落雨都唔係好怕,因為只係行一段路仔。而且佢係利園,唔需要行入去d小巷入面,地理位置相當不錯去到餐廳樓下,有個好四正嘅lobby,十幾個人企係入面等𨋢都唔係問題上到去即刻就有人服務我哋,等都唔洗等,侍應仲好貼心問我哋有冇特別要求,我膽粗粗同佢要求想要生蠔始終男朋友生日,佢個日又好想食蠔,所以就大膽提出要求。估唔到佢哋竟然可以滿足到我呢個要求淨係嚟到呢到我已經覺得呢間餐廳實在太好啦~終於都入戲肉,廚師好有耐心會不停講解每碟菜食,其中有好多食材都來自北海道。的確係到食到出面唔會食得到嘅味道,由前菜到點心,每一碟都十分精美,而且味道都令我哋十分難忘。今次呢個omakase絕對會推薦所有朋友嚟食,係一個十分滿意又難忘嘅經歷
男朋友生日緊係揀佢期待已久嘅Omakase

淨係嚟到呢到我已經覺得呢間餐廳實在太好啦~

2021-10-04 219 浏览
終於有得放假,可以放鬆下,決定食好少少,帶埋朋友黎食壽司,餐廳設有吧枱同普通座位,今日無咩特別要求,想坐得舒服啲所以簡左普通座位Sushi Lunch Set午市套餐好豐富除左有漬物同日式小吃附有沙律和味噌湯仲有日式茶碗蒸蛋,個蛋好水潤 嫩溜,口感味道到唔差,仲有加左d元貝同蝦米,增添唔少既鮮味食完d前菜,好快就到主角出場啦,一共係有8款既壽司既,分別係海鮮卷、赤身、A5和牛 、紫蘇魚同北海道海膽等等,職員係上菜到有好用心咁介紹,只係我唔記得哂咁多,當中最吸引我當然係北海道海膽,望落每塊海膽到係乾身同飽滿,就咁睇覺得好新鮮,食落口口感係creamy,鮮甜,無苦味,真係好好食另外仲叫左個Kagoshima Pork Shogayak生薑燒鹿兒島黑毛豬黑毛豬肉質比較扎實,用左薄切既形式,食落口就唔會太靭,味道甘甜肉味豐富而且緊緻多汁,最好食既食法就配埋碗白飯囉黎撈埋汁食最後仲會有個卷蛋甜品,味道雖然唔可以同出面一d大牌子做比較,但到不過不失,一個餐有咁多前菜主食,食埋個甜品做結尾,今餐真係好滿足

Sushi Lunch Set

食完d前菜,好快就到主角出場啦,一共係有8款既壽司既,

無苦味,真係好好食

最後仲會有個卷蛋甜品

2021-10-03 162 浏览
當日係星期日食晏晝嘅時間叫咗兩個lunch set呢三款前菜味道都吾錯第一個係合桃加銀魚子,跟住係冬菇同埋燉蛋我覺得合桃街銀魚指呢一個配搭係超級好味因為佢甜甜地令人覺得好開胃燉蛋下面有一啲嘅配料我都唔係好記得係啲乜嘢啦但係我唔記得即係代表冇乜特別啦燒豬扒套餐會有一個刺身送個人覺得係非常之抵食呢個set好似都係$400左右跟住有三款刺身絕對唔係三文魚嗰啲便宜嘢而係帶子,吞拿魚,同埋唔知咩魚嗰種唔知咩魚係好好食佢好彈牙但係又會有魚嘅鮮味咁當然我覺得佢嘅刺身係非常之新鮮食落去係完全唔同一般壽司店嘅嗰種感覺呢一個豬扒佢嘅軟硬度係啱啱好但係唯一一樣野就係太鹹啦越食越覺得鹹一定要送飯但係佢啲洋蔥係超級好味好甜刺身set呢度總共有八款嘅刺身每一房刺身都非常之高質當日我仲有呢個七折優惠所以係非常之抵食
當日係星期日食晏晝嘅時間
叫咗兩個lunch set
呢三款前菜味道都吾錯
第一個係合桃加銀魚子,跟住係冬菇同埋燉蛋
我覺得合桃街銀魚指呢一個配搭係超級好味
燒豬扒套餐會有一個刺身
個人覺得係非常之抵食

呢個set好似都係$400左右
跟住有三款刺身絕對唔係三文魚嗰啲便宜嘢
而係帶子,吞拿魚,同埋唔知咩魚
嗰種唔知咩魚係好好食

刺身set呢度總共有八款嘅刺身每一房刺身都非常之高質

當日我仲有呢個七折優惠
所以係非常之抵食
2021-10-02 155 浏览
仲未有得去旅行就去食餐高級料理當去咗轉旅行,去食廚師發辦就最啱,採用當時最新鮮食材,每次去都會有驚喜前菜先品嚐溫室蕃茄配搭麻醬食,再食魷魚入面有好多魚籽好爽脆,然後到鮟鱇魚肝可以夾住脆餅食,入口外脆內裡細滑 刺身-生蠔配上柚子酸汁食,幾清新-活粒貝配上岩鹽同少許檸檬皮食帶出鮮味-九繪魚,用魚籽做裝飾配帶甜味嘅醬油食-深海池魚,厚切且爽口-金目鯛,經火炙過令皮下脂肪油份迫出,配上柚子胡椒,更鮮甜-帶子,新鮮即開出嚟做刺身,肉質柔軟-銀鱈魚,魚油豐富,好滑溜-拖羅,由無咁重油份開始食慢慢遞增到滿口魚油香,正 熟食金鯛魚,連魚鱗都炸到好鬆脆,外層脆卜卜,魚肉嫩滑 壽司幾款貝類壽司都好鮮,最好食係蝦壽司,上面放咗蝦膏同魚子醬,幾夾,海膽都有三款,份量好澎湃,最尾個款係最濃郁最好味 湯品超濃郁奶白色魚湯,熱辣辣,入面仲有魚肉同豆腐,好好飲 甜品三款時令生果做結尾,分別係梨、哈密瓜同埋提子,三款都好清甜

刺身
-生蠔配上柚子酸汁食,幾清新
-活粒貝配上岩鹽同少許檸檬皮食帶出鮮味
-九繪魚,用魚籽做裝飾配帶甜味嘅醬油食
-深海池魚,厚切且爽口
-金目鯛,經火炙過令皮下脂肪油份迫出,配上柚子胡椒,更鮮甜
-帶子,新鮮即開出嚟做刺身,肉質柔軟
-銀鱈魚,魚油豐富,好滑溜
-拖羅,由無咁重油份開始食慢慢遞增到滿口魚油香,正

熟食
金鯛魚,連魚鱗都炸到好鬆脆,外層脆卜卜,魚肉嫩滑

湯品
超濃郁奶白色魚湯,熱辣辣,入面仲有魚肉同豆腐,好好飲

甜品
三款時令生果做結尾,分別係梨、哈密瓜同埋提子,三款都好清甜

2021-09-28
2021-09-30 131 浏览
慶祝周年紀念,約左同男朋友去呢間提供廚師發辦既餐廳慶祝坐係bar枱,可以見到師傅整壽司同同司博傾計前菜係日本蕃茄加柚子汁、榮螺同安康魚肝夾餅紫蘇葉花咲蟹腳,超級新鮮,蟹肉鮮甜,口感都夠爽滑,師傅建議想濃味啲就點啫喱跟住係北海道生蠔,師傅好細心將我果份切開兩份,因為女仔難啲一口食晒,男朋友果份就一口過,因為咁食係最原汁原味,生蠔係我食過最鮮甜好味,口感真係好Creamy🤩🤩跟住到刺身有煙薰過既鰹魚,有兩片,前面係背位,後面係腩位,師傅建議先食背位,跟住先食多啲油脂嘅腩位北海道帆立貝,一片係食鮮味,一片係食油脂香,兩種味道,兩種享受然後喺中拖羅同大拖羅中拖羅少啲油脂,同肉類分佈平均,食落無咁滯,大拖羅加左紫蘇葉,去油膩,同埋要一啖食落口,咁就唔會破壞魚脂香刺身之後食個熱食間場金邊魷魚燒半煎炸,香脆惹味之餘魚鮮味都無流失跟住就壽司,咁多款我最鐘意赤木魚壽司同海膽壽司,睇下海膽有幾多!係到尾都會食到,口感creamy、入口即融最後仲有刺身級魚熬成既湯同新鮮水果做甜品🥰
慶祝周年紀念,約左同男朋友去呢間提供廚師發辦既餐廳慶祝
坐係bar枱,可以見到師傅整壽司同同司博傾計
前菜係日本蕃茄加柚子汁、榮螺同安康魚肝夾餅

跟住到刺身

然後喺中拖羅同大拖羅

刺身之後食個熱食間場

金邊魷魚燒半煎炸,香脆惹味之餘魚鮮味都無流失

最後仲有刺身級魚熬成既湯同新鮮水果做甜品🥰

2021-09-25 178 浏览
前菜: 芝麻醬沙律,冬菇,核桃魚仔,茶碗蒸茶碗蒸幾好味,落咗干貝好香,蛋好滑。Sushi Set Lunch $480w/ signature salad and hot udon 松葉蟹,赤鯥魚,穴子,帆立貝,大拖羅,白蝦,北海道白海膽,雜綿魚卷款款壽司都好新鮮,當中最愛嘅係:大拖羅:超級肥美,油脂豐富,入口即溶👍🏻北海道白海膽:一睇就知佢好新鮮完全冇溶到,食落好鮮甜好creamy!超正👍🏻帆立貝:肉身肥厚啖啖肉,鮮爽帶甜👍🏻Deluxe Chirashi $420w/ signature salad and soup of the day 帶子,赤身,大拖羅,黑睦魚,白蝦,三文魚子,北海道白海膽 etc 一樣食落樣樣新鮮,都係大拖羅同埋北海道白海膽最出色!烏冬, 蝦麵豉湯烏冬湯底幾清,咬落去好煙韌麵豉湯加咗啲蝦仔飲落味道更有層次甜品: 迷你蛋糕仔,好味,不過好細舊一啖已經食咗😂
前菜:
芝麻醬沙律,冬菇,核桃魚仔,茶碗蒸

茶碗蒸幾好味,落咗干貝好香,蛋好滑。

Sushi Set Lunch $480
款款壽司都好新鮮,當中最愛嘅係:
大拖羅:超級肥美,油脂豐富,入口即溶👍🏻
帆立貝:肉身肥厚啖啖肉,鮮爽帶甜👍🏻

Deluxe Chirashi $420
一樣食落樣樣新鮮,都係大拖羅同埋北海道白海膽最出色!

烏冬, 蝦麵豉湯
烏冬湯底幾清,咬落去好煙韌
麵豉湯加咗啲蝦仔飲落味道更有層次

甜品: 迷你蛋糕仔,好味,不過好細舊一啖已經食咗😂
2021-09-23 192 浏览
之前帶媽咪食過佢好鍾意,作為孝順女既我當然再帶佢黎試下!今次我地都係黎食lunch!我地叫左個壽司set 同埋特上魚生飯既set lunch! 首先就會上前菜,前菜有茶碗蒸、沙律、銀魚仔乾配合桃同埋漬物!壽司set擺盆已經好吸引,有鰝深、金目鯛、金扇鯛、北海道帆立貝、拖羅、牡丹蝦,仲有一個細嘅三文魚子海膽飯至於特上魚生飯既配料同壽司既差唔多,魚生夠厚切,所有都好新鮮又鮮味!魚生飯會配一個麵豉湯,而壽司就會配烏冬,食完刺身食返d熱野暖一暖胃最後可以揀甜品或者飲品,我地每樣要左一款,今日嘅甜品係朱古力小蛋捲,朱古力味都幾香, 配埋杯又香又滑嘅咖啡就非常完滿

壽司set擺盆已經好吸引,有鰝深、金目鯛

午餐
2021-09-20 185 浏览
開咗學兩個幾星期已經累成狗🐶為咗犒賞下自己,呢日嘅half-dayoff就book咗呢間連續五年入選「米芝蓮指南香港澳門」嘅壽司店🍣食咗人生第一次嘅壽司omakase🧑🏻‍🍳午市廚師發辦平過晚市,係初次嘗試嘅好選擇😌·<Shushi Set Lunch> ʜᴋᴅ 480每款Set Lunch都包括前菜、主菜同甜品或咖啡☕️<前菜>🔸黑白薯糕兩塊蒟蒻似好實在嘅啫喱,爽口又彈牙,味道又帶少少海鮮味,就好似食緊刺身咁🤪🔸琥珀核桃銀魚乾核桃同銀魚乾充滿裹滿糖漿,灑上白芝麻,非常香口😋🔸茶碗蒸蛋香幾明顯,配料仲有幾粒帶子同魚翅/素翅,鮮味更出眾😙🔸和風沙律芝麻醬配新鮮沙律菜🥗·<主食>呢個set嘅壽司有7貫,由廚師發辦🧑🏻‍🍳師傅仲會好細心咁講解每款食材,仲會問下飯量合唔合適,可以再調整☺️🔸石鯛先嚟比較清新嘅石鯛,質感爽口,有筋膜所以都比較煙韌😛🔸日本銀鱈魚日本銀鱈魚唔同西京銀鱈魚,前者可以刺身用,但後者就一定要熟食🔥日本銀鱈魚油脂豐富,入口魚油香爆發,仲有黑松露醬作點綴,氣味更多層次😚🔸赤鱸魚呢款相對比較腍身,加咗少少柚子胡椒,食落都無咁油膩🍊🔸岩
午市廚師發辦平過晚市,係初次嘗試嘅好選擇😌
<Shushi Set Lunch> ʜᴋᴅ 480
每款Set Lunch都包括前菜、主菜同甜品或咖啡☕️
<前菜>
🔸黑白薯糕
🔸琥珀核桃銀魚乾
核桃同銀魚乾充滿裹滿糖漿,灑上白芝麻,非常香口😋
🔸茶碗蒸
蛋香幾明顯,配料仲有幾粒帶子同魚翅/素翅,鮮味更出眾😙
🔸和風沙律
芝麻醬配新鮮沙律菜🥗
<主食>
🔸石鯛
先嚟比較清新嘅石鯛,質感爽口,有筋膜所以都比較煙韌😛
🔸日本銀鱈魚
🔸赤鱸魚
呢款相對比較腍身,加咗少少柚子胡椒,食落都無咁油膩🍊
🔸岩手縣元貝
元貝非常爽口,唔會有腥味😙見到司傅握壽司前仲會拍打一下,令佢有反射動作更企身,可見佢有幾新鮮😛
🔸牡丹蝦
牡丹蝦膠質滿滿,我就幾鍾意呢種質地,味道鮮甜,加埋燒蝦膏仲有甘口嘅滋味☺️
🔸藍鰭大拖羅
本身唔太偏好大拖羅,覺得油脂太高,不過司傅將佢配上紫蘇葉同紫菜,紫蘇嘅清香啱啱好中和油脂,但又保留到魚油香😚入口即化,即刻成為本場MVP🏅
🔸根室赤海膽
重頭戲要壓軸出場❗️紫菜上鋪滿澎湃嘅海膽,司傅建議就咁品嘗咗海膽嘅原味,先再一啖過食🤤海膽非常鮮甜,入口又creamy🤩紫菜到入口嘅時候都仲係好脆,原來呢度嘅紫菜都係貴價貨,要成$40一塊㗎💸
🔸溫烏冬
到最後仲會有個溫烏冬暖暖胃,大食人士都唔使驚唔夠飽啦🌝
<甜品>
是日甜品係香蕉味嘅蛋捲🍌蛋糕質地比較實同有少少粉感🤏🏻中間嘅朱古力忌廉有微微可可嘅甘苦,中和咗甜味🍫
用餐經驗非常唔錯,服務周到,師傅亦有主動講解同溝通👍🏻