2019-07-15 34 浏览
作為食肉獸嘅我,時不時都會燒肉癮起🤓 醒起TST有呢間牛魔,所以二話不說就約左個friend黎食我地一男一女食量驚人,連幫我地燒肉嗰位姐姐都話我地好拆得😂呢個<和牛刺身>不得了,啲肉非常嫩滑,肉質亦好新鮮,一啲都唔腥唔羶,襯埋新鮮海膽食簡直一流!下次黎必定encore呢道菜!另一款會encore就係牛小排。首先,作燒得剛剛好,唔會過熟。而且牛小排本身醃得好好味,食落牛味濃而帶甜味,肉質亦好軟腍,肉汁滿溢,好出色👍🏻👍🏻加埋前菜、湯、雞等肉,呢餐食到我地捧住個肚走!

我地一男一女食量驚人,連幫我地燒肉嗰位姐姐都話我地好拆得😂

加埋前菜、湯、雞等肉,呢餐食到我地捧住個肚走!
  • 和牛牛五花
  • 美國Prime牛肋骨
  • A4和牛沙朗刺身伴海膽
2019-07-14 31 浏览
之前喺朋友instagram見到呢間燒肉店,即刻pm佢叫佢帶我食😂 兜兜轉轉過左幾個月,終於黎到牛魔😍坐左喺吧枱,全餐飯都有專人幫我地燒肉,我地就un un腳等食就ok😂先黎嘅係我全晚嘅最最最愛——和刺海膽刺身!!和牛刺身新鮮到不得了,而且油脂豐腴,肉質軟腍😍 加埋鮮甜海膽真心係味覺嘅一大享受!其他牛、豬肉都質素甚過,特別係牛五花腩。平時豬嘅五花腩就食得多,但原來牛五花都係超級香口、惹味,而且佢地燒得啱啱好,唔會有任何一舊肉係燒得過熟。呢餐<牛魔>燒肉餐食得我地好滿足,無論食物定服務都好好,一定會再來!

先黎嘅係我全晚嘅最最最愛——和刺海膽刺身!!

2019-07-14 60 浏览
放假帶爸爸去吃好東西,男人大多是食肉獸,所以帶他去食日韓燒肉店牛魔。尖沙咀棉登徑成條街都是食肆,星期日的早上這裡已經人頭湧湧,很多遊客幫襯隔離的華嫂冰室。牛魔的裝修幾潮,最特出一定是牆上的壁畫,為室內環境增添不少生氣。坐在窗邊的座位,看著路人經過,幾寫意。同爸爸都點了午市套餐的set 1, 安格斯特選肉眼丼飯套餐,連前菜同餐湯,再加錢點了桃子汁和熱生薑蜂蜜茶。今天的餐湯是牛肉湯,味道幾濃郁。前菜有韓國泡菜,醃青瓜和大豆牙菜,有點蔬菜令這餐營養更平衡。肉眼外面煎得焦香,裡面帶一點紅色,牛肉味濃,日本珍珠米飯🍚尤其好吃,甘香軟熟,清得一粒不漏。

2019-07-14
午餐
2019-07-09 91 浏览
社會的前景不明朗 , 心情沉重 , 需要多多吃肉來加加油、打打氣 ~據朋友口中得知 尖沙咀-棉登徑 有一間叫 牛魔 Yakiniku More 的日韓餐廳 , 風評甚佳 , 於是筆者和太座便前往 , 一嚐究竟 ~店名叫 牛魔 , 當然就是以牛肉為主打 , 有日本牛肉、美國牛肉、澳洲牛肉供應,部位由牛舌至肉眼至牛五花 .... 一次過可以吃到 日式料理 和 韓式的料理 (包括烤肉),真是 double fantasy ~ Menu ~點了一碗海帶湯 , 味道跟傳統的韓國餐廳的海帶湯 , 沒什麼大分別 ~A4 和牛沙朗刺身伴海膽 (兩件) : 賣相靚靚 , A4和牛入口即溶,配搭海膽的濃郁甜美,滿口都是豐腴之味 , 不蘸任何東西已經超級美味 , two thumbs up ~澳洲厚切和牛牛脷心 (四片) : 去吃烤肉 , 必定會點牛舌來食 , 牛舌的肉質柔軟香濃 , 筆者就喜歡把牛舌烤得8成熟來吃 ~美國 PRIME 牛肋骨 (二件) : 長長得牛肋骨 , 烤起上來特別過癮 , 烤好之後就用剪刀 , 剪成一塊塊來吃 , 牛肋骨是用醬料醃製過的 , 味道甜甜香香 , 風味十足 ~全天然豚肉五

Menu ~
全天然豚肉五花腩 & 澳洲和牛牛五花 ~

澳洲和牛牛五花 (120g) : 味道鹹鹹香香又夠肉味 ,筆者認為要把牛五花烤得透 , 夠焦香就好吃 ~
全天然豚肉五花腩 (薄切跟生菜) : 烤肉的熟度當然因人而異 , 筆者就喜歡把五花腩肉 , 烤得透透徹徹 , 要夠焦香 , 再用蔬菜卷著來吃 , 味道一絕 ~

聽著勁歌 , 邊吃燒肉 , 夫復何求 ~

本篇完 ~
 約咗好友中午聚舊, 行咗去近k11 附近,有假日套餐供應的牛魔皇。 餐廳樓底好高, 裝修有特色, 以黑色為主調 , 最搶眼係個性人像壁畫。呈開放式嘅廚房, 各種設備,食物 製作程序一目了然~有不少假日套餐, 烧魚類,定食,拉麵都有。 一場嚟到當然係食燒肉。😋😍二人假日套餐 (A)$320有燒肉拼盤, 沙律,自家製特色餐湯, 三色韓式泡菜,白飯, 非常豐富。👍牛魔王沙律, 黑芝麻嘅沙律醬, 蔬菜爽脆夠清新!新款韓式泡菜味道唔錯,唔會醃得太鹹或太酸。😋👍 溫室青瓜尤其爽脆。黑椒鹽花牛肋肉, 牛肋肉肉味濃, 表面的黑椒鹽 非常搶味。 比較起來, 和牛五花腩更多油花,入口即溶, 食落滿口油香。美國prime牛肋骨, 很喜歡吃牛肋骨, 大概是因為連附著骨的肉更有咬口, 又帶少少油香。這條牛肋骨剪開有成七,八塊, 入口鬆化無比, 带甜甜地嘅醃味更添滋味!食燒肉唔少得嘅冰凍啤酒。 Suntory 生啤 $55, 味道較清, 配燒肉啱啱好!熱柚子蜂蜜茶, 味道很濃。

呈開放式嘅廚房, 各種設備,食物 製作程序一目了然~

二人假日套餐 (A)$320

牛魔王沙律, 黑芝麻嘅沙律醬, 蔬菜爽脆夠清新!

黑椒鹽花牛肋肉, 牛肋肉肉味濃, 表面的黑椒鹽 非常搶味。

比較起來, 和牛五花腩更多油花,入口即溶, 食落滿口油香

熱柚子蜂蜜茶, 味道很濃。

2019-07-06 71 浏览
朋友約食lunch棉登徑,餐廳鄰近K11,地鐵站N2 出口行3分鐘就到,非常方便今次去牛魔食飯,入到餐廳被壁畫吸引 午市套餐價錢合理$85起  套餐有三小碟前菜,有泡菜、青瓜和芽菜、紫菜湯、沙津 烤醬汁牛肉餐 $110牛肉跟鐵板上,肉質亦相當唔錯,醬汁微甜香口,加上洋蔥香甜,加多碗白飯,非常滿足 68度溫泉蛋豚肉飯餐 $95除左牛好食,豚豬都好好食!豚肉充滿肉汁香口,加上本人十分喜歡溫泉蛋撈飯,有溫泉蛋撈飯好正,不知不覺好快食完碗飯

今次去牛魔食飯,入到餐廳被壁畫吸引

午市套餐價錢合理$85起

套餐有三小碟前菜,有泡菜、青瓜和芽菜、紫菜湯、沙津

烤醬汁牛肉餐 $110

68度溫泉蛋豚肉飯餐 $95

2019-07-03 69 浏览
Elegant地燒😁 牛魔外表睇落似係食日式燒肉,但係睇真d個menu,原來係韓國菜黎架。食物嘅選擇都唔少,有唔同嘅牛肉可以燒,又有韓式煎餅,石鍋飯,都幾花多眼亂架。首先就試個A4和牛沙朗刺身伴海膽,外觀就好精緻,侍應話可以加少少旁邊嘅wasabi同醬油黎食,我一啖放入口,食到海膽嘅鮮味,又有牛肉嘅嫩滑,真係幾好食喎。燒肉又點可以錯過呢,我地兩個人就少少地,叫左個牛五花併五花腩同醬油牛肋骨黎燒下啦,牛五花有少少油脂,燒起上黎唔會好硬,食落幾冧,而個五花腩連住少少皮,燒到香口再用片菜包住黎食,唔會油膩,係唔錯呀。個牛肋骨正呀,唔洗燒好耐,味道有少少醬油嘅甜味,好嫩好冧,唔洗點其他醬汁都已經好好食喇。食埋個泡菜煎餅就啱啱好,有少少泡菜嘅辣度,加埋有腩肉,好有咬口,唔會食到成口粉漿,正!

2019-06-24
2019-07-03 70 浏览
牛魔王牛魔王,我們四處找東西吃,都要食牛牛,在尖沙咀的牛魔一定要去吃,因為這裏的口碑很好,所以我們今晚就到這裡吃大餐。裝修雅致美麗,座位寬闊,有吧枱食燒烤的服務。工作一日的辛勞,當然要搵廚師幫手,我們就選擇坐吧枱。坐吧枱可以看到廚師表演, 10分精彩、10分休閒、10分享受,味道很好的和牛,就可以放進口中。和牛牛五花$195,牛五花的脂肪香濃,牛肉味道十足,肉質軟腍,只需燒一會就可以吃。A4和牛沙朗刺身伴海膽兩件$120,A4和牛沙朗刺肥美,海膽味道鮮甜,只需加點醬油,就可提鮮。美國prime醬油牛筋骨$198,肉質偏軟,帶點嚼勁而不靭,咀嚼時肉汁流在口腔內,歷久不散,回味無窮。如果不想太油膩,可以以生菜包著來吃,加點辣醬,這個是韓國人傳統的食法。三得利啤酒$55,最近發覺啤酒🍻,原來有減少食物油膩的作用,吃牛肉就最適合。

2019-07-02 77 浏览
612 牛魔之約會 一大早已心情緊繃 整個心也很沈重 但晚上聽友人勸解 心情低落也總要吃口飯~最後友人選了這家尖咀棉登徑的牛魔,感覺還是不錯 侍應友善主動 一坐下就即遞上前菜三小碟 以及牛骨湯再過一會,和牛海膽刺身都送上薄切和牛刺身加上海膽,兩者入口之時也是入口即溶 牛肉油花均勻 海膽新鮮鮮味 妙絕~再黎就係泡菜煎餅香脆非常,泡菜香辣惹味 令人一口接一口!這店所用的肉大多都是上乘級數,在油脂分佈均勻,顏色鮮明亮麗,所以大部分都肉味油香甚豐。除了優質的食材外,其醬汁亦是令人拍案叫絕的一環,如這次牛肋骨所用上的醬油,其香甜的味道,不僅捷升了貴為PRIME級的牛肋骨的牛味外 更增添甜甜口感 女仔會好鍾意~~另外就係和牛五花以及豬五花腩和牛肉味極濃 入口極軟稔 至於豬五花朋友評價 油香十足 燒得惹味 而除了食物令人感到驚豔之外,其服務態度亦是令人感到刮目相看,店員在每次上菜時的詳盡介紹外,還會主動協助像我這些手殘的客人燒製火候剛好的燒肉,實屬難得。
612 牛魔之約會

最後友人選了這家尖咀棉登徑的牛魔,感覺還是不錯

侍應友善主動 一坐下就即遞上前菜三小碟
以及牛骨湯

再過一會,和牛海膽刺身都送上

再黎就係泡菜煎餅
香脆非常,泡菜香辣惹味 令人一口接一口!

另外就係和牛五花以及豬五花腩

和牛肉味極濃 入口極軟稔

至於豬五花朋友評價 油香十足 燒得惹味

2019-06-12
  • 美國PRIME醬油牛肋骨
  • 和牛牛五花
2019-07-02 76 浏览
如果單單食物質素很好,會推介朋友一齊黎食,不過d女待應服務生態度不知所謂,佢行過黎收起我個盤,當時我講緊電話,我話未食完,佢話我都係收走個盤,我講多次未食完,佢就反白眼黑面行開,再叫佢埋單既時間再反多次白眼,行到黎收錢無服務可言,返到入Cashier仲要掉野,想問一下叫停你收走個盤係咪會影響你公司運作?希望待應生可以跟上公司食物質素既水平
2019-07-02 46 浏览
今日去左尖沙咀行街,夜晚去左朋友推介嘅燒肉店「牛魔」食飯。果然聞名不如見面,食物質素果然一流,令人回味無窮。環境有少許昏暗,給中一種很輕鬆的感覺。一坐低待應就給了三碟小吃,有中華沙律、泡菜和芽菜第一道菜叫了個冷盤A4和牛剌身伴海膽第一次吃和牛剌身,和牛雪花均勻,好新鮮好好味。海膽鮮甜,唔止和牛上面有海膽,和牛入面也有海膽,起豐富的。跟住點了醬油牛肋骨這個很好好吃,肉質很鬆軟。和牛五花腩配了醬汁,很juicy 很美味,肉質鮮嫩泡菜豚肉煎餅煎得乾身香口,但我覺得入面的泡菜有點酸,但整體而言都算好吃。
今日去左尖沙咀行街,
夜晚去左朋友推介嘅燒肉店「牛魔」食飯。

果然聞名不如見面,食物質素果然一流,令人回味無窮。

有少許昏暗,給中一種很輕鬆的感覺。

一坐低
待應就給了三碟小吃,有中華沙律、泡菜和芽菜

第一道菜叫了個冷盤

A4和牛剌身伴海膽

跟住點了醬油牛肋骨

這個很好好吃,肉質很鬆軟。

和牛五花腩

配了醬汁,很juicy 很美味,肉質鮮嫩

泡菜豚肉煎餅
2019-07-02 36 浏览
今晚又嚟到棉登徑食飯,食嘅係韓式燒肉,不過餐廳環境陳設都好日式,係一場日韓味覺交流。我哋一行兩人,前菜叫咗個A4和牛他他配海膽。單係呢兩種食物嘅配搭已經令人期待,上枱時見到兩片牛肉油花豐富,匆匆影咗張相就擺入口了。牛肉味唔算好濃烈,不過油花豐富令到牛肉口感好嫩滑,配上海膽一齊食係幾特別嘅做法。我記得之前喺另一餐廳食過,不過牛肉係燒熟咗嘅。兩者相比之下,我比較喜歡海胞配牛肉他他,因為牛肉味相對清淡,可以食到牛肉味道之餘,海膽嘅味道仲好突出,兩者互相配合,唔會搶走其中一樣材料嘅味道。食完前菜就正式食燒肉喇,我哋分別叫咗五花腩同澳洲和牛五花。我係第一次食和牛五花,後來上網睇過,原來係屬於牛筋骨附近嘅肉。呢款牛五花其實幾唔錯,有油脂又有瘦牛肉嘅咬口,食落係近似牛腩,淋滑但更有嚼勁,係好食嘅!五花腩無需多介紹,配上生菜同麵豉醬,經典嘅韓式食法。食韓式燒肉又點可以唔食燒牛筋骨!呢款美國Prime 進口牛肉,肉味濃,配上特調自家製醬汁,甜甜哋,好好食!一碟有兩條,我哋一人一碟都仲係覺得未夠喉,好食到犯規!另外我見到大部份枱都有tap,客人可以自己斟draft beer,有得食又有得玩,好正!可惜我剛

另外我見到大部份枱都有tap,客人可以自己斟draft beer,有得食又有得玩,好正!可惜我剛剛病好,無緣一試,下次一定要試下!
2019-06-24
2019-07-02 118 浏览
晚上在尖沙咀吃飯,每次經過這家店,都會給這家店吸引住。走進餐廳,以深色為主調,餐廳面積很大,環境寬闊,特別是吧檯的椅子較矮,坐得比平時的高桌椅舒服。可以選擇套餐,不過我選擇單點。桌上已經提供鹽、醬油等基本調味料。⭐️生薑蜂蜜茶$38杯底是一片片生薑,入口有香濃的醬味。⭐️草莓梳打$48底下有草莓醬,攪拌以後梳打水中和了甜味,清爽可口。餐廳提供幾款前菜小食,有青瓜、芽菜、泡菜,泡菜辣度適中,入口清爽可口。⭐️泡菜豚肉煎餅$75煎餅吃得多,這份煎餅的調味剛好。入口有嚼口,夾層有肉末和泡菜,層次分明,非常開胃。⭐️全天然豚肉五花腩(薄切跟生菜)$110五花腩分為厚切和薄切,我們點了薄切。一下網不久便滋滋作響,油脂不停逼出來,散發肉香。五花腩燒過以後,味道比較淡,所以配上生菜和醬料,豐富口感。

晚上在尖沙咀吃飯,每次經過這家店,都會給這家店吸引住。

可以選擇套餐,不過我選擇單點。

桌上已經提供鹽、醬油等基本調味料。

⭐️生薑蜂蜜茶$38
杯底是一片片生薑,入口有香濃的醬味。

草莓梳打

⭐️草莓梳打$48
底下有草莓醬,攪拌以後梳打水中和了甜味,清爽可口。

泡菜豚肉煎餅

⭐️泡菜豚肉煎餅$75

⭐️全天然豚肉五花腩(薄切跟生菜)$110

全天然豚肉五花腩(薄切跟生菜)

五花腩燒過以後,味道比較淡,所以配上生菜和醬料,豐富口感。

2019-07-02 93 浏览
許久沒吃過烤肉了,今天心癢癢的,於是約朋友吃烤肉。這家餐廳裝潢時尚,入口有一大幅壁畫,餐桌深沈的黑色和深棕色為主調,燈光微醺,挺有氣氛。翻開餐牌,除了吃牛,當然還有豬肉、海鮮、雞肉和羊肉,選擇不算很多,感覺是走高質肉食路線。奉送泡菜、青瓜和芽菜幾碟,味道不錯。⭐️自家製特選餐湯$20是海帶湯,趁熱喝味道淡淡的很暖和。⭐️A4和牛沙朗刺身伴海膽(2件)$120和牛薄薄一片,和牛很嫩,配上口感幼滑的海膽,吃起來味道不違和,嚼起來很輕鬆。⭐️美國prime牛肋骨(兩件)$198這份肉超級好吃!牛肋骨已經預先醃製,原片的牛肉原汁原味,長度很誇張,牛肉偏瘦點,看起來脂肪不多。下爐時還要剪一剪,烤過以後,入口非常嫩滑甜美,嚼兩下就融化了。滿嘴都是牛肉的香氣,讓人好滿足喔!⭐️和牛牛五花$195厚度適中,顏色呈鮮紅色,肥瘦均勻,紋理清晰。烤過以後,吃起來味道沒有牛肋骨豐富香甜,但這牛肉的牛味更突出,呈現牛本身的肉香,入口彈牙,味道也很棒。⭐️全天然豚肉五花腩(薄切跟生菜)$110最後就是五花腩生菜包,烤的時候已經很香,但是火候比較難掌握,太熟油脂會蒸發,半生熟又吃不了,但是夾生菜吃也是很棒。▫️整體來說,這家店
許久沒吃過烤肉了,今天心癢癢的,於是約朋友吃烤肉。

奉送泡菜、青瓜和芽菜幾碟,味道不錯。
自家製特選餐湯

⭐️自家製特選餐湯$20
是海帶湯,趁熱喝味道淡淡的很暖和。

⭐️A4和牛沙朗刺身伴海膽(2件)$120

⭐️美國prime牛肋骨(兩件)$198

和牛牛五花

⭐️和牛牛五花$195
厚度適中,顏色呈鮮紅色,肥瘦均勻,紋理清晰。

和牛牛五花

⭐️全天然豚肉五花腩(薄切跟生菜)$110
全天然豚肉五花腩(薄切跟生菜)

▫️整體來說,這家店的牛肉頗高質,有機會再來!
2019-07-02 32 浏览
上次經開尖沙咀見到一間叫「牛魔」既餐館,已經被入面既食客燒烤既動作吸引,所以今次特登慕名而來店內既環境舒適寂靜,並以黑色牆身作為主調,顯得十分型格。店員有禮既接侍後,我地就坐低,慢慢點餐。由於餐廳係以韓燒為主,所以每一張枱上都會準備一個燒烤爐第一上菜既,就係美國醬油牛肋骨。牛肋骨以醬油醃過,再經過燒烤後,帶出牛既鮮甜,只需用口咬幾下,牛肉就溶化,非常美味。A4和牛剌身伴海膽海膽剌身就食得多,但和牛剌身都係第一次食。點上小小既青芥辣放入口後,發覺牛肉既味道與吞拿魚有小小相似,肉質非常嫩滑,入口即溶,再配合新鮮既海膽,令整道菜提升至極至全天然豚肉五花腩由於豬肉既關係,燒既時間會比牛肉耐多3-4分鐘。一塊塊燒熟程金黃色既五花腩,點上祕製醬汁,再加上一塊新鮮既生菜,非常可口、惹味。燒過既五花腩不帶肥膩既感覺,反而入口較為爽口最後係泡菜豚肉煎餅,煎餅較為乾身香口。雖然入面後有一點酸,但唔會影響整體既表現整體黎講,無論食物既質素、價錢、同環境都係合理,值得大家一試。地理位置位於論鄰近K11,所以亦唔會太難搵

A4和牛剌身伴海膽

全天然豚肉五花腩