2020-11-20 470 浏览
自从疫情开始,有一段时间无再留意有咩新店开张,又有大热餐厅,不竟WFH既日子,唔会特登出街,加上系公众地方除口罩都比较危险。而家见到疫情缓和,自自然然就想食好野轻松下。之前已经有睇过下呢间烧肉店,其评价好高,好多人都话LUNCH抵食又好味,重点系食完唔会一身烧肉味。我觉得价钱唔平,但食物质素真系唔错。不过服务方面一般,餐厅尚未坐满,但我地经常性搵唔到职员。另外,职员对menu既了解程度麻麻。入座後职员已经送上三款前菜:中华沙律、大豆芽、辣萝卜丝中华沙律正正常常,系三款中最好;第一碟大豆芽唔新鲜,居然有类似淮山黏液既野黏住,每夹一条都拉到透明丝,问职员系咪正常情况,佢话系。但可笑既系之後refill既无呢d黏液;第一碟辣萝卜丝完全无腌到,只有萝卜味,之後refill果d先回复正常。Dinner set C $1,050 for two豆腐沙拉配芝麻汁呢个沙律再特出系烘过既松子,非常香口!! 而芝麻汁味淡,唔会盖过椰菜、豆腐既原味。香葱海鲜煎饼本身以为系类似韩式既煎饼,但原来我地搅错哂,呢个煎饼除左边位好脆之外,我地一致认为佢仲衰过酒楼既咸薄罉;海鲜非常少,而且切到好细粒,我食两块都只食到

。另外,职员对menu既了解程度麻麻。

入座後职员已经送上三款
前菜:中华沙律、大豆芽、辣萝卜丝

Dinner set C $1,050 for two
豆腐沙拉配芝麻汁
豆腐沙拉配芝麻汁

香葱海鲜煎饼
香葱海鲜煎饼

;海鲜非常少,而且切到好细粒,我食两块都只食到一小条鱿鱼脚仔….
至於味道,食到葱就有葱味,无葱就无味。

A4牛魔野原烧(和牛薄切配月见汁沾蛋)
A4牛魔野原烧

由於薄切既关系,唔建议直接放上炉烧,而系夹住一直系炉上趟。个人觉得呢个A4肥左少少,不过真系好滑溜,配上蛋汁真系无得输。

牛魔终极拼盘(内有M7厚切和牛肉眼排、和牛牛五花、厚切和牛牛脷心、美国Prime牛肋骨) 呢个二人餐既牛,每款都系三件,莫非中意睇人争食?!

牛魔终极拼盘

我地顺住呢个次序食,肉眼肉质够淋,但牛味偏淡,因为无乜调味,沾小许盐有提味作用。
和牛牛五花
牛五花肉质比肉眼更佳,牛味更浓,满口油香!!
平时出街好少食厚牛舌,因为多数都好韧,但呢个牛脷心值得一试再试!!
非常爽口、弹牙、一d都唔痴牙,正!!~

牛肋骨大大一卷,好有韩国「站着烧」餐厅既味道,呢个主要食其肉质同酱汁味。

越南巨物虎虾
虾肉爽口弹牙,友人将虾膏加到虾肉上烧,又多左d层次。

牛肉石锅伴饭
牛肉石锅拌饭

呢个饭最惊喜之处系有饭焦!! 捞匀之後夹杂系饭粒间,增添口感。

香葱薄牛舌 $85
香葱薄牛舌

香葱薄牛舌

友人中意食牛舌,所以另外点多一客牛舌,味道正常,肉质爽脆,但如果比我拣,我一定拣牛脷心。

整体呢度既牛肉好值得推介,至於前菜、小食、主食等唔特别之余,有d野更系唔好食,以呢个价位其实出面有更好既选择。
环境方面,每张枱之间都有合理既距离,倾计唔会嘈到其他人。限时两个钟,但当日未坐满,未知会唔会请客走。
2020-11-17
A4牛魔野原烧
牛魔终极拼盘
牛肉石锅拌饭
2020-11-14 713 浏览
吾知大家中吾中意食烧肉呢?我个人黎讲都几中意🤤烧肉放题定散叫烧肉都好啦,同一大班人去一路烧一路倾计都几过瘾。烧肉放题固然抵好多,奈何喺香港嘅烧肉放题其实吾算好多,火锅放题或者日式放题相对会多好多。好耐之前去过牛魔呢度食烧肉,系贪佢位置够方便,环境又好似几好,今次烧肉瘾突然又发作,一於又去食先😆餐厅叫得「牛魔」,就紧系不乏牛肉嘅种类,但系牛肉已经分成日本、澳洲同埋美国嘅牛肉,啱晒牛肉控呀🐮咁除咗牛肉就当然仲有其他嘢食,有猪肉、鸡肉、海鲜、前菜等等。比窗划算嘅有几个set,咁就包晒前菜、牛肉同埋主菜,又吾洗谂拣边啲款式。首先黎嘅系美国Prime牛肋骨,记得上次黎都有食呢款,真系好好食!虽然话系牛肋骨,但其实吾洗话下下都食到骨,因为肉嘅部份都吾少,同埋牛肉时先经过腌制,都几入味下😋入味得黎唔会完全掩盖牛肉本身嘅鲜味👍🏼试完牛肉就系时候试吓猪肉,叫得好听啲就系豚肉。豚肉嘅脂肪同埋肉嘅比例算系几均匀,冇话偏重边一边。佢系五花腩,所以油脂味都几明显,食嘅时候油份更明显,好邪恶🤪樱花虾粟米饺子真系第一次食,表面都有几多樱花虾☺️第一次食樱花虾好似系樱花虾拉面,都几好食,估唔到搭配饺子同样不错😋饺子皮薄

全天然豚肉五花腩

樱花虾粟米饺子真系第一次食,表面都有几多樱花虾☺️第一次食樱花虾好似系樱花虾拉面,都几好食,估唔到搭配饺子同样不错😋饺子皮薄馅靓,食落去脆脆哋,里面嘅肉质结实,唔会散修修。
樱花虾粟米饺子

海鲜拉面都叫食过嘅,辣海鲜拉面就真系少食😳开头见到餐牌写住系辣嘅,都惊惊哋辣度超乎我意料之外,但又会想试吓🙊好彩食落唔会话真系好辣。海鲜有鱿鱼、虾肉等等,都系正常嘅海鲜种类,味道都几新鲜。
辣海鲜乌冬

饮品叫咗杯乳酸梳打,都系正常嘅乳酸梳打味,唔会话太甜,可以中和食完成餐牛肉嘅咸味。
2020-11-08
全天然豚肉五花腩
樱花虾粟米饺子
辣海鲜乌冬
2020-11-04 1377 浏览
今日小妹难得放假就紧系去食下好西开心下🙉🙊🤣, 朝早自然醒之後就同朋友出左去尖沙咀搵野食, 记得棉登径果边都有好多好野食於是就去望下👀, 见到E间韩式烧肉好似几正咁就入去试下🙈! 餐厅环境都算几大, 而且以烧肉店嚟讲地板同枱面都几乾净企理, 无油淋淋或者好大油烟嘅感觉👍🏻! 餐厅除左提供多款一人lunch set🍱之外, 仲有另外两个2人烧肉set比你选择! 话明放踪下🤭, 小妹就同朋友叫左一个2人烧肉Set A试下😆😋!牛魔古法渍泡菜➕牛魔杂菜沙律🥗泡菜渍有3款, 有辣白菜渍, 海带渍同芽菜渍, 3款味道刚好唔太咸, 特别系辣白菜渍切到一丝丝, 容易食之余, 每一条都沾满左辣酱, 十分入味!2人午市烧肉Set A个lunch set除左有牛肉烧仲有少量蔬菜好似南瓜同菇🍄比你烧嚟食!美国Prime牛肋骨牛肋骨味道调得岩岩好, 唔会死咸遮盖哂本身嘅肉味, 而牛脂肪同肉嘅比例岩岩好, 烧完之後油花同肉质溶为一体, 口感鲜嫩软腍, 油脂甘香, 牛肉味浓郁而且肉汁丰富,加埋白饭🍚一齐食无得输, 极度推介😋😋👍🏻!!牛五花牛五花肉味浓, 油花均匀, 相对其他两款肉质感无咁软腍, 食落有嚼劲!黑椒

牛魔古法渍泡菜➕牛魔杂菜沙律🥗

2人午市烧肉Set A

牛五花

黑椒盐花牛肋肉
牛肋肉层肥层肉, 有少少筋, 入口鲜味柔嫩,油花感无牛肋骨重, 上面带有微量嘅盐花作调味已经令牛肉嘅鲜味更突出!
2020-11-02
  • 美国Prime牛肋骨
昨天出尖沙咀拎返只表, 当然顺便食个lunch+行下街啦~以前酒吧多的棉登径, 现大部份改为食肆了, 而大部份更是日式餐厅呢, 啱哂我同男友最後拣咗牛魔, 见到门面的餐牌已经吞口水午市时间有lunch set, 又有烧肉套餐, 都谂咗一阵最後决定来份烧肉二人套餐 (其实Lunch Set也不错)牛肉有3款套餐包前菜3小碟, 面豉汤, 沙律及白饭这已是2人份量, 最初觉得很少, 但吃下去是足够饱肚的, 不过当然份量再添多点会更好3款牛肉当中, 我和男友都最爱是美国Prime牛肋骨, 原条牛肋骨腌制过, 有少许像韩式腌後的牛肉, 很入味小烧炉就放在我们台前端, 开炉後先用牛脂肪粒来起炉虽然店内有一大半数客人是吃烧烤, 但奇蹟地完全没有烧烤的味道 (真的很怕)用牛脂肪粒来起炉, 可闻到油香味道然後便可以烧肉了~先来整条的牛肋骨, 由於太长, 需要剪开一半来烧肉质松软, 可以唔使蘸酱油或盐巴都够味第二款烧的是和牛牛五花虽然也都腌制过, 但调味不及牛肋骨浓每次烧肉都很期待, 幸好牛肉熟得快用来送饭一流咬下会feel到有牛油漏出来, 是和牛的口感没有筋, 是易咬碎的最後烧的是脂肪分布平均的黑椒盐花
昨天出尖沙咀拎返只表, 当然顺便食个lunch+行下街啦~
最後拣咗牛魔, 见到门面的餐牌已经吞口水

牛肉有3款
套餐包前菜3小碟, 面豉汤, 沙律及白饭

3款牛肉当中, 我和男友都最爱是美国Prime牛肋骨,
原条牛肋骨腌制过, 有少许像韩式腌後的牛肉, 很入味
午市二人套餐

小烧炉就放在我们台前端, 开炉後先用牛脂肪粒来起炉
用牛脂肪粒来起炉, 可闻到油香味道
然後便可以烧肉了~
先来整条的牛肋骨, 由於太长, 需要剪开一半来烧
肉质松软, 可以唔使蘸酱油或盐巴都够味
第二款烧的是和牛牛五花
虽然也都腌制过, 但调味不及牛肋骨浓
和牛牛五花

每次烧肉都很期待, 幸好牛肉熟得快
用来送饭一流
咬下会feel到有牛油漏出来, 是和牛的口感
没有筋, 是易咬碎的
最後烧的是脂肪分布平均的黑椒盐花牛肋肉
色泽是最吸引的, 也是最吃到原味的一款
简单地用上最匹配的黑椒和盐巴, 将牛味更突出
黑椒盐花牛肋肉

整体来说食物有质数, 店内环境带点chill (唔似烧肉店), 而且我喜欢高楼底, 感觉没压迫感
不过可能当天客满的关系, 侍应漏给餐前沙律, 需提点才送上, 补上总好过没比, 所以也都是小问题, 至紧要是食物质数!
题外话/补充资料: 最後吃完走出店外, 是零烧肉味, 吸味系统非常好!
2020-10-18
2020-07-25 5960 浏览
今天晚上朋友话要带我食好野,今次黎到棉登径,一间以简约装修为主烤肉店。进到店内完全不觉得自己去了烤肉店,一点烤肉的味道也没有,证明餐厅抽风系统十分好。一座下店员便奉上韩式小食,辣青瓜、芽菜和海澡。餐厅有不同的套餐,也有单点的可以选择。乳酸梳打特饮,味道酸酸甜甜,够哂开胃。台湾鳝鱼,平时系出面食串烧,食人地烧既鳝鱼就多,今次第一次自己烧,又没有想像中咁难。店员提示我们要用上附设的酱汁涂匀鱼身,这样会冇咁容易黏着。鱼肉爽口弹牙,没有太大的鱼骨,酱汁带有甜味,带起鱼的鲜味。美国Prime医油牛肋骨,呢款牛肋骨肉质松软,用上韩国的酱油腌制,食落好有韩国风味。石锅拌饭,好耐冇食过石锅饭啦,中意就系食佢热辣辣的感觉和有饭焦!店员会询问是否需要帮忙分饭,但系我地想自己拌饭,所以就决定自行分配。店员给予辣酱,把蛋黄和辣酱跟饭拌好,由於不会太迟搞拌,所以饭焦刚刚好,不会太多。拌饭有鸡肉、辣青瓜、芽菜、萝卜丝等,食落每啖饭都非常有口感,而辣酱并不是很辣。食物跟环境都不错,有机会会再黎。
一座下店员便奉上韩式小食,辣青瓜、芽菜和海澡。

餐厅有不同的套餐,也有单点的可以选择。
乳酸梳打特饮,味道酸酸甜甜,够哂开胃。

食物跟环境都不错,有机会会再黎。

3天前 0 浏览
餐厅已经布置左D圣诞装饰,衬托出节日嘅气氛,衬住天气冻冻地,围住明火烧炉食烧肉,好有感觉,配埋靓肉来烧,正<樱花饺子 $65>日式风味前菜小食,饺子馅肉饱满,大量嘅樱花虾围住煎饺,带出海鲜味嘅饺子<美国prime酱油牛肋骨(2件) $198>厚厚嘅牛肉包住肋骨,经理指导要摊开先大火烧红外表,剪开双排烧到岩心水,点少少海盐,好嫩好好味<豚肉五花腩(厚切/生菜)$130>烧到一大块腩,外表香脆,剪到细细块,包生菜,食落一D都唔油腻<香葱牛脷x7片 $85>牛脷切到好薄,要小心烧,会好易烧焦,包埋香葱一齐食有特别风味<日式炒乌冬 $65>秘制本店嘅酱汁,有沙律酱嘅味道,烟韧嘅乌冬,加埋爽口蔬菜丝,好有质感<Barley Tea $38>无限嘅添饮冻麦茶,都可以解肉腻感另外我觉得店家处理烧肉味好有一手,成间舖头都好乾净,虽然明火烧,因为炉嘅抽风做得好好,食完完全无果阵烧肉味,值得再来

<樱花饺子 $65>

<美国prime酱油牛肋骨(2件) $198>
美国prime酱油牛肋骨(2件)

豚肉五花腩(厚切/生菜)
<豚肉五花腩(厚切/生菜)$130>

<香葱牛脷x7片 $85>

<日式炒乌冬 $65>

<Barley Tea $38>
无限嘅添饮冻麦茶,都可以解肉腻感

2020-11-29
3天前 0 浏览
<美国prime酱油牛肋骨(2件)牛肋骨系真心推介👍🏻因爲佢本身腌得好入味,烧完d肉一d都唔老仲好幼嫩,劲好味!唔舍得咁快食哂🙈<樱花饺子>饺子🥟涨卜卜好大只,本身见佢煎饺担心会好乾,但一咬落落去好juicy😋入面d肉好入味👍🏻<豚肉五花腩>五花腩相对比较乾身,所以要配合生菜🥬同酱汁,真系无得输😆<香葱牛脷x7片>牛脷👅好爽口弹牙!完全唔烟韧!食极都唔厌😆<日式炒乌冬>乌冬系一个意外惊喜😊因爲佢味道好香口,而且乌冬炒得够乾身👍🏻<Pineapple Soda>食烧野饮soda系绝配😊<Barley Tea>但如果惊太油腻不妨叫杯麦茶饮,仲有得添饮😍
美国prime酱油牛肋骨

<美国prime酱油牛肋骨(2件)

<樱花饺子>
豚肉五花腩

<豚肉五花腩>
五花腩相对比较乾身,所以要配合生菜🥬同酱汁,真系无得输😆

<香葱牛脷x7片>
牛脷👅好爽口弹牙!完全唔烟韧!食极都唔厌😆

<日式炒乌冬>
Pineapple Soda

<Pineapple Soda>
食烧野饮soda系绝配😊

<Barley Tea>
但如果惊太油腻不妨叫杯麦茶饮,仲有得添饮😍
2020-11-29
豚肉五花腩
Pineapple Soda
  • 樱花虾粟米饺子
6天前 0 浏览
其实都唔系第一次嚟牛魔食lunch,咁啱见到佢出咗两个新嘅套餐——日式烧鳗鱼同宫崎和牛咖喱汉堡,未试过,一於就入去试下。开胃前菜有杂菜沙律同海带,沙律菜都几新鲜爽甜,海带就好香麻油味同爽口。之前食系有埋泡菜同芽菜🙈日式烧鳗鱼(半条)。鳗鱼外皮焦香,冇腥味,肉质软腍细滑,油而不腻,浓郁微甜嘅酱汁渗咗落松软嘅饭度,配埋好香嘅煎蛋一齐食,口感丰富有层次。宫崎和牛咖喱汉堡。就系两大个和牛整成嘅免治牛肉球,睇落有啲似饮茶食嘅牛肉球,当然份量系大好多。牛肉嫩滑多汁,甘香牛味浓,面头仲有一层芝士,增加咗香味同口感。咖喱味恰到好处,唔会太浓抢咗牛味,咖喱又吸收咗牛味,令人增添不少食慾,净捞咖喱汁都可以食晒成碗饭。乳酸梳打特饮同金桔梳打特饮,酸酸哋又有汽,好解腻,仲有啲椰果,增加咗口感。

• 日式烧鳗鱼(半条)
6天前 11 浏览
放咗工同同事食烧肉,但又唔想食放题,搵咗呢间系尖沙咀嘅牛魔。我哋叫左牛香葱牛脷,美国prime原味牛肋骨,全天然豚肉五花腩黎烧。牛香葱牛脷 ($85)超有口感,加埋d姜葱简直系绝配。黎到我最锺意食嘅肥牛,美国prime原味牛肋骨 ($198)当然系一个不能错过嘅佳肴啦,食落香浓多汁,肥而不腻。平时唔锺意食五花腩既我都试咗全天然豚肉五花腩 ($130),令我喜出望外,烧完之後,肥猪肉同埋啲肉好夹,令我想叫多一碟。烧完之後叫咗日式炒乌冬 ($65)同樱花虾粟米饺子 ($65),劲足料!乌冬控一定要试!呢度啲饺子劲大只,一啖都咬唔晒,入边有少少似小笼包啲馅料,会返食!

2020-11-28 4 浏览
下班後想吃烧肉爽一下,挑了一间装潢不错的烤肉店,而且坐得舒适,不要油烟味是很重要的!前菜有三小碟。牛魔menu,见到来牛肉自日本、美国、澳洲,就知店家对牛肉质量的要求。牛香葱牛脷($85/7片) 几有特色,牛脷薄切,轻烧两边再加香葱,口感嫩脆,好吃。美国prime 牛肋骨($198/二件) 油花分布均匀漂亮,拉开烧都几长,牛味相当浓郁,厚薄得宜,吃到肉的鲜味,肉质果然上乘。全天然豚肉五花腩($130)厚切跟生菜,看似肥膏多,烧掉多余的油脂後,变得一点不肥,豚味香浓,包生菜、杏鲍菇和辣椒酱食,更健康。樱花虾粟米饺子($65) 卖相吸引,大大只,馅料丰富。辣海鲜乌冬($110) 有鱿鱼炒洋葱、萝卜、鲜菇,乌冬细细条,口感爽滑弹牙。柚子蜂蜜茶($38) 大杯足料。

前菜有三小碟。

樱花虾粟米饺子($65) 卖相吸引,大大只,馅料丰富。

柚子蜂蜜茶($38) 大杯足料。

• 全天然豚肉五花腩
2020-11-28 2 浏览
其实好想堂食,可惜同事们都反对。咁好吧,我唯有再会我的法国壁画女郎同大家同一天空吧。好在牛魔的lunch box带来点点安慰,小牛排味道好,油脂分布非常好,可惜饮料只有气水作选择,而且缺乏前菜,作为午餐,cp值就欠缺一点点了。
同大家同一天空吧。

2020-11-17
2 分钟 (外卖自取)
中午约了朋友到牛魔吃午餐, 位於尖沙咀棉登径8号地下, 位置非常方便。 入到店内有一张铁扇公主的壁画, 配上简约型格的装修风格。 大约一点钟到达, 刚刚到午饭时间可以点午市套餐,宫崎和牛咖哩汉堡$125、 牛魔秘制牛肉爆丼$85、 苹果汁$10( 跟餐价)、 生姜蜂蜜茶$10( 跟餐价)。粟米蔬菜沙律 & 芽菜~ 两款味道清新, 新鲜又爽脆。牛魔秘制牛肉爆丼~ 牛肉爆丼上菜的时候真是好爆, 牛肉份量多得满泻,一口肉,一口饭的感觉,牛肉香与米饭香的双层口感, 食得很滋味。味噌汤 ~ 味道清清地, 不会过咸。宫崎和牛咖哩汉堡~ 用铁板上的和牛汉堡牛味浓郁,松软可口,鲜嫩多汁,加上咖哩汁,垂涎欲滴。生姜蜂蜜茶~ 天气凉凉地, 饮番杯生姜蜂蜜茶暖一暖胃, 生姜味道浓郁, 配上蜂蜜有滋润的感觉。苹果汁~ 香甜的苹果汁, 很好喝。简单又好味的一顿午餐, 赞一赞餐厅的抽风系统,店内有很多客人在吃烧肉, 但我的衣服一点也没有沾到油烟味。

粟米蔬菜沙律 & 芽菜~ 两款味道清新, 新鲜又爽脆。
粟米蔬菜沙律 & 芽菜

牛魔秘制牛肉爆丼

味噌汤 ~ 味道清清地, 不会过咸。

宫崎和牛咖哩汉堡

生姜蜂蜜茶$10( 跟餐价)

苹果汁~ 香甜的苹果汁, 很好喝。
苹果汁$10( 跟餐价)

2020-11-23
粟米蔬菜沙律 & 芽菜
宫崎和牛咖哩汉堡
生姜蜂蜜茶$10( 跟餐价)
苹果汁$10( 跟餐价)
  • 苹果汁$10(跟餐价)
  • 生姜蜂蜜茶$10(跟餐价)
  • 牛摩秘制牛肉爆丼
  • 粟米蔬菜沙律&芽菜
2020-11-22 35 浏览
棉登径有很多日式食店,今日有时间便约老公到一间从门面看已经十分吸引的牛魔享用午餐。餐厅以落地大玻璃,看到入面有大大幅壁画,有bar枱卡位及其他用餐枱,座位舒适,空间感大,门外的餐牌食物相片特别吸引。我们被安排在bar枱,见到师傅们忙碌切肉准备,枱上有一樽水自己倒,很方便!午市套餐有十个选择,每款也有相片,我们点了半条日式烧鳗鱼及牛魔牛舌爆丼,配饭,前菜及汤。日式烧鳗鱼又厚又大块,美味多汁,还配一片煎蛋及腌萝卜,牛舌丼铺满饭碗,非常震撼!牛舌薄切,多汁好味也有咬口,配饭十分美味!服务态度好,期待下次试晩市烧肉!