2019-09-17 51 浏览
很喜歡這種燒烤,因為它不會有很多煙燒出來,吃完過後不會有一大陣味。我們今晚點了二人套餐。這裏的食物風格是韓國燒烤的,一開始就會有泡菜等的小碟。一開始是豆腐沙律,嫩滑豆腐配上非常清爽的蔬菜,再加上脆口的松子仁,是不錯的頭盤。之後便是肥大的鮮帶子,最好不要弄得過熟,內部仍帶少許生會比較有口感。主角是M7和牛,本來不是有極高期望,但品嚐過就發覺十分超值,牛肉大概是半厘米厚,咬下已有豐富的牛脂香,而且完全是不會鞋,呑下以後口腔仍帶牛肉的餘香,久久不散。最後便是石頭煱飯,雖然這裏是主打燒肉,但這個石頭鍋飯實在絕不馬虎。米飯是煙靭帶勁,粒粒飽滿,雖然分不清楚是日本米是韓國米,好玩便是了。

2019-09-16 81 浏览
吃燒肉是永遠不會厭的,一杯啤酒和一塊燒肉是天下間其中一個美味的配搭。這裏的裝修格局很有時尚的氛圍,最重要是他的樓底比較高,所以吃的時候空氣十分流通,不會弄得一身燒烤味。先來個生啤,配上餐前小碟和豆腐沙律。雖然美味醒胃,但只是前菜,真空法!之後便是來一個刺身帶子,這個刺身帶子應該烤至半熟,味道與口感才得到最美滿的狀態。這樣的配上啤酒,雖然是很好的開始,但未能夠滿足我。再來兩隻餃子,就只是煎炸過的,上邊放滿櫻花蝦,味道是非常香濃,這樣配上啤酒是痛快的。但我仍然等待着我的摯愛過來。好,它來了,一大塊美麗的和牛肉放在我面前,只需要反覆煎它幾分鐘,一個大約五成熟的和牛就出來了,將它設成小塊然後慢慢品嚐,配上啤酒是全晚最期待的畫面,牛肉吃得齒頷留香,是一份非常高質素的和牛。

先來個生啤,配上餐前小碟和豆腐沙律。雖然美味醒胃
,但只是前菜,真空法!

。這樣的配上啤酒,雖然是很好的開始,但未能夠滿足我。

,這樣配上啤酒是痛快的。但我仍然等待着我的摯愛過來。

,將它設成小塊然後慢慢品嚐,配上啤酒是全晚最期待的畫面
,牛肉吃得齒頷留香,是一份非常高質素的和牛

2019-09-16 253 浏览
趁着假日,相約朋友到尖沙咀行街和食Lunch😊 看見這間餐廳的裝修很有心思,牆壁有一大幅壁畫,原來是日本藝人石原里美,畫得非常神似👍🏼本身朋友是個哈日族,看到熟悉的日本藝人,特別興奮🤣——————————🔸安格斯特選牛肉眼丼飯餐 $125這裏的食物賣相很吸引,整碗丼飯超多安格斯牛,牛味濃郁,肉質結實而不肥膩,還有些燒汁混合在飯內,所以食落唔會太乾😋再配上滿滿的紫菜、炸蒜和蔥,味道更豐富,好食😘🔹烤醬汁牛肉餐 $110這個餐的牛肉更軟腍,牛肉下有很多半生熟洋蔥,配上由燒汁醃製的牛肉,甜甜的👅配飯一流~ 喜歡多肉汁的朋友,這個一定啱你口味!以上兩個午市套餐分別有沙律丶餐湯,前菜和主菜,絕對足夠大食的朋友!最驚喜的是沙律🥗很多餐廳都只會落醋或者麻醬,但這裏會配黑松露蛋黃醬,味道好香,配上新鮮爽脆的沙律菜和甜粟米粒,令人一啖接一啖👅
——————————
🔸安格斯特選牛肉眼丼飯餐 $125
安格斯特選牛肉眼丼飯餐

🔹烤醬汁牛肉餐 $110
烤醬汁牛肉餐

安格斯特選牛肉眼丼飯餐
烤醬汁牛肉餐
2019-09-15 64 浏览
今日同女友人黎左尖沙咀行街, 我地去左新開既k21 musea.. 環境好大行到好攰下。 我一攰就會上大刷一餐,頓時我突然之間好想食燒肉跟住醒起拍車附近棉登徑嗰頭有間牛魔..係鋪外望入去d人係咁燒肉食好似好正咁.. 我就二話不說拉左女友人入去..我地叫左芝麻汁豆腐沙律,兩條醬油牛肋骨,泡菜豚肉菜煎餅,日本特級帆立貝同埋一個牛肉石鍋拌飯.. 個芝麻汁豆腐沙律唔錯好fresh好開胃.. 塊泡菜煎餅薄薄的但好足料口感幾好..兩條醬油牛肋骨呢就不得了啦.. 醃得超入味同埋個無煙爐好易燒出完美肉質. 我同女友人一人一塊剛好 入口鬆化唔太咸仲帶點甜味.. 之後燒幾粒帆立貝點d牛肉汁食簡直係一流... 最後食埋個石鍋飯作結尾..我地兩個就飽晒啦..
跟住醒起拍車附近棉登徑嗰頭有間牛魔
..係鋪外望入去d人係咁燒肉食好似好正咁
.. 我就二話不說拉左女友人入去
..我地叫左芝麻汁豆腐沙律,兩條醬油牛肋骨
,泡菜豚肉菜煎餅,日本特級帆立貝
同埋一個牛肉石鍋拌飯
.. 之後燒幾粒帆立貝點d牛肉汁食簡直係一流
... 最後食埋個石鍋飯作結尾
..我地兩個就飽晒啦
2019-09-08
又係同閨蜜聚一聚嘅日子喇,每次都會好比心機做哂資料搜集再book 埋餐廳,因為哩條友真係太難約喇,唔想哂左每一次嘅敍會😂作為一位牛魔王嘅朋友,令次特登搵左間牛魔襯反佢喇😎一坐低,諗都唔洗諗就嗌左個燒肉set A職員好快就上左三款韓式小菜比我地食住先,分別係青瓜,泡菜,荳芽,同沙律。每人各一份,唔洗爭!青瓜雖然係薄片,但都保持到爽脆嘅口感,微微的辣味,好醒胃泡菜係偏甜嘅,一樣唔會好辣,一樣好爽脆荳芽簡單用鹽同麻油調味,仲可以食到荳嘅香味沙律嘅蔬菜都好新鮮,配埋沙律醬,好開胃吖再黎就係海帶湯睇色水就知,唔係滾一滾就算,飲落好濃厚,有淡淡的海帶味👍上肉喇👏👏分別有牛肋骨,牛肋肉,同和牛牛五花牛五花的紋路好靚,放些鐵板,燒完可以見到油光閃閃😍入口好濃油香味,肉質稔滑,好多肉汁👍牛肋肉的肉味就比較重,比較有咬口,但唔會韌牛肋骨嘅調味做得好好,少少嘅甜味,減輕左牛肋骨本身肥膩嘅感覺👍再配埋碗煙韌的珍珠米飯,無得頂吖😍食完野仲嗌左兩杯野飲,可以再慢慢坐多陣😂分別係草莓梳打特飲同金桔梳打特飲草莓香甜,金桔清新,兩種果醬有少少果肉,而且比得夠多,所以唔洗怕係梳打所以無味👍總括黎講:啲位好舒適,性價比高,
作為一位牛魔王嘅朋友,令次特登搵左間牛魔襯反佢喇😎

一坐低,諗都唔洗諗就嗌左個燒肉set A
職員好快就上左三款韓式小菜比我地食住先,

分別係青瓜,泡菜,荳芽,同沙律。每人各一份,唔洗爭!
青瓜雖然係薄片,但都保持到爽脆嘅口感,微微的辣味,好醒胃
泡菜係偏甜嘅,一樣唔會好辣,一樣好爽脆
荳芽簡單用鹽同麻油調味,仲可以食到荳嘅香味
沙律嘅蔬菜都好新鮮,配埋沙律醬,好開胃吖
再黎就係海帶湯
睇色水就知,唔係滾一滾就算,飲落好濃厚,有淡淡的海帶味👍

上肉喇👏👏
分別有牛肋骨,牛肋肉,同和牛牛五花
牛肋肉的肉味就比較重,比較有咬口,但唔會韌
再配埋碗煙韌的珍珠米飯,無得頂吖😍
食完野仲嗌左兩杯野飲,可以再慢慢坐多陣😂

分別係草莓梳打特飲同金桔梳打特飲
總括黎講:啲位好舒適,性價比高,最值得一提係抽氣方面做都十分好,食完離開左鋪頭一啲燒肉味都無👏👏👏

• 和牛牛五花
2019-09-13 51 浏览
餐廳嘅裝潢好有特色,入門口左右兩邊係水泥牆身,左邊有發光嘅餐廳 logo,右邊有一幅好大嘅彩色璧畫,內容係一個非常嫵媚嘅女人,中間一列吧檯相當開揚,可以望住廚師喺入面準備食物,枱上面有一個只係大過A4少少嘅烤爐,同埋有兩個beer tap,唔知餐廳係咪有任飲嘅時段,可以俾顧客一路食住燒肉,一路喺枱面自斟自飲嘅呢?牛魔古法漬泡菜及前菜,嗌完嘢食之後前菜就立刻送上,泡菜嘅味道甚具特色,無坊間咁辣,更加食到泡菜嘅原味。食日式燒肉就梗係要嗌返杯日本啤酒嚟爽一爽啦,揀咗杯三得利生啤酒,啱啱上枱嘅生啤 head foam 足有三吋,靜待泡沫消散並落下嘅過程中,啤酒中部份嘅香氣同苦味成份就會散發出嚟,變成迷人嘅芳香;而碳酸亦都會轉趨柔和,令到個口感更加輕快淡雅,三得利係喺香氣方面充分表現啤酒花嘅芳香,而又能夠喺綿密的泡沫口感之中表現出淡雅麥芽風味嘅一隻啤酒。豆腐沙拉配芝麻汁,呢個豆腐沙拉嘅食材配搭非常之創新,除咗有基本嘅椰菜、青瓜同豆腐之外,最特別嘅係加入咗松子呢一個食材,松子嘅香脆令到食開嘅胡麻沙律醬更上一層樓。 日本特級帆立貝,一上枱仲以為呢個帆立貝係冷盤刺身,正想夾嚟食之際,店員細心提醒呢個

日本特級帆立貝,一上枱仲以為呢個帆立貝係冷盤刺身,正想夾嚟食之際,店員細心提醒呢個帆立貝係用嚟燒嘅,並且話雖然係用嚟燒,但係都用上咗刺身級嘅帆立貝嚟做材料,真係有啲衝動想食啖生嘅,侍應小姐將帆立貝嘅熟度掌握得好好,裏面仲有少少生,係我最鍾意嘅口感,用少少岩鹽嚟調味已經相當好食。

美國 prime 醬油牛肋骨兩件,睇住牛肋骨喺個爐上面燒緊嗰陣,所聞到嘅陣陣牛香都已經叫人食指大動,稱得上美國 prime 等級牛扒,牛味果然特別香濃,加上脂肪分佈平均,口感很好;調味方面有三款,分別係海鹽,岩鹽同埋日式燒肉汁,我覺得啲牛肉夠靚,簡簡單單以海鹽調味,甚至乎唔需要用調味都已經夠哂好食。

石頭伴飯,正宗嘅韓國傳統石頭鍋飯,一放上枱已經傳嚟熱燙嘅石鍋同埋裏面嘅食材發出嘅吱吱聲音,將中間嘅滑蛋搗爛,蛋漿緩緩流出,用嚟撈飯一流,鍾意食辣嘅朋友可以加埋隨附嘅韓式辣醬同埋kimchi,就更加惹味。
一入鋪頭就比幅壁畫吸引住,幅畫畫得好靚,個同事話好似係個外國畫家親自來香港畫。我地兩個人點左個二人套餐再追加左兩款牛肉。前菜:A4和牛沙朗刺身伴海膽,海膽新鮮,和牛肉入口鬆軟,幾搭配👍🏻👍🏻美國Prime醬油牛肋骨,one of my favourite!! 勁好味!又淋又鬆軟入味!韓式燒烤嘅做法,送飯一流 😍😍😍櫻花蝦粟米餃子,好多櫻花蝦,隻餃子都幾大隻幾juicy日本特級帆立貝,唔錯泡菜豚肉煎餅,正常,都煎得幾香Off-menu item: Dry aged 45日和牛扒,大力推介😍😍😍牛肉味勁濃勁好味,燒到啱啱好入口即溶😍幫我燒個哥哥仔仲要好好服務,勁Nice👍🏻Overall 嘢食好味,服務好貼心,仲要價錢非常合理,性價比超高,一定會再返嚟食👍🏻👍🏻👍🏻

櫻花蝦粟米餃子,好多櫻花蝦,隻餃子都幾大隻幾juicy

日本特級帆立貝,唔錯

泡菜豚肉煎餅,正常,都煎得幾香

牛肉味勁濃勁好味,燒到啱啱好入口即溶😍

幫我燒個哥哥仔仲要好好服務,勁Nice👍🏻

2019-09-09
  • 美國Prime牛肋骨
2019-09-12 53 浏览
平時成日都黎Tsim Sha Tsui食野,但從來都唔知有間咁正嘅燒肉店匿藏左喺條後街度!一入去就見到幅咁靚嘅牆畫,好吸睛😍除左野食menu外,佢個酒menu都唔少選擇,好適合一眾酒鬼🤣我推介一眾肉眼同和牛類,全部都好高質!重點係啲steak都算係full thickness,食落好有口感,肉味又濃,唔洗再點汁都夠哂好食!有兩、三塊燒燶左少少都仲夠腍🤓🤓🤓再推一推佢地個燒帶子。我覺得帶子係刺身級數,所以輕輕燒一兩分鐘,見到外圍少熟就食得。味道鮮甜,又係唔洗再蘸汁都夠哂正❤️❤️❤️

2019-09-12 49 浏览
Been here a few times already and I’ll definitely keep coming back! This Korean-Japanese bbq restaurant uses lots of high quality beef and other meat products for bbq, and more importantly, they do non-meat dishes pretty as well!This M7 Ribeye is one of my go-to orders. The meat flavour and texture is perfect in the m7 steak. So tender and juicy even when they’re grilled by inexperienced ‘chefs’ like us!😂 They’re very well seasoned as well so you don’t really have to dip it into the sea salt or

This M7 Ribeye is one of my go-to orders. The meat flavour and texture is perfect in the m7 steak. So tender and juicy even when they’re grilled by inexperienced ‘chefs’ like us!😂 They’re very well seasoned as well so you don’t really have to dip it into the sea salt or sauce.

The stone rice and seafood pancakes tasted good too. The stone rice had a good mix of ingredients, with the chicken being very tender and the veggies adding some freshness to the meal!

hkfoodtour’s official verdict: Always a lovely time here!
  • M7  ribeye
2019-09-12 44 浏览
夜晚約朋友去尖沙咀飲野,未夠鐘之前去附近食少少野落肚先,初頭都不知食咩好,之後諗起這間環境食物都唔錯既餐廳再去試下,今天餐廳內平時多人,好彩黎到剛剛有人埋單,所以就好快就有得坐。一入座會送上餐前小食,有泡菜、中華沙律同芽菜,全部都可以免費refill。【柑桔梳打特飲】柑桔流打入口清爽不算太甜,內裡仲有棷果可以咬下,在炎熱夏天非常解喝。【美國prime醬油牛肋骨】這個是我必食既肉,因為呢個係用自家制醬料醃製,每條骨都可以剪開5塊左右,表面微微燒到脆面,食落肉質都非常軟腍,真是不錯!其實可以唔洗再點醬油或海鹽!【辣豆腐海鮮湯】熱辣辣的辣豆腐海鮮湯,帶點微辣,就咁喝湯底真的好濃味,不錯,飲完非常暖胃,而湯底也有很多食材,有隻非常大既蝦、蜆、蔬菜等,真是感受到韓式的傳統。
【柑桔梳打特飲】

【美國prime醬油牛肋骨】

【辣豆腐海鮮湯】
2019-09-10
2019-09-11 51 浏览
好友從日本回港,當然要相約飯局一聚。尖沙咀地點方便而且最近多了很多新餐廳。餐廳環境闊落開揚,落地大玻璃令人感覺舒適休閒。枱上有自助啤酒機,可以俾客人自己斟酒,好玩又新頴,非常又有創意。由於今日天氣非常熱,先叫杯冰凍飲料消暑一下先。乳酸梳打特飲店員貼心地提點一定要拌勻再飲用,乳酸味突出,不太甜,飲完立即有透心涼感覺。豆腐沙拉配芝麻汁豆腐完全隱藏起來,不說也不知道有豆腐在內,椰菜絲爽脆香甜,青瓜片清爽可口,加上少少松子仁增加咬口,再配上芝麻汁,整體味道特別惹味。鳥肶肉醬油味鷄肉鮮嫩入味,醬汁香甜,燒到外皮焦焦的,入口香脆內裏多汁,不錯喔!香蔥海鮮煎餅入口外脆內軟,香蔥味突出。
餐廳環境闊落開揚,落地大玻璃令人感覺舒適休閒。

由於今日天氣非常熱,先叫杯冰凍飲料消暑一下先。
乳酸梳打特飲

豆腐沙拉配芝麻汁

鳥肶肉醬油味

香蔥海鮮煎餅
入口外脆內軟,香蔥味突出。

2019-09-10
2019-09-09 72 浏览
今日休息日俾家姐拉去聽講座。上堂前當然要先吃飽,但我知家姐最唔鍾意食西餐, 所以我就挑選了一家吃韓式烤肉嘅餐廳。中午想吃得簡單點,所以我地各自點了午市套餐。我鍾意食原汁原味,所以要了特選安格斯牛肉眼丼飯。而家姐就喜歡濃味,所以就要左份慢煮牛肋骨配飯。每份午餐店員都會先奉上有三款前菜、一款沙律及湯品的餐盤。前菜有我喜歡嘅泡菜、辣漬小黃瓜及大豆芽,沙律就是簡單嘅青瓜生菜粟米,澆上mayo醬食落特別清爽。隔了一會,店員奉上一碗滿滿的牛肋骨,充滿醬汁的碗裡放滿牛肋骨,單看色澤已經知道好味。牛肋骨煮得很腍很入味,醬汁帶少甜,很好送飯😋。跟著我的牛肉眼丼飯都登場了。牛肉眼幾大塊,烤得半熟,肉質粉嫩,上面舖上調味紫菜碎,非常惹味。我以前每次去韓國都會帶回來。吃完滿滿我牛肉,配上一杯冰凍的梳打特飲,特別舒爽。

吃完滿滿我牛肉,配上一杯冰凍的梳打特飲,特別舒爽。

2019-09-09
2019-09-09 85 浏览
我同朋友都好鐘意食牛肉,特別系自己燒,更加惹味,所以今日就嚟咗呢間同事推介嘅韓式燒肉店。餐廳好闊落,雖然系燒肉店,通風效果好好,唔會一大陣油煙味,採用左落地玻璃嘅設計,感覺好Cozy。🌟櫻花蝦餃子呢個系我食過最好食嘅櫻花蝦餃子,比拉麵店食到嘅更加好食,煎得啱啱好,外皮香脆,而且肉汁好豐富,櫻花蝦吹卜卜再提升口感,好味!🌟豆腐沙律豆腐口感好滑,而且沙律菜好新鮮,沙律汁嘅份量亦都啱啱好。🌟和牛肩肉呢個系全餐飯嘅重頭戲,雖然價錢略貴,但系真系好高質,而且份量好多,足夠兩個人食。和牛肩肉嘅油脂比例分布平均,多汁軟嫩,值得一贊嘅系服務,店員幫我地燒埋肉,唔使自己落手,好滿足。🌟刺身帶子新鮮清甜,仲好大粒,不過不失。🌟椒鹽雞肉火候掌握得啱啱好,灑上椒鹽粉,唔會太咸,仲保留到肉汁,唔錯。🌟石頭鍋飯一直都好鐘意食石頭鍋飯,因為好鐘意佢嘅飯焦,但系呢個飯焦有啲少,而且飯粒太濕,個人比較傾向乾身嘅飯。🌟甜品士多啤梨乳酪呢個系免費送嘅甜品,作為整頓飯嘅結尾👍🏻整體來講,呢度嘅食物都算系高質而且價錢唔算好貴,推薦鐘意食牛嘅你黎試試。

🌟櫻花蝦餃子

🌟豆腐沙律
豆腐口感好滑,而且沙律菜好新鮮,沙律汁嘅份量亦都啱啱好。

🌟和牛肩肉

🌟刺身帶子
新鮮清甜,仲好大粒,不過不失。

🌟椒鹽雞肉

🌟石頭鍋飯

🌟甜品士多啤梨乳酪
呢個系免費送嘅甜品,作為整頓飯嘅結尾👍🏻

2019-09-09 118 浏览
今曰下午要去金马倫道聽講座,所以就相约友人响尖沙咀食lunch, 天氣咁熱行街真辛苦,本来都想响商場內揾食,奈何K11、iSQUARE內嘅餐廳都食到有d厭,朋友就提議去牛魔,話佢試過都唔錯,近近地就聽佢話来一試啦!K11行過来唔洗5分鐘,餐廳装修佈置係西式韓燒,楼底頗高,座位空间都寬闊真係好怕食餐飯都逼逼夾夾咁!Lunch menu有二人韓燒餐揀,不過今次我只order了慢煮牛肋骨餐$100。套餐有前菜、沙律,味道ok, 主食即牛肋骨就好有驚喜,份量十足之餘,燜得好淋、好入味,味道好好搞到我食晒成碗白飯添!埋單嗰陣就已經同朋友諗定下次要来試韓燒二人餐了
真係好怕食餐飯都逼逼夾夾咁!

慢煮牛肋骨

慢煮牛肋骨
1K
2019-09-09 334 浏览
最近另一半為健康著想,開始減肥計劃,為左唔想令佢白費心機,我地都好少再打邊爐、食放題呢啲咁「重型」嘅野,最多襯假日去下咖啡店、食啲輕食為主。今日黎到尖沙咀,午餐俾肚皮放鬆一下,選定呢間牛魔,午市定食驟眼睇價錢都合理牛魔位於尖沙咀棉登徑,有一段時間冇黎呢條街,原來都有幾間餐廳。牛魔面積頗大,四四正正,幾有格調,被安排到卡座,闊落舒適。最搶眼就係牆上一幅壁畫,不過當日座上頗多客人,免得其他人入鏡,就冇影相喇餐廳中間有一列吧枱,前方係店員處理食物嘅位置。牛魔採用無煙燒烤爐,不過當日並冇點選燒烤,有機會再黎體驗,更加亮眼嘅係枱面上嘅自助啤酒機呢。餐牌主打日韓燒肉,牛肉來自日本、美國、澳洲,有兩款價格較實惠嘅午市套餐,定價$295/320,配餐湯、沙律、前菜、白飯同三款肉品。其他二人餐、四人餐飲品燒烤以外,牛魔供應數款午市套餐,例如慢煮牛肋骨、燒醬汁牛肉、鹽燒鯖魚、親子雞肉丼、石鍋飯等,定價$85-125。以此地段,環境加上恰到好處嘅服務,難怪午市近乎滿座。慢煮牛肋骨套餐 $100套餐附特選餐湯、白飯、前菜、沙律,下單後店員就會送上,客人可以先行享用。牛骨湯味道濃郁清爽,沙律新鮮。韓式小菜例如泡

餐廳中間有一列吧枱,前方係店員處理食物嘅位置。

其他二人餐、四人餐

飲品

慢煮牛肋骨套餐 $100
套餐附特選餐湯、白飯、前菜、沙律,下單後店員就會送上,客人可以先行享用。牛骨湯味道濃郁清爽,沙律新鮮。韓式小菜例如泡菜、芽菜、青瓜,額外開胃

主菜上枱迅速,慢煮牛肋骨質素唔錯,另一半都好喜歡
牛肋骨約6大件,慢煮的關係,入口不柴,反而煮得腍身,頗有肉香,連一向食肉容易痴牙嘅我,都冇問題。湯頭唔會好重口味,但值得一讚,蘿蔔無渣帶甜,十分入味呢。

飯量不少。

日式親子雞肉丼飯套餐 $85
同樣附餐湯、前菜、沙律,整齊擺放。

雞肉丼中規中矩,雞蛋滑溜,雞肉不會韌,配上洋蔥,下飯一流,質素符合價錢。

金桔梳打+$18
鳳梨梳打 +$18