2019-10-25 1736 浏览
牛魔,位於尖沙咀棉登徑,距離尖沙咀西鐵站,只需十分鐘。預先在網上訂位,準時到達便被安排入座。餐牌上,除了散叫外,亦有些二人、四人等等的套餐。第一道上菜的,當然是前菜,豆腐沙律,68元/客,有沙律醬、麻醬,口感清爽開胃,可惜豆腐略少。第二道,主菜之一的A4和牛,配蘋果絲,195元/客。由店員服務,把和牛燒至七成熟,配經醃制的蘋果絲,包裏一起食,肉汁豐富,牛味充足,層次亦相當豐富,很美味,蘋果絲亦起了中和油膩的作用,第三道,是燒越南老虎蝦,有兩隻,85元,蝦肉很香,肉質新鮮。第四道,韓式海鮮餅,85元/客,餅身鬆軟,很多海鮮,有蝦、魷魚等等,味道不差。第五道是主食,香辣豆腐海鮮湯,95元/客,再要了一碗米飯一起食,暖胃飽肚,滿足!另外,亦叫了兩杯啤酒,啤酒配燒肉,正!這餐,兩人盛惠 734元,用料上乘,環境舒適,服務亦相當到位,很舒合特別節日,來這𥚃好好享受一番。牛魔 (尖沙咀)人均消費325元尖沙咀棉登徑8號地下5-6號舖簡單的飲食隨筆,有興趣請follow~緣食魔宮。抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包者, 將不給予任何指數。

牛魔,位於尖沙咀棉登徑,距離尖沙咀西鐵站,只需十分鐘。

另外,亦叫了兩杯啤酒,啤酒配燒肉,正!

牛魔 (尖沙咀)
人均消費325元
尖沙咀棉登徑8號地下5-6號舖

簡單的飲食隨筆,有興趣請follow~緣食魔宮。

2019-10-21
2019-10-23 96 浏览
燒肉餐可以選擇散叫,及套餐。套餐都有4款選擇,2-4人。本身都擔心怕唔識燒,燒燶。但依到有足夠人手,幫你燒,侍應好熟手。仲好細心地將牛脂肪塗係網上燒先,真係原汁原味。👨‍🍳👩‍🍳食物質素:🐂A4 和牛牛肩肉薄切配蘋果條經過侍應迅熟地燒肉,包埋蘋果條,即可食。肉質重,油脂分泌剛好👍,配合埋蘋果條🍎,平衡返當中油,而且清新。依個配搭都係第一次食。🦐虎蝦侍應好有技術地除埋蝦殼,方便進食。蝦爽口,仲有蝦膏。🦑🦐海鮮煎餅煎餅有一定厚度,內裏軟熟,表面煎香。🍲豆腐海鮮湯依個湯用料十足,硯,蝦,魷魚,金菇。。。辣味十足,送飯一流。由於有海鮮在內,湯都鮮味。
燒肉餐

👨‍🍳👩‍🍳食物質素:

🐂A4 和牛牛肩肉薄切配蘋果條

🦐虎蝦
侍應好有技術地除埋蝦殼,方便進食。蝦爽口,仲有蝦膏。

🦑🦐海鮮煎餅
煎餅有一定厚度,內裏軟熟,表面煎香。

🍲豆腐海鮮湯
依個湯用料十足,硯,蝦,魷魚,金菇。。。
辣味十足,送飯一流。由於有海鮮在內,湯都鮮味。

2019-10-21
  • A4和牛牛肩肉薄切配蘋果條
2019-10-20 1430 浏览
上次去開棉登徑8號嗰邊,發現原來呢邊勁多野食,所以我今日又出動黎呢度食好西😆😆餐廳裝修簡約、寬敞,帶少少工業風,除左卡座仲有bar枱。一入餐廳就見到一幅畫左一個著和服嘅女仔,好eye catching😍可惜牆前面坐左客人,只能夠遠遠影張相,未能打返張卡😔我同朋友生、熟食都叫左啲😊發現生食材新鮮好味外,熟食嘅泡菜煎餅都唔輸蝕👍🏻豆腐沙律沙律菜顏色鮮綠、爽口,豆腐香濃、嫩滑,拌碟同灑係最面嘅松子則味味香、脆口😍老饕澳洲M7和牛肉眼排(厚切)180g $350厚切嘅M7澳洲和牛肉眼扒燒到5成熟,真係好腍,而且好香肉味同油脂味、店員建議點粉紅色嘅岩鹽食。不過我覺得唔點都可以,因為點左鹹鹹地,味道會香啲,但唔點就食到和牛最原始同最真實嘅味道,所以肉味會再重啲(我無論係香港定日本食和牛,通常都唔點鹽或醬油🙂)牛香葱牛脷 $85落晒調味醬同香葱嘅薄切牛脷,好好味😄雖然燒完牛脷后,香葱所剩無幾(因為牛脷反轉時,大部份都會掉落或者左係燒網上😑)不過牛脷仍留有好重嘅香葱味😋😋台灣鱔魚 $110鱔魚好大片,表面燒得好香、卜卜脆。鱔魚厚身、肉質好滑,口感有點像鰻魚泡菜豚肉煎餅 $75煎餅香脆,泡菜味濃沃。經過

豆腐沙律

老饕澳洲M7和牛肉眼排(厚切)180g $350

牛香葱牛脷 $85

台灣鱔魚 $110

泡菜豚肉煎餅 $75
煎餅香脆,泡菜味濃沃。經過加熱的泡菜,不單減輕了辣味,還增添了脆脆的口感。另外,不得不提的是配它的醬汁,味道酸酸甜甜,與平時食到的煎餅醬醬大不同﹗
2019-10-14
2019-10-20 155 浏览
今日約咗個朋友午餐,朋友話最近棉登徑有好多新餐廳開,去到真係好多,不過比呢間牛魔吸引住,佢牆上面有幅手繪女人肖像都好靚!有便當set和燒肉set,我地最後揀左2人燒肉set A,我朋友仲叫左啤酒。前菜有粟米沙律泡菜,牛肋骨都算大塊,真心好味,我呢d地獄㕑神都可以將牛肉燒到咁好味😋黑椒鹽花牛肋肉鹽味適中好有牛味,真係無諗過午餐都甘好味,性價比高!地方又坐得好舒服,下次有機會真係要試下佢既晚餐,但午餐真係都超底食
前菜
2019-10-20 653 浏览
最近社會氣氛緊張,戾氣重重, 食番啲好野balance 一下心情~ 今晚黎食燒肉, 入到黎高樓底,舒適,不會覺得好「大煙」入座後有三小碟前菜:中華沙律,青瓜、泡菜~好日韓材料新鮮,開胃之選! 另外有燒肉醬油、 海鹽食個前菜先係豆腐沙律🥗豆腐好香豆味, 加上有啲果仁粒,好fresh 又健康! 野食好快就黎啦! 野元燒~ 店員首先會問我地需要代勞嗎好呀感謝⋯ 懶人恩物簡直哇一睇就見到塊A4和牛油脂分佈平均, 店員先用隔離舊「肥膏牛牛」作為牛油燒熱塊板完成後將牛牛卷埋,剪開一半~ 分比我地⋯叫我地點生蛋汁食美味しい٩(๑❛ᴗ❛๑)۶牛味同油脂都充滿了口腔, 加上蛋汁令件牛牛變得更滑! 超正野元燒必點!!! 十級推介!!! 老虎蝦~ 都係店員幫我地燒,睇住佢純熟嘅技巧,加「吱」上檸檬汁,隻蝦又新鮮又爽又彈牙~ 另外都點左雞肉, 份量好多~ 醃得好惹味😋😋好有特色嘅櫻花蝦餃子🥟面點舖上一層厚厚的櫻花蝦, 一啖咬落去, 微微鮮味加上咸香, 為餃子增添層次食燒肉點少得點番杯梳打揀左柚子梳打, 仲有一片檸檬🍋好爽, 解渴解膩一流! 石鍋辣豆腐個鍋跟個飯, 鐘意食辣嘅人一定唔可以錯過,啲豆腐好足料,豆

今晚黎食燒肉, 入到黎高樓底,舒適,不會覺得好「大煙」

入座後有三小碟前菜:
中華沙律,青瓜、泡菜~
好日韓

材料新鮮,開胃之選!

另外有燒肉醬油、 海鹽

食個前菜先

係豆腐沙律🥗
豆腐好香豆味, 加上有啲果仁粒,好fresh 又健康!

野食好快就黎啦!
野元燒~
店員首先會問我地需要代勞嗎

好呀感謝⋯ 懶人恩物簡直

完成後將牛牛卷埋,剪開一半~ 分比我地⋯
叫我地點生蛋汁食

美味しい٩(๑❛ᴗ❛๑)۶
牛味同油脂都充滿了口腔, 加上蛋汁令件牛牛變得更滑! 超正
野元燒必點!!! 十級推介!!!

老虎蝦~
都係店員幫我地燒,
睇住佢純熟嘅技巧,加「吱」上檸檬汁,
隻蝦又新鮮又爽又彈牙~
另外都點左雞肉,
份量好多~ 醃得好惹味😋😋

好有特色嘅櫻花蝦餃子🥟

食燒肉點少得點番杯梳打
揀左柚子梳打, 仲有一片檸檬🍋
好爽, 解渴解膩一流!

石鍋辣豆腐
個鍋跟個飯, 鐘意食辣嘅人一定唔可以錯過,啲豆腐好足料,豆味香濃~ 好滿足!🤤🤤

最後埋單二人都係六百, 咁高質黎講性價比高呀

• A4牛魔野原燒(和牛薄切配月見汁沾蛋)
2019-10-19 79 浏览
棉登徑食肆雲立,今晚和朋友試了‘’牛魔‘’。餐廳裝修摩登時尚,抽風非常好,一點兒油煙味也沒有。服務也很好,店員會幫助烤肉,不用擔心烤不熟或過火,可以和朋友好好聊天。前菜三小碟:泡菜,醃青瓜和豆芽,醒胃非常。豆腐沙拉配芝麻汁:豆腐細滑,加上椰菜、松子仁、多種層次,清新開胃。M7和牛肉眼扒:油脂雪花分佈均勻,頗厚和有分量。燒的時候散發出陣陣牛肉香味,五成熟的肉質細嫩,入口牛肉味更見香濃。泡菜豚肉煎餅:煎餅外脆内軟,内有豚肉、泡菜、甜椒,酸酸辣辣,又不會過份油膩。美國prime 醬油牛肋骨:長長的一條,骨肉預先分離,而且先用醬料腌好。肉質比較有咬口,口味偏甜,非常入味。用餐途中發現很多餐桌配有啤酒機,自助斟酒也有優惠,下次要試試。
棉登徑食肆雲立,今晚和朋友試了‘’牛魔‘’。

前菜三小碟:泡菜,醃青瓜和豆芽,醒胃非常。

2019-10-19 78 浏览
對於一些晚餐排長龍人又多的餐廳,比較喜歡中午去吃,不單省時,價格也有優惠。午餐的cp值很高,人也不多,不用等位,又有自然光,可以過一個休閒的下午。午市二人套餐$320熱柚子蜂蜜茶(+$10)味道濃郁,足料。雜菜沙律很新鮮,自家制特選餐湯是海帶湯。古法漬泡菜及前菜有泡菜、芽菜、青瓜。牛肉set很美。鮮紅的牛肩肉沒有調味,吃到牛的真味,牛味濃郁,非常有質量。和牛牛五花油花分佈均勻,吃起來很爽嫩,肉汁滿滿,讓人很滿足。卷起的牛肋骨,肉已經花,容易燒熟,肉質爽口有彈性,也很入味,帶點甜,個人覺得最好吃。附杏鮑菇,如果再多一點蔬菜就好了。白飯用珍珠米跟燒肉很配喔!熱生薑蜂蜜茶(+$10)

午市二人套餐$320

熱柚子蜂蜜茶(+$10)味道濃郁,足料。

雜菜沙律很新鮮,自家制特選餐湯是海帶湯。

古法漬泡菜及前菜有泡菜、芽菜、青瓜。

牛肉set很美。

鮮紅的牛肩肉沒有調味,吃到牛的真味,牛味濃郁,非常有質量。

白飯用珍珠米跟燒肉很配喔!

熱生薑蜂蜜茶(+$10)
  • 美國Prime牛肋骨
  • 和牛牛五花
2019-10-18 57 浏览
尖沙咀又一覓食好去處,混合日、韓兩地燒肉傳統吃法的日韓燒肉店牛魔Yakiniku More。地點在K11旁邊,不遠處就是地鐵站。店內有一幅繪製精美的壁畫,原來甚有名堂,是法國藝術家Elsa jeandedieu繪畫的「鐵扇公主 」。牛魔古法漬泡菜及前菜豆腐沙拉配芝麻汁,豆腐和沙拉沾滿了芝麻汁,十分醒胃。店員會講解牛肉的產地、部位、特質、適合選配的醬料及食法次序等等,亦會幫忙烤肉,不怕肉質燒過頭影響味道。澳洲M7和牛肉眼排(厚切)肉質嫩滑及帶有濃厚的味道,灑上少量海鹽,便令味道更甘香甜美。美國Prime醬油牛助骨,以韓式方法醃製,用上特製醬油、燒酒再混入香梨和奇異果等水果,肉質鮮嫩,入口鬆軟多汁,十分滋味!石頭拌飯柚子梳打,酸酸的柚子梳打,內有粒粒蒟蒻更有口感。店內採用無煙地下抽氣的燒烤爐 ,不用擔心會有大陣油煙味。

牛魔古法漬泡菜及前菜

豆腐沙拉配芝麻汁,豆腐和沙拉沾滿了芝麻汁,十分醒胃。

澳洲M7和牛肉眼排(厚切)

石頭拌飯

柚子梳打,酸酸的柚子梳打,內有粒粒蒟蒻更有口感。

店內採用無煙地下抽氣的燒烤爐 ,不用擔心會有大陣油煙味。
2019-10-17 53 浏览
今日約咗個朋友午餐朋友話最近棉登徑有好多新餐廳開,去到真係好多,不過比呢間牛魔吸引住,佢牆上面有幅手繪女人肖像都好靚,有便當set和燒肉set,我地最後簡左2人燒肉set A,我朋友仲叫左啤酒,前菜有粟米沙律泡菜,牛肋骨都算大塊,真心好味,我呢d地地獄㕑神都張牛肉燒到好好味😋黑椒鹽花牛肋肉鹽味適中好有牛名,無諗過午餐都甘好味,性價比高,地方都坐得好舒服,下次有機會真係要試下晚餐,但午餐真係超底食😬
今日約咗個朋友午餐
朋友話最近棉登徑有好多新餐廳開,

我朋友仲叫左啤酒,前菜有粟米沙律泡菜,
2019-10-15 54 浏览
一個人的晚上,本來想隨便吃吃,不過牛癮又起,看到新開的這間牛魔,便又走了進去。作為一家烤肉餐廳,店內丁點油煙都沒有,通風系統異常強勁,而且環境很乾淨。食物:前菜是辣泡菜,甜青瓜 ,及中華沙律,全部都可以任添。泡菜是最好吃的,以辣味為主,酸味為輔,吃去爽口亦不會太甜。青瓜比較甜,同樣爽脆但又軟稔,不錯中華沙律比較一般A4牛魔野原燒,燒成5分熟的西冷牛肉,日式和牛通常油花非常多但均衡,所以都入口即溶 ,油香在口中滲出,非常滋味。配店家特製蛋漿醬油,咸中帶甜更是出色。接下來是刺身級帶子、煎至3分熟,中間口感卻是鬆軟,上面加些牛油,炙燒一下更鮮甜。建議加些喜馬拉雅山粉紅鹽,更帶出其層次感。石鍋拌飯 牛肉加入韓式豆板辣醬,芽菜,冬菇,牛肉翻炒,甜中帶辣的味道加上脆脆的飯焦非常好吃,我自己又加了點附送的岩鹽,果然還是加點鹽的飯焦更好吃!

食物:

前菜是辣泡菜,甜青瓜 ,及中華沙律
,全部都可以任添。

泡菜是最好吃的,以辣味為主,酸味為輔,吃去爽口亦不會太甜。
青瓜比較甜,同樣爽脆但又軟稔,不錯
中華沙律比較一般

石鍋拌飯 牛肉
諗緊食咩好嘅時侯,經過K11,醒起朋友介紹話棉登徑有間焼肉好好食,於是就去咗依間朋友推介嘅牛魔食晚飯喇😉😉。牛魔地方都可以話係寬敞舒適,卡位仲有得自己裝Suntory啤酒飲,見到有起泡頭、可以打出綿滑泡沫喎🍺🍺。豆腐沙拉配芝麻汁,蔬菜青瓜絲配上豆腐同芝麻醬汁,入口好fresh之餘仲好滑捋捋呀😲😲。泡菜豚肉煎餅:煎得好脆邊,泡菜味濃,食落唔粉,點埋汁更正👍🏻👍🏻。老饕澳洲M7和牛肉眼扒(厚切):依塊澳州M7和牛肌理細膩、兼且有住雪花似的脂肪。今日剛巧店舖未算好多人,店員可以幫我哋燒。店員幫忙燒當然最好不過啦,佢地經驗豐富,換轉我自己燒可能燒得過熟浪費哂。入口肉質香甜鬆軟,味道帶油香,入口鮮嫩而不韌!超級好食啊😋😋!香蔥牛脷:繼續由店員代燒,真係好專業,換轉係我又係求求放上去燒熟就算😅。牛脷燒得剛剛好,而且帶有蔥嘅香味,好好食☺️☺️。台灣鱔魚:店員燒得兩次,唔差在幫我燒埋依個鱔魚啦。碟上面嚿檸檬,原來係俾你先揸落塊網度😲😲。鱔魚燒得好正,底面脆卜卜,咬開鮮嫩,依個不得了呀,我覺得係必點囉🤤🤤。草莓梳打特飲:草莓醬唔係糖醬,飲得出係草莓果醬,加上椰果,雖然Suntory Premium 幾吸引

豆腐沙拉配芝麻汁

泡菜豚肉煎餅

香蔥牛脷

台灣鱔魚

草莓梳打特飲:草莓醬唔係糖醬,飲得出係草莓果醬,加上椰果,雖然Suntory Premium 幾吸引,但好彩依杯特飲好好飲,絕無後悔🤣🤣。
草莓梳打特飲
豆腐沙拉配芝麻汁
泡菜豚肉煎餅
香蔥牛脷
草莓梳打特飲
2019-10-12 76 浏览
呢間位於尖沙咁綿登徑既牛魔Yakiniku More,一入門口就見到佢牆上門有個好靚既牛魔王既燈飾🐮牛魔係一間日韓燒肉店,所以佢地既食物都係日韓max ga🇯🇵🇰🇷每張table都set好左燒烤爐,佢地好好架,個抽風位係烤爐下面,邊烤肉邊抽走油煙,所以就算成店坐滿晒人,開行晒全店既烤爐一d都唔會影響到店內既環境,空氣仍然係咁清新,室溫都係keep住清爽涼快一坐企店員就會serve前菜,俾食客邊食邊揀main dish,店員仲會自動幫食客refit呢三款泡菜:牙菜、泡菜、辣青瓜。小食就try左日式青瓜麻醬豆腐沙律,同埋韓式煎餅,呢兩款餐前小食味道好清爽,配搭海鮮煎餅既酸汁食完真係好醒胃😋接住落黎就要大開口胃食佢既烤肉,啤酒烤肉真係好match ar🍺呢度食烤肉全程都有專人幫食客烤肉,剪肉,食客就可以放鬆心情專心享受食物,呢款牛肋肉真係勁香口,啖啖香脆牛肋肉,一口一啖勁好feel🐮🐮跟住就係見到佢未放入口已經流晒口水既烤大蝦🍤,呢款蝦蝦真係味鮮甜、肉彈牙,為左留肚食其他野,真係要忍下唔好咁快re-order住再黎就係烤雞肉,平時唔多食雞扒,呢度既雞扒烤起黎真係好香脆,店員都係會幫食客剪開一

再黎就係烤雞肉,平時唔多食雞扒,呢度既雞扒烤起黎真係好香脆,店員都係會幫食客剪開一口一烤雞,超爽

呢個真係我既生牛初體驗...魚生刺身就食得多,和牛刺身真係第一次,呢款海膽和牛刺身,唔單止topping有海膽,薄薄既生和牛入面係包住滿滿既海膽餡料架,唔好以為佢血紅生牛肉,就會食到滿口血腥味,no no no,一d肉腥味都無,仲要係滿口海膽鮮甜回甘味,而薄薄既生和牛既口感都好特別,完全唔會覺得自己係係緊生肉架

食左咁多款肉類,roundup再食埋呢款酸酸甜甜既乳酪杯🥣真係perfect dinner la
2019-10-10
2019-10-11 59 浏览
朋友突然好想食韓燒,咁就上網搵下啦,咁岩就搵到附近呢間!初時見個名都唔似係食韓燒,似食牛排多D😆咁特別就實要試下啦!一入門口感覺好高檔,仲要係 Open kitchen!雖然開放式但一啲油煙味都冇,仲要望落勁乾淨!今次真係豪食,叫咗一份 A4和牛刺身伴海膽 $120 有兩件真係好正,本身望到咗多海膽色澤又靚已覺得好正,仲要加上塊和牛刺身勁多雪花😍已經心心眼!食入口發現原來刺身入面仲包有海膽😲成口都係海膽勁滿足,和牛刺身仲要入口即溶🤤好想食多件🤭另外仲叫咗份全天然豚肉五花腩 (厚切跟生菜)$130話明天然咁就當然係原汁原味冇腌過,但都好味,燒完一D都唔會覺得乾,食落覺得塊豬皮好有骨膠原好彈口😋講明韓燒當然唔少得一D韓國嘢食啦,例如足料既石鍋拌飯同煎餅都唔錯!嘢飲款式都好多,無酒精類同埋酒類飲品應有盡有!傾下計燒下肉慢慢享受下!
一入門口感覺好高檔,仲要係 Open kitchen
雖然開放式但一啲油煙味都冇,仲要望落勁乾淨!

另外仲叫咗份全天然豚肉五花腩 (厚切跟生菜)$130

嘢飲款式都好多,無酒精類同埋酒類飲品應有盡有!
傾下計燒下肉慢慢享受下!
食物質素高,員工服務態度好,看得出會跟食客嘅進度上菜,座位舒服,枱與枱之間有足夠距離,張凳嘅長度足夠墊曬大腿位置,員工會問你是否需要添加前菜及生菜,如果每人奉上一杯水或茶會更好!香港已經少有這種餐廳,希望日後可以保持這種水準!
香港已經少有這種餐廳,希望日後可以保持這種水準!

2019-10-08 54 浏览
韓燒係我最愛❤ 未開餐先食下泡菜、醃青瓜、中華沙律🥗 再嘆杯消暑鳳梨梳打特飲~ 超濃鳳梨味,仲有粒粒蒟蒻。又食下豆腐沙律配芝麻汁,好fresh~招牌櫻花蝦粟米餃子簡空切食,好脆好香口~ 啖啖肉同粟米~ 餐廳好揼本,落左勁多櫻花蝦~大食鬼先食個牛肉石頭拌飯,餸料好多好香口。主菜燒牛就要左A4和牛牛肩肉薄切配蘋果條,新鮮配搭,肉又鮮,好食好食 😋😋😋之後又燒美國prime牛肋骨,醃得好入味。肉又夠厚,燒起上嚟外脆香,肉軟嫩,正~牛魔喎~ 梗係要繼續燒,燒多碟和牛牛五花~ 牛五花更厚肉Rrrrr~

韓燒係我最愛❤ 未開餐先食下泡菜、醃青瓜、中華沙律🥗

再嘆杯消暑鳳梨梳打特飲~ 超濃鳳梨味,仲有粒粒蒟蒻。

又食下豆腐沙律配芝麻汁,好fresh~

大食鬼先食個牛肉石頭拌飯,餸料好多好香口。