2021-12-31 69 浏览
朋友介紹一間以牛做主題的牛牛串燒日本餐廳,一直喜歡吃牛的我當然要來品嚐一下。當到達餐廳的門前真的很驚喜,久違了的日本感覺馬上湧現出來,日本居酒屋的設計得很仔細,真的如置身在日本一樣。進入餐廳後便急不及待的馬上點了十多款的串燒。時令活魚燒,肉質軟滑但略微多骨。蒜香橫格肌鋪滿幼滑嘅蒜蓉及蔥花,肉質嫩滑及充滿蒜香。牛舌串燒很爽口,好味。牛沙瓜串燒第一次吃,沙瓜市面上比較少,相信很多人都知道牛有四個胃,草肚、金錢肚、牛百葉同沙瓜,而沙瓜口感有少少似豬腸,但感覺更加彈牙。萵筍牛肉卷串燒想不到牛肉包著萵筍有這樣好吃。萵筍不單爽口,牛的油脂配合萵筍簡直是絕配。荔枝煙肉卷串燒很有特色。蘿蔔煮牛筋的牛筋很淋,蘿蔔充滿醬汁。咸牛肉燒飯團飯焦很香,咸牛肉的油脂亦滲透飯團中,很美味。

進入餐廳後便急不及待的馬上點了十多款的串燒。

時令活魚燒,肉質軟滑但略微多骨。

蒜香橫格肌鋪滿幼滑嘅蒜蓉及蔥花,肉質嫩滑及充滿蒜香。

牛舌串燒很爽口,好味。

荔枝煙肉卷串燒很有特色。

蘿蔔煮牛筋的牛筋很淋,蘿蔔充滿醬汁。

咸牛肉燒飯團飯焦很香,咸牛肉的油脂亦滲透飯團中,很美味。
2021-12-29
  • 牛沙瓜
  • 厚燒牛舌
  • 咸牛肉燒飯糰
2021-12-25 36 浏览
想去居酒屋食啲特別啲嘅嘢食,可以去呢間牛惣居酒屋,呢間主打食特色,位置都幾方面位於喺銅鑼灣永光中心嚟到居酒屋梗係要飲番杯野啦!我同朋友叫左Lime Soda $35自家製 Mixed berry liqueur $79😎首先奉上( 開胃前菜 )生椰菜沙律 $28 用咗新鮮日本野菜配甜麵豉醬日本生蠔 $88生蠔特別鮮甜又大大隻,呢個梗係要每人一隻啦鱈魚白子 $88鱈魚白子係出邊比較少食到,白子入口即溶,好有新鮮嘅感覺,雖然係內裝但係又唔會話好腥燒雞翼 $34雞翼燒得好香口,一串有兩隻🤤雞軟骨 $28脆口!發揮到基本水準牛骨髓 $40牛味特別濃,食落去都吾會太油膩,脂肪、蛋白質和鈣質好,軟綿綿嘅口感,牛沙瓜 $36牛沙瓜係牛第四個胃,口感好似食緊金錢肚,入口比較爽口,但咀嚼要俾啲耐性安格斯牛柳 $48牛柳肉燒得過熟或肉質粗糙,呢個就岩岩好,牛舌 $58牛舌厚切又多肉汁!白鱔 $52好新鮮,魚皮燒到好香口又脆!絕對推介👍🏻 燒橫格肌Set $138有幾款口味,包括有蜜糖芥末,蒜香,黑芝麻同Wasabi 啱晒大家開心share咸牛肉明太子燒山竽 $78明太子同咸牛肉燒完,好香口。出面都比較少食

嚟到居酒屋梗係要飲番杯野啦!我同朋友叫左
Lime Soda $35

自家製 Mixed berry liqueur $79😎

首先奉上( 開胃前菜 )
生椰菜沙律 $28
用咗新鮮日本野菜配甜麵豉醬

日本生蠔 $88
生蠔特別鮮甜又大大隻,呢個梗係要每人一隻啦

鱈魚白子 $88

燒雞翼 $34
雞翼燒得好香口,一串有兩隻🤤

雞軟骨 $28
脆口!發揮到基本水準

牛骨髓 $40

牛沙瓜 $36

安格斯牛柳 $48
牛柳肉燒得過熟或肉質粗糙,呢個就岩岩好,

牛舌 $58
牛舌厚切又多肉汁!

白鱔 $52
好新鮮,魚皮燒到好香口又脆!絕對推介👍🏻

燒橫格肌Set $138

咸牛肉明太子燒山竽 $78
明太子同咸牛肉燒完,好香口。出面都比較少食到

咸牛肉燒飯團 $38
飯團燒得好脆口,再加紫菜👍🏻無得頂

成餐飯嘅體驗都唔錯,燒物都做得出色👍🏻
刺身盛合 💰338刺身拼盤有五種,包括海膽、三文魚、油甘魚、凡立貝、赤蝦,全部都大大件,有厚度,新鮮有口感👍🏻 會配埋紫菜夾海膽食Kyoho Soda Chuwari 💰68呢個係一款mocktail,有少少乳酸味,幾好飲,仲係食串燒時解滯🤣牛骨髓 💰40牛大腸 💰38牛小腸 💰40牛沙瓜 💰36全部都燒得恰到好處,雖然係內臟,但唔會有腥味👍🏻 最得意係牛骨髓,真係第一次食,口感好得意,係軟軟綿綿咁,值得一試丫👍🏻👍🏻月見免治牛肉棒 💰58配埋個蛋黃醬汁一齊食,錦上添花~ 因為個蛋黃好滑,增加質次感👌🏻牛腱薄燒 💰34雞皮蝦卷 💰42西班牙黑豚💰48大推雞皮蝦卷🍤🤩 雞皮燒到卜卜脆~入面包住既大蝦都好爽口,超好食😋! 西班牙黑豚串都唔錯,肥瘦剛好,夠juice牛油果芝士燒 💰48呢個有驚喜!無試過咁樣食牛油果,用芝士同柴魚碎配埋,要撈匀先好食,熱辣辣食勁正!入口即融🥑橫格肌set 💰138有四款唔同source 既横格肌肉,肉質鬆軟有牛味。黑芝麻醬汁係最味道濃郁嘅一款,香蔥就比較清新,蜜糖口味就比較適合大眾化~鹹牛肉燒飯團 💰38最後食返一個燒飯團🍙 鹹牛肉起飯團外面,本身飯團都有調

刺身盛合 💰338

西班牙黑豚💰48

牛油果芝士燒 💰48

橫格肌set 💰138

鹹牛肉燒飯團 💰38
最後食返一個燒飯團🍙 鹹牛肉起飯團外面,本身飯團都有調味,外圍嘅飯有焦脆感👍🏻 好似食緊小食咁🍘

總括而言,呢間居酒屋環境都算清靜,客人們都比較斯文,店員服務好好,會自動幫手收碟同清晰介紹食物👍🏻 好有日本feel,岩收工同同事或朋友傾訴🤙🏻🤙🏻
人均消費: 💰680 (已加一)

環境:💛💛💛💛
服務:💛💛💛💛
推薦:💛💛💛💛

餐廳:牛惣居酎屋
地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心22樓
2021-12-22 1315 浏览
今日銅鑼灣行完街之後同朋友突然間好想食串燒,我哋上網見到有一間好多人推介有好平嘅餐廳喺登龍街永光中心,我哋就決定早啲上去搵位食飯,上到去好好彩我哋仲有位可以入座。今次你居酒屋嘅主要目的係為咗我哋想食嘅串燒,所以我哋都都叫咗好多串燒分別叫咗橫格肌set、牛舌根、牛沙瓜、牛骨髓、萵筍牛肉卷、雞軟骨、荷蘭大啡菇、燒芝士年糕,鹹牛肉燒飯團。佢哋每款嘅串燒嚟到嘅時候外貌都非常吸引,簡直係色香味俱全。第一個吸引到我嘅就係橫格肌set,分別有四款唔同嘅調味料配搭,包括有黑芝麻、碎蔥、蜜糖、Wasabi,自己就最鍾意食黑芝麻,因為覺得比較特別但係夾埋一齊食又好夾!呢度嘅居酒屋除咗串燒之外都仲有其他嘢食,我哋仲叫咗一條魚,燒完條魚出嚟之後都非常香得好魚肉唔單止唔會好乾而且魚嘅外皮都燒到好趣,火候啱啱好。整體而言我覺得呢間居酒屋10分抵食,絕對會回頭再試其他。而且非常推薦朋友聚會,但係就要提早訂位。
2021-12-16
2021-12-22 903 浏览
今日喺銅鑼灣同朋友終於食到好想食嘅日本菜,我哋搵到一間喺永光中心嘅日本居酒屋,見到好多人都推介,所以我哋又諗住去試吓,喺永光中心等lift嘅時候已經有啲要排隊,好彩我哋早咗一日訂枱,去到嘅時候已經可以入座!居酒屋主要係食串燒,除咗串燒之外,仲有其他日本嘢食就例如刺身、燒魚,其他定食小食等等。我哋今次都叫咗好多串燒分別叫咗牛舌根、牛沙瓜、牛骨髓、萵筍牛肉卷、雞軟骨、荷蘭大啡菇、燒芝士年糕,鹹牛肉燒飯團。每一款串燒火候都剛剛好,賣相都非常之吸引。串燒嚟到嘅時候已經聞到非常香,我哋急不及待咁已經即刻試食,覺得味點醬汁之前都已經好夠味調味非常好唔會搶咗食物原本嘅味道,之後我哋再試咗點醬油,令到串燒嘅鹹香味更加突出。除咗全消之外我哋仲叫咗一條魚,係時令活魚可以自己揀點樣烹調,我哋就梗係揀咗燒,佢嘅燒魚非常香脆,燒魚燒到外皮香脆,但係魚嘅肉仍然非常嫩滑,唔會好乾!餐廳環境都非常適合同朋友坐低傾偈聚餐,建議如果想同朋友試吓食串燒可以早啲book位!

2021-12-16
一坐底,枱上已經會有2碟細細的蔬菜,無煮過,唔知係咪可以叫佢做沙律,佢無醬汁,好似打邊爐未煮時候的菜,ok fine,以為免費小食,但睇餐牌,原來係要錢,佢有細細隻字同你講如果唔想要依碟野就同服務員講。果碟野如果賣相靚d,要收錢,我好願意,但佢賣相完全唔好,果3,4舊無煮過的菜,仲要一坐底就有2碟,要收錢?個感覺好似想駁你唔知,收你幾十蚊。算,叫野食,每款一定要叫2串起,令人感覺唔良好,有d我想要1串試下先都唔得?好似為左想賺多d錢而set e d規矩,覺得這間店做生意的方式好差。不過食物係好食既。但這樣做生意的手法我一定唔會再黎!!!!我4個女仔食,埋單 $15xx,依個價錢,我覺得野食係好食,要依個價係合理,只不過好不滿佢做生意的手法。
2021-12-19 37 浏览
銅鑼灣永光中心22樓日本料理一本鰻魚飯,超大一片鰻魚飯,很厚實。小編超喜歡旁邊的流心蛋同埋麻醬豆腐。湯有加金菇,冬菇,紅蘿蔔,海帶魚湯。
銅鑼灣永光中心22樓日本料理

一本鰻魚飯,超大一片鰻魚飯,很厚實。

小編超喜歡旁邊的流心蛋同埋麻醬豆腐。

湯有加金菇,冬菇,紅蘿蔔,海帶魚湯。

2021-12-17 56 浏览
啲嘢係幾好食,炸物好食,串燒好食,日本新鮮到港刺身好食,Sake好飲!但....有個男同事無啦啦行過黎呃酒飲,行到過黎會話:「我地飲啦!/請我飲杯酒啦!」然後斟我地啲Sake比佢自己飲😖咩料呀🤷‍♀️?仲要發生2次!(枝酒$7xx/枝🤦‍♀️)咁我見佢飲我地啲酒,咪問返佢“送”啲沙角沙律條黎食下囉!佢話好!但食完賣單見到charge左錢!!!!🤦‍♀️其實埋單接近3千蚊!點解個十幾蚊都唔waive左佢呢?!又話送嘅?你飲我地啲酒又點計呢?銅鑼灣大把居酒屋!如果你地想搵服務好,一定唔好黎呢間!完~
2021-12-15 52 浏览
還有整個星期才放假,平日夜晚也要吃得豐富些慰勞一下自己。這間專吃牛的串燒店,好熱鬧呢。這餐吃得相當豐富好滿意。生椰菜沙律 $28 爽口生椰菜味道清甜,還有紅蘿蔔,青瓜等等,為接下來的美味串燒打了個健康底。Lime Soda $35青檸梳打好清新又爽喉。Mixed berry liqueur $79有微微酒精甜甜的很易入口。日本生蠔 $88兩個生蠔都好大隻,一吸便滑進口裏,在口裏爆漿好冰涼又有點海水味。鱈魚白子 $88這個白子滑溜溜加水水的口感我喜歡,而且一點也不腥。 雞翼 $34雞翼燒得剛剛好,肉好香又好嫩。雞軟骨 $28雞軟骨也很脆口,加點調味粉吃超好味。牛骨髓 $40口感好像白子,但這個是乾身的,味道不錯。牛沙瓜 $36牛骨髓牛味很濃,口感帶點嚼勁,我覺得好吃。安格斯牛柳 $48牛柳肉質軟嫩juicy,吃完每口都是牛肉香味。牛舌 $58牛舌好厚切,好有彈性,爽嫩的口感令人吃完一口又想吃多口。白鱔 $52魚肉皮脆肉嫩,不會太乾剛剛好。 橫格肌Set $138有四種口味嘅橫格肌Set,款款都各有特式。咸牛肉明太子燒山竽 $78想不到咸牛肉明太子配山竽這麼配,咸香好吃。咸牛肉燒飯團 $3

生椰菜沙律 $28

Lime Soda $35
青檸梳打好清新又爽喉。

Mixed berry liqueur $79
有微微酒精甜甜的很易入口。

日本生蠔 $88

鱈魚白子 $88
這個白子滑溜溜加水水的口感我喜歡,而且一點也不腥。

雞翼 $34
雞翼燒得剛剛好,肉好香又好嫩。

雞軟骨 $28
雞軟骨也很脆口,加點調味粉吃超好味。

牛骨髓 $40
口感好像白子,但這個是乾身的,味道不錯。

牛沙瓜 $36
牛骨髓牛味很濃,口感帶點嚼勁,我覺得好吃。

安格斯牛柳 $48
牛柳肉質軟嫩juicy,吃完每口都是牛肉香味。

牛舌 $58
牛舌好厚切,好有彈性,爽嫩的口感令人吃完一口又想吃多口。

白鱔 $52
魚肉皮脆肉嫩,不會太乾剛剛好。

橫格肌Set $138
有四種口味嘅橫格肌Set,款款都各有特式。

咸牛肉明太子燒山竽 $78
想不到咸牛肉明太子配山竽這麼配,咸香好吃。

咸牛肉燒飯團 $38
最後來個咸牛肉燒飯團🍙 飯粒燒得脆香美味。牛肉也不是死咸那種。
2021-12-14 41 浏览
《假如在日本😆》呢間居酎酒中午$69起,由日式咖哩飯、生薑燒至鰻魚飯、魚生飯、壽司組合都應有盡有!門外同室內氣氛都好有日式感覺!🍖牛肉壽喜燒 $98🥗蟹絲沙律、蜆肉味噌湯、前菜冷盤胡麻豆腐壽喜燒配烏冬~送上枱時鍋裡剛剛落咗牛肉片同生蛋,待鍋中熱力慢慢煮熟牛肉同雞蛋~湯底味道甜味較重、牛肉味道好香濃~牛肉份量都幾多!唔喺一兩塊就算哂個隻!偏身烏冬掛汁又夠彈牙!鍋中材料都豐富,有菇、京蔥、白菜、豆腐!
《假如在日本😆》
🍖牛肉壽喜燒 $98
🥗蟹絲沙律、蜆肉味噌湯、前菜冷盤胡麻豆腐
壽喜燒配烏冬~
鍋中材料都豐富,有菇、京蔥、白菜、豆腐!
午餐
  • 牛肉壽喜燒
2021-12-14 38 浏览
朋友好中意食🍡串燒、🍣刺身,見好耐冇見,約 佢去牛惣居酎屋食下野吹下水。依間位於銅鑼灣嘅居酒屋,好有地道日本風味❤️🍑白桃酒 $ 69 我自己食串燒就一定要配日本酒🍶朋友就點了🍸青檸梳打$35🥗生野菜沙律$28 食咗呢啲菜,中和串燒既膩🐟時令活魚 $398今晚嘅時令活魚係鲂鮄,薄切,好肥美新鮮,食完條骨仲可以炸咗去。🦀三色甲羅燒 $98有海膽,蟹籽同蟹膏,十分甘香😍🐃橫膈肌set $138有四款味道,蒜蔥香 ,wasabi ,蜜糖芥辣 黑芝麻醬。🖤最鍾意黑芝麻醬夠特別,牛肉嫩滑juicy。仲有牛舌,金錢肚,牛骨髓,秋葵豚肉卷,雞翼,日本青椒仔同燒芝士年糕,全部都燒得好香口😍最後食個🍙燒飯團 $38,超滿足。

依間位於銅鑼灣嘅居酒屋,好有地道日本風味❤️

🍑白桃酒 $ 69
我自己食串燒就一定要配日本酒🍶

朋友就點了🍸青檸梳打$35

🥗生野菜沙律$28
食咗呢啲菜,中和串燒既膩

🐟時令活魚 $398

🦀三色甲羅燒 $98
有海膽,蟹籽同蟹膏,十分甘香😍

🐃橫膈肌set $138
有四款味道,蒜蔥香 ,wasabi ,蜜糖芥辣 黑芝麻醬。
🖤最鍾意黑芝麻醬夠特別,牛肉嫩滑juicy。

最後食個🍙燒飯團 $38,超滿足。

正如前面食評所說,一坐低就立刻硬銷什麼海鮮。 點串烧一定兩串起,我從來未聽過有這樣規矩,城中最好的Jan Jan串烧,店員服務態度誠懇,絕不推銷。先上來牛肋條,牛舌根,完全都係根,吞不下要吐出來。雞翼中規中矩,蕭飯團好有驚喜,飯裏面乾爭爭,明顯是隔夜飯,缺乏黏性,味道更乏善足陳。買單接近$500,多謝都冇句,宜得你快啲走人。這樣一間垃圾港式串烧店,那些好評怎樣得來,聰明的香港人一定知道。

2021-12-05
2021-12-05 43 浏览
今晚約了朋友去銅鑼灣一間居酒屋吃晚飯,餐廳主打牛相關的串燒,更有不少平時很難會食到的肉臟,又有85折,所以都幾難忘。先要杯梅酒,很易入口。橫隔肌set 有四串不同的口味,有滿滿的蔥,亦有芥末味的,又有芝麻醬油的。自家制豆腐印象亦很深刻,酥脆的外皮,配滑溜的豆腐,更有木魚和薑蔥等配料。銀鱈魚塊就間中會食,但銀鱈魚串是首次食,味道差不多,多了些炙燒味。萵筍牛肉串是不錯的選擇,中間的萵筍中和了味道,不會很膩。雞皮味道有點像脆薯片,而牛筋十分之有嚼勁。

先要杯梅酒,很易入口。

萵筍牛肉串是不錯的選擇,中間的萵筍中和了味道,不會很膩。

雞皮味道有點像脆薯片,而牛筋十分之有嚼勁。
2021-12-04 42 浏览
最近天氣轉涼,有點想念日本的居酒屋,所以去了一間以串燒聞名的居酒屋吃飯。餐廳很有氣氛,坐吧枱就感覺很深。吃串燒,當然要點杯啤酒🍻。五點刺身盛開始了今晚豐盛的晚餐,最正當然是帶子和海膽,海膽味道香濃。今次試了很多款特別的串燒,牛骨髓質感很有趣,煙煙韌韌。牛沙瓜好有口感,味道又夠香濃。牛舌是厚切的,所以更有質感。豬大腸平時都很喜歡食,牛大腸的口感差不多。試了很多牛,亦有試試羊扒,味道很香。三色甲羅燒是有海膽和三文魚籽的,既香口,又口感十足。

吃串燒,當然要點杯啤酒🍻。

五點刺身
開始了今晚豐盛的晚餐,最正當然是帶子和海膽,海膽味道香濃。

今次試了很多款特別的串燒,牛骨髓
質感很有趣,煙煙韌韌。

牛沙瓜
好有口感,味道又夠香濃。牛舌
是厚切的,所以更有質感。

豬大腸平時都很喜歡食,牛大腸
的口感差不多。

試了很多牛,亦有試試羊扒
,味道很香。

三色甲羅燒
是有海膽和三文魚籽的,既香口,又口感十足。
2021-12-02 41 浏览
牛惣居~ 全🐂宴, 非一般燒物,牛痴不要錯過牛內臟真係唔係周圍都有得食,呢度絕對唔係平時食開嗰啲牛雜咁簡單。 仲要係日式。 Order 了牛內臟sss 串燒: 串燒牛脷爽身 , 厚切, 油香十足 串燒牛沙瓜~ 有咬口, 煙韌, 味道濃郁串燒牛筋~ 入味, 有咬口, 比jelly硬身少少串燒牛大腸~ 堅韌,超級入味 串燒牛肩簿燒 , 非常有牛味, 質感有啲似豬頸肉。芝士年糕燒這一個年糕燒既可以當主食又可以當甜品。 裏面嘅芝士係流心嘅,一口咬下芝士會流出來,非常燙口。 超級滋味。
牛惣居~ 全🐂宴, 非一般燒物,牛痴不要錯過

Order 了牛內臟sss 串燒:

串燒牛脷爽身 , 厚切, 油香十足
串燒牛沙瓜~ 有咬口, 煙韌, 味道濃郁
串燒牛筋~ 入味, 有咬口, 比jelly硬身少少
串燒牛大腸~ 堅韌,超級入味

串燒牛肩簿燒 , 非常有牛味, 質感有啲似豬頸肉。

芝士年糕燒

這一個年糕燒既可以當主食又可以當甜品