2011-04-09 28 浏览
早兩晚經過長沙灣,見到有間叫牛大哥嘅火鍋,除了個名幾得意之外門口仲排咗一大堆人,咁就試下啦!等咗20分鍾就入座了,座低後有服務員介紹了牛肉及部分食物,食過之後真係勁正,牛肉香滑爽口重牛肉味超新鮮,牛大哥招牌並非虛名,仲有個腐皮卷,泡入湯幾秒超脆有層次感,個蝦滑到令天仍然回味中,重蝦味勁彈牙,,,嘩正 ! 同埋我鍾意食嘅韮菜餃,肉與菜的比例剛剛好,即叫即包,唔似外邊嘅雪藏餃 ! 以上幾種我嘅至愛食物仲有其他食過的每一樣都好新鮮,食完嗰餐飯行外門口時真係好滿足 ! 但係今日睇到牛大哥有被人寫到有啲不滿,好彩喺嗰日路過入咗去食飯先食到好嘢,如果睇完的食評真係影响信心唔係咁敢去,咁就發現唔到啲正嘢食喇 !
2011-04-06
  • 牛腩心肉
  • 肉眼邊
  • 腐皮卷
  • 蝦滑
  • 韮菜餃
一行六人, 也是用BeeCrazy coupon來食, 3月Coupon到手後, 立即預約今天開飯,過程一般順利,也有如其他人所講,電話響到飛留言,但又無位留言的情況,但最後只花了十分鐘左右,便成勁預約了。在等位時,明明約左8點鐘,點知報到後,有位男人叫我地去對面M記坐陣,8點3先有枱。但最後準時8點,就已經收到電話,話己安排好枱了,幾驚好似前幾位食評咁,比人耍完一輪先有位本人食打邊邊,都不是每款都食,所以此併盤對本人來說,是十分足夠的。而具有足夠的菜及菇類,看起來十分健康呢~~~ 值得一讚......湯底味道也不錯,不至於其他酒樓超普通的湯底,GOOD~~~咪講笑,一行六人,食左超過10碟呢隻安格斯牛牛,真係OK架。再讚到最後,我們叫左3個一丁 + 一個店長推介的烏冬做HAPPY ENDING,又真係幾彈牙幾滑喎。店長推介果然掂呀,三讚.....由於席間有位朋友將近生日,所以我們預先帶左蛋糕黎。此店不設切餅收費,坊間有好些地方做到上左軌道,都開始收呢D切餅費了,牛大哥此服務,真的很窩心呢~~店員攞左蛋糕出黎之後,其中一位人兄主動幫我地切蛋糕同分蛋糕。最後仲好好心機咁幫我地將個吉既紙盒

開飯喇.....
隨卷送的拼盤
而具有足夠的菜及菇類,看起來十分健康呢
~~~ 值得一讚......
清湯底(即是蕃茄薯仔湯)
湯底味道也不錯,不至於其他酒樓超普通的湯底,GOOD~~~
咪講笑,一行六人,食左超過10碟呢隻安格斯牛牛,真係OK架
。再讚
手打烏冬
店長推介果然掂呀,三讚.....

由於席間有位朋友將近生日,所以我們預先帶左蛋糕黎。
牛大哥此服務,真的很窩心呢~~
將吉盒包裝還原,只是忙中作樂而已
最後仲好好心機咁幫我地將個吉既紙盒包得靚靚。都唔似前人講黑口黑面,十問九唔應既態度丫~~

總括黎講,今次係我地第一次用團購COUPON開飯,但經驗總算唔錯,值得心第四個讚你。
而且店員都沒有催促過我地埋單。
經細問之下,原來該店都有留意"開飯喇"既食評,收到有客人設訴,都有作出過改善。
並唔係"意見接受,態度依舊"架,哈哈....
有機會再黎會一會你地先得

2011-04-08
開飯喇.....
隨卷送的拼盤
清湯底(即是蕃茄薯仔湯)
將吉盒包裝還原,只是忙中作樂而已
手打烏冬
(非会员)
2011-04-07 39 浏览
係BEE CRAZY買左牛大哥,之後見OPEN RICE有劣評-_- 我地好擔心前幾日終於有得去試下喇...不過真係好難book木台,因為冇人聽電話打左3日,得2130有位,咁就食呢段時間喇!去到其實態度幾好!好快招呼我地(座位都係7成滿),我地2位有得坐卡位,有得睇電視有位先生仲同我地介紹下招牌安格斯肥牛!係等個湯底果陣等得稍為耐左d,等左大約15-20mins...我地首先食左下角果個併盆 同埋 右手邊果d野食任食!加$10就汽水啤酒任飲~不過d牛真係好正!!!!!!!!個響鈐(付皮卷)都好正!!如果有優惠值得再食hee,是日加一盛惠每位$130!
打左3日,得2130有位,咁就食呢段時間喇!
有位先生仲同我地介紹下招牌安格斯肥牛!
我地首先食左下角果個併盆 同埋 右手邊果d野食任食!

加$10就汽水啤酒任飲~
不過d牛真係好正!!!!!!!!個響鈐(付皮卷)都好正!!
如果有優惠值得再食hee,是日加一盛惠每位$130!

2011-04-02
  • 付皮卷
2011-04-07 13 浏览
一個不是從團購網看到都不會留意的一間火鍋專門店, 牛大哥! 我不是係又買唔係又買的團購族, 買團購券前, 我必定會上開飯啦睇食評, 多是街坊評價, 即是走街坊路線, 說真的, 做街坊生意的舖頭通常好少有食評, 現在有數篇也懷疑過可信程度. 團購券上的任點食物選擇不多, 主打是牛, 平時我打邊爐會食的東西也不多, 所以足夠我去選擇, 加上店舖的卡位有獨立電視, 可邊打邊睇, 也是賣點之一, 我是對店子有信心才會一試. 跟前幾位遇到同一個問題, 電話沒人接聽, 留言箱也爆滿了, 初時還以為黑店! 付了款, 卻訂不到枱, 團購券豈不等於廢紙? 心想如果再是沒有人接聽, 我就會直接沖上此店訂位! 哼, 咪當我們一班預先消費者係流既!! 訂座7:00pm, 準時到達, 竟然話無位, 要等半個鐘, 不悅! 下午店員也曾經打來確認, 而且大部份都是2小時2小時這樣計算, 為什麼這樣也預不到時間?! 這樣的經營模式真是不能承受人流多的大場面! 入座時有一個卡位給我們算是大幸中之大幸. 團購都包了一個雜錦拼盤, 我看到店內八成以上都是團購人仕, 團購的威力果然驚人. 雜錦拼盤有肥牛, 蝦, 羊肉, 聖子

雜錦拼盤
雜錦拼盤有肥牛, 蝦, 羊肉, 聖子, 炸響鈴, 菜, 蟹柳, 冬菇…(其他忘記了), 其實還有丸, 但沒有給, 不過點菜紙有, 那就算了!

餓了半小時, 當然鍋一上, 水一滾, 就開始拾下拾下啦! 我們點了一個鴛鴦湯底, 有辣有唔辣, 可惜麻辣的不麻也不辣.
鴛鴦湯底
打頭炮 - 肥牛, 我不太懂吃肥牛, 只要不靭, 有牛肉味道我已經覺得不錯, 可以不斷吃! 吃個回本.

第二炮 - 炸響鈴, 有經驗的我, 知道響鈴不可下水得太久, 只要稍為"卓" 一"卓"便可, 炸響鈴其實就是炸腐皮, 只是展示形式不同, 多了層次, 食落有多些享受, 加上響鈴很吸汁, 非常野味!

第三炮 - 鯇魚片, 甚為新鮮, 味道不錯! 切得不太薄皮, 不用連吃兩片才吃得出味來, 這裡一片等於外面的兩片!

除了以上三炮可以說說以外, 沒有其他值得好說了, 點菜後上菜的速度有快有慢, 牛比較快, 魚就慢了點, 份量也是隨他心, 不是跟我點的數量.

果然明碼實價, 說2小時就2小時同你主動埋單, 的確老實, 我也是非常的老實說這裡食物尚可, 但要照顧團購人數就是有點招架不住, 有點手忙腳亂, 就是沒有什麼可以吸引我再來光顧.
2011-04-02
雜錦拼盤
2011-04-04 2 浏览
今天我和老公用了團購coupon幫襯牛大哥,之前已在openrice聽過別人的評語說這裡的服務差,但今天真是喜出望外,這裡服務一流,而且食物質素一流,種類繁多,是夜由於團購已包了個豐富雜錦拼盤,裡面有很多不同食物,包括牛肉肉眼邊、牛腩心肉、新鮮蟶子、生猛海蝦、安格斯肥牛、蒙古羊肉、鮮甜蟹柳、腐皮卷、野菜及雜菌、貢丸、龍蝦丸、豬肉丸及牛肉丸,另外我們再點了一些其他食物,例如鮮黃沙豬潤、豬腦、豬紅、順德草鯇魚片等等,全部都很新鮮,特別是他們的肥牛,我平時不太喜歡吃牛肉,但這裡的牛肉並沒有雪藏的味道,很新鮮,奄尖的老公更讚不絕口,值得一試!
2011-04-03 5 浏览
1行5人~用左bee crazy既卷 book左係果日既9點半入去食9點4行到埋去~有個男人行出黎話滿晒 叫我地去m記坐下先~話預最快都要9點45分先有得入座我地去m記坐到9點50分左右 佢打電話黎話咩跳fuse 等多陣就可以入座我地諗住都差唔多 就去返門口度等跟住個男人又行出黎話"班客抹緊咀 就走架啦 你地去m記飲杯汽水先啦!"我地今次冇走 之後又等左15分鐘跟住佢又行黎話"賣緊單啦佢地 等多陣呀~"又等左10分鐘...班客終於走啦 佢話我地可以入去坐但係我地行晒入去果陣 佢話要執檯 叫我地出黎去等好啦 我地望住張檯執完 諗住入去果陣佢竟然叫本身隔離檯既果d人換去坐果張執好左既檯!!跟住又執左一輪 我地又繼續係外面等...一共等左45分鐘 10點15分我地終於入左座好可惜 d正常既凳已經比人搬走晒 我地要坐圓凳我見有人賣單走人 問個阿姐可唔可以幫我地換凳個阿姐望都唔望就話冇凳換 之後我指比佢睇 佢先好唔願意咁幫我地換仲有一個好後生既妹妹仔待應 好似嫌d客阻住佢咁 有時你企係度佢仲會推開你tim之後叫湯底同野食 又等左20分鐘 催左幾次先黎d羊肉聽聞好臭 好彩我冇食到我本身鐘意食響鈴卷
9點4行到埋去~有個男人行出黎話滿晒 叫我地去m記坐下先~
話預最快都要9點45分先有得入座
我地諗住都差唔多 就去返門口度等
我地今次冇走 之後又等左15分鐘
跟住佢又行黎話"賣緊單啦佢地 等多陣呀~"
又等左10分鐘...
班客終於走啦 佢話我地可以入去坐
但係我地行晒入去果陣 佢話要執檯 叫我地出黎去等

好啦 我地望住張檯執完 諗住入去果陣
佢竟然叫本身隔離檯既果d人換去坐果張執好左既檯!!
跟住又執左一輪 我地又繼續係外面等...
一共等左45分鐘 10點15分我地終於入左座
好可惜 d正常既凳已經比人搬走晒 我地要坐圓凳
我見有人賣單走人 問個阿姐可唔可以幫我地換凳

之後叫湯底同野食 又等左20分鐘 催左幾次先黎
d羊肉聽聞好臭 好彩我冇食到

我本身鐘意食響鈴卷 所以另外叫左碟
但係成26蚊一碟..仲要得幾條..
佢話呢d係自己整 但係我又食唔出同街市果d有咩分別
....
唯一抵食既 似乎都係得d牛
2011-03-26
2011-04-02 29 浏览
我買左BEECxxxx coupon 的$98/位任食優惠卷,諗住打電話去BOOK位(tel 3481 2832),打左十幾晚電話,每晚打左十幾次,總共打左超過一百次都無人聽電話!! >_<對呢間餐廳超失望!!!!

對呢間餐廳超失望!!!!
2011-04-01 6 浏览
我也是網購了coupon而去的。 之前的確打了兩天電話,要非沒人接聽就是留言信箱都爆滿,氣得我sent email 去團購網站投訴。翌日便很快有人聽電話,態度也很好...唔知跟投訴有沒有關係。昨天吃之前也來Openrice看了一下評論,看完之後,不禁憂心,也不要說有什麼期望了。 可能無期望,結果卻有意外之喜,侍應服務態度良好,沒有其他人所說的「黑面」,加水頻密主動、order食物也來得快速、坐下來也有為我們介紹拚盆的牛肉和做簡單說明。 至於食物,OK啦,連加一才120多元,雖然選擇不多,但質量是可以的。我相信「牛大哥」也有留意食評而努力改進中,值得鼓勵。
我相信「牛大哥」也有留意食評而努力改進中,值得鼓勵。
2011-03-31
2011-03-31 11 浏览
如題!無咩特別!安格斯同一般肥牛一樣(我自己去街市買仲好食)服務就真係不得了,差到不知所謂,價錢貴無特別,下次一定唔去。其他野食都非常普通。不過唔知係咪新開,環境真係唔錯,卡位有獨立電視(17-19吋)真係幾正。
2011-03-19
2011-03-29 35 浏览
點解我會寫呢第一篇食評, 因為今次我實在好想講我的心聲出黎, 我都係買左BEECRAZY的$98/位任食優惠卷!可能我早BOOK位, 所以BOOK位都不太難, 係要不停打電話到晚上七點鐘先有人聽.野食方面, 我覺得除左送的4片皇者牛肉之外, 其餘一概都唔得! 全部丸都是街市果隻, 魚片亦都唔脆, 安格斯牛肉是”鞋”的, 其餘就是蟹柳, 野菜等等, 有基圍蝦既, 可能唔當做啦, 稍為細隻左D, 最離譜是拼盤上送的聖子, 是臭的!!服務方面, 要催促多次先有野食, 應該突然人客多了, 唔夠人手, 請了一些生手做侍應吧…裝修方面, 確實不錯, 卡位有獨立電視機, 台面用上許多不同款的石頭做裝飾, 梳化都坐得幾舒服, 而牆壁亦是很特別(我唔知點形容哈哈), 總之我覺得是靚啦!其實我都知道一分錢一分貨, 食得呢D都唔會係好靚料, 但其實想客人回頭, 可以送幾粒手打既丸呀, 可以送少量多款或者用比較便宜少少的價錢食貴餐廳的招牌菜, 俾人試下真材實料的食物, 最重要要新鮮幸好, 我只買了2位餐卷

幸好, 我只買了2位餐卷
2011-03-19
  • 皇者牛肉
買了beecrazy 任食兩小時COUPON, 我地6:50就入坐人唔多不用等位, 不過個度真是十分細, 到七點幾已滿坐.COUPON包一個拼盤, 入面有蟶子, 蝦, 兩款高級D既牛肉, 羊肉, 響鈴, 貢丸, 龍蝦太, 蟹柳,東菇 每人兩件.仲有一張任點紙同埋一張散叫要比錢既紙, 另加$10任飲汽水啤酒.任點既款式相比出面酒樓, 佢D款確實少得可憐, 金菇無, 魚皮無, 丸得三款(仲要送既拼盤已經有), 有D特別D既野好似拉麵, 水晶粉就點了幾次都無來過 全部食物的味道都一般, 除了拼盤既牛(無得再點, 任食是另一款牛)同任點既稻庭烏東就是最好食 唯一個湯底OK, 我地點了鴛鴦一邊是麻辣, 一邊是蕃茄薯仔湯. 個麻辣幾香, 唯一是當無水時佢加的是湯, 所以越食個湯就越咸, 提議大家可以叫佢加水, 咁就OK晒!! (不過次次都要叫先加水, 煲到乾水都無人理你)

任點既款式相比出面酒樓, 佢D款確實少得可憐, 金菇無
, 魚皮無
, 丸得三款(仲要送既拼盤已經有)
, 有D特別D既野好似拉麵, 水晶粉就點了幾
次都無來過

拼盤
任點安格斯牛
調味料
2011-03-28
  • 稻庭烏東
2011-03-28 7 浏览
用團購用$98買咗2張2個鐘任食火鍋, 用女友2個人去食, 一人一盆牛肉, 豬肉, 蝦, 蟶子......我地要鴛鴦湯底(清湯+麻辣), 2邊都冇咩味, 麻辣直情好似清湯一樣, 失望!!!而任食紙上面可以點嘅都係一d好普通ge食物, 大概十幾種, 除豬腦同豬肺外都冇咩特別, 佢d牛肉係幾好味同特別, 不過其他所有食物都係冇味ge!!不論係海鮮, 菜等等ge品質都食得出係差ge!!!!地方方面就都幾迫下, 卡位就更加唔等駛, 坐得超唔舒服~人手又十分不足, 加湯加水等好耐, d人轉頭又唔記得咗, 要嗌3,4次~而且櫃台有個女職員成日鬧d員工, 又粗口又黑面, 氣氛麻麻~最嬲就係9:30先夠鐘, 9:00個老闆就叫我地埋單, 到9:15就走黎收我地個鍋(仲食緊)~ 我o晒嘴~門口又冇人等, 咁急趕人走, 又點會再黎幫趁你呢??

地方方面就都幾迫下, 卡位就更加唔等駛, 坐得超唔舒服~

2011-03-25
  • 櫃台黑面女員工
真係食到一肚火,當日六點鐘準時去到呢間餐廳,因為我參加既係BEE CRXXY既優惠套餐,可以任食兩小時,同埋會一個雜錦拼盤送既,等左20分鐘都唔見有,其間亦都追左兩次,同一時間亦都寫埋想食既野,寫左兩次,等足一個鐘,竟然同我地講唔見左張單,嘩~`即刻火都黎埋,叫佢老細黎,佢仲話即刻幫我地跟兼話送番支啤酒俾我地,我唔係旨在支啤酒(況且都無要到),寫明任食兩小時,等足一個鐘都無野食,D野食仲要唔好食,以後都唔會再去,俾錢仲要受埋D咁既氣!!!!
2011-03-26
之前响beecrazy買左$98/位, 2小時任食優惠劵(正價加一)廿幾張, 諗住間唔中去食下都OK啦, 點知!!!!! 3月9日買, 3月14日開始生效, 咁我3月10日就已經打去book位個電話長期無人聽, book兩位19:30竟然最快要3月21日先有位........... 見佢咁情況就諗住book埋3月25日五位, 點知佢話如果要星期五19:30, 最快要去到4月15日先有位囉打個邊爐姐, 要個幾月前就BOOK定, 好似真係有啲過份囉, 最慘係成日無人接電話, 好彩啲劵9月中先到期, 如果咪仲有十幾張劵都唔知點用到左3月21日, 我明明BOOK左19:30, 大約5點左右. 有個女人打黎話佢地5點半就開門, 問我早啲過去得唔得, 我話最快都19:00. 佢又問5,6點果啲時間唔得咩? 我答: BOOK左19:30無諗住改時間喎, 跟住佢就收線到左間野, 原來係好細間, 坐底之後咁啲待應服務都OK嘅, 啲野黎得快, 食物都唔錯.不過點任食果陣落單就要寫明幾多數量, 如果咪佢就俾人頭數你, 我地兩個人食, 點左啲丸同餃, 仲有芝士腸, 黎到見到每款得2件, 我地兩個都忍唔住笑左出

不過點任食果陣落單就要寫明幾多數量, 如果咪佢就俾人頭數你, 我地兩個人食, 點左啲丸同餃, 仲有芝士腸, 黎到見到每款得2件, 我地兩個都忍唔住笑左出黎

不過佢任食黎講佢啲野食都真係要讚好嘅, 但係就得好小款囉

到左21:30, 有個年約30嘅女人好準時, 黑晒面咁行埋黎話: 你地夠鐘啦喎!
跟住就去撳張單俾我地埋單, 當時間野無人等位, 亦未坐滿.
佢咁做無錯, 但未坐滿, 又無人等位, 態度好小小, 通知客人夠鐘, 無得再加單叫野食. 俾客人食埋枱面啲野都唔係好過份姐, 起碼唔洗唗唗啲野呀, 同影響間鋪個服務水平呀. 唔通個客知道夠鐘都仲要賴死唔走咩. 真係遇著啲咁嘅客, 咪好聲好氣同人講要執枱預備下一轉囉... 唔需要啲態度咁克人憎嘅

4月15日食完再報告
2011-03-21
  • 豬腦
2011-03-24 14 浏览
我地用BEECRAZY的COUPON去試食,每人會送上一份的雜錦併盤,真係唔錯,尤其係牛類食物,但其他就一般。 有D卡位有獨立電視,環境OK唔太嘈。 原本COUPON係送自磨豆漿,但送完又即止,所以我地加咗$10/位任飲,但結果唔係無啤酒和汽水,就係D飲品唔凍。 加咗好多次單又唔黎,但又唔出聲。

有D卡位有獨立電視,環境OK唔太嘈。

加咗好多次單又唔黎,但又唔出聲。
順德釀豆卜 / 台灣香菇貢丸 / 順德草鯇魚片 / 鮮黃沙豬潤。
Beecrazy併盤 - 皇者牛肉 (肉眼邊) / 牛腩心肉 / 蟶子 / 本地靚肥牛 / 蒙古羊肉 / 鮮甜蟹柳 / 即炸響鈴 / 野菜 / 雜菌 / 台灣香菇貢丸 / 龍蝦丸 / 豬肉丸 / 牛肉丸。新增描述Beecrazy併盤 - 皇者牛肉 (肉眼邊) / 牛腩心肉 / 蟶子 / 本地靚肥牛 / 蒙古羊肉 / 鮮甜蟹柳 / 即炸響鈴 / 野菜 / 雜菌 / 台灣香菇貢丸 / 龍蝦丸 / 豬肉丸 / 牛肉丸。
日本手打稻庭烏冬 / 上海年糕 / 玉子豆腐 / 素菜餃 / 水魷魚鬚 / 生魚片 / 順德草鯇魚片。
即炸響鈴。
冰豆腐 / 游水生魚片 / 鮮豬紅 / 海帶 / "翠"皮蜜糖腸 / 香炸荔芋件。
阿拉斯加牛,好正! 我地叫咗八碟。新增描述阿拉斯加牛,好正! 我地叫咗八碟。
2011-03-23
即炸響鈴。
  • 安格斯肥牛,肉眼邊,牛腩心肉,本地肥牛,蒙古羊肉,玉子豆腐