2011-10-29
是日4 人晚餐 成日經過冇幫襯過, 剛好友人話搵地方打邊爐, 正中下懷, 決定一試店舖打正旗號主食不同部位牛肉, 坊間火鍋地方多, 同時有得食牛的不同部位就較少, 入正題, 坐低先來個鍋底, 日式豬骨鍋, 請教經理咩叫日式, 佢話只係名稱而已, 的確,毫無特色, 比起眾多港式...澳門式還要簡單, 我地叫左四種牛肉部位, 肉眼邊 + 牛腩心 = $188 (肉眼邊牛味相對其他三樣最膿, 不過唔代表佢好食過坊間一般手切或安格斯, 腩心一般, 冇特別)坑腩爪 + 雪花展 = $108 (雙拼份量少得可憐, 生坑腩約叉燒大小, 6-8舊, 味道一般, 雪花展丁點雪花都冇, 連根都少)其餘叫左桶蠔, 五寶丸, 響鈴, 兩種菜, 豬潤, 烏冬, 魚皮鮫, 雜菇, 兩罐汽水一支啤酒, 就係咁多, 消費指引話平均人頭消費 $100 ?????????????????? 真係唔知以咩做準則, 人仔都唔得啦埋單 $800, 人均$200, 打邊爐百零二百蚊預左, 不過呢個份量同呢個味道就唔值囉, 最主要係牛肉味道不外如是
我地叫左四種牛肉部位,