香港真係好少有咁高質既任食邊爐今次己經係第三次黎啦😂首先要讚下佢地既防疫措施 非常嚴謹🎈度體温🎈CHECK手帶🎈有紙袋放口罩🎈連出去拎野食 都要戴口罩!!!前兩次都係坐外邊今次坐到卡位 先知原來間鋪頭咁大仲要坐得好舒服🐈🎈紙巾任用 仲有濕紙巾🎈間隔都靚過人 完全阻隔左啲煙上兩次都食中間價位 今次就揀左極上和牛吃到飽套餐 $288  *無加一服務費😍🥕台中蒜頭雞鍋一撈就撈到咁大隻脾 咁足料超級滑 淨係個湯底都值回票價真係好抵食🤑餐牌既選擇超級多 特別係台式食品因為上次已經食左好多 今次黎食其他款🐽屠牛牛大餐🥕澳洲和牛M5牛肩卷⤐脂肪分布得好均勻⤐好有咬口🥕手切封門柳封門柳好罕有😍一隻牛得一條架咋所以出邊單點都好貴 呢到竟然可以任食不過今次係第一次食切粒既⤐牛味勁濃⤐夠曬軟腍⤐唔肥膩🥕安格斯牛小排⤐帶少少油筋⤐雪花勁均勻⤐比較香口同軟滑🥕安格斯特選牛板腱 ⤐油花多⤐肉質鮮嫰&多汁🥕沙白蜆今日黎得太遲了~ 叫左三碟就SOLD OUT又大 又鮮甜🥕鮮甜海蝦無蜆~ 唯有轉戰海蝦都好大隻 勁新鮮 勁彈牙🥕澳洲和牛牛丸 一開始輕視左佢 個樣同出邊街巿既牛丸無異點知一咬 佢就爆汁油脂又豐富 又重牛味好
香港真係好少有咁高質既任食邊爐
今次己經係第三次黎啦😂
首先要讚下佢地既防疫措施 非常嚴謹

🎈度體温
🎈CHECK手帶
🎈有紙袋放口罩
🎈連出去拎野食 都要戴口罩!!!

前兩次都係坐外邊

🥕牛大人獨有茶飲~菊花普洱

茶飲既選擇又係勁多
打邊爐飲好解膩 而且無咁熱氣
超足料
普洱味都勁香濃 配埋清爽既菊花茶~
好有誠意😣

🥕movenpick
台中蒜頭雞鍋
沙白蜆
鮮甜海蝦
澳洲和牛牛丸
話說幾個月無飛台灣, 又幾多個月無出街打過邊爐, 真係太太太掛住台式火鍋, 去開荃灣搵到呢間牛大人台灣火鍋, 就去食個early dinner 因為7點前離座仲平d!不過原來好多人都係咁諗上到去都幾多人~~不過餐廳既防疫措施做得好足, 枱既距離都好夠, 同埋餐廳真係好大, 坐得好舒服!見到自助bar有好多選擇, 除左唔同既丸/菜, 另外仲可以用app叫野食, 其實app已經好多選擇, 仲有好多台灣小食/特色火鍋料!!我地最鐘意就係食鴨血, 又入味又滑!台灣小食仲有鹽酥雞/炸蕃薯同皮蛋豆腐!牛肉方面都好高質, 安格斯同和牛都好食, 而且仲有唔少既海鮮選擇, 超滿足!!最後仲有一杯movenpick架!!!
不過原來好多人都係咁諗
上到去都幾多人~~

其實app已經好多選擇, 仲有好多台灣小食/特色火鍋料!!
我地最鐘意就係食鴨血, 又入味又滑!
台灣小食仲有鹽酥雞/炸蕃薯同皮蛋豆腐!
2020-04-28 117 浏览
一直都聽朋友推介話呢間台式火鍋又特別 配料質素又高仲要好難book旺角分店要提早一個月book添但原來近近地既荃灣都開左分店易book啲又近啲👍🏻呢間台式火鍋都係一個價錢任食既有3種肉plan揀 以2百幾蚊就有m5和牛食 好超值呢 湯底亦都好特別呢 我就揀左台灣鳳莉雞鍋呢度地方好大 由於政府政策 有啲枱無得坐人一入門口有探熱/酒精搓手/提供紙袋放口罩本身枱與枱之間都多空位 環境夠大卡位仲加左透明膠膜隔開 夠晒清潔衛生店員提醒如果去自助區拎野食野像 都要帶返口罩鳳莉雞本身有半隻雞係入面已經煲到好淋自助區亦都好衛生 所有配料整齊用有蓋膠盒入住飲品款式多 最欣賞係有樽裝茶飲品亦都係台灣飲品多除左自助區 亦有任點食物 主要用QR code點菜款式亦都多 1份大概2-3舊 有熟食 亦有配料台式小食有台式腸 /鹽酥雞/甜不辣/炸餐肉全部都好好食 雞同餐肉都炸得香脆台式腸juicy甜不辣煙韌所有餃類都叫左一份試 最好食既係台式蝦餃 鯛魚肉厚 新鮮唔腥白色果塊係牛胸腹 爽口既仲要荃灣限定咁多隻滑 最好味係蟹籽墨汁滑 最濃味其次花枝滑入而有好多花枝 咬落有好多爽口粒粒元具鮮魚漿 就咁都望到係貨真價實牛肉
一直都聽朋友推介

而呢度亦有唔同醬料混醬
甚至有台式辣醬

芝士丸內餡流心 芝士係semi fluid
唔會似外面果啲咁稀

呢度仲有台灣手工啤。值得一試👍🏻
山霧就啤酒花味重啲

Movenpick雪糕

咁高質高性價比既任食火鍋 真係要再encore

2020-04-27
2020-04-27 129 浏览
嚟到荃灣,又想打邊爐!黎到食牛大人台灣火鍋吃到飽 !😍😍😍聽人哋講好似幾正,今次去試吓先!😍😍😍夜晚120分鐘放題,有3款可以選擇!今次揀咗最貴果一款,9半後入座,價錢$268,就可以任食澳洲和牛鍋底選擇都幾多,而且幾特別,例如薑母鴨,土鳳梨等等其中佢每人有兩粒澳洲牛丸,仲要係m9和牛牛丸!口感上好正,好彈牙,食落牛味勁重!任食上有澳洲和牛M5,安格斯牛小排等😚牛肉部份都不錯,入口不會太柴口除咗火鍋食材,仲有好多台灣小食,皮蛋豆腐,鹽酥雞,小香腸!性價比都幾好出面有個任食bar,有不同蔬菜,飯品🤪仲有台灣茶!解膩正

鍋底選擇都幾多,而且幾特別,例如薑母鴨,土鳳梨等等

出面有個任食bar,有不同蔬菜,飯品🤪仲有台灣茶!解膩正
大鴻輝係食火鍋的集中地,呢間牛大人係新開的台式火鍋,睇落已經好吸引,所以同朋友兩個火鍋愛好者就揀試新野🥳餐牌好多選擇,而且好有台灣特色,真係好正宗的台式火鍋。一坐低有職員問我地揀咩餐同湯底,我地揀左最貴的澳洲極上和牛餐$288,同我地去至邊都要食的麻辣湯🤣唔知係新開定跟餐,職員每人送左兩粒和牛牛丸,忍唔住第一時間煮左食先,嘩,真心讚歎,勁香勁juicy,認真我平時唔太好牛丸,覺得會有筋,又難咬,話呢個係顛覆我諗法的牛丸冇誇張😂至於個湯底好夠濃,夠味,辣都恰到好處,食得好過癮。至於其他肉類,就係QR code落單,蔬菜類/丸類就出去自己拎。選擇好多,想食咩都有,而且食得出用料係新鮮(我呢個鐘意食牛餐肉同芝士腸的人可以證實呢點😂因為有d餐廳好hea對待呢d配料,但呢度食得出唔係拎最cheap的貨)仲有一點好驚喜,係佢個飲品區,除左有平時的汽水,仲有一大櫃自家製的茶,岩晒我,而且仲有好多款選擇添,多到有選擇困難症的我企左兩分鐘先揀左桂花烏龍🙈食到最後仲有movenpick👏🏻成餐好圓滿,$288有咁高CP值好抵食,係出面散叫的質素,但呢度係放題的價錢,希望唔係新開先有呢個質素啦,要keep住

餐牌好多選擇,而且好有台灣特色,真係好正宗的台式火鍋

至於個湯底好夠濃,夠味,辣都恰到好處,食得好過癮。

食到最後仲有movenpick👏🏻

成餐好圓滿,$288有咁高CP值好抵食,係出面散叫的質素,但呢度係放題的價錢,希望唔係新開先有呢個質素啦,要keep住呀,因為我一定一定會再黎食。

2020-04-25 96 浏览
疫情漸漸減退, 食肆的衛生措施、環境消毒都嚴陣以待, 並無半點鬆懈, 為的是食客食得安心又放心一直也很想到牛大人打邊爐, 出名抵食又好食! 雖然疫情未完全消退, 但也想偶爾出去食一餐, 放鬆心情火鍋店裝修古典優雅,裝潢懷舊,感覺有少許舊式客棧風味,而且店舖開掦,座位寬敞,令人坐得很舒服!火鍋店採用QR code自助落單,不用使用點心紙和原子筆下單,既環保又衛生,值得一讚!火鍋店的自助調味料選擇多, 自取食材不但應有盡有, 還要是台灣直送, 全都是使用密實盒盛裝,使用時才打開,感覺衛生,也是令人食得放心的原因!我最喜歡火鍋店的飲品櫃,數量之多令人有選擇困難症!一般的汽水和紙包飲品不用多說,且又有很多款自製的樽裝冷泡茶,又大支又解渴,茶味香濃又不會很甜,絕對可以抵消火鍋的熱氣,很讚!是次點了鳳梨雞鍋作湯底, 湯料非常足, 半隻雞連同苦瓜和鳳梨熬製, 呷口湯甜而不苦, 開胃且清熱, 雞肉熬得多久也好, 入口也是嫩滑皮薄M9和牛牛丸係必食推介! 牛丸彈牙爽口, 肉味濃郁又香!鴨血亦是店內的signature! 鴨血爽口又滑而不散, 麻辣令鴨血更為惹味!牛胸爽係普遍火鍋店少有的食材, 在這店見到

M9和牛牛丸係必食推介! 牛丸彈牙爽口, 肉味濃郁又香!

牛胸爽係普遍火鍋店少有的食材, 在這店見到它的出現, 的確令我眼前一亮!
不要見它薄薄一片, 只要放入鍋幾秒, 入口爽, 牛味濃, 其滋味一定會令你回味!

在社交平台打卡的話,又可以送一杯黑糖珍珠鮮奶,奶香黑糖味濃, 珍珠煙韌的滋味比得上台式連鎖飲品店呢,大家可以多多支持這店的特色飲品!

台式火鍋🍲不但是火鍋料,還有台台特色小食和食品- 台式炸雞,台灣腸,肉燥飯,令你飽嘗台灣特色!
無我去旅街真係好掛住台灣打邊爐嘅味道🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️所以選擇左牛大人餐廳地點方便而且店內環境舒適,靜靜地與一班朋友聚會係唔錯選擇,首先會有3個級數牛肉選擇,當然我們選擇最高級任食和牛,因為價錢唔係相差太遠,對自己好d😍呢度用QR code落單方便又快捷,十分環保,而公眾範圍仲有個自助區域,各款台灣直送火鍋配料有多種醬料及不同食物,飲品 例如:十多種丸類,蔬菜等😛😛😛牛大人對肉質素好高😍😍全部食材都好新鮮。其中我鐘意食牛肩胛,牛味勁重不斷重複order,另外燥肉飯亦好美味,燥肉味濃每一口都充滿着台灣味,最後買單時仲每人送一杯Movenpick雪糕🤭🤭呢度都幾十蚊

落地玻璃打邊爐
2020-03-08
2020-04-23 149 浏览
疫情下,網上訂左5.30pm早飯,希望避開人潮,但餐廳依然坐滿一半,可想而知呢間台式火鍋非常受歡迎。今日我係為左豬血糕而黎,一解台灣鄉愁果然無令我失望,食到台灣既味道,煙煙靭靭。除左火鍋料既豬牛羊外,大部分都好大路,其餘食物如貢丸,冰豆腐,芋頭包心丸等都係會食。不過最值得encore係餐前台式小食:鹽酥雞&炸地瓜另外飲品方面,最值得推薦係冷泡茶,清香茶味一解油膩最令我感動,居然有西打蘋果同麥香紅茶每次去台灣必飲,呢到可以任飲呀~~~太過份啦兩小時既任食,最後以movenpick雪糕作結!
今日我係為左豬血糕而黎
,一解台灣鄉愁

另外飲品方面,最值得推薦係冷泡茶,清香茶味一解油膩
最令我感動,居然有西打蘋果同麥香紅茶
每次去台灣必飲,呢到可以任飲呀~~~太過份啦
兩小時既任食,最後以movenpick雪糕作結!
豬血糕
冷泡茶
豬血糕
冷泡茶
2020-04-14 216 浏览
之前食過1次, 真係食過番尋味 但係真係太難book位😕 不過宜家多左荃灣分店, 真係book位都易d呀😁 今次又係2個人食, 疫情關係 入座之前都係必須量體溫, 同埋有紙袋提供可以暫存口罩👏🏻~再食就緊係要試下新野啦.. 上次試左牛骨湯真係超級正, 不過今次想試新湯就叫左"蒜頭雞湯"🐔... 本身以為一定會好大陣味 食完個口實好臭, 點知原來係好香 仲係咁追住飲🤪 飲到停唔到~ 另1邊湯底就叫左麻辣湯, 開頭真係唔覺有辣味.. 點知係愈食愈辣🥵🌶️講番d料先, 當然都係好新鮮.. 同埋付次叫既份量都係岩岩好 絕對唔會浪費🤭...重點推介下佢地既手工啤🍺, 比我以往試過既好飲 唔會係d奇怪味😂 成日飲親手工啤都一定瀨野, 因為你真係估佢唔到.. 不過哩到哩2種都估佢唔到咁正常既味道, 仲要幾好飲... 2種都係比較淡少少既味道, 好岩女仔飲, 比較重花香同水果味多d~ 絕對易入口🌸🌸

2020-04-13 129 浏览
牛大人主打台式火鍋嘅台灣過江龍牛大人係呢個逆市其間仲可以開分店可算係一大奇蹟而家暫時有兩間分店分別喺荃灣同埋旺角究竟呢間牛大人有咩魔力令到依家咁危險嘅情況下都能到咁多香港人去打邊爐呢好欣賞佢用上網預約制因為唔使即咁多人喺門口度排隊佢限時食120分鐘,套餐分三組種價錢由198到288,如果係7:30前離座又或者係9:30後入座都會有個八折優惠我就一定會揀提早入座因為食到咁飽仲有啲時間可以消化下由於我哋揀咗早段時間價錢平左所以亦都揀咗最貴嘅套餐$288一位,折左就$238一位再加一用台式做賣點緊就唔少得有好多台式嘅小食同飲品滷肉飯鹽酥雞黑糖珍珠鮮奶地瓜甘薯蘋果西打甜不辣冬瓜茶都做得非常之唔錯湯底方面揀咗苦瓜鳳梨雞煲,出面比較少見所以試吓而佢嘅肉類非常之有肉味最值得一讚就係送嘅M3牛肉丸同埋封門柳真係極級好食已落單方面係用電話掃QR code落單網頁上面亦會指出有邊啲嘅配料係由台灣直送由台灣直送嘅配料都好出色尤其是係黑輪,即係甜不辣,大大塊勁有口感以佢哋餃類亦都非常之出色仲有水蓮食添用咁嘅價位可以食晒我上面所提及嘅咁多嘢真係CP值超高當然仲有好多我係未能夠提及所以你間舖頭一定會係一食再食
牛大人
而家暫時有兩間分店分別喺荃灣同埋旺角

好欣賞佢用上網預約制
因為唔使即咁多人喺門口度排隊
佢限時食120分鐘,套餐分三組種
我就一定會揀提早入座因為食到咁飽仲有啲時間可以消化下
用台式做賣點緊就唔少得有好多台式嘅小食同飲品
湯底方面揀咗苦瓜鳳梨雞煲,出面比較少見所以試吓
而佢嘅肉類非常之有肉味
最值得一讚就係送嘅M3牛肉丸同埋封門柳
真係極級好食
已落單方面係用電話掃QR code落單
網頁上面亦會指出有邊啲嘅配料係由台灣直送
由台灣直送嘅配料都好出色
尤其是係黑輪,即係甜不辣,大大塊勁有口感
以佢哋餃類亦都非常之出色
仲有水蓮食添
用咁嘅價位可以食晒我上面所提及嘅咁多嘢真係CP值超高
當然仲有好多我係未能夠提及
所以你間舖頭一定會係一食再食
2020-03-25
2020-04-08 154 浏览
期待左勁耐,係疫情影響之下都要膽粗粗去食(因為好耐之前就約左)衛生安全方面做到足,reception 個姐姐態度勁好,做足防疫措施(check體溫,體下你有無防疫手帶,同埋會問你需唔需要紙袋裝口罩,又溫柔提你用酒精搓手液…… 但係坐低揀左最貴噶餐&湯底,一食一下,真係soso,蝦唔新鮮(肉好散噶死蝦),必選噶貝肉滑無比腥(我好食得腥噶海鮮都接受唔到,我個friend 即場吐左出黎),青菜擺係個盒度好難拎,其他肥牛&肉類就一般般。就係小食同埋homemade 飲品保持水準,醬汁&滷肉飯保持高汁我唔知係疫情之下生意難做搞到成本上升,所以質素差左甘多唔同場地所以味道唔同,我之前5次係旺角店食都超班水平……希望牛大人可以有翻之前噶水準,我真係die heart fans(p.s因為太失望所以無影相)

2020-04-01
  • 貝殼類,小食,自製飲品
2020-04-07 210 浏览
見到好多人介紹呢間開左唔係好耐既台式打邊爐 終於的起心肝去試下🤩其實佢湯底黎講都叫幾多選擇 我同朋友就揀左蕃茄同麻辣 蕃茄味道唔錯 蕃茄味濃 而麻辣個個就普通 得個麻字冇咩辣 但如果要ig影相呃like就唔錯 因為色澤夠豐富📸而價錢個到我揀左中間個個 有牛豬羊雞魚等等 肉好薄 唔係好滿足到我呢種食肉獸 質素就不過不失啦🤯配料方面又係出去拎 種類唔係勁多 而且好普通冇咩邊樣特別好食特別難食 不過有得嗌啲特色既台灣配菜例如豬血 魚滑 油條等等😛佢特別既地方係仲有提供啲台式小食 有皮蛋豆腐、脆薯、鹽酥雞、香腸等等 個人鍾意皮蛋豆腐同脆薯😬幾有台式風味 算係係而家去唔到旅行既時候試到啲台灣小食 嚐梅止渴😺最正就係佢有冷泡茶同台式飲品 Like page同share仲送黑糖珍奶🥤冷泡茶茶味芬芳回甘 打邊爐咁熱氣同飽就可以飲啲茶消滯 而我嗌左杯冬瓜茶 好正!!!唔係太甜但好有冬瓜香味 有冇得外賣呀大佬🤑總括黎講性價比高既 呢間任食邊爐都算多野食又唔太貴 不過野食冇特別驚艷👻
其實佢湯底黎講都叫幾多選擇 我同朋友就揀左蕃茄同麻辣

而且好普通冇咩邊樣特別好食特別難食
不過有得嗌啲特色既台灣配菜例如豬血 魚滑 油條等等😛

個人鍾意皮蛋豆腐同脆薯😬

冷泡茶茶味芬芳回甘 打邊爐咁熱氣同飽就可以飲啲茶消滯

120分鐘任食 價錢由$158-$288不等 視乎日子及肉既種類同質素
冷泡茶+冬瓜茶
2020-03-13
  • 冬瓜茶
2020-04-05 196 浏览
小妹一般好小食放題火鍋,但牛大人的評價很高所以決定俾次機會牛大人,見下會唔會對放題火鍋改觀!三種不同的套餐,9種不同的湯底,選了牛大人秘方麻辣鍋和阿嬤養生濃湯鍋,麻辣鍋不錯有台灣的感覺~火鍋配料的品質也很高和有很多台式的配料還有在香港不太常見的水蓮菜,飲料方面更得我歡心大量台灣飲品,唔講以為去左台灣便利店自家冷泡茶款式多又好飲!牛大人絕對有下次
小妹一般好小食放題火鍋,但牛大人的評價很高
所以決定俾次機會牛大人,見下會唔會對放題火鍋改觀!

大量台灣飲品,唔講以為去左台灣便利店
自家冷泡茶款式多又好飲!
牛大人絕對有下次
2020-04-03 120 浏览
最近要保護自己都甚少逛街吃晚飯,不想浪費口罩,對上一次吃晚飯已經是在荃灣的牛大人。入座後點了極上和牛餐,有部份食材和飲品在外面取的。點了阿嬤養生濃湯,湯頭濃味清甜裡面更有不少蔬菜澳洲M9和牛牛丸大大粒,每粒都勁彈牙。安格斯特選牛板腱,下鍋幾秒就可吃,夠爽口,正。鮮甜海蝦夠鮮甜,還有甚少在香港見到的水蓮,清脆爽甜。點了士林鹽酥雞、梅甘酥脆薯,兩份都滿酥脆,真豬小香腸,份量十足。桂花烏龍茶味道不算太濃,桂花清香。吃火鍋要喝一杯,點了掌門-山霧,味道不錯。

入座後點了極上和牛餐,有部份食材和飲品在外面取的。

點了阿嬤養生濃湯,湯頭濃味清甜
裡面更有不少蔬菜

澳洲M9和牛牛丸
大大粒,每粒都勁彈牙。

安格斯特選牛板腱,下鍋幾秒就可吃,夠爽口,正。

鮮甜海蝦夠鮮甜,還有甚少在香港見到的水蓮,清脆爽甜。

桂花烏龍茶
味道不算太濃,桂花清香。

火鍋要喝一杯,點了掌門-山霧,味道不錯。
2020-04-02 138 浏览
係一月初,我同男朋友再次去牛大人度打邊爐。上一次去旺角分店,而今次我哋就去左荃灣分店,想試下兩間分店嘅質素有冇分別。對上一次,我哋試咗佢個台式麻辣湯底,個湯底算係唔錯,麻麻辣辣好正。所以我地今次就諗住試下其他湯底,睇下係咪都係ok,我地叫左佢個紅燒牛肉湯底...但係我地有dd失望,個湯底冇乜特別,唔覺得有好重嘅紅燒牛肉味。所以下次我地都只會叫返佢個麻辣果個湯底嘅!而食物同野飲方面,選擇都係咁多,咁新鮮。所以牛大人都係值得推薦比大家去試,等疫情完左後,我都想再去打邊爐