2020-06-07
疫情下一直忍口唔敢打邊爐,忍唔住口決定破戒~淨係book枱都提早咗兩星期先book到黃金時間(19:30),估唔到疫情下都full到咁!不過每枱之間都有距離,同埋每枱都有塊野隔住,感覺都安全啲~ 其實我好想食麻辣湯底,但有人唔食辣,最後揀咗薑母鴨鍋湯底 (要加$50)藥材味幾重,感覺幾滋補嘅~ 難得食台式火鍋,緊係要試下啲小食~脆薯幾好味 酸酸甜甜 脆脆地 份量剛好 開胃小食炸午餐肉超級香口!鍾意食午餐肉既一定要叫碟黎食下!甜不辣+油炸鬼不過不失~ 香港人打邊爐最鍾意食響鈴,初時見到落單無響鈴傷心咗一秒,點知原來出面有得自己夾,所以大家留意啦!話明牛大人,點可以唔食牛呢?揀咗中間價錢戈款餐~牛肉質素都唔錯架!仲叫咗牛筋牛肚~都彈牙既~ 當然唔少得我食台式火鍋最愛既鴨血不過鴨血真係要配麻辣湯底先正,夾薑母鴨湯底好似爭啲野咁,唔夠辣唔夠過癮~除咗呢啲野食,當然唔少得台灣蛋餃、蝦餃、墨魚漿、牛肉漿等等食物,仲有一大堆出去拎既野食,例如丸類、凍豆腐、魚腐、芋絲等等,菜類比較特別的是下單的有水蓮,而出去拎仲有皇帝菜(心心眼)而且都幾綠幾靚~野飲方面都有好多選擇,出面雪櫃有一大堆冷泡茶,如桂花烏龍
藥材味幾重,感覺幾滋補嘅~
難得食台式火鍋,緊係要試下啲小食~
脆薯
幾好味 酸酸甜甜 脆脆地 份量剛好 開胃小食
炸午餐肉
超級香口!鍾意食午餐肉既一定要叫碟黎食下!
甜不辣+油炸鬼
不過不失~
仲叫咗牛筋牛肚~都彈牙既~
當然唔少得我食台式火鍋最愛既鴨血
野飲方面都有好多選擇,出面雪櫃有一大堆冷泡茶,如桂花烏龍、白桃烏龍、洛神花茶,都幾清新解膩,仲有罐裝仙草蜜,簡直好似去咗台灣咁!如果下單叫野飲,有烏梅汁、酸梅湯、金桔椰果、冬瓜茶,仲可以揀甜度同冰量,幾方便貼心~叫黑糖珍珠奶茶好似要加錢,但如果係社交平台比like好似就可以送一杯,不過驚珍珠太un胃,所以我地都無飲到~
美中不足係,食到臨尾發現有個問題,每枱上面都有盞燈,而因為打邊爐啲熱氣上哂去,會形成倒汗水滴返落個邊爐度,但因為發現時已到尾聲都唔知可以點解決⋯⋯
埋單時仲有每人一杯movenpick雪糕。
整體黎講,係高質台式火鍋,CP值都高,食到好飽,幾好味,款式都算多,而且環境幾好,感覺都好衛生,店員都有禮,收碟出菜都快手,值得再去~不過每枱盞燈倒汗水問題真係要諗諗點解決~
推介鍾意食台式火鍋既人黎食~