2020-08-09 703 浏览
牛大人!之前終於book到黎食啦,台灣火鍋吃到飽!完全係我嘅favorite🤩🤩今次揀咗澳洲極上和牛餐,之前聽過太多好評,真係太期待湯底都好有台式風味,今之試台灣鳳梨雞鍋,超級多料同埋好清甜等湯底滾期間出去攞下配料,多款到唔知點揀,個人推薦水魷、風琴豆腐同炸芋頭肉,仲有得食滷肉飯,個汁超濃郁肉類方面試左安格斯一口牛肉粒、手切封柳門,同安格斯牛小排,全部都好高質無得輸。仲有一隻叫牛胸爽,食落爽脆,原來係軟骨黎仲有鴨血係必點!有咬口又唔會鬆散,真係台灣正宗先食到佢仲有好多野任點,有蛋餃、墨魚滑、蜆,蜆真係粒粒飽滿,回本之選另外水蓮都嗌左起碼三次,爽脆多汁,台灣直送,另外油條可以一試,唔使次次都食響鈴咁滿另一個亮點係呢度嘅野飲係桂花烏龍、洛神花茶揀,啲茶飲都好高質,感覺係值回票價最後甜品竟然有仙草揀,真係好感動,仲要係好食個隻基本上覺得無野可以挑剔,我愛台灣火鍋!

湯底都好有台式風味,今之試台灣鳳梨雞鍋,超級多料同埋好清甜

仲有鴨血係必點!有咬口又唔會鬆散,真係台灣正宗先食到

最後甜品竟然有仙草揀,真係好感動,仲要係好食個隻

基本上覺得無野可以挑剔,我愛台灣火鍋
  • 鴨血
2020-08-09 476 浏览
近排因為疫情所以好耐都冇去過食火鍋,好想快啲再去!荃灣呢間分店環境好乾淨好大,雖然坐就有啲迫,但勝在食物同飲品嘅種類都好多,而且價錢合理!➡️ 美國SRF極黑牛 ($238)湯底叫咗牛夫人秘方麻辣鍋同埋台灣鳯梨雞鍋,湯底夠辣同埋都足料。d牛肉就幾新鮮幾靚,每次上菜份量都係3至4片,咁可以確保新鮮同埋唔會浪費,仲要係限時之內任叫任食!👍🏻另外佢哋有啲自家製嘅茶飲,例如菊花普洱同桂花烏龍,好解渴得嚟仲唔會飲到好飽😋牛大人台灣火鍋吃到飽地址📍: 荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心16樓.............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫環境👀: ⭐️⭐️⭐️服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️抵食💰: ⭐️⭐️⭐️💫

➡️ 美國SRF極黑牛 ($238)
美國SRF極黑牛

牛大人台灣火鍋吃到飽
地址📍: 荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心16樓

味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫
環境👀: ⭐️⭐️⭐️
服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️💫
美國SRF極黑牛
先生難得在平日放假,晚上跟他一起到位於荃灣大鴻輝商場,新開張不久的台式火鍋店,牛大人晚餐。🍋晚市 5 點鐘開門,我們特地提早,4點半到店,已經人山人海在排隊, 受歡迎程度爆燈。店舖內座位很多,空間寬敞,卻只得一處可取調味料,致使大排長龍,浪費了不少時間。🍋餐廳可自取的蔬菜,丸類不少, 另外也可以用手機掃碼選食物,店員上菜速度飛快,基本上不用自取食物。水連菜,口感爽脆, 可惜,每次上菜的份量也很少。🍋丸類比較普通 。牛筋,牛腩,完全咬不動, 唯獨是牛肉, 口感軟嫩,屬上等貨色。結帳時,一人可選一杯迷你雪糕。

店舖內座位很多,空間寬敞,
卻只得一處可取調味料,致使大排長龍,
浪費了不少時間。🍋

水連菜,口感爽脆, 可惜,
每次上菜的份量也很少。🍋

丸類比較普通 。

結帳時,一人可選一杯迷你雪糕。

2020-07-23 448 浏览
荃灣的火鍋本來就唔少,點解揀呢間最主要都係因為佢好多都係台灣直送,而且有好野飲,覺得誠意十足,所以黎一試好西我同朋友叫左個番茄湯底,佢依家點單只係掃QR code,方便到一個點😛😛我同朋友食極上和牛食到飽的套餐,勁推介安格斯牛小排,超級超級超級好食!我自己一個人最後KO多3碟先肯走😳😳佢其他的binno野食都好高質,蝦滑、墨魚滑同海鮮都good good!估唔到,食到咁飽,仲有甜品食,係我好鍾意的movenpick雪糕,再加台式甜品,冰冰凍凍,食完熱野食真係好舒服,又存滿能量去行街街啦 hahahha我自己就衰,一個人飲左兩支野飲🙈洛神花茶同白桃烏龍...食完真係好開心 嘻嘻

2020-07-21 382 浏览
牛大人既名氣都相當高,喜愛打邊爐既一定聽過,裝修幾得意呀,好多台語既字眼。都幾欣賞佢地有自家包裝既冷泡茶,白桃烏龍,菊普,桂花烏龍都好飲,茶味之餘都有淡淡既香味,但唔濃,打邊爐咁熱氣,有呢啲茶感覺清到。澳洲和牛M5,我又唔覺得有幾出色,只能講佢對得住個價,因為真係平,和牛黎講,感覺佢脂肪比例太低了。呢度所有牛肉都係偏向低脂啲,有牛味,但無乜牛脂香。叫最貴果個餐會送和牛丸,呢個和牛丸點都會好食過普通果啲,但又未到好驚喜既程度。是但叫左三款滑黎試,三款滑都唔好食,我地圍內都無人問津,最後都係浪費左。佢仲有啲熟食可以叫,鹽酥雞都可以接受,味道可以,份量細細份都好岩想試又怕太多既人。最後一人有一個甜品,可以揀movenpick雪糕或者一碗仙草。基於好想試下,所以我叫左仙草,反而我覺得全晚令我最滿意既係呢碗仙草。仙草好滑嫩,其他配料都配合好好,整體好滿意,最後埋單都算抵食的。
牛大人既名氣都相當高,
喜愛打邊爐既一定聽過,
裝修幾得意呀,好多台語既字眼。

都幾欣賞佢地有自家包裝既冷泡茶,
白桃烏龍,菊普,桂花烏龍都好飲,
茶味之餘都有淡淡既香味,但唔濃,
打邊爐咁熱氣,有呢啲茶感覺清到。

澳洲和牛M5,我又唔覺得有幾出色,
只能講佢對得住個價,因為真係平,
和牛黎講,感覺佢脂肪比例太低了。

呢度所有牛肉都係偏向低脂啲,
有牛味,但無乜牛脂香。

叫最貴果個餐會送和牛丸,
呢個和牛丸點都會好食過普通果啲,
但又未到好驚喜既程度。

是但叫左三款滑黎試,三款滑都唔好食,
我地圍內都無人問津,最後都係浪費左。

佢仲有啲熟食可以叫,鹽酥雞都可以接受,
味道可以,份量細細份都好岩想試又怕太多既人。

最後一人有一個甜品
可以揀movenpick雪糕或者一碗仙草。
基於好想試下,所以我叫左仙草,
反而我覺得全晚令我最滿意既係呢碗仙草。
仙草好滑嫩,其他配料都配合好好,
整體好滿意,最後埋單都算抵食的。

2020-07-20 264 浏览
今晚同朋友吃飯,餐廳環境舒適,超級大玻璃,透進自然光。醬油區要排隊,還有不少台灣面選擇。另外蔬菜區有不少蔬菜,例如芋頭、番茄、金針菇等。另一邊還有餐廳的冷泡茶,有洛神花茶、菊花普洱,獨立包裝,衛生方便。另外還有不少包裝飲品,另外還送兩杯啤酒。放題我選擇了120分鐘澳洲極上和牛,因為牛的類別較多,既然一場來到,就吃得好一點。湯底我們選了台灣濃香番茄鍋,一鍋紅通通的番茄,入口酸酸的。除了肉類,也可以選擇海鮮。例如蝦,入口爽脆,不錯。我還加了水晶麵條,入口很煙韌美味,配牛肉吃一流。吃完甜品滿足了。

今晚同朋友吃飯,餐廳環境舒適,超級大玻璃,透進自然光。

另外還有不少包裝飲品,另外還送兩杯啤酒。

湯底我們選了台灣濃香番茄鍋,一鍋紅通通的番茄,入口酸酸的。

除了肉類,也可以選擇海鮮。例如蝦,入口爽脆,不錯。

我還加了水晶麵條,入口很煙韌美味,配牛肉吃一流。

吃完甜品滿足了。

2020-07-20 282 浏览
男朋友很喜歡吃火鍋,所以今晚一起吃火鍋放題。這座大廈有不少火鍋餐廳,最後我們選擇了台式火鍋放題。餐廳面積偌大,設有卡座,也有適合多人聚會。餐廳的醬料區和麵類在另一邊,另一邊是蔬菜、丸類和飲品。但當晚生意很好,醬料區都有不少人排隊。二人共享一鍋,鍋底選擇很多,有台中蒜頭雞鍋、台灣鳳梨雞鍋、牛大人紅燒牛骨鍋等。我們選擇了台灣濃香番茄鍋,蔬菜湯底較健康。⭐️120分鐘澳洲極上和牛贈送澳洲M9和牛牛丸。以手機QR code下單,也可以選擇台式水餃和小吃。有不少靚牛肉選擇,例如上腹牛五花、安格斯牛小排、澳洲和牛M5牛肩卷、手切封門柳、美國SRF極黑牛下肩胛、安格斯特選牛板腱等。⭐️ 澳洲和牛M5牛肩卷我較喜歡澳洲和牛M5牛肩卷,雪花分佈較多,薄薄一片,入口肉味也較突出。另外餐廳送贈的牛牛丸入口彈牙不失牛味,味道不俗。到最後有一張甜品紙,只可以選擇一款甜品,有MÖVENPICK盒裝雪糕,不過最多只可以選擇一款。▫️肉類選擇夠多元化,適合食肉獸,不過小食選擇不算多。

餐廳面積偌大,設有卡座,也有適合多人聚會。

我們選擇了台灣濃香番茄鍋,蔬菜湯底較健康。

⭐️120分鐘澳洲極上和牛
贈送澳洲M9和牛牛丸。

以手機QR code下單,也可以選擇台式水餃和小吃。

⭐️ 澳洲和牛M5牛肩卷

另外餐廳送贈的牛牛丸入口彈牙不失牛味,味道不俗。

▫️肉類選擇夠多元化,適合食肉獸,不過小食選擇不算多。

2020-07-17 248 浏览
想吃最近超級火紅的台式吃到飽火鍋,你跟朋友說牛大人就對了!我跟女朋友上星期日下午5點去吃,當然是要提早訂位啦,Walkin基本上都要等到8/9點啦。我們選的是澳洲極上和牛套餐,點了阿嫲養生濃湯鍋,台式雞湯底,特別地方是很足料,聞落去好香,有紅棗、杞子、大蒜、娃娃菜。環境座位都很舒適。用手機掃碼下單,我們點了上腹牛五花、安格斯特選牛板腱、安格斯牛小排、手切封門柳、安格斯一口牛肉粒、澳洲和牛M5牛肩卷、台灣鑪魚片、西班牙豬五花片、牛媽秘制滷牛肚、花雕酒雞件。套餐還送澳洲極上和牛M9和牛牛丸每位 2粒,咬下去會爆汁,和牛的油脂滿足你的口腔。還點了海蝦、炸午餐肉、水蓮菜,還有牛胸爽。海蝦新鮮、彈牙。炸餐肉就可以兩食,因為新鮮炸起,可以直接吃,也可以放麻辣湯,一樣不錯。安格斯特選牛板腱超高質,油脂平均而且入口即溶,牛胸爽就牛如其名,爽。這裡有我最愛的生啤,店員推薦原創生啤-落花流水,帶有一點果香味,很容易入口,配火鍋很搭。整體來說,很滿足,店員服務態度好,下次會再來吃。

還點了海蝦、炸午餐肉、水蓮菜,還有牛胸爽。

整體來說,很滿足,店員服務態度好,下次會再來吃。
2020-07-17 266 浏览
本身有朋友都食過幾次,都有推介過,見咁出名又訂位試試佢啦上網訂位都要排成個月先有得喺D正常食飯時間黎打個邊爐,真係咁好食?先睇個menu其實唔算特別平,依家黎講算係正常偏少少貴嘅價位揀左美國SRF極黑牛黎試試先一入座就拎幾支野飲先啦,都係冷泡茶黎嘅,茶味唔算太濃,但冷泡最好就係可以夾返熱辣辣嘅邊爐,比起出面好多都只有汽水之類嘅野飲,真係好好多,至少感覺上可以解膩,好似冇咁肥,罪疚感冇咁強湯底揀左紅燒牛骨鍋肉嘅質素都算唔錯其他叫左好多野都冇影相,普遍質素都算唔錯,但我又覺得性價比未去到應該要book成一個月先食到冇咩特別的話都唔一定會再黎,要預早成個月真係好難預時間
本身有朋友都食過幾次,都有推介過,見咁出名又訂位試試佢啦

揀左美國SRF極黑牛黎試試先

湯底揀左紅燒牛骨鍋

肉嘅質素都算唔錯
冇咩特別的話都唔一定會再黎,要預早成個月真係好難預時間
2020-06-23
2020-07-14 15228 浏览
上到黎好興奮~好多好少見嘅配料,又多台灣野食,我地揀左個$288嘅極上和牛餐,性價比好高!而且呢度環境好乾淨,就算係二人座張枱都好夠大,坐得好舒服~右邊湯底係紅燒牛骨鍋,好濃郁嘅湯底,入面真係有牛骨架~淥牛肉好好味!左邊嘅係阿嬤養生濃湯鍋,比較清淡,淥菜啱哂。有自家制嘅冷泡茶,菊普同白桃烏龍,好清香~必試。另外麥仔茶同麥香紅茶都推介!熱飲都有枸杞茶同冬瓜茶選擇。滷牛肉飯都有。醬料都好多野揀。用自己電話落單,有各式各樣嘅和牛,好高質!油脂好均勻,入口好香~每碟份量剛好!和牛牛丸好特別,好味~即炸午餐肉又係正炸魚皮唔錯牛肉漿好味!出面都有野食拎。最特別係呢個芥末丸,好食!乳酪香腸都未試過。皇帝菜~王子麵都幾好食。最後試埋啲台灣小食。皮蛋豆腐同脆薯都好好味,可惜個肚唔夠位食埋甜不辣。最後最後就係食甜品!除左雪糕之外,竟然有台中仙草凍,好surprise! 入面仲有珍珠紅豆等,都幾足料!
而且呢度環境好乾淨,就算係二人座張枱都好夠大,坐得好舒服~
左邊嘅係阿嬤養生濃湯鍋,比較清淡,淥菜啱哂。
有自家制嘅冷泡茶,菊普同白桃烏龍,好清香~必試。
另外麥仔茶同麥香紅茶都推介!
熱飲都有枸杞茶同冬瓜茶選擇。
滷牛肉飯都有。
醬料都好多野揀。

和牛牛丸好特別,好味~

即炸午餐肉又係正
炸魚皮唔錯
牛肉漿好味!
出面都有野食拎。
最特別係呢個芥末丸,好食!
乳酪香腸都未試過。
皇帝菜~
王子麵都幾好食。
最後試埋啲台灣小食。
皮蛋豆腐同脆薯都好好味,可惜個肚唔夠位食埋甜不辣。

2020-07-11 542 浏览
見放工放得早,於是上去walk in,點知有位,牛大人一直都想食,但上網book位實在太難,起碼要一個月前book位先book到自己想要既時間😞今次試左麻辣湯底,同鴨血真係好夾,個湯底叫左小辣,岩哂我唔食得好辣既人😂😂佢用QR code 落單,好方便,野食都上得好快,落完單,大約5分鐘左右就送到,真係好快,野食種類選擇都算多,食材新鮮,極黑牛既牛味重,唔同出面既冰鮮牛肉,鴨血一流,夠厚,跟埋麻辣湯好入味,所以大家黎試可以試下貴少少既美國極黑牛,牛味真係重好多,而價錢唔差太遠,呢個回本能力比較高😂😂食到最後,仲有雪糕送,食埋個雪糕,今餐真係好滿足😋😋1. 麻辣湯底2. 美國極黑牛3. 士多啤梨雪糕4.鴨血
食到最後,仲有雪糕送,食埋個雪糕,今餐真係好滿足😋😋

1. 麻辣湯底

士多啤梨雪糕
鴨血
美國極黑牛
2020-07-09 182 浏览
由於星期六去食,無預約,大約1815到已經好多人排隊拎飛,3人枱被安排1930後回店等叫入座,呢段時間仲可以去其他地方行下,不用呆企店舖等擔心過飛或者唔知要等幾耐先有得入座。入座前店員會探熱,食物都會用蓋蓋好,感覺衛生情況尚算良好。選擇左美國安格斯牛套餐,肉類款式已很足夠,如果平時不太適分牛肉品質,呢個套餐係不二之選。店舖採用QR code下單,上菜速度快。安格斯特選牛板腱 安格斯牛小排 都已好有牛味,海蝦亦夠新鮮,肉質夠爽口。除左打邊爐食物外,還有多款熟食小食可選,例如台灣腸。飲品類亦夠多元化,推介冷泡茶系列,個人覺得洛神花茶最好飲。湯底揀了眷村白肉酸菜鍋,酸味唔多夠,酸菜亦唔多,以致味道不夠濃。整體感覺不錯,可以再食。
入座前店員會探熱,食物都會用蓋蓋好,感覺衛生情況尚算良好。
整體感覺不錯,可以再食。
2020-06-14
踏入炎炎夏日 莫名其妙地想打邊爐 就決定要去打邊爐了🍲 之前喺YouTube已經對牛大人呢間台式火鍋店略有所聞 而當時睇嘅YouTuber對於牛大人讚口不絕 非常推薦 所以就決定試下呢間火鍋店啦平時喺香港打邊爐都會選擇日式火鍋/港式火鍋店 少有會嘗試台式火鍋 因為覺得香港坊間標榜台式火鍋店其實本質都係港式火鍋店 偏離台式嘅風味 而今次一試牛大人 就覺得佢冇令人失望 真係名副其實嘅台式火鍋店 今日係星期三 唔係公眾假期 而且疫情突然變得嚴重 所以等位唔算特別多 我地五點二十分左右到 門口其實已經好多人 但員工告知大部分都係有訂座 話入曬訂座客人就可以即刻安排我地入座 唔洗五分鐘 其實已經可以入座 現時2小時任食首先等我講下環境啦 我覺得環境以火鍋店而言算係幾好 座位寬敞 間隔空間大 而攞醬料 飲品同埋食物嘅空間亦都非常乾淨 唔會好亂好污糟 飲品櫃有一整排 好乾淨 感覺良好 尤其係疫情期間 就更感安心而我覺得牛大人嘅內部裝修亦好靚 真係好有台灣特色店鋪內部裝修有好多木元素嘅牌 介紹台灣文化語言 令人感覺置身台灣嘅感覺🇹🇼好 跟住就真係介紹食物啦有三款價位嘅牛肉選擇 我地選擇咗澳洲極上和牛

而我覺得牛大人嘅內部裝修亦好靚 真係好有台灣特色

好 跟住就真係介紹食物啦

有三款價位嘅牛肉選擇 我地選擇咗澳洲極上和牛 好正 唔算貴!而且我地1930前離座 加上download app有九折 其實幾抵食😍

台灣濃香蕃茄湯鍋
我地選擇咗蕃茄🍅湯底 我覺得幾好食 因為我鍾意蕃茄湯 推薦 不過可能冇其他嗰啲咁特別啦 下次可以試下藥膳鍋 應該會更有特色

澳洲M9和牛牛丸
我地今次叫咗最貴嘅套餐 澳洲極上和牛 而呢個餐係包每人兩粒和牛牛丸 之前睇openrice評論都強推呢款牛丸 於是我地特登叫咗呢個set 果然 我覺得幾好味 好重牛味 平時我唔算特別鍾意食牛丸 但呢個真係入口就好有牛味同油脂味 幾滿意😄

澳洲和牛M5牛肩卷
呢款牛係咁多款裡面我最推薦 夠薄身 而且好多油脂 我好鍾意❤️❤️ 同其他比真係好大分別 但其他冇影相啦 所以就冇得對比啦

士林鹽酥雞

士林鹽酥雞🐔
牛大人最特別嘅一點莫過於提供高質台式小食啦 我地試咗鹽酥雞 真係好好味 唔係平時好hea嗰啲火鍋炸雞咁擺曬出去比人夾 然後係凍曬嗰種 而真係脆 熱 而且雞好嫩 調味亦好有夜市風味 推薦

梅甘酥脆薯
呢個我都覺得好好食 好甜好軟好綿 眼前一亮 我一共叫咗三碟✌🏻

桂花烏龍
我覺得牛大人嘅飲品做得好有心思 比起普通嘅汽水🥤 我覺得食得咁油膩嘅時候 會好想飲茶 而平時放題之類都只提供品牌茶飲料 而呢到有唔同自家製茶選擇 我試咗桂花烏龍同菊花普洱 桂花烏龍好有桂花味 唔會太苦澀 但烏龍茶味唔太出 菊花普洱就更推薦啦 因為佢更多一份菊花嘅清甜🌼

Movenpick雪糕
Movenpick雪糕🍦
今日有好似三款雪糕提供啦 我選擇咗朱古力🍫雪糕 當然好食!滿足

講完高質食物 不得不提就係親切友善嘅服務 睇得出其實員工都好忙 但收空碟同埋員工態度細心 唔會唔耐煩 推薦!

2020-07-08
士林鹽酥雞
Movenpick雪糕
2020-07-08 94 浏览
講到最近最hit嘅餐廳莫過於牛大人啦,短短一年間分店開完一間又一間,仲要間間都排哂長龍,想食到都要靠運氣😖之所以牛大人咁受歡迎係因為佢價錢相宜,款式多,環境服務都較其他競爭對手好👍🏻放題套餐分左三個level,其實中間嗰款〔美國SPF極黑牛〕已經好夠食🤤湯底款式繁多而且特別,配料亦都好足,唔會比人感覺淨係味精🤔而大家最關注嘅牛肉質素都好新鮮好嫩滑,咁嘅價錢食到呢個quality係絕對抵食🥶自助區方面都提供左超多款式任君選擇🍥🥟🌽🥬除左一般火鍋配料,餐廳仲提供埋台灣熟食選擇,例如鹽酥雞、台灣腸同甜不辣等等,好有誠意😍值得一讚係飲品會提供埋唔同嘅冷泡茶選擇,可以做到解膩消滯嘅作用,最適合食放題飲用,十分細心😋而最後套餐仲每個人包埋一杯movenpick雪糕,超級滿足🥳

2020-07-08 96 浏览
要知道台式火鍋的餐廳,牛大人吃到飽台式火鍋算是近期非常火熱的。訂枱都算困難,最後我們約了兩星期後的下午五點鐘。到達餐廳的時候,同場的客人walk in已經要等到晚上九點半了。牛大人之所以受觀近,相信是因為餐廳吃由台灣師傅親自主理,主打台灣地道特色湯底及風味 。這次我們點了「阿嬤養生濃湯鍋」,以大骨原湯作為基底,加入大量新鮮蔬菜熬製,所以味道清香回味,加入其他火鍋食料就不會有油膩的感覺。我們點是澳洲極上和牛套餐,所以多種頂級牛肉都可以任食。個人就最鐘意和牛牛丸,加入火鍋湯底後非常juicy彈牙,可惜只有這款牛肉限制了每人兩粒。當中有不少台灣直送的食材,例如有澎湖花枝漿,用匙羹刮開,放在熱湯後燙過幾分鐘就煮熟,花枝充滿咬口,爽口彈牙。台式火鍋式最多的好處是可以一同品嚐多款台灣小食及特產。台灣鴨血味道多點鮮甜,煮熟後非常嫩滑,讓人不經意一口接著一口。牛大人必點的台灣小吃有即炸的厚切牛餐肉、鹽酥雞、梅甘炸蕃薯。蕃薯炸到表面黃金酥脆,點上梅子粉甘甘甜甜,好香。除了一般罐裝汽水飲料,餐廳還準備了四款自家制的冷泡茶,像是白桃烏龍、桂花烏龍,在吃火鍋時也能感到一絲涼快!