2022-12-02
最近個個都飛,見到啲嘢食相都流晒口水🥲無奈生活壓力考驗我,咁唯有同親故遊轉尖沙咀,嚟次肚肚去旅行先啦同朋友食牛大人嘅120分鐘澳洲極上和牛吃到飽,叫咗個鴛鴦鍋,菜就放台灣鳳梨雞鍋,肉就放白玉酸菜鍋~唔會太俗,每邊又有菜同肉平衡下味道同想像嘅酸甜味唔同,個台灣鳳梨雞湯嘅甜味較light同清新,通常食雞肉火鍋都驚隻雞會好鞋,但係今次真係想問吓隻雞平時用咩保養品,佢啲肉滑到一個點白玉酸菜鍋嘅骨湯底味道幾濃郁,酸菜份量好足👍🏻以下幾樣重點推介,好食又回本:SRF美國黑牛後腿肉油花豐富,口感好軟嫩,又有安格斯牛嘅濃身肉味,SRF牛肉仲貴過US prime,都幾抌本澳洲和牛M5 牛肩卷個人最鍾意呢一款肉,一上枱,就對佢情竇初開嘅嫩紅色一見鍾情,油花分佈均勻,放入口肉味濃郁,有嚼勁有彈性手切封門柳比較厚身,切成條狀,口感比較硬身一啲,追求口感肉味濃郁嘅朋友沙白好新鮮!肉厚又甜美,一啲沙都冇,吐沙處理得好好,不停encore呢個👍🏻👍🏻👍🏻比較台式/少見嘅選擇:平日少見嘅嘢食,呢度都有有打邊爐識叫牛胸爽先夠佬味,佢唔係脂肪,而係牛嘅骨膜,香港真係唔係度度有,爽脆,香而唔膩❤️水蓮香港真係好少見,但食過都
白玉酸菜鍋嘅骨湯底味道幾濃郁,酸菜份量好足👍🏻
以下幾樣重點推介,好食又回本:
SRF美國黑牛後腿肉
澳洲和牛M5 牛肩卷
手切封門柳
沙白
比較台式/少見嘅選擇:
平日少見嘅嘢食,
呢度都有有
水蓮
香港真係好少見,但食過都知真係正,嗰個爽脆嘅口感會一試愛上,呢度嘅水蓮好新鮮,咬落去卡茲卡茲der~很優
古早雞絲麵
橙黃色幼滑麵身,本身已有調味,有少少童星點心麵嘅感覺,好啱覺得落米粉米線太淡味嘅朋友
真豬小香腸、辣士林鹽酥雞、糖醋甜不辣、梅甘酥脆薯
呢個combo根本就係台灣夜市😎 個脆薯特別出色,脆口,醬又唔會死甜
臨到尾聲,等個湯見過世面,唔再係原本咁清純之後,就啱放一個新竹米粉落去🤣 呢隻麵口感好滑順,又索味,好推介👍🏻食完肥兩寸都抵~