今日去牛匠石燒叫左三個石燒加三樣小食。首先石燒入面最好食係員工推薦的a4和牛,顏色鮮豔,燒完食落去入口即溶,雖然貴左少少,但真係值得試一試。另外第二中意係牛舌石燒,開頭以為咁厚咁大舊一定會好難咬,不過燒完咬落去好軟,最好燒到8成熟果陣係最好食。第三,羊肉石燒,顏色鮮豔,食落去都ok 無咩特別。跟住講下小食,我覺得多春魚唔係太好食,咬落去唔夠脆卜卜,同埋我食唔到春,好似食緊魷魚果種口感。 另外雞泡魚干超好食,甜甜的又易咬,唔加沙拉醬都好食。麻醬豆腐口感正,食完熱氣野食呢個好爽。
2021-02-07
  • 石燒A4和牛肉眼定食
2021-02-06 24 浏览
因為公司喺尖沙咀,所以週不時都會走過嚟金馬倫道附近揾飯食。早幾個禮拜見到有間新開張嘅日本餐廳,價錢方面亦都好合理,於是就叫埋同事一齊嚟試吓新嘢。入去坐低先留意到間餐廳嘅主打係燒牛肉,不過一來唔想返到公司成身燒肉味,二來係時間限制,唔想食完趕頭趕命咁返公司,所以等晚市開返之後再塭次機會試試佢嘅燒牛肉。咁我同同事睇完餐牌分別叫咗A餐「牛匠大阪燒蛋包飯」同埋F餐「黑椒和牛漢堡温泉蛋蓋飯」,另外可以加10蚊試埋個特飲,不過最後都係嗌咗杯凍檸茶算。蛋包飯好快有得食,首先當然係要切開一半睇睇先,蛋仲有少少生,正。至於配料方便主要有豬肉、紅蘿蔔同冬菇,再加埋大阪燒嘅醬汁,相當滿足。等晚市開返之後,我應該會再嚟試埋個燒牛肉。

牛匠大阪燒蛋包飯

等晚市開返之後,我應該會再嚟試埋個燒牛肉。
2021-01-20
2021-02-06 31 浏览
熱石燒@牛匠石燒地址: 尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖電話: 21331929==================每人一個爐,熱石上放上肉塊,由自己控制熟度,也可以享受動手煮野食的樂趣中午套餐有石燒外,亦有定食麵飯供選擇,單點只是$48元起。$98 柚子醬豚肉有肉片同粒粒肉,有了甜香柚子醬。有一碗熱滕滕白飯及日本麵豉湯,前菜。先用脂肪開爐再燒肉肉眼是男人友點的,若不是他愛吃牛才來這店,看肉色深紅且充滿脂肪,男友吃得開心。$15再額外加炸嫩雞,一口大小。$18 雞軟骨棒燒到出香煙熱乎乎,咬到雞軟骨爽口打到雞肉好綿。好玩好食,享受自己燒的樂趣。飲品冬瓜茶都好好飲好下火潤喉
熱石燒@牛匠石燒

地址: 尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖
電話: 21331929
==================

中午套餐有石燒外,亦有定食麵飯供選擇,單點只是$48元起。

$98 柚子醬豚肉有肉片同粒粒肉,有了甜香柚子醬。

有一碗熱滕滕白飯及日本麵豉湯,前菜。

先用脂肪開爐再燒肉

$15再額外加炸嫩雞,一口大小。

好玩好食,享受自己燒的樂趣。

飲品冬瓜茶都好好飲好下火潤喉
尖沙咀金馬倫道新開左間嘅石燒專門店 @kausumisu 牛匠石燒~餐牌種類選擇都幾多下,主打高質日式燒肉,亦都有啲定食同埋丼飯。整體食物質素真係好高,今次食嘅每一樣野都有驚喜好好食!絕對值得再𝙚𝙣𝙘𝙤𝙧𝙚啊~~.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.8/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8/10🌟超推薦A4和牛肉眼!!!.《石燒A4和牛肉眼定食》$228 🌟8.4/10🌟𝘼𝟰𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 𝙍𝙞𝙗𝙚𝙮𝙚 𝙎𝙩𝙚𝙖𝙠必!食!呢個真係好正好正!望落去油花十足,分怖均勻,已經知係好野😻燒一燒後,完全係𝙢𝙚𝙡𝙩 𝙞𝙣 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙢𝙤𝙪𝙩𝙝入口即溶,好正嘅口感!香濃嘅牛味再配上油脂香氣,總之就必食啦!另外定食仲有白飯、前菜小食、麵豉湯同飲品跟埋,一定夠飽肚~.《厚切特上牛舌𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤》$118 🌟8.2/10🌟𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙏𝙤𝙣𝙜𝙪𝙚 𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤厚切同薄切牛舌都有齊曬,啱曬有選擇困難症嘅我🤣厚切牛舌帶有脂肪,口感爽口柔嫩:薄切比較快熟,口感爽脆!兩款調味同
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.8/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8/10
🌟超推薦A4和牛肉眼!!!

麵豉湯
《石燒A4和牛肉眼定食》$228 🌟8.4/10🌟
𝘼𝟰𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 𝙍𝙞𝙗𝙚𝙮𝙚 𝙎𝙩𝙚𝙖𝙠
另外定食仲有白飯、前菜小食、麵豉湯同飲品跟埋,一定夠飽肚~

《厚切特上牛舌𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤》$118 🌟8.2/10🌟
𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙏𝙤𝙣𝙜𝙪𝙚 𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤
厚切同薄切牛舌都有齊曬,啱曬有選擇困難症嘅我🤣厚切牛舌帶有脂肪,口感爽口柔嫩:薄切比較快熟,口感爽脆!兩款調味同樣出色,唔需要特別點醬汁都啱啱好!

《鹽燒牛肋骨肉》$88 🌟7.6/10🌟
𝙎𝙖𝙡𝙩𝙮 𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙍𝙞𝙗𝙨
呢一款望落去好靚,油花分布均勻。輕輕一燒就食得!整體都唔錯,絕對唔韌,調味亦都唔會話過咸嘅~但如果同和牛比較,呢一款牛肋骨肉就係無咁正,冇咁大驚喜嘅🤭
明太子玉子燒

《明太子玉子燒》$48 🌟7.8/10🌟
𝘾𝙤𝙙 𝙍𝙤𝙚 𝙏𝙖𝙢𝙖𝙜𝙤𝙮𝙖𝙠𝙞
係一個好𝙨𝙩𝙖𝙣𝙙𝙖𝙧𝙙幾好食嘅玉子燒~玉子嘅部份分左兩層,厚厚地,口感十足😻明太子蓋滿喺面頭,增添鹹香味嘅同時亦都帶一點點辛辣~
日式唐揚雞

《日式唐揚雞》+$15 🌟7.8/10🌟
𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣
見到可以加少少錢有唔同嘅小食,今次就試炸雞!外皮香脆,重點係唔會話太油膩!雞肉嫩滑~重點係𝙬𝙖𝙨𝙖𝙗𝙞沙律醬,加埋一齊好夾好好食!
牛匠石燒 @kausumisu
📍#BELLYwongs_TST
#BELLYwongs_meats #BELLYwongs_japanese 😇
麵豉湯
明太子玉子燒
日式唐揚雞
難得有個空閒既星期五🤣黎尖沙咀行陣街同朋友仔食石燒牛邪惡下啦🥩😈石燒A4和牛肉眼定食牛香濃郁既A4和牛肉眼🥩🤤將肉眼牛肉運用同樣技巧🥩👨🏻‍🍳每邊燒10-12秒亦會食出最佳口感☺️肉質鮮美入口半溶既最佳口感🐮🤤配合牛肉醬汁同臺鹽燒汁醬料伴食😆食落更能帶出牛既鮮味🐮😋厚切牛舌拼牛五花定食同樣牛香濃郁既牛五花🥩🤤雪花紋路齋望都已經垂涎三尺🤤🤤而爽口口感既厚切牛舌燒香亦是一絕😋🥩
難得有個空閒既星期五🤣

雪花紋路齋望都已經垂涎三尺🤤🤤
而爽口口感既厚切牛舌燒香亦是一絕😋🥩
2021-02-05
2021-02-04 22 浏览
難得平日放假,於是出尖沙咀行街食飯😌經過金馬倫道見到一間新開既日本餐廳,門口望下MENU原來食石燒既,決定入去試下🤘🏾一入去餐廳職員好Nice咁介紹我地定食同小食,揀咗厚切牛舌拼牛五花定食,嚴選風門柳定食,櫻花蝦胡麻豆腐,唐揚蝦同和風羽衣甘藍。飲品揀咗菠蘿乳酸同芝士奶蓋四季春😋前菜櫻花蝦胡麻豆腐同和風羽衣甘藍都值得推薦,豆腐上面櫻花蝦夠多,而每啖入口都好多胡麻醬👍🏽羽衣甘藍好新鮮,配搭咗柚子,芝士同脆蓮藕片,口感好特別,入口都好解膩🥗唐揚蝦都推介,食落卜卜脆。職員教我地定食附上牛脂先放石板上作油,牛舌好嫩,亦都唔需要燒到全熟已經好好味。牛五花可以沾一點醬汁,肉質肥美🥩風門柳比較有咬口,肉味濃。定食附有味噌湯同白飯,一啖牛一啖飯非常美味😋飲品建議可以叫少甜,因為兩杯都屬於偏甜,但乳酸入口都清新🌝
飲品建議可以叫少甜,因為兩杯都屬於偏甜,但乳酸入口都清新🌝
  • 嚴選風門柳定食
  • 和風羽衣甘藍
上星期凍冰冰,同朋友想食日本野但壽司又太凍,想暖暖胃. 見到新開既 — Kausumisu 牛匠石燒,就決定試下. Scan QR Code 自己落單,非常方便. Lunch set 大概$100左右,加$10 可以配特式飲品,而且仲可以追加小食.E. 厚切牛舌拼牛五花定食$98 + 白桃西柚$10 + 鹿兒島一口牛 $18F. 嚴選風門柳定食$98+ 雪芝茉莉蜂蜜$10 + 和風芥末脆牛舌 $15厚切牛舌拼牛五花定食—厚切牛舌外貌似午餐肉非常有趣,有咬口,口感有別於平時一般既牛舌。牛五花輕輕燒下每邊就可以食得.嚴選風門柳定食—風門柳牛味濃郁,有口感但唔會咬得牙都攰,鍾意牛味既朋友一定要試.定食包括有前菜同埋麵豉湯,麵豉湯係用心之作,當中豆腐整成既花,好精緻.石燒火力比平時既強,所以要小心好快就會熟!記得要留意時間呀.白桃西柚—清新微酸既西柚配上香甜既白桃味,好夾.雪芝茉莉蜂蜜—濃郁香滑芝士奶蓋配簡單既茉莉茶香,點點既蜂蜜,唔會好甜.鹿兒島一口牛—驚喜作,肉質嫩滑,牛肉味濃郁,口感一流!醬汁唔會搶走牛肉既風頭.和風芥末脆牛舌—炸既脆牛舌好少食,外脆內軟,配上芥末同日式沙律醬,好特別.餐

上星期凍冰冰,同朋友想食日本野但壽司又太凍,想暖暖胃.
見到新開既 — Kausumisu 牛匠石燒,就決定試下.

白桃西柚—清新微酸既西柚配上香甜既白桃味,好夾.

餐廳會預備一次性圍裙,同已消毒既餐具同用具.
絕對要讚店員哥哥非常細心,會教我地點樣燒,要注意既事項.
朋友開頭唔識,將舊牛脂就咁擺上去燒,最後燒到成個石板都係油.
哥哥見到即刻過嚟幫我哋換,因為朋友塊板已經變左油炸,會影響味道.
2021-02-04 16 浏览
同朋友去尖沙咀行街,見到呢間餐廳有得食石燒定食,覺得幾吸引,就衝左入去試。😅會提供圍裙同口罩套,而叫野食就係電子下單,都幾方便!😆到上菜既時候,職員都好清楚介紹食物盤上嘅每一種食物,同介紹石燒方法。👍我哋就每人叫咗一個石燒定食。E. 厚切牛舌拼牛五花定食 ($98)暗花嘅花紋好靚而且切到好薄片,牛味十足!牛市就因為比較厚,所以燒嘅時間要比較耐,第一下燒嘅時候見到個面已經熟咗就以為食得,點知原來未熟,就嘥咗我一啖😭之後都醒目啦,燒完之後係好好食!😆I. 嚴選風門柳定食 ($98)呢個都好好食,一樣花紋好靚。不過如果兩個揀一個我都係會簡E餐!呢個口感都好正但係因為呢個肉對比牛花係厚身少少,小左入口即溶既感覺!🤣不過都真係好好食,牛味好突出!鹿兒島一口牛(跟餐+$18)呢個超正!!!!🤩🤩個汁同個牛好match!然後個一口牛口感十足!雞軟骨棒 (跟餐+$18)呢個都不錯!但同牛比就係輸蝕!始終餐廳係專賣牛!🤣雪芝茉莉蜂蜜(跟餐+$10)白桃西柚(跟餐+$10)另外叫左2杯特飲,2杯都幾好飲!👍

E. 厚切牛舌拼牛五花定食 ($98)

I. 嚴選風門柳定食 ($98)

鹿兒島一口牛(跟餐+$18)

雞軟骨棒 (跟餐+$18)
呢個都不錯!但同牛比就係輸蝕!始終餐廳係專賣牛!🤣
白桃西柚

雪芝茉莉蜂蜜(跟餐+$10)
白桃西柚(跟餐+$10)
另外叫左2杯特飲,2杯都幾好飲!👍
2021-01-30
知道呢間餐廳平日午市人客甚多,所以今次專程揀咗下午茶時段嚟食😋餐廳環境頗舒適,有着傳統的日式裝修。·🥩厚切牛舌拼牛五花定食 (HKD 98)店員一開始都好細心教導煮食方法同介紹醬汁,餐廳亦都有提供圍裙👍🏼首先燒咗牛五花先,好新鮮而且薄薄一片,油脂比例均勻,肉質腍身,食落好香!牛舌口感爽滑,而且好厚身🤩•🍛日式咖哩牛肉奄列飯配枝豆春卷 (HKD 68)係傳統嘅日式咖喱味呀,甜甜地🥰配有香脆嘅薯角同枝豆春卷,啖啖都脆卜卜,牛肉略嫌份量太少,肉質尚可。·🧋芝士奶蓋四季春(跟餐+ HKD 10)奶蓋係偏甜不咸,飲唔到芝士味,清清地,茶味一般,可以再濃D🤣跟餐有好多特色飲品選擇,下次會選擇試試其他!用膳後,店員更主動為我地提供濕紙巾,好體貼😀服務態度滿分👍🏼

·🥩厚切牛舌拼牛五花定食 (HKD 98)

厚切牛舌拼牛五花定食

•🍛日式咖哩牛肉奄列飯配枝豆春卷 (HKD 68)
咖哩牛肉奄列飯配枝豆春卷

·🧋芝士奶蓋四季春(跟餐+ HKD 10)
芝士奶蓋四季春

咖哩牛肉奄列飯配枝豆春卷
2021-02-02 19 浏览
—好耐冇燒肉食 價錢好似幾抵有口罩紙袋 圍裙 消毒紙巾提供店員提示可以等火燒咗30秒以牛脂肪油份搽上鐵板起爐嚴選風門柳定食($98)每份定食都有前菜牛蒡條 麵豉湯同白飯燒到咁上下太多油份 可以用菇片去嗦油厚切牛舌拼牛五花定食($98)牛舌厚條好有嚼勁 富彈性雙併埋牛五花 啱晒鍾意試唔同嘢嘅人特色香草腸(+$10)日式餃子(+$15)雖然都好快燒熟 有d小食可以落肚先熱蜂蜜生薑茶(+$8)凍炭燒烏龍(+$10)———————————————牛匠石燒尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖

好耐冇燒肉食 價錢好似幾抵
有口罩紙袋 圍裙 消毒紙巾提供
店員提示可以等火燒咗30秒
以牛脂肪油份搽上鐵板起爐
嚴選風門柳定食($98)
每份定食都有前菜牛蒡條 麵豉湯同白飯
燒到咁上下太多油份 可以用菇片去嗦油
厚切牛舌拼牛五花定食($98)
牛舌厚條好有嚼勁 富彈性
雙併埋牛五花 啱晒鍾意試唔同嘢嘅人
特色香草腸(+$10)
日式餃子(+$15)

雖然都好快燒熟 有d小食可以落肚先
熱蜂蜜生薑茶(+$8)
凍炭燒烏龍(+$10)

———————————————
牛匠石燒
尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖
2021-02-02 2764 浏览
📌 牛匠石燒~尖沙咀今次嚟尖沙咀食石燒料理 遠處已經有撲鼻而來的肉香🤩以前燒肉要一大班人 依家挑機獨食都無問題!呢間主打日式燒肉的專門店 肉類選擇繁多~有不同等級同種類的牛肉🐮雞肉🐓豬肉🐷和海鮮🦐定食價錢由$98-$228 有平有貴任君選擇客人需自行掃描QR code下單 十分方便👍🏻最平嘅定食$48 尖沙咀地區價錢算幾抵😍裝橫係日式居酒屋的設計 掛滿了菜單木牌空間感十足 很有地道日本餐廳的感覺🇯🇵店內更有卡位 座位舒適又有私隱度😗午市期間人流都唔算好多 環境幽靜每位客人都有用完即棄圍裙、消毒紙巾同一次性餐具👏🏻相當衛生 疫情下可以食得更安心🙌🏻店員都會耐心解釋怎麼燒 同幫忙加火種服務周到令人印象深刻🥰🥰1️⃣石燒A4和牛肉眼定食 $𝟮𝟮𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)每一份定食都配前菜、白飯同味增湯和牛賣相好吸引 脂肪密度好高🐮側邊油嘅含量更高 有入口即溶的感覺每人有一個爐 以石燒自行烹調更好按喜好控制生熟程度👌🏻不過和牛嘅油份會令火勢更加猛烈 所以大家要小心燒‼️和牛入口軟腍嫩滑 牛味濃郁🥩油脂係個口入邊化開 很滋味😋配上燒肉汁同生薑芝麻汁令味道更加昇華味增湯不會過鹹 入邊仲有雕花豆腐😙份量都幾多 仲有
📌 牛匠石燒~尖沙咀

今次嚟尖沙咀食石燒料理 遠處已經有撲鼻而來的肉香🤩
以前燒肉要一大班人 依家挑機獨食都無問題!
呢間主打日式燒肉的專門店 肉類選擇繁多~
有不同等級同種類的牛肉🐮雞肉🐓豬肉🐷和海鮮🦐
定食價錢由$98-$228 有平有貴任君選擇
客人需自行掃描QR code下單 十分方便👍🏻
最平嘅定食$48 尖沙咀地區價錢算幾抵😍
裝橫係日式居酒屋的設計 掛滿了菜單木牌
空間感十足 很有地道日本餐廳的感覺🇯🇵
店內更有卡位 座位舒適又有私隱度😗
午市期間人流都唔算好多 環境幽靜
每位客人都有用完即棄圍裙、消毒紙巾同一次性餐具👏🏻
相當衛生 疫情下可以食得更安心🙌🏻
店員都會耐心解釋怎麼燒 同幫忙加火種
服務周到令人印象深刻🥰🥰

1️⃣石燒A4和牛肉眼定食 $𝟮𝟮𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
每一份定食都配前菜、白飯同味增湯
和牛賣相好吸引 脂肪密度好高🐮
呢度嘅特飲都係加$10 今次揀咗芝士奶蓋四季春
奶蓋份量有啲小 而且唔夠凍🙁
不過大大杯夠哂解渴😜
芝士奶蓋四季春

2️⃣鹽燒原隻魷魚 $𝟵𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
另外還點了一隻鹽燒魷魚 賣相很吸引🦑
不過上菜時間有啲耐 因為即叫即燒
原隻魷魚大大隻 非常鮮甜🤤
上面淋上燒份同擠上了檸檬汁🍋
不過略嫌燒汁份量不夠多 滿足唔到重口味嘅我😝
鹽燒原隻魷魚

💡整體嚟講 牛肉都幾有質素!
很喜歡石燒料理 一人一個來的概念
而且價錢唔算特別貴 性價比幾高😋
加上服務非常好 再訪機會很大~

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 7.5/10
性價比💵: 8/10
打卡指數😍: 6/10
環境服務🥂: 9/10
推薦指數👍🏻: 8/10
✄---------------------—------✄
🍴: 牛匠石燒 (尖沙咀)
📍: 尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖
🔍: 11:00-22:00(Mon-Sun)

︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie尖沙咀
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie日式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodie燒肉
2021-02-01 33 浏览
好耐無黎尖沙咀金馬倫道發現而家已經有好多特色小店進駐開張兩個月既牛匠石燒「午市石燒定食」價錢好吸引款式種類又有好多燒肉香味仲傳到出門口星期六日中午lunch難得有堂食一於食餐好石燒做法之所以咁流行係因為石燒後燒肉保持嫩滑有少少肥膏位既牛肉片仲會有入口即溶嘅感覺稍為沾上秘製醬汁調味咁提升層次 👍🏻🥩 厚切牛舌拼牛五花定食 ($98)配前菜、白飯、味噌湯幾豐富食日式燒肉一定要有大大碗白飯加半熟溫泉蛋(+$10)燒肉嘅油脂同埋醬汁混入半熟溫泉蛋同溫熱既白飯一齊食絕對係無比嘅享受牛舌以條裝形式呈上 燒過之後非常爽口惹味牛五花偏薄身而濃郁嘅油香令到白飯更添美味不得不提喺作為配角既味噌湯並不馬虎海帶份量唔少之餘玉子豆腐切成絲狀賣相非常靚🐮霜降帶骨牛小排($198)呢款牛胸骨肉幾有特色其他餐廳好少見到大理石油花分佈均勻燒過後口感非常鮮嫩連骨一齊上去呈上石燒後竟然帶有啖啖炭香味雖然屬於矜貴部位但份量亦唔少有十數片🍹菊花黑枸杞(加$8換購)特色暖心飲料超認真製作菊花黑枸杞好有驚喜本身都幾擔心佢加入糖漿點知係100%純菊花加黑枸杞沖出黎嘅熱飲可以解油膩、健康得來又可以美顏🍳明太子玉子燒 ($48)有三件好
好耐無黎尖沙咀金馬倫道
星期六日中午lunch難得有堂食一於食餐好

石燒做法之所以咁流行係因為石燒後燒肉保持嫩滑
有少少肥膏位既牛肉片仲會有入口即溶嘅感覺
稍為沾上秘製醬汁調味咁提升層次 👍🏻

🥩 厚切牛舌拼牛五花定食 ($98)
配前菜、白飯、味噌湯幾豐富
食日式燒肉一定要有大大碗白飯加半熟溫泉蛋(+$10)
燒肉嘅油脂同埋醬汁混入半熟溫泉蛋
同溫熱既白飯一齊食絕對係無比嘅享受
牛舌以條裝形式呈上 燒過之後非常爽口惹味
牛五花偏薄身而濃郁嘅油香令到白飯更添美味
不得不提喺作為配角既味噌湯並不馬虎
海帶份量唔少之餘玉子豆腐切成絲狀賣相非常靚

🐮霜降帶骨牛小排($198)
呢款牛胸骨肉幾有特色其他餐廳好少見到
大理石油花分佈均勻燒過後口感非常鮮嫩
連骨一齊上去呈上
石燒後竟然帶有啖啖炭香味
雖然屬於矜貴部位但份量亦唔少有十數片

🍹菊花黑枸杞(加$8換購)
特色暖心飲料超認真製作
菊花黑枸杞好有驚喜本身都幾擔心佢加入糖漿
點知係100%純菊花加黑枸杞沖出黎嘅熱飲
可以解油膩、健康得來又可以美顏

🍳明太子玉子燒 ($48)
有三件好肥美飽滿嘅玉子燒面層鋪滿明太子醬
鹹鹹香香帶少少辛辣嘅味道同玉子燒嫩滑香甜好配搭
如果件數可以多兩件就更好更滿足
  • 明太子玉子燒
2021-02-01 22 浏览
今日放假同朋友去尖沙咀逛街,由於大家都訓到好晏,出到來尖沙咀也兩點幾了,所以決定食埋飯有氣力先慢慢行街我地 order 了柚子醬豚肉 combo 定食、鹽燒喜之次伴香味飯團定食,每人仲加了$15配餃子及牛舌,又加了 $10配特式飲品餃子及牛舌味道都唔錯我朋友揀選了左邊的藍莓乳酸,我揀了右邊的草莓菠蘿,草莓夾菠蘿都幾好飲,飲落無士多啤梨咁酸,反而增加了菠蘿的甜味後變得酸酸甜甜幾好飲,而且仲飲到一粒粒的菠蘿果肉鹽燒喜之次伴香味飯團定食,三文魚的皮燒到好脆,飯團加了調味,基本上淨係食飯團都好夠味柚子醬豚肉 combo 定食,一路燒一路聞到豚肉的香氣😋總括而言,呢間日式定食價錢合理,懶得自己燒的話可以揀一般定食,但自己燒的好處是可以隨個人喜好燒幾耐都得,由於我本人喜歡吃焦香的燒肉,所以自己燒的肉先啱我口味,而且即燒即食,唔怕食野食得慢,燒肉變凍肉了🤣

餃子及牛舌味道都唔錯

柚子醬豚肉 combo 定食,一路燒一路聞到豚肉的香氣😋

2021-02-01
2021-02-01 15 浏览
之前朋友升職 請我食高級韓燒慶祝 輪到我禮尚往來 不過👛預算有限 終於俾我搵到尖沙咀區一間石燒專門店 食得豪氣又唔會肉赤😜-🍱#封門柳定食 $98套餐有十片封門柳🥓 色澤深紅 牛肉味濃 跟餐有前菜🍥味增湯🥣同白飯🍚 抵食之餘 亦過足石燒🔥手癮-🍱#厚切牛舌拼牛五花定食 $98呢個係人氣定食雙拼 厚切牛舌夠咬口 牛五花肉肥瘦適中 燒嘅時候 溫馨提示 石燒爐火力十足 先喺鐵板上面掃豬油 再將五花肉每邊輕輕掃一掃就食得啦😋-🧆#日式唐揚雞 $42雞件啖啖肉 放涼咗食 入口依然酥香軟熟 -🐡#味醂雞泡魚乾 $48味醂帶甘甜同酒香 搽啲落雞泡魚乾再烘燒 效果唔錯 魚乾冇腥味 甘甜味更為突出-🍹#橘香白桃凍飲 加$10🍹#夢幻碟豆花凍飲 $38白桃凍飲略嫌橘子味🍊過重 碟豆花🦋凍飲嘅淡紫色好吸引 飲料中有蒟蒻粒增加口感-📍#牛匠石燒尖沙咀金馬倫道34-36號福橋大廈地下A及B舖

🍱#封門柳定食 $98

🍹#夢幻碟豆花凍飲 $38

📍#牛匠石燒
尖沙咀金馬倫道34-36號福橋大廈地下A及B舖
2021-01-31 31 浏览
一入到餐廳已經聞到陣陣嘅香味,真係令人急不及待😆 餐廳提供即棄圍裙,以防啲油彈到落衫到,真係十分貼心☺️ 除此之外,餐廳提供一次性酒精消毒餐具,亦都係用QR code落單,喺疫情下食落都放心啲👍小編都幾鍾意食石燒,因為可以按自己嘅喜好控制牛嘅生熟程度🤤呢到每個定食套餐都包左前菜、主食、白飯同麵豉湯😋 略嫌白飯比較乾身,如果可以做到粒粒分明同更加煙靭就會更好啦🥰石燒A4和牛肉眼定食 ($228)和牛肉眼賣相相當吸引😍油脂分佈平均,入口即化🤤 食落充滿油香🤩啲油多到唔使落油燒都已經好搶火🤣 食完一塊食返幾啖飯就可以消除到個油膩感😚嚴選封門柳定食 ($98)封門柳份量都幾多,有接近6-7塊🤩啲肉幾有咬口,雖然比較瘦,但食落都唔會韌😋沾埋醬汁食可以令牛味更突出! -牛匠石燒 (尖沙咀)📍尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖抵食指數:😚😚😚😚😚😚😚/10舔舔脷指數:😚😚😚😚😚😚😚/10

石燒A4和牛肉眼定食 ($228)

嚴選封門柳定食 ($98)

牛匠石燒 (尖沙咀)
📍尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖

抵食指數:😚😚😚😚😚😚😚/10