2021-09-18 33 浏览
日本的吉列牛,現在香港也可以吃到,所以今晚和朋友試試。這間餐廳位於尖沙咀,地點方便,餐廳裝修有一點日本的感覺!我和朋友分別點了兩個主食分享。薄脆石燒吉列牛 (HKD 138 跟餐+38 有味素飯、麵豉湯和溫泉蛋) - 吉列牛炸粉十分薄,入邊是全生的。首先將油脂粒放在烤爐上的石板,掃一層油,然後放吉列牛燒,第一塊不嫩,我覺得要燒久一點,肉質會較好。炸粉和肉分離,肉比較沒彈性和沒肉味,點上果味的醬汁吃味道好很多,也大大提升肉味。飯比較硬,但加味素味道是可以的。日式泡菜豚肉烏冬HKD 78 - 反而這個比較推薦!泡菜味跟豚肉烏冬很夾!比較像韓式,因為有泡菜的關係。

2021-09-17 34 浏览
我哋叫咗兩款牛🐂🐂,薄脆石燒吉烈牛($168)、精選牛胸腹肉($148),加$38可以轉set就有埋温泉蛋,湯&味素飯😚😚,整體牛肉嘅質素係ok,尤其吉列牛個皮好脆,好香口😋😋輕輕煎一煎,已經好香,食落都好重牛味👍👍 不過當然同响日本食無得比啦😅😅⋯⋯同埋可能因為土地問題🤷🤷啲位有啲迫,張枱有啲細,放左個爐仔都無晒位放食物⋯⋯不過無得飛✈️✈️,加D幻想力止下渴都ok既😛😛
lunch time諗起想食牛落到樓下就係了 地點便利而且店內採用QR code落單 亦係好方便另外配有圍裙以防比油彈到 夠哂貼心.所有定食都有前菜、白飯及味噌湯石板需預熱3-5分鐘預熱後塗上牛脂肪免得黏肉配有兩款特製醬汁:生薑芝麻汁、果味燒汁個人比較喜歡前者 惹味d.《澳洲M9和牛肩胛拼小西冷定食》牛味十分濃郁香口油脂分配平均接近入口即融👍🏻.《特選牛肉定食》牛肉口感相對厚實牛味比起M9和牛無咁突出口感唔韌唔痴牙份量足料

lunch time諗起想食牛落到樓下就係了 地點便利
而且店內採用QR code落單 亦係好方便
另外配有圍裙以防比油彈到 夠哂貼心
所有定食都有前菜、白飯及味噌湯
石板需預熱3-5分鐘
預熱後塗上牛脂肪免得黏肉
配有兩款特製醬汁:生薑芝麻汁、果味燒汁
個人比較喜歡前者 惹味d

牛味比起M9和牛無咁突出
口感唔韌唔痴牙
份量足料
2021-09-15 31 浏览
今晚約左爹地食飯🧏🏻‍♀️帶佢食呢個石燒牛我地平日晚上大約八點左右去唔洗點等位 直接有位👍🏻咁佢地會比塊石板啦如果你叫牛就會跟埋個牛油比你食豬就比返豬油你👆🏼西班牙黑毛豚肉腩$1️⃣2️⃣8️⃣👆🏼我地點左呢個豚腩肉好易燒到著曬火因為太油太油了但好彩店員都好好係我地嚇到好驚驚個陣走黎幫我地同我地講「好正常既,唔洗驚」係呢個時候係放附上既冬菇落去一齊燒😂然後拎多左啲冬菇比我地吸油👆🏼鹽燒牛匠特選牛肉$1️⃣0️⃣8️⃣👆🏼牛肉好易燒就咁掂啲鹽已經好味而且呢款都好易咬👆🏼溫泉蛋$1️⃣0️⃣👆🏼我點黎撈我個冷烏冬冷烏冬勁大一碗!兩個人都食到而且好煙靭
今晚約左爹地食飯🧏🏻‍♀️帶佢食呢個石燒牛

因為太油太油了
但好彩店員都好好
係我地嚇到好驚驚個陣
走黎幫我地同我地講
「好正常既,唔洗驚」
係呢個時候係放附上既冬菇落去一齊燒😂
然後拎多左啲冬菇比我地吸油

👆🏼鹽燒牛匠特選牛肉$1️⃣0️⃣8️⃣👆🏼
牛肉好易燒
就咁掂啲鹽已經好味
而且呢款都好易咬

👆🏼溫泉蛋$1️⃣0️⃣👆🏼
我點黎撈我個冷烏冬
冷烏冬勁大一碗!
兩個人都食到
而且好煙靭
2021-09-14 17 浏览
而家石燒都可以好高級,連和牛都可以食到 而且水準亦到非常高呢間係幾多朋友都食過幾好既石燒牛扒店,所以今次我地就過左黎開飯鹿兒島和牛石燒 澳洲牛扒石燒 小食沙律配炸蓮藕脆片每份一個石燒爐,唔洗爭 和牛係A4級 $288 定食包湯 前菜 飯和牛一片賣你$288真心平 超市買都唔止呢口價 足200克份量 因為免去人手廚師 慳返成本可以平咁多食到 附生菜日式漬物一份石燒爐火力夠猛,和牛只需煎約30秒就夠可以食得 入口嫩滑油脂感濃 近乎入口即溶既質感牛肉既質感柔嫩到不用力咬就食得到 脂香味甜肉鮮嫩沙律係炸到好脆既蓮藕脆片當下小食前菜唔錯另一款係澳洲牛肉 個油花自然無A4級咁誇張 肉既比較高好多 肉味明顯濃郁好多 口感就幾有彈性可以配鹽或黑椒調味,越高級牛肉不用太多汁醬去蓋過味道牛匠石燒尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖消費$400評分8/10
而家石燒都可以好高級,連和牛都可以食到 而且水準亦到非常高
鹿兒島和牛石燒 澳洲牛扒石燒 小食沙律配炸蓮藕脆片
牛肉既質感柔嫩到不用力咬就食得到 脂香味甜肉鮮嫩
沙律係炸到好脆既蓮藕脆片當下小食前菜唔錯
可以配鹽或黑椒調味,越高級牛肉不用太多汁醬去蓋過味道

牛匠石燒
尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖
消費$400
評分8/10
2021-09-14 33 浏览
今日去到尖沙咀工作,同事講附近有間食牛肉不錯,所以做完工作就來都幾方便,入到去裝潢不錯,選擇餐點都多,我們叫了二個定食加燒餅,待應比2個即用圍巾不用怕整污糟衣服。等了不用十分鐘食物開始來到。鹽燒特選牛肉單點,可加錢再菜或配味素飯,湯同溫泉蛋,最後選擇了後者,牛肉來到份量都大片,有牛脂燒一燒再燒好香牛肉又軟熟,味素飯仲有點櫻花蝦乾令到飯更香,湯入面的玉子整了花十分漂亮,蛋味濃好香。我就叫了個和風汁燒珍寶牛舌定食,牛舌差不多有10片,牛舌厚身又軟熟,醬汁幾入味,蔥同洋蔥浸汁後更好味,這個定食都有湯同飯。小食叫了一款日式海鮮煎餅,份量勁多而且啖啖菜同海鮮,煎得軟熟而邊好香脆。2人都吃不完份量比心目中多。

2021-09-11 32 浏览
有冇朋友中意食牛~~最近黎到尖沙咀金馬倫道有間食牛既餐廳, 仲要有石燒可以自己玩!! 佢就係牛匠石燒.入到去, 同朋友一人點一樣~我點左鹽燒牛匠特選牛肉, 配白飯; 朋友點左個牛匠極尚和牛炒飯.一開始, 店員先會奉上石板,石板預熱後, 我地就可以均勻塗上牛脂, 咁一陣既燒肉就唔會痴住!! 鹽燒牛匠特選牛, 牛味濃郁香口, 食落肉質結實, 而且份量都唔少, 唔錯唔錯.另外既牛匠極尚和牛炒飯, 炒飯炒得好香, 粒粒分明, 和牛味香濃, 啖啖肉, 真材實料~~我地仲點左杯熱JASMINE 茶, 清清地, 中和下油膩感~OVERALL 每人食左AROUND $150, 認真都幾抵食.
有冇朋友中意食牛~~

2021-09-06
2021-09-10 20 浏览
牛匠石燒 (尖沙咀)主打日本🇯🇵石燒,可以燒不同牛類,高質有如霜降、A4和牛、澳洲M9、日本A4鹿兒島等,另外,佢仲有鰻魚、羊架、豚肉、虎蝦等。除左石燒之外,都有吾同日式小食、定食、丼飯、拉麵🍜等,真係估唔到有咁多選擇呢!呢間餐廳都有啲細緻位都做得好足,例如佢有提供即棄圍裙,以防啲燒緊既時候啲油漬彈到自己,吾好整污糟件衫。同埋都有提供口罩套。感覺都好顧及客人需要。▶️安格斯牛小排 (芝麻汁、果味燒汁及菁芥)$168加配味素飯、豆腐麵豉湯、溫泉蛋 +38店員上完個菜會介紹番點樣燒,右上角有粒牛脂肪用黎放上個石板到作為油份,然後就可以係石板上燒牛了。我哋叫左安格斯牛小排,牛小排油花、油紋分佈適中,脂肪分布均勻,食落口肉汁豐富軟嫩,非常推介!▶️牛匠蒲燒鰻魚炒飯$128呢個鰻魚炒飯個份量一啲都吾細,仲要上面放上一整條鰻魚,大大條,值哂門票價。鰻魚上有炒蛋碎同青蔥碎,再淋上鰻魚汁,味道有驚喜!食完正想賣單之際,店員主動提我地餐廳有個送甜品🍮活動,只要like 社交平台就可以獲得一客甜品。而今次個甜品係北海道牛乳奶凍。奶凍上面食落好似奶茶西米既味,亦帶有香濃既牛乳香,配埋一齊食超滑溜,正!😋📍尖沙咀
牛匠石燒 (尖沙咀)

▶️安格斯牛小排 (芝麻汁、果味燒汁及菁芥)$168
加配味素飯、豆腐麵豉湯、溫泉蛋 +38

▶️牛匠蒲燒鰻魚炒飯$128

📍尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖

2021-09-06 25 浏览
📍牛匠石燒尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖食物:🟠吉列草飼牛肉眼定食 有炸金黃嘅吉列炸衣,加上油脂平均嘅肉眼,可以擺上石板上面燒到自己鍾意嘅熟度。唯一要小心嘅就係夾嘅時候要細力, 如果唔係就會整甩個炸衣評分: 🌕🌕🌕🌕🌗🟠柚子醬豚肉combo定食比起牛肉,我更加鍾意佢嘅豚肉定食,非常出色。有兩款嘅豚肉,一口size口埋一片片嘅。一口size建議燒燶少少,會有唔同嘅口感。評分: 🌕🌕🌕🌕🌕🟣和風芥末脆牛舌🟣溫泉蛋沙律牛舌比我想像中嘅多,口感偏軟,芥末味好香。溫泉蛋沙律比較普通,但係加入咗麵包粒,有唔一樣嘅口感。兩款都值得一試!評分: 🌕🌕🌕🌕🌑⚪️芝士奶蓋四季春⚪️藍莓沙冰嘢飲就唔係咁推介了,藍莓沙冰太甜,但係唔入化學味嚟嘅,飲開甜野可以試下。芝士奶蓋有啲淡,四季春茶味都幾濃。評分: 🌕🌕🌗🌑🌑回頭率:🌕🌕🌑🌑🌑————————👭🏻人數:2💵總金額:$313🍽份量:偏大份 食完勁飽⏱到達時間:平日 1400⏳等候時間:0 min——————————
📍牛匠石燒

• 溫泉蛋沙律
  • 和風芥末脆牛舌
  • 吉列草飼牛肉眼定食
2021-09-02 30 浏览
朋友因為有尖沙咀免費泊車,時常在這區出沒,我因為想增加蛋白質,想做食肉獸,用找附近功能找到這店。石頭燒肉!價錢合理,二百多元已有和牛,如果選牛肋條那些,百多元已有交易。心大心細,結果因為看到鄰座的這塊間隔板,決定點叫這個牛匠極上盛合,每款牛都有兩件:牛舌、牛肋肉、牛五花、牛肩肉、牛小排、一口牛、牛胸骨肉等。還有即棄圍裙。飲品有驚喜!我點了檸檬冬瓜露,好好味。主角出場,未食已感到開心!我們加了$28點了生菜蒜片,用來包肉吃,我們還笑說這是多肉少菜的一餐。店員解說,要先等石頭板燒熱,然後抹牛脂肪,有點似起鑊的作用。好食,店員有禮,價錢實惠,絕對可以再幫襯。

還有即棄圍裙。

飲品有驚喜!我點了檸檬冬瓜露,好好味。

主角出場,未食已感到開心!

好食,店員有禮,價錢實惠,絕對可以再幫襯。
2021-09-01
2021-08-31 32 浏览
食石燒牛肉,點了鹽燒特選牛肉只是$98,分量唔係少少而係差不多有150g,牛肉望落幾靚,唔韌兼且有濃厚的肉味,真心抵食要跟餐嘅話加$38,有味素飯、溫泉蛋和麵豉湯,味素落咗好多, 好闊佬,但係變得有啲太濃味,溫泉蛋和麵豉湯都唔係求其除了石燒牛,還有其他抵食定食, 鹽燒鯖魚伴 清酒煮大蜆定食($108), 鹽燒鯖魚即叫即燒,所以稍為等了一陣, 有成兩大片,出手真係闊綽, 燒得都夠香不過略嫌有太多骨, 煮蜆方面清酒味較淡不過真係大蜆,幾大粒又香甜小食牛匠唐揚蝦($38)就正常,炸醬有點厚最後環境方便, 因為有很多食客在燒牛肉,而通風又比較弱,所以環境有點大煙

小食牛匠唐揚蝦($38)就正常,炸醬有點厚

2021-08-31 46 浏览
燒肉食得多 石燒就真係少啲 今次想推薦呢間俾大家 (•̃͡ε•̃͡) 貪食鬼就梗係嗌啲特盛乜都有得試 個人最鍾意日本A4鹿兒島牛肋骨肉同牛肩肉 紋理清晰而肉味香濃🥩 其他部位包括牛舌同封門柳都好嫩 有幾款都入口即融 用細巧既石爐都別有一番風味~小食試左雞軟骨都幾唔錯 兩款飲品都幾清新🥤 今次坐卡位好舒服 餐廳座位都幾寬敞同有空間感 大家不妨約埋朋友試下(*ꆤ.̫ꆤ*)
燒肉食得多 石燒就真係少啲
今次想推薦呢間俾大家 (•̃͡ε•̃͡)

貪食鬼就梗係嗌啲特盛乜都有得試
個人最鍾意日本A4鹿兒島牛肋骨肉同牛肩肉
紋理清晰而肉味香濃🥩

其他部位包括牛舌同封門柳都好嫩
有幾款都入口即融
用細巧既石爐都別有一番風味~
牛匠極上盛合

小食試左雞軟骨都幾唔錯
炸雞軟骨

兩款飲品都幾清新🥤

今次坐卡位好舒服
餐廳座位都幾寬敞同有空間感
大家不妨約埋朋友試下(*ꆤ.̫ꆤ*)
加配味素飯、湯及溫泉蛋
牛匠極上盛合
炸雞軟骨
加配味素飯、湯及溫泉蛋
2021-08-22 37 浏览
今日去到尖沙咀仍未諗到食咩好,行過見到這間石燒,望下價錢又幾親民,大熱天時唔想再行之下就入左去試吓!一行入去枱枱都食石燒,油煙味甚強🤭擔心緊返出去之後全身都係油煙味同行二人有選擇困難症之下就叫左份$400幾蚊有10款牛嘅拼盤(沒有影底餐牌,唔記得個拼盤咩名)原來拼盤係唔包飯要另加$38包湯,溫泉♨️蛋同飯,而這款二人拼又只能加一份set ,奇怪而我又唔想煩,又唔餓之下就只叫左份芝麻汁燒牛舌丼加凍奶茶先講我個丼飯,牛舌厚而林,仲有5大塊,還有沙律青菜,好食而幾十蚊真心覺得抵食牛肉拼出嚟賣晒都唔錯,但就差左啲名牌,唔知自己到底食緊個咩部位我就試左兩、三個部位,有一款入口即溶,好油膩嘅感覺,但好食。薄牛舌就唔及我個丼飯如果埋佢哋個FB仲有甜品🍮送嫁,今日我哋個甜品應該係黑糖奶凍,又幾好味喎整體來講:肉算新鮮,午餐百幾蚊可以滿足一下都算值得嘅。P.S 離開餐廳之後身上竟然沒有半點油煙味

而我又唔想煩,又唔餓之下就只叫左份芝麻汁燒牛舌丼加凍奶茶

如果

整體來講:肉算新鮮,午餐百幾蚊可以滿足一下都算值得嘅。
P.S 離開餐廳之後身上竟然沒有半點油煙味
2021-08-20 61 浏览
透過OpenRice System book咗7:45pm但係準時去到之後,佢竟然放啲4人街客入去,又或者放啲8:00嘅2人入去,有得我哋企喺門口等,然後就等咗勁耐都冇得入,安排極度差,唔係好明佢個預約System用嚟做乜,淨係話安排緊,但根本冇位。其實佢可以直接取消咗個預約系統。除咗我哋之外其實都仲有幾個人喺出面等緊,全部都係有預約,但係佢就係咁放晒啲冇預約嘅人入去。一邊坐到去比較迫,同埋好大浸味,抽氣系統極差。
透過OpenRice System book咗7:45pm
其實佢可以直接取消咗個預約系統。
一邊坐到去比較迫,同埋好大浸味,抽氣系統極差。

2021-08-15 1747 浏览
我和男友都非常喜歡吃烤肉,但是晚上吃的話價錢通常比較高。所以呢,有lunch set供應牛匠石燒是一個非常適合我們的選擇!100元以下的選擇已經夠豐富,當然想吃高級點的也有不少選擇,各適其適。特飲都有多款,跟餐只需加十多元,不叫就蝕底了,反正吃烤肉有東西喝是必須的!我們還追加了小食,又是只需加十多元,不叫對不住自己!先來溫泉蛋沙律,配搭有著凱撒沙律的風味:煙肉粒、麵包粒、爽脆的生菜。溫泉蛋戳開後混著食,充滿濃郁蛋香的凱撒沙律感覺新鮮。鹿兒島一口牛只需加18元就有五大粒,用了廚師特製的果味燒汁煮,味道清甜,牛肉充滿香味又柔軟,非常抵食。還在品嚐小食,主菜已經上桌。每份定食都有味噌湯、酸瓜作前菜、一大碗日本米飯,還有兩款不能錯過的廚師特製醬汁!一款是如一口牛的清甜果味燒汁,另一款是較濃厚的生薑芝麻汁,跟烤肉都十分相襯。石板預熱後,先均勻塗上牛脂,再燒肉就不怕會黏住。如果燒肉後油脂比較多的話,還可以用冬菇幫忙吸去多餘的油份。嚴選封門柳是我的,因為是肌肉部位肉色偏深,也因此牛味十分濃郁香口,肉質結實卻不粗糙。喜歡重牛味的選這款沒錯~男友選的是厚切牛舌拼牛五花,一個餐吃齊兩款美味!店家的擺盤都十

溫泉蛋沙律

鹿兒島一口牛

嚴選封門柳定食

男友選的是厚切牛舌拼牛五花,一個餐吃齊兩款美味!店家的擺盤都十分精緻、有高級感,看著就讓人食慾大開。再想到這份只需100元左右,心情也變得很好。
厚切牛舌拼牛五花

厚切牛舌都是店家精挑細選,只會提供牛舌芯的部分,相當講究。正因如此,我們有集合爽和嫩於一身的牛舌吃,美味非常。

之於牛五花切得薄、有均勻分佈的油花,燒好後入口即溶,酥香嫩滑,充滿牛油脂香卻沒有油膩感,吃得無負擔。

飲品方面,我們選了清甜滋潤的蜂蜜柚子茶,和有著豐盈鹹香奶泡、清新茶香的芝士奶蓋四季春。原來吃完燒肉喝熱飲也不錯。

Lunch set都這麼高水準,我倆都吃得開心,身心滿足,需要encore!
2021-07-26
溫泉蛋沙律