2020-07-14 223 浏览
見新開就同朋友試下呢間日式燒肉放題🥩(120分鐘任食)時段/價錢17:00-19:00 $29819:15-21:15 $37821:30-23:30 $348星期五,六,日每人要另加$20再另加一每枱都會送一碟按人頭既A4和牛比你試如果岩食就可以加$98任叫和牛同飲品(汽水/果汁),咁黎得燒肉店,緊係想食d靚啲既牛啦!我地二話不說就加左,點知等左成半個鐘頭都未黎一碟囉!大佬呀!得兩個鐘時間食,但係等咁耐都未有一碟肉,點搞架!終於黎第一碟牛勒,呢碟係吾使加錢既牛味道一般!呢幾碟係另外加錢既A4和牛係冇牛味,吾會入口即溶!吞拿魚他他,佢個底係用左炸米,不過吾夠脆身,我同朋友都覺得一般!刺身我哋叫左三文魚腩,甜蝦,北寄貝,帶子,榮螺片山葵漬,味道一般!另外我地叫左帆立貝同廣島蠔🦪帆立貝都算大粒,落咗牛油同埋蒜蓉調味,味道都ok,蠔就一般,所以冇再叫多次野飲我地叫左Cranberry Juice & Apple Juice🥤 係冇味既,好淡😓我地仲有叫左冷烏冬,枝豆,甜番薯🍠烏冬都幾大碗,質感煙韌,味道可以甜番薯好濃番薯味,幾好食!枝豆如果再加多少少鹽會更好!最後甜品有兩種選擇雪糕同和
見新開就同朋友試下呢間
日式燒肉放題🥩(120分鐘任食)
時段/價錢
17:00-19:00 $298
19:15-21:15 $378
21:30-23:30 $348
星期五,六,日每人要另加$20
再另加一

每枱都會送一碟按人頭既A4和牛比你試

終於黎第一碟牛勒,呢碟係吾使加錢既牛
味道一般!

呢幾碟係另外加錢既A4和牛係冇牛味,吾會入口即溶!

另外我地叫左帆立貝同廣島蠔🦪

係冇味既,好淡😓

我地仲有叫左冷烏冬,枝豆,甜番薯🍠
烏冬都幾大碗,質感煙韌,味道可以
甜番薯好濃番薯味,幾好食!
枝豆如果再加多少少鹽會更好!

最後甜品有兩種選擇
雪糕同和菓子
我地4個人都叫左雪糕,一啲都吾好食😓
我地埋單每人要$546,真係吾係好值呢個價!
另外佢地既抽煙系統真係好差,成個場煙霧彌漫,
試一次就夠了。

2020-07-13 70 浏览
今日去燒鬼呢間日式燒肉到試下, 一開始就食刺身先既,帶子超新鮮好食!!仲有三文子同蝦同其他~~~P.s: 本人係刺身怪XD 食左轉刺身之後,D職員就送左佢地D招牌和牛上黎!入口即溶嫁!! 其他野都OK既,前菜比較記得係有個咩蠑螺鬼,都好重wasabi, 個人食唔到好辣, 不過有朋友就好中意話辣得好爽…佢甜品方面有隻雪糕係白朱古力玫瑰,幾香. 即刻少女心爆發朱古力味都好濃,本人要求不高覺得都算係甘.總括黎講就都抵食,400左右任食,D質素靚過大喜屋,大喜屋都3XX啦
今日去燒鬼呢間日式燒肉到試下,
P.s: 本人係刺身怪XD

其他野都OK既,前菜比較記得係有個咩蠑螺鬼,
甜品方面有隻雪糕係白朱古力玫瑰,幾香. 即刻少女心爆發
朱古力味都好濃,本人要求不高覺得都算係甘.
2020-07-10 74 浏览
我覺得食野都睇境,會增加食慾. 我岩岩去左燒鬼呢間日式燒肉餐廳.佢地好有創意甘用D煙同燈整左個火出黎,即刻對呢間鋪好感up!基本上價錢同出面D放題都係甘上下, 但食物質素真係唔錯.刺身同壽司新鮮,唔會話出哂水甘.加上佢地個燒烤汁我覺得係呢間鋪一大吸引我既地方!佢最左手邊果隻係紅酒柚子(好似係)酸酸甜甜配肉一流.果個油膩感即係降低左!再加上佢本身已經會送和牛比我地試食, 覺得好抵! 和牛D雪花超靚!不過如果想任食靚牛就要加錢, 我地果日幾個女仔食量有限就無加到.如果同一班朋友建議可以加錢食!!

基本上價錢同出面D放題都係甘上下, 但食物質素真係唔錯.
刺身壽司新鮮,唔會話出哂水甘.
加上佢地個燒烤汁我覺得係呢間鋪一大吸引我既地方!
佢最左手邊果隻係紅酒柚子(好似係)酸酸甜甜配肉一流.

果個油膩感即係降低左!

如果同一班朋友建議可以加錢食!!
2020-06-10
2020-07-09 94 浏览
作為牛魔王既我超級滿足!!要重覆10次!!正!!好食!!抵!講下前菜先:佢有主題既.有D菜係有名既例如蠑螺鬼甘.前菜黎講除左有名沒有太特別.有個和牛壽司:上面有柚子醬, 有趣的配搭而又唔奇怪SoFar其他都係正常三文魚啊帶子啊, 建議可以多D選擇燒肉方面,佢有舊肥豬肉比你起爐, 等D肉唔會甘易痴低.每人可以免費試食佢既和牛.有8個部位每個部位一人一塊.當我食完果8塊..忍唔住即加左佢地個F1 肉眼扒120分啊!! 入口即溶. 睇到D雪花都知好食.簡單黎講, 我會再去食窮佢hahaha.
講下前菜先:
佢有主題既.有D菜係有名既例如蠑螺鬼甘.
前菜黎講除左有名沒有太特別.
有個和牛壽司:上面有柚子醬, 有趣的配搭而又唔奇怪
SoFar其他都係正常三文魚啊帶子啊, 建議可以多D選擇
燒肉方面,佢有舊肥豬肉比你起爐, 等D肉唔會甘易痴低.
每人可以免費試食佢既和牛.有8個部位每個部位一人一塊.
當我食完果8塊..忍唔住即加左佢地個F1 肉眼扒
120分啊!! 入口即溶. 睇到D雪花都知好食.
簡單黎講, 我會再去食窮佢hahaha.
2020-06-25
2020-07-07 127 浏览
一去到話要原價四百幾加九十蚊先可以任食A4和牛,之後坐底食先發現原來和牛任叫係冇得用部tap落order一定要叫人黎落,加上個抽風系統係我食過咁多間任食和牛放題做得最差嘅一間,係會食到出眼水,真係未試過食得咁辛苦,而且仲唔係收得平,出面好多四百五左右已經埋到單,唔會再黎!
📍燒鬼 (銅鑼灣)🔍銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square9樓-----Weekend充好電,Weekday就自然有力氣好好返工😛。啱啱過去嘅週末,B仔就黎咗呢間主打燒肉嘅放題店補充力量(部分cocktail及特色食品需額外加錢)。餐廳以東瀛鬼怪👻故事為主題,暗黑嘅環境,望落型中帶點神秘。坐低一陣之後,餐廳仲送上welcome drink 非常nice。-#刺身 Sashimi:呢度嘅刺身款式該有嘅都有,質素亦算對得住價錢。B仔最愛魚脂豐腴嘅三文魚腩同爽脆帶微微辣勁嘅榮螺片山葵漬。-#壽司 Sushi:推介酸甜味同鮮鹹平衡得恰到好處嘅柚子醬油和牛壽司,同口感豐富、厚嫩滑溜嘅明太子醬帶子炙燒壽司。-#牛鬼和牛拼盤 Usioni Wagyu Platter(按人頭附送相應份量):呢碟和牛拼盤雲集8款唔同嘅鹿兒島及宮崎A4和牛部位,望住D靚到好似藝術品嘅❄️雪花紋,已經令人垂涎欲滴,未食先興奮。食落更係入口即溶,澎湃嘅牛脂味令人齒頰留香。(除咗和牛之外,其他肉類係任食)-#海鮮Seafood:濃郁香蒜牛油味嘅帆立貝係B仔嘅最愛,另外意式香草醬廣島蠔亦非常肥美新鮮,加上餐廳已經調
📍燒鬼 (銅鑼灣)
-----

#海鮮Seafood:濃郁香蒜牛油味嘅帆立貝係B仔嘅最愛,另外意式香草醬廣島蠔亦非常肥美新鮮,加上餐廳已經調好晒味擺喺錫紙兜裏面,直接放喺爐上燒一陣就食得,非常方便。

#飯 Rice :除咗和牛🐮之外,B仔成晚最愛嘅就係呢一碗看似平平無奇,但食落就非常驚艷嘅三文魚茶漬飯,雖則係放題,但係冇澱粉不歡嘅我無米飯落肚,總覺得欠缺咗少少野,而呢碗鮮味十足,飯粒煙韌嘅茶漬飯,就正好填補咗我冇澱粉食嘅空虛感。(雖然好食,但唔好學我,放題係唔應該食飯的🤪)

甜品Dessert: 最後仲有日式豆沙綠豆蓉和果子,為整餐作一個完美收結。

PS:
🥩牛鬼和牛拼盤裡面包括有前胸肉、胸腹肉、上小排肉 、横隔肌、腹脅、中腹肉、內側腹肉及上肩肉(可以加$98追加)
本餐收費詳情:
✨星期六、日及公眾假期 $308/位(另加一)
👶🏻B仔整體評價:7.8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:7/10個👍🏻
(通風系統有改善空間)
👶🏻B仔味道評分:8.5/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowcwb

滿心歡喜見到呢度既食評同相諗住好高質,即刻就訂位諗住試試佢!入到去油煙好大,抽風系統差!但食燒肉都預左會有油煙,算。因為訂左枱,安排入坐都算快,接待員有禮貌,但坐低左都有一段時間先有人理。埋黎侍應介紹可以qr code直接入單,會送一碟和牛試食,岩食可以加98蚊轉任食和牛同任飲無酒精飲品,或唔轉和牛加48蚊先有得任飲飲品,如果唔係飲品令另計,侍應都有介紹先叫前菜同刺身,跟住先叫肉,有禮貌。因為有送和牛試食,我地兩個人去諗住睇下啲肉既質素再決定,所以叫左小小肉同刺身前菜。刺身種類唔多,但質素都可以。前菜海蜇有小小咸。本身無原味既肉落,全部都有味,除左和牛,第一轉肉質可以,但茶就一直都未黎……我諗入坐都超過15分鐘……食完第一轉肉,和牛都未黎,我地叫侍應問係咪有和牛試食,我地想試左決定轉唔轉……過左5分鐘侍應埋黎話唔好意思,漏左單……算到碟和牛終於黎,侍應都終於送上兩杯茶……兩杯茶都熱辣辣出哂煙,果下啲野又咸又未飲得茶有啲無奈……和牛黎到覺得勁肥,岩鐘意食肥和牛既人,我地見第一轉牛小排都可以,所以就決定唔轉和牛,加48蚊任飲飲品算。咁我地就諗住食美國牛啦,第二轉就試下其他既野試下2片3片咁
入到去油煙好大,抽風系統差!但食燒肉都預左會有油煙,算。
刺身種類唔多,但質素都可以。
前菜海蜇有小小咸。
咁我地就諗住食美國牛啦,第二轉就試下其他既野試下2片3片咁,但因為啲牛全部都有調味,小小咸,所以第3轉就主要叫醬油牛小排,大約叫左10幾片,但今次黎既牛同第一轉既牛就明顯質素差左,咁唔同部位緊有分別既,呢樣我都明,照食啦,但因為肉質實在太韌,我地食左大半 0返啲無油花,即成舊睇到係紅色有肉紋既就無燒,食其他野,因為已經唔食碟肉,所以侍應收野既時候就叫侍應收埋走,當時侍應a收左好奇怪點解我地唔要,行返黎問我咩原因,我就解釋部位太韌,實在食唔到,所以唔要喇。跟住侍應b再問,我都係同樣解釋情況,最後收走左咁就算啦!因為知道肉質唔穩定,我地再一轉係幾片既肉,叫第二種,結果差不多食哂啲野都未黎,我地就再問侍應,跟住侍應c就再講頭先碟肉既事,我又再講多次原因,佢話因為我地頭先唔要啲肉所以唔出比我,跟住就有個白衫經理埋黎問有咩幫到我,我就同佢講,你地前後有3位同事問過我頭先碟肉既事,我話我已經講左3次……我地只係問點解叫左既肉未黎,得到既回覆係唔會出但係無人同我地講過。
個經理話因為我地叫侍應收左所以唔再出,我問點解無人同我地講?個經理就聲大夾惡話係我地叫人收,我再解釋多次佢聽啲肉好韌,佢就大聲問我又未燒過我點知韌,我話我地已經燒左大半都係咁,所以先唔要!佢話有權收返我剩餘食物費用,我話無論你係要每克收返我錢,又或者唔出肉比我,其實無問題,只要同我地講就ok!但前前後後幾個人埋黎問,而我地又照落野食坐係度都無人埋黎講,到我問既時候就聲大夾惡去質疑我退既肉……重要問我拎返碟肉出黎燒唔韌係咪照食,我話當然係啦!但呢樣野你同事如果頭自先有同我講我即場燒無問題,唔係收哂入去隔左20分鐘同我嘈掛?我再解釋唔係要為難任何人,咁大家理論者!結果個經理唔夠講,就不停大聲問:咁我而家入去拎個碟比你,咁你要唔要?重覆左有好幾次,我話你冷靜啲先,啲野分開黎講!你嘈我退肉有問題唔再出肉比我,我問你點解無通知,同你而家再出返比我係兩件事!佢完全唔聽人講,就不停大聲重覆比返碟肉我而家要唔要!我諗半個場既客人都聽到我地嘈,佢就話咁要定唔要,大家講落去無意思!我就話ok嫁啦,埋單啦唔該,我地唔食喇!跟住都重要再嘈話比我又唔岩唔比我又唔岩……其實而家最大問題已經唔係碟肉,而係態度問題。
果位經理重要話係佢一埋黎我兇佢先…
全程我就坐係度抬高頭同佢理論……好無奈
食品水準同場地一般,呢個價錢我食牛角尚八級數好得多!侍應唔識處理都依然有禮貌,包括離開都有禮貌講拜拜,但果位經理就……
以上係我今次經驗,去唔去大家自行決定。

2020-07-06
2020-07-06 132 浏览
疫情蔓延,無得去日本食燒肉,唯有留港消費,解下思鄉之苦!由於好少在香港食燒肉,眼見個個都食某連鎖集團的燒肉,我哋就比較想試新野。呢間燒鬼之前見到各大媒體都有介紹過,價錢同食物質數都吸引,所以就黎試啦!試之前都有睇過好多comment 話佢地抽風系統好差,咁我以為係因為大家都食中場或夜場所以有呢個感覺,因為我地食5:30早場,一入到去已經有幾枱開始食,又唔覺得好誇張,但食食下就見到煙霧彌漫,如入仙境般🤣但食燒肉就預咗有味,我又唔覺得係咩問題!反而食物質數方面,開頭送的吞拿魚鍋爐我覺得麻麻,第一鍋巴唔脆,夾埋吞拿魚蓉無調味下我只覺得腥味濃另外,送的和牛拼盤真有啲失望,都無牛味,純咬脂肪的感覺,同埋唔同部位的肉質都好似差不多,根本分唔到自己食緊咩部位!但本身放題的肉係採取美國牛肉,牛味同肉質都好好,唔覺得係平野,用呢個價錢有呢個質素係有驚喜!我皮膚唔太好,少食牛,佢的豬同雞肉都同樣出色,雞肉好滑,調味剛好!不過唯一要彈的就係服務態度,起初員工都好熱情招待,但我地用夾在爐上面燒緊的時候,突然有個員工無聲無息地將抽風個罩放拉落黎,我地當場呆左,你要拉都可以出聲,又或者等我夾完先拉拉完都唔講,直接
拉完都唔講,直接行開左
我地即刻出哂黑人問號咁,同埋落單成日錯,我起碼錯左4-5次!仲有最後的甜品無和菓子,本身燒肉放題已經飽同漏,仲邊有位食果子

衛生情況方面,我未食之前去左洗手間洗手,無諗過一個新開的食肆,個洗手間我覺得似公廁咁既樣,手柄位有痴笠笠的感覺,無啦啦洗手盤有兩個空汽水罐😠😠呢啲真令人反感
2020-07-05 2251 浏览
今日拍拖拍到嚟銅鑼灣,上網見到呢間新開嘅燒肉放題,環境好似幾有型咁,價錢又好似幾抵$300唔使一個人任食,一於上嚟試吓先。上到嚟佢個環境有幾過癮,全部都係日本惡鬼嘅壁畫同埋門簾,真心有型。同埋佢呢度啲職員全部都好有禮貌,個個都好有笑容,唔該前唔該後。前菜我哋揀咗個枝豆,佢呢個知道想來嘅時候熱辣辣,啱啱烚好,仲加咗少少鹽吊味。另外仲有個泡菜豆腐同埋海蜇,佢個泡菜真係幾好食,唔會真係好辣但係好夠味。然後佢呢度有一個吞拿魚他他,我覺得幾好食,佢個底係用咗炸米,脆卜卜,幾特別。刺身方面我哋揀咗三文魚,三文魚腩,甜蝦,帶子,螺片同埋漬鰹魚。佢啲種類都幾多㗎,不過因為我哋想試多啲嘢,所以冇試晒所有刺身。然後壽司我哋試咗佢個火炙三文魚同埋和牛壽司,和牛壽司嘅味道比較突出,不愧為食牛嘅專門店。嚟到重點燒牛肉嘅部份,我哋試咗個A4和牛拼盤,佢有好多個唔同部位嘅牛肉俾我哋試。例如有啲油脂部份比較多嘅,燒嘅時候要小心啲,因為好搶火。而佢呢啲由此部份比較多嘅部份口感比較軟,入口即溶。而油脂比較少既胸腹肉,肉質比較煙韌,牛味非常濃郁,每一個部位都各有特點,可以一次過試晒,真係非常之難得。另外我哋仲試咗個燒扇貝,

另外我哋仲試咗個燒扇貝,佢啲扇貝都算大隻,落咗牛油同埋蒜蓉調味,味道真係不錯。

我哋仲叫咗個海蝦,佢啲蝦又大隻又彈牙,燒完啲彀仲特別香口添。

食完晒咁多嘢,見到原來佢仲有茶漬飯。佢個茶漬飯入邊仲有三文魚粒,個味道都啱啱好,幾好食㗎。
2020-07-05
疫情期間,無論是旅行,或是一起圍爐吃餐燒肉或是火煱都算是不可能的任務。眼見疫情稍為緩和,再加上友人誠意的邀請下,一同來了疫情以來的初次日式燒肉。🔥這裏以吃高質和牛為主,聽店員介紹時好像是A5和牛。🤔每枱客人都先會有一碟標示了不同牛部位的肉,每個部位都各有幾塊,先讓我們嚐嚐,好讓我們按自己的喜好選擇之後再叫的肉。在此之前,我們會先吃多種與牛肉有關的配搭,如和牛壽司、和牛蟹籽加炸米餅等,感覺一晚吃了一年量的牛。Hahaha!!!😂同時,再配搭一些我們都喜愛的蒜蓉牛油金菇冬菇,以及牛油蔥花扇貝,對我們很久沒有吃日式燒肉的人來說可算是很圓滿了吧!最後還有一杯有心思的Rose Blossom Ice-cream作結,那種清新香甜的味道帶走了點點一整晚燒肉的油膩感。

這裏以吃高質和牛為主,聽店員介紹時好像是A5和牛。🤔

2020-07-04 211 浏览
一入到去已經體驗到那暗黑的氣氛,盡頭是燃燒的烈火,加上牆上的鬼怪佈置,感覺像進入第二度空間,開始有點忘我的感覺,一起忘我盡情地燒肉吧!前菜有枝豆、泡菜豆腐和中華海蜇。 比較喜歡中華海蜇,調味適中,還混入一些粉絲, 增加口感,作為開胃前菜最適合不過。重點必點重頭戲 - 和牛拼盤🐴有多種牛既部位可以選擇,牛肉每個部位的油脂、味道和肉質都不一樣, 例如前胸肉、胸腹肉等 ,每款試曬就可以知道自己最喜歡邊一個部位啦! 不過對我來說, 這裏的和牛肉質軟嫩,入口即化,吃哪一款都很滿足。除此之外,還有美國牛肉,色澤鮮紅,油花均勻,肉味亦很濃郁,不過比較起來,當然和牛更勝一籌。海鮮有帆立貝、海蝦和廣島蠔。 帆立貝大大粒,鮮甜味美, 廣島蠔是日本品種,所以質感屬於creamy多過海水味。放題怎少得了刺身和壽司呢。 刺身點了三文魚、鰹魚、帶子、甜蝦和榮螺片, 刺身新鮮,壽司則有柚子醬油和牛壽司和明太子醬帶子炙燒壽司,壽司款式明顯有精心設計過的,壽司本身已經有調味,能帶出味道,不用再點芥末和醬油。煮食有三文魚茶漬飯和湯烏冬,即使是放題,無論樣子和配料一點也不馬虎, 烏冬質感煙韌,而茶漬飯有大量的三文魚碎。飲品

重點必點重頭戲 - 和牛拼盤🐴
和牛拼盤

放題怎少得了刺身壽司呢。 刺身點了三文魚、鰹魚、帶子、甜蝦和榮螺片, 刺身新鮮,壽司則有柚子醬油和牛壽司和明太子醬帶子炙燒壽司壽司款式明顯有精心設計過的,壽司本身已經有調味,能帶出味道,不用再點芥末和醬油。

三文魚茶漬飯

飲品選擇有特別的無酒精雞尾酒, 分別有黃鬼和綠鬼,我們各點了一杯。 黃鬼的味道偏向芒果和菠蘿味的混合,還加有蘋果汁、檸檬汁和蜜桃糖水。 綠鬼的味道偏向青檸和菠蘿味的混合,還有青蘋果和青瓜味。 前者以甜味為主,後者以清新為主。 兩者都是refreshing的雞尾酒, 用來配燒肉,絕對一流!

甜品最後有朱古力雪糕和果子。 雪糕是人氣爆燈的Shake up雪糕!! 朱古力味香濃,雪糕香滑, 是完美的降溫甜品

好耐無食放題,見呢間新開主打和牛燒肉既放題好似唔錯,就趁游完龍舟水食端午節飯我地17:30入坐係第一輪時段,先以泡菜豆腐開開胃,和食又點少得枝豆。 加點了任飲果汁,先一人一杯紅莓汁、菠蘿汁。兩者酸酸甜甜比較開胃。刺身有榮螺片山葵漬,味道鮮美。 大大隻甘甜甜蝦、帶子,仲有放題罕見既鰹魚因為唔想食咁多飯,所以壽司只係略點數款,火炙三文魚腩壽司,用火槍燒過表面油脂香滑。另外柚子醬油和牛夀司亦係必點之物。燒肉前先將牛脂肪滋潤一下格仔網~ 和牛拼盤 一次過試晒8款部位,特別鍾意上肩肉,肉質柔軟細膩;內側腹肉,油脂豐厚;胸腹肉,油花細緻,海鮮方面都唔輸蝕香蒜牛油帆立貝,新鮮半殻燒,蒜蓉牛油加埋本身既海水鮮味,簡直要一點再點!意式香草醬廣島蠔,以錫紙兜裝住直接放上火燒,香草牛油嘅香味令廣島蠔嘅鮮味更突出! 牛油雜菌同樣用錫紙兜加牛油燒,非常惹味! 三文魚茶漬飯 抹茶鰹魚湯混入米飯中,非常配合,亦可暖胃解油膩感~最後點少得甜品
我地17:30入坐係第一輪時段,
先以泡菜豆腐開開胃,
和食又點少得枝豆。
刺身有榮螺片山葵漬,味道鮮美。
大大隻甘甜甜蝦、帶子,仲有放題罕見既鰹魚

因為唔想食咁多飯,所以壽司只係略點數款,
燒肉前先將牛脂肪滋潤一下格仔網~

和牛拼盤
一次過試晒8款部位,
特別鍾意上肩肉,肉質柔軟細膩;
內側腹肉,油脂豐厚;
胸腹肉,油花細緻,

海鮮方面都唔輸蝕
意式香草醬廣島蠔,

牛油雜菌同樣用錫紙兜加牛油燒,非常惹味!
三文魚茶漬飯
 抹茶鰹魚湯混入米飯中,非常配合,亦可暖胃解油膩感~
最後點少得甜品
2020-07-02 189 浏览
今天和朋友約了在銅鑼灣吃個早的晚餐,選了這家新開的日料放題,平日$298(未加一)就放題了。店裏的掛簾有日本的鬼圖案,和店名很相符~特殊時期,坐位間都有隔板。坐下先上調料,醬油、味增和蔥。前菜:脆米很脆,吞拿魚蓉很細膩,配上魚籽鹹鹹的味道很剛好。海蜇仿翅:比較重口,口感爽脆泡菜豆腐:冰凍嫩口的豆腐,加上鹹鹹辣辣的豆腐,是很好的開胃菜呢!刺身:很夠凍帶子、甜蝦:吃起來微甜,個頭不算大,但是吃得出來很新鮮。三文魚:水準正常,切得很厚,很有口感鰹魚:這是我第一次吃這個刺身,口感很有趣,是很軟很軟的,味道也不腥榮螺片山葵漬:我覺得這是刺身裡面最優秀的,口感爽脆但不難咬,調味也香A4肉:橫隔肌:比較有嚼勁上肩肉:咬起來比前一款軟中腹肉:這一款的油脂很豐富,超級香,肥肉還略帶點嚼勁,我很喜歡這個呢!胸三角:油脂也超級豐富,超級香,和中腹肉在我心中並列第一前胸肉:入口的油脂也是很香的,但是比前兩款要有嚼勁腹脅:這個部位名字很有趣,油脂很香,口感比較偏肉的,但是也很軟,很容咬上小排肉:這一款肉很有彈性,喜歡一邊嚼一邊享受肉香的話,這款很好胸腹肉:這款肉的油脂是一層層的,所以入口油脂很豐富,肉味在嚼時候

店裏的掛簾有日本的鬼圖案,和店名很相符~

特殊時期,坐位間都有隔板。

坐下先上調料,醬油、味增和蔥。

前菜:脆米很脆,吞拿魚蓉很細膩,配上魚籽鹹鹹的味道很剛好。
海蜇仿翅:比較重口,口感爽脆

刺身:很夠凍
帶子、甜蝦:吃起來微甜,個頭不算大,但是吃得出來很新鮮。
三文魚:水準正常,切得很厚,很有口感

A4肉:
橫隔肌:比較有嚼勁
上肩肉:咬起來比前一款軟
胸三角:油脂也超級豐富,超級香,和中腹肉在我心中並列第一
前胸肉:入口的油脂也是很香的,但是比前兩款要有嚼勁

胸腹肉:這款肉的油脂是一層層的,所以入口油脂很豐富,肉味在嚼時候慢慢出來

柚子醬油和牛壽司:這是我第一次生吃和牛,口感很有嚼勁,吃起來油脂沒有燒的牛香
明太子醬帶子炙燒壽司:明太子醬很點睛,把整個壽司的味道提上來了

海鮮:
蝦:個頭挺大的,看上去平平無奇,但是稍好以後蝦頭有膏,很多汁,鮮甜中帶點燒烤的味道,好吃
帆立貝:個頭也不小,蒜頭超香,但還是能吃到帆立貝的鮮味,上面有一小塊牛油,燒完不會乾,好吃。
意式香草醬廣島蠔:很肥美,口感很嫩,多蒜超好吃

三文魚茶漬飯:味道很鮮,wasabi應該新鮮磨的,不會沖,所以可以多加。

飲品:
我們點了黃鬼和綠鬼,都是無酒精的cocktail,我比較喜歡綠鬼,青蘋果和青瓜的味道比較突出,很清爽,可以解燒肉的膩

甜品
和果子:看起來相貌平平,但是吃起來豆沙挺香的,偏甜
雪糕:很濃郁的巧克力味,口感比較像忌廉,感覺很homemade呢!

2020-07-02
2020-07-01 251 浏览
其實睇開我食評嘅人都知道我好少話好深刻一間餐廳!今日嚟到呢一間,真係要值得一讚!首先講一講,佢喺銅鑼灣核心區,交通好方便,一進入餐廳嗰種感覺幾舒服,店內嘅設計仲有啲好似「迷霧」嘅感覺,感覺良好!頭盤有一些小食,和刺身。分量二人恰到好處。之後就要試吓今次你最主要嘅燒肉。燒肉品質奇高!我成日都講一入口就知道靚!之後就燒海鮮,設計餐單有心思飲品唔錯值得一試!及後再加少少肉類,整餐完美!甜品和果子水準之作值得一試!環境可以幾好,總結:值得推介!
其實睇開我食評嘅人都知道我好少話好深刻一間餐廳!

今日嚟到呢一間,真係要值得一讚!

頭盤有一些小食,和刺身。分量二人恰到好處。

之後就燒海鮮,設計餐單有心思

飲品唔錯值得一試!

及後再加少少肉類,整餐完美!

甜品和果子水準之作值得一試!
環境可以幾好,總結:值得推介!

• 牛鬼拼盤
2020-06-29 429 浏览
最近成日見好多網媒介紹呢間新開嘅燒肉見到就好想試試佢!平日嘅1930時段$388加$45就可以仼飲汽水/果汁🤪舖頭都唔算好大,一眼睇哂但可能因為新開張,抽油煙機未ready好哂,成間鋪頭都係煙霧離漫😂坐一個個包箱就無咁大油煙,私隱度都高啲🤡食物質素嚟講,都算中規中矩都幾多食物選擇,例如有壽司,海鮮,刺身,炸物,天婦羅等🥳呢堆都幾好食,又新鮮又即叫即製👅特別推介呢個和牛壽司!😋咁嚟得燒肉店,最重要梗係啲燒肉啦每台都會送一碟按人頭嘅A4和牛👅油脂分布均勻,都有幾多唔同部位試但味道唔算十分驚艷,唔會話特別想加錢仼食😹不過都算幾不錯的而呢碟牛就係$388所包嘅種類唔多,但勝在有唔同味道選擇例如有得揀辣味或者燒汁不過1930已經話牛舌已經賣哂😢雖然味道唔差,都ok但以$388呢個價錢嚟講,就略嫌偏貴🤭最後每人有一杯類似雪糕嘅甜點😹好似係自家製牌子,幾特別嘅—————————————————————值得一提嘅係,服務態度都幾好,侍應有禮貌,上菜上得勁快,又會得閒主動換碟收碟🥳整體而言,以燒肉放題食物質素來講,都算幾不錯,尤其係燒肉以外嘅食物都幾高質!環境同服務都唔錯,除咗太大煙之外🤪😹
最近成日見好多網媒介紹呢間新開嘅燒肉
見到就好想試試佢!

平日嘅1930時段$388
加$45就可以仼飲汽水/果汁🤪

舖頭都唔算好大,一眼睇哂

坐一個個包箱就無咁大油煙,私隱度都高啲🤡

食物質素嚟講,都算中規中矩
都幾多食物選擇,例如有壽司,海鮮,刺身,炸物,天婦羅等🥳
呢堆都幾好食,又新鮮又即叫即製👅

特別推介呢個和牛壽司!😋
咁嚟得燒肉店,最重要梗係啲燒肉啦

每台都會送一碟按人頭嘅A4和牛👅
油脂分布均勻,都有幾多唔同部位試

但味道唔算十分驚艷,唔會話特別想加錢仼食😹
不過都算幾不錯的

而呢碟牛就係$388所包嘅
種類唔多,但勝在有唔同味道選擇
例如有得揀辣味或者燒汁
不過1930已經話牛舌已經賣哂😢

雖然味道唔差,都ok
但以$388呢個價錢嚟講,就略嫌偏貴🤭

最後每人有一杯類似雪糕嘅甜點😹
好似係自家製牌子,幾特別嘅

—————————————————————