2022-05-05 2022 浏览
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:將軍澳日出康城近日新開一間日式燒肉店「燒肉。帝」採用原隻高品質和牛並由日本空運到港精挑細選之下嘅和牛每每無論在新鮮度,雪花分佈都是上品之選同時更供應不少和牛稀有部位呢!.午市超特盛二人前只需$588!即享三款燒肉,一塊和牛肉眼,蒸蛋前菜,沙律,湯,飯及甜品,真係超值!二人前有兩款,ᴀ/ʙ sᴇᴛ一款主打海鮮,另一款主打燒肉我揀左海鮮二人前,既有海鮮亦有和牛,絕配.◈ 沙律。蒸蛋。味噌湯。野菜。前菜一大ʙᴏᴡʟ的日式胡麻沙律,食落爽脆又ғʀᴇsʜ暖笠笠的蒸蛋,入口滑溜,啖啖蛋香山芋泡菜都幾特別,口感輕脆帶點微辣再黎嫩豆腐,磨菇野菜同味噌湯便可以開始燒肉啦.◈ 海鮮係有頭虎蝦,帶子,白鱔,魷魚中選三虎蝦:灑上黑椒,突出虎蝦嘅鮮味,蝦肉更係嫩滑彈牙帶子:目測2cm嘅厚度,口感豐腴,再唧ᴅ檸檬汁落去,有提鮮作用魷魚:口感爽彈帶嚼勁.◈ 和牛肉眼扒 120ɢ牛眼扒由店員幫手燒先將檸檬係鐵板上刷有清潔之用亦為肉眼扒加點清新感燒到咁上下,再沾上牛油蒜頭燒汁再燒多陣肉眼扒吸收哂燒汁精華即可食用口感極為柔嫩多汁,牛味濃厚後勁帶檸檬清新香ʙᴀʟᴀɴᴄᴇ 膩感,香而不膩.◈ 甜品最後以日
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:
將軍澳日出康城近日新開一間
日式燒肉店「燒肉。帝」
採用原隻高品質和牛並由日本空運到港
精挑細選之下嘅和牛
每每無論在新鮮度,雪花分佈都是上品之選
同時更供應不少和牛稀有部位呢!

午市超特盛二人前只需$588!
即享三款燒肉,一塊和牛肉眼,蒸蛋
前菜,沙律,湯,飯及甜品,真係超值!
二人前有兩款,ᴀ/ʙ sᴇᴛ
一款主打海鮮,另一款主打燒肉
我揀左海鮮二人前,既有海鮮亦有和牛,絕配

◈ 沙律。蒸蛋。味噌湯。野菜。前菜
一大ʙᴏᴡʟ的日式胡麻沙律,食落爽脆又ғʀᴇsʜ
暖笠笠的蒸蛋,入口滑溜,啖啖蛋香
山芋泡菜都幾特別,口感輕脆帶點微辣
再黎嫩豆腐,磨菇野菜同味噌湯
便可以開始燒肉啦
蒸蛋
沙律

◈ 海鮮
係有頭虎蝦,帶子,白鱔,魷魚中選三
虎蝦:灑上黑椒,突出虎蝦嘅鮮味,蝦肉更係嫩滑彈牙
魷魚:口感爽彈帶嚼勁
有頭虎蝦,帶子

◈ 和牛肉眼扒 120ɢ
牛眼扒由店員幫手燒
先將檸檬係鐵板上刷
有清潔之用亦為肉眼扒加點清新感
燒到咁上下,再沾上牛油蒜頭燒汁再燒多陣
肉眼扒吸收哂燒汁精華即可食用
口感極為柔嫩多汁,牛味濃厚
後勁帶檸檬清新香ʙᴀʟᴀɴᴄᴇ 膩感,香而不膩

甜品
最後以日本厥餅作結,完成整個二人前
日本厥餅
午餐
先講環鏡燒肉帝既裝修非常新淨又闊落坐得好舒服 呢到值得加分再講食物同價錢我食晚市 套餐 一位880 +10% 可以食到唔同部位既牛每款都有唔同感覺味道都唔錯,都叫做對得住個價錢成個環境同食物其實唔差但係最大問題係我第一次食燒肉係要收 茶介 , 每位十蚊喺到我要強調係 位位都要收十蚊係連手抱既1歲BB都要收問過兩個STAFF都話係要收,因為佢地都會提供茶水比BB 收茶水無問題但如果連BB都要收成個感觀就比較差比人個感覺係店家比較小家成個體驗變得好差
先講環鏡

味道都唔錯,
都叫做對得住個價錢

成個環境同食物其實唔差
但係最大問題係
我第一次食燒肉係要收 茶介 , 每位十蚊
喺到我要強調係 位位都要收十蚊
係連手抱既1歲BB都要收

問過兩個STAFF都話係要收,因為佢地都會提供茶水比BB

收茶水無問題
但如果連BB都要收
成個感觀就比較差
比人個感覺係店家比較小家
成個體驗變得好差
2022-05-03
2022-04-26 108 浏览
燒肉套餐的食物令人感覺回到日本,日式燒肉是最近疫情放緩,好好吃餐的選擇~相信這幾個月的廚藝也長進了不少,想吃燒肉的話,當然還是不要在自己家裏~始終出外吃做少非常多家務之外,吃到由專人精心挑選靚肉,包括日式和牛、刁鑽的封門牛柳部位~店內款式也很齊全,當然不少牛舌、牛腹肉、牛皮鍵等,牛迷必吃之好選擇!店舖亦引入各有特色的日本和牛,侍應同時用心為朋友端上一碟佐菜,可伴以柚子醋、芝麻醬和蒜蓉豉油同吃,清新爽口,更可中和牛肉的油膩感,吃完整個主菜也不會太飽。牛横膈膜位于胸腔及腹腔之间的一道横隔肌,因为处于牛体被划内臓,属于非平滑肌,特别是背部及脊椎连接的那部分,燒起來棒,口感實在软嫩与弹牙,肉香浓厚,棒棒。肩脊肉這是非常特別,挑選屬於每個部位的赤身位置,相對地脂肪含量較低,油花豐盛,肉質來得細緻,負擔不大,適合健康生活人士。日本國產A4和牛肉眼油脂豐富且入口即溶,肉味濃郁,燒烤時流出的油脂香味雞肉日本產雞腿肉,肉味好棒,朋友大讚,肥瘦分明,只是簡單以鹽調味便不錯了,以一碗熱騰騰、鮮甜濃郁的味噌湯作個小結,簡單滿足。重要一提,配搭沙律、茶碗蒸、味噌湯及前菜~來自日本東京的一人燒肉味道,店子提供多款

牛横膈膜

肩脊肉

日本國產A4和牛肉眼
油脂豐富且入口即溶,肉味濃郁,燒烤時流出的油脂香味

雞肉

重要一提,配搭沙律、茶碗蒸、味噌湯及前菜~來自日本東京的一人燒肉味道,店子提供多款不同的燒肉套餐,且有不同部位的肉品可供追加。套餐配以白飯、湯及沙律,棒。

在日本職人的世界,一生只專注做好一件事。當地大部分傳統和食餐廳,都採以單一主題,吃壽司的就有壽司專門店,吃鐵板燒就有鐵板燒專門店,各司其職,專注做好一款菜式。這店的燒肉美味,快樂日本
2022-04-26 1073 浏览
今日去咗將軍澳探朋友,LUNCH TIME周圍都好多人,好彩朋友一早BOOK咗呢間新開既燒肉 帝Yakiniku King,位於The LOHAS 3樓。裝潢時尚別緻,座位寬敞舒適,店員又親切有禮,加茶、執枱速度快。午市套餐都幾抵食,最後揀咗燒肉盛合二人前。前菜有香濃入味既醬汁牛舌同爽脆沙津。之後再奉上野菜煮物、茶碗蒸、麵豉湯、白飯。套餐揀咗黑豚、橫隔膜、三角肩肉,另外仲包和牛肉眼120g一塊!黑豚肉質細嫩,味道鮮美~橫隔膜牛味相當重,入口鮮嫰具咬勁!三角肩肉油花較豐富,肉味濃郁,口感柔軟,嫩度適中~和牛肉眼油花分佈非常豐富,經過輕輕一煎,肉質嫩滑多汁,入口即化,口感鬆化!最後仲有甜品:抹茶黃豆蕨餅,口感軟糯軟滑,煙煙韌韌好有咬口!
今日去咗將軍澳探朋友,
LUNCH TIME周圍都好多人,
好彩朋友一早BOOK咗呢間
新開既燒肉 帝Yakiniku King,
位於The LOHAS 3樓。

裝潢時尚別緻,座位寬敞舒適,
店員又親切有禮,加茶、執枱速度快。

午市套餐都幾抵食,最後揀咗燒肉盛合二人前。

前菜有香濃入味既醬汁牛舌同爽脆沙津。

之後再奉上野菜煮物、茶碗蒸、麵豉湯、白飯。

套餐揀咗黑豚、橫隔膜、三角肩肉,
另外仲包和牛肉眼120g一塊!

黑豚肉質細嫩,味道鮮美~

橫隔膜牛味相當重,入口鮮嫰具咬勁!

三角肩肉油花較豐富,
肉味濃郁,口感柔軟,嫩度適中~

和牛肉眼油花分佈非常豐富,
經過輕輕一煎,肉質嫩滑多汁,
入口即化,口感鬆化!

最後仲有甜品:抹茶黃豆蕨餅,
口感軟糯軟滑,煙煙韌韌好有咬口!

2022-04-14
午餐
將軍澳康城上年開咗一間日本燒肉專門店一直都好想去試吓,今日晏晝特意去康城試吓午市特盛二人前餐廳裝修和風格調,卡位旁望到出邊草地,陽光投入來🌞感覺舒適餐廳環境裝修雅致,座位寬躺,最適合約埋朋友一齊傾吓計食吓燒肉🤤我地叫咗燒肉盛2人前套餐包括和牛肉限120g一塊、蒸蛋、沙律、前菜、野菜煮物、飯、湯、甜品其中四選三款黑豚、雞肉、三角肩肉、橫隔膜先上沙律🥗沙律新鮮清甜,拌芝麻醬,非常開胃野菜煮物有豆腐、蔬菜卷、冬菇等等調味適中!蒸蛋有驚喜❤️🤤入面有好多不同嘅配料、雞肉、瑤柱、香菇、帶子等等喺日本食到嘅味道啊!高質店員好親切,特意先幫忙燒和牛120克,和牛係由日本空運到港,肉料上乘先用牛脂肪喺鐵板塗上,帶出和牛脂肪嘅香味再將和牛煎至7成熟,牛脂係口入面溶化,和牛入口即溶🤤口感好正啊!橫隔膜經過日式醬油醃製🤤非常入味即使唔係和牛,口感都係入口即溶,而且牛味濃郁!雞肉用上雞脾肉,肉質非常嫩滑,沾鹽食最好味甜品係抹茶厥餅同黃豆粉厥餅真係好似去咗日本食日式燒肉🤤好高質❤️
將軍澳康城上年開咗一間日本燒肉專門店
一直都好想去試吓,今日晏晝特意去康城試吓午市特盛二人前

餐廳裝修和風格調,卡位旁望到出邊草地,陽光投入來🌞感覺舒適

我地叫咗燒肉盛2人前
套餐包括
其中四選三款
黑豚、雞肉、三角肩肉、橫隔膜

先上沙律🥗沙律新鮮清甜,拌芝麻醬,非常開胃

野菜煮物有豆腐、蔬菜卷、冬菇等等
調味適中!

喺日本食到嘅味道啊!高質

店員好親切,特意先幫忙燒和牛120克,
和牛係由日本空運到港,肉料上乘
先用牛脂肪喺鐵板塗上,帶出和牛脂肪嘅香味

橫隔膜經過日式醬油醃製🤤非常入味
即使唔係和牛,口感都係入口即溶,而且牛味濃郁!

雞肉用上雞脾肉,肉質非常嫩滑,沾鹽食最好味

甜品係抹茶厥餅同黃豆粉厥餅
真係好似去咗日本食日式燒肉🤤
好高質❤️
2022-04-23 86 浏览
估唔到日出康城裏面竟然有一間高級日本燒烤。日前午市叫咗個海鮮二人餐。坐低之後,先上兩個前菜,一小碟兩塊牛脷及一個七彩沙律。牛脷香,腍,唔錯。沙律新鮮,味道亦吸引。跟住上海鮮盆,有兩隻虎蝦,兩塊鱔片,兩隻帶子。除了主打海鮮外,重附有一件大牛扒,有睇頭。其他配菜,有白飯,麵豉湯,蒸蛋及後上啫喱糖。職員十分貼身,她提議先燒牛肉,等爐上有牛油可以再燒其他海鮮。總括來講,燒牛肉,味道鮮美。白鱔片,香脆煙韌。帶子鮮美好味。虎蝦肉身爽脆,但是淡口一點。至於其他配菜,亦都十分有水準。餐廳環境唔錯,而且仲有室外座位。可以happy hour,名牌啤酒放題,好似88蚊飲個半鐘頭。我又搵到一個好去處。
估唔到日出康城裏面竟然有一間高級日本燒烤。
跟住上海鮮盆,有兩隻虎蝦,兩塊鱔片,兩隻帶子。
除了主打海鮮外,重附有一件大牛扒,有睇頭。
其他配菜,有白飯,麵豉湯,蒸蛋及後上啫喱糖。
至於其他配菜,亦都十分有水準。

2022-04-19 85 浏览
#燒肉帝 #將軍澳美食派左消費券喇,準備好搵食未呀?21號後終於可以去堂食晚市了將軍澳開了一間超有日本風既燒肉專門店由裝潢到和牛都係好似去左日本食既水準同體驗午市超抵2人餐 燒肉盛2人前黑豚/雞肉/三角肩肉/橫隔膜 四選三款包括一份120克既和牛肉眼扒,另包蒸蛋*茶碗蒸,沙律,前菜,野菜煮埋,飯,湯,甜品日本米飯好好食,食左2碗! 沙律清爽,新鮮好食,加了芝麻醬非常香前菜很好吃,那份冷盤牛舌粒,軟嫩入味,牛味濃郁茶碗蒸,滑如豆花的口感,真係好有日本食既味道和牛一份120克,由店員代燒,唔洗驚唔識燒 野菜煮物好精緻!前菜來講食到誠意用心牛肉食5成熟已經好出色,牛脂個份甘甜好突出豚肉片可配特製醬汁食,少微辣,幾惹味午市食豪點也有A5和牛,$498套餐午市另有多款套餐都係百幾蚊起,食到和牛既唔同菜式包括咖哩,壽喜燒,拌飯等等#燒肉帝 #YakinikuKing 將軍澳康城路1號The LOHAS 3樓334號舖 #日本牛 #日本和牛 #canonphotography #BLOG #blogger #HKBLOG #hkblogger #HKFOOD #HKFOODBLOG#hkfoodbl
#燒肉帝 #將軍澳美食
派左消費券喇,準備好搵食未呀?21號後終於可以去堂食晚市了
將軍澳開了一間超有日本風既燒肉專門店
由裝潢到和牛都係好似去左日本食既水準同體驗
午市超抵2人餐 燒肉盛2人前
黑豚/雞肉/三角肩肉/橫隔膜 四選三款
日本米飯好好食,食左2碗!
沙律清爽,新鮮好食,加了芝麻醬非常香
前菜很好吃,那份冷盤牛舌粒,軟嫩入味,牛味濃郁
茶碗蒸,滑如豆花的口感,真係好有日本食既味道
和牛一份120克,由店員代燒,唔洗驚唔識燒
野菜煮物好精緻!前菜來講食到誠意用心
牛肉食5成熟已經好出色,牛脂個份甘甜好突出
豚肉片可配特製醬汁食,少微辣,幾惹味
午市食豪點也有A5和牛,$498套餐
午市另有多款套餐都係百幾蚊起,食到和牛既唔同菜式
包括咖哩,壽喜燒,拌飯等等
#燒肉帝 #YakinikuKing
 將軍澳康城路1號The LOHAS 3樓334號舖

#hkfoodblogger #HKIG #HKIGFOOD #HKIGFOODBLOG #hkigblogger
#foodie #foodiehk #hkfoodie #香港美食
往年這個月份,身邊的日本友都飛去日本賞櫻花。對於只能在港但又想一解思鄉之情的朋友,一眾高質日式食肆 絕對是首選。是次介紹的是於LOHAS的高質日式燒肉食肆。附近亦有完善配套,可以閒逛消磨一整天。食肆主打以卡座設計,座位寬敞舒適,暖調燈光柔和輕鬆。店內主打和牛燒肉OMAKASE,當然亦有其他的套餐選擇。我喜歡光顧非放題的日式燒肉,一來質素有一定保證,二來可以吃到一些比較少有的部位。如果有專人幫手燒當然更好,畢竟我們都不是燒肉的專家,什麼部位用怎樣的火喉是一門學問,所以我一向信奉 “讓專業的來”。是次點選的是Omakase-帝 的套餐,主打7+1種不同的牛肉部位。是開胃小菜是蜜漬車厘茄、水雲啫喱、秋葵粟米(日式泡菜),以咸甜酸辛喚醒味覺。先來頭三道 部位分別是牛胸腹、特上肩肉和肉眼上蓋爐火的熱力令每邊只需數秒便能上碟,快速高溫的方法絕對是鎖緊肉汁和鮮味的不二法門。三個部位的口感風味各有特色。牛胸腹肌理相對粗糙,油花紋路清晰,以薄切快燒,捉升口感,入口肉味濃郁鮮美。特上肩肉油花均勻細密,肉色紅潤,以相對厚身切法處理,快燒後口感軟嫩多汁,肉質鮮甜,油香兼備。肉眼上蓋為肉眼牛排的精華部位,數量稀
蜜漬車厘茄、水雲啫喱、秋葵粟米(日式泡菜)
先來頭三道 部位分別是牛胸腹、特上肩肉和肉眼上蓋
特上肩肉
肉眼上蓋為肉眼牛排的精華部位,數量稀少,大理石油脂花紋分布均勻,入口油脂豐盈,口感則較爽滑。
三筋 識食一定食三筋
三筋
霜降部位,一頭牛只能取得不多於5公斤的稀有部位,當中最高級只有1公斤左右。
高溫薄燒每邊數秒,再加少少日本幼鹽就可以鮮味提升!肉質入口豐腴嫩滑、肌理細緻,味道相當可口。
大三角
現時除了吃霜降外,亦開始流行吃『赤身』。霜降的油脂多,容易吃膩,人亦都追求更健康的飲食。亦是如此,赤身往往比霜降較難燒得美味,所以在坊間都較少見到赤身的蹤影。
而大三角在三筋前少少,則是赤身。雖然兩種肉的位置在附近,但口感完全不同,三筋的纖維較細,而大三角則較彈牙,肉味更為濃鮮。
上腿肩胛肉(辣椒肉)
屬於牛身前的部位,位於「板腱」旁邊,形狀如辣椒的肉。所以被稱之為:辣椒肉。
肌理纖細柔軟的赤身肉,比大三角的脂肪分佈更少。肉質結實,配上鰹魚清湯更能帶出肉質的甜美。
牛柳芯
這個部位是牛柳之中肉質最佳的位置,最為柔軟甚至用筷子就切得開。在所有肉眼中肉質最均勻,柔軟程度更是超群。並不以霜降同油脂著稱,美味之處在其濃厚的紅肉旨味同香味。師父為我們厚切大火燒至焦香,再沾滿蒜香燒汁。最後鋪在白飯之上再加上北海道海膽,最後淋上少許蒜香醬油。吃起來真是非常美味。
海膽牛柳芯飯付蒜豉油
海膽牛柳芯飯付蒜豉油
西冷(數量有限 送完即止)
西冷原野燒
最後這一道是跟套餐送的,雖說是贈送的,但西冷肉味及油脂風味都濃郁,沾染蛋液同吃,口感更添濃厚滑溜。
西冷原野燒

吃完7+1的Omakase真的非常滿足,用餐體驗亦非常好,除了有專人負責燒肉,過程中天會講解每個部位的特別。令客人天能去體會每道菜的特色,當中的細節變化,豐富整體用餐的體驗。
2022-04-11
餐廳裝修和風雅致,陽光透過玻璃滲入餐廳,外出露台隱約一片綠,感覺恬靜~燈光柔和,座位闊落以卡位為主,空間感大,坐得舒適~Menu上有不少選擇,用和牛數量來計算,套餐唔貴~決定試和牛Omakase套餐,貪其有多款不同位置,以及有海膽飯💓Omakase 帝 $880/per head前菜有日本車厘茄、水雲啫喱、泡菜秋葵、粟米🌽賣相精緻套餐有7+1款和牛,啱晒牛魔王😈三款部位分別明顯,唔易混淆~平時食和牛套餐容易忘記邊款打邊款🤣牛胸腹薄切,輕輕每邊燒3秒即可❗️胸腹油花豐富,味道醇厚,甜美油脂在口腔內久久未散~特上肩肉明顯比牛胸腹厚,所以口感更為嫩滑,入口即溶🤤牛味好濃郁而脂肪比例較少,飽滯感相對較低‼️肉眼上蓋位於牛肋附近,顏色比起前2款粉嫩~脂肪分佈最廣,油花比例亦較牛胸腹平均,肉質細緻多汁~三款當中偏愛特上肩肉 🤭前邊細塊係三筋、後面大塊係大三角🐮外貌兩塊差唔多,但味道大有不同❗️三筋極為罕有,位於前臂部位,屬於霜降部份~而大三角則在三筋前面,是赤身~食得出三筋紋理纖維細少,口感幼嫩細膩~大三角較有嚼勁,濃郁而不油膩👍🏻即時被大三角所俘虜!吃完兩款位置相近部位🐮就到辣椒肉❗️辣椒肉口感最為結實
海膽牛柳飯付蒜豉油

燈光柔和,座位闊落以卡位為主,空間感大,坐得舒適~

Menu上有不少選擇,用和牛數量來計算,套餐唔貴~

Omakase 帝 $880/per head
日本車厘茄、水雲啫喱、泡菜秋葵、粟米

前菜有日本車厘茄、水雲啫喱、泡菜秋葵、粟米🌽賣相精緻
套餐有7+1款和牛,啱晒牛魔王😈
牛胸腹、特上肩肉、肉眼上蓋

特上肩肉、肉眼上蓋

三款當中偏愛特上肩肉 🤭
三筋、大三角

食得出三筋紋理纖維細少,口感幼嫩細膩~
大三角
大三角較有嚼勁,濃郁而不油膩👍🏻即時被大三角所俘虜!
上腿肩胛肉(辣椒肉),湯

吃完兩款位置相近部位🐮就到辣椒肉❗️辣椒肉口感最為結實,有少許筋度~

上腿肩胛肉(辣椒肉)

鍾意廚師用木魚清湯去配襯‼️除了有點變化亦可以清清之前的飽膩感~
牛柳芯

牛柳在燒烤過程中不斷加入蒜香豉油,燒好後配上橙黃色的海膽,一邊淋上秘製醬汁,傳來陣陣香氣,令人食指大動✨
海膽牛柳飯付蒜豉油

牛柳芯極為珍貴,肉質軟腍,經烹調後牛味更強烈且帶陣陣焦香~海膽味道甘甜,再配上溫暖、濕潤,軟綿綿的日本米飯同吃,絕對將和牛魅力昇華🐮 口感多層次 ❤️‍🔥必食推介

原野燒

食完海膽飯女生已經夠飽❗️
今次套餐送原野燒 燒烤後跟日本蛋汁同吃~又是另一種食法👍🏻口感香滑,超滿足‼️
是日甜品

是日甜品係蕨餅🍡

這裡除了專人烤炙,確保客人在最佳烹調時間下味蕾有更高享受~店員亦會講解每道菜式 及 介紹多種吃法❗️

對食客而言,過程中和牛不再只是「油花豐腴,入口即溶」,每款配搭、比較均有變化、驚喜,令人印象難忘‼️
欣賞店家的用心,大大擴大飲食體驗的層面👍🏻

吃到尾聲👨🏻‍🍳大廚出來跟我們閒聊,以及聽聽對食物的意見~聽說這裏將會推出更多不同的Menu,有一人平價自私食、亦有豐富海鮮食🦞🐙

已bookmark好 ,下次再試其他menu😋
2022-04-11
  • 海膽牛柳飯付蒜豉油
  • 三筋、大三角
  • 胸腹、特上肩肉、肉眼上蓋
2022-04-17 704 浏览
今日來康城商場「燒肉帝」食lunch, 裝修好新日式風,座位好大好舒服,店員已經貼心地擺放了口罩夾,濕紙巾,圍裙等等用品。我哋點咗呢個午市二人套餐的海鮮套餐:有A4和牛肉眼😍,另外主菜揀咗虎蝦,帶子,白鱔。🥗 沙律+前菜:沙律菜非常新鮮爽甜,有生菜🥬,洋蔥🧅、車厘茄🍅、粟米🌽、芝麻菜和紫椰菜,配上芝麻沙律醬,酸酸甜甜好fresh好開胃;前菜係漬物秋葵,爽口清新中帶點辣。👍🏻茶碗蒸:淡淡的蛋味配以海鮮高湯,口感滑lulu 😚野菜煮物:有冬菇,蘿蔔🥕,豆腐和白菜包菠菜,以清湯伴野菜清甜清新,白菜清甜,豆腐豆味香濃口感軟滑,一邊食燒肉一邊享用可以平衡郁嘅油膩感。🐮A4和牛肉眼:切得好薄好完整,可見師傅刀功🔪,油花分布平均,顏色粉嫩,煎嘅時候已經聞到好香嘅油白,配上特製牛油蒜蓉汁,加上本身已經沈左黑椒同鹽,調味恰到好處;煎香後肉質鮮嫩,牛味香濃,入口即化😍,油脂同肉嘅平衡啱啱好,唔會太油膩亦唔會老,值得推薦👍🏻虎蝦🦐:師傅已開邊切好所以好易熟,加咗黑椒同鹽調味,虎蝦好大隻,肉質結實,爽口彈牙又鮮味;蝦頭有蝦膏,鮮味香濃又creamy,都係必食之選之一🤤帶子:帶子好大粒,煎香兩邊就已經食得,鮮味

🥗 沙律+前菜:
沙律+前菜

茶碗蒸:
淡淡的蛋味配以海鮮高湯,口感滑lulu 😚
茶碗蒸

野菜煮物:

🐮A4和牛肉眼:
A4和牛肉眼

虎蝦🦐:
虎蝦

帶子:
帶子好大粒,煎香兩邊就已經食得,鮮味juicy,肉質結實,加少少檸檬汁就可以提鮮👍🏻
帶子

白鱔:
外皮煎香脆,內裏肉質結實,食落有咬口夾帶魚油香;有兩種食法,第一種加鹽,鹽燒白鱔,食到原汁原味;第二種食法配上鰻魚汁,蒲燒白鱔,味道濃郁,不過白鱔比較多骨,食嘅時候要小心
白鱔

甜品:黃豆粉和抹茶粉厥餅
厥餅口感煙煙韌韌,甜度啱啱好,不過份量太少,如果可以配埋雪糕就更好
甜品

整體來講,食物新鮮,味道一流,煮法都係帶出食材鮮味同原汁原味為主,店員服務態度細心有禮,會主動添茶同執枱,保持桌面整潔。

沙律+前菜
白鱔
  • 蕨餅
  • 和牛肉眼
2022-04-16 35 浏览
今日來到康城,是想挑戰「香港三尖」的釣魚翁,出發前先在商場用消費劵自肥吃燒肉。位置:港鐵康城站 B 出口,需要走入商場的盡頭才會見到。環境:門前以淺色木來作牆身,走入店內,每個座位都是卡座,相當寬敞和舒適,利用淺色木框隔開,有少少私隱度,並另設室外用餐座位,不過似乎未開放,有點浪費了其開揚的景觀。不過環境整體是聞不到油煙味,這一點是不錯的。服務:枱上已設有濕紙巾、圍裙、口罩套等用具,服務員會細心解釋和牛燒法,知道我們是手殘黨,都幫我們燒和牛,免得我們浪費了靚牛肉,不時為我們添加茶水。午市:燒肉盛合二人前 $588 包一大盆沙律菜、茶碗蒸、野菜煮物、醬汁牛舌、珍珠米飯和麵鼓湯,而四款燒肉可選三款,我們就選擇了雞肉、橫隔膜、三角肩肉和一片頂級和牛肉眼,份量豐富,是絕對夠飽。重點是所有肉類的質感是非常軟嫩,本來朋友正箍牙,有點擔心能不能吃到,但發現是完全沒有問題,因為肉質真是很柔嫩,一點筋也沒有,尤其是橫隔膜部位,口感是最一流的,其實就是封門柳,切得厚身,即使是全熟狀態,依然鬆軟,不易變韌,牛味最濃郁,難怪職員推介我們一定要選擇這個部位吃。當然牛味最濃和油花最多是和牛肉眼,油花分佈非常豐富,

位置:港鐵康城站 B 出口,需要走入商場的盡頭才會見到。

利用淺色木框隔開,有少少私隱度,

午市:燒肉盛合二人前 $588

包一大盆沙律菜、茶碗蒸、野菜煮物、
醬汁牛舌、珍珠米飯和麵鼓湯,

當然牛味最濃和油花最多是和牛肉眼,油花分佈非常豐富,所以入口豐盈脂香,帶有淡香的牛味,
而三角肩肉是少油脂的爽嫩。
我們亦將雞肉燒得表皮香脆,味道一流。

當中很欣賞配菜都擺盤精緻,尤其是野菜煮物,當中要將綠色葉捲在中心,再在外層捲白菜,工夫多而煩,吃得出師父的用心。而每款前菜都很美味,絕對不會是想隨便喂飽顧客,很滿意今次用餐。

最後甜品是軟軟滑滑的蕨餅,分別是綠茶和黃豆味,是清涼中帶點甜味。
2022-04-14
  • 蕨餅
  • 和牛肉眼
2022-04-14 62 浏览
朋友搬了去康城一陣子,這天特地過去探她。她好客地要請我吃了一頓好的。去了樓下商場新開不久的燒肉帝。疫情期間新推出午市套餐有2款,分別都是$588的海鮮二人前和燒肉二人前。我們同是食肉獸,當然要吃肉。套餐本身已包了和牛肉眼120g一塊,還有蒸蛋、沙律、前菜等,睇相已經好豐富。喝了一口熱茶,吃罷嫩滑的蒸蛋,便迎接侍應為我們燒好的和牛肉眼!這塊扒絕對是套餐的精粹所在,嫩紅而帶白色油花,而且厚實有份量,絕不欺場。看著鐵板上的嫩紅在店員三兩下手勢下,燒至焦黃,再蘸上蒜頭牛油後反覆燒至金黃帶油香,肉香撲鼻,令人垂涎。牛肉彈牙滑嫩,沾上少許土佐醋單食或配上一口沾了牛油香的軟糯的日本白米飯,皆令人食唔停口!三角肩肉較薄身,所以店員温馨提示我們放在鐵板上燒3秒即可。點上少許鹽,便是最佳調味。黑豚每塊都厚厚的,粉紅色的肉間著白色的脂肪,燒至兩邊金黃帶焦,入口肥美爽口,配特製的韓式醬汁,毫不覺肥膩!橫隔膜肉較厚身,不走肥美路線,牛味非常之濃郁,帶點嚼勁,牛味越食越出,不用送飯,每件都令人再三回味。吃畢一輪肉,跟餐的沙律正好發揮了作用,大大胡麻醬番茄沙律正好可以我們清清肉後感。這裏的漬物也出色,牛舌和野菜煮物

吃畢一輪肉,跟餐的沙律正好發揮了作用,大大胡麻醬番茄沙律正好可以我們清清肉後感。這裏的漬物也出色,牛舌和野菜煮物等雖是配菜,但味道都不馬虎。

最後食埋一口抹茶黃豆蕨餅,滿足非常。簇新的裝修,寬敞的座位,再配上了高質的靚肉,收的卻是親民價,這個套餐性價比的確十分高!加上這裏的店員服務貼心,成個用餐過程都十分愉快,朋友大讚,已經話一定要帶老公再來食多次,順便試埋個$88的1.5小時啤酒放題

2022-04-12 34 浏览
今日晏晝去咗康城覓食,見到一間門面裝修好別緻嘅餐廳,所以就入咗去幫襯。我哋叫咗燒肉盛合二人前,呢個套餐好豐富,兩個人食真係滿載而歸!首先佢既前菜有醬汁牛舌、沙津同埋茶碗蒸。淨係食前菜都已經有少少飽感了,份量都多呀真係!!前菜開哂胃啦,就到主食部分。四款燒肉搞三款,我地冇揀到雞,揀左黑豚、橫隔膜、三角肩肉,另外套餐仲會有和牛肉眼😍😍如果覺得油膩感嘅話仲可以食野菜煮物中和番!好細心。經理幫我哋每款燒幾舊,教我地點燒,好貼心既服務。首先我地食三角肩肉 (100g),呢一款牛比較薄啲,所以大家都要睇實啲火候!跟住食和牛肉眼 (120g)😍😍 係A3和牛,入口即溶,牛味濃而香!!和牛果然係唔同d 呀!!仲有特製嘅醬汁點,突出和牛得鮮味!之後食黑豚 (80g),經理教我地要將豚肉煎到有坑紋,有金黃邊,咁樣既肉會更香。煎完之後可以點泡菜汁,泡菜汁同黑豚肉好夾,少少辣㗎咋都係!牛既橫隔膜 (100g),牛味真係好濃,如果鍾意食牛濃味嘅叫呢一個部位就最適合不過啦!食燒肉點可以冇白飯,最後仲有湯同埋甜品,呢個套餐真係好豐富!甜品係我鍾意食㗎蕨餅😍😍呢間餐廳好有人情味,而且店員嘅服務態度都好好好Nice,所

呢間餐廳好有人情味,而且店員嘅服務態度都好好好Nice,所以我同朋友食得又滿足又開心呀!

2022-04-12 888 浏览
康城地鐵站出口上去 一直行到尾轉右邊 就會見到呢間高級燒肉餐廳每一張枱都係卡坐 坐得好舒服 重有戶外地方 午市除了有套餐和廚師發辦之外還有一個午市超特盛二人前AB套餐可以一次過燒幾款唔同嘅嘢食仲有啤酒放題 啱曬同朋友吹水燒肉飲啤酒海鮮二人前套餐($588)先上新鮮沙律和風煮牛脷牛脷好腍好食之後陸續上蒸蛋、麵豉湯、白飯和野菜煮物每款都精緻味美主角除了有三款海鮮外還有一大塊和牛肉眼職員很專業地反覆燒和牛肉眼浸一浸蒜頭牛油燒汁 再燒一燒濃厚的和牛肉味還帶牛油香日本白鱔要燒耐一點鐵板上發出唧唧唧~鱔皮變脆的聲音~光是聽到這個聲音已經十分誘人食落皮脆肉煙韌 珍寶大帶子 刺身級別 燒到六七成熟即可口感超級軟滑 非常鮮味兩小夥和果子作甜品
康城地鐵站出口上去
一直行到尾轉右邊 就會見到呢間高級燒肉餐廳
每一張枱都係卡坐 坐得好舒服 重有戶外地方

午市除了有套餐和廚師發辦之外
還有一個午市超特盛二人前AB套餐
可以一次過燒幾款唔同嘅嘢食
仲有啤酒放題 啱曬同朋友吹水燒肉飲啤酒

海鮮二人前套餐($588)
先上新鮮沙律和風煮牛脷
牛脷好腍好食

之後陸續上蒸蛋、麵豉湯、白飯和野菜煮物
每款都精緻味美

主角除了有三款海鮮外還有一大塊和牛肉眼
職員很專業地反覆燒和牛肉眼
浸一浸蒜頭牛油燒汁 再燒一燒
濃厚的和牛肉味還帶牛油香

日本白鱔要燒耐一點
鐵板上發出唧唧唧~鱔皮變脆的聲音~
光是聽到這個聲音已經十分誘人
食落皮脆肉煙韌

珍寶大帶子 刺身級別
燒到六七成熟即可
口感超級軟滑 非常鮮味

兩小夥和果子作甜品

2022-04-12 14 浏览
好久冇食燒肉啦! 自從禁止晚市堂食後,好久沒有坐下來數個小時吃飯,每次吃午餐都是快速解決掉就回公司辦公。今天我放假,終於可以好好嘆個靚午餐啦。 姐姐在今個月生日,為了與她慶祝,我早就預約好餐廳了。今次我們去到將軍澳的燒肉帝食omakase,可以一次過食到不同部份的靚牛肉,正呀! 每人$880的帝omakase ,可以食到牛胸腹、特上肩肉、肉眼上蓋、三筋、大三角、上腿肩胛肉、湯、海膽牛柳飯和送的野原燒。 每道燒肉由服務員親自燒,保證燒得好好。先有到牛胸腹、特上肩肉、肉眼上蓋,我最喜歡牛胸腹肉,肉有嚼勁又有濃濃肉味。 期後有三筋和大三角,我比較怕太油的肉,所以大三角就好啱我胃口啦!脂肪比例啱啱好,肉香又濃。 之後呈上的上腿肩胛肉竟然配鰹魚湯,鰹魚香甜,怕吃玍肉的朋友可以浸久一點先食。 好吸引的海膽牛柳飯,有新鮮的海膽,油份重的牛柳和日本白飯,加幾滴蒜味豉油,正! 最後有送的野原燒,野原燒好大片又好食,免費竟然如此慷慨啊!

最後有送的野原燒,野原燒好大片又好食,免費竟然如此慷慨啊!