2017-02-26 105 浏览
今日想分享一次經歷,我並無惡意,只係想提醒一下睇到我Lee編食評嘅朋友。今年2月14日打算同老婆試新嘢,打過邊爐溫馨一下,點之... 係節日前幾天,我通過Open Rice訂座,並且已收到Open Rice嘅訂座編號回覆給我,情人節當日準時去攞位,點之店員說並沒有Lee個記錄,嗰一刻好灰,好失望,見間店內尚有很多坐位,問店員可否即時安排坐位,店員郤拒絕了,因為無訂坐無辦法。唉~ 結果我唯有同老婆更無奈咁轉場,Lee間店會否再次光顧就未知,今次就無任何嘢食可分享啦,下次先算啦!
2017-02-14
同朋友黎左呢間新開既手工火鍋店打邊爐,佢就係登打士街後一條街,都幾易搵到,6:30pm去到,仲有唔少空位,見到menu上面有個套餐,我地兩個人都可以嗌到,就決定點呢個餐。點完餐之後就有前菜食,有柚子沙律同鮑撈起手撕雞。柚子沙律酸酸地好開胃,手撕雞撈左麻醬好惹味!估唔到前菜都咁好味!首先黎既係飲品,佢呢到有得揀自家製既紫貝天葵,我同朋友都即刻揀呢款飲品!飲落酸酸甜甜,好健康!套餐可以俾我地揀兩款湯底,中間再送清酒煮蜆螺,我地就揀左比較少有既雪山飛龍鍋同東方美人鍋。相中左面既係雪山飛龍鍋,即係蛋白球配龍躉魚湯,飲落好鮮甜!我係第一次食蛋白球,岩岩滾起時食就好似梳乎厘咁,滾耐D口感會變厚實,幾得意!而右面既東方美人鍋就有竹絲雞同桃膠,仲有雜菌、杞子、紅棗、娃娃菜,材料豐富,感覺好滋補,好岩女士們天寒地冬既時候飲黎補身暖胃。中間既火焰清酒煮蜆螺雖然比較細隻,但由店員即場係客人面前加酒燒,叫做有得睇又有得食。套餐另外包一個時令海鮮拼盆,可以係龍躉片、帶子、鮮海蝦、蟶子皇、鑽石蜆、刀貝、花甲王、脆鯇片、東風螺入面揀!我地就揀左脆鯇片、海蝦、龍躉片及蟶子皇,全部都好新鮮,我自己最中意食海蝦同脆鯇片!
同朋友黎左呢間新開既手工火鍋店打邊爐,

佢就係登打士街後一條街,都幾易搵到,

6:30pm去到,仲有唔少空位,見到menu上面有個套餐,
我地兩個人都可以嗌到,就決定點呢個餐。
點完餐之後就有前菜食,有柚子沙律同鮑撈起手撕雞。

鮑撈起手撕雞、柚子沙律
首先黎既係飲品,佢呢到有得揀自家製既紫貝天葵,

我同朋友都即刻揀呢款飲品!飲落酸酸甜甜,好健康!
紫貝天葵
套餐可以俾我地揀兩款湯底,中間再送清酒煮蜆螺,

我地就揀左比較少有既雪山飛龍鍋同東方美人鍋。
雪山飛龍鍋、東方美人鍋
相中左面既係雪山飛龍鍋,即係蛋白球配龍躉魚湯,飲落好鮮甜!
雪山飛龍鍋 (蛋白球)

火焰清酒煮蜆螺
脆鯇片、海蝦、龍躉片及蟶子皇

全部都好新鮮,我自己最中意食海蝦同脆鯇片!
手切頂級安格斯牛頸脊
肉類方面,每兩位就可以揀一碟,選擇有手切頂級安格斯牛頸脊、日本松坂黑豚肉配小黃瓜,

仲可以加$20/位叫焱手切封門柳或加$38/位叫焱選手切Prime肥牛。

我地係唔洗加錢既前提下叫左手切頂級安格斯牛頸脊,

牛肉既雪花紋分佈好靚,佢一上枱個下我地都即時流口水!

每片都切得好薄,輕輕滾兩滾就已經食得,牛味濃郁,肉質鮮嫩,絕對係我全晚既至愛!
手工火鍋拼盆
鮮蝦雪條棒
手工火鍋拼盆賣相好精緻,好似去飲茶食個D點心咁,

入面有太極蟹籽海鮮軍艦、鮮蝦雪條棒、牛肝菌黑松露餃子、

手打安格斯香辣牛丸同三層樓墨魚磚,款款都好有心思。

我覺得最好味既係手打安格斯香辣牛丸,手打牛丸好彈牙,而且牛味香濃又有辣勁!
即炸響鈴卷
另外亦都要讚讚佢既即炸響鈴卷,份量多,食落又唔覺油膩,

浸一、兩秒湯再食味道一流,就算擺左係到一段時間再食都仲係脆卜卜!
佢仲跟一個時蔬籃,俾各位貪靚女士可以食得健康,
芒果布甸
最後仲送上芒果布甸,食飽飽仲有甜品,真係一個完美結束啊!
2017-02-09
鮑撈起手撕雞、柚子沙律
雪山飛龍鍋、東方美人鍋
雪山飛龍鍋 (蛋白球)
脆鯇片、海蝦、龍躉片及蟶子皇
  • 手打安格斯香辣牛丸
2017-02-22 115 浏览
最近很想買相機,但看了很久仍然未有心水,這一年來都很想買東西獎勵自己,但其實沒有什麼好獎勵,經常用藉口麻醉自己要購物,但很多時買了回家又發現不太合用,好像不太懂理財?但我又儲到少少錢,開始矛盾了。這天在旺角逛完相機店,便與友人到了位於旺角新開的焱手工涮涮鍋。餐廳面積不細,而且枱與枱之間都非常闊落,空間感足夠,座位舒適。我們這晚一行六人,坐了張圓枱,圍住吃火鍋,邊吃邊談天,感覺很熱鬧呢!事不宜遲,立即下單!這裡沒有很厚的餐牌,因為主打套餐,套餐包前菜:柚子沙律,鮑撈起手撕雞,三款湯底,我地叫左火焰清酒煮蜆螺、養生人蔘藥膳鍋及青花麻辣鍋,再包五款時令海鮮、精選肉類、手工火鍋拼盤、即炸響鈴,新鮮時菜藍,自家製飲品及木槺布丁。店員提供醬料盤讓我們先行混醬。火焰清酒煮蜆螺、養生人蔘藥膳鍋及青花麻辣鍋店員為我們即場在鍋裡以清酒煮螺,視覺效果非常吸引,亦嗅到陣陣的清酒香氣,人蔘藥膳鍋非常足料,而且有濃郁的藥膳味,感覺很暖身,這是我最喜愛的鍋底,而青花麻辣鍋則辣味十足,極之濃香,非常刺激,在場男友人都吃到興烚烚,紅都面哂😂作為一個專業食肉獸,吃火鍋當然會瘋狂吃肉,可說是無肉不歡!手切頂級安格斯牛頸脊雪

店員提供醬料盤讓我們先行混醬。
火焰清酒煮蜆螺、養生人蔘藥膳鍋及青花麻辣鍋
作為一個專業食肉獸,吃火鍋當然會瘋狂吃肉,可說是無肉不歡!
手切頂級安格斯牛頸脊
雪花紋理挺誘人,脂肪分佈平均,牛味濃郁,質感嫩滑軟腍,配合麻辣鍋底一起吃,辣味更令肉味有所提升,更顯濃郁。
焱手切Prime肥牛
肉味比牛頸脊更香更濃,口感嫩滑多汁,有著如大理石般的油花,輕輕放在鍋中拖幾秒便可,油花在口中慢慢融化,瞬間滑落食道去。
日本松板黑豚肉配小黃瓜
黑豚肉肉脂相間,豚肉味濃,質感軟腍嫩滑,確是不錯,配合薄切黃瓜片一起吃,可減去油膩感,吃多幾塊也不怕。
手工火鍋拼盤有太極蟹子海鮮軍艦、別蝦我、牛肝菌黑松露餃子、手打安格斯香辣牛丸等。

「別蝦我」是鮮蝦雪條棒,造型特別,有濃香鮮蝦味,而且富有彈牙口感,拿著雪條棒大啖大啖地咬,感覺很滿足,好得意呢!

牛肝菌黑松露餃子則非常有驚喜,黑松露味極香,皮薄餡靚,肉餡多汁鬆化,有想追加的慾望。
即炸響鈴
剛剛炸起香脆可口,質感鬆化,放在鍋裡兩秒鐘,外腍內脆很是誘人。

最後以槺布丁作甜品

整體來說,這間火鍋餐廳的食物質素非常新鮮,套餐極之豐富,而且服務態度很好,有機會會再來吃火鍋
2017-02-20
2017-02-20 220 浏览
湯底淡、清酒煮蜆無清酒味、杯野飲勁淡、最燥係最後埋單,d野落到錯晒!又話有d野飲係唔洗加錢,點知係要加錢,跟住兩人餐個牛我地落左個牛頸脊,本身諗住再加多個每人38蚊既肥牛、個經理話兩人餐只可以叫一份,咁我地就無加到38@1 、淨係要牛頸脊。埋單個陣無啦啦又多左 38@1 、啫係多左76蚊 !

2017-02-18 854 浏览
最近旺角新開張一間火鍋店,喜愛火鍋的朋友約同我去先食為快。整座大廈的裝修還未全完成,而地舖也在招租,可見店舖新張不久,還有不少人員在街上招萊客人。一出電梯就有如寫子樓的格局,門口有著招財貓的戶布,很可愛。營業時間還至凌晨時分,可會夜更下班或一眾夜貓之選。內部裝修也很寬敞,闊落,燈光光線充足,卻又不耀眼,很舒適的感覺。調味品先送上,放在一個木制的架上,很是特別。一個餐牌,上面已說明火鍋店有什麼選擇,是以人數收費,也有多種湯底及火鍋配料選擇。由餐牌得知,有多種湯底選擇,按人數而可選擇的配料也有增多,同時也是按人數增加份量。點選食物後,先送上飲品,我們選擇了啤酒和紫貝天葵。紫貝天葵並不如大澳買到的很甜和很深的紫色,看似是一般涼茶的顏色,甜味又適中,正配合吃火鍋,不會令味覺又甜又鹹。前菜柚子沙律,清爽的感覺,鮑撈起手撕雞,帶點辣,作點題作用,非常惹味。在吃著前菜之時,湯底已經送上,我們選了焱羨目光湯底,即是養生人參藥膳和青花麻辣湯,而中間則是火焰清酒湯。由於清酒的味道,較配合海鮮,店員建議是先用來煮貝殼類,我們選配的刀貝,花甲王及東風螺先放進中間及配著洋蔥先加熱。隨後再加入清酒湯煮熟,即可食用
最近旺角新開張一間火鍋店,喜愛火鍋的朋友約同我去先食為快。

調味品先送上,放在一個木制的架上,很是特別。

點選食物後,先送上飲品,我們選擇了啤酒和紫貝天葵。

柚子沙律 + 鮑撈起手撕雞
青花麻辣湯 + 人參藥膳湯 + 火焰清酒湯
隨後再加入清酒湯煮熟,即可食用,而且熟後還要立即食用,否則就變得失去鮮味及過熟。
以清酒湯煮過後,除了變得更為鮮甜,入口有肉汁之感,與一般火鍋吃到的貝殼類的味道完全不同。

當貝殼類還在清酒湯內煮的時候,其他海鮮已經放於枱上。分別是海鮮蝦、脆鯇片及蟶子皇,還有新鮮的蔬菜。
海鮮的鮮甜,個人非常喜愛,以人參湯作底,蟶子皇,又長又大,煮過後雖少了,可是仍有一定的大小,入口鮮甜爽滑,容易咀嚼。脆鯇片入口脆脆的,非常爽口。而朋友則喜歡麻辣湯煮成,說是香辣去除腥味,仍留有海鮮的鮮味,可見非常新鮮以及都是上等貨色。
蟶子皇
脆鯇片
火鍋配料隨後送上,有響鈴、手工火鍋拼盤及別蝦我。

響鈴是火鍋店自家制,比一般更爽口,沒有油炸的味道,與預先包裝的完全不同。
響鈴
手工火鍋拼盤,內有太極海鮮軍艦、牛肝菌黑松露餃子、手打香格斯香辣牛丸及三層樓墨魚磚。
手工火鍋拼盤
最令我印象深刻的是太極海鮮軍艦,一黑一白的,是混有墨汁的墨魚膠及蝦膠,再配上魚子。墨魚膠及蝦膠都是爽口,兩者都各有鮮味,卻又互相突出,魚子帶出鮮味,下面則是油豆腐,爽與軟的配合,非常特別,很立體的口感。
太極海鮮軍艦
別蝦我(鮮蝦雪條棒),是大大塊蝦嫪,做成雪條的形狀,入口蝦肉味濃,鮮味不多也不少,做成雪條狀,可大大口的,口感非常滿足,人參湯保留更多鮮味,朋友說麻辣湯卻蝦肉更爽口彈牙。
安格斯牛頸脊
手切封門柳
手切Prime肥牛
三種牛肉都各有口感,入口軟滑,肉味香濃,各有等色,各有吸引,個人覺得手切封門柳最突出,因肉的比例較多,在人參湯或清酒湯中明顯肉味突出,在麻辣湯去除肉的膻味,肉香更顯濃郁。

最後上場則是日本松板黑豚肉配小黃瓜,非常別出心材,放於一個看似晾衣架上枱,更顯出肉片薄薄,半透著光似的。
日本松板黑豚肉配小黃瓜
在湯底中輕輕的稍煮己可食用,店員說配著小黃瓜,除了更顯肉味香濃,入口也稍減肥膩,這樣入口果然不同,非一般的食法。

喜愛火鍋的朋友,找到這新店,說是新店時定是最佳質素,所料果然沒錯,與一般火鍋店完全有另一番感受。

這樣的舒適環境,又有質素的食物,各好友也有同感,大家也希望稍過一段日子再來,希望能繼續保持質素,也會再推薦其他朋友再來。
青花麻辣湯 + 人參藥膳湯 + 火焰清酒湯
安格斯牛頸脊
手切封門柳
手切Prime肥牛
2017-02-14 774 浏览
之前經過油麻地A出口條巷仔,發現有個新大廈,一望上去已經開左幾間食肆,哩排見天氣咁凍,一於就打邊爐先啦!一入去就覺得哩度空間感闊落,唔似一般火鍋店既氣氛。又有我最愛既高椅背卡位同圓枱揀。我地兩個人岩岩好可以叫一個set。湯底叫左雪山飛龍同埋東方美人鍋,雪山飛龍鍋姐係蛋白球同埋龍躉片😍而東方美人鍋就係竹絲雞同桃膠,兩個鍋都好好味,連料食感覺好滋補。當中既蛋白球好正,唔同時間食就有唔同口感,開頭食係好似綿花咁溶左喺口,之後煮多一陣,蛋白球就可以有d煙韌口感,重點係索哂湯汁嫁😜😜 中間仲有即整既火焰酒煮蜆螺,勝在有得睇有得食海鮮揀左龍躉片、海蝦、蟶子皇、脆鯇片。當龍躉片同海蝦最正!好鮮甜,魚又夠滑。蟶子其實都好食,不過佢寫係蟶子皇,所以expect係大大隻果款😂 手切頂級安格斯牛頸脊…雖然未講過另外幾款肉,但我覺得哩個係必叫既😂牛頸脊切得薄,所以輕輕煮幾秒就食得,食到牛味,肉質夠嫩又不失肉既彈性,脂肪量少,好過食肥牛多多聲😜叫多一碟都食得哂😍手工火鍋拼盤…每樣都好有心思整得好靚嫁!當中最驚喜係手打安格斯香辣牛丸,手打始終冇機打咁彈牙,但佢哩個質感其實都係偏向彈性既!食到有牛肉味又唔鞋唔乾同有

雪山飛龍同埋東方美人鍋

手工火鍋拼盤…每樣都好有心思整得好靚嫁!當中最驚喜係手打安格斯香辣牛丸,手打始終冇機打咁彈牙,但佢哩個質感其實都係偏向彈性既!食到有牛肉味又唔鞋唔乾同有小小細筋,好有手打既感覺,牛丸混入辣椒碎一齊打,雖然有少少搶喉,不過真係好特別!我牛又愛辣既必點!

即炸響玲卷…即炸既野係最好既!響玲勁大條,夠鬆脆又冇油yik味,記得放入湯底一秒就食得喇😙

紫貝天葵…估唔到可以喺哩度食到!記得我上次飲係喺大澳,真係一試難忘。哩杯野飲好配好健康又愛打邊爐我朋友,味道酸酸甜甜,重點係杯野係暖嫁❤ 好正!!

自製調味架
  • 紫貝天葵
  • 東方美人鍋
  • 雪山飛龍鍋
2017-02-06 1149 浏览
逛完油麻地玩具商場,打算步行到旺角搵食。途經一座新大廈,好奇望下,發現有間新開火鍋店叫焱,$268任食有三個湯底又有海鮮幾吸引,就火火火吧!湯底一鍋有三格,可選三個不同味道,包括火焰清酒煮蜆螺、養生人蔘藥膳鍋及青花麻辣鍋。中間的火焰清酒煮蜆螺,侍應把鍋上枱後才逐隻放入。加入清酒後點火,熊熊烈火隨即燒起,大伙氣氛也高漲起來。眾人一邊聞著鍋中散發的陣陣清酒香,一邊期待著佳肴前來。個人比較喜愛青花麻辣鍋,麻辣香濃而且比例融和,往往能帶出食物的鮮味。養生人蔘藥膳鍋沒有過份濃烈的藥材味,不會蓋過食材本身味道!柚子沙律,鮑橯起手撕雞鍋及配料未上,侍應先送來前來柚子沙律及鮑橯起手撕雞,讓我們先輕輕醫醫肚熱個身。柚子沙律清爽開胃,手撕雞雞絲鬆軟味香!海鮮拼盆海鮮拼盆包括配料款式很多,有蟶子, 鮮海蝦, 花甲王, 東風螺及鯇片, 而且不必加錢或另收費!當中蟶子最為欣賞,爽趣鮮甜乾淨沒有沙,而且尚算大隻! 東風螺及花甲王亦鮮甜,配合麻辣湯底更能帶出鮮味!日本松板黑豚肉配小黃瓜賣相十足有氣派,有點像川菜的晾衣白肉。黑豚肉肉質細嫰軟綿,肉味濃且帶油香。焱選手切PRIME肥牛 (+$38)PRIME是極佳級,最
養生人蔘藥膳鍋沒有過份濃烈的藥材味,不會蓋過食材本身味道!
柚子沙律,鮑橯起手撕雞

柚子沙律,鮑橯起手撕雞
海鮮拼盆

海鮮拼盆

日本松板黑豚肉配小黃瓜
焱選手切PRIME肥牛 (+$38)

PRIME是極佳級,最高級的美國牛肉。肉質與脂肪分布最佳,鮮嫩多汁的肉質,搭配豐富的大理石油花, 是很多高餐廳的必然之選.
焱選手切PRIME肥牛
別蝦我(鮮蝦雪條棒)

外形十分有趣,真的很像雪條。大大塊結實軟彈的蝦滑舖上點點蟹子,配上麻辣帶出鮮甜。
牛肝菌黑松露餃子

黑松露及菌味濃郁,

餃子皮煙韌不易散,配麻辣味更香。

手打安格斯香辣牛丸

手慢,俾人搶晒,下次再來必要食!

三層樓墨魚滑

墨魚滑一直是我火鍋必食之選,這個三層樓墨魚滑比平時吃慣(要用匙分個一舊舊)的那種要好,更加軟彈,墨魚味更濃,配合麻辣湯味更鮮。
即炸響鈴卷

這裡的嚮鈴比一般的長, 在鍋裡淥兩三下已經足夠,外層鬆脆內裡軟腍,濃郁湯汁緩緩滲出!
新鮮時蔬籃

有蛙蛙菜及唐生菜,食菜最緊要就是“新鮮”
自家制涼茶
火鍋熱氣,加上麻辣,喝杯涼茶真是最合適不過。紫背天葵有清熱解毒﹑養陰生津的功效; 山楂幫助消化、降血脂;酸酸甜甜醒神開胃消滯!

山渣紫貝天葵
上到來見到環境幾闊落幾舒服,有高身卡位之餘,亦有可容納多人的私隱角落。在旺角區找到一間有空間感的任食火鍋,難得呀!
$268+38 另加一 ($340)
2017-01-19
2017-02-03 178 浏览
火氣十足邊爐🔥 ($268/1位)-一個火鍋可以試晒三款湯底,岩晒好似問令咁三心兩意既人😽。清湯拼招牌麻辣湯底,中間啲火燒得咁旺只因落左清酒去煮,加上唔少既貝類海產🐚同埋海鮮🐟,令清酒湯底更加鮮味!-一個價錢已經包括左前菜、丸類、菜類、響鈴、海鮮盤,仲可以自選一碟肉類添!司令就揀左頂級牛頸脊,牛味極濃🐂,同麻辣鍋🌶襯到絕一絕😍。司令都好中意佢個即炸響鈴,除左size比一般街邊買到既響鈴之外,仲更加香脆👍🏻。但司令唔建議將響鈴加入麻辣湯底🌶,因為會令到大量花椒癡晒係條響鈴度,食落條脷麻到跳舞😂。-最後仲有每日不同既飯後甜品架🍮,食埋就岩岩好飽晒!
火氣十足邊爐🔥 ($268/1位)
司令就揀左頂級牛頸脊,牛味極濃🐂,同麻辣鍋🌶襯到絕一絕😍。
最後仲有每日不同既飯後甜品架🍮,食埋就岩岩好飽晒!
2017-02-01 280 浏览
年初四十點幾同朋友行完街肚又餓周圍揾嘢食,行行見到街上面貼左張,幾靚宣傳海報大字標題(三味鍋)睇落去都幾吸引,重要有85折,諗都唔諗就衝上去試試,上到去坐底諗緊散叫定係叫套餐好,有一個好有禮貌就介紹我食套餐,重要一邊介紹就話個火鍋有得食有得玩,點知個鍋真係分左三格,一格係四川麻辣火鍋湯底,另一個就係人參湯底,另外一個就係用清酒加熱後點火,點知火槍點來點去都點唔著,然後就加所稱為濃湯,我都唔知道有咩好玩,首先個麻辣湯底太鹹,人參湯底勁多味精,清酒加濃湯好苦,套餐入面有就份前菜都算好味,海鮮有兩隻蝦,兩隻大蜆幾塊魚,當時我好奇問個樓面,幾塊係咩嘢魚,點知答我「唔好意思我負責做樓面,所以我唔清楚出品部材料」,唔係掛咁樣答我,海鮮真係一般,到丸類話係自家制,一放入口就食到滿口都係粉,到我最愛牛肉我諗話哂牛肩脊應該包無衰,睇落牛肉都幾靚但係食落去全無牛肉味『失望』重有兩條蝦棒少少彈牙都無,重有兩杯飲品紫貝天葵淡而無味,整體來講埋單要5百幾食放題火鍋重好食好多,味精太多,所以只可以試一次就無下次。ps:返到屋企我整整飲左過10杯水
ps:返到屋企我整整飲左過10杯水
2017-01-31
$300 (宵夜)
2017-01-31 927 浏览
成日同港島朋友出街都會簡個中間點 就揀旺角 都算係乜都有得行 但對於吃貨寶寶泥講最正就係旺角多野食 無論係小店掃街或者慢食西餐 乜都有齊 愛好新鮮感既我地亦能滿足 新餐廳啊小店成日都會萌起 岩晒鐘意誤打誤撞既吃貨今次去到旺角兆萬同油麻地a2出口既中間點 依間好似係新裝修既廣場入面既手工火鍋店度烚下烚下 都係新開無耐 早去到所以都無乜人店員介紹個套餐好抵食 見到都包左好多野食 吾同種類 所以就索性要個套餐 268蚊一位另外佢地既環境係好寬落 食得都幾舒服有魚蝦蟶子 一碟牛肉 有啲特色既丸啊餃(係黑松露味既餡)都吾似平時麻甩打邊爐個種係出面得到既料 所以都感覺可一試既當然菜都係重要既 打邊爐好需要菜去平衡下的比較特別既點係佢地既響鈴係勁大而重中之重我覺得係佢既湯底 一邊麻辣 一邊係藥膳鍋 中間就用清酒燒蜆螺 最後倒上清湯兩邊湯底味道都好好 一邊係滋補既感覺 另一邊麻同辣平衡都幾好 夠晒辣 吾會覺得係fake人個種 好cute既地方係影落好似精靈球既樣飲品-山楂紫貝天葵

另外佢地既環境係好寬落 食得都幾舒服
有魚蝦蟶子
一碟牛肉
有啲特色既丸啊餃(係黑松露味既餡)
都吾似平時麻甩打邊爐個種係出面得到既料 所以都感覺可一試既
當然菜都係重要既 打邊爐好需要菜去平衡下的
比較特別既點係佢地既響鈴係勁大

好cute既地方係影落好似精靈球既樣
飲品-山楂紫貝天葵
今晚同朋友喺旺角行街,經過呢間登打士街附近嘅大廈,見到門口寫住食$200減$100就比佢吸引左去試吓啦一上到去,地方好闊落,感覺有啲似去咗台灣既火鍋店!哈哈空間感幾高!卡位亦都好寬好好坐。裝修比大部份旺角嘅打邊爐都好好多!超乾淨!仲有張超長既台~好岩一大班朋友上黎自成一角!我地叫左呢個每人$268嘅套餐黎試,好似包左好多野!店員攞咗一大盤醬料比我地自己揀,好正!非常之企理,唔會好似其他鋪頭放喺出面整到勁亂!自己根據個人喜好mix自己的醬料! 正~首先來左一杯紫貝天葵,甜甜地好清涼,又唔會好糖漿味都幾好飲!之後呢個芝麻醬沙律和雞絲超好味!酸酸地好開胃!番茄同蔬菜好新鮮,好清新又好大份可以自選兩款鍋:我哋揀咗一個人參養生鍋同香芋沙嗲鍋,最鍾意人參窩入邊有幾舊大大嚿嘅龍躉肉 肉質好嫰滑,另外仲有啲淮山。香芋沙嗲好香口,有唔少芋頭!最特別係中間嗰個洞,係會燒着螺和蜆😍笑熱左之後就會加湯,啲湯滾左就可以食。呢度嘅筷子好長!! 真係好少見睇嚟係想方便客人嘅煲入邊嘅嘢食時令海鮮拼盤,全部海鮮都好新鮮彈牙!幾抵食!唔會好似出邊任食果啲霉左~呢個一開始以為係嘢飲,點知原來係海鮮拼盤入面嘅別蝦我(鮮蝦雪條
今晚同朋友喺旺角行街,

經過呢間登打士街附近嘅大廈,

見到門口寫住食$200減$100

就比佢吸引左去試吓啦

一上到去,地方好闊落,感覺有啲似去咗台灣既火鍋店!哈哈
仲有張超長既台~好岩一大班朋友上黎自成一角!
我地叫左呢個每人$268嘅套餐黎試,好似包左好多野!

店員攞咗一大盤醬料比我地自己揀,好正!
非常之企理,唔會好似其他鋪頭放喺出面整到勁亂!
自己根據個人喜好mix自己的醬料! 正~
呢度嘅筷子好長!! 真係好少見
睇嚟係想方便客人嘅煲入邊嘅嘢食
呢個一開始以為係嘢飲,點知原來係海鮮拼盤入面嘅別蝦我
(鮮蝦雪條棒)
由於我朋友唔食得牛肉,我哋選咗松阪黑豚肉配小黃瓜,食法係灼熟咗啲豚肉片之後,用小黃瓜夾住黎食
爽口得來又可以中和豚肉嘅肥膩感,好好既配搭!
仲有四大條響鈴!真係好大條!有1.5部iPhone咁長
呢個手工火鍋拼盤都好有誠意!全部都係自己打既,賣相幾靚,而且全部都好新鮮彈牙!不錯!

仲有一碟蔬菜,我哋兩個女仔食,食到好飽啊!
2017-01-26 392 浏览
火火火 依個字 係一個謎 就係依個樂趣 行經就去左見下價錢 睇下有無興趣食 見到佢地有個套餐 268一位 都幾感興趣 就入左去食啦個套餐乜都有海鮮、牛、丸、餃、飲品等等 睇落比單點係抵食既 一個點吾好就係牛無得fill 不過點都好人地本身係單點 所以套餐個價都算抵食 而個牛我地揀左要加錢每人$38既手切Prime肥牛而1516既我就揀左佢地既招牌湯底 - 焱羨目光 有3種湯底 火焰清酒煮蜆螺、養生人蔘藥膳鍋同埋青花麻辣鍋一上枱店員就先落中間既蜆同螺 再加清酒 就點火了 真係火起了 同店名都幾相配麻辣個邊睇落都好火紅紅 而另一邊既藥膳鍋係有人蔘係入面 同埋有杞子紅棗 一開始飲係吾濃味 所以感覺係無落味精既 所以幾正見佢滾得差吾多 就食中間既蜆同螺 估佢吾到都有各4隻左右 食落都無沙幾鮮味 螺又易轉出泥食牛係薄細塊既 但嫩口 好味!有蝦、魚 蟶子 每樣2個 都新鮮 但脆魚鯇啲細骨都多~ 但另一種魚就好滑又無骨!另外仲有菜沙律等有幾種菜 先食菜墊下底響鈴勁大舊 但食落好油~ 即使係擺係藥膳鍋都油個豆卜幾好食 有墨魚滑蝦滑 我幾鐘意 但墨魚滑可再彈啲~ 蝦滑就正既 另外餃子個皮勁滑柚子沙律 好
火火火 依個字 係一個謎 就係依個樂趣
見佢滾得差吾多 就食中間既蜆同螺
估佢吾到都有各4隻左右 食落都無沙幾鮮味 螺又易轉出泥食
牛係薄細塊既 但嫩口 好味!
有幾種菜 先食菜墊下底
響鈴勁大舊 但食落好油~ 即使係擺係藥膳鍋都油
柚子沙律 好fresh 啲汁都夠 所以不錯
有鮑片等 但鐘意沙律多啲
套餐包山渣紫貝天葵 泥到係吾滿既 飲落都ok 但可以再濃啲

新餐廳泥講都不錯 268一位有以上野食 都算飽既
2017-01-26 138 浏览
When we were walking from Mong Kok to Nathan road, we saw a restaurant which was newly open. They got a very big promotion banner with "buy $200 get $100", it was quite attractive and successfully drew our attention!Even The building was still in the fitting out progress, but just give it a try!Two of us ordered an hotpot set, which included one dish of beef, 5 kinds of seafood, 1 dish of beef, a basket of vegetable, a platter of dumplings and meat balls and so on.We ordered a hot pot with 3 sou

We ordered a hot pot with 3 soup bases. They are really yummy as the looked like.

The vegetables were clean and fresh there.

The appetizer-chicken salad were not that good at all. The sauce was not salty enough, but the texture of green peppers and yellow peppers were very crunchy!

The meat balls were smooth with pink color. The octopus meat balls were so special, it's in rectangle with 3 colors! The texture and favor were just the same of the normal one.

All in all, it's just so so compared to other hot pot restaurants with the similar price range. The waiting time of food are very long.
2017-01-24 129 浏览
去台灣最掛住一定係打邊爐幸好香港有類似嘅止吓咳樓下有哥哥派coupon可以拎咗先環境都ok,唔似傳統火鍋店咁嘈,啱曬我同我fd傾住計滾滾下落完單有調味料放枱面任揀此鍋疑似無老鍋,中間唔同就係多咗清酒煮蜆搞笑係只要有嘢放係中間煮,會發脹三倍值得一提全間最好食係蟶子皇,大隻又新鮮輕輕碌一碌就食得,爽口無比個木槺布甸其實幾正,味道啱啱好同朋友傾到11點幾先走,都冇比人趕走,慢慢食,慢慢傾,可能仲係新店掛老細都幾靚仔
去台灣最掛住一定係打邊爐
幸好香港有類似嘅止吓咳
樓下有哥哥派coupon可以拎咗先
環境都ok,唔似傳統火鍋店咁嘈,啱曬我同我fd傾住計滾滾下
落完單有調味料放枱面任揀
此鍋疑似無老鍋,中間唔同就係多咗清酒煮蜆
搞笑係只要有嘢放係中間煮,會發脹三倍

值得一提全間最好食係蟶子皇,大隻又新鮮
輕輕碌一碌就食得,爽口無比
個木槺布甸其實幾正,味道啱啱好

老細都幾靚仔
  • 木糠布甸
  • 蟶子
嗜辣四人組這晚首次出動,約局去一間位於旺角的新開的火鍋店;放工後約定好友們在油麻地地鐵站見面;大概七點鐘左右人腳已齊,就一起步至今晚的主角火鍋店--焱手工涮涮鍋;由於店子離油麻地鐵站很近,所以很快便到達了!從門口到內部的裝修與佈置,這火鍋店都是簇新的;以及一進店內,那股帶點肉味又濃淡有致的麻辣湯底香氣時刻都撲著鼻而來,令人充滿期待感!門口外牆的圖案與文字很特別,與顏色配搭起來帶點漫畫感;再進內坐下後,整個環境以中西混合的裝修風格,空間佈置相當闊落,令人感到十分舒服!而且在間房內可透過整塊落地玻璃望著熙來攘往的彌敦道街景;再者,由餐具到吊燈,都呈現了火鍋店精心而優雅的設計!不得不讚,這種裝修風格的主打麻辣火鍋店,應該是訂立了同類食店新的風潮!看看餐牌,主打的是個人套餐;之後再著侍應生去問清楚詳情:原來此店名的焱字,是取其主打火鍋湯底可取三種,即三火合一成焱;而套餐的火鍋配料甚豐,各人對食材有不同取態;不過經過商量後,大家願意在這樣環境下食好一點,所以在套餐肉類選項中選了牛頸背及要加錢的Prime雪花肥牛,另再外加日本黑豚肉一客!一切都商妥後就落單,先來的是各式醬料;用帶點古雅風味手提小木
嗜辣四人組這晚首次出動,約局去一間位於旺角的新開的火鍋店;
門口外牆的圖案與文字很特別,與顏色配搭起來帶點漫畫感;
特色醬料
一切都商妥後就落單,先來的是各式醬料;用帶點古雅風味手提小木盤,來擺放精緻的瓷器盛著的素材,當中我最感興趣的是蒙古涮涮醬;一試之下濃濃的孜然粉味,即時醒一醒味蕾!

之後就是火鍋湯底正式出場的時候;兩邊半月型的湯鍋,一邊是人蔘湯底,一邊是麻辣湯底;眾人都對麻辣湯底甚大興趣,皆因其散發在半空中的味道香濃,而靈魂之一的花椒佈滿其面,鍋內除辣椒外更放著多種的香料,難怪如此馥郁!中間呈圓型的火焰清酒湯底,是架好整個湯鍋後,侍應生先放大蜆後下清酒,再用火槍一點火,就真正的釋放出這火焱來!待火焱變小後,再加清湯就開爐了!
焱火鍋湯底
湯底慢慢加熱著,開始半空散發著淡淡的人蔘湯香味,但很快已被濃香十足的麻辣味蓋過,而火鍋食物亦打開上場的序幕;
前菜與脆響鈴
前菜兩味:柚子沙律以嫩豆苗為主,醬汁的調味得宜,減低了豆苗的青澀口感,而豆苗的鮮嫩青脆口感又令醬汁更顯出色!另一款的鮑撈起手撕雞,大概有鮑螺片之類混著雞絲,醬汁中的花椒香味與微辣感增加了肉味的細緻感,層次微妙地遞進,實在令人讚賞!
而據侍應生介紹,脆響鈴是店家自己特製,其色澤已透露著新鮮度;我便先試一下原味,吃起來的口感既薄且脆不油膩,很快便完成了一件;再試另一件放在麻辣湯中涮了數下,濃郁豐富的湯汁混進其中,加上口感變得些許軟綿,吃起來有著花椒香氣與辣味滲出,十分討喜!
既然有如此香濃的麻辣火鍋,自然少不了啤酒相伴!
手工拼盤與時蔬籃
陸續上來的有手工火鍋拼盤與時蔬籃;其中造型賣相最特別的要數叫"別蝦我"的鮮蝦雪條棒,似是以鮮蝦肉打成蝦膠及蟹籽混和做成雪條的形狀;
手工拼盤
如此食材當先嚐味;將鮮蝦雪條棒放在人蔘藥膳鍋中灼到剛剛熟,清湯突顯了鮮蝦肉的本味,而蝦膠本身的口感令吃起來已覺很脆滑,加添著咬破蟹籽時的爆漿感,形成對鮮味與口感的滿足;至於牛肝菌黑松露餃子的餡料厚實,餃皮吸滿麻辣湯的精華,與黑松露醬的香氣迸出火花;手打安格斯香辣牛丸亦有異曲同工之效,且在口感與牛肉本味上表現得更佳;三層樓墨魚磚在麻辣湯中洗煉過之後,部份鮮味被遮蓋了,但麻辣味融入墨魚肉中,成了一個濃妝豔抹的貴婦版本,亦有驚喜!
蔬菜籃成了間場的恩物,在充斥肉氣的火鍋中平衡了味蕾!
海鮮拼盤
至於海鮮拼盤中,最出色的莫過去蟶子王;在上菜時的擺盤造型已夠突出,放在清酒湯鍋中暢游涮了一番之後,淡淡的酒味令蟶子的鮮味完全綻放,而且沒有沙粒,吃起來又爽又脆,認真的對味!而清酒湯鍋中的蜆子,個頭不大,但那種鮮爽中又帶點嚼口的質感,又是另一種的滿足!
本地手切牛頸脊與美國Prime肥牛
嗜牛者一定滿足的本地手切牛頸脊與美國Prime肥牛,與人蔘湯鍋及麻辣湯鍋中表現同樣出色,但個人更喜愛其與麻辣湯的配搭;香辣的味道抹去了肉膻味,在辣味提升之下牛肉純粹的本味更顯濃厚,尤其是Prime肥牛,脂肪與瘦肉比例得宜,腍滑而不呆滯令人吃得很暢快!牛頸脊的肉質帶點煙韌,但牛肉本味來得更濃郁,一口牛一口啤酒,絕妙得很!
日本極上黑豚肉配小青瓜
最後一道日本黑豚肉亦甚討喜,上菜擺盤時用了川菜中的晾衣白肉形式呈現,頗是別緻;肉片片得很薄,因而可在湯鍋中很快的涮涮就可屆食用;嚐起來也是十分爽滑彈牙,適量的油脂又帶來潤滑感,當與啤酒也是妙配!

總結此餐,與同樣嗜辣的好友終於在香港找到了一間有出色麻辣湯火鍋的食店,有舒適雅緻的環境,更有質素甚高的食材;所有元素相加,令人十分享受!

飯後水杯指數(食店食物調味濃淡度,5杯為最濃),本人給予3杯,以麻辣火鍋食物來說值得頗高程度的推薦!
2017-01-18
特色醬料