2017-03-20 1468 浏览
今日同朋友食飯,揀個中間位去咗旺角間焱手工涮涮鍋有個好抵食嘅套餐每位$268就包晒所有嘢,仲要好豐富添前菜有柚子沙律同鮑撈起手撕雞飲品係山渣紫貝天葵,健康又好味鍋底揀咗招牌嘅養生人蔘藥膳鍋同青花麻辣鍋我食辣朋友唔食辣,鴛鴦湯底就啱晒湯底仲有個火焰清酒煮蜆螺,鍋底一上就著晒火,果然夠「焱」羨手切頂級安格斯牛頸脊,一開始落單冇睇清楚,加$20有封門柳,嗚...不過牛頸脊都唔錯嘅時令海鮮拼盆─五款海鮮會按當日時令,次次唔同都幾有驚喜今日有鮮海蝦、龍躉片、蟶子皇、魷魚,整體都好新鮮,又有蝦又有魚真係好豐富手工火鍋拼盆─太極蟹子海鮮軍艦、鮮蝦雪條棒、牛肝菌黑松露餃子、手打安格斯香辣牛丸、三層樓墨魚磚平時唔係好鍾意食丸類,不過呢度真係有驚喜而且每樣味道都唔錯,墨魚磚爽爽哋又好香墨魚味太極蟹子海鮮軍艦有豆卜做底,面頭有墨魚滑同蝦滑,食落有層次雪條造型嘅鮮蝦雪條棒可愛又好食,蝦肉加埋蟹籽口感好豐富呢各樣嘢都唔錯,同朋友談天說地又渡過愉快嘅一晚
今日同朋友食飯,揀個中間位去咗旺角間焱手工涮涮鍋
有個好抵食嘅套餐

每位$268就包晒所有嘢,仲要好豐富添

前菜有柚子沙律同鮑撈起手撕雞
飲品係山渣紫貝天葵,健康又好味
鍋底揀咗招牌嘅養生人蔘藥膳鍋同青花麻辣鍋

我食辣朋友唔食辣,鴛鴦湯底就啱晒

湯底仲有個火焰清酒煮蜆螺,鍋底一上就著晒火,果然夠「焱」羨
時令海鮮拼盆─五款海鮮會按當日時令,次次唔同都幾有驚喜

平時唔係好鍾意食丸類,不過呢度真係有驚喜

而且每樣味道都唔錯,墨魚磚爽爽哋又好香墨魚味

太極蟹子海鮮軍艦有豆卜做底,面頭有墨魚滑同蝦滑,食落有層次

雪條造型嘅鮮蝦雪條棒可愛又好食,蝦肉加埋蟹籽口感好豐富呢

各樣嘢都唔錯,同朋友談天說地又渡過愉快嘅一晚
2017-03-20 142 浏览
朋友訂位和我慶祝生日,想著吃火鍋,就在這裡找了這間特色火鍋,當天一行4大1細去到,他們安排我們坐中間的圓枱,但因冷氣風口對著所有中間的枱,看見所卡位已滿坐,只好找一張沒那麼大風的去坐,下次建議大家訂位時要訂卡位喔,不然就會冷死,到坐下了,我們就點了4個268的套餐,先兩來碟前菜,一碟係醬油沙律,真的偏咸,而另一碟青瓜片雞絲味道不錯,而其代的湯低了,服務員在鍋中間用白酒煮蜆及花羅,另兩湯底是番茄湯及麻辣湯,說真的打邊爐,湯底係最重要,番茄湯底係可以,而麻辣湯底,只可以說勁咸,從未試過咁咸,差到爆炸,到主菜,4個人,每人只有兩塊牛肉,兩塊豬肉,海鮮每樣一隻,其實海鮮併盤有十樣野,但由他們師父自行選擇五樣,出來有鮑魚,蝦,兩種魚片和鮮魷,想自選都冇,好想食聖子…算新鮮,味道還可以,丸類都算最有特色,味道不錯,最後散叫多幾碟餸,最後上了甜品木康布丁,奶多,未食過這樣的木康布丁,總體不過不失,但應該都不會再來,用這價錢,真的有很多選擇,招牌麻辣湯底最失敗,咁算唔算拆自己招牌....哈哈。
前菜
2017-03-18
庆祝纪念
生日
最近好似又來涼涼地,岩曬涮涮下,不過一貫食開都大同小異,沒甚特別多得好友帶我去食一款較平常吃到的來得特別的手工涮涮鍋這裡的收費係最少2位起計,每位HKD268,包括醬料費,另加一服務費,食物不是個別散點,而是以套餐形成選擇味道環境都不錯,但略嫌食物不夠豐富,如果套餐可多加一款麵食則更好先來兩款前菜,味道開胃夠味,為後續而來的鍋底打開'胃'之門主角招牌'焱'羨目光登場中間噴火的令人睇到眼火爆-火焰清酒煮蜆螺,味道夠鮮夠香,好正,如果可以多些份量更理想火滅後,旁邊的兩款湯底就可慢慢涮涮,左面東方美人鍋(竹絲雞配桃膠),右面係雪山飛龍鍋(蛋白球配龍𧄌魚湯)單聽名字都霸氣十足湯看似清但味夠濃郁而這個浮鍋底面的雲,就是蛋白球,甚為有趣,味道幾得意套餐還包了鮮蔬籃,有生菜,娃娃菜及金菇,款款新鮮即炸響鈴卷十分巨型,夠香夠脆,只是稍為厚了,令咬入口有點變韌,但亦不錯套餐還包了一個時令海鮮拼盤(5款)是餐廳指定,會跟當天時令而供應全部新鮮且足夠2人享受另外手工丸類算是我最喜愛,既特別又好吃,左面的太極蟹子海鮮軍艦,中間的三層樓墨魚磚,下面的別蝦我鮮蝦雪條棒,右面的牛肝菌黑松露餃子及上面的手打安格斯香辣
多得好友帶我去食一款較平常吃到的來得特別的手工涮涮鍋

先來兩款前菜,味道開胃夠味,為後續而來的鍋底打開'胃'之門
主角招牌'焱'羨目光登場

單聽名字都霸氣十足

湯看似清但味夠濃郁
而這個浮鍋底面的雲,就是蛋白球,甚為有趣,味道幾得意
套餐還包了鮮蔬籃,有生菜,娃娃菜及金菇,款款新鮮
即炸響鈴卷

套餐還包了一個時令海鮮拼盤(5款)

是餐廳指定,會跟當天時令而供應

全部新鮮且足夠2人享受
另外手工丸類算是我最喜愛,既特別又好吃,

左面的太極蟹子海鮮軍艦,中間的三層樓墨魚磚,下面的別蝦我鮮蝦雪條棒,右面的牛肝菌黑松露餃子及上面的手打安格斯香辣牛丸,不但名夠吸引,味都十分好吃,又有口感有彈性,平常我是不太愛吃這些丸餃類,但這真正
每2位可選一款首切頂級安格斯牛頸脊

牛味濃,薄薄的不會韌,筋肉均稱,好吃
吃過整個套餐後,當然來個甜品,本身餐牌係每位有木糠布丁,最終未有通知情況下換來個淡淡甜味溝上芒果醬的類似啫喱東東,令人失望

整體來說,食物味道值得讚賞的,可惜選擇被套餐局限了,飲品每位包一杯自家製飲品,但套餐可選的只有一款自家飲品或是汽水,其餘的都要另加HKD10,這方面還有點失色呢,講味道絕到好吃,講賣相及新意絕對討人喜愛,唯一美中不足感覺食物不夠豐富,如我這食量少的人都覺得k套餐可以加添一款麵食就完美了!原以為每人付HKD300就好夠...可惜呢......不知是否我期望過高??
2017-03-13 169 浏览
聽朋友講旺角開左間新火鍋店, 之前食黎食去都個幾間, 終於有新野緊係去試下啦~~ 嘩!!單睇門面都已經好吸引, 牆上既畫畫得同設計得好靚呀~~入到去更吸引, 雖然不算是豪裝, 但絕對係有花過時間同心機去設計, 餐廳有大圓枱, 卡位同長枱, 以棕色同灰色做主色調, 配合埋燈光, 感覺好舒服, 最重要係空間感足夠~ 以一個價錢就包甘多唔同款既食材, 係香港地真係越黎越少了~~ 餐前小食同飲品就另外收費, 但價錢都不算太貴~~ 食火鍋前例行工作, 先黎混一混醬, 呢度醬料沒有另外收費的~~ 先有一個餐先小食柚子沙律, 食落幾清新, 令我胃口大開, HEHE~~再黎多個鮑撈起手撕雞, 雞肉肉質鮮嫩帶微辣, 配埋青瓜絲同食, 感覺清爽又好惹味呀~~主角手工涮涮鍋出場啦~~ 我地今次揀左店既推介湯底, 一邊係人蔘鍋, 另一邊係麻辣鍋, 而中間就係火熖清酒煮蜆螺, 無論兩邊揀乜湯底, , 中間那個都係固定既, 隨後店員會幫我地中間那格燃點火焰, 等火焰熄滅後滾多一陣就食得啦~~令我最心動就係呢盤時令海鮮拼盆啦~~今次供應既每鮮有蟶子皇, 龍躉片, 海蝦, 脆鯇片, 每樣都好新鮮~~我最喜歡係蟶子皇,

餐前小食同飲品就另外收費, 但價錢都不算太貴~~
我最喜歡係蟶子皇, 夠晒彈牙同鮮味十足~~
另一喜歡就是龍躉片, 口感超滑, 豐富膠質, 同對非常鮮味~~
呢盆手工火煱併盆上好多食材都係第一次見, 感覺好特別呀~
特別係呢塊墨魚磚, 超級彈牙同爽口, 而且又有咬口~~
另一款別蝦我都好特別呀! 其實係蝦膠混合蟹籽再造成雪條形狀, 食落爽口又帶卜卜脆, 口感不錯呀~~
好似食極都食唔完甘, 又黎一份日本松板黑豚肉配小黃瓜, 黑豚肉肉質比普通豬肉濃, 配埋青瓜片食, 感覺清新又無甘邪惡~
有豬當然有牛啦, 呢碟手切封門柳係原來係牛隻控制橫膈膜既肌肉, 肉味比肥牛同牛頸脊突出同濃, 令我一口氣追食左幾塊~~
呢度既嚮鈴卷應該係我食過最大件的, 有成隻手掌甘長, 而且超級鬆脆, 放落鍋約三秒就食得, 兩邊湯底食落各有不同, 正~~
仲有一籃蔬菜以減低罪惡感, 不過份量不是太多~~

其實仲有甜品, 不過時間關係未入鏡已經吃光了, 哈哈~~
另外我點了巨鋒葡萄沙冰, 大大杯都只係$29, 飲落透心涼呀, 食火煱點可以少左一杯凍飲呢~~
2017-03-09 1296 浏览
近年旺區大改革, 不少商廈翻新改革, 讓更多食肆進註有日走過油麻地, 發現旁T字路口旁的商廈首三層已演變成餐廳今天抽時間約朋友聚舊, 邊聊邊食, 火鍋就最好不過就試一下三個火的火鍋威力全店落地玻璃, 店內食客可觀看香港特式街景, 街上的行人抬頭亦可看到店內裝潢的吸引力我們被安排到窗邊卡位, 可以在平靜舒適環境觀看著繁忙的人們在趕路店內環境又真是既舒適又骨子點餐紙上雖有多款選擇, 但由於我們只有兩人, 還是簡單點個焱選套餐先選湯底, 湯底多達十款, 而大部分是特式鍋, 真是叫人大細心最後選了青花麻辣鍋及巴蜀酸菜白肉鍋先來杯自家製飲品 - 紫背天葵味道像似山楂, 味甘微酸, 可以清熱解毒, 其營養又豐富, 火鍋飲料佳品餐前小食, 沙律菜鮑撈起手撕雞整碟小食帶點麻香, 由清甜青瓜伴手撕雞及爽口鮑條, 另混入三色椒吊味, 味道口感均有驚喜柚子沙律光看名稱確實未必吸引, 但結果令人食不停口沙律汁以柚子醋加芝麻醬混合而成, 又甜又酸, 極之醒胃還要有非常多汁伴沙律菜隨後送上火鍋湯底, 火鍋食材及表演環節來了火鍋除了分兩邊放著兩款湯底點外, 中間還有一格圓形也是打火鍋用店員說「準備好相機來啦!」原來
近年旺區大改革, 不少商廈翻新改革, 讓更多食肆進註
有日走過油麻地, 發現旁T字路口旁的商廈首三層已演變成餐廳

今天抽時間約朋友聚舊, 邊聊邊食, 火鍋就最好不過
就試一下三個火的火鍋威力

店內環境又真是既舒適又骨子
最後選了青花麻辣鍋及巴蜀酸菜白肉鍋
先來杯自家製飲品 - 紫背天葵
餐前小食, 沙律菜

柚子沙律
光看名稱確實未必吸引, 但結果令人食不停口
沙律汁以柚子醋加芝麻醬混合而成, 又甜又酸, 極之醒胃
還要有非常多汁伴沙律菜
柚子沙律,  鮑撈手撕雞
隨後送上火鍋湯底, 火鍋食材及表演環節來了
店員說「準備好相機來啦!」原來店員將蜆與東風螺都放進鍋內, 再加適量清酒, 用火槍一噠🔥
啊~~~用長筷子將貝殻們攪兩攪, 最番再加人清湯將火撲熄, 可以慢用了
蜆肉無沙, 鮮甜肉嫩飽滿, 陣陣清酒味
花螺肉也很爽口
青花麻辣鍋
色澤帶橙紅, 味道濃郁, 花椒味突出, 麻辣重辣度尚可接受, 不算太刺激
試過放一片白肉入鍋, 瞬間上色, 非常入味

巴蜀酸菜白肉鍋
本來還以為跟台灣的酸菜鍋一樣, 原來我少看了巴蜀兩個字
巴蜀風就是酸帶辣, 味道亦不錯, 還有幾片白肉, 肉質鮮美
先試幾款時令海鮮
龍躉片 - 肉質爽實, 味道鮮甜, 厚厚的龍躉皮, 好滋養

鮮海蝦 - 爽甜
蟶子皇 - size很大, 只需要灼一灼便已經熟, 口感爽嫩, 鮮味十足
隨後便是較易飽肚的肉類及其他食材
大愛牛頸脊了
手切頂級安格斯牛頸脊
牛頸脊很薄身, 輕輕一焯便可
夾回來未入口已經聞到很重牛味, 入口肉味帶甜, 肉質非常鬆軟
三層樓墨魚磚
三色手工墨魚磚, 混入了南瓜及菠菜, 店員介紹這個本來已經煮熟, 只要再煮一分鐘可食用
墨魚的膠質既重又爽口, 入口爽爽聲呢

太極蟹子海鮮軍艦
以豆卜為底部, 上面分別饟上墨汁墨魚滑及蝦滑, 由於加入了墨汁, 鮮味更濃, 口感爽彈
除墨魚鮮甜味, 還帶點腐竹香甜, 配搭出不同層次新奇的味道

最讓人感興趣的是一條雪條棒吧
別蝦我 ( 鮮蝦雪條棒)
雪條棒上一堆蝦滑, 是以鮮蝦打出來, 啖啖蝦肉, 內混入蟹籽, 口感豐富

牛肝菌黑松露餃子
略帶黑松露味, 但肉味較鮮甜較突出

手打安格斯香辣牛丸
辣味刺激帶點麻味的牛肉丸, 以新鮮肉打成,色帶點紅, 口感較軟
手工火鍋拼盆
即炸響鈴卷
長長的響鈴卷, 顏色偏淡, 沒半點油益味
放入麻辣湯內浸兩三秒, 已經入晒味, 這個狀態最佳了
即炸響鈴卷
最後還有木糠布丁為這晚餐畫上句號。
這個套餐, 雖然每款一件, 但種類較多, 整體份量剛好

2017-03-02
柚子沙律,  鮑撈手撕雞
手工火鍋拼盆
  • 柚子沙律
  • 鮑撈起手撕雞
2017-03-06 1221 浏览
今年年初油麻地有一幢新大廈落成, 遠處看起來燈光鮮明, 每次經過都忍不住多望幾眼哪一間最吸引, 最後, 就是有一團火焰的涮涮鍋餐店吸引著電梯門打開, 有一幅滿佈圖畫及文字的牆, 頓時停留數秒多看幾眼才進店, 簡單的橫裝有空間感, 大部分卡位於窗邊位置, 場內亦有圓檯長檯供選擇這裡有火鍋套餐提供, $268/位,已包括醬料費及飲品甜品, 如果不選套餐, 當然有散點選擇當晚跟友人2人同行, 點套餐最適合不過, 可以嘗試到很多款式, 若果散點, 每款份量就過多了前菜, 外邊大多是酸菜花生, 但這裡的前菜反而有驚喜:柚子沙律 - 沙律不單止混上柚子汁, 還有混上麻醬, 柚子的清新加上麻醬的花生香, 沙律吸收晒兩者的汁醬鮑撈起手撕雞 - 手撕雞, 鮑片, 三色椒及青瓜全部切絲, 味道先甜後麻, 唔辣套餐包一杯飲品, 餐廳自家製的山楂紫貝天葵, 酸甜味道有助清熱解渴, 在火鍋時享用根本是絕配主角要出現, 花形鍋中分為三格, 中間圓形的就是火焰清酒煮蜆螺, 店員會提醒我們準備拿相機拍照, 當店員用火槍一點, 火焰四射,而兩邊的鍋底分別點了青花麻辣鍋及巴蜀酸菜白肉鍋火焰清酒鍋 - 味道不濃, 海鮮放在
, 場內亦有圓檯長檯供選擇

前菜, 外邊大多是酸菜花生, 但這裡的前菜反而有驚喜:
鮑撈起手撕雞/柚子沙律
紫貝天葵
,而兩邊的鍋底分別點了青花麻辣鍋及巴蜀酸菜白肉鍋

火焰清酒鍋 - 味道不濃, 海鮮放在中間, 完全不失蜆肉及螺肉的鮮味

酸菜白肉鍋 - 下單時店員已說明會有點辣, 當然味道是帶點辣及酸, 鍋中材料有酸菜/芹菜/雞脾菇以及肥瘦平均的白肉, 越滾越有巴蜀風味

至於青花麻辣鍋 - 果然是招牌鍋, 紅紅的湯鍋內有大量花椒八角辣椒等真材實料, 越滾越香麻, 在冬天進食, 非常暖身
肉類四選一, 手切安格斯牛頸脊脂肪比例平均, 輕輕一灼便可進食, 啖啖牛肉味在口內徘徊, 若放在麻辣鍋, 夾雜著麻辣配料一同細嚼,好刺激
手切頂級安格斯牛頸脊
海鮮方面,是當天時令的海鮮
蟶子皇 - 尺寸跟手掌一樣長, 爽口鮮甜
龍躉片 - 嫩滑鮮味, 魚皮膠質豐富
脆鯇片 - 肉質要用爽脆清來形容
鮮海蝦 - size 不算大, 但肉質卻新鮮
時令海鮮拼盤
即叫即炸響鈴 - 足足比平時的長一倍, 灼一灼五秒就足夠
即炸響鈴卷
手工火鍋拼盤,每一款都十分精緻

用雪條棒插着的就是別蝦我 - 用手打蝦膠製成, 再混上蟹子, 口感立即大增
中間的三層樓墨魚磚 - 本身已煮熟, 只需煮一分鐘就可以, 綠色是混上菠菜, 中間就是混上南瓜, 墨魚味甚濃
牛肝菌黑松露餃子 - 味道清淡,黑松露不會過份濃烈
手打安格斯香辣牛丸 - 實的的, 有嚼勁, 牛丸竟然加上花椒粒, 食完個口有麻香的感覺,好過癮
太極蟹子海鮮軍艦 - 炸豆腐上加上墨汁墨魚滑,味道會較濃,而另一邊是爽口墨魚滑, 如太極圖案
手工火鍋拼盤
最後當然有新鮮時蔬籃清一清, 有生菜/娃娃菜及金菇, 放在中間的清酒鍋中煮熟

飯後甜品是木糠布丁, 忌廉的比例比餅碎多了一點, 質感較滑,非常邪惡
木糠布丁
2017-03-02
鮑撈起手撕雞/柚子沙律
時令海鮮拼盤
2017-03-05 650 浏览
經過旺角,見到新大廈譽發廣埸,門口擺放了多間食店的廣告板,放第一個就是一間新開的焱手工涮涮鍋。朋友和我都說去試試吧!餐廳地方裝修簡潔,座位寬敞、舒適。我們選了這款套餐👆自家製飲品:菠蘿沙冰,好香菠蘿味,甜度適中,大大杯,我食完火鍋都未飲得曬😜前菜是柚子沙律,鮑撈起手撕雞:冷盤調味得可口,酸酸甜甜,令人食不停口😋鍋底是招牌焱羡目光:中間是火焰清酒煑蜆螺,另外是養生人蔘藥膳鍋和青花麻辣鍋。個人比較喜歡人蔘鍋,因為麻辣鍋真的又麻又辣,(本人吾係好食得辣)海鮮拼盤:拼盤是跟當天時令海鮮供應,材料非常新鮮!👍手切頂級安格斯牛頸脊,味道鮮美,因為朋友不食牛,所另外一半是日本松板黑豚配小黃瓜,一片肉夾一片小黃瓜,有口感又健康,正!👍手工火鍋拼盤:全手工精心製作,太極蟹子海鮮軍艦、別蝦我(鮮蝦雪條棒)、牛肝菌黑松露餃子、手打安格斯香辣牛丸、三層樓墨魚磚,又鮮味又彈牙!😋即炸響鈴卷:好香豆味!新鮮蔬菜籃:新鮮的蔬菜加埋湯底一起食,很清甜!木糠布丁、紅豆奶凍:最後食的甜品也很好味,滑滑的,甜度適中!
餐廳地方裝修簡潔,座位寬敞、舒適。
我們選了這款套餐👆
海鮮拼盤:拼盤是跟當天時令海鮮供應,材料非常新鮮!
即炸響鈴卷:好香豆味!
新鮮蔬菜籃:新鮮的蔬菜加埋湯底一起食,很清甜!
2017-02-27
  • 焱選套餐
寒冷的一天, 晚飯沒處著落下, 只好找朋友開飯去. 朋友們一聽到開飯便嚷著要打邊爐, 臨急就腳之下, 只好預約了這家交通最方便的焱火煱. 這家火煱的湯底是3格分開, 正合愛辣及怕辣的人仕一同打邊爐. 另一個好處是, 分開3個湯底, 亦有效分隔生熟食物的下鍋時間, 照顧好自己脆弱的腸胃. 這次安排的一張4人桌, 既舒適又是面對彌敦道的落地玻璃旁, 朋友們都十分滿意. 餐牌跟上次來的時候一樣, 可以簡單一點點套餐, 每位$268, 海鮮, 蔬菜, 肉類, 丸類一應俱全. 手撕雞裡頭好像有點質感不一樣的肉, 應該是螺頭切絲, 整個前菜的口感挺清爽. 沙律菜頗爽脆, 沙律汁不會太濃, 清爽開胃. 這裡的混醬不另收費, 比起很多小家的酒樓要好上許多, 款式亦不少, 但實際用的機會不多, 因為3種不同湯底已足以應對不同類食材, 不用沾醬也好吃.這次點的還是店子的推介湯底, 中間的火熖清酒煮蜆螺是固定的, 另外一邊是人蔘藥膳鍋及麻辣鍋, 中間的清酒鍋底, 店員先做一輪功夫用清酒點火燃燒酒精後, 未幾便可先吃內裡的蜆螺, 經清酒煮出來的蜆螺更見鮮甜, 亦適合灼其他魚貝類海鮮食材. 這個響鈴卷, 應該是
柚子沙律
沙律菜頗爽脆, 沙律汁不會太濃, 清爽開胃.
即炸響鈴卷
這個響鈴卷, 應該是吃過最大件的了, 但這件響鈴卷炸的極鬆脆, 浸湯稍灼後仍見脆口, 配麻辣湯實在一流.
日本松板黑豚肉配小黃瓜
黑豚肉肉質有咬口, 肉味比一般豬肉更濃, 灼熟後包著青瓜片吃, 更覺清爽.
焱手切封門柳
封門柳是控制橫膈膜的肌肉, 肉質紋理較深且肥肉相對不多, 肉味比常吃的肥牛, 牛頸脊的肉味更香濃, 肉味更香甜.
時令海鮮拼盆
海鮮拼盤只提供時令海鮮, 這次提供的是海蝦, 蟶子皇, 脆鯇片, 龍躉片.

蟶子皇最彈牙, 充滿鮮味. 龍躉片帶點魚皮, 膠質豐富, 口感不錯. 脆鯇亦頗脆身. 只是海蝦較普通.
同行中有一較大食的女仕則嫌海鮮拼盤份量不足.
手工火煱拼盆
火鍋拼盤的份量也是每人一件. 最好吃的要數牛丸及別蝦我. 餃子及墨魚磚也不錯.
別蝦我其實是蝦膠裡混著蟹籽再做成雪條形狀, 蝦條用人蔘藥膳鍋灼來吃較清甜.
牛肉的肉質彈牙, 現打的牛肉鮮味且味濃, 配上麻辣湯底最惹味.
墨魚磚的口感彈牙, 即使灼久一點也不會變老.
新鮮時蔬籃
蔬菜藍的份量也是每人每款菜1件左右, 吃至這裡, 其實每款都是1件起, 2件止, 但很飽肚.

(尚有金菇未有拍照入鏡已吃光了)
芒果沙冰
上次已有點過青蘋果沙冰, 但這次點的芒果沙冰更好, 即使吃得滿口麻辣, 一口沙冰喝下去, 麻辣全消, 但又變得更想吃辣. 一杯的份量足夠喝1小時, 加點一杯也不貴.
木糠布甸
木糠布甸的水準可以, 想當然不及甜品店的水準, 但入口幼滑微甜, 合格.

整體食物水平不錯, 味道上給4.5分, 海鮮的份量若能增多一點會更好.

翻食指數: 85分.

價格合理, 交通極方便, 套餐火煱的形式相對方便2人光顧的食客, 湯底選擇豐富.

(此指數平衡店舖交通, 味道, 環境, 價格... 等等, 個人作出的評價.)
2017-02-27
日本松板黑豚肉配小黃瓜
焱手切封門柳
手工火煱拼盆
新鮮時蔬籃
芒果沙冰
2017-03-04 525 浏览
又一間新開涮涮鍋店,裝潢雅緻,有舒適環境。橫掂今晚約了囝仔去買電腦,順路試下。平時食開湯底只可揀兩款,一次過可試三種不同的是第一次啊。於是乎揀了火焰清酒煮蜆螺,人蔘藥膳和蛋白球配龍躉魚湯。火焰清酒煮蜆螺無非搞搞新意思,小朋友見到一定開心。味道方面尚算ok, 有輕微的酒香。蜆隻,螺隻好鮮嫰。人蔘藥膳鍋底有點過於清淡。反而龍躉魚湯有鮮甜味,其實面層大大嚿的蛋白只作裝飾吸引人注意,達到效果了。有啲似軟滑蛋糕口感。紫貝天葵是自家出品,味道帶甜,聽講可解熱。亞囝最鐘意食牛,揀了碟美國牛頸脊,貪其用質夠鬆軟,果然有牛香,軟熟。響鈴即叫即炸,不油膩,好好味。蔬菜藍一望已知新鮮,有著翠綠的色澤。手打火辣牛丸,蟹子海鮮軍艦,鮮蝦雪條棒,三層樓墨魚磚全部都是自家製的,賣相不錯。手打火辣牛丸慢慢滲透出麻辣味,勁醒胃。蟹子海鮮軍艦有豐富口感。鮮蝦雪條棒好可愛,口感爽弾。三層樓墨魚磚製作需時有心思,有嚼口。海鮮類揀了蟶子,魚片。品質夠新鮮,好鮮甜。最後加送木糠布甸甜品,今晚真的好飽足。

火焰清酒煮蜆螺,人蔘藥膳和蛋白球配龍躉魚湯
人蔘藥膳鍋底有點過於清淡。

紫貝天葵是自家出品,味道帶甜,聽講可解熱。
美國牛頸脊
響鈴即叫即炸,不油膩,好好味。
蔬菜藍一望已知新鮮,有著翠綠的色澤。
響鈴 蔬菜藍
手打火辣牛丸,蟹子海鮮軍艦,鮮蝦雪條棒,三層樓墨魚磚
海鮮類揀了蟶子,魚片。品質夠新鮮,好鮮甜。
蟶子,魚片
最後加送木糠布甸甜品,今晚真的好飽足。

2017-02-28
$500 (宵夜)
2017-03-02 132 浏览
Learning from my friends this hotpot restaurant in Mong Kok has good quality of food and fair pricing, thus I gave a try on a Tuesday night with my girlfriend. The restaurant is easy to locate and close to MTR station. The place is well-renovated, and is spacious and clean. The ventilation system is good as well.It is usually a headache to order food for hotpot with only two people, but this restaurant is considerate that they offer “per person” dinner set menu. The set is designated with fixed

It is usually a headache to order food for hotpot with only two people, but this restaurant is considerate that they offer “per person” dinner set menu. The set is designated with fixed amount of food and drinks per head. It started with the appetizer, chicken salad, which tasted really good. Afterwards, we chose two flavors of soup from various special pots, plus its signature spicy clam pot in the middle. The main menu came with five kinds of freshly seafood and our choices of meat between top-quality beef and pork. We chose the beef and it was very delicious. Vegetates and meatballs dishes were served also. The restaurant provided some special drinking menu, which was impressive.

Overall, we love their food and the portion is good enough for two people. The restaurant provided excellent customer service, too. I would highly recommend this restaurant to someone who is looking for a legit hotpot place in Hong Kong!
2017-03-01 255 浏览
今晚,天氣有點冷,大家選擇食火鍋, 這間是朋友經過見到banner 想吃的, 就陪他來吃這家「焱手工涮涮鍋」飮料有自家煲製的紫貝天葵,不太甜, 加上天芺有點清熱作用, 喝了一大杯。坐下後店員送上了調味盤, 細心為我們倒了豉油, 再由我們自行揀選配調味料, 有辣椒、青蔥、蒜蓉、, 從小細節已看到餐廳質素, 用料新鮮製作。這裏招牌湯底就是「招牌焱羨目光」,兩邊是養生人參藥膳鍋和青花麻辣鍋,中間是清酒煮蜆螺鍋,人參鍋是足料人參雞湯,紅棗和杞子帶出了甘味,麻辣鍋有花椒八角和泡椒,有麻和辣的味覺。今晚的海鮮有五款: 海蝦、脆鯇片、龍躉片、蟶子王。全部海鮮都好新鮮, 當中我最喜歡海蝦, 吃到它鮮活有甜美, 肉質有彈性爽口, 脆鯇及蟶子王也很不錯, 味道濃厚, 口感一流。重點來了,此店最出名就是手工食料,如「別蝦我」用海蝦打成的雪條棒,蝦肉厚,味道鮮美。還有,手打安格斯香辣牛丸,有辣辣的味道。「三層樓墨魚磚」有波菜和南瓜的味道,十分有心思。炸響鈴: 從未食過這麼新鮮的炸響鈴, 輕輕一沾湯已可吃, 保留鬆脆感覺, 咬落發覺好多層超鬆化, 層次分明, 又不油膩, 超水準!
2017-01-16
2017-03-01 114 浏览
My Hong Kong friend is taking me to this decent hot pot place in Price Edward which is very close to the MTR. The Manuel looks legit and they have dinner set for small party like us. Have lots of choices for my soy source. Super excited to see all these ingredients Also included cold dishes. Best for appetiser! They have wide range of hot pot broth choice . We picked the two popular oneHere comes the dishes. The beef tastes super tender and fresh. Matches perfectly with my sauce ! The platter al

The platter also tastes yummy with wide range of food. They told me these are the popular dishes
Overall is perfect !!! Will come again for another round

3K
2017-03-01 733 浏览
涮涮涮....你又涮我又涮!一向喜歡去新開的食店,最初一定人流較少,如一旦有些少名氣之後,要食就難了,今晚一於涮個飽。可貪心些少,一次過嚐三款鍋底,選了養生人蔘藥膳,雪山飛龍和火焰淸酒煮蜆螺鍋。最有綽頭莫過於火焰淸酒煮蜆螺鍋,店員把蜆,螺和洋蔥放入鍋中央,再加入清酒,隨即燃點火,火焰慢慢升起,這個時候最好扼like放上綱了。至於味道比較清淡,可能材料少,相対濃度不高,清酒己散發,留下的只有寥寥的酒香。養生人蔘藥膳都是比較淡味,藥材味欠奉。最後的雪山飛龍鍋比較合心意。有鮮甜味。一塊好大的蛋白浮遊於湯上,有點似北極地區溶掉了冰塊,口感似食棉花糖。材料有龍躉魚,准山,菇菌....難怪那麼鮮美。牛是必食的。薄如紙的牛頸脊入口溶化,牛味香濃,好好味。響鈴是自家製,只五秒己吸收了湯底精華,滋味。海鮮不可缺,蟶子,鯇魚片,非常新鮮,食到䑛䑛脷。也嚐了多款自家製的丸,有心思有誠意。味道也不錯,爽彈有嚼口。調味剛好。最吸睛的是三層樓墨魚磚。菠菜,南瓜和原味,味道雖然不太明顯但夠吸引。食涮鍋始終有點躁熱,來杯紫貝天葵解熱氣最好,飲落透心,舒腸胃。整體食物水準中上,夠新鮮,環境舒適,服務也不錯。
涮涮涮....你又涮我又涮!

養生人蔘藥膳都是比較淡味,藥材味欠奉。
牛是必食的。薄如紙的牛頸脊入口溶化,牛味香濃,好好味。
牛頸脊
響鈴是自家製,只五秒己吸收了湯底精華,滋味。
響鈴,菜藍
海鮮不可缺,蟶子,鯇魚片,非常新鮮,食到䑛䑛脷。
蟶子,鯇魚片
紫貝天葵
整體食物水準中上,夠新鮮,環境舒適,服務也不錯。

2017-02-28
牛頸脊
響鈴,菜藍
蟶子,鯇魚片
紫貝天葵
寒冬即將完結, 當然要趕上打多次邊爐啦!!! 係旺角行至油麻地, 發現有間新開既火鍋店, 而且火鍋別具特色! 因為平日晚, 店內人流唔算多, 可以直入唔洗等位。位與位之間距離寬敞, 更設有一半係卡位, 而且完全沒有油煙既焗促感, 環境很舒適!! Menu上有晚市套餐, 更有散叫, 而當中既晚市套餐最為吸引, 以人頭收費HK$268加一, 有前菜沙律、海鮮、肉食、蔬菜、飲品同甜品, 款式多都係一個價錢, 所以就決定ORDER個套餐試試。 至於醬油方面亦可以自由混醬, 不另加收費【焱選套餐】HK$268/位 先黎一個沙律前菜開開胃 - 柚子沙律,鮑撈起手撕雞 再來一杯野飲, 套餐有包一杯野飲, 而我選擇加HK$10轉飲沙冰, 想不到原來有咁大杯!!菠蘿沙冰沙冰打得很幼細, 而且菠蘿味很出, 甜度剛剛好, 不會太甜。 咁大杯真係夠哂打邊爐飲~ 解渴又解辣….至於湯底我地揀左呢度既招牌鴛鴦湯底----- 火焰清酒煮蜆螺,養生人參藥膳鍋+青花麻辣鍋 火鍋很快地上檯!! 店員將蜆+螺放入爐中間位置, 再倒了些少酒, 即時點火, 那個火光紅紅令整個火鍋更為與別不同, 當入面既貝殼類熟之後, 店員就會

至於醬油方面亦可以自由混醬, 不另加收費
【焱選套餐】HK$268/位

先黎一個沙律前菜開開胃 - 柚子沙律,鮑撈起手撕雞

菠蘿沙冰

火鍋很快地上檯!! 店員將蜆+螺放入爐中間位置, 再倒了些少酒, 即時點火, 那個火光紅紅令整個火鍋更為與別不同, 當入面既貝殼類熟之後, 店員就會加入清湯底, 火焰就慢慢被淋熄了。
很有霸氣感的火鍋, 香港應該很少有, 我都是第一次見識~

中間既蜆被酒精後既火焰燒過, 酒既味道幾乎都揮發了, 食落只有微微既酒味
之後火鍋配料就陸續上檯:

海鮮併盤 - 刀貝、龍躉片、鮮海蝦、脆鯇魚
所有海鮮都超鮮味爽口, 魚類更已被去骨。 海蝦好新鮮鮮甜。
初時有少許擔心人參藥膳鍋底會好大陣中藥味, 但原來冇, 入面更有大大支人蔘, 但人蔘味唔太突出....湯底味道似清雞湯

- 太極蟹子海鮮軍艦
- 別蝦我 (鮮蝦雪條棒)
- 牛肝菌黑松露餃子
- 手打安格斯香辣牛丸
- 三層樓墨魚磚
意想不到的是呢D手打丸類都非常爽彈鮮甜, 最中意"別蝦我", 彈牙鮮甜外, 仲混入蟹子, 增加口感

蔬菜籃

蔬菜嫩綠, 而且款式亦有幾款

肉類: 手切頂級安格斯牛頸脊 + 日本松板黑豚肉配小黃瓜

因為我朋友早已戒牛, 所以店長更貼心為我們以人頭份量的把牛肉跟豬肉做相併

牛肉有點點厚度, 色澤鮮紅, 帶些少爽口既根, 牛味很出, 正!!

即炸響鈴卷

好大條既響鈴, 響鈴皮薄而極之脆, 一夾浸入湯底都好易碎

最後便是甜品,
木糠布丁 - 少少甜, Cream 比較多, 口感滑

這個以人頭收費既套餐, 食完已經好夠飽。除左視覺, 還有味覺都是最佳享受, 有機會一定會再黎encorn。
2017-02-27 521 浏览
香港又突然變凍…正…我最鍾意凍既天氣…真係抖啖氣都舒服D!呢個時刻我個人認為,凍冰冰最好就梗係打邊爐啦…咁就即刻上Openrice睇下旺角有乜選擇…見到焱手工啱啱開將冇耐又見d食評好多讚!就試用埋Openrice訂埋位8點準時開席!(不過我打去改人數時佢地好似唔覺有我個訂位750分到達,入到去即時覺得個場好有打邊爐feel,因為好大枕邊爐味,個場d抽氣似唔太好!唔緊要,除即侍應妹妹嘗試安排我地坐6人圓檯!即刻反映就算6個人坐都好迫喎,何況我地有成8個人!最後就安排我地坐長檯!都好過冇!睇餐牌點野食,見到食評都係點套餐多,價錢$268,已包括湯底,前菜,海鮮拼盤,其他火鍋配料,一杯飲品同甜品!望落唔錯!唔諗就點呢個啦!四個人可以試哂4款肉,雖然要加錢!前菜 - 有個柚子沙律同鮑撈起手撕雞!呢兩個前菜個醬汁都整得唔錯!不過可能好味,覺得份量好細!因為8個人每款得兩細碟!湯底就有兩個鴛鴦鍋 - 招牌青花麻辣加人蔘藥膳,個麻辣味道唔錯!麻同辣都幾平衡,同調教到幾啱香港人口味!就算唔太食得辣既朋友都接受到!人參藥膳就個湯味道唔錯,不過就冇乜蔘味!青花麻辣加雪山飛龍,雪山飛龍龍魚湯加舊疏乎厘浮起

湯底就有兩個鴛鴦鍋 -
青花麻辣加雪山飛龍,雪山飛龍龍魚湯加舊疏乎厘浮起湯面!魚湯唔錯!
鴛鴦鍋中間就有個煮蜆同東風螺!味道就一般!

肉類開始進場

頂級安格斯牛頸脊,黎到時真係嚇一嚇!因為唔會多唔會少啱啱得8塊!
!不過個樣都唔錯!一人夾一塊試下!牛肉味幾濃!肉質都幾嫩滑!

日本豚肉配青瓜片,黎時d豚肉用個架掛起8塊肉片!有位叔叔介紹可以配青瓜一齊食。 覺得夾青瓜就有種清新d既感覺!

封門柳,好似橫隔膜一條肉,肉味重,夠瘦!不過呢度既肉質好似硬少少!

Prime肥牛,都係8大塊!感覺牛味冇咁濃但多左油香!

海鮮拼盤,就有龍片,鯇魚片,海蝦,大蜆!好老實!呢盤野好普通!D蝦女細同削削地!

火鍋拼盤,有餃子,牛丸,蝦棒…!要讚下個蝦棒(別蝦我),夠彈牙,同蝦味濃
!其它就中規中舉!

炸響鈴,比坊間一般大!不過一浸湯就食,就會覺得有d咬唔開!煮太耐又淋哂!雖然有誠意即炸!可惜不太討好!

直到呢刻都未有飽既感覺,因為份量太少!追加牛肉拼盤!栗米!烏冬同公仔麵!

牛肉拼盤就唔太抵食!不過4XX貴左d

生菜籃…唔使講!

飲品可以揀天葵!不過得個甜字!

甜品就芒果布甸(有芒果肉),牛奶布甸(唔太甜)!都係中規中舉!

總括食物質素係唔錯!不過份量太少!變成性價比真係唔高!抽氣唔ok. 重要冷氣喉滴水

至於服務本身,我估係老闆同佢屋企人係唔錯,請番黎既態度其實係ok不過太新手!好明顯人手唔夠!

暫時唔會有衝動返兜!因為$400食呢個份量同質量比焱好都有大把選擇!

青花麻辣加人蔘藥膳
炸響鈴