2025-05-29 1804 浏览
朋友介紹燒烤堂嘅性價比好高,一直冇機會試,今日去開荃灣就去試下係咪真係咁正先,一入到去,個感覺已經好好,環境好舒服,野食都未叫就即刻有個爐放喺度,啲嘢食可以keep住熱辣辣,仲有檸檬角同埋夾,真係好細心👍好啦,唔講咁多,即刻入正題,睇下我今次食咗啲咩好嘢!⭐️Sapporo生啤買一送一,咁抵嘅嘢,梗係要嗌返杯嚟chill下啦!配串燒真係一流😍⭐️ 鹽燒雞中翼(兩隻)食串燒點可以冇雞翼?雞翼香脆,一隻食鹽燒,另一隻加埋檸檬汁,兩款口味都咁好食😋⭐鹽燒原塊雞皮大大塊夠晒脆卜卜,送酒一流!👍⭐和牛棒(配松露一口飯)一坐低就介紹係新產品,就嗌左。呢個真係必食!落到枱會即場加芝士,之後仲會教你點食,將啲蛋同飯撈埋,和牛分三份,一口和牛一口飯咁食,個飯勁香蛋味同松露味,和牛入口即溶,正呀🤤⭐️鹽燒牛舌芯牛舌係我每次食串燒必食嘅,li個牛舌好嫩,讚!👍⭐秘制燒羊架好香羊味,但又唔會好騷,大大件,啖啖肉,正😋⭐牛油果豚肉卷牛油果夠晒熟,豚肉加埋沙律醬,面頭仲有紫菜,外脆內軟,牛油果幾乎入口即溶,好正😋⭐黑糖鰻魚芝士玉子燒呢個真係有驚喜!玉子上面加左焦糖,焦糖面食落脆卜卜,玉子入面包住鰻魚同芝士,食落外脆內軟

好啦,唔講咁多,即刻入正題,睇下我今次食咗啲咩好嘢!

⭐️Sapporo生啤

⭐️ 鹽燒雞中翼(兩隻)

⭐鹽燒原塊雞皮
大大塊夠晒脆卜卜,送酒一流!👍

⭐和牛棒(配松露一口飯)

⭐️鹽燒牛舌芯
牛舌係我每次食串燒必食嘅,li個牛舌好嫩,讚!👍

⭐秘制燒羊架
好香羊味,但又唔會好騷,大大件,啖啖肉,正😋

⭐牛油果豚肉卷

⭐黑糖鰻魚芝士玉子燒
呢個真係有驚喜!玉子上面加左焦糖,焦糖面食落脆卜卜,玉子入面包住鰻魚同芝士,食落外脆內軟,甜甜地,好香鰻魚味,大愛😍

⭐️柑桔咸蛋黃卷
見佢咁特別,諗住試下,點知又有驚喜!咸蛋包住粒柑桔,之後仲要炸嘅,食落外面好酥脆,入面食落甜甜地,好特別,好好食😋

⭐鹽燒准山
⭐鹽燒萵筍
厚切,有口感,食完咁多肉,要食返啲菜平衡下!

2025-05-28
  • 牛油果豚肉卷
  • Sapporo生啤
  • 和牛棒(配松露一口飯)
  • 鹽燒原塊雞皮
2025-04-15 1955 浏览
每次約朋友食飯,我都會推介去燒烤堂🤗荃灣果間真係好方便又近我地💓最正係SAPPORO生啤買一送一🍻但湊小朋友就唔飲嚕~燒烤堂既串燒款式真係好多選擇,仲有個火爐熱住啲野食🔥呢度既店員都好友善,上菜速度夠快,基本上唔洗等好耐就上齊野食🥢厚切鹽燒牛舌拖羅我係牛舌迷😍每次必叫🫶🏻鹽分岩岩好唔會好鹹,牛舌肉質彈牙,之前有食過牛舌芯,都值得叫黎食💓香氣十足🥢蒜蓉燒生蠔又係每次都會叫黎食🤣大大隻生蠔燒完都唔會縮水,滿滿既蒜蓉,入口嫩滑無腥味,愛蒜之人會好鍾意🥢鹽燒A4宮崎和牛脂肪油花分佈平均,肉質細嫩爽滑,原汁原味既口感🥢手切牛胸爽口感十足,越嚼越香,有d油脂滲出更香!🥢牛油蜜糖粟米大約半條粟米既大小🌽牛油味好香,但如果再多少少牛油蜜糖就好喇🍯🥢孜然燒蒜蓉茄子原條茄子燒得軟熟又香,大大條再加上滿滿既蒜蓉,提升川燒辛辣既味道🥢焦糖鰻魚玉子燒每次都會必點🫶🏻玉子燒表面沾上焦糖,燒完好脆香~鰻魚肉質夠鮮嫩🥢焦糖青蘋果鵝肝多士大大件既鵝肝非常豐腴,多士夠香脆,夾住青蘋果可以解膩🤩勁好食!🥢秘制燒羊架羊架無羊羶味🌟經過醃製後非常惹味,羊肉保留與嫩度,建議唔好燒太耐,免得overcooked🤗🥢鹽燒三黃雞腿肉三

🥢厚切鹽燒牛舌拖羅

🥢蒜蓉燒生蠔

🥢鹽燒A4宮崎和牛
脂肪油花分佈平均,肉質細嫩爽滑,原汁原味既口感

🥢手切牛胸爽
口感十足,越嚼越香,有d油脂滲出更香!

🥢牛油蜜糖粟米

🥢孜然燒蒜蓉茄子

🥢焦糖鰻魚玉子燒

🥢焦糖青蘋果鵝肝多士

🥢秘制燒羊架

🥢鹽燒三黃雞腿肉
三黃雞既雞腿肉好鮮嫩,一咬有微微油脂,燒得岩岩好👍🏻

🥢鰻魚炒飯
色香味俱全😝除左飯既表面有一塊鰻魚之外,飯裡面仲有鰻魚粒,細細碗但性價比都算高!飯粒分明,值得推薦比所有鰻魚愛好者💓

🥢豚肉日本蘋果卷
薄薄既豚肉包住蘋果肉,可以解膩👍🏻

🥢牛油蒜蓉焗金菇
大人小朋友都智喜歡😆香濃既牛油配搭金菇,絕對係食串燒既必點之選

🥢芒果乳酸
smoothie既口感,一邊食一邊飲就啱晒😙

另外再叫左大大個椰青比小朋友,食串燒飲椰青可以降低熱氣,椰青新鮮又清甜,小朋友好喜歡😌
2025-04-06
  • 蒜蓉燒廣島蠔
  • 厚切鹽燒牛舌拖羅
2025-02-01 4939 浏览
燒烤堂主打食燒烤串,我每次去都食得好開心😆,因為燒烤串唔係普通既雞牛羊豬,而係有好多唔同既食材加入,令到串串都好多變化,有特別既口感。👉🏽豚肉節瓜波棒糖🍭 $38外形整到波板糖咁幾得意,咬落軟腍腍,有好多層,最緊要係有一隻蛋附送埋,沾黎食🤪👉🏽蒜蓉燒生蠔 $48兩隻都算大隻嘅生蠔,蒜味好濃👉🏽麻辣墨魚鬚 $22呢個真心辣🔥,食完一粒要係咁飲水,如果你鍾意食辣嘅話呢個岩曬!👉🏽雞皮墨魚滑 $38呢個係幾新奇既配搭,雞皮燒得香脆,好似平時燒雞翼脆脆既外皮咁,入面係滿滿嘅墨魚滑,都幾滿足。👉🏽尖椒皮蛋燒豆皮 $22豆皮外層加左調味粉,烤到脆一脆,入邊有皮蛋碎,兩者食落都幾夾👉🏽鹽燒白鱔 $48白鱔有驚喜喎,超肥美,又沒有骨😆👉🏽惹味爽口雞腎 $23補充蛋白質之選,煙煙韌韌👉🏽明太子雞腿肉 $28成條獨食就咸左D,因為上面全部都係明太子醬🤭,對比起鍾意鹽燒雞腿肉,啖啖肉👉🏽鹽燒赤雞頸肉 $22豬頸肉食得多喇,雞頸肉就第一次,雞頸冇豬頸咁肥膩~👉🏽蜜糖燒菠蘿🍍$18菠蘿大大嚿成串上,夠甜👉🏽即打芒果乳酸 $28份量都唔少,酸酸甜甜的

👉🏽豚肉節瓜波棒糖🍭 $38

👉🏽蒜蓉燒生蠔 $48
兩隻都算大隻嘅生蠔,蒜味好濃

👉🏽麻辣墨魚鬚 $22

👉🏽雞皮墨魚滑 $38

👉🏽尖椒皮蛋燒豆皮 $22

👉🏽鹽燒白鱔 $48
白鱔有驚喜喎,超肥美,又沒有骨😆

👉🏽惹味爽口雞腎 $23
補充蛋白質之選,煙煙韌韌

👉🏽明太子雞腿肉 $28

👉🏽鹽燒赤雞頸肉 $22
豬頸肉食得多喇,雞頸肉就第一次,雞頸冇豬頸咁肥膩~

👉🏽蜜糖燒菠蘿🍍$18
菠蘿大大嚿成串上,夠甜

👉🏽即打芒果乳酸 $28
份量都唔少,酸酸甜甜的
開始假期的節奏,一家三口今日來到荃灣!我哋預訂了一間人氣串燒店😋以解對日本相思之苦😂 餐廳位置較近荃灣西西鐵站🚆環境好高級好有氣氛,口味風格遍佈日、泰、港、川、西、新疆、韓,亦有自家創作的得意料理😋不論家庭式或朋友間聚會都好合適❤️今餐好豐富👍🏻篇幅有限,未能所有食品逐一介紹,下面會抽選了一些重點推介的食品:🔸焦糖青蘋果鵝肝多士 $108今次最難忘就是食到這份鵝肝😍一定要點!一定要點!一定要點 🙌🏻重要的事情要說三次😊因為實在太好味!厚厚的鵝肝,質感好絲滑,入口融化😋香濃的油香配上青蘋果清新的微甜,味道恰到好處🤤🔸豚肉節瓜波板糖 $38店家自創得意之作🤩沾上蛋漿及醬油,香口多汁!層次豐富!🔸雞皮墨魚滑 $38推介😍囡囡超愛食👧🏻脆脆的雞皮包住墨魚滑❗啖啖肉!食得好滋味😋🔸明太子雞腿肉 $28雖然是串燒雞腿肉,但沒有乾身榎口的感覺👍🏻配上明太子醬一絕!🔸手切新鮮牛胸爽 $22第一次食牛胸爽!還有另一個別名叫「牛白肉」,質感特別,又爽又好食😆🔸紅蔥油蒜蓉粉絲燒元貝 $58推介😍好少食到咁大隻元貝粉絲蒜蓉一起炮製,好入味🤤🔸牛油蜜糖日本蕃薯條 $38呢個幾有驚喜😊囡囡自己清了半碟!可以一試👍🏻

🔸焦糖青蘋果鵝肝多士 $108
今次最難忘就是食到這份鵝肝😍
一定要點!一定要點!一定要點 🙌🏻
重要的事情要說三次😊因為實在太好味!
厚厚的鵝肝,質感好絲滑,入口融化😋
香濃的油香配上青蘋果清新的微甜,味道恰到好處🤤

🔸豚肉節瓜波板糖 $38
店家自創得意之作🤩沾上蛋漿及醬油,香口多汁!層次豐富!

🔸雞皮墨魚滑 $38
推介😍囡囡超愛食👧🏻
脆脆的雞皮包住墨魚滑❗
啖啖肉!食得好滋味😋

🔸明太子雞腿肉 $28

🔸手切新鮮牛胸爽 $22

🔸紅蔥油蒜蓉粉絲燒元貝 $58
推介😍好少食到咁大隻元貝
粉絲蒜蓉一起炮製,好入味🤤

🔸牛油蜜糖日本蕃薯條 $38

📍燒烤堂
川龍街118號百悅坊12樓
  • 豚肉節瓜波棒糖
  • 雞皮墨魚滑
燒烤堂有幾間分店,小編今次就係第一次嚟荃灣分店,發現荃灣川龍街嘅呢間分店樓面好大,即使係星期一去食,都可以有超級多人,可見非常受歡迎,今次仲要叫咗好多嘢食,非常滿足呀!.🐷鹽燒鮮三黃雞腿肉雞腿肉嫩滑多汁,鹽燒火候掌握得好,皮脆肉香,雞味突出,簡單調味帶出食材原味~ 🐷鹽燒和牛牛小排牛小排油花均勻,鹽燒後肉質軟腍帶香,牛味濃郁,入口即溶,燒得恰到好處,食落超滿足。🐷牛油果豚肉卷創意十足嘅組合,豚肉薄片包住牛油果,口感豐富,牛油果滑溜配豚肉香,味道清新唔膩。🐷海苔黑豚肉鵪鶉蛋黑豚肉香濃,配上海苔嘅鹹香同鵪鶉蛋嘅嫩滑,層次感強,係一道小食好有特色。🐷鹽燒豚肉荔枝卷豚肉包住荔枝,鹽燒後帶微微果香同鹹香,味道新奇又開胃,甜鹹平衡得好。🐷豚肉日本蘋果卷豚肉配日本蘋果,口感爽甜,燒後果香同肉香融合,清新又滋味。🐷雞皮墨魚滑雞皮烤得香脆,墨魚滑彈牙,兩者結合帶嚼勁同香氣,好有層次。🐷蒜香牛油酒煮蜆蜆肉鮮甜,蒜香牛油味濃郁,酒味微妙提升整體香氣!! 而且仲要有兩塊麵包可以一齊食,非常夾!🐷札幌赤鯛一夜干魚肉鮮嫩,鹹香適中,烤得外脆內軟,保持魚肉鮮味,係日本風味代表。🐷蒜蓉菜圃燒豆皮豆皮吸滿蒜蓉菜圃香氣,

🐷鹽燒鮮三黃雞腿肉

🐷鹽燒和牛牛小排

🐷牛油果豚肉卷

🐷海苔黑豚肉鵪鶉蛋

🐷鹽燒豚肉荔枝卷

🐷豚肉日本蘋果卷
豚肉配日本蘋果,口感爽甜,燒後果香同肉香融合,清新又滋味。

🐷雞皮墨魚滑
雞皮烤得香脆,墨魚滑彈牙,兩者結合帶嚼勁同香氣,好有層次。

🐷蒜香牛油酒煮蜆

🐷札幌赤鯛一夜干

🐷蒜蓉菜圃燒豆皮
豆皮吸滿蒜蓉菜圃香氣,口感軟韌,蒜香味濃,係燒烤必點小食。

🐷尖椒皮蛋燒豆皮
皮蛋獨特香氣配上微辣尖椒,豆皮吸味,辣中帶香,刺激味蕾。

🐷和牛棒(配松露一口飯)
和牛肉質嫩滑,配松露飯一口一口,奢華感十足,味道層次豐富。

🐷檸蜜牛油包
牛油包鬆軟香甜,檸蜜帶清新酸甜,配搭得好開胃。

🐷鹽燒翠玉瓜
翠玉瓜燒得爽脆,鹽燒簡單調味,保持蔬菜鮮甜。

🐷牛油蜜糖粟米
粟米甜中帶牛油香,蜜糖提升甜味,口感香甜滑溜。

🐷牛油蒜蓉焗金菇
金菇吸滿牛油蒜蓉醬汁,香氣四溢,口感滑嫩。

🐷孜然燒蒜蓉茄子
茄子軟腍,孜然香氣突出,蒜蓉提味,味道濃郁。

🐷鹽燒日本青椒仔
青椒仔爽脆,鹽燒後帶微微焦香,清新又開胃。

🐷蜜糖燒菠蘿
菠蘿燒得香甜多汁,蜜糖令味道更豐富,甜中帶焦香。

🐷柑桔咸蛋黃卷
咸蛋黃香濃,配搭柑桔清新酸甜,味道層次分明,創意十足。
燒烤堂
📍荃灣川龍街118號百悅坊12樓
#吃貨日常 #香港 #燒烤 #創意燒烤 #荃灣美食 #牛小排 #豚肉卷 #和牛 #hkfoodie #豬西食新界 #新界好去處 #新界美食
5天前 0 浏览
燒烤堂本身喺唔同嘅旺區都有分店,質素同環境一直都保持高水準,荃灣分店就隱藏喺商場樓上,串燒款式多到眼花撩亂,仲有好多坊間少見嘅部位👍🏻🐔雞類串燒 ▫️鹽燒赤雞頸肉 - 爽脆口感超特別 ▫️鹽燒原塊雞皮 - 脆到似食薯片,一d油膩感都冇▫️鹽燒雞中翼 - 外脆內嫩好juicy▫️惹味爽口雞腎 - 爽脆有嚼口🐮和牛系列 ▪️鹽燒A4宮崎和牛 - 油脂分布均勻,入口即溶▪️中切鹽燒牛舌芯 - 厚切夠口感,煙韌得嚟完全冇渣▪️和牛棒(配松露一口飯) - 黑松露香氣十足,加埋即刨芝士撈飯一齊食極邪惡!和牛棒肉濃重又多汁,超滿足!🐑秘制燒羊架 - 肉質嫩滑無羶味,熟度啱啱好🐮韓式燒惹味牛肋肉 - 醃得入味,微甜肉質鮮嫩🌶️麻辣豚肉韭菜花卷 - 辣得過癮,豚肉香氣十足,韭菜花吸收哂豚肉精華超惹味🍎創意配搭 • 豚肉日本蘋果卷 - 豚肉肉味同油脂香配合酸甜蘋果,清甜解膩,非常香胃• 焦糖青蘋果鵝肝多士 - 奢華享受,鵝肝外脆內軟同青蘋果一齊食感覺清新美味• 焦糖鰻魚芝士玉子燒 - 焦糖甜味同芝士玉子燒配搭非常夾,鰻魚調味適中口感彈牙🍚主食類 明太子燒飯團 - 飯焦香脆,明太子咸度適中蒜香牛油酒煮蜆 - 酒香四溢,蜆肉

🐔雞類串燒
▫️鹽燒赤雞頸肉 - 爽脆口感超特別
▫️鹽燒原塊雞皮 - 脆到似食薯片,一d油膩感都冇
▫️鹽燒雞中翼 - 外脆內嫩好juicy
▫️惹味爽口雞腎 - 爽脆有嚼口

🐮和牛系列
▪️鹽燒A4宮崎和牛 - 油脂分布均勻,入口即溶
▪️中切鹽燒牛舌芯 - 厚切夠口感,煙韌得嚟完全冇渣

🐑秘制燒羊架 - 肉質嫩滑無羶味,熟度啱啱好
🐮韓式燒惹味牛肋肉 - 醃得入味,微甜肉質鮮嫩

🍎創意配搭

🍚主食類
明太子燒飯團 - 飯焦香脆,明太子咸度適中
蒜香牛油酒煮蜆 - 酒香四溢,蜆肉鮮甜冇沙

🥬蔬菜精選
川燒蒜蓉茄子 - 蒜香撲鼻,茄子勁入味

✨小貼士:
- 晚市繁忙時段最好預約
- 部分稀有部位每日限量
- 可以自選辣度同調味

📍 燒烤堂 (荃灣)
荃灣川龍街118號百悅坊12樓

#燒烤堂 #串燒 #foodie #高質 #香港美食 #抵食 #燒菠蘿 #香港串燒 #人氣 #串燒店 #荃灣 #荃灣美食
2025-06-10
  • 鹽燒A4宮崎和牛
📍荃灣 | 燒烤堂燒烤堂嘅串燒同特色菜水準一流!今次試咗幾款新菜式,每樣都驚喜滿滿,宵夜聚會絕對係首選~🍚 鰻魚炒飯鰻魚香濃惹味,飯粒粒分明,油香四溢,啖啖滿足,簡直係主食天皇!🌱 鹽燒露荀露荀清甜爽脆,燒到表面微焦,簡單鹽調味,解膩一流!🥦 孜然燒西蘭花苗孜然香氣撲鼻,西蘭花苗嫩口,微辣惹味,健康又好食!🍄 牛油蒜蓉焗金菇邪惡必點!金菇吸滿濃郁牛油蒜香,一咬爆汁,香到飛起~🥒 鹽燒翠玉瓜翠玉瓜清甜多汁,燒出微焦香氣,簡單鹽燒已夠出彩,解膩之選!🐂 和牛棒(配松露一口飯)🆕高質享受!和牛棒油花細膩,入口即化,配上松露飯,香氣爆燈!🦀 蟹肉芝士最中餅 🆕創意滿分!蟹肉鮮甜配濃郁芝士,餅皮脆香,口感層次豐富~🦪 紅蔥油蒜蓉粉絲燒元貝元貝肥美,吸滿紅蔥油同蒜蓉香,粉絲軟滑,味道絕配!🦪 蒜蓉燒生蠔(兩隻)生蠔鮮甜多汁,蒜蓉香氣撲鼻,燒到啱啱好,佐酒一流!🦑 雞皮墨魚滑海陸雙重享受!雞皮脆卜卜,墨魚彈牙滑嫩,口感暴擊~🐄 中切鹽燒牛舌芯牛舌中切厚薄適中,彈牙又juicy,鹽燒帶出濃郁牛味,愈嚼愈香!🍗 惹味蜜糖燒三黃雞全翼蜜糖香甜滲入雞翼,皮脆肉嫩,甜鹹交織,惹味到停唔下來!🍗 鹽燒鮮三黃雞腿
📍荃灣 | 燒烤堂

🍚 鰻魚炒飯

🌱 鹽燒露荀
露荀清甜爽脆,燒到表面微焦,簡單鹽調味,解膩一流!

🥦 孜然燒西蘭花苗
孜然香氣撲鼻,西蘭花苗嫩口,微辣惹味,健康又好食!

🍄 牛油蒜蓉焗金菇
邪惡必點!金菇吸滿濃郁牛油蒜香,一咬爆汁,香到飛起~

🥒 鹽燒翠玉瓜
翠玉瓜清甜多汁,燒出微焦香氣,簡單鹽燒已夠出彩,解膩之選!

🐂 和牛棒(配松露一口飯)🆕
高質享受!和牛棒油花細膩,入口即化,配上松露飯,香氣爆燈!

🦀 蟹肉芝士最中餅 🆕
創意滿分!蟹肉鮮甜配濃郁芝士,餅皮脆香,口感層次豐富~

🦪 紅蔥油蒜蓉粉絲燒元貝
元貝肥美,吸滿紅蔥油同蒜蓉香,粉絲軟滑,味道絕配!

🦪 蒜蓉燒生蠔(兩隻)
生蠔鮮甜多汁,蒜蓉香氣撲鼻,燒到啱啱好,佐酒一流!

🦑 雞皮墨魚滑
海陸雙重享受!雞皮脆卜卜,墨魚彈牙滑嫩,口感暴擊~

🐄 中切鹽燒牛舌芯

🍗 惹味蜜糖燒三黃雞全翼
蜜糖香甜滲入雞翼,皮脆肉嫩,甜鹹交織,惹味到停唔下來!

🍗 鹽燒鮮三黃雞腿肉
雞腿肉嫩滑多汁,簡單鹽燒突出雞肉鮮味,肉汁滿滿!

🍢 惹味爽口雞腎
爽脆過癮,醃製入味,微微辣勁,送酒一流,愛辣人士必試!

🔥 鹽燒原塊雞皮
脆到似薯片!燒到金黃色,鹽味恰到好處,咔嚓聲響停唔下來!

🍍 蜜糖燒菠蘿
甜品之選!菠蘿酸甜多汁,蜜糖燒出焦糖香,冰火口感超治癒!

🍓 即打士多啤梨乳酸
士多啤梨酸甜醒神,乳酸順滑
試食活動
一間隱藏喺荃灣街市嘅日式串燒寶藏店——燒烤堂!呢度嘅串燒款式多到眼花繚亂,而且樣樣都高質到爆,仲有Sapporo生啤買一送一,絕對係同朋友chill住食嘅好地方! 🔥必食推介🔥1️⃣ 鹽燒鮮三黃雞腿肉雞肉超嫩滑,外皮燒到微脆,鹽燒調味簡單但超惹味,一啖咬落去肉汁爆出,正! 2️⃣ 汁燒免治難肉軟骨棒(付月見)免治雞肉混入軟骨,口感豐富,點埋月見蛋汁,滑溜又香濃,絕對係必點! 3️⃣ 鹽燒A4宮崎和牛和牛油花均勻,入口即溶,鹽燒帶出肉香,食完想encore!同場加映鹽燒和牛牛小排,肉味更濃,牛魔王必試! 4️⃣ 厚切鹽燒牛舌拖羅牛舌厚切超有咬口,燒得剛剛好,爽彈得嚟又juicy,拖羅部位更加香濃,超驚喜! 5️⃣ 牛油果豚肉巻 & 鹽燒豚肉荔枝卷豚肉包住creamy牛油果,口感層次超正!荔枝卷清甜解膩,配埋豚肉嘅鹹香,好夾! 6️⃣ 札幌赤鯛一夜干魚肉鮮甜結實,燒到外皮香脆,魚油香濃,送酒一流! 7️⃣ 芝士黑醋無花果呢個組合好特別!無花果清甜,配埋芝士同黑醋,酸甜開胃,好有驚喜! 8️⃣ 焦糖糖青蘋果鹅肝多士鵝肝香濃豐腴,配埋焦糖青蘋果,酸甜平衡油膩感,多士脆口,邪惡但超滿足! 9️⃣ 焦糖鰻魚芝士玉子

🔥必食推介🔥

1️⃣ 鹽燒鮮三黃雞腿肉

2️⃣ 汁燒免治難肉軟骨棒(付月見)

3️⃣ 鹽燒A4宮崎和牛

4️⃣ 厚切鹽燒牛舌拖羅

5️⃣ 牛油果豚肉巻 & 鹽燒豚肉荔枝卷

6️⃣ 札幌赤鯛一夜干

魚肉鮮甜結實,燒到外皮香脆,魚油香濃,送酒一流!

7️⃣ 芝士黑醋無花果

8️⃣ 焦糖糖青蘋果鹅肝多士

9️⃣ 焦糖鰻魚芝士玉子燒

玉子燒嫩滑,入面包住鰻魚同芝士,焦糖表面甜甜哋,口感超豐富!

🔟 明太子燒飯團

飯團外脆內軟,明太子鹹香帶微辣,燒到焦香,好食到停唔到口!

🍍甜品時間🍍
蜜糖燒菠蘿

燒到微焦,蜜糖香甜,菠蘿多汁解膩,完美ending!

🍺Sapporo Premium 生啤買一送一

食串燒點可以冇啤酒?呢度嘅Sapporo生啤冰涼順喉,仲要買一送一,抵到爛!

**總結: 燒烤堂嘅串燒款款高質,由肉類到海鮮都燒得恰到好處,調味亦夠心思,加上抵飲生啤,絕對係荃灣宵夜首選!串燒愛好者一定要試!

📍燒烤堂
荃灣川龍街118號百悅坊12樓
#荃灣美食 #日式串燒 #燒烤堂 #香港foodie #宵夜首選
2025-07-05 0 浏览
跟朋友喺荃灣相聚,邊食串燒邊傾下計,我提議去燒烤堂,串燒款式又夠多。環境寬敞舒適,即叫即燒。.串燒款式多多,日泰港川口味多款選擇,飲品有多款日本酒及凍飲,剔完餐牌就叫店員落單。.每枱都有一個小爐暖住啲串燒可以慢慢chill住食冷盤小食🍜胡麻醬稻庭冷烏冬**$38烏冬煙靭,加埋蟹柳,海藻,青瓜及麻醬,口味好清新.🐂牛肉類串燒肉質鮮嫩,牛味濃郁,揀鹽燒最突顯牛味▫️鹽燒A4宮崎和牛**$58▫️鹽燒和牛牛小排**$48▫️中切鹽燒牛舌芯**$28▫️手切新鮮牛胸爽**$22🐥雞肉類燒得好香口,唔會覺得肥膩雞腿根幾特別,又香辣惹味▫️鹽燒雞中翼(兩隻)**$20▫️鹽燒雞軟骨**$18▫️香辣雞腿根**$18🐖豬肉類▫️孜然豚肉芫茜卷**$23芫茜控必點,加埋孜然粉,重口味之選🐑羊肉類▫️秘制燒羊架**$48羊肉添加調味料燒烤,去除羶味,全熟但肉質夠軟腍🦑海鮮類▫️麻辣墨魚鬚**$22▫️蒜蓉燒生蠔(兩隻)**$48▫️浜燒日本活北寄貝**$58▫️蒜香牛油酒煮蜆**$68燒生蠔,大大隻,加蒜蓉增鮮味!浜燒日本活北寄貝,加青葱及燒汁,鮮香味無窮。蒜香牛油酒煮蜆份量足,配上2塊香草蒜蓉包,滋味倍增。🥬蔬菜及甜品▫️鹽燒翠
每枱都有一個小爐暖住啲串燒
可以慢慢chill住食

冷盤小食
🍜胡麻醬稻庭冷烏冬**$38
烏冬煙靭,加埋蟹柳,海藻,青瓜及麻醬,口味好清新
🐂牛肉類串燒
肉質鮮嫩,牛味濃郁,揀鹽燒最突顯牛味
▫️鹽燒A4宮崎和牛**$58
▫️鹽燒和牛牛小排**$48
▫️中切鹽燒牛舌芯**$28
▫️手切新鮮牛胸爽**$22

🐥雞肉類
燒得好香口,唔會覺得肥膩
雞腿根幾特別,又香辣惹味
▫️鹽燒雞中翼(兩隻)**$20
▫️鹽燒雞軟骨**$18
▫️香辣雞腿根**$18

🐖豬肉類
▫️孜然豚肉芫茜卷**$23
芫茜控必點,加埋孜然粉,重口味之選

🐑羊肉類
▫️秘制燒羊架**$48
羊肉添加調味料燒烤,去除羶味,全熟但肉質夠軟腍

🦑海鮮類

▫️鹽燒翠玉瓜**$16
▫️牛油蒜蓉焗金菇**$32
▫️黑糖燒菠蘿**$20
▫️糖不甩燒湯圓**$20
推介黑糖燒菠蘿及糖不甩燒湯圓,前者外皮似冰糖葫蘆的香脆,燒湯圓口感煙靭,不會好甜。

🍸飲品
▫️新鮮百香果烏龍茶**$28
▫️新鮮椰青**$38
清新味蕾,精選呢2款飲品

2025-07-04 0 浏览
愛吃燒烤的朋友們看過來,這次一定要隆重介紹這家燒烤專門店———燒烤堂🔥🥩🍡🍢位於荃灣的燒烤堂,為何讓人吃過讚口不絕念念不忘,食材食物實在高質好吃😋而且有很多款式以前都沒吃過,這裡吃了美食也吃了創意和新鮮感,實在太讚了👍這次點了好多燒烤,一一分享:首先是必吃之選和牛棒(配松露一口飯)$58 這個真的是招牌,一口和牛一口飯,實在太好吃了🤤蒜蓉燒生蠔🦪 2 隻$48 , 燒得好好吃,而且價格適宜🤭秘制燒羊架 🐑$48 喜歡吃羊的每次都點,這裡羊架燒得好孜然豚肉莞茜卷 $22 芫茜控必食,第一次試,愛上了鹽燒豚肉荔枝卷 $22 裹隻荔枝的豚肉也是我最愛手切新鮮牛胸爽$26 油脂分佈太正了,口感爽脆,美食👍明太子燒飯糰🍙$38 是我吃過最香的燒飯糰,外側真的很香脆明太子淮山燒🔥 $26 超級喜歡吃的淮山燒,沒想到有這種做法,太好吃了.再來其他燒物也是我推薦的😋紫蘇雞皮蝦🦐 $48紅蔥油蒜蓉粉絲燒元貝 $58芝士黑醋無花果 $58 好特別口味,必食焦糖鰻魚芝士玉子燒 $28鰻魚炒飯 $58黑糖燒菠蘿 $20.飲品油手調飲品:新鮮百香果烏龍茶$28 清新解膩好喝椰青 $38 新鮮就是足夠的好👍
這次點了好多燒烤,一一分享:
首先是必吃之選
飲品油手調飲品:
新鮮百香果烏龍茶$28 清新解膩好喝
椰青 $38 新鮮就是足夠的好👍
2025-06-25
今日帶咗屋企人去咗荃灣「燒烤堂」開餐,作為一個精打細算嘅師奶,揀餐廳梗係要考慮埋性價比同交通方便程度。呢間「燒烤堂」呢,位置真係幾唔錯,對於我哋呢啲家庭客嚟講,交通分數係高嘅👍。入到去,環境比想像中闊落,唔會好迫,坐得舒服。餐牌選擇都幾多,花多眼亂,不過都係好事,證明有心做。我哋主力試咗佢啲串燒,畢竟叫得「燒烤堂」,燒物應該係招牌。其中幾款真係值得推薦:鹽燒A4宮崎和牛🥩,肉質細膩,油脂分佈均勻,燒完之後入口即溶,牛味濃郁得嚟又唔會膩口,係上品。鹽燒三黃雞腿肉🍗都好出色,雞肉鮮嫩多汁,外皮燒到微焦香脆,簡單嘅鹽燒反而更能突顯食材本身嘅鮮味。仲有款比較特別嘅孜然豚肉莞茜卷🌿,豚肉卷住新鮮莞茜,配埋孜然嘅香氣,口感清新得嚟又有層次感,係估唔到嘅驚喜組合。另外,鹽燒黃花魚🐟都做得好好,魚肉結實嫩滑,燒得恰到好處,無過熟,保持到魚本身嘅鮮甜。雖然係日式串燒店,但亦有啲 fusion 菜式,例如牛油果豚肉卷🥑,牛油果嘅creamy同豚肉配搭幾得意,味道都幾協調。整體嚟講,食物質素都維持喺高水平,份量亦適中,唔會話食幾串就飽到滯。講到服務,店員都幾有禮貌,上菜速度都快,服務細心。埋單嘅時候,以呢個

埋單嘅時候,以呢個質素同份量嚟講,價錢都算合理,唔會話食到肉赤。性價比嚟講,我覺得係中上水平,值得再訪。
下次可以再試吓佢其他串燒同埋小食,睇吓仲有咩新發現😋
試食活動
Weekend嚟荃灣搵食,呢間燒烤堂樓上舖環境寬敞舒服,見到周圍唔少都係約朋友,或者一家大細嚟。菜式選擇夠晒多元,各種串燒、澱粉主食、甜品、酒類樣樣有,每枱都有個小爐用嚟保溫,就算傾多幾句先食都唔怕啲串燒凍咗,啱晒同朋友慢慢chill😋🍳 焦糖鰻魚玉子燒 $28原來玉子同鰻魚可以咁夾!而且玉子面頭薄薄一層嘅焦糖,咬落甜甜哋脆脆哋,入面嘅蛋煎得好滑,包住鰻魚超香,一啖就有多種享受👍🏻👍🏻👍🏻🍭豚肉節瓜波板糖 $38見到openrice好多人都嗌呢個,一於試試佢!每層都做到好薄好貼,好犀利!咬落口感超好,仲可以點埋生蛋,食落更香更滑🤤 推介‼️🥩和牛棒配松露一口飯 $58和牛棒正常發揮,我個人反而覺得個飯好好食,松露香撲鼻,仲有啲芝士碎同蛋撈埋,一啖和牛一啖飯,最後一粒都無淨,好滿足。🍢 鹽燒豚肉荔枝卷 $22 /🍎 豚肉日本蘋果卷 $24豚肉包住荔枝,入口鹹甜交錯,超多汁!至於蘋果,雖然汁水無咁多,但同樣清爽解膩,好食!🥄紅蔥油蒜蓉粉絲燒元貝 $58元貝夠大粒,粉絲吸晒汁,食落好鮮味!🍗明太子雞腿肉 $28雞腿肉鋪滿明太子醬,濃郁鹹香一流!今次嗌嘅其他菜式:手切新鮮牛胸爽 $26蜜糖燒芋頭

🍳 焦糖鰻魚玉子燒 $28

🍭豚肉節瓜波板糖 $38
豚肉節瓜波板糖

🥩和牛棒配松露一口飯 $58
和牛棒(配松露一口飯)

🍢 鹽燒豚肉荔枝卷 $22 /🍎 豚肉日本蘋果卷 $24

🥄紅蔥油蒜蓉粉絲燒元貝 $58
元貝夠大粒,粉絲吸晒汁,食落好鮮味!
紅蔥油蒜蓉粉絲燒元貝

🍗明太子雞腿肉 $28
雞腿肉鋪滿明太子醬,濃郁鹹香一流!

今次嗌嘅其他菜式:
秘製燒羊架
焦糖青蘋果鵝肝多士

飲品
🍹 荔枝Mojito(無酒精)$32
佢特別在於加咗荔枝,比起一般嘅Mojito多咗啲甜味,薄荷、荔枝、梳打組合,清新解膩,好啱邊食串燒邊飲!

🍓草莓醉雪山 $58
士多啤梨味沙冰飲落好濃,好啱飲得偏甜嘅朋友,賣相打卡一流!

📍燒烤堂 (荃灣)
地址:荃灣川龍街118號百悅坊12樓

豚肉節瓜波板糖
和牛棒(配松露一口飯)
紅蔥油蒜蓉粉絲燒元貝
秘製燒羊架
焦糖青蘋果鵝肝多士
2025-07-02 0 浏览
串燒之旅 🍢最近我到了一間串燒店,真係俾我嘗試到好多驚喜嘅美味!每一串嘢食都充滿創意,令人意猶未盡。其中,豚肉卷鵪鶉蛋真係一絕!豚肉外層香脆,裡面包著嫩滑嘅鵪鶉蛋,咬開時那種濃郁的蛋黃流出,口感層次分明,令人驚喜不已。🥚✨另外,鵝肝青蘋果多士亦是值得一試的佳品。鵝肝嘅細膩與青蘋果的清新酸甜完美結合,令整體味道變得豐富而不油膩,搭配脆口的多士,簡直係一種享受!🍏🍞至於魷魚鬚,烤得剛剛好,外脆內嫩,咬下去有彈性,配上特製的醬汁,簡直令人食指大動。而雞軟骨則帶來一種愉悅的口感,咬下去嘅時候,彈牙得令人心情愉快。😋🥢不過,雞腎同牛舌就比較小塊,唔夠咬口,可能對於喜歡大口吃肉嘅食客來說,會有點失望。😕但幸好其他嘢食都補回了這一點,尤其是節瓜豚肉卷,清新的節瓜搭配豚肉,既健康又好味,令人心情大好!🥒🥓總括來講,這次的串燒之旅非常滿意,無論是味道還是創意都讓我驚喜連連。下次一定會再來,期待再發掘更多美味!🎉
串燒之旅 🍢

2025-07-02 0 浏览
#每個月都要食燒烤堂🥰My top 3優質食堂,姐姐服務亦都好到位~每次見到搭配柔和的燈光和舒適的座椅,讓人感到放鬆。牆面上掛著一些精緻的藝術品,為用餐環境增添了不少情調。這裡的燒烤菜單選擇好多,而且成日都有新款推出,特別是明太子雞腿肉,鮮嫩多汁,搭配濃郁的明太子醬,好正🙌🏻鹽燒A4宮崎和牛嫩滑的口感讓人驚艷,值得一試。而鹽燒和牛牛小排和韓式燒惹味牛肋肉同樣令人印象深刻,各具特色,風味各異。在這裡,厚切鹽燒牛舌拖羅和中切鹽燒牛舌芯我哋每次都會食秘制燒羊架和韓燒泡菜五花腩的組合,口感層次,為味蕾帶來驚喜。呢度嘅腸細得好乾淨,七味汁燒豬大腸和泰式豬頸肉燒得香氣四溢獨特的豚肉韭菜花卷和雞皮墨魚滑又係每次必食牛油蜜糖日本蕃薯條的甜味與鹹香令人舔舔脷餐廳燒烤堂的環境和菜品都令食肉獸們滿意四個咁多間呢間真係唔錯
#每個月都要食燒烤堂🥰

在這裡,厚切鹽燒牛舌拖羅和中切鹽燒牛舌芯我哋每次都會食

呢度嘅腸細得好乾淨,七味汁燒豬大腸和泰式豬頸肉燒得香氣四溢

獨特的豚肉韭菜花卷和雞皮墨魚滑

又係每次必食牛油蜜糖日本蕃薯條的甜味與鹹香令人舔舔脷

餐廳燒烤堂的環境和菜品都令食肉獸們滿意

四個咁多間呢間真係唔錯
2025-06-26
2025-07-02 0 浏览
好耐冇食串燒啦😋燒烤堂真係好抵食,你見我咩都叫兩串先就知👍🏻冇見一排,新出左免治和牛棒🐮肉質緊實,味道濃郁❤️‍🔥必食!!!第一次食鹽燒淮山同芥蘭頭,原來新鮮淮山係爽爽地嘅🤣口感又幾正;而芥蘭頭就非常清新脆嫩,輕輕用鹽調味已經好夠另外仲叫左個鰻魚炒飯,米飯粒粒分明,以60蚊都唔洗黎講,鰻魚份量都幾多😋味道鮮美,真係一碗令人驚喜的炒飯!🍚🐟我同呀哥都係食肉獸❤️‍🔥 和牛牛小排、A4宮崎和牛 、厚切鹽燒牛舌拖羅都係我地嘅最愛!每串都係滿滿嘅牛脂香😍特別係牛舌拖羅!肉質厚實,咬落去肉汁四溢,仲要係好爽口🥹而最得我家姐歡心嘅就係鹽燒豚肉莞茜卷,豬肉燒到香脆,莞茜味勁濃😂中意莞茜嘅朋友真心必食 我地叫左青檸菠蘿梳打,夠清爽,夠鋸,同串燒好夾!🍹🍋

每串都係滿滿嘅牛脂香😍
特別係牛舌拖羅!肉質厚實,咬落去肉汁四溢,仲要係好爽口🥹

我地叫左青檸菠蘿梳打,夠清爽,夠鋸,同串燒好夾!🍹🍋

• 鹽燒A4宮崎和牛
  • 鰻魚炒飯