2021-04-25 99 浏览
呢間銅鑼灣地帶一直好岀名,平民價錢而且豬扒岀色🐷🤤今次開係長沙灣真係好興奮🤩餐廳同總店一樣,味道水準所有都依舊👍🏻咖哩袐製豬扒飯配咖哩汁 $64加$10配煎蛋係底🥚配蛋一流,滑蛋感覺🤩蛋香味好match😝豬扒大過我隻手✋佈滿曬成個碗,真係好抵食而且炸皮超薄🤩,肉比例高,肉質不是太肥,但又不會乾爭爭🐷☺️炸得好好食😋,就算去皮食,肉一樣好入味👍🏻豬扒係必食推介啊😆咖哩汁裏有少量薯仔🥔咖哩汁好濃,偏港色口味少少,配飯好正😇肉燥滷蛋飯所有飯類都可以轉幼麵或粗麵蛋有一隻切半分開,加2片黃瓜片、炸香蒜和葱花滷肉味濃,其實配飯應該更好食😋滷肉偏肥少少,咁樣油膩更多會令味道更好酥炸鳳尾蝦🍤3隻 $28

餐廳同總店一樣,味道水準所有都依舊👍🏻

咖哩袐製豬扒飯配咖哩汁 $64
加$10配煎蛋係底🥚

配蛋一流,滑蛋感覺🤩蛋香味好match😝

豬扒大過我隻手✋佈滿曬成個碗,真係好抵食

咖哩汁裏有少量薯仔🥔
咖哩汁好濃,偏港色口味少少,配飯好正😇

肉燥滷蛋飯
所有飯類都可以轉幼麵或粗麵
蛋有一隻切半分開,加2片黃瓜片、炸香蒜和葱花

滷肉味濃,其實配飯應該更好食😋
滷肉偏肥少少,咁樣油膩更多會令味道更好

酥炸鳳尾蝦🍤3隻 $28
2021-04-25 94 浏览
想好似《飛天少女豬事丁》咁變身好易㗎咋,食多啲食好啲就得㗎喇!大胃一直都邁向緊變身嘅進程,今次都絕不偷懶,以形補形,食呢間專食豬肉嘅台灣飯堂呢度嘅蔥油豬扒飯係招牌,要變身嘅大胃當然唔執輸食佢,咬落豬扒脆到不得之了,可以索索聲真係好驚奇但裡面嫩爽兼備,質感一流,用大量嘅蔥油撈飯送豬肉,好食到唔知發生咩事唔想再食一哥,就食佢嘅煎蛋焗豬扒飯,粒蛋已經引死人,篤爆佢再撈汁撈飯,食落幾香青椒味焗嘅豬扒仍不失脆度,內外都是豬,風韻依然呢間嘅炸物做得好出色,炸蝦亦爽脆非常,點埋滿滿蟹籽嘅沙律醬,好味到生蝦咁跳,作為飯前小食真不錯食炸嘢最啱飲返罐可樂胃民要調理身體,亦有生薑茶選擇咁食法,睇嚟大胃好難變返(袖)珍身

蔥油豬扒飯

煎蛋焗豬扒飯

焗嘅豬扒仍不失脆度,內外都是豬,風韻依然

酥炸鳳尾蝦3件

Coke Zero

食炸嘢最啱飲返罐可樂

蜂蜜生薑茶

胃民要調理身體,亦有生薑茶選擇

咁食法,睇嚟大胃好難變返(袖)珍身
2021-04-24
蔥油豬扒飯
煎蛋焗豬扒飯
酥炸鳳尾蝦3件
1K
2021-04-24 65 浏览
聽過炊豕店既大名好耐啦!!亦都成日經過銅鑼灣店, 但係每次想食都比佢條人龍嚇走~~ 近來發現佢竟然係長沙灣有新店!!趁未係好多人知拿拿臨去試下! 新店樓底幾高, 加上光猛整潔, 具空間感。唔洗問第一次黎一定係食豬扒蔥油豬扒粗麵 $64飯可以轉粗麵或幼麵, 岩哂中意食麵既我, 仲要係蔥油汁撈粗, 未食已期待! 炸豬扒幾乎cover哂成個配, 再加上大堆蔥油, 見到都口水流~~~ 豬扒大塊厚身, 岩岩炸起熱辣辣, 外層唔會好厚咬落好鬆脆, 豬扒肉質仲保持到JUICY易咬, 又香口又好味! 蔥油份量夠哂撈成碗麵, 啖啖都係香噴噴蔥油, 中意食辣既我仲加左D辣椒油, 正!秘製豬扒飯 (咖喱汁) $64朋友既咖哩汁係另上, 依個小細節好緊要因為唔會整淋塊豬扒, 仍可以食到卜卜脆豬扒! 咖喱汁味道就係日式咖哩甜甜既味, 質感尚算濃厚亦幾香, 朋友撈飯話好食, 我自己口味就中意蔥油多D~~ 另外仲加左錢要厚餐肉同煎蛋, 厚餐肉正呀切到少少焦香又夠厚, 我都忍唔住搶左佢半塊黎食加配飲品既話都幾抵我地就加左$10要豆漿, 如果加汽水只係$6, 分分鐘平過7仔。賣單人均$80, 真係好味又抵食~~

唔洗問第一次黎一定係食豬扒
蔥油豬扒粗麵 $64

秘製豬扒飯 (咖喱汁) $64

2021-04-23 91 浏览
<<Daily 豬仔為食記🐖>> 黎開長沙灣呢頭翻工,見到呢到間新鋪,食吉列豬扒,好似好正咁,又有我中意嘅肉燥!即刻同朋友想試下正唔正。之後睇翻,原來港島都有分店,但一路都未真係試過,未見過,我呢啲北區人😂😂孤陋寡聞!不過,試完先知道開咁多分店唔係冇原因。🥳🥳🔥🔥🤩一黎到,就知呢度應該係新分店開張,環境好靚,整理,室內設計好有cafe嘅感覺,🥳🔥🍀一黎到真係估唔到呢度係台式餐廳,🌱好啱帶伴侶或者好朋友黎打卡。又有復古味,好有特色!地磚竟然係冰室個啲😍好懷念!🥳小食方面,叫左個唐酥雞,同日式唐揚炸好似,炸得好鬆脆,又夠大份,同朋友兩個share完已經飽晒,再加埋個有蟹籽嘅沙律醬,味道十分好!小食價錢又唔貴,朋友都話味道,價錢,份量都好驚喜,下次會想黎多幾次試下其他小食。之後我地分別嗌左兩個炸吉列豬扒飯,一個就試肉燥汁,另一個就咖哩汁!😋😋兩碗嘅炸豬扒都超大份,塊面咁大,外皮酥脆,內裡q彈有肉汁,又夠嫩,果然係主打炸豬扒!因為份量真係超大,推薦食肉獸試下!😂😂🥳係挑戰!😍而兩個汁都好好味,肉燥就偏台式,咖哩就偏日式!個人比較鍾意肉燥汁,口感同醬料都一流,好有
<<Daily 豬仔為食記🐖>>

又有復古味,好有特色!地磚竟然係冰室個啲😍好懷念!🥳

而兩個汁都好好味,肉燥就偏台式,咖哩就偏日式!

個人比較鍾意肉燥汁,口感同醬料都一流,好有台式風味,又有肉粒口感,有甜味,又多惹味,比起唔少台式連鎖店都優勝,食完即刻想黎多碗。😛😎

想特別讚下,呢度服務周到,食物等待時間唔算太耐,下次係MCL睇戲會再黎呢度食!

同埋呢到真係好抵食,性價比一流🥰🤩每次經過長沙灣,都可以無限再食!🤩👍🏼
2021-04-23 47 浏览
炊豕飯呢間舖頭最近開咗新分店裝修風格都係比較chill望落感覺好舒服除咗有室內位置之外亦提供室外位置餐廳主打食豬另外配有唔同嘅小食以價錢來講都相當合理肉燥凍豆腐賣相好靚上面仲放咗好多木魚碎調味方面除咗肉燥汁之外,仲有好多嘅蔥花同埋蒜頭做調味做開胃前菜確實唔錯酥炸鳳尾蝦炸得非常之香脆可口炸蝦唔會過分油溢,相對較為乾身配埋個沙律醬,味道唔錯唐揚炸雞份量都幾多但始終舖頭主打豬,同雞相對起嚟豬會比較出色秘製豬扒飯配肉燥汁加追午餐肉同多飯個飯分量超多,由於之前有食過嘅經驗所以今次都係嗌一個飯,加底share, 先可以留肚食多啲其他嘢配菜嘅份量非常之多,肉燥汁就充滿喺個白飯入邊豬扒同午餐肉都炸得非常之好食但成餐全部都係炸嘢都真係好有罪惡感熱蜂蜜生薑茶味道幾好中和一下都唔錯

炊豕飯呢間舖頭最近開咗新分店
裝修風格都係比較chill
望落感覺好舒服
除咗有室內位置之外亦提供室外位置

餐廳主打食豬
另外配有唔同嘅小食

以價錢來講都相當合理

賣相好靚上面仲放咗好多木魚碎
調味方面除咗肉燥汁之外,仲有好多嘅蔥花同埋蒜頭做調味
做開胃前菜確實唔錯

酥炸鳳尾蝦炸得非常之香脆可口
炸蝦唔會過分油溢,相對較為乾身
配埋個沙律醬,味道唔錯

唐揚炸雞份量都幾多
但始終舖頭主打豬,同雞相對起嚟
豬會比較出色

秘製豬扒飯配肉燥汁加追午餐肉同多飯
個飯分量超多,由於之前有食過嘅經驗
配菜嘅份量非常之多,肉燥汁就充滿喺個白飯入邊
豬扒同午餐肉都炸得非常之好食
但成餐全部都係炸嘢都真係好有罪惡感

熱蜂蜜生薑茶味道幾好
中和一下都唔錯
2021-04-22
  • 秘製豬扒飯配肉燥汁
  • 肉燥凍豆腐
2021-04-20 34 浏览
之前已經食過好多次元祖店,好開心終於九龍友都可以食到啦如果兩個人去的話我通常會一個點豬扒飯,一個就點下其他因為佢個蔥油秘製豬扒飯$64,塊豬扒超巨型,兩個人少食多滋味另外就點左個沖繩豬軟骨飯$64,d肉好入味好淋,仲有白蘿蔔,唔想食炸野嘅朋友都可以選擇我仲好貪心咁加多左$10 配多塊厚午餐肉,唔會好咸,想過下癮可以一試想食返d菜減輕罪惡感嘅話,可以點返個涼拌大豆芽 $22~好清爽輕輕的麻油香,好好味 !
之前已經食過好多次元祖店,好開心終於九龍友都可以食到啦

如果兩個人去的話我通常會一個點豬扒飯,一個就點下其他

想食返d菜減輕罪惡感嘅話,可以點返個涼拌大豆芽 $22~

好清爽輕輕的麻油香,好好味 !
2021-04-19 33 浏览
喺長沙灣睇完戲,想搵吓好嘢食!點知轉過彎就見到呢間新開張專食嘅豬扒餐廳,好似幾吸引咁😂望真啲,原來係之前已經食過幾次嘅舖頭😂新開張,門面、餐廳佈置都吸睛😂仲要以為搵到新餐廳😂😂睇餐牌都唔使諗啦!一定係食過蔥油炸豬扒!啲豬扒多到成座山咁!再配埋啲蔥油撈飯,超級正!雖然好邪惡😈但係我都忍唔住再加埋塊厚切餐肉😈朋友就叫咗個新出既*大阪燒豬扒飯*原來係炸豬扒配大阪燒汁😂 啲汁好開胃!呢度啲豬扒真係非常之有質素!唔會好似出邊嗰啲舖頭咁揸流攤!啲粉吾會大塊過豬扒!Cp值得高!其實快豬扒真係太大塊喇!我淨係食兩小件就已經夠我配飯有餘!呢間舖頭都係以舊非常之抵食😋😋,
喺長沙灣睇完戲,想搵吓好嘢食!
點知轉過彎就見到呢間新開張專食嘅豬扒餐廳,好似幾吸引咁😂
望真啲,原來係之前已經食過幾次嘅舖頭😂
新開張,門面、餐廳佈置都吸睛😂仲要以為搵到新餐廳😂😂
朋友就叫咗個新出既*大阪燒豬扒飯*
原來係炸豬扒配大阪燒汁😂 啲汁好開胃!
呢間舖頭都係以舊非常之抵食😋😋,
2021-04-19 31 浏览
位於長沙灣與荔枝角之間近MCL 戲院附近估唔到炊豕店會打入工廠區趁佢新開張人比較少,盡快試下先 炊豕店係以炸豬扒為特色既店,店佈置張貼大大隻豬既圖,座位都好闊落舒適餐牌簡單易明,以寫紙仔形式落單,價錢清楚顯示。涼拌大豆芽 ($22)帶有微微酸味,相當開胃。而且大豆芽好爽脆,夾埋豬扒食有解膩作用份量足夠價錢都便宜蔥油豬扒配白飯加抄蛋 ($74)一黎到好有驚喜!炸豬扒好大舊同蔥油好香同多當咬落去係”卡卡卡”既聲音,炸得好酥脆,麵衣都好薄肉味都好濃郁,又保持濕潤另外加左炒蛋,有陣陣蛋香及鋪滿飯面秘制豬扒粗麵配咖哩汁 ($64)除咗蔥油外,有幾款汁揀選。今次先試試粗麵同咖哩汁。咖哩汁另外上,以免浸軟炸豬排味道偏向日式帶點甜味,內有薯仔都好入味食完之後相當滿足,下次會試埋其他叉燒豬軟骨都好似好吸引
位於長沙灣與荔枝角之間近MCL 戲院附近
估唔到炊豕店會打入工廠區

趁佢新開張人比較少,盡快試下先

餐牌簡單易明,以寫紙仔形式落單,價錢清楚顯示。

涼拌大豆芽 ($22)
份量足夠價錢都便宜

蔥油豬扒配白飯加抄蛋 ($74)
一黎到好有驚喜!炸豬扒好大舊同蔥油好香同多
當咬落去係”卡卡卡”既聲音,炸得好酥脆,麵衣都好薄

肉味都好濃郁,又保持濕潤
另外加左炒蛋,有陣陣蛋香及鋪滿飯面

秘制豬扒粗麵配咖哩汁 ($64)
除咗蔥油外,有幾款汁揀選。今次先試試粗麵同咖哩汁。
咖哩汁另外上,以免浸軟炸豬排
味道偏向日式帶點甜味,內有薯仔都好入味

食完之後相當滿足,下次會試埋其他
叉燒豬軟骨都好似好吸引

2021-04-18 25 浏览
疫情關係有一段時間都冇出街食飯,原來長沙灣呢頭開咗好多新嘅餐廳!呢間餐廳門面同裝修都幾簡單又清新,仲有戶外嘅座位添,可以俾人有多啲選擇,唔錯~不過最特別嘅地方就係個名好難讀😂所以餐廳都好細心,喺每一張點餐紙上面介紹咗讀音🤣餐廳主打炸豬扒(由餐廳名都略知一二),餐牌上選擇唔算多,有幾款都係同炸豬扒有關。如果唔想食熱氣嘢,餐廳都有話梅豬手等等嘅其他選擇。-既然餐廳主打炸豬扒,我哋決定揀佢推介嘅葱油炸豬扒飯,再揀一個比較特別嘅大阪燒豬扒撈麵。餐牌上有得另加食物,我哋就揀埋十分邪惡嘅厚切午餐肉,同埋加配咗罐裝飲品😋好快食物就上枱!份量好多,個碗只係啱啱好裝得哂!厚切午餐肉真係好厚,咬落口感十足。葱油炸豬扒飯:豬扒外皮香脆,厚薄適中。豬扒有肉汁,夠juicy,肉味香濃。餐廳推介嘅葱油,足料又惹味,非常送飯!大阪燒炸豬扒撈面:有驚喜!午餐肉唔洗多講,大阪燒醬汁估唔到同炸豬扒咁夾!食落同真係食緊大阪燒冇分別,木魚碎撈埋醬汁,係大阪燒嘅味道。不過配上豬扒嘅口感,真係估佢唔到咁好味!撈麵喺個咁多食物嘅碗入面好難撈😂所以下次可以叫店員俾多隻碟,或者都係叫返飯送咁好味嘅豬扒😂

葱油炸豬扒飯:

大阪燒炸豬扒撈面:

2021-04-17 38 浏览
今日同朋友黎到長沙灣新開張既炊豕店之前都有係銅鑼灣食過呢間炸豬扒店 食過好好食 所以知道佢係長沙灣開左分店就約埋朋友去試下😍我地係五點幾左右既時間去到, 當時等左一陣就可以入座 唔洗排太耐, 我地一行到門口已經比簡潔既裝修吸引左 行到入餐廳入面 門口位係收銀位置 左右兩邊就放左枱櫈 每張枱都有足夠既空間 坐得好舒服 唔會有迫既感覺.本身好鐘意食咖哩 黎到呢到緊係要叫個秘制豬扒飯(咖哩汁)塊炸豬扒係可以大到遮哂成碗飯咁制 最貼心既係佢地會預先將炸豬扒切件 食個陣唔洗自己在切! 炸豬扒好有肉香 食落仲好軟熟 另外咖哩汁就比較似日式咖哩汁 完全唔辣 怕辣既朋友都可以食到另外左個招牌蔥油豬扒飯都係大大塊 外脆內軟 蔥油又多又香! Keep一直既水準
今日同朋友黎到長沙灣新開張既炊豕店

本身好鐘意食咖哩 黎到呢到緊係要叫個秘制豬扒飯(咖哩汁)

另外左個招牌蔥油豬扒飯
都係大大塊 外脆內軟 蔥油又多又香! Keep一直既水準
2021-04-11 90 浏览
長沙灣最近開咗好多人氣餐廳。聽咗呢間餐多耐,今日終於有機會試下佢。餐廳裝修幾靚,好有cafe 既感覺,仲有戶外位置。雖然佢主打食豬,但佢menu 都有唔同款式既豬俾大家簡。仲要有得簡配飯或粗幼麵。佢啲主食大概都係$5x-$6x秘製豬扒配肉燥汁上枱果陣都有嘩一聲,佢真係好多豬扒同件件都好厚身。佢既份量男仔一定夠,細食少少既女仔會建議少飯。🤣 豬扒既炸粉唔算厚,出面炸到脆卜卜,入面做到幾軟熟。而個肉燥都肥瘦適中,佢係味道偏甜既肉燥。呢個值得推介! 蔥油豬扒配粗麵豬份量一樣咁多同咁出色。本身個豬扒都香口,再加埋蔥油,味道十分豐富。佢蔥油既份量都係好多,多咗既我用黎撈麵食,正。唐揚炸雞佢一份有五件,佢既炸物果然出色,不論主食既炸豬扒定小食,都係炸到脆卜卜,夠熱同入而既肉都煮得啱啱好唔會太老。

秘製豬扒配肉燥汁

蔥油豬扒配粗麵

唐揚炸雞
  • 秘製豬扒配肉燥汁
2021-04-11 1588 浏览
最近有個朋友轉咗工,而家喺荔枝角返工,於是今日就攀山涉水過咗去荔枝角搵佢食飯傾吓偈,大家對嗰頭都唔太熟悉,誤打誤撞就入咗去呢間炊豕店。入面嘅座位相對地算寬敞,裝修亦不花巧,牆上面就標明呢度係主打食豬嘅菜式。主打都係食豬扒,定位清晰,好適合呢區返工嘅上班族嚟幫襯。點餐紙上見到有一款叫大阪燒豬扒飯,一於就揀呢款。豬扒上充滿大阪燒醬汁同埋木魚絲,充滿大阪風味,另外加$10加配厚切午餐肉。呢度嘅豬扒果然名不虛傳,豬扒屬於厚身豬扒,表面炸得外脆而肉質內軟,而且都好大件,真係足以餸晒成碗白飯。而加配嘅厚切午餐肉亦絕不欺場,目測超過1cm厚,而且係屬於中上質素嘅午餐肉,所以都值得加配。雖然呢度主打豬扒,但都想試埋其他嘢,所以令一份餐就揀咗要豬軟骨,諗住豬軟骨有汁,所以就揀咗配粗麵,果然呢個配搭真係冇得輸,而且仲有蓮藕、蘿蔔、蔬菜等配菜,非常豐富!習慣點都叫返個小食,就清清地揀個肉燥凍豆腐,上面同樣地加咗大量木魚絲,配合肉燥醬汁,食起上嚟就唔會太寡。埋單時發現有九折,原來依家係新張期間,堂食全單有九折,優惠唔知幾時完,要趁未完嘅時候再嚟過。
主打都係食豬扒,定位清晰,好適合呢區返工嘅上班族嚟幫襯。
大阪燒豬扒飯
沖繩豬軟骨撈粗
大阪燒豬扒飯
2021-04-09 52 浏览
今日喺長沙灣做完嘢,食個lunch,見到有間舖頭新開咗,原來係我以前喺中環同銅鑼灣都食過嘅一間餐廳,我覺得佢啲豬軟骨飯同埋蔥油飯都幾好味,所以諗住回味一下。入到去呢間餐廳都幾光猛,而且裝修都幾靚,有少少台灣同埋香港嘅味道,我今次叫咗炸豬扒蔥油撈粗加滑蛋,無叫飯,試吓口感係點樣。一上到嚟,佢嘅蔥油真係爆多,岩曬我呢d蔥油fans,佢嘅炸豬扒都炸得下幾好,炸到金黃色炸粉唔多而且入邊啲肉都幾多同埋都幾多塊,同埋加咗滑蛋令到個飯更容易撈麵,佢個面又真係海量咁多,加上好爽口,我自己加咗啲辣油撈埋d蔥油落去食好正,配埋個coke,Zero食真係好爽,好滿足。整體來講,裝修係有d台灣風味,但食物保持左香港炸豬扒、蔥油同埋撈粗既特色,幾正!

2021-04-08 52 浏览
呢間小店早就喺銅鑼灣食過了,估唔到而家長沙灣都開咗分店,長沙灣居民有福了!長沙灣小店裝修清新簡約,除咗有室內座位,仲有室外座位添👏🏻👏🏻👏🏻呢度最出名就係食豬扒,有多款豬扒飯可選擇,今日我哋就試咗最具人氣嘅「蔥油豬扒飯」和 「沖繩豬軟骨飯」!先講豬扒,顏色金黃色,香脆可口,肉質鮮嫩,又夠juicy ,炸得啱啱好,唔會太乾身!再加埋秘製蔥油一齊食別有一番風味,送白飯一流!沖繩豬軟骨飯,份量非常多,有大大件三至四舊豬軟骨,肉質好腍身,又夠入味,食到舔舔脷👍🏻👍🏻加咗一隻滷水蛋,醃得夠入味,蛋黃又夠香叫咗杯蜂蜜柚子茶,好香陣陣嘅柚子味,夠晒清甜!今晚兩個人埋單$150,大大碗飯,夠晒飽肚,都幾抵食!

加咗一隻滷水蛋,醃得夠入味,蛋黃又夠香

叫咗杯蜂蜜柚子茶,好香陣陣嘅柚子味,夠晒清甜!

今晚兩個人埋單$150,大大碗飯,夠晒飽肚,都幾抵食!
2021-04-05 75 浏览
平時行街都間中會見到呢間「炊豕店」,估唔到而家係長沙灣開左新分店!即刻要試下!雖然「炊豕」呢兩隻字都唔識讀,但唔知點解一見到就覺得係食豬,果然無估錯!主打豬肉豬扒既餐廳,第一次黎食緊係要叫個招牌啦!呢個係朋友叫既秘製豬扒飯(肉燥汁),成塊豬扒有塊面咁大,仲要炸到脆卜卜,勁香!我就叫左蔥油豬扒飯加肉燥汁,唔係好睇得出有咩唔同,豬扒同樣大大塊。豬扒好厚,肉質軟身,好香豬既味道,不過炸得太脆,如果就咁食有少少熱氣同乾身。好彩叫左個肉燥汁,勁大碗,入面仲要勁足料,全部都係啖啖肥豬肉,肉燥汁名晒咸,配飯一流。淋上脆卜卜既炸豬扒同樣match,唔會整到豬扒淋晒,反而啲炸粉無咁介口,令份炸肉排提升到另一層次!超高汁!

主打豬肉豬扒既餐廳,第一次黎食緊係要叫個招牌啦!