2019-07-21 83 浏览
2年前經朋友介紹食過炸豬扒,當年以高質性價比令我對呢間餐廳留下深刻印象。經過2年後重遊小店,店內外仍然人流滿滿。點餐紙依舊,價錢亦無上漲得過高。必點秘製豬扒飯同朋各一碗咖哩汁及肉燥汁再加配芝麻炸雞翼做小食。豬扒即叫即炸,保持大碗飯形式整塊豬扒蓋過飯面。外層炸皮鬆脆又薄身,咬落唔會太油膩。肉燥汁混和係飯內味道唔會過咸內裏帶少少肥肉更香濃。咖哩汁帶椰香味加上內裏薯仔夠淋,淨咖哩汁送飯已經夠晒。芝麻炸雞翼炸得酥脆連雞翼尖上,灑上少少芝麻同辣椒粉食落少少辣。

肉燥汁混和係飯內味道唔會過咸內裏帶少少肥肉更香濃。

咖哩汁帶椰香味加上內裏薯仔夠淋,淨咖哩汁送飯已經夠晒。

• 秘製豬扒飯
2019-07-20 70 浏览
今日見有多少少時間,就行遠d 去試食openrice 排名好高既小店。我地12:45行到去,已經見到一條長龍,但係見到d人食既野咁吸引,就決定排一排。排左唔係好耐就可以入去。我地未入去已經叫左野食,所以野食都好快到。我地叫左 一個豬排飯同一個豬軟骨撈麵。塊豬排真係超大塊,加上又岩岩炸起,好好食。 我返宜推薦佢個撈麵,真係超級好食佢既汁加上d豬油撈麵,真係食唔停口,加上佢既豬軟骨好入味,我覺得整呢個麵既功夫仲多過個豬排飯,大家黎到一定要試呀!

2019-07-20 205 浏览
炊豕店早在舊舖禮頓道的時候,已經有吃那時候的炊豕店,是飯堂級別的一星期,最少都會吃2-3次隨著辦公室的搬遷,也就没有炊豕店而炊豕店也搬舖了有緣路過,就進店吃一餐餐牌,比以前舊舖豐富很多,記得以前只有豬扒和午餐肉,只有肉燥汁,跟飯或麵炸豬扒,不薄不厚,是適中的大小,算是帶點嫩唯獨是豬扒還是粉紅色的如果,這是伊比利亞黑毛豬,是十分安全的可惜,這不是伊比利亞黑毛豬有一半的豬扒,都不敢吃下去有問過店員,她說是這樣的記得,舊舖的時候並非這樣的所以說,凡食肆搬遷或裝修,必會水準下降,價格提升這是定律
炊豕店
早在舊舖禮頓道的時候,已經有吃
那時候的炊豕店,是飯堂級別的
一星期,最少都會吃2-3次
隨著辦公室的搬遷,也就没有炊豕店
而炊豕店也搬舖了
有緣路過,就進店吃一餐
炸豬扒,不薄不厚,是適中的大小,算是帶點嫩
唯獨是豬扒還是粉紅色的
如果,這是伊比利亞黑毛豬,是十分安全的
可惜,這不是伊比利亞黑毛豬
有一半的豬扒,都不敢吃下去
有問過店員,她說是這樣的
記得,舊舖的時候並非這樣的
所以說,凡食肆搬遷或裝修,必會水準下降,價格提升

這是定律
2019-07-19 643 浏览
邊個話銅鑼灣淨係得貴野食?其實銅鑼灣除咗大商場入面嘅食肆街巷入面都有林林總總嘅小店今日我就去咗試依間係加路連山道嘅豬扒店其實之前都成日經過炊豕店依間小店 但每次都好多人排隊 今日我下定決心一收工就衝過黎食 果然 排咗五分鐘就有得入座lu^^佢地無一本本嘅餐牌 都係用紙✅✅✅落單雖然黎之前係openrice都見到啲人話塊豬扒好大但佢上嗰刻我都有俾佢嘅份量shock到😂因為真係超級大塊 大約係兩隻手咁大🖐🏻🖐🏻我地叫咗葱油豬扒飯 佢地嘅秘製醬汁送飯真係無得頂我同母親大人share一碗都每人分到咁大碗可想而知係有幾大份!!!咁除左小菜我地都叫咗幾款小食分別係辣味海蜇 芝麻雞翼同涼拌大豆芽可能真係店主炸野有一手芝麻雞翼好香脆好惹味🤪同埋好鍾意佢地放大豆芽嗰碗 好懷舊成餐飯加埋野飲都係每人$70到 又飽又好味 係銅鑼灣黎講真係超抵食隨時返黎encore!!
邊個話銅鑼灣淨係得貴野食?
其實銅鑼灣除咗大商場入面嘅食肆

我地叫咗葱油豬扒飯
佢地嘅秘製醬汁送飯真係無得頂
蔥油豬扒飯

我同母親大人share一碗都每人分到咁大碗
可想而知係有幾大份!!!

咁除左小菜我地都叫咗幾款小食
分別係辣味海蜇 芝麻雞翼同涼拌大豆芽
可能真係店主炸野有一手
芝麻雞翼好香脆好惹味🤪
同埋好鍾意佢地放大豆芽嗰碗 好懷舊
成餐飯加埋野飲都係每人$70到
又飽又好味 係銅鑼灣黎講真係超抵食
隨時返黎encore!!
辣味海蜇
涼拌大豆芽
蔥油豬扒飯
辣味海蜇
涼拌大豆芽
2019-07-17 260 浏览
今日第一次去銅鑼灣間炊豕家食,一入到個環境好舒服,地板也很乾淨。可看得出來衛環衛生傳做得很好!加分!而餐牌上有很多選擇,例如有得多飯和加其他食材按照個人口味。而最後我和朋友就決定了食辣味海蜇,秘製豬扒飯(咖哩汁),蔥油豬扒飯。首先個海蜇得辣味適中,又不會搶過海蜇的鮮味,比想像中好吃!而且十分爽口,很有口感!而豬扒飯(咖哩汁)也相當出色,咖啡汁像日式咖哩的味道,不會太辣而且帶甜!層次十分好。而到重頭戲的豬扒炸得外脆內軟!而且份量十分足夠,若果你喜歡吃豬扒就一定要來試試!讓你吃到飽。而蔥油豬扒飯也十分出色,帶有蔥香的味道,而且又不會掩過豬扒的味,還有值得一提是飯身做得很好,粒粒分明而且帶有口感,十分細心總結這餐廳十分高分,味道和配料又做得很美味,是我會一定再去的一間餐廳!
而餐牌上有很多選擇,例如有得多飯和加其他食材按照個人口味。

2019-07-16 153 浏览
秘製豬扒飯肉燥汁 加蛋 ($61)炸芝麻雞翼 小辣 兩隻 ($26)-鋪頭頗細 但食物有驚喜 成碗飯好大碗 好夠食 豬扒新鮮炸起 面頭肉燥汁幾多 食落香口好味 拮穿太陽蛋 蛋汁流落飯到撈黎食一流 豬扒份量大 雖然有骨但鬆脆有肉汁 夠哂juicy 而雞翼一樣有驚喜 辣味唔會蓋過左雞味 兩種味道配合得好好!-好抵食而且好好食雖然夜晚都多人等位 而且店面細 坐得冇好舒服但因為佢既性價比同食物質素 會再食~
秘製豬扒飯肉燥汁 加蛋 ($61)
炸芝麻雞翼 小辣 兩隻 ($26)
鋪頭頗細 但食物有驚喜
拮穿太陽蛋 蛋汁流落飯到撈黎食一流

豬扒份量大 雖然有骨但鬆脆有肉汁 夠哂juicy
而雞翼一樣有驚喜 辣味唔會蓋過左雞味 兩種味道配合得好好!
好抵食而且好好食
雖然夜晚都多人等位 而且店面細 坐得冇好舒服
但因為佢既性價比同食物質素 會再食~
秘製豬扒飯肉燥汁加蛋
秘製豬扒飯肉燥汁加蛋
2019-07-15 113 浏览
放假的日子,最好的就是可以四出覓食,今日去到銅鑼灣,和媽媽找間店食午餐,記起這小巷中的店,平日都會好多人排隊,今日放假特意早少少去,果然可以做第一批入座的顧客!店內的空間不太多,座位也不算闊落,就好像以前的那些小店,細細間但以食物吸引顧客!見到點餐紙,選了蔥油豬扒飯俾媽媽,自己叫了豬扒飯肉噪汁,仲加咗塊午餐肉,然後加了芝麻雞翼!日本的豬扒就食得多,台式就好少食,今次係大開眼界⋯⋯豬扒超嫩又有肉味,塊午餐肉又厚又炸得香脆,雖然我唔太喜歡蔥油,但媽媽那碗又真的超香,佢仲不停讚好食!有機會堅要試下,豬扒飯只是60元,但就做到百幾蚊的水準!
有機會堅要試下,豬扒飯只是60元,但就做到百幾蚊的水準!
  • 秘製豬扒飯(肉燥汁)
  • 蔥油豬扒飯
2019-07-09 33 浏览
叫左個蔥油豬扒飯 黎食, 豬扒係炸既, 份量都多架, 豬扒都好鬆脆, 肉質易咬同埋都幾有口感, 蛋夠香, 蔥油味係淡淡的, 個人唔太鐘意咁重既蔥油味, 所以覺得OK, 同埋呢個價錢我覺得唔錯!
2019-07-07 97 浏览
其實如果大家去開台灣嘅話呢都發覺佢哋好鍾意食啲炸物嘅,咩炸雞扒啊、炸豬扒、全部大大塊嘅。咁今次介紹呢一間餐廳呢就係以台式炸豬扒作為招徠嘅一間餐廳。買咗一碗炸豬扒飯,唔貴,$60~$80到,睇吓你配咩餸。豬扒嘅肉質係幾嫩滑嘅,唔會好老,同時都好juicy。睇得出係好有心機鑽研過嘅,係時間、溫度方面都控制得好好,絕無半點過火嘅地方。但係呢食呢一啲飯嘅時候呢,我就係嫌佢個汁做得唔夠好,所以食炸物嘅時候再食飯呢其實係有啲難吞㗎!!所以我額外再問佢攞咗啲豉油,如果唔係啲雜物已經令到我喉嚨好乾,吞唔到啲飯。服務態度方面還算可以,唔好期待有好好嘅笑容,都係想你快快落單,快快食完嗰隻嚟嘅。

2019-07-07 78 浏览
今日同朋友出開銅鑼灣,途經依間叫炊豕店的食店。望入去都幾好生意,還要排隊。不過流量很快,等咗约不到5分鐘,便可以入內進食。入內食店冷氣充足,店員也很友善。看完餐牌,食物賣相很吸引。坐下點完食物,上餐時間又算快,约5至10分鐘便有得食。我就叫咗個蔥油豬扒飯。蔥油好入味道,用來配飯,好好味道。另外豬扒好厚切,份量十分多,而且外皮好脆,口感非常好。原來豬扒可以咁好食,另叫咗午餐肉,熱熱地,又脆口又大大件,味道也好食。個人認為是必食的食物。朋友就叫咗秘掣牛扒撈幼麵,相樣也有水準,牛扒份量也十足,幼麵又有好感。另外叫咗芝麻雞翼,外皮非常脆口,口感相當好,而且熱熱地,是即炸出來的。非常好味道。綜合各方面,絕對是物超所值的一餐。
。另外豬扒好厚切,份量十分多,而且外皮好脆

2019-07-07 9073 浏览
今日又去南華會打波啦, 南華會附近有一條加路連山道是食街, 各式食肆林立而且價錢相宜。 打波之前就去搵食, 今日是一間要排隊的台灣小店,炸豕店。 店舖面積不大, 但在無虛席,還要在外面等15分鐘才可入內用餐。單從店名就知道這一間食肆人氣之選是炸豬扒飯。豬扒飯一送上來我有點震驚, 他是整塊大豬扒放在碗的上面,幾乎你是看不到下面的飯。 豬扒是厚切的,豬扒外脆內軟,咬落去可以啩一聲,脆卜卜的炸漿應該是他們獨有的, 跟日本 韓國的炸豬扒完全不一樣,不會太乾身, 這樣肉質才可以保留鮮嫩肉汁豐盛,雖然係比較咸一點, 跟從台灣人喜歡吃重味食物的習慣。話梅豬手,話梅味十足, 食落一知道就係用咗 咸話梅, 煮得非常冧,骨膠原十足,如果可以加返多一點糖調調味會更佳。台灣米好好味, 特別係配埋佢嘅肉燥汁, 雖然應該係煮咗一段時間,但是豬肉都唔會話好鞋。椒鹽魷魚鬚沒有炸豬扒的出色, 可能因為不是新鮮炸起的關係。鹵水雞翼, 但有一點點甜,不過不失。我們去的時候剛好快到店員用膳的時間, 店員阿姐拒絕使用吧檯接客,因為是給員工用膳的, 他關心其他店員福利這是值得一讚。食飽飽才有氣力去玩, 又是一個快樂的假日。滿分為

單從店名就知道這一間食肆人氣之選是炸豬扒飯。

椒鹽魷魚鬚沒有炸豬扒的出色, 可能因為不是新鮮炸起的關係。

鹵水雞翼, 但有一點點甜,不過不失。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
環境:7
衛生:7
服務:8
價錢: 9
舒適度:7
總分:8
  • 秘製豬扒飯(肉燥汁)
  • 話梅花雕豬手
2019-07-05 164 浏览
今日去開銅鑼灣南華會附近,知道有條街有好多餐廳,就特意去覓食啦經過見到炊豕店,心諗呢間餐廳個名咁熟嘅,原來係之前聽朋友介紹過,一直以為係貴價日本餐廳,所以久久無去試,今次經過門口,得知餐廳價位大約$60一個飯,決意同朋友排隊一試!人龍大約有10人,等咗10分鐘左右,好快就有位入得去了!入到去先知唔係日本餐廳,原來係主打懷舊嘅本地餐廳,鋪頭比較細,座位亦比較逼,不過勝在人流去得快我同朋友一行二人叫咗signature嘅葱油豬扒粗麵,肉燥汁豬扒飯,一個小食芝麻雞翼,同埋蘋果汁,2個人都只係$160!呢個葱油豬扒粗麵嘅葱油真係可以用海量來形容豬扒又超級大份,細食嘅女士絕對食唔曬!豬扒炸粉好薄身,又炸得好脆身,就算攤咗一陣先食都唔會淋!值得一讚嘅係飯係珍珠米,煙韌有咬口,一啲都唔馬虎對比起豬扒嘅份量,芝麻雞翼就顯得比較細隻,果然係小食!

人龍大約有10人,等咗10分鐘左右,好快就有位入得去了!

呢個葱油豬扒粗麵嘅葱油真係可以用海量來形容

值得一讚嘅係飯係珍珠米,煙韌有咬口,一啲都唔馬虎

葱油豬扒粗麵加蛋
肉燥汁豬扒飯

對比起豬扒嘅份量,芝麻雞翼就顯得比較細隻,果然係小食!

蘋果汁
2019-07-04
葱油豬扒粗麵加蛋
肉燥汁豬扒飯
蘋果汁
2019-07-02 299 浏览
A very very satisfying dinner which I didn’t expect to be soooo full (I am quite a big eater myself!)The fried pork chop is sooo good which it’s still very juicy in the inside while crispy on the outside! The pork chop is huge! I couldn’t finish it on my own!Love the chicken wings as it tastes so delicious with strong taste of sesame. The jelly fish is so so and a little bit too sour for me. Overall, I will definitely come back and it’s worth queuing for it!

2019-06-27 264 浏览
約朋友成日會約係銅鑼灣令到成日覺得銅鑼灣冇咩好食既我決心要係度捐窿捐罅搵啲平靚正之選出尼等約朋友個陣就唔會食尼食去都係個幾間今次就試左開係南華會附近啲小巷入面專賣豬肉料理既 炊豕店一開頭係openrice search到個陣覺得小店既店名有幾分日式風味本身好中意食日料 就諗住一於試試佢去個日係平日 大概傍晚7點3左右本身諗住佢開係睇落靜靜地既一條巷仔應該唔洗點排隊點知 出乎意料地大排長龍唯有拎左落單紙 默默去後面排隊雖然條龍都幾長 但啲食客都流動得幾快等左4個字到就輪到我地小店既主打菜係炸豬扒見佢menu上面3個main dish都係炸豬扒分別只係換左唔同既sauce既然係主打當然要嗌番個尼試下係 蔥油 同肉燥汁 猶豫不決既我地決定加少少錢嗌曬兩隻汁尼試曬佢另外再嗌左一個叉燒豆角香蔥滑蛋飯豬扒飯一上菜個陣 我同朋友都嚇親因為真係超大塊超厚 而且炸到金黃酥脆咬落冇炸物既油抑味 炸漿亦好有蛋香配上蔥油好香 係傳統既港式滋味而配肉燥汁的話 味道就會變得日式事關佢既肉燥汁唔係台式肉燥而係日式豬軟骨既個種醬汁可能因為小店都有賣 沖繩豬軟骨飯所以一個醬汁 一物二用睇見肉燥汁入面可以搵到既豬軟骨碎肉
約朋友成日會約係銅鑼灣
同為香港人 同在香港大 既歸屬感
食物不俗 環境舒適
真係值得支持下既本地小店啊❤️

2019-06-25 309 浏览
其實我平時都唔太鍾意食炸野覺得好熱氣又油 不過男朋友又鐘意食吉豬 聽屋企人講依間嘅豬扒唔會好「鞋」好乾咁為咗男朋友就去試下啦🤓🤓佢門口裝修得好台式,係一格格嘅玻璃窗鋪面唔大,不過都唔會坐得好迫。餐牌有好多樣嘢揀,而且價錢唔係好貴,午餐或者晚餐食都係同一個價錢,我哋就叫咗肉燥秘製豬扒飯同埋咖喱秘製豬扒飯,女仔細食嘅話可以叫小飯,仲可以減一蚊添,食曬啱啱好!叫咗份涼拌大豆芽開開胃先😽份量都唔少!依個就係我哪肉燥豬扒飯啦,豬扒係即叫即整,新鮮熱辣辣!而且豬扒嘅油脂分布都好平均,好多汁,同時入邊有些少肥膏,所以口感好軟熟。同埋佢啲肉燥係甜甜地,所以我非常鍾意!另外叫咗個咖喱豬扒飯,咖喱入邊有兩舊大薯仔,同埋咖喱唔算太辣,就算唔太食得辣嘅大家都可以試吓!最後叫咗個芝麻雞翼,又係即叫即炸,賣相都幾好咖!最後兩個人都係食咗$160,但係係超級飽,喺銅鑼灣食晚飯人均除翻開先至每人$80,價錢一啲都唔貴🤩🤩🤩
其實我平時都唔太鍾意食炸野
覺得好熱氣又油 不過男朋友又鐘意食吉豬
聽屋企人講依間嘅豬扒唔會好「鞋」好乾
咁為咗男朋友就去試下啦🤓🤓

佢門口裝修得好台式,係一格格嘅玻璃窗
鋪面唔大,不過都唔會坐得好迫。

叫咗份涼拌大豆芽開開胃先😽份量都唔少!

最後叫咗個芝麻雞翼,又係即叫即炸,賣相都幾好咖!