餐厅: 火水爐冰室火鍋
资讯:

2018-11-26 48 浏览
近日天氣漸涼,終於有些秋意。秋冬是進補好時機,吃個花膠雞煲也是個不錯的選擇! 選擇了這間充滿懷舊感的餐廳打邊爐,氣氛不錯。訂座即送花膠麻辣雞煲~吃完雞煲可再選擇湯底打邊爐~湯底有六款,這次就選了一款較少有的星州肉骨茶鍋。等待雞煲的同時,先吃吃懷舊小食炸燒賣和魚蛋,炸燒賣很久沒吃,特別好吃 😆 花膠都算大塊和厚身,充滿骨膠原的感覺! 雞肉嫩滑入味,少少辣更加香! 一會兒打邊爐會用到的配料,可以自製醬汁。肉骨茶銅內有大量的油條,而且還有數大塊排骨,連蒜頭都有一整個,很足料。打邊爐的配菜大部分都是任點,肉類有美國安格斯牛,黑毛豬,還有牛小排! 其他配料如丸類,蔬菜和雲吞等也應有盡有~其中牛小排值得推薦! 肉質肥美嫩滑,只吃這碟已值回票價。還有海鮮,不過這個是每枱一份,跟人數給的,有魚有蝦有生蠔,頗豐富。最後還有甜品附送,紅豆雜果涼粉冰。 紅豆很綿密很美味呢!

近日天氣漸涼,終於有些秋意。

秋冬是進補好時機,吃個花膠雞煲也是個不錯的選擇!

選擇了這間充滿懷舊感的餐廳打邊爐,氣氛不錯。

訂座即送花膠麻辣雞煲~吃完雞煲可再選擇湯底打邊爐~

湯底有六款,這次就選了一款較少有的星州肉骨茶鍋。

花膠都算大塊和厚身,充滿骨膠原的感覺!
雞肉嫩滑入味,少少辣更加香!

一會兒打邊爐會用到的配料,可以自製醬汁。

其他配料如丸類,蔬菜和雲吞等也應有盡有~

其中牛小排值得推薦! 肉質肥美嫩滑,只吃這碟已值回票價。

最後還有甜品附送,紅豆雜果涼粉冰。 紅豆很綿密很美味呢!

2018-11-24 2260 浏览
秋冬季節終於黎喇,秋風起,涼涼浸咁好舒服,同完寶寶配眼鏡之後就去搵食。旺角雖然好多餐廳,但好多好食既都試過,又要去搵新餐廳喇,所以就前一晚book左哩間打邊爐。餐廳係油麻地糖水街附近,裝修走懷舊路線,係以舊式電影院同大排檔既場景做主題。鋪頭裝修懷舊色彩味濃,有火水爐,舊時既酒樽,夜總會裝修等等我地揀左$258既 !安格斯海鮮火鍋任食套餐!重點提示!!!!!!! 重要既事情既講3次。記住訂位,訂位,訂位。因為原來提早訂位係會送 花膠雞煲係雞煲黎之前,同埋因為雞煲要煮5分鐘,餐廳都好體貼會有前菜。炸燒賣,魚蛋。好有地踎既感覺。豪華花膠麻辣雞煲我地2個人就有大約3分1 隻雞 (其實唔洗多,因為食飽左就食唔到正餐)有3 大塊花膠,煮到好入味,但又唔會話勁冧,啱啱好好爽口彈牙。可能我地都唔係好食得辣,雞煲叫左小辣都已經好辣喇,流曬鼻水,🤣但麻辣真係辣到個咀麻木左,感覺都幾正。好喇!入正題!安格斯海鮮火鍋任食套餐有別於其他雞煲,食完雞之後加清湯打邊爐。原來仲可以揀火鍋湯底。我地揀左招牌花生沙嗲鍋😎湯底味濃,但就覺得有少少過咸,之後加湯加番清湯就啱啱好。主菜緊係要介紹下海鮮拼盤。二人份量有:4隻海蝦

餐廳係油麻地糖水街附近,
裝修走懷舊路線,
係以舊式電影院同大排檔既場景做主題。
鋪頭裝修懷舊色彩味濃,有火水爐,
舊時既酒樽,夜總會裝修等等

我地揀左$258既 !安格斯海鮮火鍋任食套餐!
重點提示!!!!!!! 重要既事情既講3次。
記住訂位,訂位,訂位。
因為原來提早訂位係會送 花膠雞煲

雞煲黎之前,同埋因為雞煲要煮5分鐘,
餐廳都好體貼會有前菜。
炸燒賣,魚蛋。好有地踎既感覺。

豪華花膠麻辣雞煲

我地2個人就有大約3分1 隻雞
(其實唔洗多,因為食飽左就食唔到正餐)
有3 大塊花膠,煮到好入味,
但又唔會話勁冧,啱啱好好爽口彈牙。
可能我地都唔係好食得辣,
雞煲叫左小辣都已經好辣喇,流曬鼻水,🤣
但麻辣真係辣到個咀麻木左,感覺都幾正。

好喇!入正題!
安格斯海鮮火鍋任食套餐
我地揀左招牌花生沙嗲鍋😎

湯底味濃,但就覺得有少少過咸,
之後加湯加番清湯就啱啱好。
主菜緊係要介紹下海鮮拼盤。
二人份量有:
4隻海蝦
2隻生蠔(大大隻)
4隻青口
4隻蜆
4片鯇魚片
2塊魚腩
1份魚滑
海鮮拼盤好新鮮,尤其係生蠔,
超大隻,食落好鮮味😋

除左海鮮,仲有主打既安格斯牛小排,
美國珍寶肥牛,黑豚豬肉片都好好食,
爽口唔煙韌。

仲有其他火鍋配料可供選擇😉
我地叫左金菇,海墨汁墨魚丸,爆漿魚丸,龍蝦沙拉丸,響鈴,水魷,蜂巢豆腐,豬皮,午餐肉,芝士腸,水餃,娃娃菜,鮮冬菇,蘿蔔,粟米等😂😂
記得食唔曬唔好叫咁多,千祈唔好浪費食物呀
btw都唔知點解男朋友硬係要叫埋d韓式部隊鍋既配菜🌚

雜果涼粉紅豆冰

原本份量係2人量,但因為太飽,我地就淨係要左1人小碗份量試下。感覺好懷舊,有雜果,涼粉同紅豆。用戰鬥碗裝住,好似我咁食野作戰到最後一刻😎🤣

汽水任飲有可樂、Zero可樂、雪碧、忌廉。仲有其他特飲可以加錢叫。
雖然雞煲都幾辣,但係記得唔好飲咁多汽水,太多氣谷住就好易飽架,食唔曬其他配料喇。
之前見餐廳風格獨特,一直Bookmark左依間極懷舊70年代既打邊爐,今日終於有機會黎食下。大概晚上九點黎到,入座率都有九成以上。的確人氣唔錯!由門口到樓上既佈置都充滿懷舊氣色,適合打卡。夜總會招牌同一列排開火水爐最為搶眼。沿用古舊設計的座椅和擺設,好配合主題。今次就就揀左$258既安格斯海鮮火鍋任飲任食套餐。 有得食雞煲之餘又有得打邊爐,好豐富咁!______________________________🔹安格斯海鮮火鍋任飲任食套餐🔹每位$258 (2位起)🔸 花膠雞煲可選辣既程度,如果唔食辣叫走辣一樣得。雞煲SIZE唔算話好大,但千其唔好睇少雞既份量。兩個女仔食,都覺得幾多。整體滾得好惹味,雞夠多肉,配料都十分入味! 🔸 星州肉骨茶鍋 拼 泰式冬蔭功鍋只要每鍋加$28就可以試到鴛鴦湯,不同口味自己配搭。今次揀左肉骨茶拼冬蔭功,完全自製東南亞口味哈哈!肉骨茶鍋胡椒味重,藥材味較輕,唔辣。 冬蔭功鍋酸酸辣辣,非常開胃,少辣。🔸 海鮮拼盤食材擺盤成座山咁,勁豐富。有蠔、大蝦、花甲、魚肉片、青口、墨魚滑。雖然無得refill,但都好夠食。唔夠可以再叫下其他火鍋配料填下肚。🔸美國安格斯牛

🔹安格斯海鮮火鍋任飲任食套餐🔹
每位$258 (2位起)

🔸 花膠雞煲

🔸 星州肉骨茶鍋 拼 泰式冬蔭功鍋

🔸 海鮮拼盤

🔸美國安格斯牛小排 / 美國珍寶肥牛
對於我依個牛魔王,依上依兩款牛絕對合格有餘!每一片都好長好大片,有少少雪花,脂肪分佈平均。重點可以任叫😍

🔸雜果紅豆涼粉沙冰
食到勁飽,原來重有甜品。黎到嚇左跳,因為都幾大碗,但都盡量食。有加煉奶,唔會太甜。食左2個半鐘,好完滿既一餐。

by VIN
  • 花膠雞煲
  • 美國安格斯牛小排
  • 響鈴
2018-11-22 54 浏览
十一月尾昇,天氣終於都開始涼,今日就帶大家試吓喺依間70年代懷舊味道濃厚嘅餐廳,食麻辣雞煲 😌其實我都係去到先知,原來依度係任食嘅,而套餐會有餐前小食,雞煲,食完個雞煲後可轉為湯,或不換湯直接於雞煲加湯,懷舊甜品)分別有$258 安格斯海鮮火煱/$298 頂級靚牛海鮮火煱 (另收加一及醬油$12, 限時150分鐘)。 兩者分別就在於牛肉嘅分別,其他任選嘅項目都冇重大分別。食物新鮮,餐廳乾淨整潔,服務也很好,侍應們都好有禮貌兼殷勤款待,仲時不時就嚟換骨碟 😍 好貼心!空間雖然有限,但無論係我哋抑或其他2人訂枱都俾張4人圓枱,坐得好鬆動舒服。而且每枱之間都有點空位,不會有碰撞💗。

2018-11-22 127 浏览
當日同朋友行完山行到好肚餓,夜晚決定要同朋友食餐勁,所以就決定去食雞煲加打邊爐😍我哋1行六人,一去到餐廳已經覺得成個感覺好新鮮,佢啲擺設同埋設計都係用返80年代嘅用具或者設計裝飾🤩我諗如果同屋企人黎佢哋應該都會好開心😂回憶湧現。餐廳仲會不停播80至90年代嘅英文歌。叫完嘢食之後侍應拎咗一碟小食俾我哋(送嘅)有炸魚旦同埋炸燒賣。原本諗住送嘅都唔方會好食😂點知係超級好食完全係小學果種味道,燒賣係脆卜卜熱辣辣,我偷jap左好多粒😂我地叫咗個花膠雞煲,花膠係超級大塊,同埋超淋超好食!又好入味,雞煲都好食。佢呢個火鍋係包埋海鮮拼盤,選擇都非常多唔洗我講,可以睇相都睇到。佢呢間火鍋餐廳部份食物係放題任叫部份係需要收費,我最想講嘅係佢連芫荽都可以放題!!!!!!我會因為呢樣野而再返轉頭食佢🤣💚最後都要提一提侍應真係好貼心,見到我哋有好多袋會主動比櫈我哋擺低,上菜收碟都好快手好乾淨👍🏿亦都無溜單情況。

花膠雞煲

花膠雞煲
最近都愛打邊爐,今夜放工與一班同事來到旺角的火水爐,餐廳裝修很復古,很有舊香港的氣色,但坐位相對不太好坐。在場也算多人,幸好也不需要等位。我們點了安格斯海鮮火鍋套餐,套餐包含了一個雞煲,海鮮拼盤及任食美國安格斯牛小排的火鍋。汽水則任飲,飲品選擇略嫌少,免費飲品只有可樂雪碧等。進餐前先調好醬料。在打邊爐前,先吃一輪雞煲。我們選了少辣,餐廳侍應每兩分鐘過來攪一攪雞煲,照顧周到。煲內有豬皮、花膠、雞肉,都吸收秘製醬汁的精華,也非常惹味!食過雞煲後,可以上火鍋,我們點了香茜皮蛋湯。整碗湯都是綠色的,非常特別。湯底味道非常清新,也不賴。 海鮮拼盤海鮮款款都非常新鮮,海鮮拼盤有蝦、生蠔、青口、鯇魚肉、手打魚滑等等,整體新鮮,食落鮮甜美味。美國安格斯牛小排非常新鮮,色澤鮮紅,紋理都好靚,牛肉味好濃郁,肉質入口嫩滑有咬口,咬下去口裡充滿肉汁!相比美國肥牛好很多。然後其他配料,炸魚皮、粟米、肉丸、豆腐、水餃、水餃、響鈴同炸魚皮都應有盡有。 最後還附送個甜品,好滋潤,很不錯!

進餐前先調好醬料。

海鮮拼盤

最後還附送個甜品,好滋潤,很不錯!
2018-11-13
2018-11-20 63 浏览
放工去左火水爐打邊爐 其實係用電子爐打既 當堂放心晒 呢間係任食既 然後送半隻雞煲 頭盤炸燒賣同魚蛋都好食。 隻雞就正常啦 不過4條友每人得2舊 唔多夠喉 送既就算啦。 個海鮮拼盤 入面既鮮同蠔都係新鮮 除左青口 其他都不錯 最後仲送特色糖水 值得一讚。 雖然個場唔大 但位置擺位唔會太逼 唔會話背脊貼背脊 侍應服務態度都非常好
放工去左火水爐打邊爐 其實係用電子爐打既 當堂放心晒
2018-11-20 163 浏览
基本上我每個月都會同唔同嘅朋友約出嚟食飯,所以每次都要搵唔同嘅地方同餐廳食飯~不過今次呢班朋友就大部位住新界,所以就搵個中間點嚟食飯,於是有人提議試呢間。朋友訂咗枱,所以去到就即時有位,唔使等,上到去嗰時見到店舖唔係好似出邊打邊爐啲餐廳咁大,而係細細間,啲枱都細張啲,由於我哋一行四人入面有3個都係屬於肥同大隻,所以我哋迫係張細圓枱度覺得好辛苦,不過冇辦法啦~香港地係寸金尺土,好多店舖都有咁嘅情況~聽聞嗰度雞煲係任食,即係可以食完一煲又一煲先再叫湯底打邊爐😋不過由於係有限時,所以我哋覺得都係食完一個雞煲就開始打邊爐算😆費時唔夠時間食其他😙不過睇返張order紙,又唔係有太多種類食物,同埋好多飲品都要收錢,除咗汽水外😅仲要唔係有個雪櫃放係出邊俾客人自己拎,係你需要就同侍應order,等佢哋拎俾我哋…除咗店舖環境同擺設特別外,其他嘢食都係一般般,算過得去😂
除咗店舖環境同擺設特別外,其他嘢食都係一般般,算過得去😂
甜品
2018-10-18
  • 花膠雞煲
今晚約了三五知己在下班後聚聚舊 ,其中提議到旺角一家以懷舊作為主題的打邊爐,果然,這裏的裝潢相當有特色,充滿老香港情懷,十分特別。前菜會有魚蛋和燒賣,因為當時已經9點了,這碟前菜確來的合時。由於我們是提早訂了安格斯海鮮火鍋套餐,所以會送一個花膠麻辣雞煲,好抵!雞煲的辣度是可以選擇的,為顧及所有人的胃口,我們選了BB辣。店員體貼的為我們計時加熱,抵讚!五分鐘後,熱烘烘的雞煲就出爐了,雖然size不大,但勝在足料,花膠和雞都很入味,好味!到真正的打邊爐環節了,鍋底我們選了較清的香莤皮蛋湯,大部分火鍋配料都是任叫的,不過較貴的頂級肥牛就需額外收費。珍寶肥牛果然夠大塊亦特別厚身,口感不錯。安格斯牛小排的比例上會比珍寶牛更好一些,味道更細緻一點,所以試過珍寶肥牛後,基本上追加的都是安格斯牛。海鮮方面,用料都很新鮮,而我最喜歡的就是蜆肉和脆肉鯇。蜆肉很鮮甜,脆肉鯇十分爽口。最後還有甜品呢。無論肥牛還是其他配料都來得相當整齊乾淨,值得一讚! 服務態度亦良好,有機會會再來的。

香莤皮蛋湯

珍寶肥牛

安格斯牛小排

最後還有甜品呢。

2018-11-13
香莤皮蛋湯
珍寶肥牛
安格斯牛小排
2018-11-14 38 浏览
火水爐冰室火鍋 (旺角)旺角煙廠街33號朗廷軒1樓味道:4 / 5今次一行人選擇左安格斯海鮮任食套餐首先上左個雞煲 我地就好奇怪 點解既原來呢個係前菜黎 比個煲你食先 之後再另外叫其他湯底打邊爐而唔係用雞煲個汁加水打邊爐 好獨特唔知有無同好 雞煲黎講 最重要係d配料芫茜 洋蔥吸哂d汗 好正 食到津津有味而且花膠 豬皮(要訂座先送)好彈口再黎雞件 肉質好滑 一咬就扯開不過美中不足既係雞件份量比較小之後叫左個芫茜皮蛋湯底 芫茜味唔會好重海鮮方面有蝦 魚 青口 生蠔 墨魚滑 正常野不過要讚下塊魚片同墨魚滑食落好爽口 再黎肉類 主角安格斯牛 真係好正 encore左幾次 肥瘦比例分明 岩哂食肉獸丸類好多獨有既丸 其中墨汁墨魚丸 我覺得最值得食 一咬落去 爆哂d汁出黎令外一開始會比d小食你 燒賣 魚蛋到食完果陣 又有甜品送 好服務態度位置:3 / 5餐廳位置就唔係咁就腳 係花園街差唔多盡頭到 馬會街市個路口轉入去環境: 5 / 5鋪頭好有懷舊既感覺係門面已經感覺上到黎好多火水爐 完全帶出以前既味道配埋周邊牆身既設計 完全好似倒退50年咁好不獨特既風格 行複古路線 我都第一次見價錢:4.5 /
火水爐冰室火鍋 (旺角)
旺角煙廠街33號朗廷軒1樓

不過呢個價錢 可以任食安格斯
真係唔會度度有 所以值得既
安格斯海鮮火鍋任食套餐 $258

2018-11-13 34 浏览
之前經過見到呢間餐廳個名咁特別, 於是就特登search下, 原來係食任食火鍋, 所以就搵日放醒同男朋友黎試下呢間餐廳既裝修真係好old school, 但係竟然播英文歌, 真係好搞笑~我地就揀左$258既套餐, 因為預早訂位, 所以就有個花膠雞煲送架~個雞煲我地揀左BB辣, 首先煮5分鐘就食得架啦~一開就已經好香, BB辣對我地黎講岩岩好, 除左有花膠同雞, 仲有豬皮同豆腐卜架, 全部都吸哂d麻辣味, 真係好好味係個鍋滾緊既同時, 店員就俾左炸燒賣同魚蛋我地食~食完雞煲就開始打邊爐, 我地揀左沙嗲鍋, 真係冇揀錯, 第一次遇到咁香既沙嗲鍋, 好濃味好正呀~另外仲有個海鮮拼盤送, 有蝦, 青口, 蜆, 魚, 蠔同墨魚滑~唔夠食仲可以有落單紙可以叫野食, 種類都有好多, 一定夠哂飽呀我最鐘意就係安格斯牛小排, 肉味好濃好好味最後仲會有個甜品tim, 打完邊爐食d凍冰冰既甜品好滿足呀下次真係可以同朋友再黎食呀

雞煲我地揀左BB辣, 首先煮5分鐘就食得架啦~

係個鍋滾緊既同時, 店員就俾左炸燒賣同魚蛋我地食~

我最鐘意就係安格斯牛小排, 肉味好濃好好味

最後仲會有個甜品tim, 打完邊爐食d凍冰冰既甜品好滿足呀

下次真係可以同朋友再黎食呀
早前經過旺角📍,看到了一家門面非常特別的冰室😍,與旁邊的建築物格格不入🧐,模仿著六、七十年代舊式戲院📽、售票處🎞等,別有一番情懷😌。這晚與老公🍋特意來一個懷舊火鍋夜🔥。沿著樓梯上去⬆️,旁邊掛滿了多款電影海報🎥,當中也不忘加入了食物元素🍜。火水爐是七十年代流行煮食用具🔥,絕對是時代的產物🧐,店名以「火水爐」命名😲,店內更以它為裝飾😊。店內周圍也充滿著時代的氣息🤩。今天的目標就是它的火鍋任食套餐😎,時不宜遲😏,馬上開始🎊!前菜小吃🍢:在等待時😌,店員先奉上了港式小吃作前菜🍱,有炸魚蛋🐟及炸燒賣🐽,醬油方面帶了點點的辣🌶,非常醒胃👍🏽。花膠麻辣雞煲🥘:早一天訂位📲,就可以免費享用😁,當中大約有半隻雞的份量🐣,雞件肉量豐富😲,醬汁濃郁惹味😋,加上了厚厚的花膠🐟,真的是真材實料🎉!招牌花生沙嗲鍋🍲:在多款的選擇之中📜,我們選了這個😄,花生香味濃郁🥜,加入了大蔥💚,更令人難以抗拒💗。時令海鮮拼盤🦀:根據每枱的人數🧐,而安排份量的😉,款式可能每日不同🤔,這晚則有青口🌊、沙白🐚、蝦🦐、墨魚滑🦑等。美國安格斯牛小排🐮:全晚的重點出場了✨!粉嫩的肉色❤️、平均分佈的油花❄️,輕輕一熝🔥,肉質嫩滑🤤,一碟又怎會
店內周圍也充滿著時代的氣息🤩。
今天的目標就是它的火鍋任食套餐😎,時不宜遲😏,馬上開始🎊!
招牌花生沙嗲鍋
時令海鮮拼盤🦀:根據每枱的人數🧐,而安排份量的😉,款式可能每日不同🤔,這晚則有青口🌊、沙白🐚、🦐、墨魚滑🦑等。
時令海鮮拼盤
美國安格斯牛小排🐮:全晚的重點出場了✨!粉嫩的肉色❤️、平均分佈的油花❄️,輕輕一熝🔥,肉質嫩滑🤤,一碟又怎會夠了😂?還好這是任點任食的👏🏽。
美國安格斯牛小排
手切本地肥牛🥩:肥牛的油花也不比安格斯失色😍,油肪豐富😋,口感爽嫩👍🏽。
手切本地肥牛
響鈴🛎:火鍋不能缺少的一環😁,放進鍋中幾秒馬上夾起🥢,口感依然香脆💖。
響鈴
其他火鍋配料🔥:選擇非常多🤩,更有自家製的雲吞等🙌🏽,挑了幾款愛食的😌,份量已足夠讓我們飽翻天了🤤。
其他火鍋配料
總結:本來店內是有甜品供應的🍨,可惜我們都太飽了😅,避免浪費❌,還是不要好了😌,不過還是好奇的問了店員是甚麼😝,原來是涼粉雜果紅豆沙冰🍧,果然是把懷舊貫徹始終😍!
2018-11-12
$250 (宵夜)
其他火鍋配料
2018-11-12 786 浏览
畀朋友捉左黎呢度, 話貪呢度裝飾特別可以呃LIKE~上到黎的確好特別~落左心機.火水爐, 以前阿爸個代既日子, 以前... 永遠都係美好既~大概黎呢度都係想尋找回憶吧~港式, 懷舊,主題,  所以呢度係食打邊爐既~~再加埋大熱雞煲!一黎就有個花膠雞煲喇~ 係沙爆魚肚黎, 即係棉花雞個D 棉花呀!XDD撈撈怇就索哂D味~ OK啦~ 雞件都幾大件, 整齊~洋蔥好甜~呢兜丸類送既~前菜畀你打下底~呢個海鮮盤..好多魚..可惜我唔多LIKE 魚, 個蠔冰封左~WKAKAKAKA所以我食得既野唔多, 蝦, 青口同墨魚滑~其實唔知係咪物以類聚, 同我食D FD 都唔係太LIKE 打邊爐落魚.. 我就唔LIKE 腥,同骨咯~如果可以換做大路野會吸引D, EG 貝類, 蚌, 應該會好D~黑毛豬係好食既.一塊塊好整齊, 睇落都唔差, 食落都好好味~ANGUS 牛小排, 呢個個賣相好似畀豬肉搶左咁, 但食落都唔差既.OK!!!!疏菜種類算多. 食得開心~唔駛下下變食肉獸~同埋依家好似少左有牛柏葉食, 呢度有呀! 要叫返幾轉~食飽左重有什果涼粉甜品送, 四人一大兜~回應返呢度既主題, 好懷舊呀! XDDDD

大概黎呢度都係想尋找回憶吧~

港式, 懷舊,主題,  所以呢度係食打邊爐既~~
再加埋大熱雞煲!

撈撈怇就索哂D味~ OK啦~ 雞件都幾大件, 整齊~
洋蔥好甜~

呢兜丸類送既~前菜畀你打下底~

所以我食得既野唔多, 蝦, 青口同墨魚滑~

疏菜種類算多. 食得開心~唔駛下下變食肉獸~

同埋依家好似少左有牛柏葉食, 呢度有呀! 要叫返幾轉~

食飽左重有什果涼粉甜品送, 四人一大兜~
回應返呢度既主題, 好懷舊呀! XDDDDD
2018-11-12 31 浏览
其實係比佢的環境吸引左來呢到 見佢係任食打邊爐都唔貴呀就一行六人來試下 餐前小食 由於係網上訂坐 所以送了個花膠雞煲 可以自行選擇辣度職員話等5分鐘之後就會再過來幫我地整入面D花膠都唔少的 而且大大塊食完雞煲 職員好快就再幫我地轉打邊爐模式 要左個招牌花生沙嗲湯底美國安格斯牛小排 美國珍寶肥牛同黑毛豬片都全部來一round先以任食打邊爐來講D肉全部都唔差 個海鮮拼盤入面都幾多款 尚算新鮮反而D丸呀雲吞就普普通通 食緊的期間 職員都主動收左2次碟 Very Nice臨尾仲有個甜品食 Cool down下個人不過呢到係無水提供的 要飲水就要另外買一枝枝的水喇
其實係比佢的環境吸引左來呢到 見佢係任食打邊爐都唔貴呀

臨尾仲有個甜品食 Cool down下個人
不過呢到係無水提供的 要飲水就要另外買一枝枝的水喇
2018-11-09
2018-11-09 150 浏览
今晚去左呢間以懷舊戲院為主題嘅特色火鍋店打邊爐。店內裝修非常特別, 充滿 70 年代風格, 有夜總會招牌、康樂棋壁畫、老舊收銀機 … 而且有好多古舊嘅傢俬和擺設。 一上到去火鍋店, 就會見到一排火水爐做裝置。另一邊就係模仿昔日香港冰室嘅景象。一坐低, 店員就拎左盤火鍋店配料黎, 有炸蒜、生蒜、辣椒、香蔥、芫茜 & 芝麻醬。之後就遞左碟餐前小食, 係炸魚旦 & 炸燒賣。 魚旦 & 燒賣係即炸嘅, 所以係非常熱辣辣。火鍋店做緊個訂座優惠, 凡訂座即送豪華花膠麻辣雞煲。 咁正嘅優惠, 我又點會錯過呢 !?!雞煲份量一 D 都唔少, 而且有大量配料一齊煮, 非常惹味。花膠夠晒大件 & 厚身, 而且仲俾左好多件, 件件都煮到入晒味。一般食雞煲火鍋係你食完個雞煲之後, 再倒 D 清湯去個雞煲入面繼續打邊爐, 湯底少不免非常油膩。 呢間火鍋店就唔同, 你食完個雞煲之後, 佢會換個新湯底俾你打邊爐, 唔會用番個雞煲黎打, 真係值得一讚。火鍋湯底除左有一般常見嘅清湯、沙嗲、麻辣外, 仲有好多特色湯底, 如: 冬蔭功、肉骨茶、黃豆涼瓜、芫茜皮蛋 …芫茜控嘅我, 緊係揀芫茜皮蛋湯底啦 !!火鍋食材嘅種類有好
今晚去左呢間以懷舊戲院為主題嘅特色火鍋店打邊爐。

另一邊就係模仿昔日香港冰室嘅景象。

芫茜控嘅我, 緊係揀芫茜皮蛋湯底啦 !!

火鍋食材嘅種類有好多, 任飲任食。

海鮮拼盤: 有鯇魚片、青口、海蝦、生蠔、大蜆、墨魚滑, 超級新鮮。

美國安格斯牛小排: 肉味夠濃, 肉質鮮嫩, 而且口感一流。

蔬菜、丸類、其他火鍋配料。

打完邊爐, 店員就送上特式甜品 – 雜果紅豆涼粉冰。

食完熱辣辣嘅火鍋, 再食番碗涼浸浸嘅甜品, 大滿足呀 !!
2018-11-07