2019-01-03
今日約左朋友出旺角食飯,友人想打邊爐,於是我就係openrice 睇下邊到有啲特別嘅邊爐,search 下發現呢間食評都唔差,仲要環境夠哂特別,好岩鍾意懷舊設計的朋友,於是二話不說就揀左呢間~未上到去,樓下嘅裝修氣氛就已經有濃濃嘅懷舊味道,像返回50-60年代一樣,係鬧市中有這樣的設計真係別有一番風味!上到去仲好有驚喜,佈置到好有舊香港嘅感覺!上到去,今日好full ,好多客人,所以要等一陣先有位坐。安格斯海鮮火鍋任食套餐 $259
職員同我地介紹$259安格斯海鮮火鍋任食套餐,會先來一個雞煲,之後食完就可以打邊爐!都會有醬料提供,俾客人揀自己岩嘅混醬,但我覺得如果個湯底出色,根本就唔需要醬料了!之後職員就俾左餐前小食我地,竟然有餐前小食,當然冇得任食,有炸魚蛋,炸燒賣,黎個陣仲係熱辣辣架,係即時炸,魚旦好彈牙,燒賣就正正常常!雞煲叫了BB辣,職員上雞煲嘅同時會俾埋個timer,同我地講5分鐘之後就可以食,就夠5分鐘,職員好好黎幫我地撈一撈個雞煲,咁就唔洗「痴底」!開動啦!開動啦!熱辣辣嘅雞煲,雞煲醬汁都幾濃郁,偏向重麻辣味,雞肉好入味,仲幾嫰滑,最要係大大嚿花
安格斯海鮮火鍋任食套餐 $259 職員同我地介紹$259安格斯海鮮火鍋任食套餐,會先來一個雞煲,之後食完就可以打邊爐!都會有醬料提供,俾客人揀自己岩嘅混醬,但我覺得如果個湯底出色,根本就唔需要醬料了!
開動啦!開動啦!熱辣辣嘅雞煲,雞煲醬汁都幾濃郁,偏向重麻辣味,雞肉好入味,仲幾嫰滑,最要係大大嚿花膠勁吸汁勁正,仲要有豆卜,又係勁吸汁,超好味!
職員見我地差唔多食完個雞煲,就黎幫我地裝起雞煲入面仲有啲嘅配料!就係上面張圖!初初有啲擔心職員會直接倒啲沙嗲湯入去,但係職員冇咁做,而係換了第2個煲!!!勁抵讚,因為之前係出面食過幾間雞煲都係直接加湯,愈食愈肥,而且啲雞油會「瓊」住左,搞到個鍋愈黎愈結!所以呢點真係好欣賞!
四款金牌鍋底,我地就叫左沙嗲湯,食得出唔係一般開醬料包的味道,因為有時係屋企自己打邊爐都會買醬料包,呢到唔係,叫沙嗲湯一啲都冇伏!
雖然係任點任食,但食物種類都好夠,有安格斯牛小排,美國珍寶肥牛,黑毛豬片,全部任食!岩哂各位食肉獸!呢到嘅肉一望色澤就好新鮮,叫了牛小排及黑毛豬片,兩樣都好食,唔會好韌,口感一流!
而其他火鍋配料,提供大量新鮮蔬菜、手包餃、丸類、多款汽水、麵、都任叫,相當抵食!叫了生菜、娃娃菜,好新鮮;粟米超甜;蜂巢豆腐吸湯後好入味,喜歡蜂巢豆腐的口感;丸類好彈牙!
海鮮拼盤 海鮮拼盤好豐富,有墨魚滑、蝦、青口、蠔、同埋魚,全部都好新鮮,墨魚滑爽口又彈牙,個蠔煮完都冇縮水,仲係好大隻!
火水爐雜果紅豆涼粉冰 食完熱辣辣嘅邊爐,仲有飯後甜品送,就係火水爐雜果紅豆涼粉冰,食完甜品下吓熱,大大碗冰配上煉奶、紅豆粒、涼粉同雜果,一口吃就有多種口感!
呢餐真係好滿足,食到捧住個肚走,食到啲人都走哂!友人都讚呢間任飲任食嘅邊爐真係好食,而服務又好,不時會睇睇有無需要換碟同收碟,仲話下次叫埋其他朋友一齊食,要再encore咁話!
🍽7/10
🔎 火水爐冰室火鍋 (旺角)
旺角煙廠街33號朗廷軒1樓