2021-03-28 758 浏览
今日天氣超好,決定去一間次次都有驚喜的鐵板燒餐廳, 配合下我個好心情。我同哪吒簡單嗌左2個鐵板燒Lunch Set , 對住個九龍公園, 慢慢享受。 先來田螺和特色沙律做前菜, 田螺非常鮮甜軟腍 ;(停唔到口)主菜有大虎蝦, 海中蝦, 三文魚,活鮑魚仔, 鵝肝,安格斯簿燒牛肉, 櫻花蝦炒飯,炒雜菜。。多到不得了!鵝肝多士配紅酒梨~ 紅酒梨的清新去解除鵝肝的油膩感, Bravo! 黑松露三文魚子同活鮑魚好鬼夾三文魚~皮脆肉嫩好Juicy安格斯薄燒牛肉~ 精髓在於蔥粒櫻花蝦炒飯~粒粒分明又香口好滿足又有口福的星期六下午。

田螺

黑松露三文魚子同活鮑魚好鬼夾

三文魚~皮脆肉嫩好Juicy

安格斯薄燒牛肉~ 精髓在於蔥粒

櫻花蝦炒飯~粒粒分明又香口

好滿足又有口福的星期六下午。

2021-03-27
2020-12-13 1978 浏览
好特別的一個體驗。鐵板燒格局可以一邊食、一邊睇大廚表演(零油煙味!)。場地唔大但唔逼坐得好舒服,加上大廚同客人嘅互動,感覺好親切。女大廚很有型呀~今次散叫海鮮菜式,因為慶祝生日想食豪啲,訂位時問咗好多問題,十分感謝你哋有耐性嘅回覆!散叫得嚟又有啲廚師發板嘅元素、幾好(我唔知咩 sauce 襯咩海鮮嘛)。黑松露蒸蛋係跟其 openrice comments 叫,唔錯唔錯。象拔蚌紫菜湯係一絕!帶子配清新嘅海藻汁非常特別。下次想叫set 試吓個炒飯(今次太飽冇食)!佢仲加生日牌俾我呀~超美 der!加油加油!
。下次想叫set 試吓個炒飯(今次太飽冇食)!
佢仲加生日牌俾我呀~超美 der!
加油加油!
2020-11-29 1106 浏览
今晚想食d好味嘢獎勵自己,既然無得去日本就食住日本野頂住先啦🇯🇵🤪呢度食Teppanyaki,喺你面前燒,好香!可以散叫亦都可以叫dinner set,d set其實個個都好似,分別主要係個海鮮。我地懶得諗就揀左個King Crab Legs Set ($1,588 for 2 persons)首先會有前菜同沙律,無咩特別唔影相啦跟住係Sashimi,幾fresh,唔錯然後呢個好特別好好味,係魚籽鵝肝蒸蛋,蒸得好滑,魚籽冇腥味,正👍🏽跟住可以揀鮑魚或銀鱈魚,我哋㨂左銀鱈魚🐟燒得好香,配埋個sauce幾好味長腳蟹,要襯熱食呢個係蜆湯,好鮮甜好好飲,有日本朋友話呢個最啱解酒毒,唔知係咪😂然後係Angus beef,加$300可以轉和牛,我地無加。五成熟,啱啱好最後會有炒飯同炒野菜,用雞蛋樱花蝦炒,好食,野菜冇咩特別冇影相附送甜品,豆腐雪糕,完滿嘅一餐,happy weekend!
呢度食Teppanyaki,喺你面前燒,好香!

首先會有前菜同沙律,無咩特別唔影相啦

跟住係Sashimi,幾fresh,唔錯

長腳蟹,要襯熱食

2020-11-28
2020-09-13 1981 浏览
前幾日男朋友生日同佢食左想食好耐的鐵板燒。因為第一次食,所以睇左好幾間同區的餐廳 搵間性價比高的試試。呢間係我睇咁多間menu 最吸引,滿足到男朋友想食魚又滿足到我想食鵝肝❤️大概7:30 我地就到左餐廳,因為疫情的關係客人不太多 我地就安排左坐正鐵板前面😄然後,我地點左一個二人蟹的套餐同埋叫左雞泡魚干佐啤酒🍻前菜的海膽同鵝肝蒸蛋十分出色 無令到我失望 而且仲令到平時吾食海膽的男朋友都大讚鮮甜😋其次我地最期待的炒飯 都同其他評論一樣,好有心機炒;重點係未食都聞到好香的櫻花蝦👻。最後,主廚同鋪頭的老闆同職員知道男朋友生日後都好熱情❤️送左兩杯啤酒比佢😂😂😂好似我地已經識左好耐咁,受寵若驚!哈哈....我地有機會會帶埋屋企人再試❤️❤️❤️❤️謝謝你們當天的招待❤️🍻
然後,我地點左一個二人蟹的套餐同埋叫左雞泡魚干佐啤酒🍻
我地有機會會帶埋屋企人再試❤️❤️❤️❤️
謝謝你們當天的招待❤️🍻
2020-09-10
2020-08-11 1761 浏览
今次小弟女女做到嘢~搵到間好野疫情下真係生意難做~但呢間真心有❤️咁岩個日小弟牛一。食得特別開心因為冇晚市~所以訂左4:30~上到去。包場。一個客都冇。心諗。今時今日生意真係難做~講返間舖。先講裝修好有心思。好多野都好靚。好新~食物~擺盤。器皿。都好靚。自己睇相。係真心feel到有❤️。食材都算新鮮。午餐$2xx。有鮑魚。虎蝦。鵝肝。算係超值。佢仲有D平價lunch set$7x~8x。疫情期間仲要唔收加一。真係底底底底。牛一食好DD啦。加多100g牛扒。咁就岩岩好~最開心係有個特別整比我嘅生日甜品~真係多謝哂。唔係因為佢地對我地特別好~係真心feel到佢地有Heart。無論對食物定對客人。都一百分。係感覺到。真心好。叫左2個Set+100g牛扒沙律~酸酸地開左個胃。幾好味噌湯~正常野。你會飲得落鮑魚~超新鮮。仲識旭。燒到岩岩好。有鮮味。又彈牙虎蝦~超大隻。味道就得鹽同黑椒。加牛油會開心D鵝肝~好ok~唔知點解燒得咁好。外面脆。入口即溶。個漬物先係重點。勁好味。辣味蒜頭安格斯牛柳~都可以。不過冇嘅肉味。但燒到岩岩好。好彩有叫佢燒生D炒飯~落咗櫻花蝦但味道唔算好燶。配牛扒一流炒雜菜~鹽同黑椒
今次小弟女女做到嘢~搵到間好野
疫情下真係生意難做~但呢間真心有❤️
咁岩個日小弟牛一。食得特別開心
因為冇晚市~所以訂左4:30~
上到去。包場。一個客都冇。心諗。今時今日生意真係難做~
講返間舖。先講裝修好有心思。好多野都好靚。好新~
叫左2個Set+100g牛扒
沙律~酸酸地開左個胃。幾好
味噌湯~正常野。你會飲得落
鮑魚~超新鮮。仲識旭。燒到岩岩好。有鮮味。又彈牙
虎蝦~超大隻。味道就得鹽同黑椒。加牛油會開心D
炒飯~落咗櫻花蝦但味道唔算好燶。配牛扒一流
炒雜菜~鹽同黑椒太勁。但都可以接受

環境:好新淨。好有心思佈置。唔會有好大油煙味(可能因為冇人)😂
食物:選擇都算多。價錢算公道。都算新鮮。但調味方面可以好D
總括:值得一試。值得支持。因為有心
2020-07-28 1331 浏览
由於多了人在家工作。平曰常滿座的鐵板燒,今日亦只有寥寥食客,空間感十足,完全沒有擁擠的問題。鐵板燒午餐大約$58-$138左右,好抵食。今日試吓牛柳粒餐和三文魚餐。每個餐都包括湯、前菜、主菜、炒菜、炒飯和汽水。先送上餐湯和前菜。湯汁淡淡的,唔會好鹹,加埋胡麻汁靑瓜,是很清爽的前菜。牛柳粒$58這牛柳粒雖然不是入口即溶的和牛,但肉質柔軟,頗有肉味又唔乾身, 充滿鑊氣,以這價格,就是對板對位又抵食。伴的炒菜炒得香軟又唔太油膩,而且帶有黑椒的香,不錯吧。三文魚$78三文魚有兩件,煎得外脆內軟又無骨,啖啖肉,而且採用的剖分是近腩部位,肉質肥美,帶有一份魚脂的甘香。好吃!炒飯炒得粒粒分明,唔會太乾太濕或太油,而且味道剛剛好,味道鮮美,不錯。最後呷一口可樂,是很完滿的鐵板燒午餐。

完全沒有擁擠的問題。

鐵板燒午餐大約$58-$138左右,好抵食。

牛柳粒$58

三文魚$78

炒飯炒得粒粒分明,唔會太乾太濕或太油,
而且味道剛剛好,味道鮮美,不錯。

最後呷一口可樂,是很完滿的鐵板燒午餐。

2020-07-26
午餐
2020-07-15 709 浏览
超乎想像好食嘅鐵板燒,做到色香味俱全,外面食鐵板燒一般比較乾身,而呢度食嘅鐵板燒師傅用心調教每一道菜嘅sauce,每一道菜都有驚喜,賣相一流,每一碟擺法都好似藝術品,而且務求每一碟份量一樣,睇得出師傅對食物同客人嘅用心,完全係性價比高嘅一餐,一定會再去,略嫌環境太嘈吵,有少少影響咗心情
銀鱈魚
鵝肝蒸蛋
雞冠草魚子鮑魚
銀鱈魚
鵝肝蒸蛋
雞冠草魚子鮑魚
2020-06-18 726 浏览
勁🥳🥳有生酮友專屬鐵板燒餐單!尖沙咀「瀛」鐵板燒日本料理推出咗個生酮菜單👍👍。菜單有足夠🥗🥬、油脂攝取,同時補充蛋白質,係高脂低碳👏🏻。香脆多汁~雞皮🐔餃子、肉味燻香口感軟綿~煙燻黑豚五花腩、爽口萵筍伴綿軟滑膩鵝肝、豬油炒三色椒西蘭花好油👍好脂,松子仁牛油大海虎蝦🐅🦐~清香可口又彈牙。蘆筍黑松露鮑魚~鮮味大提升。蒟蒻米炒飯🥢~香氣逼人低碳美食。仲有生酮🍦甜品,完美結尾😋😍。
勁🥳🥳有生酮友專屬鐵板燒餐單!
尖沙咀「瀛」鐵板燒日本料理推出咗個生酮菜單👍👍。
菜單有足夠🥗🥬、油脂攝取,同時補充蛋白質,係高脂低碳👏🏻。
香脆多汁~雞皮🐔餃子、肉味燻香口感軟綿~煙燻黑豚五花腩、
爽口萵筍伴綿軟滑膩鵝肝、豬油炒三色椒西蘭花好油👍好脂,
松子仁牛油大海虎蝦🐅🦐~清香可口又彈牙。
蘆筍黑松露鮑魚~鮮味大提升。
蒟蒻米炒飯🥢~香氣逼人低碳美食。
仲有生酮🍦甜品,完美結尾😋😍。
2020-06-15 432 浏览
今日係一個值得紀念嘅日子,我地一行四人夜晚八點幾多到餐廳。我朋友來過很多次,而我只係第一次來。餐廳環境唔錯,侍應好有禮貌。我地無叫set,只係講我地今晚想食咩,就由廚師用佢既方法煮比我地食。咁啱我坐正晌廚師對面,睇住廚師煮每一道菜,上碟,然後介紹要點樣食先好,好互動呀!先嚟沙律,味道清新。賣相好可愛嘅黑魚籽鵝肝蒸蛋,蛋好滑,口感一流。一路望住廚師精湛嘅烹飪技術,動作乾脆俐落,真係嘗心悅目呀!哈哈!!虎蝦配柚子汁,食到蝦嘅鮮味,點吓柚子汁,甜甜地好清新。焦糖鵝肝,廚師話用呢種方法煮,唔會太油膩。和牛,口感軟熟,唔錯。最後食埋個高菜櫻花蝦炒飯,好飽了!!
今日係一個值得紀念嘅日子,我地一行四人夜晚八點幾多到餐廳。

先嚟沙律,味道清新。
沙律

賣相好可愛嘅黑魚籽鵝肝蒸蛋,蛋好滑,口感一流。
黑魚籽鵝肝蒸蛋。咁可愛有D唔捨得食呀!!

煮ing。睇緊一場精湛嘅 live show

虎蝦配柚子汁,食到蝦嘅鮮味,點吓柚子汁,甜甜地好清新。
柚子汁 虎蝦。食完兩舊先影相,因為實在忍唔住啦!

焦糖鵝肝,廚師話用呢種方法煮,唔會太油膩。
焦糖 鵝肝。甜甜地,唔油膩

和牛,口感軟熟,唔錯。
和牛,配蒜片同wasabi食,超正!

最後食埋個高菜櫻花蝦炒飯,好飽了!!
2020-06-06
黑魚籽鵝肝蒸蛋。咁可愛有D唔捨得食呀!!
柚子汁 虎蝦。食完兩舊先影相,因為實在忍唔住啦!
焦糖 鵝肝。甜甜地,唔油膩
和牛,配蒜片同wasabi食,超正!
2020-06-07 426 浏览
性價比高好好味的一餐生日飯,一行五人,叫一份二人餐,加2份一人龍蝦餐,廚師精心炮製,每道菜都有美麗可吃的装飾,少許汁,很有心的製成品。之前在铜鑼湾吃津二目已經關門大吉,再找吾到咁有心的製作,终於今次找到了。每位家人都十分享受,大大讚賞。仲有老闆娘的悉心介紹,真是十分感謝。
性價比高
2020-05-18 539 浏览
早排朋友請食飯, 想搵間坐得舒服又唔太多人的鋪頭,上網見到呢間好似唔錯,即管訂位來試下一入到餐廳,見到個經理非常有禮貌地同我地講:「唔好意思,麻煩你度一度體溫,消毒一下雙手」雖然隔住口罩,但都feel到佢係笑緊咁講,非常有禮,最細心係免費提供一個口畢套比我地,講真!一個口罩套值幾錢,送一個比客,個客會感受到呢種細心,值得加分我地坐低後,叫左兩個set,因為網上介紹話個set係咩都有齊又夠飽,所以試下,結果如下:方便大家睇, 用point form:1,前菜沙律+麻醬豆腐:酸酸地的和風醬都幾特別,豆腐好香豆味,有兩片漬藕片,好好食又脆口2,黑魚子鵝肝蒸蛋:原只蛋殼上,上面加左一粒鵝肝同好多黑魚子,蛋蒸到啱啱好,滑到落左喉嚨都唔覺,第二啖試真D就食到鵝肝油同黑魚子味,好香好正3,刺身什錦:每樣都有幾件,新鮮,厚切,但冇咩好講,直接跳過4,金沙大蝦:呢個夠哂特別,蝦非常彈牙,加埋咸蛋黃,真係絕配,師傅手勢純熟,起蝦腸手法乾淨俐落又唔會起走D羔5,紫菜活蚌湯:講真,對呢個湯原本冇太大期望,覺得一D都唔特別,但一食落就完全改觀,師傅先用牛油炒到象拔蚌仔大約7成熟,放左少少紫菜喺側邊,之後用滾湯撞

方便大家睇, 用point form:

5,紫菜活蚌湯:講真,對呢個湯原本冇太大期望,覺得一D都唔特別,但一食落就完全改觀,師傅先用牛油炒到象拔蚌仔大約7成熟,放左少少紫菜喺側邊,之後用滾湯撞落去,嘩,啖湯鮮到唔識形容,象拔蚌仔因為加左滾湯啱啱熟,非常彈牙,紫菜非常爽口又香,但又唔會搶左峰頭,同之前食過的紫菜完全唔同。飲完個湯好似唔夠喉,叫師傅加湯,但原來冇左象拔蚌仔同紫菜,冇咁好味,但都食到個湯底師傅都花左好多心思去整,因為味道都好豐富

6,鵝肝多士:用牛油煎到啱啱好,外面脆入面又香又滑,入到口即溶,加埋紅酒啤梨同埋個汁,中和返又唔會咁漏,加上SIZE比出面食既大件,好夠喉

7,薄燒和牛:師傅用和牛包住炒過的蒜同蔥,輕輕煎一煎就上碟,入口即溶,蒜蓉因為炒過,所以冇搶味但仍然食到淡淡蒜香,好正!

呢個時候已經飽飽地了,但師傅堅持要我地食埋個炒飯,唯有試下係咪真係好似師傅講到咁好食

8,炒飯:炒到乾身(本人要求)加埋櫻花蝦,蛋,高菜一齊炒,再加左少少沙律醬,唔怪得師傅一定要我地食埋個飯,原來個飯真係好得,入口粒粒分明,有蛋香有櫻花蝦咸香,配埋高菜一齊食,真係幾飽都要食埋佢。

9,炒野菜:坦白講,真係比個飯KO左,已經食唔落了

10,甜品:休息左一陣,傾左一陣計,食個好清新既柚子雪糕,又真係幾爽既

食後感:

地方舒適,唔嘈雜,方便傾計;師傅會一路煮一路簡單介紹下,又唔會阻你傾計;可以一路食一路同師傅有溝通,要煮熟D,食淡D,多D汁都可以即時叫師傅幫你處理;睇住個師傅即場煮,放心好多,唔使擔心師傅冇戴口罩煮野比你食;價錢都係7百零蚊一位,有野食有酒飲,地方又舒服,性價比超高!
2020-04-17
  • 金沙大虎蝦
  • 紫菜活蚌湯
  • 櫻花蝦高菜炒飯
  • 鵝肝蛋
其實鐵板燒也吃不少,但上樓的便比較少,朋友介紹了這間”瀛”,吃過一次之後,前後一個月上了去3次,有自己吃飯,有與朋友gathering,剛剛前兩天為女兒慶祝生日,真心是好味,環境裝修也非常精緻,最重要是他們知道是女兒生日,特別安排了一些小佈置及為她準備了一個漂亮蛋糕,實在驚喜!食物方面也非常新鮮,及烹調味道一絕,我最想說的是,以往去吃鐵板燒,必定會叫汽水,但我在這裏,全晚也沒有喝過,證明他們的烹調方式很好,這是我最欣賞的!其實飯天天也要吃,但是用心煮的其實你會感受得到!
窩心小佈置
题外话/补充资料: 上樓瀛•鐡板燒,用心有驚喜
2020-05-16
  • 鮑魚
  • 黃金大蝦
  • 象拔蚌湯
2020-05-14 324 浏览
呢間餐廳食過幾次,真係食極都唔厭。食物好食之餘, 仲要有人情味。鐵板燒係要講求師傅互動,就好似食(廚師發板)一樣,佢會睇你食到去邊個地步先煮下一道菜。你見到佢地嘅功夫一啲都唔野少,好多鐵板燒都未必做到咁嘅工價。有一次我食過fusion 鐵板燒,有前所未有嘅體驗。
呢間餐廳食過幾次,真係食極都唔厭。
食物好食之餘, 仲要有人情味。
有一次我食過fusion 鐵板燒,有前所未有嘅體驗。

2020-05-11
2020-05-03 282 浏览
平時都有食開鐵板燒,所以今次同朋友揾D未去過既鐵板試下,就比我揾到間近九龍公園附近上樓舖既鐵板叫做「灜」😎 今次叫廚師發板 師傅幫我準備了黃金大蝦,用咗蛋黃醬來配搭完全好夾,蛋黃醬唔太多又食到蝦既鮮味,真係好正。之後再來黑松露鮑魚,鮑魚唔太老,剛剛好👍🏻接住就有個磯香紫菜湯活蚌,呢個湯好鮮甜,飲完真係想再黎多碗🤤緊住就到和牛薄燒,唔太熟剛剛好入口即溶到最後食埋個炒飯,真係相當滿足😋
之後再來黑松露鮑魚,鮑魚唔太老,剛剛好👍🏻
緊住就到和牛薄燒,唔太熟剛剛好入口即溶
到最後食埋個炒飯,真係相當滿足😋
新發現尖沙嘴飯堂,飲酒吃飯真係一流,價錢實惠。依家疫情想找個地方吃飯,都要特別小心,但係呢間餐廳真係令我好放心,入門口探熱派口罩套,環境衛生做足,雖然地方唔算好大,勝在人情味濃,人少少都吃得好有氣氛。我已經黎左好多次,每次都係盡興而歸,帶朋友黎吃飯絕對體面又開心,個個都話要encore我個人推薦椒鹽北極貝,厚燒鵝肝多士,西班牙黑毛豬,手作爆汁餃子,鹽焗奄仔蟹,還有和牛薄片(雖然唔吃牛,不過朋友次次都吃)必吃跳舞超飯,其實每次未到炒飯,我都好飽,不過炒飯送到,我都會清曬個碗,真係值得為左個炒飯而黎,好有層次既飯香,呢d真係師傅多年來的功力。常言道一間茶餐廳好不好吃就要試乾炒牛河,咁鐵板燒就一定係個炒飯,越簡單的吃物,越難整得好吃!我真係鍾意呢個炒飯
鵝肝黑松露燉蛋
椒鹽北極貝