2020-05-18 539 浏览
早排朋友請食飯, 想搵間坐得舒服又唔太多人的鋪頭,上網見到呢間好似唔錯,即管訂位來試下一入到餐廳,見到個經理非常有禮貌地同我地講:「唔好意思,麻煩你度一度體溫,消毒一下雙手」雖然隔住口罩,但都feel到佢係笑緊咁講,非常有禮,最細心係免費提供一個口畢套比我地,講真!一個口罩套值幾錢,送一個比客,個客會感受到呢種細心,值得加分我地坐低後,叫左兩個set,因為網上介紹話個set係咩都有齊又夠飽,所以試下,結果如下:方便大家睇, 用point form:1,前菜沙律+麻醬豆腐:酸酸地的和風醬都幾特別,豆腐好香豆味,有兩片漬藕片,好好食又脆口2,黑魚子鵝肝蒸蛋:原只蛋殼上,上面加左一粒鵝肝同好多黑魚子,蛋蒸到啱啱好,滑到落左喉嚨都唔覺,第二啖試真D就食到鵝肝油同黑魚子味,好香好正3,刺身什錦:每樣都有幾件,新鮮,厚切,但冇咩好講,直接跳過4,金沙大蝦:呢個夠哂特別,蝦非常彈牙,加埋咸蛋黃,真係絕配,師傅手勢純熟,起蝦腸手法乾淨俐落又唔會起走D羔5,紫菜活蚌湯:講真,對呢個湯原本冇太大期望,覺得一D都唔特別,但一食落就完全改觀,師傅先用牛油炒到象拔蚌仔大約7成熟,放左少少紫菜喺側邊,之後用滾湯撞

方便大家睇, 用point form:

5,紫菜活蚌湯:講真,對呢個湯原本冇太大期望,覺得一D都唔特別,但一食落就完全改觀,師傅先用牛油炒到象拔蚌仔大約7成熟,放左少少紫菜喺側邊,之後用滾湯撞落去,嘩,啖湯鮮到唔識形容,象拔蚌仔因為加左滾湯啱啱熟,非常彈牙,紫菜非常爽口又香,但又唔會搶左峰頭,同之前食過的紫菜完全唔同。飲完個湯好似唔夠喉,叫師傅加湯,但原來冇左象拔蚌仔同紫菜,冇咁好味,但都食到個湯底師傅都花左好多心思去整,因為味道都好豐富

6,鵝肝多士:用牛油煎到啱啱好,外面脆入面又香又滑,入到口即溶,加埋紅酒啤梨同埋個汁,中和返又唔會咁漏,加上SIZE比出面食既大件,好夠喉

7,薄燒和牛:師傅用和牛包住炒過的蒜同蔥,輕輕煎一煎就上碟,入口即溶,蒜蓉因為炒過,所以冇搶味但仍然食到淡淡蒜香,好正!

呢個時候已經飽飽地了,但師傅堅持要我地食埋個炒飯,唯有試下係咪真係好似師傅講到咁好食

8,炒飯:炒到乾身(本人要求)加埋櫻花蝦,蛋,高菜一齊炒,再加左少少沙律醬,唔怪得師傅一定要我地食埋個飯,原來個飯真係好得,入口粒粒分明,有蛋香有櫻花蝦咸香,配埋高菜一齊食,真係幾飽都要食埋佢。

9,炒野菜:坦白講,真係比個飯KO左,已經食唔落了

10,甜品:休息左一陣,傾左一陣計,食個好清新既柚子雪糕,又真係幾爽既

食後感:

地方舒適,唔嘈雜,方便傾計;師傅會一路煮一路簡單介紹下,又唔會阻你傾計;可以一路食一路同師傅有溝通,要煮熟D,食淡D,多D汁都可以即時叫師傅幫你處理;睇住個師傅即場煮,放心好多,唔使擔心師傅冇戴口罩煮野比你食;價錢都係7百零蚊一位,有野食有酒飲,地方又舒服,性價比超高!
2020-04-17