2023-03-08 36 浏览
最近嘗試了這家外賣壽司店,他們不僅提供了各種美味的壽司拼盤,還有其他都好抵食的日本和韓國美食。我點了一盒壽司拼盤,這些壽司絕對超出了我的期望!每一塊壽司都有著新鮮的口感,而且做工非常精細。飯的口感恰到好處,飯量偏多,食8件都好夠飽每一口都有讓人愉悅的滋味。除了壽司外,他們的其他日韓美食也非常吸引。最重要的是,他們的服務也周到和細心,讓我感到很舒適和愉快。總體而言,對街坊來說這家外賣壽司店絕對是值得一試的!

2023-03-02 25 浏览
鯉魚門市場街市裝修🛠完之後,第一次入嚟搵食,一入門口就見到呢間賣日韓食物嘅餐廳,就打算買啲韓國🇰🇷菜嚟食下,因為店舖無堂食位置,只好外賣回家⭐️蘿白牛肋肉湯飯牛肋肉都多,以及都幾林下,唔會好老。蘿蔔大大舊,好林好清甜。碗湯好大碗,入面仲有娃娃菜&紅蘿蔔絲。⭐️韓式野菜卷個卷物入面包了黃瓜、菠菜、黃蘿蔔、Kimchi及紅蘿蔔🥕,而且包得非常結實,唔會夾夾下散咗。調味雖清淡,但夾埋啲醃製嘅菜食,剛剛好

⭐️蘿白牛肋肉湯飯

蘿白牛肋肉湯飯

⭐️韓式野菜卷

韓式野菜卷
蘿白牛肋肉湯飯
韓式野菜卷
2023-02-27 31 浏览
今日經過油塘,佢街市新裝修,乾淨同企理,經過一間韓國餐廳,.韓國食物一向都好吸引我既,特別係飯卷同埋伴飯,我都係好鐘意既。加上依個街市都好新式。今日揀左:~韓國烤牛肉拌飯: 烤牛肉好香好好味,而且味道真係同韓國餐廳無分別,所以都令我覺得幾有驚喜既。~忌廉蟹肉薯餅 :炸得好好,而且因為係外賣,番到屋企食質素都唔差仲有得選汽水,算係一個唔錯既套餐。小店仲有其他日式既選擇,都見佢地好俾心機製作既,如果經過買一買外賣,都是不錯的選擇。

加上依個街市都好新式。
今日揀左:

仲有得選汽水,算係一個唔錯既套餐。

忌廉蟹肉薯餅
题外话/补充资料: 韓國烤牛肉拌飯
2023-02-26
庆祝纪念
生日
忌廉蟹肉薯餅
2023-02-26 30 浏览
瀧(日韓越)去到油塘,唔知食乜好,見到有間「瀧」日本菜,性價比幾高!食到飽一飽都係$200多啲炸!雜錦角切魚生飯$72呢個飯好豐富有三文魚刺身、三文魚茸、玉子同蟹柳!另外個飯好細心,係會分開上,唔會同啲刺身痴埋一齊!海膽三文魚茸飯$98而呢個飯就有同樣有三文魚茸,另配左新鮮海膽、吞拿魚,好豐富。唐揚炸雞$22炸雞好多件,炸到熱辣辣、食落脆卜卜!韓式雞肉卷$30紫菜卷包左玉子、青瓜、雞肉等,口感豐富。
瀧(日韓越)

雜錦角切魚生飯$72

海膽三文魚茸飯$98

唐揚炸雞$22

炸雞好多件,炸到熱辣辣、食落脆卜卜!

韓式雞肉卷$30

紫菜卷包左玉子、青瓜、雞肉等,口感豐富。
2023-02-16 57 浏览
油塘真係美食沙漠🏜️作為居民真係不得不承認附近冇乜嘢食最近翻新咗街市就入去街市行吓啦發現新開左一間日式外賣店價錢都唔貴 仲有我最鍾意咖喱飯🍛吉列咖喱豬扒飯$48咖喱汁好香 好濃 撈埋個飯好好食😋吉列豬扒勁多勁大塊唐揚炸雞滑蛋飯 $42呢個炸雞滑蛋飯好多配料 有大量洋蔥🧅滑蛋炸雞夾埋好好食😋大阪章魚燒 $18章魚燒都唔錯 咁大份先$18超抵食熱辣辣食好正呀 ~~😋😋#打卡餐廳 #小店推介 #美食推介 #美食地圖 #吃貨 #相機食先
油塘真係美食沙漠🏜️

章魚燒都唔錯
咁大份先$18超抵食
熱辣辣食好正呀 ~~😋😋

2023-02-10 63 浏览
💡沙漠之日式小店油塘一直比人感覺都係沙漠之都,因為無咩食物選擇,但自從街市翻新之後,多左好多店舖,而呢間正正係大門口,間鋪都幾大,入面放滿刺身,魚生飯同炸物。仲有好多食物選擇,而且好食而份量又多,真係好抵!🍽三文魚角切刺身飯🍣魚生飯嘅份量亦唔少,盒中有分隔將餸同飯分開。三文魚刺身呈角切粒狀,刺身夠新鮮肥美,份量都幾多,粒粒珍珠米飯🍚,再配上蛋絲同紫菜。真係好抵食🍽韓國烤牛肉生拌飯無論餸定飯份量都激多。牛肉仲塞到勁滿,兩個人食都夠有突。牛肉又幾香,另外隻蛋煎到7成熟,帶有少少流心。配菜有蘿蔔、洋蔥、菠菜等等,食個陣加埋韓式拌醬撈埋一齊食,好滋味🤤🍽雜錦卷一盒有6件,入面有青瓜、玉子、蘿蔔、蟹柳、蛋等等,好豐富,而且好大件,唔驚唔夠飽。🍽忌廉蟹肉餅 🦀都幾抵食的,入面有好多蟹肉,加埋好多忌廉,食落好creamy。
💡沙漠之日式小店

🍽三文魚角切刺身飯🍣

🍽韓國烤牛肉生拌飯

🍽雜錦卷

🍽忌廉蟹肉餅 🦀

2023-02-02 43 浏览
今日去油塘拜年,親戚介紹油塘鯉魚門市場有間唔錯嘅日韓料理,去到間鋪都幾大,好多雪櫃,入面放滿刺身,魚生飯同炸物,睇睇餐牌,佢地都好多款選擇。咁多款真係好難簡,最終決定食呢幾款。雜錦角切魚生飯&海膽三文魚飯-2款嘅刺身都係厚切,三文魚相當肥美,而海膽都好新鮮,食落好鮮甜,2個丼飯分別都有漬物,d漬物醃得都幾好味。大板風章魚丸-口感外脆內軟,即叫即整,入面粒章魚都幾大粒。韓式部隊卷,呢個卷物都唔錯,用料非常足,d韓國火腿好香好惹味,包得非常結實,完全冇散出黎,好有韓國風味。

大板風章魚丸-口感外脆內軟,即叫即整,入面粒章魚都幾大粒。

2023-01-27 55 浏览
有時候屋企唔煮飯,就會落屋企附近買外賣。最近就去左屋企唯一一個街市入面既【瀧】日韓越料理外賣店買外賣。佢地有超級多食物選擇,真係花多眼亂,而且即叫即整。價錢都合理,兩個人分量平均唔駛$100一個人。 韓式牛肉炒粉絲:牛肉同粉絲既分量超多,麻油味香濃、味道又唔會太鹹。 蘿蔔牛肋肉湯飯:牛肋肉好多,難得無落味精,飲完好暖和。 蟹籽吞拿魚卷:本身以爲係吞拿魚魚生,原來係罐頭吞拿魚,唔食魚生既都可以食。味道ok既。 韓式野菜卷:包野菜同泡菜,好爽脆,因爲係蔬菜,所以解膩不錯。
蘿蔔牛肋肉湯飯:牛肋肉好多,難得無落味精,飲完好暖和。
2023-01-24 54 浏览
去開油塘接姪女放學,見到鯉魚門廣場地下到新開左間小食店,睇下有咩岩買d返去唔使煮!小店內有拉麵、便當、壽司,樣樣都好吸引,所以都吸引左幾多學生黎食!重點係佢好食而份量又多,真係好抵!絕對會再幫襯!豚肉生薑燒飯:食落薑味幾香濃,少少辣,幾惹味!豚肉唔太肥亦都唔會整得好乾,重點係份量好大,大大碗真係好抵食。大蟹柳芝士卷:好重的紫菜味,中間仲有上面都有大大舊既蟹柳,食完感覺好滿足汁燒牛肉飯:哩個都好好味,牛肉既份量足足有三分一咁多,洋蔥食落好甜好爽脆,隻蛋煎到7成熟,生生地少少流心咁好正👍🏻唐揚炸雞:買完外賣,放左成個鐘先食,但食落都仲係皮脆肉滑,個調味都岩岩好,惹味又唔會太鹹!

2023-01-18 47 浏览
鯉魚門廣場食肆既「瀧」✨,主打日本🇯🇵、韓國🇰🇷、越南🇻🇳既美食,食物款式多樣化,總有一款啱你選擇。三文魚🍣角切飯 $61三文魚肥大肉厚夠新鮮,角切三文魚份量夠多,每粒三文魚大細適中,油脂分布平均,加埋配菜例如甜蛋、黃瓜等等,十分好味😋。人參雞髀🍗湯$48大大隻原隻雞髀,人參湯既人參味唔算重,剛剛好,而雞髀肉質仍然保持嫩滑,加埋其他配料例如栗子🌰,好味又保身。韓式野菜卷$42野菜卷有泡菜、黃瓜、青瓜等等豐富涵料,有層次既口感,而且份量夠大卷,一條都已經飽曬。忌廉蟹肉餅$18一份三件忌廉蟹肉餅,外皮炸得香脆而不油膩👍🏻,裡面忌廉蟹肉夠曬juicy,整體十分好味😋。

三文魚🍣角切飯 $61

人參雞髀🍗湯$48

韓式野菜卷$42

忌廉蟹肉餅$18
2023-01-17 33 浏览
朋友剛從日本返黎講嘢食,搞到自己都想食下日本嘢。之前買餸見到呢個街市有間舖頭有魚生便當,又有韓式和越式食物,選擇多元化,決定一試。海膽三文魚飯魚生同飯份量都好多,除咗三文魚同埋海膽、仲有玉子、螺肉,酸蘿蔔,咩都有d,豐富。三文魚切成一粒粒巨型方塊,好厚身,肥美冇筋,海膽都有一大塊,價錢公道,味道收貨。腐皮壽司一共4件,有三文魚、吞拿魚、明太子及北寄貝沙律4款口味,腐皮甜甜地,每件都爆料,最喜歡明太子口味。七味唐揚炸雞脾炸得幾吸引,皮好脆,雞肉唔會乾,啖啖肉。韓式牛肉炒粉絲同樣份量超多,我哋兩個人一齊食,最終只可以食一半,好多料,好多肥牛,其他配料仲有冬菇片,紅蘿蔔絲,菠菜等等,價錢好抵食。食唔晒放雪櫃,明天又可以再食。

海膽三文魚飯

腐皮壽司

七味唐揚炸雞
炸得幾吸引,皮好脆,雞肉唔會乾,啖啖肉。

韓式牛肉炒粉絲

鯉魚門街市,非常多野食,所以每次去探細佬,都會買外賣去佢屋企開餐。 今日發現有間新開店舖<瀧>,主做日、韓、越式美食,外賣為主,店舖以開放式設計,廚房環境光猛乾淨。 韓式部隊卷$48以部隊鍋材料,蛋、餐肉、腸仔、青瓜、酸瓜包裹的韓式飯卷,餡料清爽,米飯軟糯。 韓式豬肉餅$22兩面煎過的豬肉餅,入口肉質軟腍,蘸上附送甜甜的韓式醬料,幾好味。 吉列豬扒滑蛋飯$42吉列豬扒份量都幾多,豬扒炸至酥香,加上蛋香、洋蔥,美味之餘又真是非常抵食 三文魚角切飯$61三文魚份量多,厚肉又大大粒,油脂豐富肥美。

韓式部隊卷$48

韓式豬肉餅$22

吉列豬扒滑蛋飯$42

三文魚角切飯$61
三文魚份量多,厚肉又大大粒,油脂豐富肥美。

2023-01-13 28 浏览
街市外賣都係一個選擇👍🏻,一入門口就見到,淨係店面都吸引左我行去睇,睇吓睇吓就買左😂🔻咖哩吉列豬扒飯🔻吉列豬扒炸得都幾鬆脆🤤,冇油膩感,肉質又夠Juicy,唔會鞋烚烚,加埋白飯小偷既日式咖哩汁,真係唔覺意就食晒成碗😂🔻牛肉滑蛋飯🔻雖然係外賣,但係一開蓋已經被陣牛味吸引左😍,本身配菜食先既我都急不及待咁夾塊牛肉入口🫢。牛肉既肥瘦比例岩岩好。牛味十足,絕對唔係普通貨色,加上滑蛋令牛肉口感更滑。每個飯既份量都相當十足,食完唔會覺得喉唔到肺,小店黎講性價比幾高👍🏻🔻韓式雞肉卷🔻雞肉經過調味,入口肉質嫩滑札實👍🏻,配上爽口黃瓜,醃黃蘿蔔同蛋🥚,再加上韓式醬料,口感豐富,飯卷溫度適👍🏻,壽司既溫度,韓式味道😋🔻大蟹柳芝士卷🔻真係有粒粒既芝士係芝士蟹子入面🌟🌟,食落芝士味特別香😍,加上大蟹柳,兩者係口腔融合,味道幾夾,都好啱小朋友食🫢原來仲有的刺身派對餐,下次都可以叫黎try try佢🤣

原來仲有的刺身派對餐,下次都可以叫黎try try佢🤣
2023-01-11 1053 浏览
油塘出名多麵包舖🍞,但其他嘢食就唔多。不過最近街市翻新完之後,有新力軍進駐,叫做多咗選擇,其中喺正中間嘅外賣店叫「瀧」。雖然係喺街市入面,但店舖整體感覺都算幾乾淨,因為廚房同煮食過程一目了然。同時,店員亦相當細心,例如熱食未準備好嘅時候,佢會先將魚生類食品放返入雪櫃保存,然後先一次過比個客👍。驟眼睇以為小店專賣壽司刺身,不過再望多幾眼啲餐牌👀,就發現佢集齊日式、韓式同越南美食,有啲意想不到呢。食物定價屬正常水平,日韓式熟食/飯麵同越南撈檬平均$4X-$5X就有交易😉;而魚生類就相對貴啲。豚肉生姜燒飯($42),🍚豚肉飯性價比高,無論餸定飯份量都激多。外賣圓盒直徑大之餘,餐廳仲塞到勁滿,兩個人食都夠有突。🐷豚肉用上豬腩片,再加埋大量其他配菜,如菠菜、冬菇、蘿蔔、洋蔥同芝麻等,配以生姜燒汁炒香,味道甜甜哋,幾惹味🤤。唯一挑剔嘅地方就係略嫌飯唔夠乾身。三文魚吞拿魚腩茸飯($78),🍣魚生飯嘅份量亦唔少,盒中有分隔將餸同飯分開。三文魚刺身呈角切粒狀,而吞拿魚腩就剁成蓉,兩者質素都新鮮🐟。此外,隨飯仲附有玉子蛋、中華沙律同螺肉等,幾豐富。壽司醋飯稍為酸啲,但配上蛋絲同紫菜就加返分。珍寶蟹柳芝士卷
豚肉生姜燒飯
三文魚吞拿魚腩茸飯
珍寶蟹柳芝士卷
珍寶蟹柳芝士卷($38),珍寶係指蟹柳🦀,而唔係卷物本身,哈哈。卷物上面放咗芝士蟹籽,爆漿得來仲帶鹹香🧀。但一客得三件,比起大碗飯冇咁抵食。
韓式紫菜肉鬆卷
韓式紫菜肉鬆卷($48),店員介紹呢款係新推出。🇰🇷🍙紫菜卷入面包裹肉鬆、青瓜、玉子、蘿蔔同紅菜頭等,咬落脆卜卜,而且係搭調嘅組合。
總括嚟講,呢間外賣店唔錯🥡,選擇多,味道不俗,為油塘依個美食沙漠帶點色彩。佢仲有推出節日套餐,有興趣嘅街坊不妨試吓。
10 分钟 (外卖自取)
豚肉生姜燒飯
珍寶蟹柳芝士卷
2023-01-09 36 浏览
呢日同朋友有啲事情要傾,咁想搵個靜啲嘅地方就索性去朋友屋企,所以就買外賣,朋友話想試下街市嘅一間餐廳外賣,如果唔係佢介紹我都唔識。可能因為位於街市入邊,所以價錢都相對幾抵食,而且望落個門面都覺得好乾淨,我地嗌左兩個主食同兩個小食:咖喱吉列豬扒飯($48)咖哩汁好多,份量非常足夠,留番第日撈白飯都可以,而且咖哩汁帶有微辣,非常香口,吉列豬扒份量好多,而且亦都好脆口,豬扒亦都好厚身,飯嘅份量亦都非常多,我覺得女仔黎講都未必食得哂,男仔就非常足夠。燒鯖魚飯($48)有時鯖魚有腥味,呢度嘅鯖魚冇呢個問題,而且煎得好香口,鯖魚大大條,而且肉味濃郁。忌廉蟹肉薯餅($18)忌廉非常滑身,薯餅有三件,性價比幾高,薯餅拎度返屋企仲係脆卜卜,充滿忌廉脹卜卜,非常滋味。韓式部隊卷($48)一向都好中意食韓國卷,紫菜同飯都好香,卷住嘅配料亦都非常豐富。

咖喱吉列豬扒飯($48)

燒鯖魚飯($48)

忌廉蟹肉薯餅($18)

韓式部隊卷($48)

2023-01-06