2019-05-26 364 浏览
前排同女朋友行開佐敦油麻地果頭,女朋友就帶左我黎呢間出名態度差,但依然好多人排住隊食嘅澳洲牛奶公司。隊雖然都長,但唔洗排好耐就入得,聽講要快落單先唔會比人怒啤,所以排緊隊果時已經睇好menu,女朋友本身食過幾次,所以都好快揀好。我地得兩個人,就叫左一份常餐,有烘底牛油三文治、火腿、炒滑蛋,配叉燒意粉,同燉鮮奶、杏汁燉雞蛋、牛肉文治。常餐叉燒意粉份量唔少,湯底好香叉燒味,唔錯👍🏻最正係炒蛋,從來未食過咁滑嘅炒蛋🙈牛治就份量少,味道唔錯,唔夠喉。兩個甜品都叫左凍嘅,我會比較喜歡蛋白多D,即使凍食都好香奶味、蛋味,杏汁都唔錯。但其實由坐低到走人,都無比人西過、啤過,亦無特登食到好快,職員嘅語氣都正正常常茶餐廳佬咁,完全唔明點解成日比人話態度差😂

2019-05-25 384 浏览
十分滿分, 是次用餐經驗分數為七分很多人害怕到澳牛, 主要原因都是因為怕店員的服務態度, 但我個人覺得只要能按著他們的那一套, 就一切安好哈哈, 重點是在進去澳牛前, 你真的要想好吃什麼, 因為當你一坐下, 他們就會手拿紙筆跟你落單, 所以要快狠準平日去基本上都不用排隊, 很快就安排入座, 坐低不夠30秒就被侍應問吃什麼, 氣氛是有點小緊張但是有禮貌的, 我就當然叫有名的常餐哈哈,食物很快就上枱, 速度超快!!!P.S.我想提提叫食物時千萬別點飲料, 最後差不多吃完先點, 而侍應基本上在你差不多吃完也會主動問你要什麼飲料😂叉燒通粉下單後不到3分鐘, 叉燒通粉已到, 湯汁有味精味, 但味道剛好, 不會很咸, 夠鮮甜而我最愛的叉燒通粉, 味道真的很好很好, 肥瘦恰當, 是我吃過最好吃的叉燒通🤭🤭🤭之後來個黃澄澄的炒蛋,真的又滑又嫩, 應該是用很了不少的牛油和牛奶去煮, 入口即有濃濃的蛋香味, 配上麵包, 夠鬆化, 很棒🤟🏼🤟🏼 很多人都會配埋蛋同火腿一齊吃, 但我有個小建議, 絕對可以試下將砂糖擦上白麵包面上, 不小心會有奶油豬的味道, 一塊麵包有兩種吃法, 多開心🤭🤭🤭最後來一杯熱飲☕️
十分滿分, 是次用餐經驗分數為七分

叉燒通粉

之後來個黃澄澄的炒蛋,

最後來一杯熱飲☕️ 奶茶茶走, 超級香滑, 極滿足的一天!

2019-05-24
午餐
2019-05-22 298 浏览
澳洲牛奶公司係我由細食到大的茶餐室,今日午餐唔知食乜好,突然諗起好耐冇食,所以就決定食佢,好好彩去到不用排隊,食物仍然保持水準好味,但侍應的態度真是麻麻地.........最愛吃它的牛肉通粉和厚多士香滑奶茶
最愛吃它的牛肉通粉和厚多士

香滑奶茶

2019-05-22
2019-05-21 724 浏览
今日係佐敦工作完,見澳洲牛奶公司唔洗排隊,諗住食少少野~入到去都未諗到食咩好,你知啦,來來去去常餐,特餐,基本上都係同一樣野黎嫁嘛點知咁啱見對面枱都係食哩個我就跟點啦!熱蛋白燉鮮奶入口質感口感都唔錯,好滑,但係非常甜。。。甜到無左蛋味,奶味係有嘅,但個甜真係太搶啦,平時去茶記我都一定唔會飲佢地杯水嫁,今次食完真係忍唔住要飲水,因為真係實在太甜,其實我諗依嫁啲人已經無咁鍾意食咁甜嘅甜品啦,況且低糖健康啲囉!總之我覺得。。。名過於實囉,下次都係食返佢個炒蛋算啦🙄
今日係佐敦工作完,
見澳洲牛奶公司唔洗排隊,
諗住食少少野~
入到去都未諗到食咩好,
你知啦,來來去去常餐,特餐,
基本上都係同一樣野黎嫁嘛

點知咁啱見對面枱都係食哩個我就跟點啦!

蛋白燉鮮奶

熱蛋白燉鮮奶

入口質感口感都唔錯,好滑,
但係非常甜。。。
甜到無左蛋味,
奶味係有嘅,
但個甜真係太搶啦,
平時去茶記我都一定唔會飲佢地杯水嫁,
今次食完真係忍唔住要飲水,
因為真係實在太甜,
其實我諗依嫁啲人已經無咁鍾意食咁甜嘅甜品啦,
況且低糖健康啲囉!
總之我覺得。。。
名過於實囉,
下次都係食返佢個炒蛋算啦🙄
2019-05-21
2019-05-20 642 浏览
今日做左一天響導帶幾位澳洲朋友遊香港,先到此店食早餐,原因係近尖沙咀食完慢慢行穿過九龍公園觀下鳥,再行下尖沙咀商場,再坐小輪過海都好順路,係一個理想行程出發點。而且此店一直保持水準咁好味,門口排隊等15分鐘都值得。如果單人去食幾乎不用排,不用2分鐘入得。店內有廿個員工,見佢地不停穿梭左右好勤快,由點餐到上餐都勁快,工作效率好高。我地一埋位唔駛諗就叫早餐,牛油方飽炒蛋火腿通粉凍奶荼($40)。方飽厚切外脆內好鬆軟食出層次,蛋好滑有蛋香,方飽夾住蛋一起食好完美。通粉湯清清地通粉軟硬適中好爽彈牙,火腿絲不夠味沒有存在感下次轉叉燒比較好味。奶茶有茶香又滑又濃。整體上,每個細節都做得好滿意一直保持水準。另外,此店另一賣點就係香滑蛋白燉鮮奶和杏汁燉雞蛋,來到此不能錯過甜品,燉奶和燉蛋好有水準,時間掌握好好,香滑细腻、入口即化的口感,燉蛋好有蛋香,一啖啖食好滿足。

牛油方飽炒蛋

火腿通粉

凍奶荼

2019-05-18
$40 (早餐)
牛油方飽炒蛋
火腿通粉
凍奶荼
  • 炒蛋
  • 燉奶
  • 燉蛋
2019-05-18 280 浏览
之前已經聽朋友講過澳牛既經典 就係咩都快!今日終於體驗到😂😂😂一坐低 餐廳店員好好 見到你手拎好多野 會主動比多張椅子比我地放野 睇左陣餐牌 店員好快就黎幫我地落單 真係落單唔夠一分鐘 侍應就將野飲同主食從後揣過黎 坐係店內有種莫明壓力 其實無人催促 但心理上要快點食完既感覺😂😂😂整個用餐過程都係十分鐘左右但真心佢地呢到既滑蛋三文治同燉奶好好食滑蛋三文治既蛋味香濃 而且非常嫩滑! 燉奶既奶味濃厚 非常讚!唔係食到飽左應該會叫多份!

一坐低 餐廳店員好好 見到你手拎好多野
會主動比多張椅子比我地放野 睇左陣餐牌
店員好快就黎幫我地落單

但真心佢地呢到既滑蛋三文治同燉奶好好食
滑蛋三文治既蛋味香濃 而且非常嫩滑!
燉奶既奶味濃厚 非常讚!
唔係食到飽左應該會叫多份!
  • 蛋白燉鮮奶
  • 燉奶
  • 雞蛋三文治
2019-05-09 799 浏览
澳洲牛奶公司屹立香港近50年,一直以店員服務態度差劣及「光速餐」而聞名。即使如此,捧場客依然絡繹不絕及大排長龍。大門兩邊的櫃窗裡擺放了一碗又一碗的馳名燉奶及一樽樽的牛奶。供應的食物款式選擇不算多, 主要以炒蛋及燉奶廣受好評。座位細小狹窄,經常要與人併桌,用餐環境並不是很舒適。只有3款套餐:早餐、茶餐及快餐,食物大同小異;早餐跟茶餐供應時間有所不同,快餐則全日供應。蛋白燉鮮奶 ($30)燉奶牛奶味不太重,口感挺滑溜,味道不賴。

大門兩邊的櫃窗裡擺放了一碗又一碗的馳名燉奶及一樽樽的牛奶。

供應的食物款式選擇不算多, 主要以炒蛋及燉奶廣受好評。

座位細小狹窄,經常要與人併桌,用餐環境並不是很舒適。

蛋白燉鮮奶 ($30)
燉奶牛奶味不太重,口感挺滑溜,味道不賴。
蛋白燉鮮奶
2019-05-06 513 浏览
同朋友係佐敦剪完頭髮都成夜晚9點幾,又諗唔到食咩好,朋友就話不如食附近間澳牛。我一次都未試過所以就跟住佢去食🤪夜晚9點幾都仍然有人等位!不過好多外國人同國內同胞。我同朋友等左兩三分鐘就入得。由於我聽聞入到餐廳先慢慢睇餐牌同諗食咩係會比人鬧😂所以我同朋友都係門口時已經諗好食乜😂朋友叫左茶餐跟凍檸茶。蛋好滑好香!多士亦好厚好鬆軟。而我因為唔想咁晚食太多野,所以我叫左個奶油多食(雖然都好邪惡)。多士頗厚,但仍然好鬆軟,表層係酥脆。而面頭仲鋪滿左海量既鍊奶同牛油!睇住啲鍊奶一路食一路係側邊溜出黎就覺得好有罪惡感,但真係好好味😋佢地呢度啲位都非常窄,真係岩岩好夠擺野食😂面璧位😆餐廳內九成都係同胞🤡

朋友叫左茶餐跟凍檸茶。蛋好滑好香!多士亦好厚好鬆軟。

佢地呢度啲位都非常窄,真係岩岩好夠擺野食😂

面璧位😆

餐廳內九成都係同胞🤡
宵夜
澳洲牛奶公司呢個名成日都聽啦 排隊同埋態度都相當出名嘅 之前去食過 啲店員既態度都係幾麻麻... 呢排聽到人講話態度好似好咗 咁啱經過就去睇吓啦順便又食😂始終出名嘅都係蛋白燉鮮奶 所以今次都係必點嘅! 咁因為想同朋友share食 佢都係叫多個杏仁燉雞蛋... 水準都係一路無變 都係咁滑咁好食! 本身想叫個炒蛋多士 但最尾都係叫咗牛油多士 因為驚太飽😂服務呢單唔係去到好好 但始終人多 同埋已經比之前好咗㗎啦😂 所以係值得幫佢地平反一下既!

• 蛋白燉鮮奶
2019-05-02 341 浏览
土生土長嘅香港人因為有朋友嚟第一次食之前都聽講過態度好差嘅澳牛但係嚟到又唔係真係太差~同一般茶餐廳差唔多,因為我哋係食飽晚飯過嚟食宵夜。所以唔係點好多嘢食聽講呢個蛋治係必點。睇落冇咩特別就係蛋治烘底入口好香,麵包小小燶。滑蛋應該用牛油炒,食落去覺得真係絕配難怪咁多遊客山長水遠都過嚟食
土生土長嘅香港人因為有朋友嚟第一次食
之前都聽講過態度好差嘅澳牛
所以唔係點好多嘢食

聽講呢個蛋治係必點。
睇落冇咩特別就係蛋治烘底
入口好香,麵包小小燶。
滑蛋應該用牛油炒,食落去覺得真係絕配
難怪咁多遊客山長水遠都過嚟食
Weekend每次黎到🐄門口都勁長龍 索性放棄原來weekdays 夜晚黎係唔洗等位之餘d侍應哥哥都無報導中咁有壓力勁有禮貌帶位 仲識講笑1. (奶白色)燉鮮奶🥛🍼暖笠笠 勁嫩勁滑 食完好似自己皮膚都滑左2. (奶黃色)杏汁燉蛋🥚🍮剛剛好的杏仁味 唔會奪走蛋香 又係好嫩滑建議大家平日食完飯帶男女朋友/屋企人去食咁就唔洗排隊 施施然嘆個甜品🤤———————————————————————————#澳牛 #澳洲牛奶公司 #燉奶 #燉蛋 #佐敦 #茶餐廳 #香港茶餐廳 #香港好去處 #拍拖好去處 #食左先講 #甜品 #hkdessert #hkfoodies #hkfoodie

Weekend每次黎到🐄門口都勁長龍 索性放棄
原來weekdays 夜晚黎係唔洗等位之餘
d侍應哥哥都無報導中咁有壓力
勁有禮貌帶位 仲識講笑

1. (奶白色)燉鮮奶🥛🍼
暖笠笠 勁嫩勁滑 食完好似自己皮膚都滑左
2. (奶黃色)杏汁燉蛋🥚🍮
剛剛好的杏仁味 唔會奪走蛋香 又係好嫩滑

建議大家平日食完飯帶男女朋友/屋企人去食
咁就唔洗排隊 施施然嘆個甜品🤤
———————————————————————————
2019-05-01 266 浏览
澳牛係我由細到大都有食,今日諗番起佢,所以去食下回味下。只係去食個早餐,但又好趕時間,雖然係黎回味下澳牛的味道,但其實的地係有要事在身,要趕住走,我話俾朋友知,唔怕澳牛係好快就上菜,可以趕得切。果然5分鐘就上左我地兩位的食物。有人話哩度食物好一般,但我好鐘意佢唧面。現時外面食的面就咁用個公仔面放落去煮就叫做一味送賣俾人食,真係接受唔到。但澳牛係真係食落唔同,同埋好好食。次次黎都好多人,可能多左人提澳牛所以多人黎食。
2019-04-30
2019-04-30 238 浏览
很久以前已經很想一嚐這家茶記,便相約了今天晚上去一嚐它的味道,進去時就和傳統茶記的座位差不多,很有道地的「香港味」,聽女朋友介紹茶餐便點了一份茶餐,茶餐+炒蛋多士+凍奶茶$48雖然我本身不算太喜歡吃通粉,但吃下去再配搭它的湯也不錯,最好吃的都是炒蛋火腿多士,我女朋友就叫了一客芝士蛋文治$22我嚐了一口,本身喜歡吃芝士的我當然沒有甚麼問題,餐廳的食物都算好吃,略感位置擠迫,夥計可能壓力大,令他們服務態度一般。

茶餐+炒蛋多士+凍奶茶$48
雖然我本身不算太喜歡吃通粉,
但吃下去再配搭它的湯也不錯,
最好吃的都是炒蛋火腿多士,
我女朋友就叫了一客

芝士蛋文治$22
我嚐了一口,
本身喜歡吃芝士的我當然沒有甚麼問題,
餐廳的食物都算好吃,
略感位置擠迫,
夥計可能壓力大,
令他們服務態度一般。
2019-04-29
  • 炒蛋火腿多士
天氣熱 咁岩正直經過見到櫃裡一碗碗的 即興想黎碗凍凍既甜品🍧而身為香港人又一直都未試過呢間🤭 因爲本人一直都唔食奶既野 何況雙皮奶就直接係用鮮奶做。於是友人點了一碗原味雙皮奶 我點了一碗薑汁燉雙皮奶。因本人都喜歡吃帶有薑汁的食物 而我相信佢可以遮蓋奶味 就像吃薑汁豆腐花一樣。兩碗好治癒的雙皮奶 很快便到檯上 傳統做法 白色碗子 好夠凍 味道好好 大熱天時走過吃一碗 心情舒暢👍👍👍 唯傳統工藝 價錢略微覺得有點高 而餐牌也有很多不同味道選擇 / 飲品/ 食物

2019-04-26 392 浏览
今朝放工就同男朋友去澳牛,門口排左10零個人左右,好快到我地入左去坐卡位,都知呢間野伙記出名快手,但無諗過態度係差。入去已諗好食咩就叫,佢好快落單,男朋友同我講佢無問我地飲咩⋯⋯跟住個伙記就黎左碟通粉,我就話想叫野飲,佢就話:(遲下啦,張枱你見唔見到無位?定你請用手拎住,定用大臂挾住?)對面搭枱個女人笑笑口,我心諗有咩咁好笑?定中意俾人串?我眼見有一枱個女人睇唔到個伙記係後面,個伙記大聲喝佢,叫佢借借!食物方面,其實好一般,首先通粉咸左d,碟炒蛋都好咸,食完會口渴。多士稍為好少少,其餘真係唔多掂!!!

對面搭枱個女人笑笑口,我心諗有咩咁好笑?定中意俾人串?

2019-04-26
$39 (早餐)