2006-01-03 19 浏览
基本點心都係稻香大廚房出品, 多個潮字的只是多了一點潮式滷味和粿類點心, 都是預期中之質素, 其中數款點心被評如下糯米飯($60), 飯質過淋, 也沒有其臘肉香味。伊麵($60), 略油不過炒得夠火喉又不過會淋, 不錯。我最愛的其中一味點心, 蘿蔔絲餅, 是即叫即製, 等了良久的一味點心, 外層是一絲絲的, 很多其他地方也偷懶功, 外皮弄出來是一層表皮包著蘿蔔絲而已, 只是在外面用叉介數下, 吃下完全沒有那種鬆化口感, 說回那件餅, 是弄得熱騰騰的同時又香脆, 但很可惜的是, 部份現白點, 是弄得未熟透, 此乃失分次作。
糯米飯($60), 飯質過淋, 也沒有其臘肉香味。
伊麵($60), 略油不過炒得夠火喉又不過會淋, 不錯。
2005-12-30 8 浏览
其實之前未知九點半後有半價七折嘅優惠,已經去食過一次晚飯,嗰陣冇特價已經覺得以咁好嘅食物質素算係抵,尤其是嗰隻$30嘅大閘蟹,絕對冇欺場,大隻兼好食過鴻星。後來見到其他食家啲評語,知道九點半後原來咁抵,當然要一去再去啦。暫時嚟講,真係唔覺得特價時段嘅食物比正價時段差同細碟,服務態度亦都ok。蠔仔粥嘅主角蠔仔大隻兼鮮味,配角方魚亦都香脆可口,如果想試多啲其他菜式,兩個人share一碗已經好夠,一鍋太多喇。呢度嘅蠔餅口感同出面食到嘅好唔同,幾特別,有啲煙勒,好似食薄撐咁。魚旦麵就麻麻地,魚旦尚算ok,啲麵嘅口感都幾差。潮式炒河幾好味,份量同材料都好夠,啲蝦同肉絲都好好味。鹵水嘢就淨係試過豆腐、鵝片同墨魚,豆腐超滑,鵝片好入味,呢度嘅墨魚只有淡淡嘅鹵水色,有別於其他地方嗰啲染到橙紅色嘅墨魚,好鮮味。仲有一樣唔記得叫乜乜雙橐,係蝦橐同蟹橐嚟架,兩款都好食,但係外層包咗腐皮嘅蟹橐就比較突出,超級好食﹗

魚旦麵就麻麻地,魚旦尚算ok,啲麵嘅口感都幾差。

潮式炒河幾好味,份量同材料都好夠,啲蝦同肉絲都好好味。

2005-12-30 6 浏览
5個人一齊去潮館, 第一次去d 裝修得咁靚o既潮州餐廳, 平時通常就咁去打冷打開menu.. 都幾多o野食喎.. 5個人點了:1. 四寶湯: 有花膠, 瑤柱... 其他唔記得喇.. 好飲呀.. 好清好純, 味道好似食緊翅咁.. 98 蚊for 4位, 我地有5個人都每人分到一碗, 好抵2. 鹵水拚盆: 有好多o野喎.. 有鵝肉, 魯肉, 雞蛋, 紅腸, 蓮偶等等..上時輕微熱, o岩o岩好.. 好味呀!! d 食物都好入味..同埋上碟時都排得好靚, 算係中上啦!3. 紅燒斑腩: 呢個麻麻地, 有少少咸4. 豆苗: 一般啦5. 蠔餅: 呢個抵鬧喇.. 一d 都唔好食.. 好似食緊一舊粉咁.. 冇蠔味, 亦冇蛋味, 唔開心!最後每人叫左一樣甜品, 我食左楊枝甘露, 一般啦, 冇咩期望!
打開menu.. 都幾多o野食喎.. 5個人點了:

3. 紅燒斑腩: 呢個麻麻地, 有少少咸

4. 豆苗: 一般啦

黃金時段兩個人食晚飯竟然可以唔使等位真係可一不可再但俾個位有個大柱檔住d服務員成日都忽略左我地叫了三個小菜鹵水雙拼(鵝片拼魷魚)-兩様都切得好薄,魷魚好淡味,用碗上d鹵水汁沈哂係底.花炒蠔仔-要熱食喎凍左好腥芥蘭蝦球-蝦球大大隻ok 唔錯甜品叫左擂沙湯圓-賣相超難看,但個皮非常薄,薄到一夾d涵流哂出個人都係比較鐘意傳統的潮州打冷不過未試過的朋友不妨一試
黃金時段兩個人食晚飯竟然可以唔使等位

芥蘭蝦球-蝦球大大隻ok 唔錯

個人都係比較鐘意傳統的潮州打冷
不過未試過的朋友不妨一試
2005-11-14 11 浏览
細佬終於MPhi畢業lu...一家四口+細佬女友+我男友去食潮洲嘢1.滷水併盆- 汁香濃, 不過無豆腐, 墨魚唔夠鮮, 偏薄2.豉油王煎蝦- 幾好, 蝦頭特別香3.蠔仔粥- 方魚冬菜更能提升味道4.蠔餅- 唔太好, 似蛋餅多D, 不是正统既薯粉+鴨蛋, 蠔也不香5.沙茶牛肉- 沙爹都幾香6.豉油王煎鯧鱼 - 鱼幾厚大, 爸爸幾欣賞7.碧緣炒雪花蚌- 蚌爽但幾油膩8.椒鹽白飯鱼- 好食呀, 脆漿不太厚, 送酒一流9.水晶包- 蓮蓉& 奶皇餡, 後者出色D
1.滷水併盆- 汁香濃, 不過無豆腐, 墨魚唔夠鮮, 偏薄
7.碧緣炒雪花蚌- 蚌爽但幾油膩
8.椒鹽白飯鱼- 好食呀, 脆漿不太厚, 送酒一流
9.水晶包- 蓮蓉& 奶皇餡, 後者出色D
2005-10-27 14 浏览
(26/10/05) 慶祝好朋友生日,「一家人」的飯局通常是我&好朋友揀野食。我一連氣已講晒想食:水瓜酪、潮式煎蠔酪、糖醋麵、阿哥要個鹵水拼盆。鹵水拼盆,一碗放上所有鹵水鵝、鹵水肥肉片、蘿蔔、紅腸、塁魚,樣樣都OK,蘿蔔食到最後好咸。水瓜酪、潮式煎蠔酪,好軟熟,其實兩個材料,都是蛋同埋蝦米,好味。糖醋麵,好耐之前第一次食糖醋麵,在力寶軒,實在太好食喇,而哩度...又薄,又太脆了。甜品:桂花紅豆糕,幾多紅豆,分開兩層食,有甜甜的桂花味。雷沙湯圓,食得出是即整的,因為個皮仲"立立"地,糯米皮要hold一陣才煙un,所以黃豆粉feel到是剛剛混上的。
2005-10-21 10 浏览
第二次食上次晚飯,今次宵夜.一窩蠔仔粥:夠大夠蠔,略清略淡.一煲春菜排骨: 過清.煎倉魚: 竟然唔係原條而係醬燒魚件,離譜.川椒雞: 原全唔辣.離譜.但, 真係好平,百七有找.我諗佢d凍魚會好d.
第二次食
上次晚飯,今次宵夜.
一窩蠔仔粥:夠大夠蠔,略清略淡.
一煲春菜排骨: 過清.
煎倉魚: 竟然唔係原條而係醬燒魚件,離譜.
川椒雞: 原全唔辣.離譜.

但, 真係好平,百七有找.
我諗佢d凍魚會好d.
2005-10-17 23 浏览
又係朋友生日.... 本來order一個6人餐....不過waiter介紹4人餐加個孖寶(半煎炸海斑+ 蠔餅)...見佢誠意介紹.....大家未試過都冇咩所謂....但係....大家食完都好似唔知食左D咩....每個餸都好細碟....SET有蝦球....有湯....有一"老"水"併"盆.....有一個小炒....有甜品......再加左個紅豆糕(成陣雪櫃味) & 雷沙湯圓(暖暖地...皮又厚)....當然都係唔得啦....中餐黎講....佢真係冇水準喇....total 700埋單......一定唔會再黎呀....
2005-10-16 11 浏览
之前多數去開都係尖沙咀o個間潮樓,o個度都ok既,個view幾正,but d椅唔多好坐,怪怪的,所以我同媽媽提意試吓amp啦,都係同一集團,應該唔錯架,我地一行3人去飲下午茶,平日飲係抵law,又唔收茶錢加一喎,我地叫左8個點心同埋一窩蠔仔泡飯,好好味呀,總之樣樣都好食,味道好過尖沙咀喎,無咁濃味law,我最like係鯪魚球,平時我唔食蜆蚧架,但係佢整得唔鯹,好好味哦~~
2005-10-03 36 浏览
星期六晚睇完煙花,本想在銅鑼灣一帶搵食,不過個個肚餓又怕太多人,穩穩陣陣都是去返屋企附近的APM.到達已是十點十五分,家姐提議到這裏因有半價,未試過的我當然讚誠!!雖然咁夜,但等了二十分鐘才入坐.五個人坐了一張大檯,環境和裝修很好,相當舒服.糖醋骨----都算可以.但下次不會再叫蠔仔粥----好大窩,湯底比一般潮州飯店的淡,味精不重.相當不錯,蠔仔夠多亦大粒.涼瓜黃豆排骨湯----佢地食得好滋味.我本身不食涼瓜,苦苦甘甘.我就不太接受潮州炒飯------其實同一般炒飯沒有分別,勝在大碟夠飽肚**這餐飯不用加一不用茶芥TTL:$150,十分抵食.試過宵夜不錯,星期日就去飲茶,等了一小時終於入坐.一般的食物水準都不錯,不多講了.想講的是它的甜品水準很高, 一定要試:-擂沙湯丸----熱辣辣不太甜,好好馬蹄粒綠豆爽----清清地,口感又好,小甜,正楊芝甘露----又是正...**其實這間點心小點都要$17,但不收加一等等的情況下,計落是十分抵的.
糖醋骨----都算可以.但下次不會再叫
潮州炒飯------其實同一般炒飯沒有分別,勝在大碟夠飽肚
**這餐飯不用加一不用茶芥TTL:$150,十分抵食.

擂沙湯丸----熱辣辣不太甜,好好
馬蹄粒綠豆爽----清清地,口感又好,小甜,正
楊芝甘露----又是正...
2005-09-25 16 浏览
次次都係9點半後去食, 雖然都要等幾耐,不過真係超勁抵,所有o係打冷紙上面o個野就半價,menu入面o個d就7折~食硬o既就硬係鹵水鵝片/拼盤同蠔仔粥啦~糯米壤大腸又好食,d糯米煎到好香,熱辣辣咁食最正~又食左個多春魚,因為見佢平,又勁多..有成8條..不過我食過蠔餅就麻麻地..好濕..我想食埋個芋,不過個waiter話o個日芋頭唔靚..唔整=.="

食硬o既就硬係鹵水鵝片/拼盤同蠔仔粥啦~
糯米壤大腸又好食,d糯米煎到好香,熱辣辣咁食最正~
又食左個多春魚,因為見佢平,又勁多..有成8條..
不過我食過蠔餅就麻麻地..好濕..

2005-09-16 14 浏览
家人做節聚會.前兩日打電話book檯,冇晒位,要提早一星期先可以wor.但mother想試,與弟弟6:45先到達諗住拎飛等.叫細佬行過去拎飛,人地問佢要幾點檯,佢竟然話7:15,預mother father要半粒鐘先到.姐姐就話"依家入去就有位,7:15就冇"! 我問細佬.你係唔係傻架.依家有位梗係即刻入左去先啦.入到去空空如也. 我諗只有一半係for人reserve.order左:滷大腸, 量唔太多,滷水味本身好濃,但滲入唔到大腸之內,簡言之,唔夠入味,要點好多次底果d汁先變得好味,反而點佢果隻麻辣油正好多,好麻又好辣.正半隻炸子雞,炸得外皮好脆,但唔夠油樓果d好食.不過雞味頗濃,就咁食都好食.瑤柱雜菜煲,好多瑤柱,湯煲得好甜,清清地得黎多蝦米多菜.算係唔錯.father好鐘意食.炸蠔餅,同大排檔比就差少少,但好多蠔仔,炸法亦同出面唔同.將蠔仔集中係中,餅邊範圍係全蛋,分得好清楚,唔脆但勝在多蠔仔,不過要番心,食到兩粒蠔殼.危險.2白飯白粥白飯幾香,潮州粥就太普通.可能期望太高.侍應整體有禮,但同一個waitress見佢雙手俾番張單個客,到我時就單手對都唔對住我講多謝.室內極有空間感
家人做節聚會.
前兩日打電話book檯,冇晒位,要提早一星期先可以wor.
但mother想試,與弟弟6:45先到達諗住拎飛等.
入到去空空如也. 我諗只有一半係for人reserve.
order左:
滷大腸,
2白飯白粥
白飯幾香,潮州粥就太普通.可能期望太高.
室內極有空間感,舒適寬敞.
2005-08-25 16 浏览
次次都係食晏既時間來,不過如果無訂位就真係唔使來,如果訂位又要一早訂,大概一星期前訂啦就都可能有位。呢到點心款式多,而且話晒都係稻香集團,質素都當然有保証。最吸引係狂叫點心都係四五十蚊一個人,勁抵呀!
(非会员)
2005-08-02 87 浏览
Had lunch with bf and his family on last Saturday. There is a promotion there..Half price for dim sum for table check in before 11am. So many ppl waiting there...we went there at 9:30am..then wait till 10:55am to get the table...really long time...the food is nice...we only eat the dim sum...I think I won't go there as need to wait for the table so long

2005-07-27 25 浏览
其實最近我幾乎每星期都同屋企人黎一次潮館飲茶,點心不過不失,我最喜愛係潮式粉果,皮夠薄,不是媽媽推介我都不會考慮在酒樓吃粉果,果然有驚喜。上星期日我們嘗試「家鄉炒麵線」($60),真係失望。首先,上時已嚇一跳,炒麵線的豬肉條竟然好像伴碟一様放在碟上右下角,竟然唔係與麵線混在一起。仲要呢d豬肉條(由於切得太粗不能以豬肉絲形容)是一條條以一大堆纏結在一起,唔知係咪大把刀唔夠利,唔可以把豬肉條切開一條條,仲要係完全無味,有好多油的豬肉條,真駭人! 麵線還可以,不過以後都唔會再order 呢款炒麵線。其實之前也試過其他炒粉麵,估唔到今次咁差!其實,潮館食具頗見心思,所有茶壼印有「茶」或「水」字作識別以方便顧客。另外,特製碟上有小裂口以方便放筷子,此小裂口比較潮樓的碟子更好。希望潮館除食具上也可以在食物上多作改善啦!由於全店不收茶錢,相對飲茶比較其他酒樓抵呢! 不過,等位時間頗長呀!下次再跟大家講講潮館的宵夜。

下次再跟大家講講潮館的宵夜。