2011-08-28 24 浏览
琴日食完飯想食d甜野,家人聽聞呢間糖水不錯,就走入去試試...家人叫左桌上一d雜誌報導既糖水,但唔見menu上有寫,就係店員梨到既時候問有冇呢個配搭...佢就話:得得得,你要咩就有咩!家人:幾錢?佢就話等我計下幾錢....呢度加埋晒$29!我地心諗:佢地自己本身根本就冇呢個配搭,應該係一個basic+狂加錢加配料,咁加法得唔得ga?結果梨到既芝麻湯丸果然係另外a擺開一碗4粒咁...但係並唔好味,皮極厚,而且感覺就好似未煮熟咁,仲差過係超市買番梨既x川湯丸本身不太喜歡中式糖水,見佢menu上有紅豆冰,$21,心諗既然係係一間糖水店,應該ok掛?就叫左一個...佢:洗唔洗加奶?我;好吖唔該.結果糖水梨到,紅豆冰佢一放底,再係我面前加少少罐裝花奶....我就忍唔住o晒咀....眼前既紅豆冰係............我心諗...又真係係紅豆加冰wor 一睇真係即刻影底post上fb....其實我覺得,你好地地一間糖水店,雖然menu寫到滿晒好似好多野簡咁,但有時有d野真係貴精不貴多,你可以話你地店主打唔係呢樣野,如果呢個紅豆冰係你地menu冇既,而客人自己要求既,咁你臨時拉夫整出梨都還話冇野
佢就話:得得得,你要咩就有咩!
家人:幾錢?

佢就話等我計下幾錢....呢度加埋晒$29!

佢:洗唔洗加奶?
我;好吖唔該.
...
.眼前既紅豆冰係............
我心諗...又真係係紅豆加冰wor
一睇真係即刻影底post上fb....
你可以話你地店主打唔係呢樣野,
如果呢個紅豆冰係你地menu冇既,而客人自己要求既,
咁你臨時拉夫整出梨都還話冇野好講..
既然你地寫得係menu就應該係做得好既先拎出梨....
眼前既呢個紅豆冰,實在俾人感覺極無誠意
一般快餐店都做得比你真係一間糖水店還好,係咪有過份呢????

結果,本人基於不想晒錢同食物既理由勉強食左一半就真係放棄喇

2011-08-26
庆祝纪念
生日
2011-08-23 31 浏览
好了好了~吃完正餐就即刻去下場食飯後甜品!miu已經一早選定這間合成甜品,以潮州糖水命名的合成,最出名就是清心丸和蓮子~第一次妹子來到九龍城這地方時,飯後甜品都是這裡,可惜當晚清心丸已售罄,要轉做珍珠丸,咁遠來到都吃不到招牌甜品,還真有點失望!不知道今次能否吃到想吃的清心丸呢?我們找了位置坐下,入內時明顯人客較少,相比起冷氣都開得小,果真夠環保耶!餐牌用一張A4 size,分上下兩行,明顯地已經沿用了一段長時間,經已變得有點殘舊。而上行是熱食,下行是凍食的。整張餐牌糖水多達七十多款,揀起上來真的很有難道,不過細心留意一下,大多數都是清心丸~珍珠~綠豆~紅豆~蓮子~湯丸~雪耳~馬蹄~薏米等等..其實想食邊款mix邊款都不難找到!若不想吃較傳統的糖水,可選擇新地雪糕或水果沙冰,總有一款合你心意。首先來的是yuki的蓮子百合紅豆沙(熱)$21,落單前後不到幾分鐘時間,效率真快!紅豆沙煲至起沙,見她用匙羹輕輕畢起,嘩!好多料喎,紅豆和蓮子百合分別滿瀉~然後到miu冰花雪耳腐竹珍珠丸(凍)$25,由於沒有清心丸,阿姐就轉了珍珠丸。為什麼又售罄喇?真掃慶..面上鋪滿一片片的腐竹,遠看之下有點兒像豆

蓮子百合紅豆沙(熱)
冰花雪耳腐竹珍珠丸(凍)
然後到miu冰花雪耳腐竹珍珠丸(凍)$25,由於沒有清心丸,阿姐就轉了珍珠丸。為什麼又售罄喇?真掃慶..面上鋪滿一片片的腐竹,遠看之下有點兒像豆腐花,試吃了一啖,甜度適中,夠清甜!
綠豆邊蓮子馬蹄爽(凍)
妹子和阿宇都點綠豆邊蓮子馬蹄爽(凍)$30,阿姐問我們要否加花奶?後尾才知加花奶要加多$1,碗用上大寬碗盛上,好似去了粥店食粥,不過粥換成綠豆邊!多到誇啦啦~不吃甜的妹子絕對岩口味,因為真的非常淡口,唔甜,所以阿宇吃起上來話淡而無味~碗內有蓮子~薏米~綠豆邊~花奶~還有粒粒索索聲的馬蹄,吃完真的飽到反肚咁滯~明天都不用吃東西了。
西瓜沙冰
Derek就叫西瓜沙冰$22,原來他不愛吃糖水,幸好這裡有飲品供選擇,西瓜都是以新鮮西瓜+冰+水打成,可以不提~
芒果西米涼粉珍珠丸(凍)
阿富在頭痛叫甚麼的同時,阿姐極力推薦芒果西米涼粉珍珠丸(凍)$34,二話不說就這個吧~芒果~涼粉~珍珠丸~西米,如同四色併盤排得靚靚仔仔。偷試了少許,芒果夠酸,珍珠丸咬下淋淋的,又不像喝珍珠奶茶般煙韌,芒果汁底夠清甜!

老實說,這裡的糖水大件夾抵食!份量足以當正餐填飽肚子,而且甜度不高,這類型的店舖真的買少見少。可惜很多人真的不會以糖水當做正餐呢~
$30 (宵夜)
蓮子百合紅豆沙(熱)
綠豆邊蓮子馬蹄爽(凍)
芒果西米涼粉珍珠丸(凍)
舊年既曲奇餅之行都好想過嚟試一試.今日心血來潮好想真正地食碗糖水.所以就一腔熱血咁去.入到去望一望MENU.無咩心水之下,叫左個簡單既清心丸綠豆爽$254.5分:好煙靭既清心丸,四四方方感覺好正. 綠豆好淋,好充實.好想ENCORE GA,不過友人打嚟竹戰.真係不枉此行.
舊年既曲奇餅之行都好想過嚟試一試.
今日心血來潮好想真正地食碗糖水.
所以就一腔熱血咁去.
入到去望一望MENU.
無咩心水之下,
叫左個簡單既清心丸綠豆爽$25
簡單而唔做作,正
4.5分:好煙靭既清心丸,四四方方感覺好正.
綠豆好淋,好充實.
好想ENCORE GA,不過友人打嚟竹戰.
真係不枉此行.
簡單而唔做作,正
  • 清心丸
This is one of the more old-fashion dessert places in Hong Kong, serving traditional 糖水. I often come here after dinner and it is always crowded but there are enough seats so that you don't have to wait. My sister is very much in love with their 錄豆清心丸, but they didn't have it that night so she was forced to ordered the 紅豆涼粉雪糕 instead. Like me, she doesn't like food in big portions and this was no exception. She would've preferred the whole dessert to be smaller, with less red beans but more ice
紅豆涼粉雪糕
My sister is very much in love with their 錄豆清心丸, but they didn't have it that night so she was forced to ordered the 紅豆涼粉雪糕 instead. Like me, she doesn't like food in big portions and this was no exception. She would've preferred the whole dessert to be smaller, with less red beans but more ice cream!
芒果馬蹄沙
I ordered the 芒果馬蹄沙 for the first time and found it quite good. It was cold enough and very refreshing and cooling. The 馬蹄s were crunchy and gave it a good texture. However, the mangoes weren't very fresh. It was a bit too soft, but still sweet.
芒果涼粉珍珠西米露加雪糕
My other sister ordered 芒果涼粉珍珠西米露 - what a LOOOONG name!
This is what I usually order but I was feeling too full for that. Its a good combination of things that I like and she added an ice cream on top to make it creamier and colder! I think that their toppings aren't kept very cold so when put into the mango juice, the overall dessert isn't cold enough. The ice cream should solve this problem!

The restaurant itself has simple, old-fashioned decor. The seating isn't very comfortable but okay. It is usually quite noisy. However, I liked that it has a vintage feel to it - part of the experience! The service is average, sometimes they're friendly sometimes they seem slightly annoyed. That night they were in between. Overall, a typical 合成 experience - decent desserts, nice for post-dinnering

Likes: 芒果馬蹄沙, 芒果涼粉珍珠西米露
Dislikes: Nothing this time.
Come Again? Yes.
2011-07-26
芒果馬蹄沙
芒果涼粉珍珠西米露加雪糕
吃完令人滿足的牛肉餅時間尚早,就轉身到就在旁的合成甜品吃個糖水去,以一碗充滿家鄉味的糖水結束這充實的一天.潮州菜的甜品除了較常見的粿,水晶飽或反芋之外,還有綠豆爽和清心圓.從前當兩興未結業時,我們每一次去吃飯總是有糖水送,十次有八次都是綠豆爽.當時年齡小未懂得吃,只會’不’一小羹輕嘗就算,更覺得只是一碗’甜耶耶’的’老餅’中式糖水,沒甚特別.到現在長大了,兩興也結業了,現在去吃潮州菜也沒有綠豆爽吃,就算有的話也不如從前兩興的好-味道濃淡適中,不會太水汪汪.此情此景,難以再尋矣.幸好在九龍城有一間香港少見的潮州甜品店-合成甜品,是日又難得過到來,身為潮州人,無理由不試一下吧!坐下,先被四周包圍的菜單嚇到-也太長了吧!單面印在a4大小上的菜單居然密密麻麻印滿了各式各樣甜品!加上牆上貼的,報導介紹的,天呀!光是要了解究竟這裡有甚麼甜品,過程也足以令人心跳加速!有選擇恐懼症的見到如此情境,應該會立刻病發!我們茫然望了五分鐘,終於可以決定要吃甚麼-就來一個椰汁蓮子黑糯米湯丸,因為報導上介紹這個能夠補血氣不足-還有綠豆爽清心丸,蓮子百合紅豆沙各一好了!落單後在等了兩三分鐘,店員送來三大碗熱辣辣香噴

落單後在等了兩三分鐘,店員送來三大碗熱辣辣香噴噴的糖水.也太誇張了吧!尤其是我叫的椰汁蓮子黑糯米湯丸,碗大得可以拿來裝湯麵!每碗糖水看來也是杰杰的,足料得可怕!
綠豆爽清心丸帶微黃色,底部的綠豆多得可以堆成兩三層,清心丸也是多得極點!不過他說味道對辦至極,就是從前常常吃到的正宗綠豆爽味道,不過如果落馬蹄味道會更佳.
蓮子百合紅豆沙,用羹一’不’就可看見紅豆沙底部藏著極度多的紅豆和蓮子百合!紅豆沙本身是杰杰的,味道濃郁但又不會過甜,紅豆也煲至起沙,味道非常不錯!蓮子和百合也是鬆化極,味道清甜!但看這暴龍般的份量,相信只有胃納極大的巨人,又或者極餓的人,才能有能力完成這碗糖水!
而巨無霸椰汁蓮子黑糯米湯丸就像真的burger般有幾層:最表面的是椰汁,應該是店主最終garnish用的;白色的椰汁下面就是黑黑的黑糯米,漂浮著巨形的蓮子,還有四大粒白雪雪的湯丸沉沒在糯米裡.味道其實是非常好的,尤其正中我喜歡吃杰身糖水的癮-黑糯米杰得幾乎像糊一樣,極飽,但粒粒糯米都煮得鬆軟香甜,叫人就算多飽也會不自覺地將之一羹一羹吃掉;上面的椰汁也可中和糯米的膩.蓮子也是鬆化清甜.
但那四粒湯丸真的是太超出我能力極限,加上味道只是一般,湯丸皮頗厚,又甜,裡面的芝麻餡應該落了很多豬油所以很油膩,就算芝麻怪如我也覺得吃不消.這碗巨無霸,最終合二人之力也只能夠勉強完成一半多.

老實說,這裡的糖水味道是扎實和正宗的,但份量和材料都’足’得可怕,正常人吃了正餐在來吃一碗這個應該會飽到肚爆.建議店主可以考慮推出價錢和份量都打個七折,甚至更少的份量以減少浪費!甜品這些東西,始終還是淺嘗就好.如果要吃得像打仗般,豈不是違背了本來想在飯後輕輕鬆鬆來點甜食的原意?
2011-05-29
$27 (其他)
2011-06-01 17 浏览
我本人唔係好鍾意食CROSSOVER既糖水.所以係九龍城食完飯上網見到呢間食評幾好又比較老字號既糖水店就去試下.叫左三碗糖水:蓮子腐竹清心丸(凍)腐竹馬蹄沙(凍)蓮子腐竹蛋(熱)凍既糖水佢加D冰粒係度都可以接受,但糖水本身真係好水,尤其熱飲好似飲滾水咁,好淡又唔甜又無腐竹味.真係好唔得.佢好標榜自己蓮子大王,的確蓮子真係煮得唔錯,好淋,好清甜.但係個名有蓮子個兩碗糖水都只得3粒蓮子又好似少左D喎...服務態度都幾好,但糖水來講真係麻麻地.

叫左三碗糖水:
蓮子腐竹清心丸(凍)

腐竹馬蹄沙(凍)

蓮子腐竹蛋(熱)

佢好標榜自己蓮子大王,的確蓮子真係煮得唔錯,好淋,好清甜.
但係個名有蓮子個兩碗糖水都只得3粒蓮子又好似少左D喎...

服務態度都幾好,但糖水來講真係麻麻地.
腐竹馬蹄沙
蓮子腐竹清心丸
蓮子腐竹蛋
2011-05-27
2011-05-23 16 浏览
紅豆沙清心丸果然超正! 1) 成碗糖水甜度 just right2) 紅豆起沙, 但又食到一粒粒既紅豆, 唔會水汪汪3) 蓮子夠鬆化, 又唔會苦4) 清心丸份量夠食完之後好滿足, 一定要 encore! PS 請問合成而家係唔係有成兩個鋪位? 想 make sure 隔離o個間唔係翻版
紅豆沙清心丸果然超正!

1) 成碗糖水甜度 just right
2) 紅豆起沙, 但又食到一粒粒既紅豆, 唔會水汪汪
3) 蓮子夠鬆化, 又唔會苦
4) 清心丸份量夠

食完之後好滿足, 一定要 encore!

2011-05-22
1 分钟 (外卖自取)
$21 (宵夜)
  • 蓮子
  • 紅豆沙清心丸
2011-05-15 18 浏览
四月上旬‧陰天在隔離吃了牛肉餅,就過來吃碗糖水。我要的是腐皮馬蹄沙,腐皮軟滑,馬蹄爽脆,涼涼的很不錯。另外一碗是百合涼粉,不甜的,加入了花奶,我覺得我的選擇是好一點。謝謝甜品。不過這裡凍的甜品也是加一埋冰算數,誠意欠缺。
四月上旬‧陰天

在隔離吃了牛肉餅,就過來吃碗糖水

我要的是腐皮馬蹄沙,腐皮軟滑,馬蹄爽脆,涼涼的很不錯。

謝謝甜品

不過這裡凍的甜品也是加一埋冰算數,誠意欠缺。
清涼之選
百合涼粉只一般
清涼之選
  • 腐皮馬蹄沙
2011-05-09 65 浏览
說真的平時唔多食糖水o既習慣,今次因為第2日母親節所以買兩碗返去食下。阿媽就幫佢叫芝麻糊就一定無錯,自己係咁多種糖水想試下清心丸,因為其實唔知係咩黎。落左單之後比左個牌仔我等叫號碼,因為人都幾多,我諗都係等10-15分鐘左右啦。係等o既途中發現其實好多人叫蕃薯糖水有小小後悔無叫到,但咁夜又唔想食咁多,所以都係留返下次!!話說一等就等左20分鐘,但仲未有之後吹吹佢發現原來係miss 左我地張單.....唔怪得之要等咁耐都無啦......之後一補單唔洗2分鐘就有.....跟住佢送左4粒湯丸我地食,條氣都順小小返到去一開發現原來清心丸並不是一粒粒...係一舊舊.........無咩味,只有咬口。但好在個紅豆沙夠甜,又多蓮子。蓮子又唔會苦,但真係好甜,o岩我口味!!再食芝麻糊就即刻唔夠甜......但都好滑,我要食返兩塊薯片沖沖個口,再食先覺得有甜味,但都ok,唔會話太出色/太差咁。埋單都成40蚊,e+食碗糖水都真係唔平呢.......。

.....唔怪得之要等咁耐都無啦......

埋單都成40蚊,e+食碗糖水都真係唔平呢.......。
芝麻糊+湯丸
外賣包裝
紅豆沙清心丸
2011-05-07
25 分钟 (外卖自取)
$25 (宵夜)
芝麻糊+湯丸
外賣包裝
紅豆沙清心丸
2011-04-27 16 浏览
去到都好多人,叫咗個蓮子綠豆邊馬蹄沙, 未食過咁嘅組合,d綠豆, 係黃色, 好似綠豆蓉果種.馬蹄沙係第一次食,幾爽口.味道唔錯,不過又唔係超好.我覺係睇自己的口味.下次叫埋D FD黎試下
去到都好多人,
叫咗個蓮子綠豆邊馬蹄沙, 未食過咁嘅組合,
d綠豆, 係黃色, 好似綠豆蓉果種.
馬蹄沙係第一次食,幾爽口.

味道唔錯,不過又唔係超好.
我覺係睇自己的口味.
下次叫埋D FD黎試下
2011-04-23 19 浏览
今日同媽咪&有人去九龍城睇中醫,見沿路有好多糖水舖,即上openrice睇邊間好D 見合成糖水好評幾多下,就拉住媽咪距地去試拉間店都吳難搵,門口就可以見到老闆係廚房煮糖水揀卡位坐低,四人位拉多張凳坐,吳知係老闆娘定員工,講左句"'坐係度阻街''令人反感!不影響自己心情地menu,糖水樣式多約有30來樣,大多都係蓮子糖水,見簡報艾左個椰汁蓮子黑糯米,($22)因為好中意湯圓所以要左兩粒,,($2/粒)如果吳講落單ge姐姐就幫你加四粒啦,點知我地艾左三碗,距兩碗都幫我地加湯圓仲每碗四粒,問我地介吳介意,加多$12有點因為無乜特別皮厚得制,湯圓無熱但椰汁黑糯米好香吳會太甜,而且幾大碗食完一碗已經好飽蓮子咬落即化,煲得好爛;)

今日同媽咪&有人去九龍城睇中醫,
見沿路有好多糖水舖,
即上openrice睇邊間好D

見合成糖水好評幾多下,
就拉住媽咪距地去試拉

間店都吳難搵,
門口就可以見到老闆係廚房煮糖水

揀卡位坐低,四人位拉多張凳坐,
吳知係老闆娘定員工,
講左句"'坐係度阻街''
令人反感!

不影響自己心情地menu,
糖水樣式多約有30來樣,
大多都係蓮子糖水
見簡報艾左個椰汁蓮子黑糯米,($22)
加左湯圓,湯圓麻麻:S
因為好中意湯圓所以要左兩粒,,($2/粒)
如果吳講落單ge姐姐就幫你加四粒啦,
點知我地艾左三碗,
距兩碗都幫我地加湯圓仲每碗四粒,
問我地介吳介意,

煲得好爛;)
2011-04-23
加左湯圓,湯圓麻麻:S
2011-04-01 24 浏览
十二下旬‧晴有時印象的事很難說,也難解釋,就好像我總是覺得這裡的蓮子是不鬆化的。但最近來了一次,吃過又好像是改觀了。蓮子吃起來不至於是源記般頂級鬆化,但已不至於如想像中硬。馬蹄爽涼涼的,幾爽。而另一款啫喱凍就比較適合在夏天吃,甜美又涼快。整體而言,印象有所改善。
十二下旬‧晴

但最近來了一次,吃過又好像是改觀了。

整體而言,印象有所改善。
夏天吃比較適合
蓮子比之前好了一點
$28 (宵夜)
夏天吃比較適合
蓮子比之前好了一點
  • 蓮子
2011-03-29 35 浏览
以前中學係九龍城讀書讀左咁多年後悔點解唔一早發掘到如此足料糖水店今日本身打算去九龍城皇上皇睇下有乜台灣食品買路經此地 見到openrice食評高既合成於是自己一個high 個tea真係好 晏就無乜人 唔駛等位張menu有幾十款糖水 花多亂眼有選擇困難症既我 真係唔知食乜好心諗第一次黎食 最後都係食一個穩穩陣陣既糖水好叫左碗熱既蓮子百合紅豆沙補補血order唔夠一分鐘 老闆就立即送埋黎喇!速度驚人!係勁熱辣辣咖!!!手機質素麻麻 不過都見到碗野好足料呢排手凍腳凍 飲左第一啖 個人想飛上天堂喇!真係無誇張蓮子果然入口立即溶化 百合一點也不苦話名叫做紅豆沙 果然做到超級起沙效果重要的是雖然起沙 但仍然有勁多紅豆係度而且唔甜係好緊要!!!!!睇下dee料!!!!!!!!!!!!!一路食已經一路心諗果然無入錯店!食到後尾 簡直覺得自己食緊紅豆粥用料真係好足! 從來未試過食一碗咁靚咁正既紅豆沙媽媽煮既愛心糖水都及不上呢一間睇黎黎緊日子將會成為常客!雖然比起平時食開紅豆沙貴少少不過真係好值!現在心情大好都係因為呢一碗美味之糖水咋oh . 會有好多下下下下下下次
以前中學係九龍城讀書讀左咁多年

張menu有幾十款糖水 花多亂眼
有選擇困難症既我 真係唔知食乜好
心諗第一次黎食 最後都係食一個穩穩陣陣既糖水

叫左碗熱既蓮子百合紅豆沙補補血
order唔夠一分鐘 老闆就立即送埋黎喇!速度驚人!
係勁熱辣辣咖!!!
手機質素麻麻 不過都見到碗野好足料
呢排手凍腳凍 飲左第一啖 個人想飛上天堂喇!真係無誇張
蓮子果然入口立即溶化 百合一點也不苦
話名叫做紅豆沙 果然做到超級起沙效果
重要的是雖然起沙 但仍然有勁多紅豆係度
而且唔甜係好緊要!!!!!
睇下dee料!!!!!!!!!!!!!

一路食已經一路心諗果然無入錯店!
食到後尾 簡直覺得自己食緊紅豆粥
用料真係好足! 從來未試過食一碗咁靚咁正既紅豆沙
媽媽煮既愛心糖水都及不上呢一間
睇黎黎緊日子將會成為常客!

雖然比起平時食開紅豆沙貴少少
不過真係好值!
現在心情大好都係因為呢一碗美味之糖水

oh . 會有好多下下下下下下次
2011-03-29
2011-03-16 25 浏览
話說個日去開九龍城, 其實係想去食另一間糖水嫁....不過諗極都諗唔起係咩名, 於是取而代之就入左去 (其實我未食過, 不過真係太想食糖水喇)原來呢度出名吃蓮子, 於是我同呀妹就一人叫左一個有蓮子的糖水, 唔係好多地方有清心丸嫁wor, 想叫, 不過個日冇得叫....呀妹叫椰汁黑糯米, 我叫左個湯圓, 2個都堅好食, 雖然都有d貴, 真係堅食得飽人~湯圓很足料, 真係可以當飯食~

湯圓很足料, 真係可以當飯食~
我叫的紅豆沙+湯圓+蓮子
椰汁+蓮子+湯圓
很有人情味的小店
  • 蓮子ge所有野+湯圓
2011-03-10 19 浏览
瘋狂過後第一次見面我們一見面就笑不攏嘴 : D合成糖水,吃過不少次吃來吃去我都是吃一樣的那個就是71號綠豆邊蓮子馬蹄爽我不特別愛吃蓮子,有時覺得它淡然無味但是這裡的蓮子好出名,是真的很好吃,鬆化清甜吃這裡的糖水我一定喜歡吃熱的基本上中式甜品我都覺得是熱燙燙才好吃不過那天你在嬤嬤家吃得很飽所以想吃點light點吧叫了冰花蓮子雪耳清心丸走奶原來冰花是真的是加一堆小冰塊和花奶你的也很好吃呢而且我很喜歡那裡的人那些姐姐總是笑臉迎人的,聲音洪亮很有舊式老店的氣氛跟你說過我喜歡吃這裡這麼多次這天終於能帶你來試試,真開心!
瘋狂過後第一次見面
我們一見面就笑不攏嘴 : D

合成糖水,吃過不少次
吃來吃去我都是吃一樣的那個
就是71號綠豆邊蓮子馬蹄爽
我不特別愛吃蓮子,有時覺得它淡然無味
但是這裡的蓮子好出名,是真的很好吃,鬆化清甜

吃這裡的糖水我一定喜歡吃熱的
基本上中式甜品我都覺得是熱燙燙才好吃
不過那天你在嬤嬤家吃得很飽所以想吃點light點吧
叫了冰花蓮子雪耳清心丸走奶
原來冰花是真的是加一堆小冰塊和花奶
你的也很好吃呢
而且我很喜歡那裡的人
那些姐姐總是笑臉迎人的,聲音洪亮
很有舊式老店的氣氛

跟你說過我喜歡吃這裡這麼多次
這天終於能帶你來試試,真開心!

2011-03-05
  • 蓮子,綠豆邊,