2018-11-02
潮州粉麵一向俾人印象一係好舊式嘅小店一係就大型連鎖店其中一道菜。但今日嚟到尖沙咀呢間餐廳,絕對打破咗傳統潮州粉麵嘅印象。呢間餐廳俾人嘅印象乾淨整齊,潮州粉麵嘅選擇都幾多。今日我選擇左牛三鮮湯河,牛腩煮得幾淋,食落唔會有渣,牛根牛肚就好爽口。值得稱讚嘅係個河粉好滑,好易入口,唔洗5分鐘已經食曬成碗。朋友揀左鹵水雜燴飯,有鹵水蛋,豬手,豆腐,大腸,仲有一兜滷水汁另上。呢個做法好細心, 俾客人自己倒,配合番客人口味。滷水不嬲係潮州菜特色,朋友食得滋味。另加3蚊仲有凍飲,叫左涷檸茶,係用金屬杯上,好似舊式冰室咁, 可以長期保持凍冰冰,正!食潮州野點可以唔試埋炸魚皮,炸得好脆好香口,配埋d 粉麵啲湯黎食都好好味。香港外國麵食餐廳開到成行成市,周街都有拉麵,pho 食,但傳統麵食就好少人支持,主要可能係形象問題。所以,呢間位於尖沙咀嘅新潮餐廳值得一試!