2018-02-17 95 浏览
前幾日一個人係尖沙咀行街,有啲肚餓就求其入左呢間叫潮丸嘅餐廳。本來只係隨便地想解決午餐,點知味道卻相當之唔錯!我本身都比較鍾意食豬手,所以一見到有豬手飯就即點。 呢度嘅豬手係魯水整法,都有幾香嘅豉油味,炆得好林好入味, 食落係滿滿嘅骨膠原,正呀! 豬手分量都算多,夠我送晒成碗飯食,價錢又唔貴,值得推薦!跟飯叫加少少錢就可以加到一份小食,餐廳叫得潮丸,我就當然要試下佢呢度嘅牛丸喇。牛丸炸得非常香脆,咬落彈牙多汁,非常有驚喜!

2018-02-15 92 浏览
早有聽聞尖沙咀的「潮丸」,話其價錢比同類麵店貴但具質素,這天經過便來一個下午茶,一探其虛實。店子裝修新派,感覺同一般潮州粉麵店不一樣,尤其是看到枱面除了一般的辣椒油外,還看到另外兩款應該是自家製作的黃燈籠椒及紅燈籠椒醬供人選擇,頗有誠意。點了牛三鮮(腩、筋、肚)麵,我看店名有個「丸」字,肯定是招牌出品,便在麵上追加兩粒牛丸王,這個配搭要$70,唔會話便宜過日本拉麵店好多。麵登場了,感覺唔錯,看見湯上面更有我喜歡的芽菜,第一印象已不俗。先喝湯底,幾鮮甜,有牛味。麵是普通貨仔,算正正常常啦。牛丸果然是招牌貨,超級彈牙爽口,應是傳統用棍打出來才有的口感!牛腩、牛筋及牛肚亦沒有令我失望,滷得入味,三種口感不同的東西,各自的軟硬度也是理想的狀態。整體而言,這碗麵分數甚高。或許有人會嫌貴,但當一碗普普通通的日本拉麵也買近百元的情況下,高質的潮洲麵食賣貴點也不無道理。

牛三鮮麵加牛丸

2018-01-29
牛三鮮麵加牛丸
2018-02-15 75 浏览
經常都會聽到一些中菜師傅說,最簡單、最普通的餸菜,往往就是最難煮得出色的菜。我不懂得煮牛腩、包雲吞,所以不知道當中的難處,但是否用心烹調,我相信人人都有這份味覺。雲吞,看似非常普通的麵食店皆有之的一道,但能夠做得好,我敢說不會多!不是塞入霉臭蝦肉就是陣陣雪藏豬肉味,無需我多講,大家也知道。不過這裏則完全沒有這個問題,炸雲吞內的蝦肉爽口,豬肉亦沒有怪味,下次有機會要試試未經炸過的!一碟5粒$28元,合理。到牛坑腩撈麵出場!麵質爽滑無鹼水味,牛坑腩牛味濃郁,肉質鬆軟,份量亦足,付款甘心!

一碟5粒$28元,合理。

2018-02-14 1419 浏览
記得第一次來這間裝修得頗"潮"的粉麵店,覺得食物是蠻有水準的,故縱然收費偏高,小弟仍是有給她一個笑臉的....不過事隔不久後,到了昨夜,今次帶埋小友及太太來吃,卻發現有今不如昔之感,這倒讓我有點出乎意料了....上次來吃的是牛三鮮飯。今趟升了grade,試一下崩沙腩撈麵。要索價至接近七十大洋,說實話付錢的我真有點兒肉赤,不過由於上趟在此有過頗愉快之用餐的關係,所以今次本也不太介意要花豪一些的....驟眼看這崩沙腩撈,份量不少的,與價錢幸好成正比。但可惜的是,和食材質素就.....湯是最可取的,睇落色水有點混濁但味甜清爽且最重要是沒後加化學元素在內。小弟一向對之有敏感,喝了一口,等了一會,開始感放心。小友此時問湯可不可以喝,我說這湯是用來加進麵的,不過若想喝的話,也可以....湯還可以,但身為主角的崩沙腩及麵,我認為是和預期有差了....牛腩瞥眼睇落沒太大問題,食落筋膜位是見爽彈的,但致命傷就在於瘦的部份太柴太韌了。咬嚼多幾下,差不多想要吐掉....麵條愈嚼愈嗒出那點點由鹼水帶來的微苦....幸好太太沒點吃麵,不然她一定會找狂的....麵條不行,心想是否可下點辣醬下去來作彌補呢 ? 這兒

麵條不行,心想是否可下點辣醬下去來作彌補呢 ? 這兒的辣醬配搭早知是挺特別的,除了有傳統的辣椒油以外,過有由黃及紅燈籠椒磨啄成的辣醬....

說老實,一望就知很辣。已保險地掏了一小匙黃色的來試。兩口子試過後,舌頭就飛彈伸了出來,之後便猛灌水了....

光只食麵當然不夠,再添多客炸鯪魚球來試試。魚球本身足料夠彈牙的,缺點是少了果皮屑香。容器用一個薄脆皮兜盛著,本甚見心思,不過兜本身卻甚為油膩,連埋置中的同樣是炸物,可謂油上加油....

吃完後,太太有點埋怨這兒性價比低....小弟對之,無言矣....
2018-02-13 50 浏览
一個人放工去左尖沙咀交收,交收完肚仔又點餓,想求其食點野就回家,經過見到間門面幾吸引的小店,好奇睇下食乜的,原來係麵店但同時又有飯同小食,一個人就快快入內,餐廳都幾多坐位供選擇,店員招呼我,自己一個就揀左面對牆嘅位坐下,店員比menu同落單過膠片又一環保店,可再循環再用可以減少紙張。雜丸拼盤好吸引見到隔離枱食心思思想食,忍唔住落埋order, 好熱辣辣每樣兩粒,最鐘意墨魚丸夠彈牙,其餘就有魚角鯪魚球牛丸四款,魚片同鯪魚球又煙韌但牛丸就乾身左。牛三鮮 選擇湯河配牛三鮮有牛肚,牛根同牛腩,牛肚惹味又淋滑,牛根又漿口膠質重對皮膚好,腩位牛味香濃半肥瘦啖啖肉,外加香蔥芫茜碎調味,好好味!當然要加少許佢地自家辣椒油,香辣加杯冰凍奶茶都只需$10 茶味濃,十級滿足。由送餐到食飽也只用了半小時! 真係快靚正的一餐

雜丸拼盤

牛三鮮

加杯冰凍奶茶都只需$10 茶味濃,十級滿足。

由送餐到食飽也只用了半小時! 真係快靚正的一餐
2018-02-12
  • 雜丸拼盤
  • 牛三鮮
2018-02-13 49 浏览
約左老公係尖沙咀等,準備要幫朋友間鋪裝修比意見,但時間緊迫又唔知到會搞到幾點,佢拍車我就去揾位,老公叫我去金馬倫道間潮丸,有卡位又有長枱供客人自己選位,我第一次去其實正正係金馬倫廣場隔離,好彩去到還有吉位,店員遞上Menu同order紙,圖文並茂有晒價錢添!係尖沙咀黎講價錢尚算合理,我想食佢嘅推介崩沙腩但又唔想食殿粉質,所以落左淨崩沙腩,油菜同雜丸拼盤同一杯話梅柚子soda特飲。崩沙腩真係最好食嘅牛部位,兩種口感腩軟熟但我就覺得個邊邊帶點咬口嚼落牛味濃,滷得入味極滋味,生菜墊底。滿意的。雜丸拼盤,好熱辣辣又彈牙,一次過試齊四種,牛丸,墨魚丸,魚片角同鯪魚球,各有特式金黃香口有點煙韌。油菜 係健康介蘭又大大碟兩個share就剛好,跟蠔油簡簡單單,菜莖多汁甜介蘭較脆口!收到whats app 老公落order佢要牛三鮮+粉河+芽菜+蔥粒+芫茜,牛三鮮有齊牛肚同牛根腩,牛肚軟淋又入味,牛根夠膠口重骨膠原,腩位肥瘦適中雖然無 崩沙腩般分明但都好好味! 他剛入店就剛送到熱辣辣最正嘅湯粉,佢還落埋店內提供嘅辣椒油,猛話好香辣加少去魚露即時令味蕾提升喎 特別少少有齊我鐘意嘅成份,話梅﹑柚子用上Sod

特別少少有齊我鐘意嘅成份,話梅﹑柚子用上Soda製成,微微柚子香唔會過甜,飲完好舒服。

2018-02-12
2018-02-12 63 浏览
午飯時間又唔想食太飽,最好就係食點粉麵,有殿粉質落肚同時又唔會太飽滯,所以同事帶了我去潮丸食魚蛋粉。這裏點餐是直接劃落膠餐牌上,先選擇是餸再揀粉麵,最後還可以選擇要唔要葱、芽菜等配料。潮州魚三鮮河有魚旦、片頭及魚皮餃,魚旦及片頭爽口彈牙,非常鮮甜,魚皮餃裏面的肉很鮮而且大隻,外皮煙韌,河粉則比較腍。滷水拼盤豆腐干、滷蛋、豬手、大腸、滷肉,滷味滷得很入味,其中大腸是我至愛,而且不油膩,豬手腍中有咬口,充滿膠質。食物質素中上,魚旦爽彈,值得一試。

滷水拼盤

食物質素中上,魚旦爽彈,值得一試。
午餐
2018-02-11 39 浏览
在寒冷的天氣中,總是想吃些熱騰騰的湯麵。愛吃牛的我,當然挑選了自家牛三鮮米線,包括崩沙腩、牛筋和牛肚,份量十分豐富。崩沙腩燜得非常入味,牛味濃郁,口感則煙煙韌韌,入口即化。牛肚部位爽脆無比,且富有口感,牛筋部位軟滑可口,令人感到滿足。店舖有三款辣醬仼君選擇,值得推介的黃燈籠椒醬,先甜後勁辣,令每一啖湯麵都昇華。若然喜歡向辣度挑戰,紅燈籠椒醬必然成為首選,可惜我功力未夠深厚,還是黃燈籠椒醬較適合我。另外辣油則較香而微辣,適合喜好bb辣的人。另點了一客小食,炸鯪魚球用雲吞皮作底盛載,香脆可口又大大粒。最後來一杯咸檸檬梳打,咸咸甜甜解開口中的油膩感。
在寒冷的天氣中,
總是想吃些熱騰騰的湯麵。
愛吃牛的我,
當然挑選了自家牛三鮮米線,
包括崩沙腩、牛筋和牛肚,
份量十分豐富。
崩沙腩燜得非常入味,
牛味濃郁,
口感則煙煙韌韌,入口即化。
牛肚部位爽脆無比,
且富有口感,
牛筋部位軟滑可口,
令人感到滿足。
店舖有三款辣醬仼君選擇,
值得推介的黃燈籠椒醬,
先甜後勁辣,
令每一啖湯麵都昇華。
若然喜歡向辣度挑戰,
紅燈籠椒醬必然成為首選,
可惜我功力未夠深厚,
還是黃燈籠椒醬較適合我。
另外辣油則較香而微辣,
適合喜好bb辣的人。
另點了一客小食,
炸鯪魚球用雲吞皮作底盛載,
香脆可口又大大粒。
最後來一杯咸檸檬梳打,
咸咸甜甜解開口中的油膩感。
2018-02-11 41 浏览
又到了懶洋洋的星期日外出午餐成了習慣今天來這家餐廳吃牛腩裝潢有別於一般的粉麵店在這裡你會明白市場學的重要粉麵配料可自由配搭是次選了牛崩沙拼生幼麵牛崩沙有一塊薄軟膠質吃起來口感比較軟嫩牛肉味也非常濃郁一碗腩麵有崩沙腩七大塊湯底加了腩汁非常惹味個人更喜歡加少許魚露提鮮小食點選了生炸雲吞皇體型大大粒炸得香脆可口每顆皆有明蝦一隻和碎豬肉趁熱食用最美味最後來一杯凍奶茶提醒侍應要少甜喝得健康星期日可以滿足地過了
又到了懶洋洋的星期日
生炸雲吞皇
凍奶茶
  • 崩沙腩
2018-02-11 51 浏览
經過尖沙咀又有點肚餓,加上今晚又夜食飯,所以求其入了一間舖頭食碗粉。這間在金馬倫道的潮丸,下午茶時間人不算多,所以坐得幾舒服。本來想食崩沙腩,但剛賣完,要等成個鐘,唯有改食牛三鮮米粉,分別有牛腩、牛筋和牛肚,牛腩是坑腩部位,而且牛肉味比較濃,炆得很入味同時亦都好腍,油脂不多,入口腍滑帶點牛油香;牛肚不算太突出,不過都是入味且腍;牛筋妏得很腍,機乎入味溶化,唔使點咬;米粉呈半透明狀及幼身,爽口彈牙且浸在湯內不易腍。另外仲叫了一個炸墨丸,價錢比較貴,墨丸不算大粒,但很爽口彈牙,下面還用炸成盤狀的雲吞皮盛載。整體味道不錯,尤其是牛腩絕對是必食之一,小食則比較貴,但粉麵價錢就比較合理,始終這裏是心尖沙咀,下次真係要試下個崩沙腩。

下午茶
2018-02-11 43 浏览
星期五下午偶然經過,看到六點前還有下午茶,毅然一試。。。點了一碗「牛三鮮+牛丸王」米粉😋😋食物賣相不錯,蠻吸引人的👍🏻👍🏻👍🏻湯底🥣很入味,連一向不會飲湯底的我也不禁不住喝了三四匙😋,而且三鮮中,最值得讚賞是牛腩:牛腩重牛香味,肉質雖諗但有咬口;此外口丸亦爽口彈牙。😋真值得令人再三回味👍🏻👍🏻👍🏻
星期五下午偶然經過,看到六點前還有下午茶,毅然一試。。。
點了一碗「牛三鮮+牛丸王」米粉😋😋
食物賣相不錯,蠻吸引人的👍🏻👍🏻👍🏻
「牛三鮮+牛丸王」米粉
2018-02-09
下午茶
「牛三鮮+牛丸王」米粉
2018-02-08 30 浏览
今日又約左朋友去尖沙咀食飯行到金馬倫道好肚餓見到間潮州野裝修都幾好 睇落幾高檔而且價錢又唔貴就入左去試下我叫左牛三鮮飯+咸檸檬雪碧再叫左兩個小食share食牛三鮮即係牛腩牛筋牛肚牛腩都幾稔牛肚有咬口但又唔韌牛筋爽口3樣野配埋個滷水汁 好食因為staff推薦呢到既牛丸但又想試多幾款所以叫左雜丸拼盤牛丸真係好好食炸得剛剛好又彈牙魚蛋都好彈牙好食再叫左個滷水拼盤估唔到有咁多唔同既野食有豬手豬腸豆腐五花腩同滷蛋樣樣都好入味最鐘意食佢個豬腸咸檸檬雪碧都好好飲咸度剛剛好食完雜丸之後飲真係好正下次可以返黎潮丸encore 試下佢既麵
今日又約左朋友去尖沙咀食飯

食完雜丸之後飲真係好正

下次可以返黎潮丸encore 試下佢既麵
2018-02-07
2018-02-08 32 浏览
今日加班加到8點幾,放工諗住求其係附近快速食個dinner先返屋企。行過見到潮丸見佢入面有位就入左去食。入面環境都幾骨緻,有長台,有4人座,有獨家位。餐牌選擇都幾多完化,有飯有麵,小食都吸引!招牌崩沙腩飯,崩沙腩燜到好入味,食落好有咬口,煙煙韌韌,一啲都唔肥唔油,啲燜蘿蔔都好甜好冧!雜丸拼盤,一盤有8粒丸,有炸牛丸、炸墨魚丸、炸魚旦同炸豬肉丸,即叫即炸,熱辣辣,最鐘意佢個炸牛丸,好彈牙又濃牛味!咸檸檬雪碧特飲,加15蚊就有!個杯有成半個咸檸檬,飲落好refreshing!!雖然加班好辛苦,不過食到好飽好滿足,正能量又返返黎!

入面環境都幾骨緻,有長台,有4人座,有獨家位。
餐牌選擇都幾多完化,有飯有麵,小食都吸引!

雖然加班好辛苦,不過食到好飽好滿足,正能量又返返黎!
2018-02-07 26 浏览
有日行過尖沙咀 見到間野潮丸 心諗 搵日我黎食下 究竟有幾潮 但由門口開始已經好潮 好靚內在環境仲靚 有別與一般魚蛋舖 設計好靚 望落又乾淨 雖然有時去食港式魚蛋粉 可能環境會比較差 潮丸冇呢個問題 好乾淨好Grand 睇一睇個Menu 嘩好吸引 好靚 款款都好吸引留單好得意架 俾張卡你自己畫你畫完佢抹番 非常環保 抵讚👍🏼辣椒油 醋 全部都好靚 又乾淨唔會整污糟手🤭🤭主菜到了 選擇左好耐 終於選擇左魚三鮮河上盤好靚好Grand 😀😀😀😀白魚蛋好彈牙 魚皮餃好薄身 加埋蔥同埋芽菜 好滿足🤭🤭🤭同朋友share 左個清湯蘿蔔 非常軟又入味😀一個粉55蚊同普通茶餐廳差唔多價但環境超乾淨 性價比極高👍🏼👍🏼
有日行過尖沙咀 見到間野潮丸

一個粉55蚊同普通茶餐廳差唔多價
但環境超乾淨 性價比極高👍🏼👍🏼
2017-12-19
2018-02-05 39 浏览
今日收工後,得果7度,決定係附近食埋晚飯先見呢間粉麵店裝修咁潮,唔似一般既粉麵店,於是決定一試,英文名叫chiu ball,都真係幾潮叫左牛三鮮(牛筋牛肚崩沙腩)米粉,加左個油菜,熱檸水桌上有唔同既調味料如紅同黃燈籠椒,可以自己選擇加/唔加牛筋崩沙腩牛肚都好稔崩沙腩肥瘦岩岩好牛肚完全唔會咬唔開米粉夠爽仲要讚下佢個湯底,好清甜唔油膩,加埋新新鮮既腩汁,更加好味油菜份量都唔少,一個人食都有d多係好滿足既晚餐
今日收工後,得果7度,決定係附近食埋晚飯先

叫左牛三鮮(牛筋牛肚崩沙腩)米粉,加左個油菜,熱檸水
桌上有唔同既調味料如紅同黃燈籠椒,可以自己選擇加/唔加

牛筋崩沙腩牛肚都好稔
崩沙腩肥瘦岩岩好
牛肚完全唔會咬唔開
米粉夠爽
仲要讚下佢個湯底,好清甜唔油膩,加埋新新鮮既腩汁,更加好味

油菜份量都唔少,一個人食都有d多
係好滿足既晚餐
2018-02-02