2024-02-15
尖沙咀金巴利道基本上就是韓國街就大家都知啦,但漢城美食係區內最早開嘅韓國餐廳之一,其實早喺2001年嘅時候已經開咗,當時已經係同區最抵食嘅韓國餐。呢度無論裝修定話餐牌都好適合家庭嚟聚餐,因為除咗環境井井有條,座位又寬闊,菜式選擇又多,更加特別會有學生優惠價添。由於一直都係韓國人主理,品質一定有保證,必定會食到好味嘅韓國菜式。今次我同朋友嚟都唔例外,叫咗幾樣嘢都好好食。我地超級懷念韓國嘅醬油蟹,所以見到餐牌有,就即刻要咗個醬油蟹配紫菜飯糰。另外都叫咗個牛尾湯,同朋友嚟,就梗係要叫酒飲啦,所以就要咗我最鍾意嘅生米酒。醬油蟹配紫菜飯糰d醬油蟹好新鮮,又多膏,豉油亦都唔會過鹹遮蓋住蟹嘅鮮味,超級好食!加埋紫菜飯嘅份量都好多,所以一定食得飽!牛尾湯雖然話清淡,但係好有層次感,味道唔會好單調。牛尾份量都好多,我覺得如果冬天嚟食,一定好暖胃。生米酒係我最鍾意嘅韓國酒精之一,鍾意佢有微甜味,易入口!
生米酒係我最鍾意嘅韓國酒精之一,鍾意佢有微甜味,易入口!