2024-03-19 23 浏览
這韓國餐廳開業至今都有二十多年了,我也從小就開始光顧~看著附近的餐廳不斷變更,他仍屹立不倒我想原因應該是相比附近的店,他更有性價比和菜品款式又多吧~最重要是由韓國人主理,食物味道很正宗我也是經常光顧的說~豬手半份的量也足夠兩人吃了豬手片滿滿的膠原蛋白~醬香味很濃厚,肉也香用生菜包豬手再加大醬和泡菜一齊吃,口感和味道的層次感一下子整個拉滿而且生菜清爽解膩,不怕有罪惡感滿滿的豬肉和泡菜~料真的很多很多湯底味道也好,微辣,有醇醇的泡菜香味和豬肉香氣,泡飯吃一流呀三小碟前菜~辣泡菜、海帶芽和海鮮煎餅都是韓國招牌的小菜,味道都很不錯~海帶芽好香芝麻油和蒜蓉香味~表示喜歡有豬手又怎能不配酒這很適合酒量較差又想喝的朋友6%的酒精濃度,只要不是當水喝都不怕易醉,米酒也有獨特的酒香和氣泡口感,不論是純飲還是加汽水一齊都不難適應
我也是經常光顧的說~

韓式豬手半份

豬手半份的量也足夠兩人吃了
豬手片滿滿的膠原蛋白~醬香味很濃厚,肉也香

而且生菜清爽解膩,不怕有罪惡感

泡菜豬肉湯

滿滿的豬肉和泡菜~料真的很多很多

前菜

三小碟前菜~辣泡菜、海帶芽和海鮮煎餅

有豬手又怎能不配酒
這很適合酒量較差又想喝的朋友

2024-03-18
韓式豬手半份
泡菜豬肉湯
  • 韓式豬手
2024-03-19 20 浏览
漢城美食 • 尖沙咀尖沙咀呢間聽聞由韓國人開嘅正宗韓式料理餐廳係朋友推介之下決定過來試一試。餐廳裝修風格比較簡約,環境算整齊簡潔,牆上掛住少少韓文海報,似韓式小店的感覺。我地眼見當晚光顧嘅客人係外地人多,當晚有幸同朋友2人坐四人臺,坐得幾寬敞舒服。餐廳菜式種類幾多,應有盡有,值得推介😋😋..✅ 韓式豬手 🐷 $168豬手都大份,豬手有燒香嘅味道,肉質唔硬唔乾,配上豬手肥膏簡直啖啖滿足感。豬手配有2個醬汁可以沾,看似辣實則唔辣,一個蒜味偏重,另一個偏香料味,點上去減輕肥膩感,正😙..✅ 牛尾湯 🐮 $128牛湯呈乳白顏色,偏清湯,唔會有好多油浮面;牛尾份量可接受,有5-6塊,肉質已經煲至稔爛,湯底帶少少胡椒味,係胡椒清湯,湯入面有粉絲,配白飯食唔錯😙..✅ 生米酒 🍶 $105米酒食韓國象徵性飲品之一,鐘意飲就可以試下叫呢個,米香味濃👍🏼
漢城美食 • 尖沙咀
✅ 韓式豬手 🐷 $168

✅ 牛尾湯 🐮 $128

✅ 生米酒 🍶 $105
呢間鋪頭菜式選擇多,除左有炒年糕、紫菜飯卷同炸醬麵外,仲有韓式炸雞同部隊鍋,少見的醬油蟹呢到都有。點餐後,店員先送上辣白菜泡菜、韭菜煎餅及魚糕前菜。醬油蟹+紫菜飯糰 $190 -1 pc醬油蟹自己就未食過,不過朋友就推介我試食下,所以就叫左一隻嚟試,仲配埋紫菜飯糰。醬油蟹以醬油生醃,品嚐入口肉質鮮嫩又鮮甜的蟹肉,將啲紫菜飯放係蟹蓋上,混埋啲蟹膏食,紫菜帶鹹味再加上醬油蟹的甜,味道好夾。辣牛肉京蔥湯 $115辣牛肉京蔥湯飲落只係微辣,牛肉同啲配菜都入味,份量又足,欣賞啲牛肉保持到肉質軟嫩,依個價錢幾抵食。生米酒750ml $105呢間餐廳有來自韓國的米酒供應,入口非常清新。

醬油蟹+紫菜飯糰 $190 -1 pc

辣牛肉京蔥湯 $115

生米酒750ml $105
呢間餐廳有來自韓國的米酒供應,入口非常清新。
今夜最得人心是韓式炸醬麵,炸醬咸甜適中,黑黑的醬掛滿瓜類、木耳、洋蔥和肉碎,配上粗麵條,稍有嚼勁像烏龍麵,吃得我們一口接一口。Worth a mention: very delicious jjajangmyeon- thick udon-like noodles coated in thick black bean sauce. The sauce is cooked with onions, gourd, black fungus and minced pork. 菜式選擇很多,單是韓式炸雞翼已有七種款的。蜜糖蒜頭炸雞翼頗岀色。新鮮炸起熱辣辣,蜜糖甜美帶有肉桂香的調味粉,想不到雞翼沒有用蒜粉調味,反而蒜頭切成小瓣再炸,一旁還有炸年糕,不錯!Menu is diverse, seven flavours of choice for deep fried chicken wings. Our pick was honey garlic wings, sweet syrupy honey glazed on crunchy wings, with a cinnamon-flavoure

炸醬麵

Menu is diverse, seven flavours of choice for deep fried chicken wings. Our pick was honey garlic wings, sweet syrupy honey glazed on crunchy wings, with a cinnamon-flavoured seasoning. Garlic and toppoki on the side were deep fried as well.

辣豬肉飯卷吃得我津津有味,特別喜歡中間包著的波菜,清爽新鮮。辣炒年糕配公仔麵味道正宗,香辣惹味,跟漢城街頭賣的味道差無幾,果然是韓國人主理的菜館。

Very tasty and crunchy spinach wrapped inside the spicy pork gimbap! Classic toppoki and instant ramen cooked in spicy Korean sauce. Appetisers include fairly spicy kimchi; fish cake slices; and scallion pancake bites.

尖沙咀金巴利道走到差不多盡頭就到,這家開業廿多年價錢都沒脹太多。簡單利落的招牌,黑白格仔磚地板,坐位很多又寛敞,多人家庭朋友聚餐一定沒問題!

炸醬麵
2024-03-15 53 浏览
尖沙咀韓國街有好多間韓國餐廳阿zip今日帶大家去一間區內開業最長時間算得上係香港嘅老牌韓國菜 經濟又實惠 仲有學生優惠價嘅餐廳🇰🇷一黎到就會有3款小菜 泡菜 魚糕同煎餅✿ 韓式豬手 $310(全份) / $168(半份) ✿今次叫左半份黎試 份量都好夠 佢亦配埋生菜🙈豬皮好淋 食落去好煙韌(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)豬手加埋個甜麵醬同特製醬汁 好惹味(*¯︶¯*)✿ 年糕人蔘雞湯 $119 ✿天氣咁凍 飲返碗熱辣辣嘅湯就啱☺️入面有好多片年糕 同平時食人蔘雞湯唔同佢係用雞絲 唔洗自己拆骨😀呢個湯仲會配白飯 食完好有飽足感✿ 生米酒 $105 ✿食韓國嘢點可以唔飲酒😎今次揀左生米酒 易入口 好香米味🍶可以用黎解辣同埋食物嘅濃味呢度好適合同朋友或一家人黎聚會佢嘅款式種類繁多 可以叫多幾款share食🤩

尖沙咀韓國街有好多間韓國餐廳
阿zip今日帶大家去一間區內開業最長時間
算得上係香港嘅老牌韓國菜 經濟又實惠
仲有學生優惠價嘅餐廳🇰🇷

一黎到就會有3款小菜 泡菜 魚糕同煎餅
韓式豬手

✿ 韓式豬手 $310(全份) / $168(半份) ✿
今次叫左半份黎試 份量都好夠 佢亦配埋生菜🙈
豬皮好淋 食落去好煙韌(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
豬手加埋個甜麵醬同特製醬汁 好惹味(*¯︶¯*)
年糕人蔘雞湯

佢嘅款式種類繁多 可以叫多幾款share食🤩
韓式豬手
年糕人蔘雞湯
2024-03-11 14 浏览
漢城美食地址: 尖沙咀金巴利道74-76號地舖今日同你分享我最近去嘅一間小店食嘢,真係好正啊🤤。蜜糖蒜蓉雞翼🍗 $58超讚嘅蜜糖蒜蓉雞翼!外皮炸得香脆,肉質鮮嫩多汁,每一口都帶有蜜糖嘅甜味同蒜蓉嘅香氣😋,真係啖啖都想再啖一口!芝士炒年糕 🧀 $95芝士炒年糕係真係太過癮啦!年糕爽口彈牙,配上濃郁嘅韓式醬,一啖落肚就有融化嘅甜味🤤,真係太滋味啦!炸酱麵 🍜 $89炸酱麵好有家的味道!麵條彈牙有嚼勁,配上香濃嘅炸醬,入口爽滑又滿足😍。一碗麵下肚,心情都好啲!牛肉紫菜飯卷🌯 $84牛肉紫菜飯卷好好食!紫菜包裹住嫩滑的牛肉,配上鮮美的飯粒,每一口都是滿滿的口感和味道🥰。如果再蘸上醬汁,更加美味👍#nicefoodie尖沙咀----------------#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #hk #香港 #香港美食 #美食 #尖沙咀美食 #打卡 #尖沙咀 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #
漢城美食
地址: 尖沙咀金巴利道74-76號地舖

今日同你分享我最近去嘅一間小店食嘢,真係好正啊🤤。

蜜糖蒜蓉雞翼🍗 $58

芝士炒年糕 🧀 $95

炸酱麵 🍜 $89

牛肉紫菜飯卷🌯 $84

#nicefoodie尖沙咀

----------------
#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #hk #香港 #香港美食 #美食 #尖沙咀美食 #打卡 #尖沙咀 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #韓國 #韓式
2024-03-11 19 浏览
呢日約朋友傾計最啱食炸雞啤酒,又再來呢間韓食。呢間餐廳食物種類多,炸雞都有八種味道選擇。以前韓風吹起時,呢間店已在尖沙咀開店,由韓國人主理,正宗的韓國料理,已經20幾年了。🔥香辣魷魚韓式石頭飯 $129色彩豐富,甜甜辣辣的石頭飯,真係百吃不厭。同生雞蛋,魷魚及全部配料攪拌一齊食好正,底下仲有脆薄的飯焦!🔥蜜糖牛油炸雞半隻 $109好味!香甜味道!粉漿唔厚炸得好脆。🔥海鮮餅 $119必點必點!煎餅好厚,用料實在,蘸店舖特有醬汁超級好食。另外都點了一支大啤酒。之前都食過漢城美食,算是同區最經濟實惠既店了。環境整潔,座位闊,食物份量大,好適合一大班朋友聚會,家庭聚餐。

🔥香辣魷魚韓式石頭飯 $129

🔥蜜糖牛油炸雞半隻 $109
好味!香甜味道!粉漿唔厚炸得好脆。

🔥海鮮餅 $119
必點必點!煎餅好厚,用料實在,蘸店舖特有醬汁超級好食。

另外都點了一支大啤酒。

之前都食過漢城美食,算是同區最經濟實惠既店了
2024-03-08
2024-03-10 26 浏览
好耐冇食韓國野,今日就黎到尖沙咀呢間叫漢城嘅韓國餐廳,入面環境整潔,座位寬敞岩哂一家人或者同朋友黎聚餐,而且菜式選擇好多,仲要係由韓國人主理嘅正宗韓國料理,食物質素絕對有保證🐖韓式豬手(半隻) $168 可以話係我食過最好食嘅韓式豬手,半隻豬手嘅份量都好多,絕對足夠兩個人食,豬手嘅肉好嫩滑,肉質軟腍,而且味道亦都非常出色,餐廳準備嘅大醬同埋醬汁,配埋生菜,包住一齊食,食得非常享受🐂牛尾湯 $128 天寒地凍整返鍋牛尾湯簡直係一大享受,牛尾湯嘅牛肉味非常濃郁,而且仲要係熱辣辣,食到最尾嘅湯都仲係熱嘅,牛尾份量都幾多,而且牛尾亦都燉到非常軟腍,配埋白飯食,非常滿足🍶生米酒 $105 喺韓國餐廳就會好想飲酒,呢間餐廳除咗有啤酒之外,仲有生米酒添,唔係成日見到,所以就叫咗黎飲吓,大大支兩個人飲住咁食前菜小食,真係好好味📍尖沙咀金巴利道74-76號地舖 - 漢城美食

📍尖沙咀金巴利道74-76號地舖 - 漢城美食
2024-03-09 513 浏览
今日見返有成2年無見的朋友,於左係著名婚紗街附近搵野食。大家都異口同聲話好耐無食過韓國菜,見到漢城美食就入去試試。一見面就派利是。即時點個韓國醬油蟹慶一慶新一年的來臨。餐廳由韓國人經營,已經有20年歷史。經歷過疫情都無倒閉,證明好食。它們主打韓國菜。餐廳地方寬闊,檯及椅都用木。醬油蟹+紫菜飯團 $360/2pcs我成世女真係第一次食醬油蟹,估唔到口感幾得意,食落生的蟹肉唔會好腥同過重海水味,食落蟹肉非常鮮甜。口感似食緊龍蝦剌身肉,鮮嫩彈牙。醬油好香,食落帶微甜,超爆多膏。最緊要食完無肚痛,證明夠新鮮衛生。飯糰有紫菜、紫菜帶鹹味再加上醬油蟹的甜,味道好match。年糕人蔘雞湯 $119今日天氣凍凍地,大家都共同記要點湯飲。所以我們點了進補的人蔘雞湯,剛才紫菜飯唔夠飽,現在有年糕食,可以飽肚暖胃返。以石鍋上可以保持湯的溫度,非常貼心。 生米酒750ml $105本人好少飲酒,但來得韓國餐廳都試下韓國米酒。入口帶微甜,天氣冷冷的飲住米酒食韓式晚餐、感覺就彷彿置身韓國一樣。
一見面就派利是。即時點個韓國醬油蟹慶一慶新一年的來臨。

餐廳由韓國人經營,已經有20年歷史。

醬油蟹+紫菜飯團 $360/2pcs

飯糰有紫菜、紫菜帶鹹味再加上醬油蟹的甜,味道好match。

年糕人蔘雞湯 $119
以石鍋上可以保持湯的溫度,非常貼心。

生米酒750ml $105

2024-02-22
  • 醬油蟹
2024-03-01 17 浏览
不嬲都知道金巴利道又有小韓國之稱,由街頭到街尾幾十間韓式舖頭,不過呢間淨係睇個名都知道有啲歷史……今日就唔去首爾~去漢城啦!!感覺餐廳環境整潔座位都幾寬堂舒適~都適合朋友共聚或者家庭聚會~上次全份炸雞太飽,今日就食住半份先~都係鍾情香蒜蜜糖炸雞,老細始終都係愛甜~天氣凍凍地,嗌返多啲澱粉:一個辣豬肉石頭鍋飯,同埋我至愛嘅水冷麵!🥰🍗蒜蓉蜜糖炸雞:份量剛剛好,每人都有三四件,炸得好脆,今次叫多支大啤,炸雞配啤酒,絕配!🍲辣豬肉石頭鍋飯:上枱熱辣辣,隔一陣先至用匙羹摷亂佢,就係貪佢有飯焦,脆卜卜~香噴噴!韓國嘅泡菜嘅辣連老細都頂得順!!🍜水冷麵:最鍾意嘅爽口彈牙,配上白醋同埋佢有個蒜蓉芥末醬,撈一撈,好清新~亦中和一下炸雞嘅熱氣!!

2024-02-29
2024-02-29 21 浏览
今日嚟呢間韓國餐廳,已經喺尖沙咀䇄立左多年,係同區較經濟實惠嘅鋪頭。佢嘅裝修簡約,位置寬敞,私隱度足,傍邊嘅細枱適合兩三知己談天說地,中間嘅大枱適合家庭聚會或者一大班人飲酒耍樂,真係相當唔錯。前菜一埋位就已經遞上3款前菜,每款都很精彩。我特別欣賞個泡菜並唔會十分之辣而很惹味,仲有個簿餅十分軟糯香口。韓式石鍋飯(牛肉)賣相一流,而且配料十分之多,除左牛肉之外,一貫傳統韓式飯嘅特色,就係好多唔同嘅蔬菜,既健康又不膩,加埋個底有少少焦,幾好味。半份芝士炸雞首先,炸雞上枱係熱辣辣嘅,外皮十分香脆,同炸粉唔會十分之厚。肉質鮮嫩,啖啖都係肉,食得好爽。加上濃濃嘅芝士粉,真係十分惹味。

前菜

韓式石鍋飯(牛肉)

半份芝士炸雞

2024-02-29 19 浏览
襯住依幾日返風涼涼地,又去咗韓國街食野。今次去咗間成日食都開咗差唔多有廿年既韓食店。由韓國阿珠媽主理,得到有好多韓國人幫襯既認證👍🏻佢哋啲菜式好多選擇,由炸雞去到燉湯, 石頭鍋飯至部隊鍋都有。總有一款韓國野揀到🤣🤣#韓式豬手 (半份-$168) – 豬手份量好多,半份都夠幾個人share食。豬手煮到好冧身好入味,就咁食都得配埋米酒冇得頂。另外本身跟咗幾塊生菜同包飯醬,亦都可以食燒肉咁樣食,再加埋少少泡菜就係最佳食法嚟😋😋#年糕人蔘雞湯 ($119) – 年糕既份量好多,食極都有😱雞佢已經拆哂骨好方便食,而且雞冇煮到好韌。個湯清得嚟又好夠味唔錯既選擇。啱哂依兩日凍凍地補身食#馬格利酒 ($105) – 食韓式野梗係要配埋韓式米酒㗎啦

2024-02-27 36 浏览
呢間餐廳係2001年開店,尖沙咀區內開店最長時間,而且係同區最經濟實惠既店舖,佢仲好適合家庭聚餐由韓國人主理美味正宗韓國料理,呢度環境舒適座位寬敞整潔,菜式種類繁多,佢有前菜俾我地食煎泡菜餅一啖一口岩岩好細細粒,我地叫左冬天之選~ 燉湯系列人蔘年糕雞肉湯,熱辣辣大大煲,入面仲好多料有紅棗,手撕雞肉,好多年糕片仲有叫左半份豬手,豬手好厚肉,好軟淋,夾埋生菜同櫻花蝦辣醬食,唔會好肥膩。配埋一支韓國米酒,配肉一絕甜甜地好易入口。

配埋一支韓國米酒,配肉一絕甜甜地好易入口。

🇰🇷韓國街懷舊風餐廳🍻-想喺香港食韓國人主理嘅韓國菜 通常會喺尖沙咀嘅韓國街搵😏 呢間除咗喺韓國人主理 仲已經開咗廿幾年 可以一試😋 入到去裝修行懷舊風 中間有兩張大枱 好適合多人聚餐👬👭🧑‍🤝‍🧑👫 枱與枱之間都有足夠距離 寬敞乾淨 入座後 職員會先奉上三款前菜 有泡菜 魚糕同煎餅 味道唔錯㗎👻-🥘辣豬肉韓式石頭飯 $119韓國菜主食嚟講 石頭鍋飯係我嘅必然選擇 鍾意佢多蔬菜比較健康之餘 仲有機會食到飯焦 口感好豐富🤩 辣豬肉碎用咗面豉調味 加埋蛋黃 好易撈勻 唔洗額外加韓式辣醬都夠味 佢嘅飯焦我都好欣賞☺️ 鍋底刮起喺金黃色 啱啱好 咬落脆脆地 同時唔黐牙 正👍-🍗蜜糖蒜蓉炸雞 半隻 $109有6嚿左右 有髀有翼 外皮用炸粉炸到乾身🫡 內裏仍然留有水份 肉質幾軟熟😋 蒜蓉蜜糖味既香且甜 叫埋啤酒($29)配炸雞 Perfect💯-📍漢城美食尖沙咀金巴利道74-76號地舖
🇰🇷韓國街懷舊風餐廳🍻

🥘辣豬肉韓式石頭飯 $119

🍗蜜糖蒜蓉炸雞 半隻 $109

📍漢城美食
尖沙咀金巴利道74-76號地舖
2024-02-18 44 浏览
尖沙咀出名多韓國嘢食,但呢間由2001年開店,到而家已經有23年歷史嘅韓國餐館就係區內開得最長時間,而且係同區最經濟實惠嘅小店👍小店係由韓國人主理,菜式種類繁多、好味又夠正宗。今日同朋友嚟食晚餐,我地叫左⭐蜜糖蒜蓉雞翼(4件)$58⭐香辣猪肉卷$84⭐芝士炒年糕$95每樣食物都好韓式家庭風味,而且份量都足,性價比好高!而且環境整潔,座位夠多又夠寬敞,好適合三五知己、一家大細嚟聚餐。而且小店仲好窩心,下午設有學生優惠價,所以見到好多學生都會嚟用餐,真係充滿人情味!

小店係由韓國人主理,菜式種類繁多、好味又夠正宗。

今日同朋友嚟食晚餐,我地叫左
⭐蜜糖蒜蓉雞翼(4件)$58
⭐香辣猪肉卷$84
⭐芝士炒年糕$95

每樣食物都好韓式家庭風味,而且份量都足,性價比好高!

2024-02-17