2023-12-18 180 浏览
在香港第一次吃韓國菜,就在漢城美食。2001年開業,在尖沙咀開店最長時間。我記得當年來惠顧時裝潢簡單,有點像雲吞麵店,價格也相對較經濟。現在地方較以往大,環境整潔,座位寬敞,適合一大班人或家庭聚餐。而且佈置較時尚,但還保留當時的招牌,可見追求創新,堅持原味道的理念。現在菜式選擇繁多,除了有以往的炒年糕、紫菜飯卷和炸醬麵外,還有韓式炸雞及部隊鍋。點餐後,店員先奉上前菜三小碟,分別是辣白菜泡菜、韭菜煎餅及魚糕,先為我們稍為醫肚。醬油蟹 + 紫菜飯團 $190/1隻之前在韓國吃過醬油蟹,念念不忘蟹膏的鹹香味。今次在香港大膽地再嚐醬油蟹,味道不錯,蟹肉鮮甜。我們沒把飯製成飯團,反而放在蟹蓋上,和蟹膏拌勻來吃,滋味滿足。生米酒 $105/750ml吃醬油蟹不少得喝點酒精飲品,感覺較安心。生米酒酒精濃度6%,甜甜的米香味,容易入口。人蔘雞湯 $175經典的韓國菜,冬天之選,以原隻雞烹製而成,在雞腹釀入如糯米和紅棗,份量和材料十足,還附上白飯一碗,溫暖裹腹。以上價格需另加一服務費

醬油蟹 + 紫菜飯團 $190/1隻

醬油蟹+紫菜飯團
生米酒
人蔘雞湯
2023-12-16 20 浏览
Fatty通常食韓國野都係喺韓國街(金巴利街),大鄉里宜家先發現原來行過少少金巴利道都有好多好好食嘅韓國餐廳!經過左漢城美食 Han Sung ,發現門面好靚,裝修好韓國feel!同侍應傾偈先發現原來漢城美食 Han Sung 2001年開店,尖沙咀區內開店最長時間!😱真係唔講唔知首先一落低就當然有前菜啦,kimchi同芽菜就唔駛講啦!驚喜既係竟然有韓式煎餅,好味呀!1️⃣韓式豬手豬手的口感柔軟而彈牙咬下去肉質鮮嫩多汁外皮充滿滿滿嘅骨膠原十分彈牙,皮同埋肉之間唔會過肥,絕對係韓國食過嘅味道👅搭配特製的醬料:辣醬和韓式豆豉醬,增添了微辣和酸爽的風味,包喺生菜入邊,整體口感更加豐富多樣絕對能夠滿足肉食愛好者miss fatty嘅味蕾2️⃣ 韓式牛肋排湯湯上菜既時間重有熱煙!牛肋排十分入味牛肉肉質細嫩、入口即化,湯汁滋味濃郁,融合了牛肉的鮮甜味道,送飯一流!韓式牛肋排湯不僅滋補,而且美味可口,絕對係冬天之選。3️⃣ 提子米酒口感柔滑順口提子的天然甜味與米酒的香氣融合,帶來一種獨特的果香風味,唔會太甜,係同朋友食飯嘅首選❇️總結❇️✨環境整潔,座位寬敞✨韓國人主理,正宗韓國料理

1️⃣韓式豬手
豬手的口感柔軟而彈牙
咬下去肉質鮮嫩多汁
外皮充滿滿滿嘅骨膠原
十分彈牙,
皮同埋肉之間唔會過肥,絕對係韓國食過嘅味道👅
搭配特製的醬料:辣醬和韓式豆豉醬,增添了微辣和酸爽的風味,
包喺生菜入邊,整體口感更加豐富多樣
絕對能夠滿足肉食愛好者miss fatty嘅味蕾
牛肋骨排湯

2️⃣ 韓式牛肋排湯
湯上菜既時間重有熱煙!
牛肋排十分入味
牛肉肉質細嫩、入口即化,
湯汁滋味濃郁,融合了牛肉的鮮甜味道,送飯一流!
韓式牛肋排湯不僅滋補,而且美味可口,絕對係冬天之選。

3️⃣ 提子米酒
口感柔滑順口
提子的天然甜味與米酒的香氣融合,
帶來一種獨特的果香風味,
唔會太甜,係同朋友食飯嘅首選

❇️總結❇️
✨環境整潔,座位寬敞
✨韓國人主理,正宗韓國料理
牛肋骨排湯
今次搵食搵到黎尖沙咀,金巴利道一帶一向都多韓國餐廳,今次呢間,小妹以前讀書都黎過,佢都可以話係呢頭嘅元祖店黎,廿年前已經開業。餐廳菜式種類繁多,讀書時都係貪佢經濟又多野揀👍🏻,仲要佢係韓國人主理,食物好有韓國媽媽嘅味道😊,夠哂正宗。⭐️蜜糖蒜蓉雞翼完全唔吝嗇嘅蜜糖,包住成隻雞翼,帶有淡淡嘅蒜蓉味,再加上炸得香脆嘅雞皮,雞翼肉多juicy,會忍唔住食完一隻又一隻🤤。就連伴碟嘅年糕,點蜜糖食都好好味👍🏻。⭐️炸醬麵傳統韓國炸醬麵,唔使飛去韓國,係呢到都食到。平時睇韓劇就見得多,原來冬天食住一碗熱辣辣暖笠笠嘅炸醬麵,係咁舒服。入面嘅餸,都係傳統會有嘅洋蔥,肉粒同青瓜,食緊個時,可以幻想下,自己去左韓國😂🙈,好似啲韓劇咁,OT要食炸醬麵。⭐️漢城炸年糕好刺激嘅辣年糕,辣得黎又好過癮🥹,熱辣辣,啲年糕煮得好煙韌🥰,配上魚片同菜,仲有個辣湯,超惹味!個汁我拎哂黎點其他野食😂😂😂冬天必點!⭐️牛肉紫菜飯卷牛肉紫菜飯卷,包左好多餡,唔會淨係食到飯🙈,每啖都好香嘅麻油味👍🏻。同行朋友,食到舔舔脷啊!

⭐️蜜糖蒜蓉雞翼

⭐️炸醬麵

⭐️漢城炸年糕

⭐️牛肉紫菜飯卷
2023-12-15 20 浏览
#20231214 📝📍 漢城美食 @hansunghk 尖沙咀金巴利道74-76號地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#前菜💭 上次都講過係尖沙咀啲韓國餐廳好多都韓國人開肯定正宗🇰🇷食過返尋味今次再去同區搵食,見到呢間大大間,岩晒一大班人gathering尼食,一坐低比左3款前菜先,最特別係有韭菜煎餅,凍食別有一番風味,配埋泡菜一齊食可以自創口味tim😂.#蜜糖蒜蓉炸雞 #半隻 $109💭 有半隻同全隻揀,全隻仲有薯條跟埋🍟但去當日🐷得兩個人,實在食唔到咁多所以淨係叫左半隻,都有齊雞髀雞翼無呃秤🐔啲蜜糖無包晒隻雞反而有好處,唔會食一兩舊就甜到漏🍯.#韓式石頭飯 #香辣魷魚 $129💭 上枱新鮮滾熱辣咋咋聲,要與時間競賽咁撈撈撈勻佢,個底有啲飯焦食落卜卜脆勁正🤩啲醬係店員姐姐一早唧好係面頭,加上魷魚本身都有啲辣,岩啲鐘意食辣既朋友,個魷魚𠝹晒花咁好靚,就算個石頭碗咁熱㷫住都唔會韌🦑.#KoreanBeer #330ml $29💭 有炸雞又點可以唔飲返兩杯,見佢都多酒精飲品可以選揀,但最尾🐷都係揀左啤酒,大啖飲咁先夠爽🍺見佢仲有啲燉湯系列,冬天飲應該好溫暖☺️.#尖沙咀美食 #🐷在尖沙咀
#20231214 📝

#韓式石頭飯 #香辣魷魚 $129

#KoreanBeer #330ml $29

#尖沙咀美食 #🐷在尖沙咀 #🐷_食
2023-12-13 18 浏览
韓國餐廳嘅好處就係一坐低就會比前菜你,而且依間餐廳係韓國人主理,韓國料理好正宗,所以前菜亦都相當豐富,有薯仔、泡菜同煎餅,好開胃。而嘢食選擇種類多,我首先叫甜辣雞翼,一份有四件,而且隔離仲有幾件年糕添。雞翼炸得金黃酥脆,外皮脆口,內裡肉質嫩滑多汁,配上甜辣醬汁,啖啖都令人回味。牛肉紫菜飯卷都好正宗。飯卷裡面有牛肉,再加上紫菜、蔬菜同醬汁,包裹得好緊實,一口咬落去,口感好豐富。我仲叫咗炸醬麵同埋芝士炒年糕呢兩個煮食真係食得好飽,而且都好入味。另外呢一間餐廳有學生價,如果學生去嘅話可以平啲。同時餐廳還有提供燉湯,特別適合冬天的時候暖胃。

2023-12-12 18 浏览
尖沙咀金巴利道是韓國菜集中地,其中一間「漢城美食」,經營了超過二十年,屹立不倒,是區內數一數二的老字號餐廳由正宗韓國人打理,裝潢走韓國混美式復古風,環境簡潔企理,座位舒適寬闊臨近聖誕更有些聖誕裝飾,十分有氣氛;餐廳菜式種類繁多,正宗又多元化✨每張枱自助水,入座後提供三款前菜泡菜:不太酸不太辣,口感爽口魚糕:微辣開胃韓式煎餅:可以加入豆腐湯中享用🦀醬油蟹$190/隻醬油蟹上枱時已經貼心地切好,大大隻啖啖肉蟹鮮味十足,蟹肉多汁爆膏,濃香鮮甜,口感滑嘟嘟醬汁調得好好,咸辣咸辣,醃製得十分入味,非常惹味配上一大碗紫菜飯加醬汁拌飯,推介把飯加到蟹蓋上連蟹膏吃🥘泡菜辣豬肉湯$99韓國經典美吃,熱騰騰上碟,適合現時的天氣享用湯內有大量豆腐,十分滑嫩;豬肉很淋,切得少少片的,很易入口蔬菜都多,豬肉湯跟一碗白飯,配飯食一流整體辣味程度比較高,比較偏咸,適合濃味人士生米酒$1056%酒精,味道有點碳酸的清新和微甜的香氣,十分易入口,可以中和食物的油膩感-總體評分-環境:8/10 食物:8.5/10 服務:8.5/10 抵食:7.5/10漢城美食 Han Sung 📍尖沙咀金巴利道74-76號地舖

每張枱自助水,入座後提供三款前菜
泡菜:不太酸不太辣,口感爽口
魚糕:微辣開胃
韓式煎餅:可以加入豆腐湯中享用

🦀醬油蟹$190/隻
醬油蟹上枱時已經貼心地切好,大大隻啖啖肉
蟹鮮味十足,蟹肉多汁爆膏,濃香鮮甜,口感滑嘟嘟
醬汁調得好好,咸辣咸辣,醃製得十分入味,非常惹味
配上一大碗紫菜飯加醬汁拌飯,推介把飯加到蟹蓋上連蟹膏吃

🥘泡菜辣豬肉湯$99
韓國經典美吃,熱騰騰上碟,適合現時的天氣享用
湯內有大量豆腐,十分滑嫩;豬肉很淋,切得少少片的,很易入口
蔬菜都多,豬肉湯跟一碗白飯,配飯食一流
整體辣味程度比較高,比較偏咸,適合濃味人士

生米酒$105

抵食:7.5/10

漢城美食 Han Sung
📍尖沙咀金巴利道74-76號地舖
2023-12-11 27 浏览
眾所周知尖沙咀有條韓國街,當中「漢城」係我認為係區內性價比極高嘅一間韓國餐廳!除咗菜式同酒嘅種類好多之外,仲要係韓國人主理,想試吓正宗嘅韓國菜必須要拜訪一下啦!純豆腐豬肉湯泡菜菜味道濃郁但又唔會好辣,豆腐同豬肉比例剛好,好岩送飯,冬天食就更加適合!韓式豬手兩個人食半隻份量剛剛好,肉同肥膏嘅比例都一半半,肉質夠腍,亦都入味,如果食到覺得膩可以配生菜。前菜三款前菜味道都非常好,亦都好開胃😋漢城美食 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道74-76號地舖性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️建議:餐廳空間大,適合同朋友或者屋企人聚餐,學生仲有優惠添!

純豆腐豬肉湯

前菜
三款前菜味道都非常好,亦都好開胃😋

漢城美食 (尖沙咀)

性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-12-07 25 浏览
醬油蟹套餐 $190 一隻蟹 + 紫菜飯團超抵食 入口非常鮮甜咬下去又有點Creamy蟹肉 晶瑩剔透醬油和蟹肉完美結合同時品嚐到鮮味和醬油的香氣最後將白飯加進蟹蓋內與蟹黃一起伴吃泡菜煎餅加入酸辣開胃的泡菜口感十分豐富 外脆內軟薄身唔油膩泡菜辣湯冬天之選 微辣令身體飲完好和暖豆腐 泡菜 金菇都非常入味欣賞豬肉粒能保持肉質軟嫩整體黎講環境整潔 座位寬敞服務貼心有效率由韓國人主理美味正宗的韓國料理菜式種類繁多 特別適合家庭聚餐

醬油蟹套餐

美味正宗的韓國料理
菜式種類繁多
特別適合家庭聚餐
2023-12-07 22 浏览
平時都好鐘意食韓國菜黎到尖沙咀韓國街「漢城」餐廳坐位寬落好適合一班friends飲酒食嘢😙⭐️前菜分別有泡菜、韭菜、煎餅泡泡辣辣地好惹味特別係煎餅好脆口好好食😊⭐️韓式石頭飯今次揀咗辣豬肉上枱後把配菜、飯及生雞蛋撈勻配菜五顏六色😍賣相非常吸引口感亦相都唔錯⭐️炸薯條係厚切薯條🍟炸得好均勻好滋味⭐️韓式炸雞揀咗半隻嘅甜辣炸雞每隻都沾滿醬料醬料酸酸甜甜好開胃🤤炸得夠脆卜卜食炸雞梗係要配埋啤酒🍻簡直係最佳配搭👍🏻
平時都好鐘意食韓國菜
黎到尖沙咀韓國街「漢城」
餐廳坐位寬落
好適合一班friends飲酒食嘢😙

⭐️前菜
分別有泡菜、韭菜、煎餅
泡泡辣辣地好惹味
特別係煎餅好脆口
好好食😊

⭐️韓式石頭飯
今次揀咗辣豬肉
上枱後把配菜、飯及生雞蛋撈勻
配菜五顏六色😍

炸雞梗係要配埋啤酒🍻
簡直係最佳配搭👍🏻
2023-12-05
2023-12-07 20 浏览
餐廳由韓國人主理 可以品嚐到正宗韓國料理🇰🇷環境整潔 座位寬敞 坐得好舒服🤗而家仲有聖誕樹比大家打卡影相🎄充滿聖誕氣氛 岩曬朋友/家人聚餐👯‍♀️餐牌清晰易明 菜式種類多 經典韓食(e.g. 炸雞 薄餅 飯卷)基本上都有齊曬 仲有唔同口味任君選擇🫶我用我既poor English 溝通完全冇問題呀~☺️前菜有泡菜 薄餅 芽菜🫶🫶我地仲叫左甜辣雞翼(4件)配年糕 炸醬麵 芝士紫菜飯卷 芝士炒年糕雞翼炸得香脆 加上甜辣醬 醬汁沒有令到雞翼外皮變軟/淋 食落口依然脆卜卜 味道一絕👍黎到韓食餐廳一定必叫炸醬麵🍜呢度既炸醬麵混有洋蔥 椰菜 太陽蛋🥚🍳青瓜🥒等配料 微甜既炸醬 加上份量十足既麵條 食到好飽飽🤩芝士紫菜飯卷內有切成絲/片既蘿蔔 火腿 雞蛋 芝士 波菜 芝麻 用料豐富 有韓國媽媽既味道😆芝士炒年糕 口感微辣 雖然我唔係好食得辣(平時食麵都係食清湯底🤣) 但呢種辣度係接受得到既🤗雜菜加芝士好好味 為左食到芝士既味道 我冇搞拌撈勻🤣🤣直接將半融化既芝士放入口 超讚😋
餐廳由韓國人主理 可以品嚐到正宗韓國料理🇰🇷
環境整潔 座位寬敞 坐得好舒服🤗

我用我既poor English 溝通完全冇問題呀~☺️
前菜有泡菜 薄餅 芽菜🫶🫶

微甜既炸醬 加上份量十足既麵條 食到好飽飽🤩

2023-12-04 32 浏览
想食地道韓國菜可以一探歷史悠久嘅小店,呢間舖頭由2001年開業,係尖沙嘴區開店時間最長嘅韓國餐廳,唔怪得質素咁有保證啦。最重要係餐牌款式好多,而且菜式精美,價錢合理,環境舒適漢城炒年糕味道濃郁,年糕有口感,係韓國街頭食得出嘅味道。炸醬麵炸醬豐富,味道很特別,不會太鹹,但很香濃,麵質Q彈👍🏻蒜香雞翼蒜味濃郁,雞翼炸得恰到好處,甜甜嘅香脆年糕超好味👍🏻紫菜飯卷涵料豐富,飯質軟糯,高質飯卷👍🏻
漢城炒年糕
味道濃郁,年糕有口感,係韓國街頭食得出嘅味道。
炸醬麵
炸醬豐富,味道很特別,不會太鹹,但很香濃,麵質Q彈👍🏻
蒜香雞翼
蒜味濃郁,雞翼炸得恰到好處,甜甜嘅香脆年糕超好味👍🏻
紫菜飯卷
涵料豐富,飯質軟糯,高質飯卷👍🏻
2023-12-02 26 浏览
今個Weekend食正宗韓國菜🥰搵到一間韓國人主理的正宗韓國料理,仲要好多款菜式,任君選擇,真係好吸引🤩餐廳一路播住好輕快的音樂,好有氣氛,而且都幾乾淨企理,坐得都舒服,good呀👍🏻每枱配菜 - 煎餅,泡菜,海帶煎餅食落粉粉哋,同泡菜食好食d,海帶正常發揮。甜辣雞翼 $58甜辣雞係我的最愛,雞翼外脆內軟,好多肉,夠哂juicy,配甜辣醬真係好好食😍甜辣年糕都唔錯。炸醬麵 $89隻蛋好吸引😆炸醬好香好濃味,洋蔥好好食,仲有豬肉碎,麵都幾彈牙,又唔黏埋一團,mix埋都幾好食,感覺真係好有韓國風味👍🏻牛肉紫菜飯卷 $84餡料好豐富,份量好多,牛肉味好突出,仲有好重的麻油香味,好啱我口味🥰芝士炒年糕 $95年糕好軟糯,唔係好辣,加咗芝士更加香。墊底有唔少蔬菜,辣辣哋,又有芝士味,都幾惹味。漢城美食 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道74-76號地舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

每枱配菜 - 煎餅,泡菜,海帶
煎餅食落粉粉哋,同泡菜食好食d,海帶正常發揮。

甜辣雞翼 $58

炸醬麵 $89

牛肉紫菜飯卷 $84

芝士炒年糕 $95

漢城美食 (尖沙咀)

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-12-02 33 浏览
呢間漢城美食係尖沙咀韓國街經營咗超過20年,由正宗韓國人打理🩷餐廳好簡潔企理,環境乾淨舒適餐廳菜式好正宗又多元化,超過80款小食、定食同主食~任君選擇,🥢醬油蟹平時食大閘蟹就多,估唔到有機會試下醬油蟹蟹肉勁多汁多膏,醬油調得好好食落真係好甜又好鮮味小編建議可以將啲飯倒落醬油汁度拌'食,好好食🥹🍶濟州柑桔生米酒濟州柑桔喺南韓濟州島的特產水果將柑桔和米酒match埋🩷充滿咗柑桔的清新果香和米酒的香甜口感,越飲越開胃,小編越食越多😂🥢人參雞湯原隻雞人參具有提高體力和增加免疫力的功效,原隻雞喺雞湯入面,好濃郁健康又滋補

,🥢醬油蟹
平時食大閘蟹就多,估唔到有機會試下醬油蟹
蟹肉勁多汁多膏,醬油調得好好
食落真係好甜又好鮮味
小編建議可以將啲飯倒落醬油汁度拌'食,好好食🥹

🍶濟州柑桔生米酒
濟州柑桔喺南韓濟州島的特產水果
將柑桔和米酒match埋🩷
充滿咗柑桔的清新果香和米酒的香甜口感,
越飲越開胃,小編越食越多😂

🥢人參雞湯原隻雞
人參具有提高體力和增加免疫力的功效,
原隻雞喺雞湯入面,好濃郁
健康又滋補
漢城可以算得上係香港老牌嘅韓國菜,係尖沙咀區內開店最長嘅韓國菜,當年小編細個個陣第一次接觸韓國菜就係漢城🇰🇷🥢🐂牛尾湯 ($128)冬天必點,一啖熱湯落胃除咗成個人即刻暖曬之餘,一瞬間帶左我返左去韓國☺️🇰🇷味道同係韓國食到嘅一樣,果然係韓國人主理係唔同啲😋牛尾已經煮到超淋,湯內有粉絲另外再會有埋個飯配埋俾你,所以都好夠食。🐖韓式豬手($168, 半份)慶幸小編只係叫左細盤,唔係都差啲食唔曬,呢度嘅份量都比較大,建議同一班朋友/一家人嚟食最好😌 欣賞佢哋個豬手個皮夠淋,食落去煙煙韌韌,點埋個韓式辣醬食最惹味🤤🐓 蜜糖蒜蓉雞翼(4件) $58即叫即炸,上到埋檯仲係熱辣辣♨️♨️小編最鍾意食韓式炸雞,因為佢哋炸出嚟嘅肉質永遠都唔會柴,而且仲好juice😋🍇葡萄味米酒 ($125)女仔都係抗拒唔到果酒🤣少少甜帶有淡淡提子味

🐂牛尾湯 ($128)

🐖韓式豬手($168, 半份)

🐓 蜜糖蒜蓉雞翼(4件) $58

🍇葡萄味米酒 ($125)
女仔都係抗拒唔到果酒🤣少少甜帶有淡淡提子味

2023-11-25
  • 韓式豬手
  • 葡萄味米酒
尖沙咀有唔少韓式餐廳,有小店有大店,今次見到呢間裝修少少似復古美式風,而且都係韓國人主理,就決定試一試~ 入座後,每張枱都有水可以自己斟,仲有三款前菜,除咗常見嘅泡菜之外,仲有魚糕同韓式煎餅,魚糕少少辣都幾開胃💡韓式炸雞 (原味X蒜辣味)炸雞炸皮真有幾分似美國style,內裏保留肉汁,原味外皮保持乾爽同香脆。蒜辣味沾咗啲醬汁,香辣感覺更有趣。呢個set仲有附上粗直薯條,更增添美國style~💡牛肉石頭鍋飯擺盤亮眼位當然係生雞蛋,配料夠傳統,又有韓式辣醬做調味。一開頭就撈咗先,底部仲要有飯焦,食落就更香口~💡CASS 韓國啤酒韓國出嘅啤酒,以未滅菌(Non Pasteurized)工法,令啤酒嘅鮮度及爽度提升,清爽到難怪韓國人成日飲到咁多杯。

💡韓式炸雞 (原味X蒜辣味)

💡牛肉石頭鍋飯

💡CASS 韓國啤酒