餐厅: 漁獲浜燒
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-06-18 64 浏览
好耐無同朋友聚餐,今日終於去到一直好想食的漁獲浜燒一坐低例牌要叫酒飲先2個人,首先要點個2人刺身開下胃先。海膽唔水,用紫菜包住食,正呑拿魚,口感同味道都好好三文魚,直頭鮮到一個極點金目鯛刺身,淡淡的鮮味,紮實的口感,適中的厚度,一啖入口,刺身果然係最佳選擇。浜燒先係今日的重點,未燒已經感受到海洋的氣色。燒蠔。原來昆布汁同蠔可以咁夾,再加淡淡海水味,回味啊。帆立貝,個人最鐘意食個邊,精華所在🤤松葉蟹腳。珍寶大蝦。隻蝦真係大到呢,肉夠札實,而且非常鮮甜最後食埋個足碳水的和牛石鍋飯,可以的話,等一等佢自動生成的飯焦,配上和牛黎食,絕配。最後的最後,吃上一份柚子雪芭,非常滿足地離開。
好耐無同朋友聚餐,今日終於去到一直好想食的漁獲浜燒

一坐低例牌要叫酒飲先

2個人,首先要點個2人刺身開下胃先。
海膽唔水,用紫菜包住食,正
呑拿魚,口感同味道都好好
三文魚,直頭鮮到一個極點

浜燒先係今日的重點,未燒已經感受到海洋的氣色。

燒蠔。原來昆布汁同蠔可以咁夾,再加淡淡海水味,回味啊。

帆立貝,個人最鐘意食個邊,精華所在🤤

松葉蟹腳。

珍寶大蝦。隻蝦真係大到呢,肉夠札實,而且非常鮮甜

最後的最後,吃上一份柚子雪芭,非常滿足地離開。
筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!無錯呀,繼續係解思鄉系列,無計啦,疫情關係都仲未飛得,不過都好嘅,可以同時間發掘下有咩高質餐廳媲美到當地嘅味道。漁獲浜燒係我一個住港島嘅FOODIE朋友推薦,襯住朋友生日,就黎呢度同佢食餐好嘅!一如以往怕等位,食6點,果然我地係第一檯客,店員幫我地量完體溫同提供搓手液俾我地消毒後,就帶左我地坐房。環境幾好,好有日本風味,周圍仲擺放左d海鮮嘅擺設同POSTER,我地張檯對住大街,有少少黃昏嘅光射入黎,好捨意!原來3-6PM仲做緊6點前離座7折優惠!成日心思思想接觸下日本酒,但係就無心機研究邊隻打邊隻,店員好好會根據我地口味推薦一D日本酒俾我地,最後我地叫左北鹿天祿光臨大吟嚷,幾啱我口味,清清地但餘韻回甘,有D開心果同李子嘅果味!剌身盛合五款先黎個刺身先,五

原來3-6PM仲做緊6點前離座7折優惠!
剌身盛合五款
先黎個刺身先,五款包括三文魚、油甘魚、吞拿魚、牡丹蝦同馬糞海膽,魚生每款三片、牡丹蝦兩隻、馬糞海膽就一杯搭幾塊紫菜俾你包住食!魚生全部都勁新鮮,油脂重、魚味香濃鮮甜!仲要勁厚切,好幸福呀!

牡丹蝦極甜,豐腴甘香的蝦膏,還有細綿帶爽的口感,無得頂呀真係!

馬糞海膽味道濃厚甘甜,回甘強,海膽膏的瓣塊較小,極其鮮美
食完海鮮後店員幫我地清理好檯面,端上燒烤爐同介紹醬料,左起海鮮醬油、胡椒柚子、七味味噌
二人前浜燒盛合(活)

主角出場,全部都係活海鮮!
時令活蠔浜燒:加左清酒同高湯去燒,店員燒野有一手,控制到半生熟,一咬開鮮味充斥成個口腔
活日本帆立貝浜燒:有兩種煮法,店員問我地想試邊種,我地話兩種都要試!第一種以清酒同木魚高湯燒煮帆立貝,口味清甜,鮮味較凸出;第二種係香草牛油燒,蒜味重,油脂香氣撲鼻,偏西式。不約而同我地都鐘意第二種煮法多D!
松葉蟹:肉質纖細,鮮甜
鮑魚:四邊邊到有少少焦香,肉身保持鮮嫩彈牙,仲好多汁!
珍寶大蝦:超大隻!燒到啱啱好乾身,肉質紮實飽滿富彈性,蝦味濃!
生燒鰻魚飯
無D澱粉質落肚硬係覺得意猶未盡,見到個鰻魚飯寫住生燒就問下店員,原來鰻魚飯有兩個派別,分別係關東同關西風,生燒就係關西風做法,不會蒸煮而係直接燒,保留較多油脂同時較脆口!醬汁能夠突顯鰻魚的油香,加上鰻魚燒得香脆可口,鰻魚肉非常豐滿,滿腔滋味。

甜品:蕃薯需榚/香橙雪葩
見微知著,連雪榚都咁俾心機造,呢間餐廳都真係好有誠意!將蕃薯同橙縷空,再將果肉造成雪榚同雪葩,蕃薯甜而不膩,仲帶少少薑味,好似食緊蕃薯糖水。雪葩酸甜清新,起解膩作用!以呢兩個甜品作結真係大滿足!
2020-06-15
2020-06-15 148 浏览
朋友揀咗呢間餐廳慶生🥳🥳一坐低未叫嘢就嚟咗兩個細細碟嘅芝麻沙律菜(冇特別影相,可參考圖四右上角),話比我地三個share,佢咁講我地以為免費啦,點知埋單要$20一碟,乜宜家餐廳仲興強迫性消費嘅咩😢😣有種被騙嘅感覺,只能說少年你太年輕了🥺🥺講完小事講返今餐食乜先~·✨味噌蟹甲羅燒 $78/1浜燒部分全程由侍應負責,貼心嘅係叫我地影咗相先,佢再落料撈埋去燒😂味道正常起碼唔腥我覺得😂鍾意蟹膏嘅會鍾意啦~·✨日本帆立貝 $88/1可選牛油/清酒浜燒~我揀咗牛油,正常發揮啦😚我地坐近門口位+走廊位,每次侍應經過都會幫我地睇睇燒好未,唔怕被忽略燒耐咗😛·✨松葉蟹腳 $108/1冇咩特別,稱唔上鮮甜,都冇咩肉食😂·✨黑松露森之惠菇菌盛合錫紙燒 $88黑松露配幾種菇類,味道ok,食到黑松露味嘅叫做😅·✨漁獲滿溢壽司卷 $288係幾澎湃嘅,有齊馬糞海膽、吞拿魚蓉、帆立貝同埋三文魚子🤤🤤但價錢都相當驚人😂·✨三文魚腩刺身 $78正常嘢👋🏻✨鮮蝦天婦羅🍤 $88正常嘢👋🏻·✨薩摩雞釜飯 $148我地覺得個飯冇咩味,同埋配菜有酸菜就奇怪咗啲,麻麻地呢個飯🙅🏻‍♀️·整體嚟講,我唔會特別推薦呢間,質素平平,價錢貴
講完小事講返今餐食乜先~

✨味噌蟹甲羅燒 $78/1

✨日本帆立貝 $88/1

✨松葉蟹腳 $108/1
冇咩特別,稱唔上鮮甜,都冇咩肉食😂

✨黑松露森之惠菇菌盛合錫紙燒 $88
黑松露配幾種菇類,味道ok,食到黑松露味嘅叫做😅

✨漁獲滿溢壽司卷 $288

✨三文魚腩刺身 $78
正常嘢👋🏻

✨鮮蝦天婦羅🍤 $88
正常嘢👋🏻

✨薩摩雞釜飯 $148

整體嚟講,我唔會特別推薦呢間,質素平平,價錢貴貴,性價比較低🙏🏻
2020-06-03
庆祝纪念
生日
2020-06-10 105 浏览
今日慶祝好姊妹生日,當然要搵間我心目中一百分既餐廳,而漁獲浜燒長期都係我榜既頭幾名😛細芝麻醬椰菜先來個前菜,十分喜歡芝麻醬的味道,不會太濃,更能帶出沙律菜的鮮甜。和牛石鍋飯店員會先幫我們攪拌石鍋飯,如果想食多啲飯焦,就可以等多幾分鐘先食。和牛很滑,入口即溶,而和牛的味道亦滲入飯中,所以飯係超級惹味!😍 二人前浜燒組合有鮑魚、帶子、大蝦、蠔及長腳蟹。一如既往,店員會細心地替我們燒,不會太急促,會讓我們一邊聊一邊吃。每樣海鮮都很新鮮,而亦有不同調味讓我們品嚐。我就特別喜歡鮑魚,幾爽口又鮮甜!柚子雪芭甜品是必須的,原個柚子雪芭不會太膩,酸酸甜甜,好好味😊

細芝麻醬椰菜

和牛石鍋飯

二人前浜燒組合

柚子雪芭
甜品是必須的,原個柚子雪芭不會太膩,酸酸甜甜,好好味😊
  • 活貝漁獲浜燒盛合
  • 柚子雪芭
2020-06-10 58 浏览
價錢算是大眾化,提供各種居酒屋必須食物款式,光是燒物和串燒都是花多眼亂每次到居酒屋都必點一支純米吟釀,味道清香帶甜,幾適合配搭食海產大餐刺身盛合6款刺身有,三文魚、吞拿魚、中拖羅、油甘魚、赤貝、帶子。刺身非常鮮美,肉質油潤而軟滑。特製黑松露炙燒平目魚邊沙津滿滿的魚生、牛油果及菜,配上柚子汁,酸酸甜甜,非常開胃!蟹甲羅燒蟹蓋上有滿滿蟹膏,加上麵包糠及蛋,放上燒板一起燒,煮熟配上多士一併吃海鮮部分全程由店員細心地幫忙燒製,所以全部都燒得剛好 ,絕不會過韌。帆立貝啖啖厚肉,肉質細緻嫩滑,一咬下軟軟綿綿。特別喜歡燒鮑魚,入口彈口不難咬,不用加任何醬汁鮮味無比。和牛石鍋飯最後的甜品部份,有柚子雪芭及蜜桃雪糕,濃郁的果香,甜度適中,完美的一餐!

特製黑松露炙燒平目魚邊沙津

滿滿的魚生、牛油果及菜,配上柚子汁,酸酸甜甜,非常開胃!

蟹甲羅燒

帆立貝啖啖厚肉,肉質細緻嫩滑,一咬下軟軟綿綿。
特別喜歡燒鮑魚,入口彈口不難咬,不用加任何醬汁鮮味無比。

和牛石鍋飯

• 特製黑松露炙燒平目魚邊沙律
  • 帆立貝
  • 活日本帆立貝浜燒
本身無得去日本有啲唔開心,但來到呢到都食到果種日本水準都算係唔話得。講真呢到果價錢真係唔算平架,但係都係果句啦,機票錢都加埋落去真係差唔多啦。佢呢到的服務都算幾好,侍應非常勤快,座左係到一陣飲咗2啖水,佢都已經同你加,仲要成日來睇下你有咩需要。侍應哥哥會介紹下佢地d食材同埋煮法果d,都幾專業喎,同埋佢會幫你諗咁多個人d野夠唔夠食。唔會叫得太多眼闊肚窄。咁就叫左個好似係明太子玉子燒咁嘅嘢,正正常常咁無話好特別。呢個燒牛舌比較好食嘅,最鐘意佢果種脆脆地果個口感。呢個食到條魚係新鮮之外其實都無咩特別好食,食完侍應哥哥會問你個魚頭攞來點煮咁(好似係)呢個就比較好食,唔太記得佢話點煮,但睇到都覺得佢好味同有料到。呢個又係非常好味,蟹蓋好濃,配麵包非常好食。呢個海膽夠新鮮,冇腥味,又係一流咁好食。其實可以叫得板都得,但都真係唔平好似成9xx最後如果你都有番d budget都不妨一試,因為新鮮直運成本都偏高,要番咁上下價錢都算正常。

咁就叫左個好似係明太子玉子燒咁嘅嘢,正正常常咁無話好特別。

呢個燒牛舌比較好食嘅,最鐘意佢果種脆脆地果個口感。

呢個又係非常好味,蟹蓋好濃,配麵包非常好食。

2020-06-09 64 浏览
朋友聚先開了支大吟釀店員推薦的果香豐富,很適合女孩子。特製黑松露炙燒平目魚邊沙律沙律菜配上火炙平目魚邊,火炙過的魚生更顯油香,當中還有我最愛的牛油果。刺身盛合包括有三文魚、拖羅、赤貝、赤身、帆立貝及油甘魚。赤身肉質細膩有光澤,完全無筋;拖羅肥美,質地細嫩油滑;油甘魚肥美可口活貝浜燒盛合包括了活帆立貝、鮑魚、海蝦、長腳蟹腳帆立貝用了清酒煮及配牛油燒的煮法前者鮮甜無比,後者香濃惹味,肉質鮮嫩石鍋牛肉飯牛肉脂香四溢,厚薄適中,石鍋煮法留有飯焦,好吃!極愛柚子的我點了柚子雪葩作甜品,酸酸甜甜,柚子味香濃
朋友聚先開了支大吟釀
店員推薦的果香豐富,很適合女孩子。
特製黑松露炙燒平目魚邊沙律

刺身盛合包括有三文魚、拖羅、赤貝、赤身、帆立貝及油甘魚。
活貝浜燒盛合
包括了活帆立貝、鮑魚、海蝦、長腳蟹腳
帆立貝用了清酒煮及配牛油燒的煮法
前者鮮甜無比,後者香濃惹味,肉質鮮嫩
石鍋牛肉飯
牛肉脂香四溢,厚薄適中,石鍋煮法留有飯焦,好吃!
極愛柚子的我點了柚子雪葩作甜品,酸酸甜甜,柚子味香濃
2020-06-06 83 浏览
與好友慶祝last day脫苦海,當然首選日本料理啦!這間位於銅鑼灣的高級日本浜燒店別具特色,木製裝飾加上油和燈光,仿似走了日本一轉。店員先替我們量體溫後才能入內,可安全放心進食。食物質素方面相當有水準,海鮮也非常新鮮。先來個特製黑松露炙燒平目魚邊沙律,平目魚即融係口,黑松露份量相當多,再加了酸酸的醋汁的確很開胃。刺身盛合6款有三文魚、喜之次、赤貝、吞拿魚、帆立貝及油甘魚,非常非常新鮮及肥美,喜之次肉質甜美難忘。浜燒盛合有鮑魚、鱈場蟹腳、活日本帆立貝及活日本北寄貝,海鮮上枱時還是活生生在動,店員即場替顧客浜燒,感覺非常尊貴,海鮮入口是彈牙的,殼內的海鮮湯極為鮮甜。其實不用點醬汁也很完美,但自家製的海鮮鼓油 、柚子胡椒及七味味噌也很特別,尤其愛柚子胡椒,香香的辣辣的真的不錯。再配以一枝鈴鹿川清酒,果香味重易入口,與海鮮很搭配,很適合女士們。桃味雪葩及柚子雪芭也很有驚喜,很重柚子味酸酸的,像吃真柚子一樣。而桃味相反是甜甜濃濃的桃香,啖啖清香像吃真桃一樣。
2020-06-02
  • 桃味雪葩
  • 刺身盛合六款
  • 活貝漁獲浜燒盛合
2020-06-04 3836 浏览
同事之前同佢老婆慶生黎左呢到食🥰,佢食完之後大讚好味😋。所以今次我都同我個親黎食。😂因為佢好last minute 先confirm 我個日佢唔洗OT,所以我地walk-in,🤩如果唔係就可以好似我同事咁一早book訂枱,👍🏼餐廳仲會推介到時嘅新鮮海鮮,幫你留住。咁我地今次就咁order 餐牌上嘅嘢。⭐️刺身盛合五款🍣食日本野點會唔叫刺身呢!佢個刺身超正!佢五款包括有🐟三文魚、油甘魚、😍吞拿魚、🦐牡丹蝦同馬糞海膽。😍除左蝦同海膽,佢每款都有三片。新鮮肥美,質素高!🤤最令人感動係佢個肥美嘅吞拿魚!😍我未食過盛合嘅吞拿魚都有大拖嘅質素!🦐牡丹蝦同海膽都好新鮮!呢個盛合真係值得encore!!⭐️二人前浜燒盛盒黎到呢到梗係要食浜燒!個二人set都好多野食,再加上有鮑魚呢d飽肚野,所以係會飽的。😋全部都好新鮮,再配上佢俾嘅三款汁,超好味啊!最好係佢呢到服務真係好好,員工會幫你剪開做小粒,方便進食。另外,佢地會講黎會點燒,配邊款汁好!👍🏼⭐️燒芝士年糕熱辣辣,外脆內軟,煙煙韌韌,仲要係芝士心,好好味😋。推薦!⭐️一酌一景🍶同左服務員講唔飲得太濃,佢就介紹左呢支。真係好易入口,仲幾好飲添。🥰
咁我地今次就咁order 餐牌上嘅嘢。

⭐️刺身盛合五款🍣

🦐牡丹蝦同海膽都好新鮮!呢個盛合真係值得encore!!

⭐️二人前浜燒盛盒

⭐️燒芝士年糕
熱辣辣,外脆內軟,煙煙韌韌,仲要係芝士心,好好味😋。推薦!

⭐️一酌一景🍶
2020-06-02 86 浏览
今晚約左個朋友黎到銅鑼灣食飯,個fd 先上去拎位。接近九點都仲系滿座,好彩唔洗等好耐就入得。一入去聞到食物燒出黎既香味已經流口水了,瞬間勁餓囉!即刻坐底落單。點左刺身set,海鮮拼盤,石鍋牛肉飯,蟹蓋燒,仲有甜品~最先黎既系刺身,店員幾細心有同我地講翻系咩刺身,我自己比較鐘意既系三文魚,入口即融!!!海鮮拼盤好吸引!!唔系冷凍海鮮,系活海鮮。佢地現場燒。清酒帆立貝有一陣淡香,唔錯架。最出色系鮑魚,好彈牙!石鍋牛肉飯到左之後店員都有幫我地撈好,然後蟹蓋上面既蟹膏配上麪包真系好好味!我全部都食得一乾二淨!最後既番薯雪糕同蜜桃雪糕食落好舒服,想黎多個蜜桃添!

點左刺身set,海鮮拼盤,石鍋牛肉飯,蟹蓋燒,仲有甜品

最後既番薯雪糕同蜜桃雪糕食落好舒服,想黎多個蜜桃添!
2020-05-31 62 浏览
這天與一位十分難約的朋友到銅鑼灣這家店晚餐。我們到達的時候已經比較晚,大概8點45。不過店裏仍然很熱鬧,大概等了15分鐘終於能進去很喜歡四周的環境,溫暖熱鬧的感覺。我們坐下之後開始點菜。而不久就上來第一道菜了。刺身十分新鮮和鮮甜,入口即化。店員給我們展示接下來會即場燒的菜式。 燒蟹膏配上麪包,很香,而蟹膏都很好吃~接下來燒的海鮮拼盤都十分出色。店員十分細心,問我們元貝用什麼來燒,我們選了清酒。清酒的淡香帶出元貝的鮮味。隨後的石鍋牛肉飯,店員幫我們撈,牛肉吃起來很嫩! 燒鮑魚和蟹腳自己也很喜歡。最後叫了甜品蜜桃和番薯雪糕~完滿的一餐啊!

最後叫了甜品蜜桃和番薯雪糕~完滿的一餐啊!

2020-05-30 73 浏览
今晚相約好久不見的朋友來到口碑不俗的漁獲浜燒,豪食一餐。場內座位闊落,裝修走日式居酒屋風格。餐牌內有多款日本直送新鮮海鮮。 首先來一支清酒,入口順喉帶果香。特製黑松露炙燒平目魚邊沙律,配搭新穎,平目魚刺身新鮮爽甜,沙律菜入口清爽甘甜, 十分開胃。 刺身盛合有吞拿魚、三文魚和帶子等,三文魚和吞拿魚入口有油香,品質極高。 全晚的亮點之一就是活貝浜燒盛合,有活帆立貝、鮑魚、海蝦、長腳蟹等。海鮮燒過後增添了焦香,更覺鮮甜無比。 味增蟹甲羅燒也是很值得推薦,味道甘甜有餘香。石鍋牛肉飯,雪花和牛油脂分布平均,入口即溶。甜品是柚子和水蜜桃雪芭,想不到店家的甜品也很有特色,誠意十足。
餐牌內有多款日本直送新鮮海鮮。

首先來一支清酒,入口順喉帶果香。

海鮮燒過後增添了焦香,更覺鮮甜無比。
味增蟹甲羅燒也是很值得推薦,味道甘甜有餘香。
石鍋牛肉飯,雪花和牛油脂分布平均,入口即溶。
2020-05-29 66 浏览
之前喺尖沙咀食過一次覺得幾好食 今日同朋友行經過 銅鑼灣原來都有分店 特登上嚟試下芝麻醬椰菜椰菜一向爽脆有營養 加埋芝麻醬食單調唔會寡仲好開胃添!燒喜知次喜知次係日本人好鍾意食嘅深海魚 冇好繁複雜嘅煮法 簡單用鹽調味 已經輕易帶出其鮮味 外皮脆而肉質嫩滑肥美!刺身盛盒五款外表好吸引嘅盛盒裏面有三文魚 油甘魚 牡丹蝦 吞拿魚同埋馬糞海膽 牡丹蝦鮮滑彈牙 馬糞海膽入口即溶配埋紫菜一齊食 味道豐富 朋友都大讚 其他刺身 肥香鮮味 魚味細膩!時令活蠔浜燒生蠔幾乎有手掌咁大😍而且肥美充滿水份 店員先問咗我哋要生啲定熟啲 燒嘅時候已經飄出陣陣嘅鮮香味 食落去飽滿多汁 讓人回味特製黑松露石燒平目魚邊沙律一上到菜已經聞到香氣四益嘅黑松露 平目魚燒得魚油甘香 加埋爽脆嘅沙律菜熟軟嘅牛油果 混和酸酸甜甜嘅醋汁 口感豐富味道鮮香! 蕃薯雪糕以半個蕃薯呈上 賣相特別 而食落去又真係同蕃薯嘅感覺好相近 但卻更軟滑粉香 味道淡淡的 食多都唔覺膩!

芝麻醬椰菜
椰菜一向爽脆有營養 加埋芝麻醬食單調唔會寡仲好開胃添!

燒喜知次

刺身盛盒五款

生蠔幾乎有手掌咁大😍

特製黑松露石燒平目魚邊沙律
熟軟嘅牛油果 混和酸酸甜甜嘅醋汁 口感豐富味道鮮香!

蕃薯雪糕

2020-05-29 51 浏览
黎開銅鑼灣朋友話有間日本餐廳非常值得推介 見到好魚缸 同埋充滿日式風格嘅裝修 店員仲好熱情 真係有種置身於日式居酒屋嘅感覺!芝麻醬椰菜椰菜新鮮爽口 加埋酸酸甜甜嘅芝麻醬 作為前菜非常開胃!燒喜知次由於魚嘅新鮮 所以只係簡簡單單咁樣去燒已經 完全帶出咗佢嘅鮮味 食落去魚肉嫩滑可口 而且仲唔會乾爭爭非常有水份👍🏻刺身盛盒五款吞拿魚肥美油脂豐富 三文魚鮮味有魚香 牡丹蝦爽滑彈牙 油甘魚鮮甜肥美 仲有入口即溶嘅馬糞海膽 食得我哋都津津有味!清酒煮皇貝 皇貝大隻有份量 等佢甫打開再煮一陣再食 清酒嘅香味完全滲入貝肉入面 肉質肥美有餘韻🤤特製黑松露石燒平目魚邊沙律平目魚先輕輕燒過 完全逼晒佢本身嘅油脂香味出黎 加埋黑松露 再配埋新鮮嘅雜菜 軟滑嘅牛油果 口感味道都令人回味!柚子雪葩雪葩嘅柚子味道好清新 入口即融 冇雪糕咁膩 酸酸甜甜 冰凍涼透心!

芝麻醬椰菜
椰菜新鮮爽口 加埋酸酸甜甜嘅芝麻醬 作為前菜非常開胃!

燒喜知次

刺身盛盒五款

清酒煮皇貝

特製黑松露石燒平目魚邊沙律

柚子雪葩
雪葩嘅柚子味道好清新
入口即融 冇雪糕咁膩 酸酸甜甜 冰凍涼透心!
2020-05-28 3110 浏览
日本料理中,最愛食刺身及浜燒,因為新鮮海產的天然鮮味及口感得以原原本本地保留,兼且脂肪少,蛋白質高,食多多也難有罪惡感。一踏入「漁獲浜燒」,店員會幫我們量體温,然後引領我們到一張近窗的吧檯坐下,並遞上餐牌,同時介紹今晚的時令海鮮及相配的清酒,非常專業。特製黑松露炙燒平目魚邊沙律 $138材料豐富,除沙律菜外,牛油瓜與黑松露的分量也很慷慨 ,還有多片經過炙燒的平目魚片 。平目魚油脂甘香、肉質嫩滑、入口即溶,配上香氣四溢的黑松露,口感軟滑清新的牛油瓜以酸酸甜甜的沙律汁,配撘新鮮,味道又好,值得推介刺身盛合 5 款 $428包括牡丹蝦、三文魚、呑拿魚、油甘魚、馬糞海膽;看刺身上的油光的亮度已覺很新鮮,特別鍾情牡丹蝦及馬糞海膽 。牡丹蝦帶少少蝦膏,肉厚質爽,十分有蝦味;馬糞海膽非常新鮮,無腥味,好甜好creamy,海膽迷不容錯過。其他刺身也質素頗高,物有所值差不多完成刺身, 店員捧上剛才我們點的時令海產預備放在烤爐上燒。時令活蠔浜燒 $68/隻 (時價)加少少高湯與生蠔略烤一會便可上檯,蠔肉富彈性,幼滑爽口,還夾雜了點點海水味,真的鮮味到忍不住連汁都喝清光活日本響螺浜燒 $358在我們食蠔之際

特製黑松露炙燒平目魚邊沙律 $138

刺身盛合 5 款 $428

時令活蠔浜燒

時令活蠔浜燒 $68/隻 (時價)

活日本響螺浜燒

活日本響螺浜燒 $358
在我們食蠔之際,職員已處理另一道菜中,他將日本響螺以高湯、清酒慢慢煮,然後將螺肉剪碎,連高湯一起倒進碗中。螺肉燒得剛剛好, 嫩而不韌,沾上高湯的螺肉鮮甜無比

活日本帆立貝浜燒 $138 / 隻

有兩種煮法 ~
先試味道較清淡的再試另一款濃味的做法
以清酒、 木魚高湯、帆立貝一起燒,鮮味更突出,口感彈牙

活日本帆立貝浜燒

另一款則以香草牛油、 蒜、醬油一起燒,顏色吸引,蒜香味更濃,但仍掩  不住帆立貝原有的天然鮮味
活日本北寄貝浜燒

活日本北寄貝浜燒 $198
只是以清酒浜燒,火候控制得好好,北寄貝軟嫩、鮮甜、多汁,口感爽脆,最後我不顧儀態的將殼入面入的湯汁也一併往咀裏送,企圖讓那估不能言語的鮮味盡量在味蕾之間保留。
乳酸味汽酒

乳酸味汽酒 $46
有淡淡的乳酸味,不太甜,清涼解喝
越後櫻醉樂無極300ML

越後櫻醉樂無極300ML $248
有清淡的花香味,酒味芳香,入口輕柔,搭配刺身、浜燒海鮮十分適合
番薯雪糕

番薯雪糕 $68
這款雪糕特別之處在於不論外型與味道均像真度極高 ~ 外面是連皮的真番薯 ,中心卻由番薯味雪糕所填滿,甜味適中,勁有番薯味 ,若果再解凍多一會 ,捧上手連皮連肉、雪糕一齊著食,口感應該更接近食真蕃薯的感覺

不用跑到海邊,便能在一個舒適環境中品嚐一流的海產浜燒,又有店員貼心周到的服務,其實又何需飛日本,不如在此段抗疫期間留港消費,推動本地經濟吧。
2020-05-19
活日本響螺浜燒