2022-10-26 41 浏览
一出佐敦地鐵站,行幾步就到,交通十分便利!平日夜晚都幾乎滿座。🔸鷹羽鯛新鮮到menu都未寫上去,店員即場介紹。果然夠曬新鮮,無腥味,非常彈牙。厚度切得啱啱好,一條份量夠曬2人一齊share。食完之後,店員主動提議可以將個魚頭魚尾俾師傅煲魚湯,無意外地魚湯非常濃郁魚味,好清甜。🔸室津蠔室津蠔做緊優惠,$18一隻,唔係唔試呀?蠔非常飽滿,新鮮爽口,非常鮮味!🔸柚子汁牛脷沙律非常抵食,份量幾大。牛肉燒得啱啱好,有甘香味,下面嘅菜都好新鮮。🔸荔枝豚肉卷串非常驚艷!!調味做得好好,荔枝好大粒同時又好甜,但係無搶到豚肉嘅突出。豚肉唔止香口,肉嘅鹹味出色地抗衡到荔枝嘅甜味,同時完美享受到兩種完全唔同嘅味道。高質!🔸豬天梯串今次係我第一次食豬天梯,聽講每隻豬都唔係有太多呢個部位。口感爽脆,比豬軟骨更加爽口。🔸柚子鹽燒白鱔串鱔片好厚大,食落都好新鮮同爽口。鐘意食鱔嘅應該要order。燒得時間啱啱好,皮係脆卜卜!

🔸鷹羽鯛

🔸室津蠔

🔸柚子汁牛脷沙律

🔸荔枝豚肉卷串

🔸豬天梯串

🔸柚子鹽燒白鱔串

2022-10-23 27 浏览
漁正居酒屋 日式居酒屋🏮之前同朋友嚟過一次,味道唔錯,今次帶屋企人嚟。唔知係咪因為星期六,七點已經接近全場滿晒,如果諗住係假日黎就記得book位🌟吞拿魚刺身3點盛 $238🌟牡丹蝦刺身 $68🌟北海道帆立貝 $58佢哋最近做緊嘅優惠,$238就有大拖、中拖同赤身各兩件。全部刺身嘅質素都幾好,大拖羅油脂好豐富,牡丹蝦同帆立貝味道鮮甜🌟瀨戶內海石蠔 $18@ 呢度生蠔都有優惠,但每人限量,味道都唔錯🌟鮟鱇魚肝 $88口感鮮嫩,食落口感有啲似鵝肝🌟慢煮牛舌柚子沙律 $68 慢煮牛舌切成左薄片,下面係沙律菜,味道少少酸好開胃🌟海膽壽司 $188海膽好甜好好食😋雖然係有少少貴🌟牛舌 $35🌟柚子鹽燒白鱔 $58試咗兩款串燒都唔錯,牛舌唔韌,白鱔幾爽彈但有細骨🌟田樂豆腐 $48表面脆脆嘅田樂豆腐,入邊仲好滑,上面梯田嘅醬📍漁正居酒屋 (佐敦)佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖
漁正居酒屋 日式居酒屋🏮

🌟吞拿魚刺身3點盛 $238
🌟牡丹蝦刺身 $68
🌟北海道帆立貝 $58

🌟瀨戶內海石蠔 $18@
呢度生蠔都有優惠,但每人限量,味道都唔錯

🌟鮟鱇魚肝 $88
口感鮮嫩,食落口感有啲似鵝肝

🌟慢煮牛舌柚子沙律 $68
慢煮牛舌切成左薄片,下面係沙律菜,味道少少酸好開胃

🌟海膽壽司 $188
海膽好甜好好食😋雖然係有少少貴

🌟牛舌 $35
🌟柚子鹽燒白鱔 $58
試咗兩款串燒都唔錯,牛舌唔韌,白鱔幾爽彈但有細骨

🌟田樂豆腐 $48
表面脆脆嘅田樂豆腐,入邊仲好滑,上面梯田嘅醬

📍漁正居酒屋 (佐敦)
佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖
2022-10-21 110 浏览
明明見佢咁多好評,諗住當日可以食得開心啲先去試,但整體感覺出到黎都覺得好差。首先服務差。係落order陣,我地先叫左個鰻魚飯,因為知道炭燒可能比較耐啲,之後再叫其他野。但係因為個職員漏單,足足浪費左好多時間⋯⋯我地當時都經已食晒其他野,見個鰻魚飯重未黎,諗住問下個進度,職員直接話要時間整,咁我地未照等多陣⋯⋯去到最後等左成45分鐘,先知道原來職員漏單⋯咁到個鰻魚飯黎到但個熱度又不足⋯⋯⋯去到最後,明明我地訂左座出席左,但最尾電郵通知返我話我取消左booking⋯真係心諗呢間餐廳做咩事。成件事都古古怪怪

成件事都古古怪怪
2022-10-20 545 浏览
☆ 漁正居酒屋佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖✦ 黑鯛店員話係飛機貨,$380就有2食,刺身同魚湯,刺身有薄切同厚切,質地爽口鮮甜,跟左個酸汁點黎食又另一翻滋味,份量多又新鮮。另外魚湯呈奶白色,鮮甜可口又暖胃,性價比高呀(๑˃̵ᴗ˂̵)✦ 室津蠔見到優惠價$18隻所以叫2隻試下,肥嘟嘟又鮮味,好抵食呀!✦ 清酒煮蜆蜆肉好清甜,都幾大隻,不過略嫌份量少左dd。✦ 燒鱈魚干又係我去居酒屋必叫item,脆卜卜好好味。✦ 田樂豆腐豆香味濃,外脆內香滑,面頭加左d miso,所以豆味更加出,食個時小心d,因為好熱架(〃ω〃)✦ 炸豬肉餃子勁脆呀呢個炸餃子,大大隻滿晒餡,有驚喜。✦ 鹿兒島麥豚火鍋麥豚係鹿兒島出產,豬隻以麥做飼料,肉質較結實,豬味濃香,所以咩醬料都唔點已經好食,另外仲有一大碟蔬菜,唔會覺得食到好漏,店員仲好好咁會幫到落好d菜先,讚!呢到環境好日式,一路都播住日文歌,然後有部分好似tatami位咁嘅卡位,特別一讚店員服務好好,落單時又會比一d意見,同埋地點都好方便,佐敦站出口行1,2分鐘就到,值得黎試下呀٩( ᐛ )و
☆ 漁正居酒屋
佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖

✦ 黑鯛

✦ 室津蠔
見到優惠價$18隻所以叫2隻試下,肥嘟嘟又鮮味,好抵食呀!

✦ 清酒煮蜆
蜆肉好清甜,都幾大隻,不過略嫌份量少左dd。

✦ 燒鱈魚干
又係我去居酒屋必叫item,脆卜卜好好味。

✦ 田樂豆腐

✦ 炸豬肉餃子
勁脆呀呢個炸餃子,大大隻滿晒餡,有驚喜。

✦ 鹿兒島麥豚火鍋

• 室津蠔
  • 炸豬肉餃子
2022-10-19 21 浏览
因疫情留在國內工作的朋友,終於回港,即約佢食飯,我地去左佐敦「漁正居酒屋」,地點方便,餐廳裝修以木系為主題,地方不算大,但坐得也舒服,食物質素好又多選擇。刺身白象拔蚌:肉質爽彈嫩滑,味道鮮甜,口感一流。室津蠔:蠔肉肥美,肉質鮮嫩,配埋檸檬汁及醬油等,非常美味。安康魚肝口感細嫩,味道鮮美,入口即溶。柚子汁牛脷沙律牛脷口感軟淋,配上柚子汁及沙律,甜甜酸酸幾開胃。沃川黑醬油拉麵湯底味濃微咸,麵條軟硬適中, 叉燒肥而不膩,與湯麵十分配合。另外亦叫左味燒羊肉串、燒豬頸肉、吉列雞丸子及蓮藕片,味道也不錯,十分滿足。

刺身

安康魚肝
口感細嫩,味道鮮美,入口即溶。

柚子汁牛脷沙律
牛脷口感軟淋,配上柚子汁及沙律,甜甜酸酸幾開胃。

沃川黑醬油拉麵

2022-10-13
2022-10-18 19 浏览
地理位置超級方便!佐敦地鐵站c岀口行1分鐘就到!無論裝修定係播嘅音樂都充滿日本風情!👉🏻室津蠔 $18@好肥美,又好鮮味,好中意個柚子檸檬汁,好夾!18蚊真係非常抵食!👉🏻店長刺身拼盤(特上)$598有北海道海膽、鮮帆立貝、吞拿魚腩、油甘魚、八爪魚、活赤貝、牡丹蝦,仲有三文魚籽!全部都好鮮,最中意係吞拿魚腩,好豐富嘅油脂,入口即溶!👉🏻燒西京銀雪魚 $180魚肉好嫩又好滑,醬汁唔會太濃,剛剛好!👉🏻田樂豆腐 $48烤香左,所以外脆內軟,鋪面嘅醬汁甜甜的,好好味!👉🏻虎蝦天婦羅卷 $118共6件,肉質好爽彈,配沙律醬好正!
地理位置超級方便!佐敦地鐵站c岀口行1分鐘就到!

無論裝修定係播嘅音樂都充滿日本風情!

👉🏻室津蠔 $18@

👉🏻店長刺身拼盤(特上)$598

👉🏻燒西京銀雪魚 $180
魚肉好嫩又好滑,醬汁唔會太濃,剛剛好!

👉🏻田樂豆腐 $48
烤香左,所以外脆內軟,鋪面嘅醬汁甜甜的,好好味!

👉🏻虎蝦天婦羅卷 $118
共6件,肉質好爽彈,配沙律醬好正!
一出佐敦港鐵站周圍都係食肆,Venus 同班同事都成日掃街,今日係附近Gel完甲準備搭車走,見到係MTR站附近門口有間居酒屋就吸引咗入去食,入到去見到係日式居酒屋裝修,同埋坐低要除鞋著拖鞋,真係似去咗日本嘅感覺,同朋友一路傾一路Chill住食,Relax咗一晚由於食咗下午茶關係,同埋想食刺身就無試到壽司同拉麵,強烈推介一定要嗌「本月限量大激安」瀨戶內海石蠔$18/隻好抵食瀨戶內海石蠔$18 (每人限售半打)生蠔迷見到$18/隻生蠔咁抵食緊係要嗌嚟試!新鮮生蠔加咗日式豉油再係生蠔面加d d酸紅蘿蔔蓉,吊出更多生蠔味,入口非常鮮味,一人食6隻好滿足!再講淨係價錢已經贏哂!龍蝦沙律 $68滿口蟹籽+彈牙龍蝦肉配搭開胃沙律醬,作為前茶一流燒雞皮餃子 $58/3串第一次食雞皮餃子,原來咁好味!燒咗嘅雞皮好香,脆雞皮外層包住豐富內餡餃子雙重滋味!大蔥雞柳 $28/串居酒屋常見串燒,雞肉燒到剛剛好,大蔥超惹味,一口雞一口蔥加杯酒,Chill住嘆~荔枝豚肉卷 $28/串極度推介一定要試!入口爆汁鮮甜荔枝肉,咬開係醬汁豚肉,鹹甜夾雜非常juicy豚肉生薑燒 $78醬汁爆炒洋蔥、青椒上枱已經噴到好香,豚肉

瀨戶內海石蠔$18 (每人限售半打)

龍蝦沙律 $68
滿口蟹籽+彈牙龍蝦肉配搭開胃沙律醬,作為前茶一流

燒雞皮餃子 $58/3串

大蔥雞柳 $28/串

荔枝豚肉卷 $28/串

豚肉生薑燒 $78
醬汁爆炒洋蔥、青椒上枱已經噴到好香,豚肉好入味,又係一碟非常之好嘅下酒菜

三文魚腩 $68/4片
依個價錢有厚切三文魚腩都好抵食!肥美滑嫩加上滿口油香,識食一定係食腩!

店長精選時令刺身 — (上) $398
甜蝦/3本、鮮帆立貝/2本、三文魚/3本、八爪魚/3本、油甘魚/3本、左口魚邊/3本、吞拿魚/3本、縞鰺池魚/3本

依個刺身拼盤真係好啱我食,有齊我鍾意食嘅刺身!毫無懸念即係嗌嚟食!最正係左口魚邊!一咬係爆魚油!燒過魚面關係除咗魚油香仲滲住微微燒烤味!唔係誇張果種爆魚油香真係食過翻唔到轉頭!其他刺身都非常鮮甜,食得出係新鮮食材,尤其鮮帆立貝係食到甜味,好耐無食過咁好味嘅帆立貝la!

埋單每人唔使$500有找,食材高質新鮮已經回本,仲要有蠔有刺身非常抵食!

漁正居酒屋
地址:佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖
2022-10-15
  • 荔枝豚肉卷
  • 燒雞皮餃子
  • 瀨戶內海石蠔
  • 豚肉生薑燒
2022-10-15 111 浏览
一如既往,我唔係太打食評。一打都係大伏先打。本身見佢咁多正評,諗住差極都有個譜。但真係差到估唔到我覺得自己中咗伏。好似標題咁,啲質素真係好差,一路食都覺得同公屋商場既質素差唔多(當然本人唔係歧視公屋商場食肆,都有啲又抵又好食既餐廳),個質素就係唔稱得上難食都一定唔好得去邊。個刺身同連所低價既日本壽司商店差唔多質素,我仲叫左個3百幾蚊既set,真係心疼我啲錢。個清酒煮蜆係考大家人性既時候,本身份量唔多(得6隻當中仲有隻係得個殼),3個人分5隻。。。我明,鍾意食/ 唔夠分咪再叫過,人地打開門做生意,唔係善堂。但78先得5隻,仲要冇咩清酒味,成件事有啲sad。加上我本身好鍾意去居酒屋食仲必定叫清酒煮蜆,對我黎講好失望。成餐我食左一個鐘就好想走,即使我與同行友人都食唔飽,都唔想再叫。寧願去附近叫狗仔粉做宵夜。假日7到8點都唔full house,你明啦。有時真係唔太關疫情事,因為同區其他日本餐廳係full house要等到8點半先有位(我正因為冇得食嗰間,所以先入左黎食。)埋單成千蚊,質素咁差,好難怪我比負評。其他人話態度差,我今次食又冇咩問題。同埋個環境係ok,有日本feel就,唔算太嘈。

眾所周知佐敦食肆林立,在街頭窄巷總是能出地不見地看到一間間的餐廳,而這次的主角「漁正居酒屋」就屹立在佐敦街頭,毗近彌隔道,依傍地下鐵出口,十分便利。來到這間日式居酒屋,撲面而來是濃濃的日式風情,餐廳也播放著很有氣氛日式歌曲,令人欲罷不能,先看看餐單吧!和女朋友兩人馬上下單,點了以下這幾種食物:1, 紅衫魚刺身一整條的紅衫魚刺身為你盛上,不單單擺盤美觀可口,吃下的時候更感到肉質鮮美,師傅的刀功一流,每一口都像品嚐大海之味般,這份刺身其實還有驚喜,讓我先賣個關子吧!2, 室津蠔蠔肉飽滿肥美,吃下去口感十足,最棒的是加少許檸檬汁配上佐料,整個放進嘴巴後,回味無窮,可能是餐廳不可不點的菜式呢3, 柚子汁牛脷沙律向來對沙律一般般的我,這次敵不過女朋友的要求,叫了一份牛脷沙律,卻沒想到頗有驚喜,柚子汁不會過濃或過淡,恰到好處,牛脷口感佳,不會出現過柴過老的情況4, 吉列雞丸子吃下去的時候酥脆十足,炸衣不會過厚,一口就能吃到雞丸子裡面的飽滿雞肉,肉質結實不會太過鬆散,處理得不錯呢5, 大蔥雞柳雞肉和大蔥的配搭,加上串燒處理,表面略為燒焦,令人吃下時口感豐富6, 味燒羊肉串第二份串燒就點上羊肉,羊肉口

和女朋友兩人馬上下單,點了以下這幾種食物:
1, 紅衫魚刺身

5, 大蔥雞柳
大蔥雞柳

6, 味燒羊肉串
味燒羊肉串

第二份串燒就點上羊肉,羊肉口感不錯,串燒師傅對火喉有很好的控制程度,羊肉也不會充滿令人不爽的羊羶味
7, 荔枝豚肉卷串
荔枝羊肉串
第一次見到豚肉與荔枝的結合,本來抱著試一試的心態,但沒想到荔枝與豚肉的配搭程度如此之高,既有肉味又有水果甜香
8, 苦瓜炒豚肉
苦瓜炒豚肉
我敢保證你看不出來是苦瓜炒豚肉吧!這碟菜式也是出乎我意料之外,本來下單時心想為什麼居酒屋會出現這種菜式所以一次,苦瓜炒豚肉的苦瓜切得很薄,怕苦人士完全不用怕哦,而且加上鰹魚片、豆腐卜,以及半熟的溫泉蛋,雖然說是炒但沒有炒的味道,但味道有濃濃的日式風味,可以一試!
9, 稻庭烏冬
稻庭烏冬

作為本餐的主要澱粉質,稻庭烏冬有一貫的口感,整碗麵的配料極多,也擺放得很美觀,令人愉悅
10, 魚湯!
魚湯

還記得一開始說有驚喜嗎,就是用刺身魚頭魚身魚尾魚骨煮出來的魚湯!待應會在你吃完刺身後收起魚架,再叫餐廳師傅用高湯煮成集精華於一身的濃郁魚湯,魚味極厚,喝完暖暖的湯就能結束一整餐啦!
總結而言,這間日式居酒屋的菜式極多選擇,總能找到你喜歡的心頭好,你還能聽著歌喝著酒欣賞店裡的裝潢度過一個悠然的晚上,在佐敦眾多美食餐廳下根本不會遜色,可以說是鬧市中的隱世日式居酒屋呢!
2022-10-12
苦瓜炒豚肉
稻庭烏冬
魚湯
2022-10-11 34 浏览
📋 餐廳供應多款不常見的海鮮魚類,如伊左木等,小妹都叫咗一條食😋🔸伊左木(刺身) $380 🌟推介🌟-分咗薄切同厚切▪️ 薄切 -入口爽滑,味道鮮甜脂肪豐盈、肉質白裡透紅▫️ 厚切-厚切油香濃郁啖啖魚肉兩種不同風味極佳享受💕送兩碗魚湯,用上100%魚骨同魚肉熬製,甜味十足👍🏻🔸柚子汁牛脷沙律 🌟推介🌟 $68 -沙律菜配搭柚子醋汁,再加上爽嫩軟滑嘅牛脷,十分有驚喜。🔸吉列雞丸子 $48🔸豬肉菜餃子 $68.00🔸雞肝串(1串)$25.00 -烤至五分熟,可以品嘗到帶些果凍狀的滑嫩口感、濃郁醇厚的肉味。🔸味燒羊肉串(1串) $28.00🔸沃川黑醬油拉麵 $98🔸室津蠔1隻 $36 🌟推介🌟 蠔肉肥美豐滿,肉質鮮嫩,口感Creamy😋💁🏻‍♀️呢間餐廳食過好多次💕食材好新鮮,好有水準完全值得一試🙌🏻🏘日式居酒屋風格,卡位要除鞋。💰 設有加一服務費 人均消費大約400元📍 地址:佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖

🔸伊左木(刺身) $380 🌟推介🌟-分咗薄切同厚切
▪️ 薄切 -入口爽滑,味道鮮甜脂肪豐盈、肉質白裡透紅
▫️ 厚切-厚切油香濃郁啖啖魚肉
兩種不同風味極佳享受💕
送兩碗魚湯,用上100%魚骨同魚肉熬製,甜味十足👍🏻

🔸吉列雞丸子 $48

🔸豬肉菜餃子 $68.00

🔸味燒羊肉串(1串) $28.00

🔸沃川黑醬油拉麵 $98

🏘日式居酒屋風格,卡位要除鞋。

💰 設有加一服務費
人均消費大約400元

📍 地址:佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖

2022-10-10 26 浏览
今天在尖沙咀赫德道棉登徑一帶徘徊睇吓有咩日式料理選擇,見這間生啤$79買一送一,所以揀咗呢度🤭生啤是suntory 的,$79買一送一真是超值,生啤機係靚嘢,啤酒非常綿滑。清酒煮大蜆,湯好香甜,大蜆肉脹卜卜,飲埋個湯之後成個人暖笠笠。鮮赤貝刺身厚身爽甜,好鍾意食佢哋嘅Wasabi,很正宗。魷魚一夜干喺拌沙律醬,我將餘下嘅Wasabi撈埋落去個漿度😁自創新味道,魷魚唔會太乾身,配啤酒好味。仲有幾串串燒,串燒原汁原味為主,無添加,牛舌必吃,燒雞肝也很好吃😋總括來說,味道都是偏清淡,健康又好味,我和老公都是味精敏感的人,所以極為推薦👍🏻
鮮赤貝刺身厚身爽甜,好鍾意食佢哋嘅Wasabi,很正宗。
  • 清酒煮蜆
  • 串燒
  • 鮮赤貝刺身
2022-10-05 35 浏览
女友一向鍾意食日本菜,我就好鍾意飲生啤,於是決定今晚搵間居酒屋食晚餐就可以滿足哂我哋兩個既要求。見依間漁正居酒屋做緊生啤買一送一,即刻衝去佐敦啤啤佢。門口掛上紅色日式燈籠,一望就知係日本餐廳,門面夠哂日本風。店內居酒屋既日式裝修,令我哋覺得好似去咗日本咁。雖然依家0+0唔洗隔離,但飛日本啲機票太貴,去吓居酒屋就當去咗日本一轉!待應安排我哋坐吧檯。抬頭一望,一枝枝日本清酒林立,有feel!=====日本三得利啤酒 $68 (買一送一)問待應拎酒類餐牌睇睇,生啤真係買一送一!34元一杯。生啤,有泡、夠凍、杯有雪凍、爽!  =====司牡丹柚子酒 $98 (買一送一)女友鍾意飲既柚子酒都有買一送一。酒精味唔太勁、甜、好啱女仔飲! 49元一杯。=====魴弗魚刺身 $380 一整條切片上。彈牙、鮮甜,完全冇雪藏味。蘸上酸汁、醋、蘿蔔蓉,鮮甜味更加突出。待應主動提議可以將魚頭魚尾拎入廚房俾師傅煲魚湯,成條魚可以食哂、唔放過每一個部位。=====清酒煮蜆 $78 蜆好大隻,甜、鮮、嫩。海鮮味落哂個湯到,甜、好好飲。=====豬天梯 $28豬天梯係豬口腔內上顎既肉,形狀好似一級級樓梯。每隻豬都係只得

=====
日本三得利啤酒 $68 (買一送一)

問待應拎酒類餐牌睇睇,生啤真係買一送一!

34元一杯。生啤,有泡、夠凍、杯有雪凍、爽!

=====
司牡丹柚子酒 $98 (買一送一)

魴弗魚刺身 $380

清酒煮蜆 $78

蜆好大隻,甜、鮮、嫩。海鮮味落哂個湯到,甜、好好飲。

豬天梯 $28

豬天梯係豬口腔內上顎既肉,形狀好似一級級樓梯。每隻豬都係只得小小豬天梯。口感爽脆,有啲似豬軟骨,但大舊好多,好咬口。

燒豬頸肉 $28

外皮脆口、肉汁多唔韌。加埋滿滿既燒肉汁拎去燒,正!

吉列雞丸子 $48

冇骨既炸雞、肉汁多、多、好多! 外皮脆口,女友光速清哂。

野菜天婦羅 $68

食日本野唔可以冇天婦羅,但前面食咗太多肉,於是就叫番個野菜天婦羅食,炸皮脆口,蔬菜本身啲水份仲係到,食落唔油膩。

燒雞扒飯 $88

雞扒煎到金黃色,皮脆、肉仲好juicy.  食埋個醬汁白飯,滿足。

魴弗魚魚湯

最後,待應遞上之前用魴弗魚頭同尾煲既魚湯,奶白色,好香既魚鮮味,甜同冇腥味。多謝待應姐姐既提議拎去做湯,正!
2022-10-03
  • 吉列雞丸子
  • 魴弗魚刺身
2022-10-03 38 浏览
今日朋友介紹試吓呢間係佐敦既居酒屋,平日夜晚都差唔多滿座。🍻🍻🍻🍶🍶🍶。🥢柚子汁牛脷沙律牛脷甘香,配埋沙律好fresh。🥢縞池刺身呢個刺身夠哂新鮮,冇腥味,薄切都好爽口。🥢味燒羊肉串新鮮燒起熱辣辣,唔會好蘇,食落juicy有咬口。🥢紫蘇豚肉棒紫蘇香可以舒緩豚肉既油膩感,再點生蛋食,值得一試。🥢吉列雞丸子外脆內軟,配埋沙律醬超正。🥢特選牛肉火鍋牛肉雪花好靚,仲配有雜菇同菜,性價比高

🥢柚子汁牛脷沙律
牛脷甘香,配埋沙律好fresh

🥢縞池刺身
呢個刺身夠哂新鮮,冇腥味,薄切都好爽口

🥢味燒羊肉串
新鮮燒起熱辣辣,唔會好蘇,食落juicy有咬口

🥢紫蘇豚肉棒
紫蘇香可以舒緩豚肉既油膩感,再點生蛋食,值得一試

🥢吉列雞丸子
外脆內軟,配埋沙律醬超正

🥢特選牛肉火鍋
牛肉雪花好靚,仲配有雜菇同菜,性價比高

#漁正居酒屋 📍佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖特選花之魚生飯 $168睇樣細細碗 個底係超多飯但刺生片就得幾舊 多d會更好蒲燒鰻魚飯 $98鰻魚食落去都ok 燒汁比較甜 鰻魚份量都可以三文魚腩刺身 $68有4小舊 都叫做厚切但分量比較細小味燒羊肉串 $28全部當中最好食係呢個😂羊肉燒得夠香又惹味
#漁正居酒屋

味燒羊肉串 $28
全部當中最好食係呢個😂
羊肉燒得夠香又惹味
2022-09-28 761 浏览
🚩漁正居酒屋好耐之前朋友已經推薦依間日本餐廳,今日難得唔洗返學就過黎試下係咪真係咁正🙌🏻店舖裝修好有日本風味,雖然係木板凳凳坐落都好舒服🙌🏻店舖仲有啲卡位,係特色座位嚟嘅,需要除鞋~我哋坐低之後都不斷有客人入嚟,普遍都係熟客居多,睇嚟質素都真係唔錯〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈日本蕃茄 $48入口較為清爽,較一般蕃茄少汁~蕃茄配搭埋柚子汁嘅清香,的確係好好嘅開胃菜🌈刺身拼盤 $598一上枱驚艷到我‼️作為爭鮮打手,真係好難得見到啲咁高級嘅食材😆海膽舊舊分明,好creamy好新鮮🤤冇平時食開嘅三文魚,呢個拼盤食嘅係大拖羅同埋油甘魚🥹🥹一口好重魚油香🙌🏻好欣賞佢哋仲有紫菜上,可以夾住唔同嘅刺身一齊食,我決定下次過嚟都要叫返呢個拼盤!🌈田樂豆腐 $48一開始聽名仲以為係啲沙律豆腐,上枱原來係炸豆腐嚟!豆腐嫩滑到癲,咬落油汁!平時我都mama地豆腐,今次竟然對呢個豆腐讚不絕口🥹🌈燒雞扒飯 $88依度嘅雞扒飯係新鮮雞髀去骨,肉質比較嫩~佢嘅雞亦都唔係預先煎定,真係即叫即燒,燒到外皮好焦脆,內裏又保留左肉汁🌈清酒煮蜆 $78蜆肉粒粒都好飽滿,煮得好嫩唔會過火!湯好清甜🌈野菜天婦羅 $68總共有三舊
🚩漁正居酒屋

🌈日本蕃茄 $48

🌈刺身拼盤 $598

🌈田樂豆腐 $48

🌈燒雞扒飯 $88

🌈清酒煮蜆 $78
蜆肉粒粒都好飽滿,煮得好嫩唔會過火!湯好清甜

🌈野菜天婦羅 $68
總共有三舊茄子,兩舊南瓜同埋一舊菇~我同朋友都係最鍾意食茄子,炸得外脆內軟!天婦羅汁入面已經加咗蘿蔔蓉,咁就冇咁熱氣~同埋呢度嘅天婦羅汁調得好好,好多舖頭都係冇味😣
2022-09-27