一出佐敦港鐵站周圍都係食肆,Venus 同班同事都成日掃街,今日係附近Gel完甲準備搭車走,見到係MTR站附近門口有間居酒屋就吸引咗入去食,入到去見到係日式居酒屋裝修,同埋坐低要除鞋著拖鞋,真係似去咗日本嘅感覺,同朋友一路傾一路Chill住食,Relax咗一晚由於食咗下午茶關係,同埋想食刺身就無試到壽司同拉麵,強烈推介一定要嗌「本月限量大激安」瀨戶內海石蠔$18/隻好抵食瀨戶內海石蠔$18 (每人限售半打)生蠔迷見到$18/隻生蠔咁抵食緊係要嗌嚟試!新鮮生蠔加咗日式豉油再係生蠔面加d d酸紅蘿蔔蓉,吊出更多生蠔味,入口非常鮮味,一人食6隻好滿足!再講淨係價錢已經贏哂!龍蝦沙律 $68滿口蟹籽+彈牙龍蝦肉配搭開胃沙律醬,作為前茶一流燒雞皮餃子 $58/3串第一次食雞皮餃子,原來咁好味!燒咗嘅雞皮好香,脆雞皮外層包住豐富內餡餃子雙重滋味!大蔥雞柳 $28/串居酒屋常見串燒,雞肉燒到剛剛好,大蔥超惹味,一口雞一口蔥加杯酒,Chill住嘆~荔枝豚肉卷 $28/串極度推介一定要試!入口爆汁鮮甜荔枝肉,咬開係醬汁豚肉,鹹甜夾雜非常juicy豚肉生薑燒 $78醬汁爆炒洋蔥、青椒上枱已經噴到好香,豚肉

瀨戶內海石蠔$18 (每人限售半打)

龍蝦沙律 $68
滿口蟹籽+彈牙龍蝦肉配搭開胃沙律醬,作為前茶一流

燒雞皮餃子 $58/3串

大蔥雞柳 $28/串

荔枝豚肉卷 $28/串

豚肉生薑燒 $78
醬汁爆炒洋蔥、青椒上枱已經噴到好香,豚肉好入味,又係一碟非常之好嘅下酒菜

三文魚腩 $68/4片
依個價錢有厚切三文魚腩都好抵食!肥美滑嫩加上滿口油香,識食一定係食腩!

店長精選時令刺身 — (上) $398
甜蝦/3本、鮮帆立貝/2本、三文魚/3本、八爪魚/3本、油甘魚/3本、左口魚邊/3本、吞拿魚/3本、縞鰺池魚/3本

依個刺身拼盤真係好啱我食,有齊我鍾意食嘅刺身!毫無懸念即係嗌嚟食!最正係左口魚邊!一咬係爆魚油!燒過魚面關係除咗魚油香仲滲住微微燒烤味!唔係誇張果種爆魚油香真係食過翻唔到轉頭!其他刺身都非常鮮甜,食得出係新鮮食材,尤其鮮帆立貝係食到甜味,好耐無食過咁好味嘅帆立貝la!

埋單每人唔使$500有找,食材高質新鮮已經回本,仲要有蠔有刺身非常抵食!

漁正居酒屋
地址:佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖