2019-06-13
話說之前同朋友慶祝生日,想搵間靚靚仔仔,座位好嘅餐廳,事前打電話去訂枱。點知去到,要同人搭枱。我就話:「其實下次可唔可以訂枱嘅時候講一聲,等我有個心理準備同預算」本來只係想交代一下意見,點知個經理話:「我地嘅客人預左架喎」我嗰下即刻有啲嬲,我反問「咁我第一次嚟,你係咪都expect我會知呀。如果我有搭枱嘅準備,我做咩要預早book,我可能甚至唔會嚟食啦」但個經理冇理我,只係叫我用QR code落住單先。完全冇少少要安撫客人嘅態度。我scan完個QR,發現佢direct我去app store download一個app先可以落單。其實我就唔多中意download一啲唔太實用嘅app,如果只係為左一間餐廳就更加唔值。於是我再問同一個經理,除左app,我仲可以點落單。佢話「微信」我問:「冇微信呢」佢話:「咁我幫你唔到,你要下載app」我好不滿咁話:「你唔應該expect所有客人都用wechat or download specific app,你要環保,OK,俾個tablet我」佢話冇,跟住仲補左句:「依家出面全部都係咁做」我即時反駁佢話人地scan QR code係去一個網頁落單,唔係好似
我問:「冇微信呢」
佢話:「咁我幫你唔到,你要下載app」
佢話冇,跟住仲補左句:「依家出面全部都係咁做」
我即時反駁佢話人地scan QR code係去一個網頁落單,唔係好似你咁逼人download app,同埋人地一定會有另一個more customer oriented option而唔係你口中嘅微信囉。
但佢都只係話:「我幫你唔到」
客人投訴,俾意見你,你嘅反應就係「幫你唔到」,真係拍爛手掌。呢間野,未食都已經受哂氣,一定唔再去兼同其他人講唔好去
之後即刻轉左去另一間放題,收到嘅都係傳統落單紙。哈,咩叫「依家出面全部都係咁」唔好自以為領導緊個巿場啦!就算你快人一步改用e service,你都唔配囉~