2016-04-29 2879 浏览
出世到依家都住係大埔,無乜邊間野未食過,但前排返開始返新工,都少佐係大埔揾食。前幾日行過見有間漁屋放題,就想同屋企人試下好無食,畢竟大埔都無乜邊間放題食得落口。終於昨日就同佐屋企人一齊去食,估唔到都幾有驚喜,可以話係大埔少有嘅好口味放題。因為大家姐一早book佐位,等齊人夠鐘就直接入得去,好就好在唔似出邊啲放題店,book佐夠鐘都仲要係門口等餐勁。入到去望落都幾乾淨,位就唔係話多,不過都坐得幾舒服。屋企人一開波就點魚生個啲例牌野啦,我自己食日本野就特別鐘意食蝦嘅,就緊係即刻叫返幾種蝦嚟食下。睇佢個餐紙,有勁多蝦,心諗今次真係無寶,即刻喊曬嚟試下。見佢海蝦都有天婦羅同鹽燒,仲有火燒大蝦芝士燒同越式虎蝦,真係滿充曬我對蝦嘅愛意。個人嚟講最推介鹽燒海蝦,燒味足之餘蝦身唔會燒焦變硬,啲鹽味又唔會太重,同蝦肉味岩岩夾到。海蝦天婦羅都唔錯,唔會食落去成口粉,脆脆地唔會太過份,咬入口都啖啖蝦肉。另外佢個鹽燒雞全翼都好值得推介,勁大隻,仲大過我阿哥隻手掌,食入口都好足味,同燒蝦一樣,燒得岩岩好,唔會話有燒焦硬塊。啲燒物係唔錯嘅,我同屋企人都喊佐幾轉,佢啲水準都keep到,唔會話得頭個round好食。仲
仲有就係我自己幾鐘意佢個飲品,有得飲麒麟啤。出面好鬼多放題叫就叫日本野,但係啲飲品好多都係得啲低價二線飲品,飲到無曬癮。麒麟啤一直都鐘意飲,但就無乜放題店肯比人當自選飲品咁狂飲,見依間有得飲,緊係狂點啦。
成間野都幾好食唔錯,服務都算係咁,未至於話去到畢恭畢敬,但做到好聲好氣我已經覺得好好啦,飲品方面見仲有梅酒清酒水飲,依方面真係比滿分。食物方面我自己偏好食燒物同蝦嘅,其他刺身個啲屋企人都話唔錯。埋單個價二百三,雖然個價都算况理,但返新工人工少到乜咁,下次同女朋嚟食應該都要過一排啦。

• 鹽燒海蝦
  • 鹽燒雞全翼
2016-04-09 1398 浏览
昨日在教院放學之後,便和同學去大埔中心附近找吃的。這邊的餐廳大多都吃過了,某富二代同學提議去食放題,只好捨命陪君子,幸好那時已是9點多,價格相對便宜一點。放題先食刺身是常識吧,一開始叫了三文魚、吞拿、甜蝦、玻璃蝦、赤貝和八爪魚。大部分都很新鮮,赤貝特別爽甜,其他都是正常的水平。後來叫了一些爐端燒,雞全翼燒得挺香的,主要是香料調得好吧,不過海蝦的有點「淋」,應該是燒之前沒有解凍,至於菠蘿呢,鮮甜多汁。值得一提的是,那裡有一味叫燒河豚魚乾,口感似牛肉乾,味道甜甜的,有很濃的魚香,其他放題很少見。天婦羅不過不失,一口芝士很香,但吃太多膩。有少見的鰻魚天婦羅,不是難吃,但感覺怪怪的。南瓜很甜,值得一試。甜品選擇多,質素也不錯,點了木糠布甸及朱古力慕絲,再吃了Dreyer’s的抹荼雪糕作結。有機會會再來!!!
2016-03-31
$228 (宵夜)
2016-03-28 1355 浏览
近來屋企附近新開了一間日式放題,寫著「神之放題」,好似好把炮咁,一值想去會一會佢。昨日剛好出糧,加上魚生癮起,就同屋企人一齊去試試。一入到去,當然係點我最愛的刺身啦!!!果到大概有十幾種,第一波點左三文魚、北寄貝、吞拿魚、帶子、玻璃蝦、赤貝嘩….嘩….嘩…裝飾有D誇張,太高了吧,夾時有D困難不過佢D刺身都幾新鮮,特別係赤貝,非常爽口,好鮮甜呀,三文魚的油脂分佈平均,香得來又唔會太膩,吞拿魚、北寄貝都唔錯!元貝就不過不失la!整體對刺身都好滿意^^之後覆點左D赤貝同三文魚,再試希靈魚同花螺,希靈魚既黃色粒粒好脆,唔會似出面D放題咁淋,口感好好!花螺原粒上,冇起肉,有少少沙刺身之後,要食D壽司先...辣味三文魚加左D唔知咩醬,辣辣地,感覺好特別……真係好特別其他壽司都OK,正常水平。海膽就…唔係太建議點喇!之後點左幾件火炙壽司,燒得都幾香口,特別係果件大蝦芝士......一定要試下進入自己對熟食冇咩興趣,唔多講,都算OK LA「神之放題」好似有D誇張,不過整體都唔錯,值得試試
一入到去,當然係點我最愛的刺身啦!!!

嘩….嘩….嘩…裝飾有D誇張,太高了吧,夾時有D困難
整體對刺身都好滿意^^

其他壽司都OK,正常水平。海膽就…唔係太建議點喇!

自己對熟食冇咩興趣,唔多講,都算OK LA
「神之放題」好似有D誇張,不過整體都唔錯,值得試試
2016-03-24
2016-03-24 1208 浏览
是日舊同學聚會,因當中有一位「魚生怪」,所以便毫不猶豫地選擇了放題。想不到,平日9點半有多,場內也幾乎爆滿,幸好早已bk了位=]我們第一時間便叫刺身,這裡竟然有其他放題較少見的赤貝!!而且非常的新鮮,咬下去超爽的,完全沒有腥味平時在超市一盒3片都賣30多元,但在放題可以任叫,實在太好了。熟食的選擇不算很多,但我個人最推薦這個芝士焗蠔,調味調得剛好,口感creamy,連我本來不太好蠔,也encore了兩次。這裡的創意食品──炸雪米糍手卷,我未見過所以點了,但來的時間雪糕開始融了,不太感受到是在吃雪糕,然而這個配搭挺有趣的,喜歡新奇食物的人可以一試。最令我驚喜的竟然是燒菠蘿,非常清甜多汁,沒有渣,我忍不住再多叫了十塊,和我一樣喜愛燒菠蘿的人不要錯過。

题外话/补充资料: 店內座位較窄,但幸好凳下有空格可以放袋。
2016-03-21
  • 芝士焗蠔
  • 燒菠蘿
  • 刺身
2016-03-20 1411 浏览
shopping完,不想在沙田某商場跟人逼,屋企人又想食放題,於是提議屋企附近新開的餐廳漁屋。由於時間比較晚,差不多9點,又是平日,不用怎麼等就有位啦。可能新的關係,餐廳環境很乾淨整潔,侍應看到我們手上大包小包的,還很貼心地告訴我們打開座位就可以放東西。嗯,暫時總體印象不錯!差不多餓死的我們隨便狂點了一堆食物,已經不太記得點了什麼了,不過第一round當然是少不了刺身啦。一向對放題的刺身都没有太高期望,只要不帶太重的腥味都可以接受。三文魚,北極貝,吞拿魚,帶子等這些都是必點之物。刺身看上去還不錯,不過略嫌三文魚切得太厚,我很怕咬下去一口都是油脂的感覺。好在口感還可以接受,帶子也算鮮甜,刺身應該幾新鮮。值得一提的是,wasabi對於喜歡吃辣的我有驚喜,辣得夠勁,正!除了刺身,也點了不少熟食,炒野菜,金菇牛肉卷,羊架,牛仔骨(太多,實在記不了),甚至連點了兩種蜆--清酒煮蜆同炒蜆。清酒煮蜆不過不失,但炒蜆真心不錯,夠香夠辣。羊架及牛仔骨是家中男仕最愛,我不太喜歡食肉,所以没試過,不過上枱時聞到味道很香,聽講都幾鮮嫩入味不得不提是這間餐廳最後的甜品真的很驚喜,Dreyers雪糕喎~~~~~~
差不多餓死的我們隨便狂點了一堆食物,已經不太記得點了什麼了,不過第一round當然是少不了刺身啦。一向對放題刺身都没有太高期望,只要不帶太重的腥味都可以接受。三文魚,北極貝,吞拿魚,帶子等這些都是必點之物。刺身看上去還不錯,不過略嫌三文魚切得太厚,我很怕咬下去一口都是油脂的感覺。好在口感還可以接受,帶子也算鮮甜,刺身應該幾新鮮。值得一提的是,wasabi對於喜歡吃辣的我有驚喜,辣得夠勁,正!
不得不提是這間餐廳最後的甜品真的很驚喜,Dreyers雪糕喎~~~~~~Sorry,個人比較膚淺,完全被綠茶雪糕收買了!為了他的甜品,下次同朋友Gathering就這間啦,哈哈!
2016-03-15
  • 金菇牛肉卷,炒蜆,牛仔骨,雪糕
2016-01-12 2586 浏览
晚市248加一,九點後228加一。首先試左幾個前菜,海蜇同螺肉都唔錯。個汁應該係自己較過,同平時出面食既唔同。之後食刺身,幾大件,不過老實講唔可以話好食。之後食壽司都一般,老實講其實爭鮮重好食。跟住食火灸壽司就唔錯,中上級數。最差我覺得係個爐端燒,d雞翼牛舌雞軟骨完全都好似無燒過咁,正係放入炸爐炸咁,又唔夠味,又唔香,零分之作。羊架牛小排都ok. 飲品d類型都夠多,幾好。雪榚每人只可以揀一樣。其他任叫既甜品都有部份好快就無晒喇。服務唔錯,waiter夠多,好多有人泥收紙上,上菜都快,不過就迫左d. 整體不過不失啦。
2016-01-11
2015-12-16 2758 浏览
見門口平時咁多人排,今日一於去試下。一點既時候唔洗等位,轉個頭點半番去要等半個鐘。其實有人出,但遲遲唔俾人入,皆因冇人得閒執台。叫左一個牛肉窩配白飯 沙律味僧湯。飯難食,肉韌,湯咸,沙律正常普通貨另外一個金菇牛肉卷拉面,有卷物 沙律呢個正常,金菇卷夠味,卷物都係正常頂癮之處冇啦啦熄燈播生日歌,仲要有閃爆雷射效果,先唱英文,完左大家都有拍手,點知繼續播著通話,再播廣東話,附近d 台已經話點呀,完未呀,隻眼被d 激光射爆了,歷時唔知幾多分鐘,感覺置身偉大祖國。以為完啦,個個已停晒手好耐諗住繼續食,點知佢播第二次,重新再由頭loop 過。頂!!食餐飯啫,洗唔洗搞番個嘉年華。有食客頂唔順叫佢開番燈熄左d disco 射燈,大家都感謝佢,可以正正常常食番飯。本身大家見突然熄燈播歌都感新鮮,而其他食客都替主角開心 拍手,但成件事被搞到爛晒,呢d 咪得不償失,討好一台得罪其他食客。到埋單,侍應搞唔清我台號,話佢知台號之後等左好耐,原來冇埋到。隔離台一話埋單已俾錢走人。
見門口平時咁多人排,今日一於去試下。

叫左一個牛肉窩配白飯 沙律味僧湯。
飯難食,肉韌,湯咸,沙律正常普通貨

另外一個金菇牛肉卷拉面,有卷物 沙律
呢個正常,金菇卷夠味,卷物都係正常

题外话/补充资料: 野食唔係好食,感覺騎呢,冇下次
2015-12-12
2015-10-19 4627 浏览
近日大埔新開一間日式放題, 緊係去試下。日前一行四人到上址食放題, 不知是否周末繁忙, 所有熟食都是凍的, 包括焗蠔及清酒煮蜆。不過諗深一層, 佢真係用心良苦, 食物太熱要花時間放涼,放入口才不會熨傷。而家D食物本身就是凍, 可以食快D食多D。先唔講溫度, 味道極端, 一係好咸,一係冇味。牛舌超厚冇口感,羊架勁油又騷。另一貼心的是由於酒類是任飲, 生怕顧客飲多了會醉, 所以他們貼心地將所有梅酒清酒等混入水溝浠D, 所以我地開懷暢飲多飲幾杯也不怕。 魚生方面肥美又新鮮, 全部厚切, 惟魚生內發現疑似白色蟲......甜品包一枝哈記雪條好好味!!!後記: 個個未返到屋企就肚痾, 有人之後腸胃炎。不過唔一定關呢間野事, 著岩大家果日食左好多野。
冰冷焗蠔 清酒煮蜆

刺身
甜品包一枝哈記雪條好好味!!!

2015-10-03
  • 魚生
2015-10-09 4169 浏览
新開張的關係用餐人數幾多,食物賣相相當漂亮,上菜時間很快,幾乎沒有漏單及上少的情況,服務良好,有問必答,經常主動問客所點的東西齊未,但,食物賣相一流,唯八成以上食物幾乎完全淡而無味,包括熟食及魚生,十多款魚生刺生只得帶子及北寄貝有鮮味外,其他的只得雪味,特別是三文魚,外貌相當鮮艷漂亮,但如閉目入口的話,相信無人會知是三文魚,感覺只是有凍的東西在口中,所有食物無一樣感覺到好食而需要返單再叫,遺憾
2015-10-09
2015-10-04 3805 浏览
最近去大埔探朋友 朋友話附近開左間新日式放題餐吧 呢間餐廳係大埔中心巴士站附近 去都算幾方便去到先知 原來係漁屋 之前係荃灣店都食過 餐廳裝修得幾有心思 入到去都幾舒服座位都尚算寬落係點餐紙上都見到幾多款式既食物 我地先點鱼生拼盘打頭陣 佢地用特制既器皿裝住 賣相一流。刺身都好新鮮 當中三文魚係最正的, 厚切不特止,肉質好肥美,入口咬二下,就要溶化我的心了。8爪魚都好新鮮,仲好大塊,好爽口。帶子雖然細粒啲,但係都好鮮甜。之後都encore左幾次另外,我地有叫壽司,一樣新鮮 當中啲飯,硬度適中,特別有口感。另外點左啲燒物,當中羊架最好味,size適中,火喉剛好,食落亦唔so。鹽燒蝦,size好大隻,味道調得好,好彈牙。仲有點左啲雞軟骨,雞翅膀,味道都算合格。 最後真係要推介焗蠔,  好大隻,賣相好靚。味道較得好好,每隻焗蠔上都鋪左滿滿既蟹子,  食既時候有2種唔同既感覺,食起上黎亦唔算太漏 ,正。臨走前食埋佢個雪糕批, 成個放題都算好完滿。 朋友話以後食放題不用去咁遠啦
最近去大埔探朋友 朋友話附近開左間新日式放題餐吧
呢間餐廳係大埔中心巴士站附近 去都算幾方便

去到先知 原來係漁屋 之前係荃灣店都食過
餐廳裝修得幾有心思 入到去都幾舒服座位都尚算寬落

係點餐紙上都見到幾多款式既食物
我地先點鱼生拼盘打頭陣 佢地用特制既器皿裝住 賣相一流。

8爪魚都好新鮮,仲好大塊,好爽口。
帶子雖然細粒啲,但係都好鮮甜。之後都encore左幾次

鹽燒蝦,size好大隻,味道調得好,好彈牙。

仲有點左啲雞軟骨,雞翅膀,味道都算合格。

最後真係要推介焗蠔,  好大隻,賣相好靚。

臨走前食埋佢個雪糕批, 成個放題都算好完滿。

朋友話以後食放題不用去咁遠啦
2015-10-03