2017-12-13 1913 浏览
今日係旺角閒逛,見到一條人龍,好奇心驅使就埋去睇睇。本身以為係食台灣菜,睇真D原來係拉麵,仲要打住日本海產鮮味既旗號,二話不說就排隊了。排隊過程,侍應會先比你選定食物,果然係海產鮮味為主,用唔同海產配豚骨湯底試一試鰹魚吧等食期間,侍應會提供圍裙同橡筋比客人,以防湯汁弄污衣服或頭髮,好貼心店內裝修有D似日本既玩物品,貼滿左唔同既漫畫或樂團既Posters, 好特別。適逢臨近聖誕,仲有一D聖誕節吊飾佈置可見心思順帶一題,台風中午係提供沾面,晚上先提供拉面,留意返時段啦拉面終於到啦果然有陣陣鰹魚鮮味直揍向鼻,未食已經有一個衝擊,額外加既叉燒亦都唔欺場,$25有厚厚既三大塊,超值湯比較杰身,鰹魚味豚骨味唔會互搶,好平衡,食完麵忍唔住就飲晒Lu面質係比質彈牙的,流心蛋亦做得出色,蛋味什濃如果覺得味道唔夠,可以自加調味。下次有時間,一定要試一試中午沾麵。
今日係旺角閒逛,見到一條人龍,好奇心驅使就埋去睇睇。

試一試鰹魚吧

適逢臨近聖誕,仲有一D聖誕節吊飾
佈置可見心思

順帶一題,台風中午係提供沾面,晚上先提供拉面,留意返時段啦

拉面終於到啦

面質係比質彈牙的,流心蛋亦做得出色,蛋味什濃

如果覺得味道唔夠,可以自加調味。

下次有時間,一定要試一試中午沾麵。
  • 叉燒
  • 鏗魚味豚骨拉麵
2017-12-11 159 浏览
之前住荃灣時,留意到有間台風拉麵,但無機會試,今日經過旺角見到同風格既麵舖,一問原來係分店,所以就排隊食。環境特式,感覺熱鬧溫暖兩個人去食,坐呢啲吧台完全係方便,調味用具係正你面前好方便嗌左兩款不同口味既麵叫左個海蝦味豚骨, 同埋魚介味豚骨個人認為兩個都好食,蝦湯既就多左個鮮味!呢個真係堅,追加左一入叉燒,一心以為多兩片放埋係個碗麵到,點知一黎係成碟,仲厚身tim!黎既時候就比左圍巾同橡筋,好細心呀!仲追加紫菜,正味道好好, 招呼周到, 完來已經係第二分店, 走時先知,原上中午係食沾麵,夜晚拉麵,下次要中午黎食下沾麵,睇下係咪一樣咁正

環境特式,感覺熱鬧溫暖

兩個人去食,坐呢啲吧台完全係方便,調味用具係正你面前

好方便

嗌左兩款不同口味既麵

叫左個海蝦味豚骨, 同埋魚介味豚骨
個人認為兩個都好食,蝦湯既就多左個鮮味!

黎既時候就比左圍巾同橡筋,好細心呀!

仲追加紫菜,正

嗚~~~終於拉埋我爸爸同我試一直好想食嘅漁場台風 真係想試呢間人氣店好耐了🤤而我地兩個係假日晏就時間黎到 真係要排隊😳😳😳不過店員真係好好 細心講解個menu比我地聽係點比我地排住點菜先!其實都好快就入到去luuuu呢間舖係日沾夜拉 我就係衝住沾麵而去科科☺️一門之隔 一入到去好似去左第二個日本咁~店員又用純正嘅日本語去歡迎我地🤝🤝!.店員同時遞上可以紮頭髮嘅圈圈同圍裙 我綁唔好圍裙 店主仲幫我整番好 真係細心到我唔好意思呢💓.我同爸爸各嗌左一款沾麵魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵 ($85)湯頭係好濃郁嘅texture啊 豚骨香濃而不膩所以沾起黎真係超~~~掛湯❤️加上有焙煎嘅芝麻 食落香氣係口腔中四溢!鍾意香口嘅人一定好鍾意呢款好好食啊!.魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵 ($88)蕃茄海蝦呢款 個人認為無黑芝麻咁稠身 所以亦無咁掛湯🙈不過呢款真係鮮味十足 加上真係有好多櫻花蝦蝦味超香超濃 食落有陣陣海蝦鮮味!相反蕃茄味唔算好出 但有少少酸甜減去左豚骨嘅油膩感 食落特別順口😋沾麵質地要讚!夠硬身 係我鍾意嘅口感~~食到中間湯開始凍可以叫店員加上熱石 因為冷麵熱湯真係好食好多😍😍而且好鍾意佢麵底加上檸檬🍋 加
而我地兩個係假日晏就時間黎到 真係要排隊😳😳😳
不過店員真係好好 細心講解個menu比我地聽係點
比我地排住點菜先!
其實都好快就入到去luuuu

呢間舖係日沾夜拉 我就係衝住沾麵而去科科☺️
一門之隔 一入到去好似去左第二個日本咁~
店員又用純正嘅日本語去歡迎我地🤝🤝!

我同爸爸各嗌左一款沾麵
魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵 ($85)
湯頭係好濃郁嘅texture啊 豚骨香濃而不膩
所以沾起黎真係超~~~掛湯❤️
加上有焙煎嘅芝麻 食落香氣係口腔中四溢!
鍾意香口嘅人一定好鍾意呢款
好好食啊!
魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵

魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵 ($88)
蕃茄海蝦呢款 個人認為無黑芝麻咁稠身 所以亦無咁掛湯🙈
不過呢款真係鮮味十足 加上真係有好多櫻花蝦
蝦味超香超濃 食落有陣陣海蝦鮮味!
魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵

沾麵質地要讚!夠硬身 係我鍾意嘅口感~~
魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵

而且好鍾意佢麵底加上檸檬🍋 加左落麵條入面 即刻令到個口感層次豐富左 多左層好fresh嘅味道
巧巧痴啊!
魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵

爸爸後生個陣好鍾意食拉麵 今次係佢沾麵初體驗~~
佢話下次都要帶佢黎食啊🤣
2017-12-09 2366 浏览
呢日個活動由朝早做到六點無停過咁濟,lunch都只係快快手咁食左半份三文治炸所以一完左個活動就即刻搞埋啲手尾,之後就孖埋個男同事去醫肚先同事話想食拉麵,之後就帶左附近横巷入面既呢間拉麵店,仲話呢度既拉麵夠曬大碗,一定可以滿足到咁“飢餓”既我地呢度既裝修佈置充满日本漫畫風,無論係牆身定餐牌都加入左唔少可愛既漫畫插圖由于我地兩個實在太肚餓,加上呢度專售拉麵,選擇唔算多,所以我地好快就已經寫好要啲咩就準備安撫我地既五臟府啦首先黎到既係我地所揀既“烏龍茶”HKd$15跟住我地既拉麵都黎到啦呢碗就係我嗌既“燒海蝦味豚骨拉麵”HKd$88,因為太肚餓啦,所以麵量要左普通size,仲追加左隻“半熟蛋”HKd$15同“增量紫菜”HKd$10不過呢度既普通size已經好多,多都我食之前都分左啲俾我位男仔同事平日應該圈偏少既麵量都好足夠加入左大量櫻花蝦既湯底濃郁而鮮,帶有淡淡既蝦味;粗身既拉麵條唔過煮得過煮,掛湯力亦不錯雖然當中既叉燒沒有驚喜,只屬不過不失,但半熟蛋卻做得不錯而男同事就要左碗“沙甸魚味豚骨拉麵”HKd$85,佢都同我一樣追加左隻蛋同紫菜佢碗拉麵同樣份量十足,唔同既係我個碗加入左櫻花蝦,而佢

首先黎到既係我地所揀既“烏龍茶”HKd$15

跟住我地既拉麵都黎到啦

平日應該圈偏少既麵量都好足夠

雖然當中既叉燒沒有驚喜,只屬不過不失,但半熟蛋卻做得不錯

佢碗拉麵同樣份量十足,唔同既係我個碗加入左櫻花蝦,而佢個就加上沙甸魚仔
佢話平時食普通已經夠曬飽,今次食埋我俾佢啲麵就飽到加零一添

雖然係咁講,但餓左成日既我地都好快食清光啦

呢度既服務都幾貼心,除左提供即棄圍裙俾客人避免食麵時會整污漕啲衫之外,仲有提供免費既髮俾長頭髮又無紮辮即人取用

雖然呢啲都只係微不足道既野,但就正正喺呢啲細節位可以睇到店主既心思,令人客倍感窩心
2017-12-04 1817 浏览
天氣涼涼地想食番d 熱野暖下胃,突然好想食拉麵,於是找到呢個地方。漁場台風位置有d 偏僻,不過門口勁sharp 一眼就搵到喇。假日一點鐘去到好彩唔使等位,一入到門口,店員就會好一致用日文歡迎你。而且未到聖誕已經有好多聖誕佈置喇,都幾有心思同氣氛。餐廳清一式係bar 枱設計,不過枱下有位置放袋,同埋有個小腳踏,所以都坐得舒服唔會太迫。而且仲有橡筋同埋圍裙提供,第一次食拉麵會有咁貼心既服務!枱頭仲有一大煲檸水飲餐廳日頭就主打沾麵,夜晚就食拉麵。款式唔多,只有三款。仲有好可愛既卡通公仔,教你點細心品嚐沾麵。加$15 蚊叫左個烏龍茶,係支裝黎既。由於好肚餓所以追加左紫菜($10) 同半熟蛋($15)。估唔到紫菜完來有成十塊😱,超多!!我同男朋友仲一齊追加左,早知一份就夠。✨麵質幾彈牙煙韌,d麵沾完汁再加d 檸檬汁幾清新。而且半熟蛋帶點溏心,好嫩滑👍🏻✨魚介豚骨培煎黑芝麻沾麵($85): 魚介味好濃郁之餘散發淡淡芝麻香,呢款湯味道比較濃。叉燒係粒狀的,我食果幾粒都比較瘦所以有d韌。個人覺得追加既叉燒必定要試。✨叉燒追加($25)👍🏻: 叉燒真係非常腍,腍既程係一夾就會分開。叉燒食到炙燒過既味道,

而且仲有橡筋同埋圍裙提供,第一次食拉麵會有咁貼心既服務!

枱頭仲有一大煲檸水飲

餐廳日頭就主打沾麵,夜晚就食拉麵。款式唔多,只有三款。

仲有好可愛既卡通公仔,教你點細心品嚐沾麵。

加$15 蚊叫左個烏龍茶,係支裝黎既。

叉燒追加($25)👍🏻: 叉燒真係非常腍,腍既程係一夾就會分開。叉燒食到炙燒過既味道,用黎沾汁幾好食。

魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵($88)👍🏻: 呢款真係超正,同男朋友係咁搶住食XD 個湯味道好豐富,有魚介味又有好濃既蝦味,繼而又食到淡淡蕃茄味,成個湯感覺好開胃,就咁飲都飲晒咁濟。
魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵

如果食到一半發覺個湯唔夠熱,可以叫店員幫你加入熱石添。

麵量雖然只叫普通,但真係好飽食唔晒,男友食完加罐汽水都話好飽。如果餐廳可以有其他小食提供就更加多元化。
不過整體服務係幾貼心,雖然地方小小郤充滿住濃濃既日式風味👍🏻
午餐
魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵
因為某店推出美戰與小櫻清貨優惠,所以今晚我這魔鬼帶她瘋狂買買買,絕對便宜過飛日本買,價錢比日本所賣的還要低。繼續今晚的「日本」之旅,晚餐來了漁場台風吃拉麵。為何我會帶朋友來? 主要因為漁場台風的環境,拉麵和經營模式挺似日本的。人氣高企的漁場台風當然要排隊入座,等候期間店員給我們點菜紙好讓我們下單,待我們入座後能盡快把拉麵上桌給我們享用。入到漁場台風裡面,已看見我們所點的烏龍茶在桌上。朋友對牆上的留言都深感興趣,一一細看,每一個食客的留言餐廳都有回應,十分互動,朋友在結帳前興高采烈填寫留言。朋友觀察力超強,看見我們的點菜紙各畫了一個圖案,她問我是甚麼,我平日都沒在意,我認真一看,怎麼圖上特徵那麼像我們呢😂謎底終於解開,我想是方便店員辨認我們送上拉麵,哈哈。日本拉麵店都只賣拉麵,不會賣小食,而拉麵口味大多只有三至四款,甚至一款,漁場台風可以說是依照日本拉麵店的營運模式經營。朋友的鏗魚味豚骨拉麵乃用了豚骨湯及鏗魚湯熬煮而成,聞一聞湯的香氣,好像是章魚燒的味道。豚骨湯本身味道濃厚,搭配重味的鏗魚正好不會互相蓋掉彼此的精華,勢均力敵,味帶鹹香。朋友頗欣賞這裡拉麵不搭配筍乾可以叉燒或玉子替代,貨真

鏗魚味豚骨拉麵

朋友的鏗魚味豚骨拉麵乃用了豚骨湯及鏗魚湯熬煮而成,聞一聞湯的香氣,好像是章魚燒的味道。豚骨湯本身味道濃厚,搭配重味的鏗魚正好不會互相蓋掉彼此的精華,勢均力敵,味帶鹹香。朋友頗欣賞這裡拉麵不搭配筍乾可以叉燒或玉子替代,貨真價實,不會因為不要某配料而順道減少份量。
燒海蝦味豚骨拉麵

我最愛的始終都是燒海蝦味豚骨拉麵,拉麵撤上滿滿的紅噹噹噹櫻花蝦格外美麗動人,同時與海蝦豚骨湯交織香醇的鮮美,鹹度適中不膩口,我可是把湯頭喝光光。
燒海蝦味豚骨拉麵

半肥瘦的叉燒比例軟嫩中帶有嚼勁,輕輕一抿就在唇齒間綻放無窮美味。
燒海蝦味豚骨拉麵

玉子富含清新的蛋香,吃起來綿密細緻,不管是直接單吃,或是將蛋黃攪拌在湯頭裡,都各有風味。
燒海蝦味豚骨拉麵

麵條選用較粗的拉麵,不僅吸收了濃厚的湯精髓,吃起來也很彈牙爽口,略帶嚼勁,更讓人一口接著一口的吸食。
鏗魚味豚骨拉麵
2017-11-26 208 浏览
又離到食拉麵嘅時間喇!搜尋旺角有咩沾麵就搵到哩間,就去左哩間嚕~鋪面很小,全部櫈都係面壁,牆上貼滿日文的海報與一些食評。店內的人時不時一大堆日文的,其實感覺好作狀沾麵只有3款湯揀(揀左黑底),還有麵的軟硬,湯的濃淡,麵份量等,整人鍾情硬麵濃湯中量麵(其實少量已經夠晒飽)。正常的半熟蛋,永遠都唔會係脆嘅紫菜(食過啲拉麵店都係),湯底味道夠濃不過鹹。麵比起其他拉麵店嘅硬麵偏硬,都岩我口味。叉燒,竟是叉燒碎???雖然味道唔係差,但食肉碎嘅感覺。。。。仲有片不知所謂嘅檸檬?另外,某某揀嘅豚湯底就味道有點差沒有平常的肉脂香甜,某某揀左普通硬度嘅麵都話好硬最後有成碗9成都冇食。。。就算覺得挑剔嘅佢好浪費,都無能為力,食真係食唔到2碗,同埋都唔係好like佢個湯底。。
又離到食拉麵嘅時間喇!

仲有片不知所謂嘅檸檬?

另外,某某揀嘅豚湯底就味道有點差
沒有平常的肉脂香甜,某某揀左普通硬度嘅麵都話好硬
2017-11-25
2017-11-22 110 浏览
突然想食拉麵, 緊係上網搵下有咩好野食,發現呢間評分幾高就試下。7:45黎到,等三張枱就入得了,揀左燒海蝦豚骨拉麵,拉面非常彈牙,而且面量十足,食完一碗已經飽到想再食甜品都食唔落了。最抵讚係個湯,非常好味,而且感覺唔味精,我飲晒食碗湯,豚肉都燒過先上碗,好好食,不過相比之下,增量既豚肉分開先上碟,等埋碗麵先食時就凍左少少了。海蝦十分之多,溫泉蛋熟度也是剛剛好,紫菜就林左少少,成碗麵評分好高,不過選擇就少左啲喇,希望可以額外加度可以多啲選擇,例如揀下粟米木耳絲咁 ...最後見到店內貼晒店主認真回應每一位留下評語既食客,呢點真係好欣賞!
2017-11-20
2017-11-20 144 浏览
難得早收工諗住去食沾麵平日水平同服務都唔錯去到1530又未反個休息牌,都唔賣原來人情味欠奉你話你日抖夜晚個menu一樣都話1730再黎呀你平日有幾好既服務都冇用啦
難得早收工諗住去食沾麵
平日水平同服務都唔錯
去到1530又未反個休息牌,都唔賣
原來人情味欠奉
你話你日抖夜晚個menu一樣都話1730再黎呀
你平日有幾好既服務都冇用啦
2017-11-16 241 浏览
呢間係男朋友係open rice搵 我地就10月29日去試試夜晚7點半倒去 (不過呢家先寫食評)一去到 都有兩三對情侶等緊 不過去到 d待應都即刻畀張單我地填食咩 我地叫咗兩個拉麵 一個叉燒 一個蛋 之後大概等咗6-7分鐘就有位坐 入到去應該只可以坐到最多20幾人 唔係特別多位 都要逼逼地同人坐 不過好快就有拉麵食 一黎到就好後悔 因為真係好大碗😂🤣😂 早知唔叫叉燒同蛋 佢真係超抵食 啱哂d好大食既去 我自己都食唔哂 女仔下次可以叫少麵 食落去第一啖 好濃 好香 唔似落味精 真係超級好食啊 服務都好好 你入去 你離開 店鋪每個人都會歡迎你 然後同你講下 如果想入水 落調味料等等好親切既感覺 你去到就有感受到架啦!好鍾意啊 下次一定會再去 不過會下午去試下佢既沾麵😍😍😍😍

好鍾意啊 下次一定會再去 不過會下午去試下佢既沾麵😍😍😍😍

2017-11-13 93 浏览
行過見到個門口咁有型,俾佢吸引左入黎食,入到黎都幾寬敞,雖然都係吧檯形式坐,不過都坐得幾舒服裝潢都當然日式啦,不過係新式日風,牆上貼既係Eva,jojo,電影或女子團體,主打應該都係年輕人市場,而且見到主廚應該係日本人,佢同人溝通都係用日文,咁唔知佢係咪老細,定其他人係老細請佢番黎咁我就叫左(魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵),其實我係想食拉麵的,但原來佢日頭係沾麵,夜晚先係做拉麵,麵黎到已經聞到蝦味,急不及待即開吃,麵當然就一定彈口爽口,個湯底明顯食到蕃茄味,但又不會太突出,岩岩好係豬骨湯入面的蕃茄,而且好明顯既蝦味係湯當中,湯濃而不膩,湯內有幾塊豚肉,明顯有火烤過的味道,食完再加清湯飲埋,真係大滿足
2015-12-07
2017-11-13 82 浏览
我黎呢間餐廳食野都係多得友人介紹佢地話呢度既拉麵同其他地方好不一樣, 而且小店感覺重, 好似去左日本食一樣我見佢形容到好吸引咁就更係去TRY一TRY啦 一入到門口就已經見到好多日系既裝潢點完餐細看之下好多人都會留言對店員對食物既意見然後貼哂出黎, 令到呢間小店比我感覺到好深既人情味 MENU好簡單, 沾麵就LUNCH先有得食所以要選擇都唔難, 今次我就點左個鰹魚味豚骨拉麵 每一碗拉麵除左有自選既材料之外, 會有紫菜同半熟蛋, 想不到鰹魚味道也不錯, 食落同個拉麵口感都幾配合呢度既麵湯底味道會較濃, 食落又唔覺會太口渴, 證明係佢地係冇咩味精係湯入面, 真係純豬骨煮出來的湯底!!
我黎呢間餐廳食野都係多得友人介紹
我見佢形容到好吸引咁就更係去TRY一TRY啦

一入到門口就已經見到好多日系既裝潢
點完餐細看之下好多人都會留言對店員對食物既意見

然後貼哂出黎, 令到呢間小店比我感覺到好深既人情味

MENU好簡單, 沾麵就LUNCH先有得食
所以要選擇都唔難, 今次我就點左個鰹魚味豚骨拉麵

2017-10-15
  • 鰹魚味豚骨拉麵
2017-11-12 87 浏览
拉麵其實都分好幾種, 今次食既呢間主打既拉麵全部都係濃湯系列, 湯係會比較少, 係就比一般既味道更為濃郁我就鐘意食濃郁既口感既湯底, 個麵會更加吸收到湯底既味道, 食落口感與別不同!! 燒海蝦味豚骨拉麵+半熟蛋+增量紫菜我習慣每次食之前都會飲一飲佢個湯, 蝦既鮮味好出, 同我友人食個個湯底都幾大分別, 而麵質唔算太硬或太軟, 同個濃味湯底味道好夾!! 最欣賞就係粒半熟蛋, 原本每個拉麵都會有, 雖然叫多左一隻, 但係因為半熟既口感同湯既味道都同呢隻蛋好夾, 所以我就好滿足地食左2隻哈哈!!

係就比一般既味道更為濃郁

燒海蝦味豚骨拉麵+半熟蛋+增量紫菜
2017-10-16
  • 燒海蝦味豚骨拉麵
2017-11-10 78 浏览
日本人開既拉麵店,座位唔係話好多,但係入面每一個地方都充滿心思。店舖既擺設、對客人既細心,客人放袋既地方、腳短既朋位坐高椅可以有腳踏提供、我哋落完order店員會細心係order紙上註明邊位客人邊張order,上麵時一定唔會錯。呢度既叉燒夠大塊夠香,麵既軟硬同湯既濃度客人自己選擇。當然,仲可以追加溏心蛋之類既餸,麵唔夠仲可以追加麵。正宗日本拉麵有幾好食,我唔多講。下午時候可以試下佢哋既沾麵,日本除左拉麵,沾麵都好好食架。店舖入面仲有漫畫咁既圖教你點樣食沾麵。食完你仲可以寫下意見俾佢哋,佢哋會貼係牆度寫番回應俾顧客。
食完你仲可以寫下意見俾佢哋,佢哋會貼係牆度寫番回應俾顧客。
2017-11-10 1737 浏览
今天與媽媽逛罷明愛賣物會,她想吃拉麵,便帶她到旺角人氣拉麵店 Dinner。人頗多,幸好剛有客人離座,不用等位~未點餐,先喝口檸檬水止渴及清新味蕾,店員其後奉上髮圈,以免吃拉麵時醬汁弄髒頭髮,十分貼心。點餐時,可按個人喜好選擇拉麵、醬汁及蔥的份量。 最特別是可以寫上客人意見,好/壞的意見也貼在牆上,且有正面回應,甚具特色。鰹魚味豚骨拉麵,採用日本粗麵,口感煙韌彈牙,嚼勁十足,掛湯力強,湯底質感濃稠,富濃郁的鰹魚味,與面層的鰹魚絲/柴魚片/昆布/白蔥撈勻吃,惹味可口,甚具日式風味!炙叉燒,半肥瘦,口感嫩滑軟腍,嚐到豬肉本身的鮮味及焦香味,同時吸收了上湯精華,更香口惹味!半熟蛋,蛋白軟綿,蛋黃流心,蛋香味濃,滋味十足!魚介豚骨拉麵,同樣點了150克,份量十足,湯底比一般豬骨湯更為濃厚,沒有鰹魚拉麵般鹹,富魚介香,再加入各種味美食材,令拉麵味道更豐富~雪碧/可樂, 一般碳酸飲料,純解渴。兩款拉麵皆份量十足,惹味可口,點了150克,非常飽肚,媽媽建議多加100克的選擇。 除了味道值得一讚,服務也是一貫日本食店的優質,店員勤快,滿口日文,猶如置身日本當地用餐呢~

鰹魚味豚骨拉麵

半熟蛋,蛋白軟綿,蛋黃流心,蛋香味濃,滋味十足!

魚介豚骨拉麵

雪碧/可樂
雪碧/可樂, 一般碳酸飲料,純解渴。

2017-11-05
$92.5 (晚餐)
鰹魚味豚骨拉麵
魚介豚骨拉麵