2018-02-01
------------✏️香港既濕凍真係非同小可諗到係日本落埋雪都唔及佢凍既時候 我開始思鄉了走左去旺角食碗拉麵呢間拉麵店有濃濃既日本味 店員之間都係用日文交談 我諗呢間舖大部分既員工都係日本人 🤔咁我諗食物質素都應該有返咁上下沙甸魚味豚骨拉麵200g $85好食指數:7.2/10其實我印象中 我好似未食過沙甸魚 所以上枱既時候 一眼望去以為係白飯魚😂原本以為用沙甸魚做既拉麵會好驚有魚腥味 但其實係無咩魚味 只食到豚骨味 建議如果想食魚味 可能要另外點魚介豚骨拉麵沙甸魚味豚骨拉麵湯底濃郁 拉麵能夠順利掛湯 每啖拉麵都能夠食到豚骨味 欣賞湯底濃而不膩 而且唔會過咸 食完唔口乾麵質粗幼中等 但十分煙韌 彈牙半熟蛋亦都出色 熟度剛好 流心既蛋完全加晒分叉燒係一整片圓圓既偏瘦連微微烤香過邊邊位既豬肉 口感軟淋 雖然肥膏唔多 但都好juicy旬都ok 無渣200g 原來真係好多... 我食左一半已經飽 建議女生點150g就夠 避免好似我咁浪費食物😞整體 質素中上 惟食唔出沙甸魚味豚骨湯底 扣左分 但我覺得仍然值得一試-------------------📍漁場台風旺角快富街39號建煌華廈地舖
香港既濕凍真係非同小可
諗到係日本落埋雪都唔及佢凍既時候 我開始思鄉了