2022-11-03 678 浏览
長沙灣越來越多特色小店,今次來到這間日式餐廳,門外設計都彷似日本的小店,店內除了平時餐廳的座位,另外有一個吧台位設計,可以清楚看到師傅烹調。自家製免治雞肉丸 Homemade Chicken Meatball (HK$48) 免治雞肉丸配上生雞蛋,肉質爽口,味道恰到好處,果然是人氣之選。吞拿魚腩蓉、角切魚生、玉子燒 Minced Toro, Mixed Sashimi,Tamagoyaki (HK$78) 這個新鮮肥美的魚生飯絕對是必食,魚生不但新鮮,而且賣相吸引,性價比非常高。火炙鰈魚邊Seared Engawa (HK$21) 香濃的魚油味,魚肉新鮮肥美,唯獨的美中不足是這手卷的紫菜一點都不脆,感覺是放涼了很久似的,所以建議點壽司。蟹膏蟹肉甲羅燒 Grilled Crab Shell (HK$58) 濃郁的蟹膏配上多士是不錯的配搭,因為單吃蟹膏可能略帶點鹹,如果可以供客人多一個選擇,就是可以選配白飯也是不錯呢!另外,還點選了幾款不同的小食:燒明太子雞脾肉 Chicken Thigh with Cod Roe (HK$22)、汁燒蘆筍肥牛卷 Asparagus Beef Roll i

另外,還點選了幾款不同的小食:燒明太子雞脾肉 Chicken Thigh with Cod Roe (HK$22)、汁燒蘆筍肥牛卷 Asparagus Beef Roll in soy sauce (HK$28)、秘製豆卜Special Stir Fried Tofu Puff (HK$38),個人最喜歡雞脾肉,嫩滑香口,跟明太子很配;但豆卜就較一般。

2022-10-21
🥢🍶🍺雖然呢間係位於深水埗嘅日式小店 但我好欣賞佢啲杯杯碗碗碟碟嘅設計 好有日本風味🎌📝食物選擇方面有好多 有串燒 丼飯 刺身 壽司 燒物 小食 大家經過都可以嚟試吓🔥🍚火灸鰈魚邊丼 $88 •𝑆𝑒𝑎𝑟𝑒𝑑 𝐸𝑛𝑔𝑎𝑤𝑎 𝐷𝑜𝑛𝑏𝑢𝑟𝑖 ➡️果然值得推介 主角鰈魚片油感重燒得好香又夠滑 配上3片北寄貝&蟹籽 仲有2片厚切帶子 唔好睇佢好似細細碗 其實飯嘅份量非常之多 完全食唔晒 超滿足 🐟🍚吞拿魚腩蓉、角切魚生、玉子燒 $78 •𝑀𝑖𝑛𝑐𝑒𝑑 𝑇𝑜𝑟𝑜, 𝑀𝑖𝑥𝑒𝑑 𝑆𝑎𝑠ℎ𝑖𝑚𝑖, 𝑇𝑎𝑚𝑎𝑔𝑜𝑦𝑎𝑘𝑖 ➡️吞拿魚腩蓉一大舊 口感幼滑 角切魚生有油甘魚同三文魚 雖然唔係一片片 但食得出都好新鮮 玉子不過不失 醋飯任添 唔怕你唔飽 🍡燒明太子雞髀肉 $22 •𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑇ℎ𝑖𝑔ℎ 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐶𝑜𝑑 𝑅𝑜𝑒 ➡️明太子味非常重 雞俾肉如圖頗大條 值得一試 🍡燒雞軟骨 (2串)$24 •𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑆𝑜𝑓𝑡 𝐵𝑜𝑛𝑒 2 𝑆𝑡𝑖𝑐𝑘𝑠 ➡️本人私心鍾意食雞軟骨 感覺呢款相比其他餐廳雞肉較多&𝐽𝑢𝑖𝑐𝑦 唔錯 🍣三文魚加州反卷 $78 ➡️三文魚片上舖滿蟹籽 沙律醬十分多 𝑇𝑜𝑡𝑎𝑙有6舊

🔥🍚火灸鰈魚邊丼 $88

➡️明太子味非常重 雞俾肉如圖頗大條 值得一試

🍡燒雞軟骨 (2串)$24
•𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑆𝑜𝑓𝑡 𝐵𝑜𝑛𝑒 2 𝑆𝑡𝑖𝑐𝑘𝑠

🍣三文魚加州反卷 $78

➡️三文魚片上舖滿蟹籽 沙律醬十分多 𝑇𝑜𝑡𝑎𝑙有6舊 正常發揮

🐮汁燒安格斯牛仔骨 $85
•𝐴𝑛𝑔𝑢𝑠 𝑆ℎ𝑜𝑟𝑡 𝑅𝑖𝑏𝑠 𝑖𝑛 𝑆𝑜𝑦 𝑆𝑎𝑢𝑐𝑒

➡️𝑇𝑜𝑡𝑎𝑙有3塊 雖然肉質唔算非常嫰滑 但勝在牛燒味重 啱哂餸飯

🍣壽司
•🐟三文魚腩 $26
•🦐甘蝦 $20

➡️每樣都有兩件 最重要係新鮮 尤其三文魚油腩分布平均 可以一試
2022-10-30 64 浏览
俾佢個買一送一生啤優惠吸引咗入嚟😚估唔到啲嘢都幾好食🧏‍♀️******************************❣️自選魚生飯(鮟鱇魚肝、馬刀背、油甘魚)香港好少日式小店有鮟鱇魚肝!鮟鱇魚肝沾少少醋,綿密既口感,食少少已經非常鮮甜馬刀背爽脆清甜,冇乜得挑剔。油甘魚好肥美厚身,食落口油香岩岩好。******************************❣️自選魚生飯(活赤背、吞拿魚、火炙鰈魚邊)活赤背充滿光澤、肉質厚身、爽口彈牙。火炙鰈魚邊紅火燒之後,油香出晒嚟。原本想叫劍魚腩,但冇貨🤪 唯有叫吞拿魚,相對來講就冇前兩者咁特別,但係都新鮮。******************************佢嘅魚生飯嘅醋飯可以任添,雖然佢碗仔細細,但其實食完一碗都差唔多飽。我哋另外再嗌多幾樣燒物過下口癮😝******************************店家嘅細心位就係等我哋食到一半魚生飯先至上串燒,咁樣就唔會影響兩樣嘢嘅口感。自家製免治雞肉丸大大粒仲有日本蛋漿,食落有啲似雞軟骨咁,有少少咬口,面應該有燒汁好好食🥰******************************燒羊肉、
❣️自選魚生飯(鮟鱇魚肝、馬刀背、油甘魚)

馬刀背爽脆清甜,冇乜得挑剔。
油甘魚好肥美厚身,食落口油香岩岩好。
❣️自選魚生飯(活赤背、吞拿魚、火炙鰈魚邊)

活赤背充滿光澤、肉質厚身、爽口彈牙。
火炙鰈魚邊紅火燒之後,油香出晒嚟。
我哋另外再嗌多幾樣燒物過下口癮😝

自家製免治雞肉丸
燒羊肉、燒甜薯、燒菠蘿
燒羊肉唔似中式串燒俾啲調味粉遮掩曬羊肉嘅味,又唔會燒到硬曬。
燒菠蘿非常之鮮甜🥰唔多渣!
燒甜薯用黎做甜品就啱啱好😗
連生啤都倒得好好,有層又厚又綿密嘅泡泡😝

成餐加埋都係$400多啲,好值得支持下🥰
  • 鮟鱇魚肝
2022-10-30 83 浏览
因為要上興趣班嘅關係,呢排逢星期日都要係呢邊覓食,俾我搵到呢間性價比超高嘅日式小店👍🏻先黎一個自選魚生飯😋全部都係看得到嘅新鮮~活赤貝外表呈橙紅色、帶光澤,食落肉質爽厚,鮮味十足,好味到我都唔捨得點醬油了🤤 三文魚籽粒粒脹卜卜,醬油漬送飯一流;牡丹蝦厚肉鮮味👍🏻至於吞拿魚蓉,因為我話多蔥,師傅仲好好咁額外比多成碟我😂希靈魚肉質厚實,配爽脆的魚籽,香氣&口感都無得頂。雖然➕$15就有埋湯&前菜,但無論份量定質素一d都唔馬虎,salad新鮮,迷你八爪魚都比一般嘅大隻d~再黎就係燒蒜芯,食落好香甜而且冇渣,調味好得👍🏻司華力腸外皮脆,肉質juicy。燒雞軟骨,調味又係冇得輸👍🏻E2火炙鰈魚邊、帶子、北寄貝、蟹子、玉子燒呢個係嗌俾小朋友食嘅,我偷食咗塊鰈魚邊😝火炙後嘅鰈魚邊,d油脂被逼晒出黎,帶有微醺香入口即溶👍🏻大愛!其他冇食過就唔評論喇,但望落都係好新鮮~仲要值得一讚嘅係店員服務態度超級好,好友善,令用餐更愉快👍🏻👍🏻👍🏻其實上星期日都想去食,可惜full Booking,之後就喺OpenRice度訂定位,今日一去到就可以食喇。如果大家怕無位or等位就記得訂定喇😌

先黎一個自選魚生飯😋

自選魚生飯

燒原條司華力腸&蒜芯

燒雞軟骨,調味又係冇得輸👍🏻
燒雞軟骨2串

E2火炙鰈魚邊、帶子、北寄貝、蟹子、玉子燒
E2

2022-10-30
自選魚生飯
燒原條司華力腸&蒜芯
E2
2022-10-22 78 浏览
最近不知為何就是想食刺身飯,之前連著兩天點了外賣的刺身飯,可是還沒吃過癮,放工叫埋男朋友去食刺身丼😍😍海鮮刺身丼 $128豪氣厚切三文魚鋪滿整個碗,再加上2個帶子,看了就非常賞心悅目。海鮮控根本就擋不住誘惑!而且,每碗的刺身分量都多,愛吃刺身的人絕對可以吃的很過癮!另外一題火炙三文魚腩油脂真係好豐富,入口滿嘴魚油香🥳🥳* 丼可以自選材料,任君選擇💖生薑厚切豚肉五花腩 $88 好精緻,五花腩肉蓋滿一整碗飯,再加上一粒生蛋黃!蛋黃溶化後,撈勻成碗飯都變得好香,再加上微甜燒肉汁,味道很好! 💖炸日式芝士年糕口感煙韌,芝士味濃郁💖串燒司華力腸入口有驚喜,腸皮微甜,鹹甜配搭,好特別💖串燒燒甜薯日式紫薯都係我嘅最愛,用牛油燒,好香💖店裡不大,大小兩三桌,環境幽靜,適合三五知己邊食飯邊聊天♪( ´θ`)ノ好滿足的一

海鮮刺身丼 $128

* 丼可以自選材料,任君選擇💖

生薑厚切豚肉五花腩 $88

炸日式芝士年糕
口感煙韌,芝士味濃郁💖

串燒司華力腸
入口有驚喜,腸皮微甜,鹹甜配搭,好特別💖

串燒燒甜薯
日式紫薯都係我嘅最愛,用牛油燒,好香💖

店裡不大,大小兩三桌,環境幽靜,適合三五知己邊食飯邊聊天

♪( ´θ`)ノ好滿足的一
2022-10-19
  • 魚生丼
2022-10-20 260 浏览
🍽 漁初·魚丼📍地址: 長沙灣營盤街147號天悅廣場地下B2號舖💰只供參考💰人均$100-$200😋 👉🏻 吞拿魚腩蓉、角切魚生、玉子燒 $78Minced Toro, Mixed Sashimi, Tamagoyaki推介‼️吞拿魚口感甘香軟綿,魚生鮮味濃,同時每粒厚度十足,玉子燒呈淡黃色,賣相佳。👉🏻 三文魚、油甘魚、帶子、北寄貝、赤蝦、蟹籽、玉子燒 $138Salmon, Yellowtail, Scallop, Surf Clam, Red Shrimp, Crab Roe, Tamagoyaki三文魚同玉子燒同上,高水準。所有海鮮嘅色澤都相當好,特別係赤蝦,比想像中足料,啖啖肉。另外蟹子晶瑩通透具鹹香,配飯食一流!👉🏻 吉列軟殼蟹反卷 $88Deep-Fried Soft Shell Crab Roll大件夾抵食,飯量足,唔易散,軟殼蟹炸得靚,配上沙律醬,整體食落香脆唔油膩,仲有陣清新感覺。👉🏻 燒金菇肥牛卷 $22Enoki Mushrooms Beef Roll具厚度嘅肥牛包住好咬口嘅金菇,食落相當爽,金菇中和左肥牛嘅油膩,醬汁係常見味道,有親切感。👉🏻 台灣黑椒腸 $16

🍽 漁初·魚丼

👉🏻 燒金菇肥牛卷 $22
Enoki Mushrooms Beef Roll

👉🏻 台灣黑椒腸 $16
Taiwan Pepper Sausage
腸仔有驚喜,入口Q彈,肉汁都有,加上黑椒令腸仔少辣,十分惹味。

👉🏻 蟹膏蟹肉甲羅燒 $58
Grilled Crab Shell
推介‼️甲羅燒濃郁香滑,蟹籽提鮮,賣相佳,配上3塊脆包一齊食,相當脆口,食到停唔到!

環境好正 裝修好有日式氣氛 老闆娘和藹可親

好味指數: 4/5
性價比: 4/5 有加一
環境: 4/5
  • 蟹膏蟹肉甲羅燒
2022-10-18 68 浏览
漁初·魚丼E1海鮮丼飯($128)E1係有個手指公嘅必食推介,就叫咗嚟一試👍E1嘅海鮮係火炙鰈魚邊、磯煮鮑魚、吞拿魚腩蓉同玉子燒🥹💕不得了!有四大塊鰈魚邊,火炙過之後油脂感好重,食落好脆溜又唔會太heavy💯另外隻鮑魚都好出色,超級軟腍入味,而且仲有配埋鮑魚醬,好出味好掂檔💕個吞拿魚腩蓉都唔錯,幾濃郁香口,整體黎講性價比極高😋B1海鮮丼飯($128)B1都係必食推介,今個配料以三文魚為主🍣有三文魚、火炙三文魚腩、熟帶子同埋玉子燒🍚估唔到竟然有兩隻帶子,不過重點都係火炙三文魚真係好肥美,口感好豐富🥰而且啲飯都煮得好好,微溫而且有輕微醋味啱啱好❣️另外叫咗汁燒大蔥和牛($48)同埋燒香口五花腩($38),兩者都烤得啱啱好,和牛keep到軟腍而且好juicy,而五花腩香口得黎又唔會覺得好油膩,啱啱好🍢 Extra comment 🖍️•餐廳可以無限添加酢飯,啱哂各路大胃王🤰🏻
漁初·魚丼
E1海鮮丼飯

E1海鮮丼飯($128)
B1海鮮丼飯

B1海鮮丼飯($128)
汁燒大蔥和牛
燒香口五花腩

Extra comment 🖍️
•餐廳可以無限添加酢飯,啱哂各路大胃王🤰🏻

E1海鮮丼飯
B1海鮮丼飯
汁燒大蔥和牛
燒香口五花腩
2022-10-13 147 浏览
下午出左去搵野食⋯見呢間野門面幾靚咁,就入左去見間野午市定食,都有我至愛的麵豉湯,還有燉蛋,蟹柳青瓜沙律,酸蘿蔔,酸菜,炸帶子,炸章魚丸。主食我叫左 特盛海鮮定食:海膽,帶子2舊,三文魚2舊,油甘魚2舊,甜蝦2隻。因為我吾食油甘魚,所以佢轉咗多兩舊三文魚俾我😋正呀好味,海膽還算新鮮,三文魚係厚切,帶子都比想像中細粒,飯可以再添飯,但我都係食左一半已夠好飽,仲囉左七味粉送飯,麵豉湯比較鹹,整體都幾好食😋仲免加一,下次消費$150會送三文魚刺身一客😋
下午出左去搵野食⋯
見呢間野門面幾靚咁,就入左去
見間野午市定食,都有我至愛的麵豉湯,還有
燉蛋,蟹柳青瓜沙律,酸蘿蔔,酸菜,
炸帶子,炸章魚丸。
主食我叫左
因為我吾食油甘魚,所以佢轉咗多兩舊三文魚俾我😋正呀

仲免加一,下次消費$150會送三文魚刺身一客😋
2022-10-12 702 浏览
喺黃金電腦廣場搵完 router 就去咗附近嘅 ❥⧽ 漁初.魚丼 ❥⧽ 食飯咯, 餐廳細細, 但環境充滿日式感覺。𓊈活赤貝刺身 $𝟝𝟘𓊉原隻未開殼嘅活赤貝真係好吸引, 開咗殼嘅活赤貝簡直係加咗 bling bling filter咁好靚呀! 活赤貝好新鮮鮮甜, 有好淡淡嘅海水味, 肉質爽厚, 好好食!𓊈三文魚 ✧ 油甘魚 ✧ 三文魚腩丼 $𝟙𝟛𝟠𓊉丼飯有個金色托盤放喺底, 第一感覺已經好華麗, 刺身份量十足, 同樣新鮮, 三文魚腩好肥美, 最驚喜係油甘魚, 質感豐厚而入口即溶, 充滿油脂香氣!𓊈汁燒原塊豬頸肉 $𝟝𝟠𓊉豬頸肉厚切, 燒完都充滿肉汁, 肉質亦好軟腍, 呢度嘅燒汁好好食, 甜而不膩。𓊈自家製免治雞肉丸 $𝟜𝟠𓊉雞肉丸係餐廳自製, 口感同豬肉丸差唔多, 配咗蛋黃汁, 令到個雞肉丸更香滑。𓊈燒金菇肥牛卷 $𝟚𝟚𓊉金菇肥牛卷燒得好好, 肥牛熟度剛剛好, 唔會乾仲好 juicy, 燒汁索曬入d 金菇度, 所以成個卷都好香濃, 大推!𓊈燒長洲大魚蛋 $𝟙𝟝𓊉見到長洲大魚蛋所以就八卦試吓, 真係好大粒㗎, 燒完仲外脆內軟, 幾特別。𓊈火灸三文魚腩 ✧ 三文魚腩 ✧ 帶子 ✧ 吞拿魚腩蓉

𓊈活赤貝刺身 $𝟝𝟘𓊉

𓊈三文魚 ✧ 油甘魚 ✧ 三文魚腩丼 $𝟙𝟛𝟠𓊉

𓊈汁燒原塊豬頸肉 $𝟝𝟠𓊉

𓊈自家製免治雞肉丸 $𝟜𝟠𓊉

𓊈燒金菇肥牛卷 $𝟚𝟚𓊉

𓊈燒長洲大魚蛋 $𝟙𝟝𓊉

𓊈火灸三文魚腩 ✧ 三文魚腩 ✧ 帶子 ✧ 吞拿魚腩蓉軍艦 $𝟙𝟘𝟜𓊉
幾款壽司都幾新鮮, 三文魚腩真係好肥美, 火灸過就更加重油膩香, 食得滿足。

𓊈芝士鰻魚玉子反卷 $𝟟𝟠𓊉
睇住師傅逐樣放上去然後卷埋真係好治癒, 芝士, 鰻魚同玉子係好朋友, 所以加埋一齊好好食!

✧✧ 推介! 整體食物都好好食! 店員好 nice 仲叫我襯新鮮快d 食, 唔好掛住比相機食先。
活赤貝刺身
火灸三文魚腩 ✧ 三文魚腩 ✧ 帶子 ✧ 吞拿魚腩蓉軍艦
芝士鰻魚玉子反卷
活赤貝
2022-10-11 123 浏览
今日同同朋友嚟開深水埗買嘢,經過呢間舖頭見有魚生飯又有串燒咁吸引,就入咗去食。我同朋友一人叫咗個魚生飯,另外叫咗個花之戀,羊架,和牛粒同烤雞比肉。我嘅魚生飯有火炙鰈魚邊,磯煮鮑魚,吞拿魚腩,同肉子燒。鰈魚油而不膩,鮑魚煮得夠林😍吞拿魚腩超級新鮮,口感綿滑。店員話鋪頭係開張無耐,仲有啤酒買一送一優惠,魚生飯加$15可以變定食,有埋麵豉湯同埋沙律,性價比相當高。朋友個魚生飯有三文魚同埋三文魚子,睇落都幾肥美。羊架羶味唔會太重,咬落亦夠淋,可以一試。一口和牛粒肉質鮮嫩,烤雞比肉都幾香口,令人回味無窮。花之戀夠大件,三文魚油脂分布均勻,食落口感豐富。😋佢啲餐具都幾靚幾得意,有機會 會再黎😙
朋友個魚生飯有三文魚同埋三文魚子,睇落都幾肥美。
羊架羶味唔會太重,咬落亦夠淋,可以一試。
一口和牛粒肉質鮮嫩,烤雞比肉都幾香口,令人回味無窮。
花之戀夠大件,三文魚油脂分布均勻,食落口感豐富。😋
佢啲餐具都幾靚幾得意,有機會 會再黎😙
2022-10-06 130 浏览
呢個鋪位最近轉咗手,新餐廳叫漁初魚丼。除咗有丼飯,仲有一系列嘅燒物。串燒款式亦都包羅萬有。揀多一款丼飯包括有三文魚、油甘魚、帶子、北寄貝、赤蝦、蟹籽、玉子燒,呢度嘅醋飯仲可以無限追加。朋友就揀咗吞拿魚腩蓉、角切魚生、玉子燒。吞拿魚腩蓉份量勁多。燒物方面就揀咗蟹膏蟹肉甲羅燒。蟹膏蟹肉真係比較少有,上面仲加有蟹籽,更加能帶出鮮味。美國安格斯牛小排總共有三件,雖然價錢唔算平,就勝在牛肉夠多肉汁。燒雞髀肉大大串幾抵食。燒蟹膏特長蟹柳棒就係小朋友嘅至愛,店員仲會奉上較剪,俾食客自行剪開。燒牛油粟米真係有落重牛油,所以食到粟米嘅香甜之餘,仲有陣陣嘅牛油香味。
呢個鋪位最近轉咗手,新餐廳叫漁初魚丼
除咗有丼飯,仲有一系列嘅燒物。
串燒款式亦都包羅萬有。
朋友就揀咗吞拿魚腩蓉、角切魚生、玉子燒。
吞拿魚腩蓉份量勁多。
吞拿魚腩蓉
燒物方面就揀咗蟹膏蟹肉甲羅燒
蟹膏蟹肉甲羅燒
蟹膏蟹肉真係比較少有,上面仲加有蟹籽,更加能帶出鮮味。
美國安格斯牛小排
燒雞髀肉大大串幾抵食。
燒雞髀肉
燒蟹膏特長蟹柳棒
燒牛油粟米
燒蟹膏特長蟹柳棒
燒牛油粟米
2022-10-06 85 浏览
魚生丼系列🤩三文魚、油甘魚、帶子、北寄貝、赤蝦、蟹籽、玉子燒,食材非常之新鮮又鮮甜,赤蝦超級大隻🤗佢地嘅米煮得幾出色,醋飯調校得啱啱好👍🏻吞拿魚腩蓉、角切魚生、玉子燒,吞拿魚腩蓉撈飯真心正,雖然係角切魚生都好大粒,性價比好高,必食推介。蟹膏蟹肉甲羅燒近排我嘅大熱之選,好鐘意蟹膏夾麵包食,好好味呀⋯⋯秘製燒豬大腸唔識形容咁好食,唔肥又有小小脆😍七味魚翅脆脆地好香口,點小小沙律醬,小食之選。汁燒蘆筍肥牛卷蘆筍好爽口,用肥牛包住一d都唔油。
魚生丼系列🤩

蟹膏蟹肉甲羅燒
近排我嘅大熱之選,好鐘意蟹膏夾麵包食,好好味呀⋯⋯

秘製燒豬大腸
唔識形容咁好食,唔肥又有小小脆😍

七味魚翅
脆脆地好香口,點小小沙律醬,小食之選。

汁燒蘆筍肥牛卷
蘆筍好爽口,用肥牛包住一d都唔油。
2022-10-05
2022-10-05 74 浏览
自從好幾年前placement之後好似都無去過長沙灣搵食上個weekend咁岩經過 比我搵到間食魚生丼飯嘅日式小店除左魚生丼飯之外 佢嘅串燒都一樣咁正除左佢定好左嘅款式之外 仲可以自選魚生丼可以自由配搭 選擇困難症嘅朋友要小心喔🤣《三文魚、火炙三文魚腩、熟帶子、玉子燒丼》咁啱坐吧檯 睇住師傅即場燒個三文魚腩燒得啱啱好 面頭油香好正唔好睇少個壽司酢飯 D飯粒粒圓轆轆 醋味亦都可以令人無咁飽滯 唔錯架《自選魚生飯 – 牡丹蝦、吞拿魚腩蓉、三文魚》有39款配料可以選擇 由$20-50/款都有 豐儉由人牡丹蝦幾大隻同幾新鮮 唔會腥仲有甜味吞拿魚腩蓉幾多 抵食推薦魚生飯仲可以免費添飯架 大胃王都一定食到飽一飽《蟹膏蟹肉甲羅燒》通常去居酒屋先食到嘅甲羅燒 呢度都居然有$58個算係幾抵食香濃蟹膏放上脆脆嘅烤麵包上面食 真係超惹味 必試!!《汁燒露荀肥牛卷》包左露荀一齊食 感覺無咁油膩同埋露荀都幾嫩 食落夠juicy《燒雞軟骨》香脆得嚟又唔會太硬 做得幾好《燒明太子雞脾肉》可能呢個最後先食 已經幾飽下所以覺得有少少漏不過明太子醬嘅香味已經令到佢無咁漏可能早少少試左佢先會好D魚生飯又掂,熟食又有風味!
自從好幾年前placement之後
好似都無去過長沙灣搵食
上個weekend咁岩經過 比我搵到間食魚生丼飯嘅日式小店
除左魚生丼飯之外 佢嘅串燒都一樣咁正

除左佢定好左嘅款式之外 仲可以自選魚生丼
可以自由配搭 選擇困難症嘅朋友要小心喔🤣

三文魚、火炙三文魚腩、熟帶子、玉子燒丼
《三文魚、火炙三文魚腩、熟帶子、玉子燒丼》
咁啱坐吧檯 睇住師傅即場燒個三文魚腩
燒得啱啱好 面頭油香好正
唔好睇少個壽司酢飯 D飯粒粒圓轆轆
醋味亦都可以令人無咁飽滯 唔錯架

自選魚生丼
《自選魚生飯 – 牡丹蝦、吞拿魚腩蓉、三文魚》
有39款配料可以選擇 由$20-50/款都有 豐儉由人
牡丹蝦幾大隻同幾新鮮 唔會腥仲有甜味
吞拿魚腩蓉幾多 抵食推薦

魚生飯仲可以免費添飯架 大胃王都一定食到飽一飽

《蟹膏蟹肉甲羅燒》
通常去居酒屋先食到嘅甲羅燒 呢度都居然有
$58個算係幾抵食
香濃蟹膏放上脆脆嘅烤麵包上面食 真係超惹味 必試!!

《汁燒露荀肥牛卷》

可能呢個最後先食 已經幾飽下
所以覺得有少少漏
不過明太子醬嘅香味已經令到佢無咁漏
可能早少少試左佢先會好D

魚生飯又掂,熟食又有風味! 值得一試架!
2022-10-02
三文魚、火炙三文魚腩、熟帶子、玉子燒丼
燒雞軟骨
燒明太子雞髀肉
2022-10-04 94 浏览
星期日等緊戲院入場,禁下 openrice ,睇下長沙灣附近有咩食,見到d 食物相幾靚,就係 openrice book位,book 咗6點半,睇完戲行過去就啱啱好喇大約6點3到咗,個陣時得兩三枱客人,個度坐位唔多,有d 位係 bar枱,裝修新淨,光線柔和,座位舒服。我地三個人去食,店員有介紹當晚時令既海鮮,個晚有生蠔同池魚,我地冇乜興趣就冇叫到,對生蠔有興趣既人可以試下😂😂我地叫咗丼飯,串燒,卷物同燒海鮮。丼飯叫咗 A3,有三文魚、油甘魚、帶子、北寄貝、赤蝦、蟹籽同玉子燒,成碗丼堆成滿滿的,賣相不錯,打卡一流,飯量唔多,可以免費添飯,魚生整體來說是中上水平,三文魚同油甘魚都係厚切,飯的味道亦剛好,另外自選丼飯星期日至四下午堂食有8折,下次可以試下。串燒整體來說普通,係熱辣辣,多汁 juicy 。牛舌心有點韌,羊肉串普通,一口牛正常。秘制豆卜姐係明太子燒豆卜,外脆內軟,幾好食。封門柳腍身,不錯。燒油甘魚鮫係呢餐飯最好食既嘢,熱辣辣上枱,魚肉滑身,調味適中,令人回味無窮軟殼蟹反卷正常。成餐飯大約食咗一小時,都keep住有人walk in ,有人打電話來訂位,睇嚟近排都幾受歡迎,想食就bo

我地叫咗丼飯,串燒,卷物同燒海鮮。

A3

燒牛舌心,風味燒羊肉,一口牛

串燒整體來說普通,係熱辣辣,多汁 juicy 。
牛舌心有點韌,羊肉串普通,一口牛正常。
秘制燒豆卜,封門柳

鹽燒油甘魚鮫

燒油甘魚鮫係呢餐飯最好食既嘢
,熱辣辣上枱,魚肉滑身,調味適中,令人回味無窮

軟殼蟹反卷

軟殼蟹反卷正常。

成餐飯大約食咗一小時,都keep住有人walk in ,有人打電話來訂位,睇嚟近排都幾受歡迎,想食就book穩陣d😆😆
2022-10-02
A3
秘制燒豆卜,封門柳
鹽燒油甘魚鮫
  • 燒油甘魚鮫
  • 丼飯
2022-10-03 596 浏览
雖然開返關,但仍然撲唔到機票,只好繼續喺本地食返夠本。今晚嚟左呢間魚生丼主打嘅日料新店,試吓質素如何。見到海鮮吧擺咗今日時令鮮魚同埋蔬菜,聽師傅推介後就叫咗原條飛魚刺身($200),師傅仲特地炮製咗一魚兩食,分別係薄切同撈薑蔥刺身粒,兩款食法都各有特色。為咗凸顯飛魚肉嘅爽口同清新,仲附上撈咗蔥花同辣蘿蔔蓉嘅柚子醋嚟點,非常開胃。嚟到當然要試魚生丼,揀咗個火炙鰈魚邊、磯煮鮑魚、吞拿魚腩蓉、玉子燒($128),最吸引嘅地方係鰈魚邊切得夠厚,燒得夠香,燒完食到佢豐富油香之餘,都仲可以保存到飽滿口感。磯煮鮑魚都煮得入味又唔韌,仲另佐鮑魚肝醬可以點嚟食,夠哂原汁原味。拖羅蓉同玉子燒都好好送飯。除咗魚生之外,都叫咗幾款燒物,自家製免治雞肉丸($48)入面有加軟骨,惹味又富咬口,點埋蛋黃汁好正!燒牛舌心($58)好夠腍,亦燒得好香口,點少少黃芥辣,又有另一種風味。田戊茄子西京燒($38)上面層醬汁非常好味,同茄子一齊食好滿足。燒菠蘿($18) juicy又香甜,當甜品啱哂。食得燒物,叫咗兩杯三得利黑啤($58/380ml),麥香幾濃,仲做緊買一送一添!

燒菠蘿($18) juicy又香甜,當甜品啱哂。

2022-09-18