2020-11-04 244 浏览
最近放寬了限聚令,香港人是時候一起懲罰黃店😤今天要介紹的是位於中環的隱蔽黃店💛店舖位於中環地庫,經常路過也未必會留意到,但店舖鄰近新開的Donki🤩可以懲罰黃店後再逛Donki🥰小編這次嘗試了他們的鐵板套餐~套餐有不同鐵板燒菜式供選擇,客人可以自行選擇不同的配搭,店舖設有自助吧,沙律🥗、湯和飯均可以自行添加🥰#鹽燒薄牛舌配碳燒雞件 $76上菜時鐵板亦冒著陣陣蒸氣😍薄切牛舌不會太韌,燒得剛剛好😋雞件十分有驚喜~外層有淡淡焦香味,而內裏仍然保留了肉汁,不會太乾,十分推薦碳燒雞件👍🏻味道小評分:😋😋😋😋/5#壽喜燒牛肉配醬油燒鯖魚 $76經過醬汁烹煮的壽喜燒牛肉,感覺是平常火鍋薄切的肥牛,但份量亦頗多🤤而鯖魚入味而不會腥,照燒汁令鯖魚更惹味😋味道小評分:😋😋😋😋/5自助沙律吧🥗設有不同醬汁可供選擇,更有不少配料,例如粟米🌽、海帶、小蕃茄等🥰不過餐湯方面就頗為失色,當天的餐湯是椰子雞湯,雖然椰子🥥味道十分香濃,但味精味道亦頗重,而且餐湯味道頗鹹😥這方面便有待改善🧐🌟喜歡的話可以Like & Follow, 有你的支持是小編的動力🌟整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰💰💰/5環境:💕💕

#鹽燒薄牛舌配碳燒雞件 $76

性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕/5
打卡指數:📸📸/5
2020-11-04 283 浏览
這家店的服務實在是糟糕透頂 好久沒有吃飯吃得如此生氣了 上菜的服務員把滾燙的湯直接倒在了同行的三人身上 一句對不起都不講然後走開 後續跟收銀的人反映這件事也沒有得到任何道歉 而是毫不耐煩地說提供九折 不就相當於免掉服務費嗎 你們的服務值得消費者給錢嗎 一整天的心情都被毀掉 店裡因為有燒烤 也一直烏煙瘴氣地被熏烤著 如果下午還要繼續上班的全身都會是餐廳裡面油的味道 菜品口味也一般 普通快餐而已 出門的時候看到居然還要排隊 大家要去之前一定三思啊
2020-11-04
2020-10-30 268 浏览
一入到去想問一店員可否比張近牆既枱,因為其他位好大煙,而且當時好多吉位,0.5秒之後就硬食左佢一句應既”吾可以”.....我老婆都話算數。好彩最後d野堅好食,以食物質素黎講,佢應該可以再賣貴 d tim。吾通呢個係定律?一定要態度惡劣d食物先好食?

吾通呢個係定律?一定要態度惡劣d食物先好食?
2020-10-24
2020-10-29 269 浏览
今日就專登過海同fd 試左呢間滿滿食堂。去到個食堂真係客人滿滿咁嫁!🧐好彩我個fd 醒目,一早坐定定攞左個位先!😍就食左個五花腩丼,五花腩一D腥味都無!個五花腩食落係熱辣辣嫁,應該就係即燒即上既!總共有三大嚿五花腩,燒到D肉非常之入味同埋上曬色咁。你見張相D五花腩反曬光就知幾肥啦! I mean 就知幾正啦!🙈🙈🙈我平時係吾食脂肪果部份,但呢次都會食埋佢!因為真係燒得好好味!飯就普通飯,應該係用珍珠米!凍檸茶都係普通既凍檸茶。佢原本係漏左上個湯比我,好彩靚仔店員見到,即係比番個湯我!👌🏻個湯應該就飲落似係海底椰忌廉粟米湯。都幾好飲,我個fd 話似中西合璧既湯咁話喎!🤣但其實我記得自己原本係叫左個生薑燒豚肉丼$58。但係最後係黎左個五花腩丼$66。我就以為個燒豚肉丼即係燒五花腩丼,無為意就食鬼左佢!🤣而呢個五花腩丼係餐牌上面無寫既。算錯有錯着試下新野咁囉!我朋友好耐之前食過一次覺得麻麻,但今次佢食完佢個牛脷丼之後,同埋聽講轉過手,話會再同其他fd 下次試埋個鐵板料理咁話喎!😋
今日就專登過海同fd 試左呢間滿滿食堂。
去到個食堂真係客人滿滿咁嫁!🧐
好彩我個fd 醒目,一早坐定定攞左個位先!😍

就食左個五花腩丼,五花腩一D腥味都無!
個五花腩食落係熱辣辣嫁,應該就係即燒即上既!
總共有三大嚿五花腩,燒到D肉非常之入味同埋上曬色咁。
飯就普通飯,應該係用珍珠米!
五花腩丼

凍檸茶都係普通既凍檸茶。
凍檸茶 (跟餐)

個湯應該就飲落似係海底椰忌廉粟米湯。
都幾好飲,我個fd 話似中西合璧既湯咁話喎!🤣
海底椰忌廉粟米湯 (應該係)

但其實我記得自己原本係叫左個生薑燒豚肉丼$58。
但係最後係黎左個五花腩丼$66。
我就以為個燒豚肉丼即係燒五花腩丼,無為意就食鬼左佢!🤣
而呢個五花腩丼係餐牌上面無寫既。
算錯有錯着試下新野咁囉!

2020-10-27
五花腩丼
凍檸茶 (跟餐)
海底椰忌廉粟米湯 (應該係)
2020-10-19 338 浏览
石燒雞扒配石燒牛扒生熟程度自己控制再加埋個惹味牛舌 都好好味呀麻辣雞件上面鋪滿麻辣醬辣到頭頂都出哂煙😆鍾意食辣既你一定要試下🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

石燒雞扒配石燒牛扒
生熟程度自己控制
再加埋個惹味牛舌 都好好味呀
麻辣雞件上面鋪滿麻辣醬
辣到頭頂都出哂煙😆
鍾意食辣既你一定要試下
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

2020-09-11 718 浏览
自助沙律前菜專區食完前菜 穿上圍巾Cooking Q就此開始👩🏻‍🍳 可自由配搭自己鍾意既款式·超嫩石燒雞扒 配美國穀飼豬扒·滿滿石燒牛扒 超嫩石燒雞扒配日本廣島蠔自己鍾意幾熟自己決定 個雞扒好入味 好味 幾開心可以自己燒 不過佢係咁彈油真係怕怕haha ·燒芝士年糕 一啖咬落去 中間滿滿既芝士 真係好有份量好邪惡呀🧀·關西仙草珍珠奶茶當你又愛珍珠又愛仙草 呢杯得一想二絕對可以滿足你既慾望 甜度岩岩好 又唔太奶 合格🥤
自助沙律前菜專區

自己鍾意幾熟自己決定 個雞扒好入味 好味
幾開心可以自己燒 不過佢係咁彈油真係怕怕haha

·關西仙草珍珠奶茶

2020-08-30 1037 浏览
呢兩日最忙嘅動物一定係馬同埋鹿,不斷咁畀人拎出嚟講,其實早前十四個幾月前已經講佢哋㗎喇!當時都已經覺得好多嘢都極度荒謬,但絕對估唔到可以荒謬到呢個地步!亦都估唔到有人可以蠢到以為可以改變幾百萬人嘅記憶,同埋無數咁多攝錄器材嘅紀錄!學TBB菊姐有一句:「我對眼就係證據!!」所有記憶都係我腦海度是不會磨滅的。😤😤😤所以化悲憤為食量,要食一餐好嘅補充能量先,好好善待自己,再同果班垃圾鬥長命! !我哋雖然勢孤力弱,自問冇前線手足咁勇敢,可以做貼紙師、寫信師、旁聽師、貨金買良式月餅食良店,每日一蘋果去感染Nancy父母,打國際線tweet,都係對手足的一份支持,停止鬥同顏色分化,每個人選擇支持嘅道路都唔一樣,而小妹今次來到傳說中環地庫的一間低調黃店,連開飯app同和你eat 都找唔到~~ !所以小妹同朋友去一探究竟,抵食夾大件嘅低調良店。中午到店量體溫搓手後好快就被安排入座,目測入座率大約六成,的確唔係好多人知道呢間良店,除咗石燒之外,都仲有日式湯烏冬及丼飯選擇~小妹同朋友都係揀咗食石燒,朋友揀嘅係100 g 石燒牛 + 100g 䐁肉, 小妹揀咗食羊鞍。我哋都有追加食品,朋友加多咗100g 牛

中午到店量體溫搓手後好快就被安排入座,目測入座率大約六成,的確唔係好多人知道呢間良店,除咗石燒之外,都仲有日式湯烏冬及丼飯選擇~小妹同朋友都係揀咗食石燒,朋友揀嘅係100 g 石燒牛 + 100g 䐁肉, 小妹揀咗食羊鞍。我哋都有追加食品,朋友加多咗100g 牛 , 二小妹揀咗追加食日式年糕,溫馨提示追加食品要喺第一次落單,一次過落晒冇得後加的,仲有珍珠奶茶可以飲真係新奇又開心。滿心期待的等待食物到來,期間待應仲派咗兩件即棄圍裙,可防止啲汁彈上件衫,這種安排感到非常細心,真的十分抵讚。

嘢食未到都可以去自助調味料吧自娛一下,有各式各樣的調味料配合石燒一流。仲有沙律🥗汁芝麻醬同柚子汁。小妹揀咗薄荷醬及英式黃芥辣配合羊肉黎食~ 淺嘗一口薄荷醬唔係普通超市買嘅薄荷啫喱,而係真係用薄荷葉加羅勒打成蓉造的,真的十分有誠意啊~而且仲有生蒜、黑松露醬蒜蓉、辣麵豉醬、芝士醬等比鍾意重口味嘅客人選擇,食牛梗係配粗鹽及即磨黑椒就最正~咁當然自助調味料吧一定都有提供啦

這家是謂良店小妹觀察有二 : 🤩就係電視上播嘅係杜生既為何深夜總是餓,同埋bob 叔教煮嘢食片,一直狂loop ,無TBB可以食餐安樂茶飯。另外🤩此小店係手足月餅銷售及自取點。雖然而家嘅良店都冇左文宣同埋連儂牆,但係細心留意嘅都一定分辨得到。

死啦未開始寫嘢食都已經寫咗咁大段落,看官啊唔知仲會唔會睇埋落去呢🤭小妹嘅羊鞍,上枱時係未熟嘅,啲熱油發出吱吱聲,感覺非常治癒。朋友嘅牛都係一樣,不過無咁油~㷫到你覺得差唔多就可以食。每人既口味不一樣,而小妹比較徧好medium-rare or medium 而配一碗白飯任裝真係好邪惡。

食完大家一致認為羊係比較好食嘅,因為羊嘅油脂係成日石燒出晒嚟,肉質較稔又唔會好蘇,牛如果再肥返啲啲係幾好味嘅,而豬就不過不失啦,可能煎得太耐有啲硬。日式芝士年糕有小驚喜,係幾好味嘅可以追加。

兩個人捧住個肚走,成餐飯左加右加不同既追加後$300都有找,普通一個午市套餐,都係大約$70至$80左右,絕對值得黎同埋值得encore 。

P.S.雖然有一屁股嘅舊債食評未寫,都想幫滿滿食堂寫咗食評先,因為好味嘅,大間嘅,都已經有好多人去幫襯,剩下落黎默默支持既我地都應該比更多關注給小店,(因為中環良店租貴,唔想被消失),一起為我地最L鍾意既香港🇭🇰加油💪
日式芝士年糕
日式芝士年糕
  • 羊鞍
2020-08-20 740 浏览
難得去到中環,當然去試試鐵板燒。要落一層,在basement 的。我就叫咗呢個有牛有雞既鐵板燒餐。仲有salad,碗飯 同飲品。我以為會切埋比我,原來要自己切既😜 (人真太懶)朋友叫了軟殼蟹咖哩飯,佢話一般般。有埋湯
難得去到中環,當然去試試鐵板燒。
要落一層,在basement 的。

我就叫咗呢個有牛有雞既鐵板燒餐。
仲有salad,碗飯 同飲品。
我以為會切埋比我,原來要自己切既😜 (人真太懶)

朋友叫了軟殼蟹咖哩飯,佢話一般般。有埋湯
軟殼蟹咖哩飯
2020-08-08 4698 浏览
因為晏咗起身,趕唔切整早餐,故此兩公婆各有各食,所以,先返到中環睇睇時間,有時間就堂食,無時間就買返公司食。最後,時間都OK,就食埋先返公司,而今次所試嘅餐廳喺位處地庫嘅「滿滿食堂」,主線喺日式平民食堂,但早餐就絕對喺港式,經過見啲早餐幾好,又唔貴,故今次就幫襯吓。走進餐廳,都見到防疫措施都做唔少,收起咗部分枱櫈,卡位戈之間拉起啲膠膜,而枱上面大部分嘅位都棟起咗紙板,雖然唔靚仔,但有用就得啦。其實餐廳本身喺賣和食,所以,裝修都算骨子企理,地方比想像中闊落,夠光猛令人感覺醒神啲。餐具、餐紙放晒晌枱上,其實,佢喺有個膠蓋冚住啲刀叉,不過,拎開後再冚番有啲麻煩,因為啲刀散開晒,要將啲刀叉揸番埋一齊先可以吸番個蓋,我估啲人就喺費事掂到啲刀叉而無冚返個睇蓋。店主真喺要考慮換過個裝刀叉器皿,尤其當下隻病毒傳播力強。早餐嘅選擇,門口已經有個放大版餐牌樹晌度,就喺路經見到先吸引到我。基本上分3大類:招牌炒滑蛋之料理、早晨扒之選及湯麵之選,最平$32,最貴嘅都只喺$39。順帶一提,無加一,只收現金。招牌炒滑蛋之料理 $32炒滑蛋都有3款選擇,招牌炒滑蛋、黑松露鮮菌炒滑蛋、芝士炒滑蛋,本來喺想試黑松露口味
,經過見啲早餐幾好,又唔貴,故今次就幫襯吓。
招牌炒滑蛋之料理 $32

炒滑蛋都有3款選擇,招牌炒滑蛋、黑松露鮮菌炒滑蛋、芝士炒滑蛋,本來喺想試黑松露口味,但店員話今朝無供應,退二求其次,就要咗芝士炒滑蛋配煙肉,再跟奶醬脆豬,飲即磨咖啡。
招牌炒滑蛋之料理
芝士炒滑蛋配煙肉

炒蛋嘅大份量確喺唔少,感覺都有2-3隻蛋,睇樣你都覺得佢炒得滑,確實,入口啲蛋好嫩滑,帶點蛋漿感,而芝士隱若藏晌炒蛋之中;煙肉亦唔喺得啲肥膏嘅平價貨,煎得香脆,夾埋啲蛋一齊食,別有一番風味。
奶醬脆豬

豬仔包烘得脆口,而包心則保持煙韌嘅口感,面頭塗滿奶醬,師傅一啲都唔手緊,仲喺用上粗粒花生醬,啱晒我。
即磨咖啡

有個醒神嘅早上,梗喺嘆杯即磨咖啡啦,入口感到嗰份醇香,飲得出喺即磨嘅出品,牛奶嘅比例啱啱好,所以,好啱飲。
即磨咖啡
雖然因工作關係,都唔能夠太過慢慢嘆,不過,食到一份滿意嘅早餐,心裡面唔多唔少都有多份動力。
$32 (早餐)
招牌炒滑蛋之料理
2020-07-31 928 浏览
滿滿食堂已經成為左我成日去嘅飯堂,這裏有超多不同種類的選擇。它有鐵板燒,鍋飯,壽司,天婦羅等等。超級啱有着唔同口味嘅朋友聚會,雖然而家限聚兩個人!今次叫咗十分喜愛的羊鞍鐵板燒 ($98/300g),CP值極高,再追加左一份法國鴨肝,只需要加$28。肉的質素很對得起它的價錢,不會很難咬,而且有多款調味料供應。除了主食外,餐廳還有供應自助沙律吧,大部份新鮮的蔬菜,偶爾還會供應生雞蛋。除了很愛鐵板燒,石鍋料理也是很吸引。芝士拉絲黑胡椒牛仔骨鍋$76,定價也是非常合理,滿滿的芝士鍋。而且牛仔骨的肉質也非常嫩口!看着餐廳一次比一次滿座,就覺得好的食堂始終會被人發掘,而我也是回頭光顧多次了!還有餐廳只收現金,記得要帶夠錢去食拉!

羊鞍
法國鴨肝

芝士拉斯黑胡椒牛仔骨鍋

羊鞍
芝士拉斯黑胡椒牛仔骨鍋
  • 芝士拉絲黑胡椒牛仔骨鍋
2020-07-22 511 浏览
今日中環午餐試左依間餐廳,聽同事講真心唔錯,不過我都係都係第一次去食。同個Friend一齊食左個雞排鐵板餐,份量好大份,唔算貴,100蚊有找,包白飯和沙律,真係幾抵。醬料採用自助形式,呢個真係驚喜!喺香港都好難搵到!最重要既係佢有唔同既味醬料,真係可以一次切開晒,試晒唔同既口味。個人覺得幾抵食,不過要小心唔好比d油煙整污糟件西裝,所以食落都要好小心咁食。總括黎講,間野食幾抵,食物十分滋味!依家疫情之下,出去食都要好小心,不過間野比到信心我既,因為佢都有酒精抹手,又幾衛生。
2020-07-22
收工落大雨☔️☔️☔️喺公司附近是但搵到呢一間,第一次幫襯嘅「滿滿食堂」💛💛💛,佢係地牢嘅,🚶🏻‍♂️要行幾級樓梯落去,因為佢係食煎扒,又有石板煎嘅,所以都會有少少煙,職員仲會提供膠圍裙俾客人用,幾抵食同埋仲有自助吧,可以自己添飯🍚同埋沙律菜🥬🥒🥕🥦🍅🥗等等....叫套餐仲可以跟餐半價飲嘢,仲有手搖飲品揀🧃🥤🍶,係個洗手間要行遠左,要行樓梯上嘅...店長都幾好人,好用心咁解釋啲套餐優惠!下次可以再嚟過!👏🏻👍🏻👍🏻👍🏻*P.S. 餐廳只收現金💵

*P.S. 餐廳只收現金💵
2020-07-03
  • 黑糖珍珠奶茶
  • 壽喜燒牛肉
  • 滿滿石燒牛扒
Hidden in the basement of Peter Building in Central, Man Man Canteen is a restaurant that you should visit for inexpensive and quality grilled meat and Japanese food.Even though there are ramen and stone pot rice bowl menus, but I came for the hot plate grilled steak. Menu said it’s available from 5:30pm onwards, but I was able to order it (just like many other customers) during lunchtime on Saturday.Before the main arrived, I headed for the salad bar for a small bowl of seaweed, cabbages, corn
all you can eat salad
Before the main arrived, I headed for the salad bar for a small bowl of seaweed, cabbages, corn and shredded cucumber salad with sesame sauce. Everything in the bowl was so fresh and delicious! There were plenty of food choices, like cheery tomatoes, and even soft boiled egg! I’m sure you could get a nice bowl of salad for yourself, as even a veggie hater like me can get a satisfying one.
Half Tender Chicken + 100g Man Man Steak
The meat was absolutely fantastic! The chicken was so tender, and the stone grill gave it a crispy skin. Make sure you flip it from time to time to grill it nicely. The Man Man steak was very juicy, and had a bit of fresh beef flavor. I over-grilled it a bit as I went to grab some soup, rice, and sauce.

There is a sauce bar for you to choose your own sauce for your steak. I picked cheese for chicken and truffle garlic for steak. Both went well with the meat.

Next to the sauce bar is the rice and soup station. Highly recommended the soup, it’s delicious home made soup which is more than simply miso soup.
2020-06-13
all you can eat salad
完全估唔到中環都會有石燒牛食,入面格局好有日本風格同埋相當寬敞🥰同其他石燒牛鋪一樣,都係會提供自助沙律吧👍🏻最正係唔一定叫石燒牛先有,叫其他鍋物都得☺️除咗價錢十分親民外,食物同配料嘅質素都好高質🤩絕對值得翻兜🥗自助沙律吧個湯好有驚喜🤩唔係平時啲麵豉湯,而係煲得好入味嘅椰子雞湯😍飲落椰子味好香濃👍🏻而沙律都係平時果啲沙律菜,但呢度會有幾款配料同幾種醬汁俾你加,唔係得沙律菜同胡麻醬咁hea🥰🥩滿滿石燒牛扒(200g)加法國鴨肝 $110($82+28)角落評分:🌕🌕🌕🌕🌕呢個係佢地主打CP值高嘅石燒牛,牛扒都叫厚身,放係熱石上都唔會好快熟晒👍🏻咁樣就可以自己控制幾成熟☺️牛扒肉味好重,加上冇咩根果啲,7成熟食落都仲好juicy🥰配上少少鹽已經好夠😋然後我地加咗個鴨肝,其實鴨肝似A貨版鵝肝😂但煎落都幾香內臟嘅油香,配埋牛扒一齊食真係好夾😍建議可以一開頭煎咗個鴨肝先,令到之後啲牛扒煎落都會多咗陣油脂嘅香味,口感會更豐富👍🏻🥘黑松茸野菌帶子雞鍋 $72角落評分:🌕🌕🌕🌕🌑黑松茸味好香濃,個湯底似蘑菇忌廉湯,加埋上面果層嘅芝士真係邪惡😈湯底整得好creamy好滑😋雞肉都幾嫩滑可惜每舊都有骨😭帶子真係

🥗自助沙律吧

角落評分:🌕🌕🌕🌕🌕

🥘黑松茸野菌帶子雞鍋 $72
角落評分:🌕🌕🌕🌕🌑
黑松茸味好香濃,個湯底似蘑菇忌廉湯,加埋上面果層嘅芝士真係邪惡😈湯底整得好creamy好滑😋雞肉都幾嫩滑可惜每舊都有骨😭帶子真係好細粒,唔認真搵都唔會搵到😂反而加埋個湯汁同芝士嚟送飯真係一流🥰不過食得多都會有啲濟😂

🥤香芋珍珠奶昔 $14
角落評分:🌕🌕🌕🌑🌑
飲落普普通通,味道會偏甜,珍珠唔夠煙韌😢香芋奶昔飲落好似食緊溶咗嘅雀巢香芋雪糕咁😂質素同貢茶果啲差唔多😌

🥤黑糖珍珠鮮奶 $14
角落評分:🌕🌕🌕🌑🌑
飲落普普通通,珍珠唔夠煙韌😢黑糖炒得唔夠香,唔撈下會好似飲緊糖水咁😭同埋飲到尾尾會似飲緊奶粉咁👎🏻
  • 滿滿石燒牛扒
2020-06-05 227 浏览
Man man steak 200g $82🥩A set of stone grill steak with salad, rice and drinks!!!🥗🍚🥤Juicy, hot and smocks steak Enjoying hearing the sound ‘sssssssssssssssss’Chicken and steak (100g) set $76🐥🐮A best choice for having steak during lunch time , especially in central High value and relatively not expensive lunch
Man man steak 200g $82🥩
Juicy, hot and smocks steak