2020-12-30 423 浏览
Colleague and I was originally supposed to go the Five Guys which is 10 second walks from this restaurant, but since we have had Five Guys a number of times already, we decided to go for something new, which is admittedly a mistake. For $84 excl. service charge, they offer a very generous amount of beef steak (200g), and a steaming hot stone which allows you to fry your own rice after swallowing the steak, which I guess isn't that bad for most people. But my preference is more towards quality th
滿滿牛扒 200g
滿滿牛扒 200g

For $84 excl. service charge, they offer a very generous amount of beef steak (200g), and a steaming hot stone which allows you to fry your own rice after swallowing the steak, which I guess isn't that bad for most people. But my preference is more towards quality than quantity, so cannot blame them. Nonetheless, if you do decide to go, may I suggest that you compensate the taste of beef with this smoke salt that they offer at the bar along with a selection of other sauces to chose from?
smoke salt
complementary sauce
2020-12-29
smoke salt
2020-12-09 2066 浏览
同Honey 每日返工都係港島區,所以食飯都會選擇公司附近今日被發現係中環有間幾特別食店滿滿食堂🍲 (中環)因為係地層所以平日不顯眼入內環境都幾寬敞亦沒有壓逼感,未到7 點都有不少人出現石燒套餐 $114 (A 餐)(西京燒銀鱈魚+豬肉眼+魷魚價錢真好抵食再加多半份西冷比Honey佢like 牛.自助沙律吧不是太多種類,但勝左新鮮仲有溫泉蛋有湯同白飯任食最緊要汁, 因為有不同配料,有D 似打邊爐湯, 一定要飲, 料好多, 好足。一塊細細塊的石板利用石燒既熱力慢慢燒熟魷魚要比較耐些時間,肉類比較新鮮,西冷就算直接燒, 油脂在肉上慢慢滲出, 令肉質依然滑香唔韌48 蚊, 厚度及件數都好抵食雖然不是太厚, 但燒出來配上醬料及白飯, 超正,上檯前肉眼大約5成熟,然後再根據石燒既熱力整熟,肉質好有彈性,厚肉得黎又唔韌 一定要盡快切同食, 涷左5 好食.因為見材料5 錯,所以再落Order叫左鯖魚及豬腩肉配白咖哩魚就一般, 反而幾愛個豬腩片。因為好少配白咖哩,用來佐飯真係絕配,好老實, 如果食套餐可能未必夠食所以最好另加其他野食.價錢 5貴之餘. 仲好味.又方便放工5想煮飯. 真係一流
同Honey 每日返工都係港島區,
所以食飯都會選擇
公司附近
今日被發現係中環有間幾特別食店
滿滿食堂🍲 (中環)

因為係地層
所以平日不顯眼
入內環境都幾寬敞
亦沒有壓逼感,

未到7 點都有不少人出現

石燒套餐 $114 (A 餐)
(西京燒銀鱈魚+豬肉眼+魷魚
價錢真好抵食
再加多半份西冷比Honey
佢like 牛.

自助沙律吧
不是太多種類,
但勝左新鮮
仲有溫泉蛋

有湯同白飯任食
最緊要汁, 因為有不同配料,
有D 似打邊爐
湯, 一定要飲,
料好多, 好足。

一塊細細塊的石板
利用石燒既熱力慢慢燒熟
魷魚要比較耐些時間,
肉類比較新鮮,
西冷就算直接燒,
油脂在肉上慢慢滲出,
令肉質依然滑香唔韌
48 蚊, 厚度及件數都好抵食

雖然不是太厚, 但燒出來配上醬料及白飯, 超正,

上檯前肉眼大約5成熟,
然後再根據石燒既熱力整熟,
肉質好有彈性,厚肉得黎又唔韌
一定要盡快切同食, 涷左5 好食.

因為見材料5 錯,
所以再落Order
叫左鯖魚及豬腩肉配白咖哩

魚就一般, 反而幾愛個豬腩片。
因為好少配白咖哩,用來佐飯真係絕配,
好老實, 如果食套餐可能未必夠食
所以最好另加其他野食.
價錢 5貴之餘. 仲好味.
又方便放工5想煮飯.
真係一流

2020-11-12
2020-12-03 396 浏览
呢間中環日式小店喺地庫, 招牌十分醒目, 都好易認,而且地理位置十分方便,地鐵站出口行唔需要十分鐘就已經到。 入到去發現餐廳原來好大 ,而且仲分 沙律吧檯, 湯同飯自助吧枱同醬汁自助吧檯。 感覺規模比其他日式石燒自助店更好,而且沙律吧嘅蔬菜全部都十分新鮮,選擇又多,個人覺得一個餐可以有自助吧檯,免費食沙律真係超抵食。 佢嘅湯係椰子湯超甜超好飲 ,而且醬汁嘅款式亦都十分多。 睇完menu我哋決定要是佢嘅自選石燒套餐同埋咖哩軟殼蟹石頭鍋。 自選石燒套餐有好多款 材料可以選擇 主色我叫做一個鱈魚扒,牛扒同 煙鴨胸。 鱈魚扒十分新鮮放係石燒上面烤,配埋佢嘅醬汁十分好食, 牛扒亦都好軟淋。 至於佢嘅咖哩軟殼蟹石頭鍋亦都好好食一個鍋裏面有兩隻 炸軟殼蟹,配埋咖哩汁 好惹味, 而且份量亦都算多 ,用佢嘅汁配白飯食真係一流。 另外我哋亦都叫咗佢嘅台式飲料蘋果醋同芋香珍珠奶茶,兩款甜度都好適中,好好味。
2020-11-30 230 浏览
·超嫩石燒雞扒 羊鞍雞扒絕對咁多次都係首選 入味又嫩滑 包你喜歡 羊鞍 燒完肉質好林同超滑呀都係 喜出望外 第2大愛 呢個組合好滿意🤎·明目圓肉杞子蜜靚靚樽身 成個樽滿哂料浮浮沉沉既龍眼 同明目杞子飲落好清甜呀 龍眼加蜜糖食完個石燒飲返枝 潤返哂👄

·超嫩石燒雞扒 羊鞍
雞扒絕對咁多次都係首選 入味又嫩滑 包你喜歡

·明目圓肉杞子蜜
靚靚樽身 成個樽滿哂料
浮浮沉沉既龍眼 同明目杞子
飲落好清甜呀 龍眼加蜜糖
食完個石燒飲返枝 潤返哂👄

2020-11-28 257 浏览
今晚出左黎中環接美女朋友放工兼食飯佢話要帶我去佢近排同d同事放lunch食晏既“食堂”食返餐呢間餐廳係地庫位置,唔係得佢帶路,分分鐘miss jor都唔知佢話呢度除左有鐵板餐/石鍋同拉麵之外,仲有我近期都幾中意既石燒!!!咁我當然唔會放過啦,我地兩個點好餐之後,就出左去自助區度夾沙律同我好中意既溫泉蛋啦白飯同湯都係可以任添,所以一定唔會食唔飽等左無耐,熱辣辣既石板同所點既肉類都黎到啦我要左一份“霜降和牛”HKd$88+10%,美女朋友就要左“頂級牛肩扒+熊本一口牛”HKd$+10%我既和牛厚切,可以隨自己喜好控制生熟程度美女朋友話佢既牛肩扒食落都嫩諗,質素唔差佢仲分左粒一口牛俾我,食落唔差啵,都幾有牛味!!!呢度跟餐只係加10-14蚊就有飲品,連台式特飲都有得選擇我所揀既"百香熱情水果茶"都幾fresh,解喝又解膩
今晚出左黎中環接美女朋友放工兼食飯

佢話要帶我去佢近排同d同事放lunch食晏既“食堂”食返餐

白飯同湯都係可以任添,所以一定唔會食唔飽

等左無耐,熱辣辣既石板同所點既肉類都黎到啦

我既和牛厚切,可以隨自己喜好控制生熟程度

美女朋友話佢既牛肩扒食落都嫩諗,質素唔差

佢仲分左粒一口牛俾我,食落唔差啵,都幾有牛味!!!

呢度跟餐只係加10-14蚊就有飲品,連台式特飲都有得選擇

我所揀既"百香熱情水果茶"都幾fresh,解喝又解膩

超抵食中環地庫食堂!滿滿食堂佔地很大,而且價錢也非常適中,適合中環上班族中午放lunch或晚上dinner到訪。餐牌上有不同款式,當中比較吸引的是石燒肉,根據不同級數或配搭有不同定價,豐儉由人,最低消費$70。醉翁之意不在酒,除了套餐之外,沙律、白飯、湯等等都是半自助形式任飲任食,是日餐湯為椰子雞湯,口味清甜又鮮味,沙律方面有比較特別的枝豆、海帶,更有溫泉蛋提供,非常豐富!A set霜降和牛$114+30法國鴨肝 日本廣島蠔和牛方面花紋分布適中,而且都比較厚肉,油脂充足;法國鴨肝香味濃郁入口即化,日本廣島蠔鮮味十足熱辣辣非常香口。星期五優惠:鮑魚$22,經過調味口味香甜又彈牙。香芋珍珠奶昔跟餐半價+$14雲頂水果茶(阿里山茶)$20飲品方面跟餐的話會比較抵飲,價錢平過出面嘅台式飲品店,我嘅水果茶口味清新,原價都只係$20 ,酸酸的水果香味非常健康。

A set
霜降和牛$114+30
法國鴨肝
日本廣島蠔

星期五優惠:鮑魚$22,經過調味口味香甜又彈牙。

香芋珍珠奶昔跟餐半價+$14
雲頂水果茶(阿里山茶)$20
2020-11-27 223 浏览
今日行到中環皇后大道,看到有石頭燒肉下午茶,就去試一試,位置於地下落一層,所以平時行過未必見到間餐廳。樓下地方好大,新派日式風格,每枱相隔有足夠空間,而下午茶有多款選擇,今次梗係要試吓安格斯西冷石頭燒肉,再配巨人蟹棒。不過要留意,佢嘅下午茶時間改左由3點開始。調味料係自助式,可到自助調味料區攞唔同嘅醬料同飲用水,這裡亦有膠圍裙供應,點餐後已經先給我哋。有圍裙供應特別窩心除左主菜,亦附有沙律及白飯,以及一杯飲品。安格斯西冷牛肉汁多,肉質幼嫩,石頭熱力都好熱,所以要小心點。下午茶食石頭燒肉,抵食

樓下地方好大,新派日式風格

。有圍裙供應特別窩心

除左主菜,亦附有沙律及白飯,以及一杯飲品。

2020-11-25
2020-11-25 212 浏览
平時好少出港島,今日難得要去中環,所以一定要食餐好。網上見到呢間滿滿食堂評價唔錯,而且重點係佢係一間黃店!所以一定要支持!我同朋友都係食量好大嘅人,而且今日返咗一日工,所以我哋瘋狂加單(應該叫咗4-5人份量😂😂😂)自助區:呢間餐廳有三個自助區,分別有沙律自助區、自助調味料區同埋珍珠飯同湯自助區😋必食推介:1.自助區嘅湯同朋友飲完第一個反應都係好欣賞,呢個湯仲好飲過我地另外嗌嘅韓式泡菜海鮮雞肉湯,而且都有好多湯料。2.霜降和牛($88)以$100都唔駛價錢嚟講,呢個真係好正,超出佢嘅性價比,我同朋友食完忍唔住嗌多份,而且嗌set A仲可以$144嗌多兩類食物,正!3.黃金芝士焗蠔($28)4.飲品:黑糖珍珠奶茶👍👍👍👍👍最後經理見我冇嗌樽裝嘢飲,送咗個樽比我,「香港人加油」講咗年幾,希望係咁艱難嘅時候,大家都一直加油,唔好放棄,同埋支持一下呢間餐廳🍴
所以一定要支持!

自助區:

必食推介:
1.自助區嘅湯

2.霜降和牛($88)

3.黃金芝士焗蠔($28)

4.飲品:黑糖珍珠奶茶👍👍👍👍👍

2020-11-21
  • 滿滿石燒牛扒
2020-11-19 171 浏览
下午茶時段經過皇后大道中,發現地庫的一間日式食堂,3點後有下午茶供應,就去一試。落地庫一層,環境寬敞,坐低後先叫兩個下午茶。當然要試下石燒肉的薄切安格斯西冷,包飯、沙律及飲品,再可選擇蟹棒、鴨胸或茄子,今次就先試吓石燒巨人蟹棒。跟住侍應應就給我們圍裙,避免到時石燒D油沾到衣服上。店入面有一個自助調味區,醬料及水都是自助的,大家可以去攞自己喜歡的醬料。先給我們燒熱的石頭,跟住可以自己燒,燒到自己喜歡的生熟程度。安格斯質素唔錯,油脂剛好,放在石頭上燒後就更加香。而巨人蟹棒就好大條,燒一陣就剛好,不然就會燒焦了。整體來說,以這價格CP值就很高,值得一讚。

落地庫一層,環境寬敞,坐低後先叫兩個下午茶。

整體來說,以這價格CP值就很高,值得一讚。

2020-11-10
2020-11-15 2532 浏览
今日無意中發現中環呢間食堂好有驚喜🤩🤩而且店內既電視係播放「喱show」!食得都特別開心💛💛💛某啲時段仲有85折「廣島蠔海鮮豆腐鍋」蠔隻好大隻起碼有4隻熱騰騰既豆腐鍋不停咁翻騰,岩哂而家涼涼地既天氣食用!除左有蠔,仲有原隻八爪魚、帶子,所以個湯底勁鮮甜沙律吧&白飯都可以無限添加岩哂大食既你溫泉蛋都可以任食石燒套餐 $114(西京燒銀鱈魚+豬肉眼+小食)呢個價錢真係好抵食上檯前肉眼大約5成熟,然後再根據石燒既熱力整熟,肉質好有彈性,厚肉得黎又唔韌銀鱈魚好滑,放埋落石燒,魚香更突出芝士年糕呢度既年糕係軟滑的,同時亦有適當既煙韌度與中間既芝士融合埋一齊,口感超正黑糖珍珠奶茶+巨蜂提子果醋
今日無意中發現中環呢間食堂好有驚喜🤩🤩
而且店內既電視係播放「喱show」!
食得都特別開心💛💛💛

某啲時段仲有85折

「廣島蠔海鮮豆腐鍋」
蠔隻好大隻
起碼有4隻

熱騰騰既豆腐鍋不停咁翻騰,
岩哂而家涼涼地既天氣食用!
除左有蠔,仲有原隻八爪魚、帶子,
所以個湯底勁鮮甜

沙律吧&白飯都可以無限添加

岩哂大食既你

溫泉蛋都可以任食

石燒套餐 $114
(西京燒銀鱈魚+豬肉眼+小食)
呢個價錢真係好抵食

上檯前肉眼大約5成熟,
然後再根據石燒既熱力整熟,
肉質好有彈性,厚肉得黎又唔韌

銀鱈魚好滑,放埋落石燒,
魚香更突出

芝士年糕
呢度既年糕係軟滑的,同時亦有適當既煙韌度

與中間既芝士融合埋一齊,口感超正

黑糖珍珠奶茶+巨蜂提子果醋
2020-11-14
  • 廣島蠔海鮮豆腐鍋
2020-11-13 1757 浏览
今晚同老公放左工食呢期好興嘅石燒, 話曬未食過又想玩下, 於是就入咗嚟中環嘅滿滿食堂。除左有石燒仲有石鍋同鐵板, 樣樣都好吸引 我地就選擇咗食石燒牛柳, 帆立貝, 鰻魚同埋一口牛肉 老公將佢切件,慢慢燒。牛柳食落好多汁,重牛肉味 值得推介 其實真係幾好自己想幾熟就自己控制 帆立貝好新鮮, 賣相已經值滿分。食落好有鮮味同時 餐廳醃咗啲醬汁, 味道好夾 食完真係會上癮, 好快三隻就冇曬 鰻魚係餐廳一早煮好, 所以係唔使燒嘅 味道都唔錯,食物送到的時候熱辣辣 一口牛肉是必點的, 相比牛柳我覺得一口牛肉食落比牛柳淋超級juicy 餐廳設有自助區, 沙律,飯同埋湯係任食嘅, 自己因應返食量去攞 所以其實一定飽 另外最值得一提既係, 竟然日本餐廳係有台式飲品 可惜全部都係凍嘅,熱飲只有幾款, 例如阿華田咖啡等等。 如果佢有台式熱飲我地就一定會叫 餐廳環境都唔錯, 有空間感! 最後我哋兩個食咗229蚊, 這樣的食物質素同環境我覺得係超便宜了。 性價比極高 值得再次光臨, 下次會帶屋企人來吃

除左有石燒仲有石鍋同鐵板, 樣樣都好吸引
我地就選擇咗食石燒牛柳, 帆立貝, 鰻魚同埋一口牛肉

老公將佢切件,慢慢燒。牛柳食落好多汁,重牛肉味
值得推介
其實真係幾好自己想幾熟就自己控制

食完真係會上癮, 好快三隻就冇曬

鰻魚係餐廳一早煮好, 所以係唔使燒嘅
味道都唔錯,食物送到的時候熱辣辣

一口牛肉是必點的, 相比牛柳我覺得一口牛肉食落比牛柳淋
超級juicy

所以其實一定飽

另外最值得一提既係, 竟然日本餐廳係有台式飲品

餐廳環境都唔錯, 有空間感!

值得再次光臨, 下次會帶屋企人來吃

2020-11-09
有一晚跟一位好友在中環吃完晚飯,途經滿滿食堂,她說滿滿食堂在中環區內可謂平民食堂,這裡的鐵板和石燒幾乎平絕中環,沙律,飯和湯無限任添,不怕吃不飽。既然好友這麼推介,我和另一位好友一於試試滿滿食堂究竟。自助沙律吧每隔一段時間都有不同的食材更換,沙律菜方面有椰菜絲,生菜,車厘茄和粟米供應,驚喜的是自助沙律吧除了有沙律供應,如溫泉蛋,海帶,酸薑,枝豆,脆片這些前菜小食選擇,當然溫泉蛋是最受歡迎,不用一會已被掃光光。誰能抗拒溫泉蛋的魅力? 將垂涎欲滴的溫泉蛋戳破,看到蛋黃緩緩留出,總會有種拆禮物的莫名興奮。溫泉蛋本來就是燒肉與白飯的黃金拍檔,燒肉沾著誘人的溫泉蛋黃吃,發揮加分作用,蛋香濃濃,不錯的吃。只吃肉不太健康吧,故我拿了些沙律和酸薑吃,保持營養均衡。酸薑酸美開胃,我忍不住一口接一口吃過不停。沙律不論是胡麻醬或是柚子醋風味均令人喜愛,胡麻醬帶著芝麻香氣,柚子醋酸酸甜甜,在沙律上表現各有千秋原以為滿滿食堂的湯品如一般石燒店提供味噌湯任食客添喝,怎料它的熱湯毫不馬虎,意想不到是是椰子雞湯任喝。椰子雞湯清甜滋潤,沒有多餘的浮油,天氣乾燥就是要多喝椰子雞湯滋補一番。自助調味區放置了韓式辣醬,芝士醬

自助調味區放置了韓式辣醬,芝士醬,生蒜茸,黑松露蒜茸,紅酒燒汁,日式燒肉汁等醬料,任君選取。紅酒燒汁讓霜降和牛的味道更厚實有層次感,黑松露蒜茸香噴噴的,日式燒肉汁可點出牛肉的,芝士醬都被朋友嗑光光。

懂吃的一定是吃石燒之選,石燒之選可自由配搭石燒食材,若想多吃不同種類肉品,不妨跟我一樣選吃三款肉類,我就選了霜降和牛(美國),頂級燒豚肉五花腩及日本廣島蠔。

霜降和牛透過石板高溫加熱逼出豐潤油脂,牛油肉汁觸到石板像噴泉狂湧,伴隨著陣陣陣香氣,光是視覺嗅覺的衝擊,足以讓我口水泛濫成災。

霜降和牛如珍饈,個人喜愛五分熟,表層烤至焦香,內裡紅艷粉嫩的肉色,是時候將它分切。霜降和牛牛味濃郁到不行,我也顧不得燙熱,馬上送一塊霜降和牛到口中。霜降和牛極之滑嫩,油脂部份嚼起來口齒留香,超厲害的。

頂級燒豚肉五花腩有先醃製過,所以直接吃已經很夠味,不用沾醬。我頗喜歡豚肉五花腩彈牙的口感,討喜的脆度,邊緣少許的焦感,配合粒粒分明的白飯吃,因為有了豚肉五花腩的加持,白飯變得鹹香,本來不太餓的我都把整碗飯吃光。

從日本進口的廣島蠔絕對是必點項目,廣島蠔肥美得很,那鮮美讓人欲罷不能。廣島蠔在石燒板被我稍微烤烤,立刻聞到一股海洋的香氣,還會爆汁啊。

壽喜燒牛肉和碳燒雞件在鐵板層層疊疊,看上來像座肉山,肉山尖端放上蔥絲,無敵霸氣。每片的壽喜燒牛肉均是大大片的,肉質細嫩,咬下去還有甜甜的牛汁。碳燒過的雞件有獨特的燒肉香,完全不膩口,雞肉比預期的更有厚度,朋友大口大口吃,這是他本晚的真愛。

雲頂水果茶我選了綠茶為茶基底,混合百香果,青檸,香橙等新鮮水果,再鋪上一層厚厚的奶蓋,雲頂水果茶好不夢幻。個人覺得雲頂水果茶甜度剛好,喝得到綠茶和水果結合的韻味,酸甜怡人,難怪這麼多人一喝就愛上。

若是喜歡喝茶的話,雲頂蜂蜜綠茶挺推薦大家喝。清爽的蜂蜜綠茶遇上綿滑的奶蓋,入口回甘,茶香滿嘴不斷縈繞,喝完心情都變好。
餐廳:滿滿食堂 (中環)地址:中環皇后大道中58-60號振邦大廈地庫夜晚專登去咗中環一間平民日式食堂食飯,除咗因為佢係黃店之外💛,仲俾佢地平價嘅石燒牛吸引咗我😍食堂係地庫,6點幾7點已經坐滿7-8成人,坐低叫咗野食,緊係睇下自助吧有咩啦🤩,自助吧分咗3個區域,一個係拎湯同飯,一個係拎沙律🥗,仲有一個係拎調味料嘅。想食幾多同食啲咩都係你自己控制,而揀石燒、鐵板、石鍋同湯鍋都可以享用呢啲自助吧,啱哂大食嘅你和牛漢堡 200g $108一件3-4成熟嘅和牛漢堡放咗喺高溫嘅熱石上面♨️,一嚟到就已經聞到佢嘅油脂香味🤤,用上日本嘅和牛肉同少量嘅牛脂肪製成,肉味濃郁軟嫩之餘仲保持到豐富嘅肉汁😋,不過就記得要好好掌握石燒嘅時間,切開細件每邊燒1-2分鐘就夠,燒得太耐就會燶式者變韌㗎喇😎霜降和牛 100g $88睇吓呢塊霜降和牛幾厚肉🥩,油花唔會太多,放上熱石好快就變色,一邊燒一邊切🍴,肉汁同油脂輕輕流出,用返和牛本身嘅精華去燒嚟食,先至夠滋味🤟鐵板燒豚肉五花腩+壽喜燒牛肉 $76鐵板套餐可以喺10款肉/海鮮入面任揀2款,識食一定係食超人氣嘅燒豚肉五花腩啦😏,五花腩切成薄扒,清晰見到五花腩嘅一邊係吸引嘅
餐廳:滿滿食堂 (中環)
地址:中環皇后大道中58-60號振邦大廈地庫

和牛漢堡 200g $108
切開細件每邊燒1-2分鐘就夠,燒得太耐就會燶式者變韌㗎喇😎

霜降和牛 100g $88

鐵板燒豚肉五花腩+壽喜燒牛肉 $76
五花腩切成薄扒,清晰見到五花腩嘅一邊係吸引嘅脂肪,雖然好似有啲肥,但係時不時食一兩次唔緊要啦😆,放入口爽口唔韌、惹味細膩,忍唔住食完一舊又一舊🐷;
壽喜燒牛肉亦係一個唔錯嘅選擇,加上燒牛肉汁,確實有食壽喜燒嘅味道

雖然職員態度有待改善👩‍💼,不過食物質素同價錢嚟講真係唔差,絕對值得你嚟試吓
2020-11-06
  • 和牛漢堡
2020-11-07 775 浏览
下班後,肚子實在挺餓的,同事提議一起再去激安購物,順道去那家平靚正中環和食屋用膳。店員一級棒,不用筆錄,完全把餐牌用腦記上,好專業。我們發現叫餐是更加相宜,於是要了A和B餐。A餐石燒餐跟白飯沙律🥗自助吧可以自由加,十分方便。日式燒肉汁,黑松露蒜蓉和幼滑芝士醬等全部都誘人。沙律爽脆又無菜黃,有點喜出望外。粟米椰子🥥紅蘿蔔🥕豬肉湯出奇清甜,落足料,很清潤。羊鞍只有一丁點羊膻味,有不少油脂,我煎得剛好,肉質鬆軟。滿滿石燒牛扒牛味幾重,厚切上枱,配燒肉汁好夾,很滿足。日本佐賀鮮魷魚🦑好便宜,量卻不將價就貨,魷魚仔熟後沒有因變細而乾身,賣相可愛,爽口。B餐原條蒲燒鰻魚本來已熟,熱一下就食得,煎得魚皮帶微卜卜脆,魚肉縱使翻熱了,還是柔軟的。熊本一口牛一啲都唔靭,無肥膏,牛肉味好濃密,質地軟糯,全部都食得。凍奶茶少冰又大杯,好抵飲。奶茶味濃而不澀,有驚喜。食後感:實在是港島區少有的貼地日本石燒餐廳,不知是否抗疫價還是新開業的關係。為何可以做到質素不錯,但售價平實呢?

店員一級棒,不用筆錄,完全把餐牌用腦記上,好專業。

我們發現叫餐是更加相宜,於是要了A和B餐。

A餐

沙律爽脆又無菜黃,有點喜出望外。

粟米椰子🥥紅蘿蔔🥕豬肉湯出奇清甜,落足料,很清潤。

羊鞍
只有一丁點羊膻味,有不少油脂,我煎得剛好,肉質鬆軟。

滿滿石燒牛扒
牛味幾重,厚切上枱,配燒肉汁好夾,很滿足。

日本佐賀鮮魷魚🦑

B餐

原條蒲燒鰻魚

熊本一口牛

一啲都唔靭,無肥膏,牛肉味好濃密,質地軟糯,全部都食得。

凍奶茶
少冰又大杯,好抵飲。奶茶味濃而不澀,有驚喜。

2020-11-07 270 浏览
今日去中環donki行街,之後去搵食,經過見到落地牢有間餐廳食石燒,價錢由幾十蚊到百零蚊一個人都有,包自助salad bar,咁鬼平,所以一定要試下。餐廳有石燒,有鐵板,有定食,好多選擇,最終揀咗兩個石燒餐,一個要牛小排,一個牛柳,另外再加牛舌同埋招牌牛扒。你睇啲相都見到,牛小排雪花好靚,雖然唔係入口即融,但牛味香濃,冇渣,我哋都覺得好值,好推介。牛柳好厚,感覺會好柴,點知出奇地一啲渣都冇,真係超抵食。另外加咗嘅牛脷同埋招牌牛扒,都係好好食,尤其是個牛脷,牛味濃郁,有彈性,好正。出面個自助salad bar除咗有生菜,仲有溫泉蛋,仲有白飯同埋湯,今晚個湯係椰子煲雞,超好飲,我聽到隔離枱都係咁話個湯好好飲,好足料。臨走都加12蚊叫咗個台式飲品攞去搭叮叮度飲,好滿足。總括嚟講,兩個人食咗三百蚊唔洗,食到咁高質嘅牛肉,又有咁多選擇,又有靚湯任飲,性價比好高,大大推介。

牛柳好厚,感覺會好柴,點知出奇地一啲渣都冇,真係超抵食。

臨走都加12蚊叫咗個台式飲品攞去搭叮叮度飲,好滿足。