2018-02-05
同朋友聚會,諗唔到食咩,總會有人建議食放題,今次就決定食銅鑼灣呢間滿屋,行完街就可以直接開餐!同大部分放題唔同,呢間設置咗好多自助區,比客人自己拎,食幾多,拎幾多,預返個分量。而食物嘅選擇多數都係凍盤,好似沙律、冷海鮮等等。見到有侍應會不時睇下食物淨返幾多,定期refill ! 避風塘炒蟹未上碟,已經聞到佢既蒜香味,炒蟹用咗大量炸蒜同香蔥爆香,都幾有穫氣,蟹膏蟹肉亦出乎意料地多,有驚喜。鐵板雪花牛柳粒牛柳粒用咗蒜片泥炒香,牛柳粒冇因爲煮得太耐而變靭,肉質仲幾結實。鹽燒牛舌牛舌用咗少少鹽調味,味道啱啱好,我就最鐘意加少少檸檬汁,食落清新啲,又冇咁熱氣!黃金燒帶子帶子都幾算大粒,有唔少香菇粒同蔬菜條做配料,又用咗沙律醬用調味。焗廣島蠔同黃金燒帶子一樣,焗蠔都係用咗沙律醬做調味,甜甜地,食落就冇咁熱氣啦!鮑魚冬陰功海鮮煲海鮮煲個份量係二人份量,所以食材都幾多,除咗主打嘅鮑魚,仲有大蝦、青口、魷魚等,味道偏辣。榴槤炸彈我最鍾意嘅炸物之一!食落啖啖榴槤,好香!
避風塘炒蟹
鐵板雪花牛柳粒
鹽燒牛舌
黃金燒帶子
焗廣島蠔
鮑魚冬陰功海鮮煲
榴槤炸彈
我最鍾意嘅炸物之一!食落啖啖榴槤,好香!