雖然火鍋店開到,區區都有,但要突圍而出,都要花一點心思。這裏主打宮廷火鍋,更小炒作晚飯選擇都幾特別。宮廷風格為店鋪主題,不只裝修、碗筷,餐牌令客人有令一番體驗。難得約返舊同事叙一叙,相隔兩年再次返到令人懷念既北角站,基本上沒有太大改變,除了多了好多類型的新食肆。今次由舊同事介紹黎到呢間係於馬寶學林既【滾得囍宮廷火鍋小炒】估唔到係呢棟以教育中心、補習社為主既馬寶學林入面會有一間高質火鍋店而且離北角A2岀口行2分鐘就到達,非常方便就腳。整間餐廳以宮廷風格為但偏向感受到中國傳統精緻,大門前堂既呢張龍椅夠氣勢吧!金黃色既主色,造工精緻,唔自拍一張點對得住自己。帝王級享受啊入面裝潢以木材雕花鏤空設計爐餐具更用了景泰藍!!!!店員將我地帶到一張兩人小桌,每張坐椅上都有用紅色既絲綢坐墊包着,感覺古色古香之餘,仲好舒服添。檯面上面有一卷.....「聖旨」呢到可以選擇既湯底大大話有成15種咁多, 而且每款都係特色湯底, 最受女仕歡迎, 必定係花膠雞湯鍋!但我選擇了慈禧酒香香麻油雞鍋湯底。因為「酒香香麻油」這些字眼很特別呢!每張飯桌上都有一個小小既獨立調味架,包括紅椒、芫荽、蒜蓉、蔥,選擇不多,但已經好足

入面裝潢以木材雕花鏤空設計

爐餐具更用了景泰藍!!!!

檯面上面有一卷.....「聖旨」

每張飯桌上都有一個小小既獨立調味架,包括紅椒、芫荽、蒜蓉、蔥,選擇不多,但已經好足夠。因為心想有好既湯底,調味品就變得不重要了。仲有前菜有成4款添

很快地, 湯底、火鍋食材都已經上檯了。
慈禧酒香香麻油雞鍋湯底(半隻)  $188
淨係聽個名已經夠高貴,雙龍頭湯鍋,簡直氣派逼人,雞件分開上而且已煮熟,雞既顏色澤鮮嫩, 不會肥膩, 雞肉已預先熟左8成左右, 稍為放入湯底滾一下就可以食得!

慈禧酒香香麻油雞鍋湯底(半隻)

店員將花雕加入麻油雞點火將雞肉燒香,視覺效果一流,由最初既酒香味慢滲岀陣陣既麻油香,香氣迫人。
慈禧酒香香麻油雞鍋湯底(半隻)

麻油雞湯底真係好吸引啊!之後再加入高湯慢慢煮熟就大功告成,由麻油湯鍋煮熟左既雞肉,滲岀點點既酒香麻油香!雞件也夠肉質幼滑,雞肉帶微微既鮮甜肉味,大讚👍
慈禧酒香香麻油雞鍋湯底(半隻)

先飲一啖湯試試,味道濃郁而且麻油酒味好重!正!
慈禧酒香香麻油雞鍋湯底(半隻)

火鍋配料方面更加係誇張有很多是自家出品,有超過100多款既選擇,簡直係皇帝式享受。

我們旁邊有張Poster Promotion 既滾得囍海鮮拼盤...見佢平平地又幾吸引就深深忍唔住點了。

滾得囍海鮮拼盤  $368
拼盤由貴妃蚌、沙白蜆、聖子皇、新鮮海蝦、青口及扇貝組成,海鮮新鮮色擇靚,而且肉厚豐滿。
滾得囍海鮮拼盤

尤其係聖子皇,外殼包住滿滿既聖子肉,望到是都流晒口水,最利害既係煮熟後依然多肉,天然鹹鹹地既海鮮味加上彈牙既口感,真係非同小可。

另外新鮮海蝦都唔輸蝕,珍寶級既海蝦,肉厚新鮮,而且鮮甜,足夠塞滿整個口既蝦肉,感覺就是大滿足。

沙白蜆肉細細,但加上醬油食下食下又幾過癮。

其他既扇貝、貴妃蚌、青口當然同樣咁好食,整體黎講新鮮,清甜,爽滑彈牙。其實呢個海鮮拼盤$368真係好抵食!

黃金響鈴
另外海鮮拼盤仲送上一碟黃金響鈴,即叫即炸既響鈴上到枱仲熱辣辣,滿口鹹蛋黃鹹香,食到停唔到口!食過返尋味。
店員說可以不用淥,就這樣直接吃一樣好味!
黃金響鈴

除左海鮮之外,今晚焦點莫過於呢份手切飛驒和牛
手切飛驒和牛(180g)  $388
飛驒和牛價錢唔平不過裝修別致但作為和牛絕對物超所值!
花心思去令到呢樣日式點的肉類變為中式感覺加上伴碟既擺設既華麗又幽美,飛驒牛源自日本岐阜縣,係合乎標準既和牛種,而且可以生食,近兩年最為活躍,絕不輸比神户牛。
手切飛驒和牛(180g)

我建議原味吃,不要蘸豉油或其他配料!
牛肉既油花分佈平均,輕輕煮過6,7秒,和牛肉質柔軟,入口即溶,味道鮮甜,牛脂亦較多簡直係極品。牛味仍然可以係口中慢慢散發
手切飛驒和牛

講究健康,所以我哋都有叫蔬菜拼盤,平衡一下
滾得囍蔬菜拼盤  $68
滾得囍蔬菜拼盤

蔬菜有益健康,又可以消濟,清清口入面既油膩感,選擇多自然心多多!
蔬菜拼盤最適合選擇困難既我,入面有齊所有既菜種,包括唐生菜、皇帝菜、油麥菜、娃娃菜、菜心苗,每種都新鮮又顏色夠鮮!食得招積,滾得出色啊!

滾得囍蔬菜拼盤

最後最後加埋呢兩碗起沙既紅豆沙同綠豆沙,甜甜蜜蜜既感覺為整個晚餐畫上一個完美句號。
紅豆沙同綠豆沙

總結而言, 呢間係香港好少可有咁舒適又質素高既火鍋餐廳。
店員話老闆係設計師所以好有個人諗法想客人吃得舒服點,呢間店既裝潢都是由他設計的!很棒啊!

環境舒服、食物質素好、員工服務又到位、價錢比平時費點點,但款式外面又吃不到的!所以今餐令生活品格提昇了。
滾得囍海鮮拼盤
黃金響鈴
手切飛驒和牛(180g)
手切飛驒和牛
紅豆沙同綠豆沙
  • 慈禧酒香香麻油雞鍋湯底
2018-08-29 259 浏览
呢晚同朋友一齊“奉旨”滾翻晚坐低無耐就先有調味醬料同四款前菜小碟呢晚我地揀左個“ 杜拜火焰六味海鮮鍋”HKd$268+10%呢個鍋底有唔少海鮮,肉蟹、大蝦、青口、白蜆、扇貝樣樣齊,個湯頭好鮮甜!!!而啲海鮮仲好新鮮,啲蝦勁大隻,食落爽口彈牙呢個鍋仲會配上一碟脆米,放入鮮甜既鍋底之中,加上一啲前菜做配料就會變成一碗美味湯飯黎得“滾”返晚,除左鍋底要正,當然要叫埋火鍋料同飲品啦呢個即叫即炸既“黃金魚皮”HKd$68+10%真心正,雖然有邪恶既鹹蛋黃,但食落唔算油膩,所以唔會好漏,眨下眼就食清光而“竹笙”HKd$58+10%係我每次打邊爐都差唔多一定會嗌既食物,既吸湯鍋又爽口,正呢度既“黑松露墨魚滑”HKd$78+10%都好唔錯,彈牙之餘個松露味仲好香,放左落鍋中之後,連個湯底都有淡淡既松露香添而其他火鍋料既質素都唔差,個“黃沙靚豬潤”HKd$58+10%仲厚切新鮮,滾至剛熟後食落香嫩爽滑有咁多肉,我地都有叫左蔬菜黎平衡一返,要左個“五色拼盤”HKd$68+10%,南瓜、 萵筍、蓮藕、冬瓜同准山土豆都每樣有啲,個南瓜仲粉糯香甜,正最後仲每人有碗清熱解毒既綠豆沙添,認真滾得滿足
呢晚同朋友一齊“奉旨”滾翻晚

坐低無耐就先有調味醬料同四款前菜小碟

而啲海鮮仲好新鮮,啲蝦勁大隻,食落爽口彈牙

黎得“滾”返晚,除左鍋底要正,當然要叫埋火鍋料同飲品啦

最後仲每人有碗清熱解毒既綠豆沙添,認真滾得滿足
2018-08-27 135 浏览
最近宮廷劇大熱, 大家都煲劇煲到如火如荼, 友人在OPENRICE達人見到呢間以宮廷為題既餐廳, 即時訂枱話要去體驗下宮廷氣氛喎! 餐廳裝潢為中式設計, 設有龍座俾客人坐, Menu 係一道聖旨, 火鍋湯底既名都係以人物為題, 例如: 建寧公主麻辣卜卜蜆鍋、康熙花膠雞湯錮, 好搞笑. 我地揀左”愛新覺羅特色椰子雞鍋” (半隻)本黎我地揀左一隻雞鍋, 之後店經理話一隻好多, 我地4個人的話, 半隻都夠食. 於是我地聽佢講,叫左半隻. 黎到時先知原來半隻都好多 ^^呢個椰子雞鍋有好濃既椰子味, 因為店員將一個新鮮椰子即場開左, 將椰子汁倒入鍋內, 先飲左啖湯, 好清, 好清新, 真係唔錯! 滾得囍海鮮併盤 海鮮併盤包括海蝦、聖子、扇貝、花甲、珊瑚蚌等, 都好新鮮. 海蝦&聖子同樣爽口, 珊瑚蚌好鮮甜, 扇貝好大隻, 肉夠厚身. 黃金響鈴叫一個滾得囍海鮮併盤, 送一碟黃金響鈴! 黃金響鈴超級鬆化, 仲好香咸蛋黃味道, 雖然好邪惡, 但真係好好味. 滾得囍餃子併盤包括有黑松露野菌餃、韭菜豬肉餃、新鮮菜苗帶子餃、黃金沙葛餃、和牛芝士一口餃共五款, 各具特色! 黑松露野菌餃及黃金沙葛餃最為特別,

我地揀左”愛新覺羅特色椰子雞鍋” (半隻)
愛新國羅特色椰子雞鍋

滾得囍海鮮併盤

海鮮併盤包括海蝦、聖子、扇貝、花甲、珊瑚蚌等, 都好新鮮.

滾得囍餃子併盤

黑松露野菌餃及黃金沙葛餃最為特別, 黑松露野菌餃一咬落去已經好香味道, 味道豐富. 黃金沙葛餃口感爽口, 配上蛋黃味道好好食.

魚肚放落鍋度, 吸收晒椰子雞湯既味道, 好正! 口感軟綿綿咁, 每一啖都有椰子同雞湯既味道 ^^

鴨血

同平時食到既鴨血, 口感有點分別, 呢度既鴨血好爽口彈牙, 唔會鬆軟.

滾得囍五色併盤

五色併盤包括有土豆片、南瓜片、鮮淮山、萵筍、蓮藕片! 每樣都新鮮爽脆, 配以雞湯底, 係一個唔錯既選擇.

總括黎講,餐廳食物質素高,服務又好,值得推介!

愛新國羅特色椰子雞鍋
2018-08-26 333 浏览
現在想吃火鍋真的比容易,只要逛一逛,附近總有一間火鍋店。昨晚朋友巧遇舊同事,他說地鐵附近有間滾得囍宮廷火鍋小炒每晚高朋滿座,火鍋質素難得比坊間的高,叫我倆一試,包我們再回頭。朋友的同事沒說錯,這裡真的超多人光顧,枱枱爆滿,幸好還有一枱可入座,不是的話要等好一會。這裡淨是前菜已有四款,而且道道各有風味,有微辣的土豆絲,酸香的酸菜,清爽的青瓜及香脆的花生,我和朋友都各有所好。醬油方面主要有豉油,蒜蓉,紅椒,芫茜和蔥提供,不過我們最後都沒怎麼沾豉油吃,因為多爾袞羅宋牛骨鍋愈滾愈濃郁,火鍋配料入味非常,故不需沾豉油已很美味。常常說火鍋湯底很重要,這點我絕對認同,味美的湯鍋可為新鮮食材錦上添花。我們挑了多爾袞羅宋牛骨鍋,明顯份量比我們預期多,滿滿的薯仔,芹菜,蕃茄,還有海量的牛肉燉煮,真材實料。羅宋牛骨湯滾了後我們試喝一下原湯,湯頭酸香開胃,濃厚的蕃茄,牛肉味,是我們喜愛的羅宋湯口味。當湯鍋愈滾煮得愈久,它的味道愈醇厚,十分討喜。一片片鹿兒島日本黑豚肉掛在架上,像羅衣般美麗,一看就知肥滋滋的黑豚肉是朋友的味兒。黑豚肉涮後更加明顯看出肥瘦豚肉交錯的層次,肉質爽嫩,口感不俗,湯頭引出豚肉的甘甜。滾得
現在想吃火鍋真的比容易,只要逛一逛,附近總有一間火鍋店。

鹿兒島日本黑豚肉

滾得囍餃子拼盤

滾得囍的自家製手工火鍋配料用出色來形容不為過,來這裡一定要試試看,每款配料都令我們驚喜萬分。想一次嚐到五種口味的餃子,那就要一試滾得囍餃子拼盤,餃子拼盤包含和牛芝士一口餃,新鮮菜苗帶子餃,韭菜豬肉餃,黑松露野菌餃與黃金沙葛餃。
滾得囍餃子拼盤

韭菜豬肉餃一撈起就聞到濃濃的韭菜味,外型很大又飽滿,朋友被流出來的湯汁噴到,可見內餡挺多汁。韭菜豬肉餃的外皮吃起來很有彈性,內餡有著濃郁的韭菜香,津津有味。
滾得囍餃子拼盤

黑松露野菌餃吃起來有明顯的黑松露香味,看看它的內餡全是密鋪黑松露與野菌就知道用料不馬虎,滿口清新的菇菌,愛吃素餃的話這是很棒的選擇。
滾得囍餃子拼盤

和牛芝士一口餃晶亮剔透的餃皮,隱約透出裡面的和牛肉色,新鮮的和牛味道就是這麼新鮮,芝士味道就是這麼濃香,濃重的和牛芝味撲鼻而來,我們都沒辦法控制馬上開動。
滾得囍餃子拼盤

新鮮菜苗帶子餃皮薄而有勁道,在嘴裡小有嚼勁,煮熟後的菜苗依然鮮綠,菜苗鮮甜極致,帶子彈性十足,為菜苗餃豐富口感,並保有原來天然滋味,鮮香可口。
滾得囍餃子拼盤

如果說最令我們驚艷的餃子,非黃金沙葛餃莫屬,以沙葛作餃子主角應該只有滾得囍吧,很創新的口味。沙葛爽脆甜美不在話下,混合蛋黃醬後有點像雞蛋沙律的味道,清新感源源不絕。
鬼馬油炸鬼

滾得囍的驚喜豈止餃子那麼少,就連鬼馬油炸鬼都暗藏心思。一般火鍋吃到的鬼馬油炸鬼都是油炸鬼包覆著墨魚滑,涮煮時油炸鬼都變軟。
鬼馬油炸鬼

滾得囍的油炸鬼卻藏於墨魚滑裡,表面更灑上蟹子。墨魚滑扎實彈牙,藏身當中的油炸鬼保有酥脆感,兩種口感在一起並不會衝突,反而十分奇妙,令人深深愛上。
黃金雙拼

近來黃金炸魚皮與黃金響鈴成了火鍋配料的新貴,嘴饞的我們也叫上一碟黃金雙拼。沾滿鹹蛋黃的魚皮和響鈴光吃已非常惹味,沙沙脆脆的咬感,當小食的話不錯呢。當然還可以輕涮它們數下,吸飽羅宋湯汁,鬆化濃香,另一味蕾享受。
瑤柱乾貝滑

瑤柱乾貝滑也不容忽略,以瑤柱干貝作滑又一創新,個人覺得這組合十分新穎。瑤柱特有的海味毫不吝嗇發揮出來,乾貝滑極具彈力,每一次咀嚼都是一種驚艷,其真材實料帶給我們瞬間的滿足。
清酒鮮牛肉

清酒鮮牛肉集色,香,味於一身,當清酒灑上鮮牛肉上,夢幻的煙霧瀰漫著,清酒芳香都滲透肉裡,給我們銷魂滋味。鮮牛肉輕涮五分熟,粉嫩的肉色令我口水直流,絲絲清酒醇香,入口軟嫩的瞬間多麼幸福。
清酒鮮牛肉

澳洲帶子片鮮嫩多汁超推的,一定要點來吃。帶子片只需滾煮五分熟就可,將它的柔嫩水感緊緊鎖住,充分嚐到它自身的甘甜,口齒留香。
澳洲帶子片

只吃肉而不吃蔬菜是不行的,所以我們點了滾得囍蔬菜拼盤,蔬菜拼盤可謂豐盛,有生菜,娃娃菜,油麥菜,蘿蔔,粟米,木耳,蓮藕片,蔬菜和羅宋湯很對味,經過羅宋湯熬煮,蓮藕片保持鮮甜的脆度,粟米爽甜,無一不愛。
蔬菜拼盤

若怕吃火鍋上火的話,不妨喝杯足料竹蔗茅根消消熱氣。清涼足料的竹蔗茅根天然甘香,除可潤喉生津,又可一解火鍋的飽膩感,一舉兩得。
足料竹蔗茅根

吃到尾聲,店員跟我們說有椰汁西米露作為飯後甜品,我們真想不到最後還有糖水可吃,很完滿的一頓火鍋晚餐。西米露煮得綿密,椰汁甜而不膩,簡單好吃,我們飽得捧腹回家。

離開前,我們都在門口的打印照片機打印照片留念,我們覺得滾得囍這主意不賴,好讓食客免費留影,紀錄與親友的美好時光服務貼心。無論食物質素抑或服務,滾得囍確實具備宮廷級享受,也成了我最愛的火鍋名單之一。
鹿兒島日本黑豚肉
黃金雙拼
瑤柱乾貝滑
蔬菜拼盤
足料竹蔗茅根
2018-08-25 101 浏览
呢輪睇得宮廷戲多見到聖旨都覺得特別開心加上朋友搵到呢間咁古色古香有哂道具既火鍋店,特別令我期待。餐廳裝潢都比較古色古香,彷酸枝屏風隔開左右兩邊枱,啲枱都幾大張, 座位舒服。打開張聖旨入面有介紹唔同嘅湯底,全部都以帝號做火鍋名稱,幾特別。我地點左個愛新覺羅椰子雞鍋雞可以揀一隻或半隻,咁我地要半隻啦原個椰青,起肉倒椰青水再加窩荀煮滾一陣,就可以先飲湯食雞個啖湯好清仲有濃濃椰香,飲落喉嚨非常舒服。雞件好嫩好鮮味,好正。窩荀好清新又爽口所以唔覺唔覺都食左好多件。 食左一陣我地已經放左碟魚肚落湯中。魚肚唔洗滾好耐,但已經吸左雞既鮮味咬落軟綿綿,每口椰青雞湯味道好有口感。食火鍋一定要有既牛併盤,分別有:安格斯 M8牛胸油 牛舌 牛頸脊每種牛肉都好嫩,而且牛味好濃我覺得最特別係牛胸油…… 應該係牛既脂肪,灼完之後變得硬身,食落咀中又脆又有牛脂既香氣,好特別! 另一樣特色嘢係滾得囍嘅五色拼盤 有土豆片、蓮藕片、淮山片、萵筍片、蘿蔔片。 如果唔想食什菜或者菇菌類,呢個五色拼盤係非常正既選擇。倒入湯中顏色又吸引,每樣都脆薄新鮮,滲出清甜味道,同我地揀既呢個湯底味道好夾! 手打丸併盤差唔多每種丸都有餡料珍珠

呢輪睇得宮廷戲多
見到聖旨都覺得特別開心
加上朋友搵到呢間咁古色古香有哂道具既火鍋店,特別令我期待。

我地點左個愛新覺羅椰子雞鍋
雞可以揀一隻或半隻,咁我地要半隻啦
原個椰青,起肉倒椰青水再加窩荀

煮滾一陣,就可以先飲湯食雞
個啖湯好清仲有濃濃椰香,飲落喉嚨非常舒服。
雞件好嫩好鮮味,好正。
窩荀好清新又爽口
所以唔覺唔覺都食左好多件。

食左一陣我地已經放左碟魚肚落湯中。

魚肚唔洗滾好耐,但已經吸左雞既鮮味
咬落軟綿綿,每口椰青雞湯味道好有口感。

火鍋一定要有既牛併盤,分別有:
安格斯
M8
牛胸油
牛舌
牛頸脊

每種牛肉都好嫩,而且牛味好濃

另一樣特色嘢係滾得囍嘅五色拼盤

秘製鯪魚丸
芝心牛肉丸

我當然最鐘意帶子墨丸
因為特別鮮甜。

牛肉丸同鯪魚丸本身味道都好突出,真係唔洗睇都知係100%真材實料。

今次食左好多,最
係餐廳每個種類都有併盤,咁就可以食多點唔同既食物。 宮廷美食果然係宮廷美食,食物質素份量都唔錯,價錢宜人令人回味。

下次來,真係一定要試下佢地既小炒,非常期待。
📍北角📍宮廷主題嘅特色火鍋🍲聖旨到👑其實一入到去您會覺得好有特式餐廳佈置一枱一木都好有心機連個Menu都係聖旨造型😆門口位仲有張龍椅👑大家去到記得留意下💕價錢又唔算特別貴,而且比起同類型嘅火鍋店,呢間算係性價比高可能係北角比較遠,但其實離地鐵站只係半分鐘🤣好近下🏃🏻‍♀️叫咗個順治特式卜卜蜆鍋,真係有好多蜆,食完有兩個大碗咁多殻🙈食咗成鍋都只係得一隻唔開,啲蜆仲要幾大,唔會係俾啲蜆仔或者得啲殻,算係好有良心😆仲有第一次叫生牛肉刺身,但我都係放落去涮兩下先😹😹黃金炸魚皮真係不得了❤️啲咸蛋黃超正💕桂花蚌又夠新鮮,涮兩涮就食得,幾爽甜😎最後送雪耳木瓜糖水😝唔係個啲溝水淡到乜咁,真係糖水嚟,好安慰😹會再去❤️❤️
📍北角📍宮廷主題嘅特色火鍋🍲聖旨到👑

其實一入到去您會覺得好有特式
餐廳佈置一枱一木都好有心機
順治特式卜卜蜆鍋

仲有第一次叫生牛肉刺身,但我都係放落去涮兩下先😹😹
生牛肉刺身

黃金炸魚皮真係不得了❤️啲咸蛋黃超正💕
黃金炸魚皮

桂花蚌又夠新鮮,涮兩涮就食得,幾爽甜😎
桂花蚌

生牛肉刺身
黃金炸魚皮
桂花蚌
2K
2018-08-22 372 浏览
天時暑熱冇諗住打邊爐,不過個 Friend 話呢度D湯底同食物都好有特色,好想試吓,咁今晚我哋就一齊去「滾一滾」喇!嚟到北角馬寶道呢間滾得囍宮廷火煱小炒,D裝修佈置真係好有心思,中國傳統古典風,精典花巧,又有龍椅,又有聖旨,真係畀人一種帝王級享受嘅感覺。打開聖旨一睇,有好多款別具特色嘅湯底,林林總總,令人難以抉擇。最後我哋揀咗聽聞係鎮店之寶嘅花膠鷄湯鍋。嘩!個湯底一上場,就知道真係冇揀錯。一大鍋金黄色嘅鷄湯,散發著濃郁嘅鷄味跟住侍應捧咗碟花膠同鷄上嚟。塊花膠大到呢😋,D鷄望落去已知好嫩滑。跟住侍應哥哥好細心咁將花膠剪成一小口一小口放落D湯度,然後提醒我哋,等湯一滾,就先食花膠同飲湯。湯又香又滑,再加埋D花膠,真係唔見咗D骨膠原都返晒嚟,我哋飲完一碗又一碗,唔係好想畀佢停。我哋幾個牛魔王,點咗個手切牛肉宮廷拼盤,今晚一定要食盡佢。個拼盤一上枱,我哋即刻嘩嘩聲相機食先,因為賣相好靚仔。拼盤入面有七款牛肉: M8和牛、安格斯牛片、安格斯牛柳粒、牛頸脊、牛胸爽、牛舌粒同牛展,唔同部位有唔同口感,牛味十足。讚!讚!讚!黑松露墨魚滑,又香又滑。熱辣辣嘅黄金響鈴,一炸起即上枱,滿口鹹蛋黃鹹香,食到停

,我哋飲完一碗又一碗,唔係好想畀佢停。

黑松露墨魚滑,又香又滑。

熱辣辣嘅黄金響鈴,一炸起即上枱,滿口鹹蛋黃鹹香,食到停唔到口。

打邊爐又点少得蠔味濃郁嘅廣島蠔呢。

今時今日,講究健康,所以我哋都有叫過蔬菜拼盤,balance一吓。😜

更加唔少得要飲番杯清熱滋潤嘅竹蔗茅根水喇。

今次呢餐,可謂坐得舒適,食得招積,「滾」得出色。
2018-08-22 238 浏览
聖旨到!!最近宮廷劇看多了,朋友介紹下去左位於北角既"滾得囍宮廷火鍋小炒"打邊爐。餐廳走宮廷風,富中國色彩,坐位寬敞,坐得舒服。店內設有龍椅,仲有聖旨,幾有趣。愛新覺羅椰子雞鍋(半隻)店員0係我地面前開左個椰子直接加入鍋內,再加椰子水,所以個湯底勁香椰子味道 。鍋內有半隻雞、淮山、蒿筍、蜆等,味道鮮甜又夠清。滾得囍牛肉宮廷併盤內有五款牛肉,包括安格斯、M8、牛胸油、牛舌、牛頸脊等。安格斯&M8:牛味香濃、肉質軟腍牛舌及牛頸脊:肉質爽口,牛味比安格斯&M8更濃厚牛胸油:肉質爽脆,食到索索聲,而且油香濃郁特濃冰凍洛神花茶打邊爐飲品真係好重要,呢個洛神花茶夠晒冰凍,食完咁熱既野,飲返啖真係好爽,又唔太甜,爽!滾得囍宮廷手打丸併盤包括有五款手打丸 – 手打黑松露野菌鮮蝦丸、珍珠帶子墨魚丸、菠菜豬肉丸、芝士心牛肉丸、陵魚丸等。全部丸都爽口彈牙,仲好大粒。黑松露野菌鮮蝦丸好特別,一咬開就已經聞到好香濃既黑松露味道,好正! 菠菜豬肉丸表面綠茸茸咁,真係好香菠菜味,個人覺得都唔錯。珍珠帶子墨魚丸,內有一粒珍珠帶子,一咬落去果陣帶子味好鮮甜,個人覺得好好味,幾特別!鬼馬油炸鬼呢個油炸鬼真係好鬼馬,因為佢
聖旨到!!

愛新覺羅椰子雞鍋(半隻)
愛新覺羅椰子雞煲

滾得囍牛肉宮廷併盤
滾得起牛肉宮廷併盤

內有五款牛肉,包括安格斯、M8、牛胸油、牛舌、牛頸脊等。

安格斯&M8:牛味香濃、肉質軟腍
牛舌及牛頸脊:肉質爽口,牛味比安格斯&M8更濃厚
牛胸油:肉質爽脆,食到索索聲,而且油香濃郁

特濃冰凍洛神花茶
特濃冰凍洛神花茶

滾得囍宮廷手打丸併盤

菠菜豬肉丸表面綠茸茸咁,真係好香菠菜味,個人覺得都唔錯。

鬼馬油炸鬼

呢個油炸鬼真係好鬼馬,因為佢係唔同一般既油炸鬼造型,如果店員唔介紹,我地真係估估下。外面是墨魚丸,一咬去先會見到油炸鬼在內,就算放落去鍋度,油炸鬼都唔會淋晒,因有墨魚丸包住,真係又鬼馬又好食!

五色拼盤
五色併盤

包括有土豆片、南瓜片、鮮淮山、冬瓜片、蓮藕片等。

娃娃菜新鮮鮮甜

今晚真係好滿足呀!
餐廳食物質素高,而且服務超好,好滿意!值得推介!

愛新覺羅椰子雞煲
滾得起牛肉宮廷併盤
2018-08-21 44 浏览
最近適逢宮廷劇大熱黎到呢一間滾得囍 真係恍如回到古代非常用心嘅裝修 氣派一流首先有四碟小食開胃醬油架都非常整潔衛生愛新覺羅椰子雞鍋 $268/半隻一上枱已經聞到濃濃嘅椰子香味而且湯料非常豐富 未打邊爐先飲一碗 清熱潤肺 非常清甜可口羊肉片 $58鍾意食羊肉嘅朋友不要錯過因為呢度啲羊肉肉質非常鮮嫩而且臊味十足 令人回味手切澳洲M8和牛 $328一見到啲肥美嘅油花真係令人垂涎三尺雖然唔係入口即溶 但係肉質好新鮮牛味十足 食落每一口都係滿足感黃金雙拼 $78絕對係必食推介! 一次過滿足晒兩個願望黃金炸響鈴同埋黃金炸魚皮鹹蛋黃超級香同惹味 而且炸到脆卜卜 好食到停唔到口宮廷手打丸拼盤 $118一共有五款特色手打丸芝士牛丸非常滋味另外鯪魚球亦都鮮味十足整體來講食物質素非常高而且呢一個可以試晒佢哋最signature嘅口味所以都非常抵試架呢度除咗打邊爐小炒都非常出眾所以今次都留返個肚試吓佢哋嘅小菜酥炸桶蠔 $168桶蠔炸得鬆脆可口 大大隻口感飽滿而且又唔會好腥 好好食

最近適逢宮廷劇大熱

一見到啲肥美嘅油花真係令人垂涎三尺
雖然唔係入口即溶 但係肉質好新鮮
牛味十足 食落每一口都係滿足感

黃金雙拼 $78

絕對係必食推介!
一次過滿足晒兩個願望

桶蠔炸得鬆脆可口
大大隻口感飽滿
而且又唔會好腥 好好食

2018-08-19 252 浏览
香港人,無論任何天氣,都總係要打下邊爐,今日再一次同媽咪嚟到北角呢一間主打宮延風既滾得囍宮延火鍋店,同得老媽一齊食野,當然係唔可以食任食類啦~~ 因為家中廚房主理人對食物水準有超高要求 而且環境又要舒適 (所以千挑萬選下揀到呢間) !嘩一入到去果然無令人失望 格調靚高檔 環境舒適~無錯同親戚家人打邊爐就係要揀呢間喇 ~~坐低之後店員就遞上聖旨俾我哋 嘩一黎到聖旨就到 好啦既然係咁 就第一時間接旨!第一時間就當然係要揀湯底! 湯底因為我哋兩個都唔食辣所以就揀咗呢一個康熙花膠雞鍋 (全隻)$388 嘩好多花膠! 同埋雞肉真係好滑… 食完覺得好養生養顏~ 因為媽咪中意食海鮮,所以我地叫左一個海鮮盤 $368 有大蝦,扇貝、蟶子、花甲青口等等…全部都極新鮮,老媽讚不絕口,另外佢再點左澳洲子片 $78 帶子片大概有10皮左右 唔會話好薄 恰一恰 肉身彈牙又鮮甜! 打邊爐梗係要有牛肉啦 呢個手切M8和牛 $328  份量超多 牛肉雪花均勻 牛味超濃,除左牛 媽咪仲點左羊肉 $ 58 羊肉無羊膻味 好滿意 ~最後大家留意,依家叫海鮮拼盤,仲會送一份黃金響鈴,超香口!係咁唔停口不停想食!!食咁多肉同海

嘩一黎到聖旨就到 好啦既然係咁 就第一時間接旨!

康熙花膠雞鍋 (全隻)

嘩好多花膠!

同埋雞肉真係好滑… 食完覺得好養生養顏~

因為媽咪中意食海鮮,所以我地叫左一個海鮮盤 $368

手切M8和牛

牛肉雪花均勻 牛味超濃,除左牛
羊肉

媽咪仲點左羊肉 $ 58 羊肉無羊膻味 好滿意 ~

食咁多肉同海鮮,都要叫D菜架~菜呢我地叫左唐生菜$28 同金菇$28 食埋兩款菜就已經好飽喇~~~超有質素既一個邊爐呀!!!
海鮮盤
2018-08-15
康熙花膠雞鍋 (全隻)
手切M8和牛
羊肉
海鮮盤
  • 康熙花膠雞鍋
2018-08-17 83 浏览
早已經聽過滾得囍宮廷火鍋小炒但係佢位於北角 比較少去琴日終於有機會去食所有野都幾滿意!佢地無論改名定係擺設都好用心醬芥每人28蚊如果以得4款黎計都幾貴我們order了康熙花膠雞湯鍋我們初初以為半隻雞得好少所以order一隻點知佢真係足足一隻雞唔似其他餐廳咁呃人而花膠都係海量多到食極都有咁大個湯底都只係$388!黑松露墨魚滑 $78黑松露很多 就算煮完都仲食到好香黑松露味娃娃菜 $32半熟五花腩 $48食落好好味 而且份量也很多黃金響鈴 叫了海鮮拼盤送的~非常好吃即炸 而且每一part都有蛋重重點是非常的脆咁大個海鮮拼盤都只係$368海鮮很新鮮 很滿意到這個牛肉拼盤 $488有7款不同的牛例如和牛﹑牛舌﹑牛爽肉等等即炸魚皮 $38牛餐肉 $38佢地連牛餐肉都先炸過雖然好肥 但可以即食看我出火鍋店很用心的!值我大家一試
早已經聽過滾得囍宮廷火鍋小炒
但係佢位於北角 比較少去
琴日終於有機會去食
所有野都幾滿意!

佢地無論改名定係擺設都好用心

點知佢真係足足一隻雞
唔似其他餐廳咁呃人
而花膠都係海量
多到食極都有
咁大個湯底都只係$388!

黑松露墨魚滑 $78
黑松露很多 就算煮完
都仲食到好香黑松露味
娃娃菜 $32

半熟五花腩 $48
食落好好味 而且份量也很多

黃金響鈴
叫了海鮮拼盤送的~
非常好吃

雖然好肥 但可以即食
看我出火鍋店很用心的!值我大家一試
2018-08-14
2018-08-16 70 浏览
讚:1) 花膠湯底正到冇人有, 稠身但唔會太濃, 入口岩岩好.2) 黃金魚皮+響鈴又係正到爆. 正到唔捨得浸落D湯度. 3) 價錢絕對唔平, 但食物質素對得住個價. 彈:1) 我4個人, 佢拍左2張二人檯比我. 正常二人檯, 每張會有一個爐. 咁我4個人都係會開一個爐架0者, 但當2張二人檯拍埋, 而只開其中一個, 即係個爐唔0係正中間, 於是坐左邊既人要傾晒去右邊洽野食, 勁低能, 仲有個爐係壞既. 2) 調味料收$20/人太貴. (由頭到尾冇比過我地但張單又收我地錢, 好彩有睇清楚)3) 加湯想要返雞湯又收$180.4) 叫左2渣竹庶茅根飲晒(足料, 幾好!), 但當時又差不多埋單, 所以想問佢攞D水濕下口, 點知又話水都要收錢, 係後來個後生仔侍應先「施捨」D滾水比我地.5) 有個中年侍應, 問佢個丸類拼盤有咩, 佢竟然亂答我D菜單上冇既野. (後黎先我地睇到MENU上有記號講係咩)6) 環境偏暗, 嘈到酒吧咁. 有位好有吨位既女士, 此類人通常都好好中氣, 而呢位女士仲要不停猜"妹", 又擘大喉嚨「嗌」粗口, 又尖聲叫嚷跟同檯男子打鬧, 隔左3張檯都會覺得篤眼刺耳. 借此拜托各
讚:
1) 花膠湯底正到冇人有, 稠身但唔會太濃, 入口岩岩好.
2) 黃金魚皮+響鈴又係正到爆. 正到唔捨得浸落D湯度.
3) 價錢絕對唔平, 但食物質素對得住個價.

彈:
3) 加湯想要返雞湯又收$180.
6) 環境偏暗, 嘈到酒吧咁. 有位好有吨位既女士, 此類人通常都好好中氣, 而呢位女士仲要不停猜"妹", 又擘大喉嚨「嗌」粗口, 又尖聲叫嚷跟同檯男子打鬧, 隔左3張檯都會覺得篤眼刺耳. 借此拜托各位, 出去食飯唔係自己屋企, 一班人一定會嘈, 不過唔該收儉下, 唔好過份, 唔好影響人, 比返D公德心啦.
7) 唔知係咪唔夠侍應, 收野好慢, 收完D野隨手放個櫃上不停疊上去, 跟住仔細望會見到有烏蠅「嬲」的.

總結: 當X入圍煮長期卜唔到位, 想要花膠湯底呢度都好正. 雖然其他一切都唔太理想, 但個湯底+食物質素拉返好多分, 所以可能都會再回頭, 不過唔會成日囉.
2018-07-27
皇上~臣妾今天想吃火鍋🍲這家是走中國古代宮廷風的火鍋店,很特別。音樂非常出色。推薦:🌟康熙花膠雞湯鍋 $388一隻 $288半隻料足!花膠超級多!雞很嫩滑!當然是喝一碗熱呼呼的湯先啦!🌟牛肉宮廷拼盤 $488印象中有和牛、牛舌、牛肉粒、牛爽肉等等。在隨便單點一份牛都要$98-$3xx的情況下,這個拼盤就十分抵食啦!一次試曬7種牛肉~🥩🌟海鮮拼盤 $368 又是一個十分抵食的拼盤。有海中蝦(十分大),聖子皇,珊瑚蚌還是桂花蚌,沙白蜆共6種海鮮。還送迷你黃金響鈴(4件)喔!🌟黑松露墨魚滑 $78可以試下不點醬油吃,非常香的黑松露味~讚👍🏿🌟厚切午餐肉 $38不同於以往的午餐肉,外面炸了一圈可以直接吃也可以放進去煮。🌟黃金響鈴 $68十分推薦!又是和外面的火鍋店不一樣!外面包了一層鹹蛋黃!十分好味!❤️總結的說這是一家味覺,視覺和聽覺都得到享受的火鍋店👍🏿👍🏿
皇上~臣妾今天想吃火鍋🍲
這家是走中國古代宮廷風的火鍋店,很特別。音樂非常出色。

推薦:

🌟康熙花膠雞湯鍋 $388一隻 $288半隻
料足!花膠超級多!雞很嫩滑!
當然是喝一碗熱呼呼的湯先啦!
康熙花膠雞湯鍋

🌟牛肉宮廷拼盤 $488
牛肉宮廷拼盤

🌟海鮮拼盤 $368
海鮮拼盤

🌟黑松露墨魚滑 $78
可以試下不點醬油吃,非常香的黑松露味~讚👍🏿
🌟厚切午餐肉 $38
不同於以往的午餐肉,外面炸了一圈可以直接吃也可以放進去煮。
🌟黃金響鈴 $68

• 即炸響鈴
  • 花膠仔
  • 手切頂級安格斯牛肉
2018-08-14 380 浏览
北角地鐵站一出行幾步就到左呢間餐廳了, 地理位置上很方便。 餐廳以宮殿形象裝修, 十分有中國風同風派。 很多食客在此checkin拍照。侍應好熱情地送上前菜和醬料, 前菜有成4款咁多。 梗有一種岩食。湯底我揀左愛新覺羅椰子雞湯, 揀左一隻雞。 一開始係上左湯料先, 侍應係你面前倒椰子汁落去, 好原汁原味呀。 而雞件大塊好肥美。仲有好多蜆同蘆薈食。 好正。海鮮拼盤($368), 侍應介紹做梗減價 仲送黃金響鈴。 我不假思索叫左一份, 海鮮拼盤好抵食, 有4隻新鮮大蝦, 青口, 帆立貝, 貝殼 同多種貝類, 好鮮甜味美。 最愛蝦同帶子。 黃金響鈴好大條, 煮幾秒食覺得蛋黃好香口。 比出面食開既更香脆。 日本飛驛和牛($288) 100g。 侍應介紹可以生食同煮熟黎食。 生食就似魚生但冇腥味, 好味。 而煮熟食都好正好林。 鹿兒島日本黑豬肉($88) 係豬腩肉既位置, 每塊厚薄岩好, 肥瘦平均, 十分好食。烏冬$28 呢個吸哂湯既精華。 大家都爭住食 手打丸拼盤($118) 有成10粒。 全部都各有特色。 唔會有怪味因為好新鮮。 瑤柱乾貝滑($78) 分開有成10幾粒, 瑤柱令個滑好鮮甜。
北角地鐵站一出行幾步就到左呢間餐廳了, 地理位置上很方便。

烏冬$28 呢個吸哂湯既精華。 大家都爭住食

瑤柱乾貝滑($78) 分開有成10幾粒, 瑤柱令個滑好鮮甜。 值得一試

最後有糖水同叫左竹蔗湯。 好滿足既一餐

總結而言, 呢間質素高 係香港好少可有咁舒適又高質既餐廳。 下次一定會約朋友黎食。

2018-08-11
  • 海鮮拼盤
  • 鹿兒島日本黑豚肉
  • 即炸響鈴
2018-08-14 53 浏览
黎到馬寶學林, 小朋友玩完一日後, 見到呢度人山人海就坐低休息下雖然價錢有d貴, 但個裝修同菜單好吸引: 有高質海鮮同牛肉。 我家人決定豪返次首先侍應會送上聖旨, 4款餐前小食 同醬料俾你餐前小食中我鍾意食青瓜同薯仔絲。 雖然係前菜但味道好得。湯底, 火鍋配料同小菜有好多款, 我地最後叫左椰子雞湯。 十分足料鮮甜日本飛驛牛(兩食)家人全都嗜牛肉。 呢個100g既牛令大家品嘗左生牛肉既滋味。 我就鍾意生食, 家人鍾意煮熟黎食。 滿足到大家唔同既要求。餃子拼盤 : 人多就share食。 我鍾意黑松露, 呢個黑松露餃有好香好新鮮既黑松露。 仲有蝦餃, 有彈牙既蝦肉, 煮完又大粒又好食。 菠菜餃就好有營養。 手打丸拼盤: 心大心細隻隻丸都想食。 叫個拼盤可以一次過食哂。 最愛芝心牛肉丸, 蝦丸都十分正。 新鮮就好好味。 家人覺得每一隻丸都好有特色瑤柱墨魚滑: 墨魚滑彈性高, 加上香口既瑤柱, 全家人都好鍾意, 好有口感。鮑魚: 新鮮鮑魚每隻50蚊, 唔係好大隻果種, 係係好新鮮, 仲有處理過。 十分美味。 金菇菜同生菜: 都有好多散叫既菜, 每碟只係28蚊。 又靚又新鮮。酒水: 我地叫左竹蔗

首先侍應會送上聖旨, 4款餐前小食 同醬料俾你

餐前小食中我鍾意食青瓜同薯仔絲。 雖然係前菜但味道好得。

日本飛驛牛(兩食)

餃子拼盤 :

手打丸拼盤:

瑤柱墨魚滑:

鮑魚:

金菇菜同生菜:

都有好多散叫既菜, 每碟只係28蚊。 又靚又新鮮。

酒水:

我地叫左竹蔗矛根同啤酒。 竹蔗矛根十分足料, 有冷熱可揀, 絕不欺場。 啤酒只係24蚊支好抵飲。

提提你: 食到最後會送上糖水, 呢日係雪耳雪梨糖水, 勁滋潤。 每位收28蚊醬料費。

呢間打邊爐除左個裝修靚, 食物又特色又新鮮, 服務態度好好。 我地好開心冇揀錯。 好期待下次再同家人黎呢度進餐。

2018-08-10