2018-08-13 141 浏览
今日終於黎到我想試好耐既滾得囍,一入門口已經感受到果種氣派,終於可以坐上呢張龍椅😎。室內充滿宮廷味,當然唔少得極具特色既"聖旨" menu~~✨未點餐先有小食送口,份量都唔小啊✨調味雖然只有四款,不過其實湯底已經好夠味,今餐都無乜點過豉油,所以簡簡單單就好了✨花膠雞湯鍋/半隻($288): 金黃色既雞湯,見到個心已經蠢蠢蠢欲動~~😍✨花膠有幾大塊,影完相之後店員就會剪開細細塊,落左花膠滾好就可以先品嚐下個湯喇✨個湯真係超級正,甜得黎雞味好濃郁。花膠個人唔鍾意太爽,所以留到打邊爐最後一刻先食,軟滑得黎好通透,滾到出晒膠質夠入味先最好食😍✨其實半隻雞都幾多,兩個人都食唔晒。雞件本身七成熟,淥番幾分鐘就食得。個雞都算滑,滾完啖湯仲正,好後悔剩係飲左半碗,因為之後加湯唔係加雞湯,無晒d 精華~✨竹蔗茅根($38/一渣): 打邊爐一定要叫個竹蔗茅根清下熱,樽底一睇果然好足料,味道仲好清甜,好過飲汽水。✨鹿兒島日本黑豚肉($88): 賣相一流,睇落好少,但係呢8塊肉都真係份量十足,好飽肚。肉味都ok, 肥瘦適中,點埋豉油好食~✨日本廣島蠔($88): 估唔到都幾大隻,淥完出黎都無乜點縮水,而且蠔味
室內充滿宮廷味,當然唔少得極具特色既"聖旨" menu~~
✨未點餐先有小食送口,份量都唔小啊
花膠雞湯鍋

竹蔗茅根
✨日本廣島蠔($88): 估唔到都幾大隻,淥完出黎都無乜點縮水,而且蠔味幾鮮,一咬落去超多汁。
日本廣島蠔
✨桂花蚌($108): 非常爽口~~而且索晒湯底既味道,好入味。
✨黃金響鈴($68): 真係超級無敵勁鬆化,仲好香咸蛋黃味,極邪惡~~
黃金響鈴
✨手打丸拼盤($118): 一碟有五款,兩個人可以試多d, 一讚佢d 丸幾彈口👍🏻除左鯪魚球,另外四款都幾特別
手打丸拼盤
✨珍珠帶子墨魚丸: 一咬咇左d 汁出黎, 原來裏面有粒帶子仔勁cute, 呢個墨魚味幾濃,幾高水準。
✨芝心牛肉丸: 本身對牛丸興趣不大,但加左芝士立即加分,好香啊。
✨黑松露蝦丸: 聞落已經好香黑松露味,好食~
✨菠菜豬肉丸:呢款係唯一無咁彈口,其實唔係好食得到豬肉味,但係個菠菜味幾突出,感覺幾過癮~我又幾鍾意。
✨雜菜拼盤($68): 粟米好甜,木耳勁大塊,爽口入味,仲有生菜,娃娃菜,油麥菜同唐蒿,兩個人叫一盤份量啱啱好~非常豐富。
✨臨走仲有雪梨雪耳糖水食潤一潤,真係超級飽。呢度d 野雖然價錢唔算平,但質素非常高,真心正👍🏻
花膠雞湯鍋
竹蔗茅根
日本廣島蠔
手打丸拼盤
妹妹和我做了大生意,是時候要對自己豪一点,既然這樣的話我們就吃得豪氣一点,我們到出名的滾得囍宮廷火鍋小炒吃吃宮廷級的火煱!首先我們點了一個愛新覺羅特色椰子雞鍋,用上新鮮的椰水加上湯,當然一定少不了椰子和鮮雞在煲,待應一一替我們包辦代勞,我們坐享宮廷式的服務!海鮮拼盤很正,有着4隻新鮮海中蝦4隻,有我最心愛的沙白蜆和大蜆,扇貝最好味,又新鮮又爽口,我和妺妹吃到停不了口!手切飛驒和牛賣相一流,而且入口即溶滾得饎宮廷拼盤十粒,最好味就是手打珍珠帶子墨官丸及手打菠菜豬肉丸!最後我們叫了五色拼盤,也很健康呀!今晚我們吃得很開心,也吃得很稱心!

手切飛驒和牛賣相一流,而且入口即溶

2018-08-13
2018-08-13 57 浏览
難得家姐話帶我食好野,我呢個食力驚人既戰友就緊係要出動喇!!為左食,就算去到天涯海角我都願意。先黎上4款小食,而我最中意就係佢地既青瓜同花生!!大飲大食之前就緊係要開下胃呀MA <3而我地今日叫左個蜆湯底,本身仲諗會唔會唔抵食...點知一黎到WA..D蜆多到唔洗錢咁呀!!!肥瘦適中,而且份量都唔小嫁!!到我最愛既水魷魚,佢地既水魷魚同出面有小小唔同,食起上黎口感冇咁實,而且鮮味再出D~!佢地最好賣既丸都係齊哂呢到,真係唔好睇小佢地,食多幾粒已經覺得好飽...所以人多叫呢個就岩哂喇~!黃金響0,一黎到好香既咸蛋黃味...而且好大條,夠哂香脆,記得唔好十咁耐呀~!鬼馬油炸鬼,出面係好似墨魚滑,包係油炸鬼,口感好特前,第一口食到好陣牙既魚旦咁之後就係油炸鬼,真係幾特別嫁~!墨魚滑,爽口又彈牙,而且重點係...佢好大粒~!5隻唔同口味既餃子...食到呢到個肚皮都開始漲起哂...而佢地既餃子又係好大粒。而我最中意係松露餃,夠哂香~!最後仲會送個紅豆沙俾我地,係真係起哂沙嫁~!仲有淡淡既陳皮香味唔記得左講返D蜆真係多到一個碗都放唔哂,而且一D沙都冇,仲要粒芣都咁大隻,夠哂鮮味~!黎張大合照

肥瘦適中,而且份量都唔小嫁!!

墨魚滑,爽口又彈牙,而且重點係...佢好大粒~!

黎張大合照喇~!
位於北角的滾得囍,以宮廷為主題,由裝修到餐牌都充滿宮廷的氣息! 一入餐廳就見到有龍椅,相當吸睛! 餐廳的配樂也是以中樂為主,而且選曲也很有特色,例如二胡版的Bad Romance,還有其他中樂版的K-Pop和J-Pop歌曲等,玩味十足。餐牌就是「聖旨」,由朕落Order俾御膳房去準備食物,哈哈!餐廳提供的前菜和醬料質素都不錯!自家制雍正沙嗲湯鍋 $98沙嗲湯香味十足!而且個鍋本身都唔講得笑,勁大個龍頭!果然係皇帝御用嘅食具!沙嗲鍋唔辣,花生味香濃!手切頂級安格斯牛肉 $328打邊爐又點少得肥牛?肥牛油脂分佈均勻,色澤紅潤,個底仲要有冰托住,保持新鮮。上菜嗰下仲要有埋乾冰煙霧,真係氣派非凡!肥肉牛味香濃,肉質鬆軟,必食!珊瑚蚌 $108估唔到份量會咁多,夾極都仲有!珊瑚蚌真係好鮮甜,係沙嗲湯嘅良伴!萵筍 $32萵筍切得厚薄均勻,爽口清甜,正!豬頸肉 $48同沙嗲湯底超夾,爽口而且充滿豬肉香味,推介!蓮藕片 $32蓮藕片索晒湯底嘅精華,仲帶一點點甜,非常好吃!黑松露墨魚滑 $78松露味真係好香,而且唔只面嗰浸松露醬,連啲墨魚滑裡面都充滿咗松露醬,啖啖都有松露香,真係一流!雀巢檸檬茶 $18

餐廳提供的前菜和醬料質素都不錯!

自家制雍正沙嗲湯鍋 $98

手切頂級安格斯牛肉 $328

珊瑚蚌 $108

萵筍 $32
萵筍切得厚薄均勻,爽口清甜,正!

豬頸肉 $48
同沙嗲湯底超夾,爽口而且充滿豬肉香味,推介!

蓮藕片 $32
蓮藕片索晒湯底嘅精華,仲帶一點點甜,非常好吃!

黑松露墨魚滑 $78

雀巢檸檬茶 $18

藍妹啤酒 $28

燉雪耳雪梨 (送)
奉送的糖水亦不馬虎,雪耳雪梨夠晒下火!

滾得囍的宮廷主題玩味十足,食物水準絕對對得住個價錢,得閒黎過下皇帝癮都唔錯!
2018-08-10 53 浏览
朋友去北角食完滾得喜,對宮庭式的裝修及新鮮美味的材料讚不絕口,令我這幾天真是心思思想去試下,見識一下怎樣宮廷式的設計裝修。終於等到先生今日有時間一齊去滾得囍。滾得囍位於北角馬寶學林1樓,一到門口已感覺到餐廳的非凡的宮廷式的氣派。門口放著一張大大的金色的龍椅。室內裝修非常優雅的皇宮格式氣派枱上放置4一紅色的聖旨,連點餐紙的背面也寫著接旨,令人感覺就像時光倒流進入了另一時空。餐廳播著細細聲的輕音樂,是令人品嚐美食之餘的另一種的精神享受。宣統原隻龍蝦香濃湯鍋$298湯鍋十分大隻,連湯鍋也是十分古色古香,鍋邊兩個龍頭造型精緻,活靈活現,更增添了一種宮廷氣氛。湯底非常多配菜,有紅蘿蔔,薯仔番茄,西芹,可以不用㸃綠色青菜。湯底帶著橙紅色,有著龍蝦的鮮甜,非常濃厚清甜。龍蝦大大隻,分開2邊,上枱時已煮到差不多熟,再一滾就可以食,龍蝦新鮮肉質夠爽,約$300元連湯底,非常贊。我們再要了鮮腐竹$28。鮮腐竹特別吸湯汁,吸收湯底的鮮腐竹十分入味及有豆香。鮮淮山$38。淮山有健脾作用,所以我蓬食火鍋我都喜歡㸃淮山。美國桶蠔一桶$168。美國桶蠔非常肥厚大隻,肥嘟嘟脹卜卜的外形見到令人垂涎,美國桶蠔吸收了濃香

終於等到先生今日有時間一齊去滾得囍。
門口放著一張大大的金色的龍椅。

室內裝修非常優雅的皇宮格式氣派

宣統原隻龍蝦香濃湯鍋$298

湯底帶著橙紅色,有著龍蝦的鮮甜,非常濃厚清甜。

我們再要了鮮腐竹$28。
鮮腐竹特別吸湯汁,吸收湯底的鮮腐竹十分入味及有豆香。

鮮淮山$38。
淮山有健脾作用,所以我蓬食火鍋我都喜歡㸃淮山。

美國桶蠔一桶$168。

美國桶蠔非常肥厚大隻,肥嘟嘟脹卜卜的外形見到令人垂涎,美國桶蠔吸收了濃香的湯底,味道顯得更鮮。

清酒鮮牛肉$98。

牛肉很新鮮薄切,不是很肥,正正適合我這些怕肥的人,牛肉上到枱才放酒的,酒倒落去的時候聞到好香的酒味。牛肉帶著少少酒香及龍蝦湯底的甜,非常好味。

不知是否環境太美及美食太吸引,連㸃菜也豪爽。
還要了牛柏葉$48,伊麵$18,魚肚$38,黃沙靚豬潤$58。

當中牛柏葉非常爽口,魚肚$38有很多,十分扺食,豬潤爽口,不要滾太久,原來滾得久豬潤會帶少少硬性的。
火鍋怎少得了飲料,清熱椰皇水$18,罐裝可樂$18,椰青水$18。我們共要了3支呢。

最後,整個豪華餐以餐廳送的雪耳雪梨糖水,𤔡今晚的宮廷晚餐更添完美。
2018-08-09 62 浏览
朋友話請食飯,期待左勁耐!一早上網j 定食評!見到個個都話康熙花膠雞湯鍋勁正,所以即刻毫不猶豫叫咗!嚟到見到有半隻雞已經開心左,服務員仲好細心會幫我地將花膠剪成細份放入去!仲教我地要先飲咗啖湯先,跟住再食雞同花膠!飲湯果下真係好感動,真係好濃,未食配料都覺好正,同埋花膠真係勁多,好足料,索哂湯底之後食勁正!黑豚肉淨係賣相都贏哂,食落都唔錯,而且份量都可以!手打丸粒粒都咁出色,因為我地貪心所以叫左拼盤,可以樣樣試,菠菜豬肉丸見到個樣綠色都覺吸引,黑松露鮮蝦丸真係有蝦,而且仲要新鮮彈牙!手打芝心牛肉丸係真係流心的!餃子拼盤同樣無得輸,蟹皇餃一試難忘,啖啖蟹肉加蟹子,不得了!帶子餃同和牛芝士餃都正!好少可可以食到咁多特色餃子,通常出面唔係得魚皮餃,就係韮菜餃,食都食到悶,呢度就唔同,可以試好多新野!黑松露墨魚滑,勁多黑松露醬,我地將佢溝均先落,夠真材實料!特濃洛神花茶,解渴又好飲,唔似出面果d 溝水咁勁稀,特濃真係比返特濃你!最後不得不介紹呢個不得之了嘅黃金響鈴,好味到飛起,因為佢應該本身落左鹹蛋黃落去炸,就咁食都覺得非常正!總結,好食!

仲教我地要先飲咗啖湯先,跟住再食雞同花膠!

黑豚肉淨係賣相都贏哂,食落都唔錯,而且份量都可以!
黑松露墨魚滑,勁多黑松露醬,我地將佢溝均先落,夠真材實料!

總結,好食!
2018-08-08 243 浏览
香港人是四季都可以打邊爐的!天氣再熱都想吃火鍋,今天特地和先生來試這間在北角,很有看頭,有主題的火鍋店,一入門口就見到大大張龍椅,另外旁邊有一部即影即有機,讓客人吃完飯可以在這個位置留影~室內裝修是宮廷風格,很有氣派,好像是進入了另一個時空似的,店員帶著我們去自己的座位,枱面上看到一紅一黃的聖旨,很有氣派。除了店的裝修夠氣派,服務態都也很好,店員非常有禮貌,醬料也放在臺上任你慢慢調配,也有幾款餐前開胃前菜食。店員介紹我們試試順治特色卜卜蜆鍋( $168),火鍋配料我們另點了100g 手切飛驒和牛($288),花雕醉雞件( $68 ),鹿兒島日本黑豚肉( $88),10粒滾得囍餃子拼盤( $108),10粒滾得囍宮廷手打丸拼盤( $118),黃金雙拼( $78),飲品另叫了一渣特濃冰動洛神花茶和一支椰青水順治特色卜卜蜆鍋一上枱,我和先生都呆了一下下,這也太誇張太美了,很美的鍋啊!!還有乾冰煙霧頻頻湧出,整個鍋看上去很美~~我們好像時光倒流在享受帝皇般的餐飲服務。店員一開鍋就看到滿滿的蜆和白蘿蔔,先嘗一下湯底,很清甜,帶微辣,店主下的蜆肉一點都不吝嗇,我和先生一直吃一直吃都還有,蜆肉很新鮮

順治特色卜卜蜆鍋

店員一開鍋就看到滿滿的蜆和白蘿蔔,先嘗一下湯底,很清甜,帶微辣,店主下的蜆肉一點都不吝嗇,我和先生一直吃一直吃都還有,蜆肉很新鮮,沒有半點沙,也沒有合口的蜆,蜆的肉質鮮嫩無比,不用點任何醬料,店員很貼心給一個盤子裝蜆殼,蜆殼裝滿了一個碗。
手切飛驒和牛

100g 手切飛驒和牛上臺的時候我們也不停地影相,因為擺設很用心,還有小乾花在旁作裝飾,很用心,店員跟我們說可以生吃點他們特制的醬油,生吃的話牛肉味道不太明顯,但食肉質像綿花一樣,入口即溶,下鍋的話牛味道更出色,大概5秒就可以了,很嫩滑~~

花雕醉雞件,咬下口啖啖肉,正宗黃油雞的味道,雞肉嫩滑鮮甜,下鍋后還吃到淡淡的花雕酒的味道,回味無窮。
花雕醉雞件

鹿兒島日本黑豚肉整個賣相很okay,看到這家火鍋店每個擺盤都有用心處理過,黑豚肉薄切不會厚,擼一擼就可以吃,肥肉紋理很美,吃下去雖然肥美卻不油膩。
鹿兒島日本黑豚肉

10粒滾得囍宮廷手打丸拼盤,一共有5款自家制丸子,有芝士牛丸、珍珠帶子墨魚丸、波菜豬肉丸、黑鬆露野菌鮮蝦丸同果皮鯪魚球丸,我本人最愛黑鬆露,黑鬆露味道很出,彈牙可口,吃完還有陣陣餘香留在口中。
得囍宮廷手打丸拼盤

先生就最愛珍珠帶子墨魚丸,因為“無花無假””,真的有一小顆帶子粒在丸子裡面,非常有誠意!芝士牛丸也很有驚喜,吃的時候要小心,真係會爆芝士的。

10粒滾得囍餃子拼盤一共有5款自家制餃子,款式新穎!其中我和先生最愛和牛芝士餃,黑鬆露野菌餃和新鮮菜苗餃,全部都非常創新好味!而且全部外皮都不會好厚,皮薄餡靚!
10粒滾得囍餃子拼盤$108 黃金雙拼$78

黃金雙拼是我們很期待的,因為黃金響鈴和魚皮是即炸的, 熱辣辣,即炸即食,「黃金」意思是鹹蛋黃,兩個食材加在一起令黃金炸魚皮的口感既香又脆,而且有鹹蛋黃的鹹香。真是十分推薦!

特濃冰動洛神花茶味道不會太酸,很開胃解暑熱,一支椰青水清甜可口,配火鍋一流。
特濃冰動洛神花茶 椰青水 雪耳雪梨露

最後店員說還有有滋潤甜品送,是雪耳雪梨露,唔會太甜又夠滋潤。今天嘆盡了帝王的享受,總體而言,我和先生都很欣賞這店的裝潢,一切擺盤的小心思,這店員工態度有禮貌體貼,讓我們客人也很投入享受這個環境和美食!!一定會再來!!
手切飛驒和牛
花雕醉雞件
得囍宮廷手打丸拼盤
10粒滾得囍餃子拼盤$108 黃金雙拼$78
特濃冰動洛神花茶 椰青水 雪耳雪梨露
  • 10粒滾得囍餃子拼盤$108黃金雙拼$78
  • 特濃冰動洛神花茶椰青水雪耳雪梨露
2018-08-07 65 浏览
今日同屋企人相約到一間高級火鍋店食晚餐,一入到黎就見到聖旨,感覺自己好似做咗一晚皇帝咁😂先叫咗呢個招牌康熙花膠雞湯鍋 ($288/半隻雞) 湯底實在太高質喇!!花膠煮一陣,冧咗就食得,煙煙韌韌又彈牙。雞又採用咗黃油雞,食得岀好鮮同雞味好岀。飲品慣例會揀竹蔗茅根 ($38) 清熱氣又好飲。滾手切牛肉宮廷拼盤($488) 成個盤一上枱冒哂煙,有好多款牛肉同部位,睇落係好鮮紅同線條分明。滾既時間唔洗太耐,食落好鮮🤤👍🏻另外鐘意海鮮既人更加唔可以錯過呢個海鮮拼盤 ($368) 有象拔蚌,帶子,鮮蝦,蜆,青口等,十分豐富🤤 海鮮好新鮮,爽口彈牙。另外叫咗鹿兒島日本黑豚肉 ($88) 肉質都幾爽口,食落唔錯。鬼馬油炸鬼 ($48) 其實係蝦膠包住油炸鬼,最神奇係,油炸鬼煮極入面都仲係脆,口感好特別👍🏻其他配料仲有宮廷手打丸拼盤 ($118) 有哂5種味,色彩分明十分吸睛。粒粒都好彈牙,其中有一粒入面仲有芝士流心😂其他配料仲有黑松露墨魚滑,同其他蔬菜類。墨魚滑不過不失,如果彈牙啲會更好。而菜都幾新鮮,芋頭係超級粉☺️不得不提既係,呢度既服務員真係好細心❤️👍🏻

飲品慣例會揀竹蔗茅根 ($38) 清熱氣又好飲。

而菜都幾新鮮,芋頭係超級粉☺️

不得不提既係,呢度既服務員真係好細心❤️👍🏻
2018-08-05 64 浏览
星期六family day, 同屋企人黎打邊爐。打邊爐引又黎。今次食呢間邊爐位置非常方便,北角地鐵站一出2分鐘就行到。無乜過北角,原來餐廳位於一個成個都係補習社既商場。接聖旨😂😂好多款揀,食邊爐,熟食都得,得左。✋簡簡單單4款調味料,不過個湯底夠味,唔駛點醬都得。原來叫海洋送黃金響鈴。佢話係迷你,但黎到,勁大條,食左一啖原味先再浸林食,正!仲有令我膽固醇超標既黃金魚皮。叫左魚肚雞湯底。魚肚煲林左好滑,雞有新鮮雞味。海洋拼盤啲蚌都幾大隻。安格斯牛肉,一咬落去啲牛油就滲出黎,牛味都幾出。食完仲有雪梨雲耳糖水。其實最推介係竹蔗水,好足料去煲,好濃厚。p.s,待應俾左個碗我地pit走啲泡👍

接聖旨😂😂

好多款揀,食邊爐,熟食都得,得左。✋

簡簡單單4款調味料,不過個湯底夠味,唔駛點醬都得。

仲有令我膽固醇超標既黃金魚皮。

叫左魚肚雞湯底。

魚肚煲林左好滑,雞有新鮮雞味。

海洋拼盤啲蚌都幾大隻。

安格斯牛肉,一咬落去啲牛油就滲出黎,牛味都幾出。

食完仲有雪梨雲耳糖水
其實最推介係竹蔗水,好足料去煲,好濃厚。
p.s,待應俾左個碗我地pit走啲泡👍
2018-08-04
2018-08-04 142 浏览
呢一日屋企人話好想食火鍋, 心諗熱辣辣食乜鬼火鍋~不過好, 我搵~ 俾我搵到呢間滾得囍~黎到八成滿到啦~估唔到都咁full, 香港人就係中意開大冷氣打邊爐~吹咩一入到去, 裝修又幾有心思, 古代裝修, 餐牌係聖旨黎, 又幾盞鬼😹😹打開邊爐一黎到, 梗係知道乜都唔好理, 嗌左湯底先, 我地揀左花膠雞鍋, 餐廳侍應哥哥係我地面前將兩塊面膜咁大既花膠慢慢剪落去。。, 叫我地滾左飲啖湯 食塊花膠 熱左身先轉入直路。佢岩, 花膠雞湯係正既, 濃濃湯底, 醒一醒神。劈頭黎既係~~~海鮮拼盤!!賣相非常吸引, 有鮑魚, 蜆, 青口, 元貝, 貴妃蚌海鮮乾唔乾淨 最睇到餐廳功夫有冇做足! 呢到非常好, 首先個殼洗得乾淨, 唔係都唔知擺唔擺落去好, 而且食落無沙。再講食落非常有鮮味非常好!跟住要上牛啦~~脂肪分布平均, 半肥瘦, 正啦, 無得彈。跟住黃金兩寶係有心思! 響鈴同炸魚皮都有沾左蛋黃醬, 皇上都大叫邪惡!跟住散叫左d 蔬菜類同墨魚滑。墨魚滑係有加黑松露係面頭, 估唔到兩者咁夾喎~蔬菜同雜菇拼盤都幾抵嗌, 一盤食齊晒咁多種類, 最岩揀飲擇食既香港人~~最後黎左碗雪耳雪梨糖水潤一潤, 4個人飽到滯

一入到去, 裝修又幾有心思, 古代裝修, 餐牌係聖旨黎
, 又幾盞鬼😹😹

花膠雞窩湯底

打開邊爐一黎到, 梗係知道乜都唔好理, 嗌左湯底先
, 我地揀左花膠雞鍋
, 叫我地滾左飲啖湯 食塊花膠 熱左身先轉入直路
。佢岩, 花膠雞湯係正既, 濃濃湯底, 醒一醒神。

海鮮拼盤

劈頭黎既係~~~海鮮拼盤!!
賣相非常吸引, 有鮑魚, 蜆, 青口, 元貝, 貴妃蚌
非常好!

手切頂級安格斯牛肉

跟住要上牛啦~~脂肪分布平均, 半肥瘦, 正啦, 無得彈。

黃金炸魚皮

澳洲帶子

跟住散叫左d 蔬菜類
同墨魚滑。
雜菇拼盤

雜菜拼盤

最後黎左碗雪耳雪梨糖水潤一潤, 4個人飽到滯。

雪梨雪耳糖水

總結黎講, 火鍋配料一定要講究, 呢度食物唔錯, 新鮮乾淨都頗有心思。有機會再黎~

2018-08-04
花膠雞窩湯底
手切頂級安格斯牛肉
黃金炸魚皮
  • 康熙花膠雞湯鍋
2018-07-28 899 浏览
朋友仔話約我去一間好特別的火鍋店打邊爐,一去到,果然非常有特色。作為一間火鍋店,但走的是宮廷風,店內有龍椅,又有聖旨,幾過癮。除咗裝修夠排場,服務都一流,店員非常有禮貌,餐具同醬料都係一絲不苟。黎到甘有貴氣的地方,當然要食返啲高級野啦!店員介紹我哋食花膠雞湯,嫩滑的雞肉用碟上,而湯底就係金黃色充滿骨膠原的花膠湯。煮食前,我哋可以先品嚐金黃色湯底中滿滿的骨膠原濃香。花膠係滿滿的一碟,食極都未食晒。至於火鍋配料當中,有兩款絕對不得不提。先係海鮮拼盤,份量同種類都非常多。海鮮夠新鮮,鮮甜而且肉質爽口,深得大家歡心。牛肉拼盤的賣相亦好吸引,有幾款唔同質感同脂肪比例的牛肉,可以滿足不同人的需要。最緊要當然係滿足為食的我們,可以一次過試晒唔同的口味。整體質素都好高,牛肉味道非常之濃厚,油脂豐富,分別是口感不同。除咗海鮮拼盤,我哋都加碼點左桂花蚌同珊瑚蚌,同樣係鮮甜爽口。另外幾款火鍋料,質素都唔錯,但令我印象更深刻的是黃金炸魚皮。炸魚皮大家食得多,「黃金」即是鹹蛋黃,兩樣野加埋一齊的化學效果原來咁神奇。黃金炸魚皮的質感又香又脆,而且有鹹蛋黃的鹹香。就咁當小食食有得,輕輕淥一淥又係另一種風味。飲飽食醉

黎到甘有貴氣的地方,當然要食返啲高級野啦!

花膠係滿滿的一碟,食極都未食晒。

至於火鍋配料當中,有兩款絕對不得不提。

飲飽食醉,最後竟然仲有滋潤甜品送,果然是帝王的享受。
2018-05-28
2018-07-28 63 浏览
又是一個OT的晚上放工拖住疲勞既的身軀 約老朋友食飯老友相聚 打邊爐確係唔錯的選擇入到門口 見到張金光閃閃的龍椅果然霸氣十足 影完相 打完卡 仲有張相送返俾你去到朋友已經揀好左湯底 康熙花膠雞湯鍋雞肉另上 好鮮嫩花膠湯底很足料 大大塊 淨係飲個湯都抵先上的係黃金魚皮 新鮮炸起 香脆可口每片魚皮都平均沾上了蛋黃 非常惹味海鮮拼盤 外相已經很吸引用料新鮮 聖子同蝦都係我的大愛其他也不失色正當我地讚嘆海鮮拼盤之際 另一個主角就出場了眼睛迅即被吸引過去滾手切牛肉宮廷拼盤上枱已經非常吸引有幾款牛唔同的部位 可以一次過試齊幾種唔同的質感網紋分佈平均 新鮮有牛味 滾得起宮廷手打丸拼盤五款10粒 各有特色 真係每樣都要一試豆腐非常滑其他配料... 大家都已經食到捧肚 非常飽估唔到最後仲有糖水送 為呢一餐畫上圓滿句號
又是一個OT的晚上

估唔到最後仲有糖水
為呢一餐畫上圓滿句號
2018-05-28
2018-07-26 69 浏览
今日呢餐係我食補生日飯嘅第一餐我啲朋友同我去咗慶祝所以黎左我挑選嘅 滾得囍 食好D慶祝淨係睇海報都覺得好好味以前睇相時 已經覺得好有皇者氣派咁今次我哋四個人嚟食咁我哋呢就叫咗呢個慈禧酒香麻油雞鍋湯底台灣人坐月子都係麻油雞補身 女人都係要補補超級香 酒味 仲有呢下好似show咁 有效果ar個雞熟時 d工作人員仲會溫馨提示等d雞唔會煮得太熟就唔好la我地叫左好多野食一開始就上左呢d平時打邊都會order ge野食估唔到呢度 午餐肉會煎香再上檯大家搶住吃魚肚都係一個唔錯選擇仲有d要大頭係覺得好值得推薦當然剛剛 只係前菜依家先上正野俾大家la黃金響鈴依家係跟個海鮮拼盤送ge但絕不兒嬉新鮮炸起 好多鹹蛋黃醬 包圍住啖啖都係鹹蛋香呢個係 手切牛肉宮廷拼盤一上到檯果下 無得輸仲有d乾冰effectd肉紋 紋理清晰而且好快就熟牛肉味 香濃 同都滑口我最鍾意係純白色果片我估係d脂肪 但好爽唔會油膩跟住再來個海鮮拼盤有聖子 蜆 貴妃蚌 蝦 扇貝 青口都好新鮮 而且數量都唔少可以值得一試食飽 仲可以 借他們張龍椅拿住份聖旨影相tag埋 post上ig, 仲可以print相出來tim
今日呢餐係我食補生日飯嘅第一餐

都好新鮮 而且數量都唔少
可以值得一試

食飽 仲可以 借他們張龍椅
拿住份聖旨影相
tag埋 post上ig, 仲可以print相出來tim

2018-07-24
庆祝纪念
生日
2018-07-26 65 浏览
-聖 旨 到‼️小編經常有留意店舖裝修的習慣👀這裏的裝修偏向走中國宮廷風💮猶如置身於古代皇室🎎環境氣氛一流💯-是日小編同家人一齊去食午餐(11:30am - 3pm)佢哋嘅Lunch set 每星期都會更換選擇亦都好多💁🏻‍♀️-1️⃣XO醬乾炒黑豚肉炒伊麫 $58黑豚肉份量不少🐖又唔會因為炒過而太乾XO醬令到整體上更加惹味🤤-2️⃣瑤柱蛋白炒飯 $58啱啱新鮮炒起飯粒粒粒分明又唔會太油不過不失啦🤓+$5 竹庶芧根🎋汽水丶加多寶丶柚子蜜-除了裝修之外食店更設有打卡位📸Eg 門口旁邊的龍椅🐉丶聖旨等+每一位顧客都可以免費打卡列印相片留念👩‍👩‍👧‍👦-📍滾得囍宮廷火鍋小炒北角馬寶道33號馬寶學林1樓116-125號舖
聖 旨 到‼️
小編經常有留意店舖裝修的習慣👀
這裏的裝修偏向走中國宮廷風💮
猶如置身於古代皇室🎎
環境氣氛一流💯
是日小編同家人一齊去食午餐
(11:30am - 3pm)
佢哋嘅Lunch set 每星期都會更換

+每一位顧客都可以免費打卡列印相片留念👩‍👩‍👧‍👦
📍滾得囍宮廷火鍋小炒
北角馬寶道33號馬寶學林1樓116-125號舖
2018-07-25 67 浏览
在香港要找一間有質素的火鍋店不容易,在北角的滾得囍配合裝潢和食物質素,價錢略高卻不失為一個好選擇康熙花膠雞湯鍋$288(半隻)味道*****建議第一次來食的人,必點此湯底,足料花膠,滾起後等多一會再食花膠,入晒味更好食;四個人點半隻雞都夠,點太多吃不完黑松露墨魚滑$78味道***鹿兒島日本黑豚肉$88味道****肉味濃郁,厚薄度適中$羊肉片58味道***滾得囍宮廷拼盤$108(十粒)味道***當中最出色是手打芝心牛肉丸,下次單點此丸😋

康熙花膠雞湯鍋
$288(半隻)
味道*****

味道****
肉味濃郁,厚薄度適中

$羊肉片

滾得囍宮廷拼盤
$108(十粒)
味道***
當中最出色是手打芝心牛肉丸,下次單點此丸😋