1K
2021-09-18 99 浏览
夜晚諗唔到食咩就想去打邊爐,於是同屋企人去了附近這間頗有特色的邊爐店!入面係皇宮的感覺,連menu都係聖旨,真係奉旨去打邊爐🍲😎餐廳的湯底都非常特別,是非一般的邊爐湯底,足料之餘有啲都幾健康!點了個康熙花膠雞湯鍋,有成半隻雞,單單係湯底都可以有50%飽!他們的雞是煮熟了的,並會在你面前將雞肉和花膠倒入湯底。個人覺得雞肉非常impressive,出乎意料地鮮,味道好甜,而且肉有咬口,非常嫩滑,真係可以encore繼續食😋另外花膠雖然薄切,但入口好軟滑,口感好好其他邊爐食物亦絕不馬虎:🥟韮菜豬肉餃:餃子皮非常薄滑,入面勁多韮菜少肉,似是餐廳自己包另外點了御膳房秘製魚滑雙拼,包了黑松露墨魚滑和手打蟹子蝦滑,特別喜歡黑松露墨魚滑,彈牙得來滿口都是墨魚,而且吃不到有味精。整體來說,這裡每樣食材都幾高質,而且還有置身皇宮般的感覺,值得一去!

康熙花膠雞湯鍋

他們的雞是煮熟了的,並會在你面前將雞肉和花膠倒入湯底。

其他邊爐食物亦絕不馬虎:

御膳房秘製魚滑雙拼

手打波菜豬肉丸
御膳房秘製魚滑雙拼
手打波菜豬肉丸
  • 康熙花膠雞湯鍋(半隻)
2021-09-18 27 浏览
黎到北角如果想打邊爐,我會推薦呢間滾得囍。店鋪位置第一次黎可能會覺得隱世左啲,但其實好方便,因為佢就係地鐵站出口一出行幾步就到。呢間店係以宮廷做主題,無論係餐牌,或者係裝飾都係好似古時某啲朝代,富有穿越感,尤其係枱面上個聖旨。今次我地揀左酸菜魚湯鍋,裡面勁多龍躉肉,酸菜份量都多,湯都每人飲左一兩碗,太好飲。食到差唔多就開始落牛肉,揀左本地牛頸脊,真係好靚仔,上枱時勁有騰雲駕霧feel,同酸菜魚鍋一樣,特別有霸氣。我地仲有叫廣島蠔,勁大隻!和牛芝士一口餃都唔錯,和牛同芝士好夾,味道濃郁,勁回味。黃金魚皮同響鈴呢個雙響炮當然要嗌啦,兩者各有風味,脆度十足,咸蛋黃味濃,而沾滿哂係外皮,確係正。見係呢個湯底,所以叫埋烏冬做個靚ending,烏冬吸收左湯汁後,每一啖都好滋味。呢間店真係食完又會諗下次幾時再食過,哈哈。
呢間店真係食完又會諗下次幾時再食過,哈哈。

2021-09-18 28 浏览
火鍋店行宮廷風一坐低面前就一鍋水 浸住啲餐具 跟住店員直接住滾消毒,非常放心。湯底方面有十幾款選擇,每款都有特色命名好有誠意,揀左麻辣鴨血。湯底辛、香、甜,豆卜索晒啲湯,鴨血一啲都冇腥味,仲好滑。食材選擇有好多又新鮮,今次揀左本地牛頸脊,好有牛味,叫左半份兩個人夠晒食。新鮮准山打邊爐係正,鍾意佢未都淋果種新鮮爽口口感。蘿蔔索晒湯底好入味。總括嚟講,服務好、座位舒適可以慢慢坐,見到OpenRice 訂座有68折係抵食!

2021-09-16 32 浏览
今日喺北角打邊爐😻環境帶宮廷風。湯底選擇左羅宋牛骨湯$188蕃茄味好濃郁湯底本身已經有👉蕃茄,薯仔,蘿蔔,同牛肉做配菜 非常豐富😜,上菜嘅時候仲有好多乾冰,幾時適合打卡。滾得囍宮廷拼盤$138 一共有10粒手打丸 有五款口味 其中手打芝心牛肉丸係我嘅最愛 💋全部丸都無加麵粉 真材實料㗎🤟新鮮菜苗帶子餃$98/8粒菜苗味濃烈 好清新 ,不過帶子味就唔太突出。山水豆腐$38同湯底都好夾,而且滑溜溜。鹿兒島日本黑豚肉$168🐽豬肉上盤嘅時候擺得好靚,五花肉非常之肥美,但係食落去有啲鞋🧐同埋未完全解凍。整體來講餐廳環境舒適而且做會員仲有八折優惠🥳係一個適合同朋友食飯聚會嘅好地方😎

今日喺北角打邊爐😻環境帶宮廷風。

湯底選擇左羅宋牛骨湯$188
蕃茄味好濃郁

滾得囍宮廷拼盤$138

新鮮菜苗帶子餃$98/8粒
菜苗味濃烈 好清新 ,不過帶子味就唔太突出。

山水豆腐$38
同湯底都好夾,而且滑溜溜。

鹿兒島日本黑豚肉$168🐽

2021-09-15 37 浏览
宮廷裝修,仿如去到北京故宮般的火鍋🫕餐廳,非常有特色,而且店內空間寛敞,環境舒服😊 店內好乾淨,店員首先會將所有餐具用一個洗餐具窩即時再翻煲熱水清洗,再放好給我哋 湯底有好多選擇,有麻辣、雞湯窩、沙嗲、濃湯等,最後揀左吳三桂冬瓜瑤柱脯鍋 吳三桂冬瓜瑤柱脯鍋🥒$198整個冬瓜做湯底,湯底煲滾後,店員就會幫忙切好,而且入面仲有瑤柱脯同蟹柳及勝瓜肉 本地牛頸脊🥩$318肉質油脂均勻,薄薄一片片放係冬瓜鍋,份外清甜 日本廣島蠔🦪$98廣島蠔都幾大隻又肥美 手打黃金流心鮮蝦丸🍢$68果然有流心,面且好彈牙 最後仲有個甜品 Baileys 奶凍🍮

吳三桂冬瓜瑤柱脯鍋🥒$198

本地牛頸脊🥩$318
肉質油脂均勻,薄薄一片片放係冬瓜鍋,份外清甜

日本廣島蠔🦪$98
廣島蠔都幾大隻又肥美

手打黃金流心鮮蝦丸🍢$68
果然有流心,面且好彈牙

最後仲有個甜品 Baileys 奶凍🍮

2021-09-14 40 浏览
滾得囍係北角地鐵站一出就到,位置非常便利。店面用酸枝木嘅格調去裝飾,好有氣勢。枱面放咗聖旨,打卡必備。店員會主動煲滾鍋入面嘅熱水清潔,真係好服務。湯底有超多款,苦惱之下揀咗黑蒜卜卜蜆鍋。以乾冰配襯嘅鍋底,加埋黑蒜湯,完全睇唔到入面有咩。湯滾咗之後就見到有大量蜆同幾片蘿蔔。啲蜆好大隻,仲好新鮮。牛肉點咗個牛肉併盤,有和牛,韓牛,本地牛,安格斯牛,一次過滿足所有願望。海鮮揀咗龍躉片,有成8片咁多,淥2分半就啱啱好。另外點咗黑松露野菌蝦丸,菜芯苗。仲有個菜苗帶子餃唔記得影相,因為掛住寫。竹庶水都幾大壺,非常抵飲。
滾得囍係北角地鐵站一出就到,位置非常便利。

,因為掛住寫。

竹庶水都幾大壺,非常抵飲。

2021-09-14 40 浏览
已經有兩,三個月沒有請父親食好西,前陣子約了他去打邊爐,因為這是他的最愛😆-這次光顧的餐廳是一間中式火鍋店,從店內的黃金皇帝椅、室內裝修、掛畫及餐具碗碟都可看得出來。餐廳供應多款火鍋湯底、食材、配料、小食和飲品,款式之多啱晒一班火鍋愛好者來這裏大快朵頤👍🏻-1️⃣康熙花膠雞湯鍋(半隻雞,$298)雞件嫩滑入味,花膠白滑通透,將兩種材料放入鍋中煮熟,湯汁變得很鮮味,而且膠質很重,女士一定愛不釋手😂👍🏻-2️⃣海鮮拼盤四人盛(原價$498,現特價$398)雖然只有我和父親,但是看見這個四人海鮮拼盤有特價,就點了一個來試下🤤海鮮有蟶子王、海蝦、青口、帶子和蜆,每一款都很新鮮,煮完鮮甜美味,尤其蟶子皇,食落很有勁道,非常滿足😋-3️⃣黃金雙拼(鹹蛋黃)$88這個金黃色,很吸睛的小食是店家即叫即炸的鹹蛋黃響鈴卷和炸魚皮,由於用了非常多的鹹蛋黃來炸,食落很香很脆👍🏻不過食得多會很heavy,建議有幾位朋友一齊才點這個小食😂
1️⃣康熙花膠雞湯鍋(半隻雞,$298)

2️⃣海鮮拼盤四人盛(原價$498,現特價$398)

3️⃣黃金雙拼(鹹蛋黃)$88
2021-09-14 36 浏览
滾得喜,位於北角馬寶道,距離北角地鐵站只需2分鐘路程,位置交通非常方便。餐廳採用傳統中式宮廷設計,座位寬敞舒適,食物價格水準均屬於上級。湯底選擇了黑蒜卜卜蜆鍋,大量卜卜蜆,目測估計超過一斤,黑蒜湯底味道較濃,卜卜蜆完全無沙,配合黑蒜湯底味道一流。牛肉選擇御前一品手切牛肉拼盤,和牛,韓牛,本地牛,安格斯牛,一個價錢四種牛肉享受,和牛油花均勻入口即溶,韓牛牛味較濃有咬口。個人推介菜苗帶子餃及黑松露鮮蝦丸,菜苗帶子餃選用爽嫩翡翠苗配帶子,感覺新鮮。黑松露蝦丸,彈牙,好食。餐後更免費送上奶凍甜品,正。

餐後更免費送上奶凍甜品,正。
2021-09-13
2021-09-12 86 浏览
對火鍋嘅狂熱!今日同屋企人,一齊過嚟呢間出名養生火鍋湯底嘅餐廳打邊爐❤️康熙花膠雞湯鍋~滋補嘅花膠遇上濃郁嘅雞湯,半熟嘅雞件放入去拖一拖就食得,花膠滑溜,上枱先至即剪,越飲越覺得湯頭鮮味,令我不期然都飲多咗幾碗。海鮮拼盤四人盛~最近海鮮拼盤做緊特價,大大盤$398,蟶子皇size目測達15cm,煮1分鐘就食得😍,青口和貝類都洗得乾淨,無沙。蝦身爽口彈牙, 淨係Toby姐姐已經一人ko咗三隻❤️另外我哋仲食咗脆肉鯇魚、鵝腸、豬皮、稻庭烏冬☺️~見到成座山咁高嘅脆鯇魚片,原來內有乾坤,夾走一片魚片,就見到裏藏嘅脆鯇腩🤩份量都唔少而且好新鮮。鵝腸同埋豬皮都整得好乾淨,好吸味。

火鍋嘅狂熱!
今日同屋企人,一齊過嚟呢間出名養生火鍋湯底嘅餐廳打邊爐❤️

海鮮拼盤四人盛

另外我哋仲食咗脆肉鯇魚、鵝腸、豬皮、稻庭烏冬☺️
鵝腸同埋豬皮都整得好乾淨,好吸味。
2021-09-12 39 浏览
今日收工趕住去北角拎野,拎完行過搵野食,見到呢個火鍋店個名好特別,叫做滾得囍宮廷火鍋。果然一入到去,好有宮廷風,裝修每個細節位都係有特別安排,無論係椅子,牆上既裝飾,以至個火鍋煲都係有中國宮廷味道係入面。食物價錢尚算合理,有啲煲都只係$200內,由於鍾意食魚頭,佢有個藥膳魚頭煲,食得多魚頭,但係溝埋藥膳就未試過。最有驚喜係無諗過個魚頭咁大份,如果係街市買大個魚頭,都要唔少錢,淨係食呢個魚頭都飽咗一半。另外仲叫左啲其他餸,其中係半份牛頸脊,本身仲喺度掙扎緊嗌全份定半份,問完侍應,部份都有十幾塊牛肉,出到嚟都真係好大份,兩個人食夠晒。
2021-09-11 27 浏览
北角地鐵站附近的主題火鍋餐廳,中國古代皇室主題,門口就有張龍椅可以打咭。入座後,店員會用即煲嘅熱水,幫你洗餐員,之後送上前菜,有四款。由裝修到餐牌都好有感覺,特別係湯底,由唔同朝代特式人物做湯底個名。由於未試過卜卜蜆,就㨂咗順治特式卜卜蜆鍋。湯底鮮甜,濃味,材料十足,應該最少都有斤半蜆,食到最尾都仲有,加上蘿蔔,好入味,湯底就少少辣,如果唔食得,可叫佢走辣。係時候,叫野食,手打丸和餃子最吸引,係佢地自家製作,貪心嘅我,緊係款款都想食啦,由於2個人關係,避免眼闊肚窄,所以唯有叫一款拼盤,散叫其他。滾得起宮廷拼盤 (五款手打丸)必試!賣相吸引,每款丸味道,口感都好特別。紫皇蟹粉豚肉餃👍🏻好大隻,充滿蟹粉,好鮮味。炸魚皮炸響鈴,店舖推介,即整,好脆口。珊瑚蚌拼桂花珊瑚,新鮮,彈牙。食物質數高,賣相吸引,坐得舒服。仲有驚喜,附送bailey奶凍,好好味。由外至內都用心製作節宮廷火鍋,值得一試。

由於未試過卜卜蜆,就㨂咗順治特式卜卜蜆鍋。

滾得起宮廷拼盤 (五款手打丸)
必試!賣相吸引,每款丸味道,口感都好特別。

紫皇蟹粉豚肉餃👍🏻
好大隻,充滿蟹粉,好鮮味。

炸魚皮炸響鈴,店舖推介,即整,好脆口。

珊瑚蚌拼桂花珊瑚,新鮮,彈牙。

食物質數高,賣相吸引,坐得舒服。

仲有驚喜,附送bailey奶凍,好好味。

由外至內都用心製作節宮廷火鍋,值得一試。
2021-08-17
  • 順治特色卜卜蜆鍋
  • 滾得囍宮廷拼盤
  • 黃金響鈴
  • 紫皇蟹粉豚肉餃
滾得囍宮廷火鍋小炒係北角大熱火鍋店,有宮廷華麗嘅裝修,入到去好似真係有種回到古代宮廷嘅感覺。餐前小食:四小碟開胃前菜。椰子藏雞湯鍋:椰子同雞用嚟煲湯係絕配,夠哂清甜,又帶椰子清香嘅味道,又有雞湯嘅香濃,用嚟打邊爐做湯底就啱哂魚皮響鈴雙拼:呢度嘅魚皮同響鈴都採用即點即炸,保證夠哂新鮮熱辣辣,甘香酥脆,直接拎嚟食又得,拎去打邊爐就更加好味,索哂椰子雞湯嘅鮮甜味。手切頂級安格斯牛肉:牛肉係用左頂級嘅安格斯,用人手手切,厚薄均勻,刀工功力深厚,牛肉顏色呈現鮮紅,足證佢極為新鮮,而油脂分布均勻,呈雪花狀,未食都流哂口水。
餐前小食:四小碟開胃前菜。
2021-09-09 39 浏览
🥰天氣開始稍有涼意.熱愛邊爐既朋友已經急不及待😆.🍲皇太極黑蒜卜卜蜆湯鍋 ($268) 濃濃蒜香🧄叫得卜卜蜆湯,緊係好多蜆😆仲要粒粒都洗得好乾淨無沙👍🏻呷一口,好鮮甜🥰🐮本地牛頸脊騸牯牛($318/細) 打卡一流🥰脂肪分佈均勻,肉質不俗🐷鹿兒島日本黑豚肉 ($168) 又係吸睛既一碟😆睇落以為肥肉偏多,但食落完全無油膩感~🦐海鮮拼盤 ($398) 抵食之選🥰有齊蝦、蜆、聖子、帶子、青口👍🏻岩哂樣樣都想食啲既我地🧆手打芝心牛肉丸 ($68/半份)手打肉丸配上流心芝士,好好食好彈牙🥟新鮮菜苗帶子餃 ($62/半份)爆餡餃子👍🏻真材實料🥬皇帝菜 ($48)朋友fav fav🥢鬼馬油炸鬼 ($68) 油炸鬼釀入蝦膠,索哂湯汁🤤好正🫖羅漢果菊花茶 ($68/一渣) 打邊爐熱氣飲返個菊花茶就最岩🍮自家製baileys 奶凍. 餐廳送既.口感細滑,淡淡baileys酒香,完滿作結·📍滾得囍宮廷火鍋小炒北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號
🥰天氣開始稍有涼意.熱愛邊爐既朋友已經急不及待😆

🥟新鮮菜苗帶子餃 ($62/半份)爆餡餃子👍🏻真材實料

🥬皇帝菜 ($48)朋友fav fav

🥢鬼馬油炸鬼 ($68) 油炸鬼釀入蝦膠,索哂湯汁🤤好正

📍滾得囍宮廷火鍋小炒
北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號
滾得囍宮廷火鍋小炒 𝗕𝗶𝗴 𝗕𝗼𝗶𝗹𝘀 𝗖𝗹𝘂𝗯 🥘🍲最近好興宮廷式設計🥢嘅火鍋🤣 今次呢間位於北角唔太當眼嘅位置,但同樣質素都十分唔錯。一去到有專人係你面前幫你消毒碗筷🍽,確保衛生乾淨✌🏻之後仲有四款唔同嘅前菜🥗提供。聖旨到!開始點菜🤣🤣 成日叫花膠雞煲,今次叫下「卜卜蜆湯底🐚🐚」!『順治特色卜卜蜆鍋』𝗛𝗸$𝟭𝟵𝟴- 呢個鍋除咗好Instagrammable 之外,仲要有無限無限咁多嘅蜆🤡 我同朋友一人起碼食咗30隻以上⋯食到最後都有,食唔晒🤣🤣 點解可以有咁多😜仲要隻隻都大大隻好新鮮,完全冇沙🤩 雖然menu寫話有一隻🌶,但其實個湯底好清,完全唔辣。呢個鍋底勁扺🤣🤣🤣性價比好高‼️『滾得囍宮廷丸拼盤』𝗛𝗸$𝟭𝟯𝟴- 全部都係手打丸🤣 綠色嗰個係菠菜豬肉,其他有啲係墨魚丸,有種係牛肉芝士丸。個人覺得啲味道好相似🤣🤣 我最鍾意係墨魚帶子丸 (右二)!裏面真係有一粒細細嘅帶子🥰🤩『極品魚肚 (棉花肚) 』𝗛𝗸$𝟭𝟮𝟴- 我好鍾意食魚肚🤩索晒啲湯勁正🥰🥰 不過呢個湯底比較清,嗌個重口味小小嘅湯底會更襯🤣『桂花蚌』𝗛𝗸$𝟭𝟯𝟴- 好耐冇食過桂花蚌😋 份量大概有八舊左右,好新鮮好爽脆😋😋😋『黑松
滾得囍宮廷火鍋小炒 𝗕𝗶𝗴 𝗕𝗼𝗶𝗹𝘀 𝗖𝗹𝘂𝗯 🥘🍲

『順治特色卜卜蜆鍋』𝗛𝗸$𝟭𝟵𝟴

『滾得囍宮廷丸拼盤』𝗛𝗸$𝟭𝟯𝟴

『極品魚肚 (棉花肚) 』𝗛𝗸$𝟭𝟮𝟴

『桂花蚌』𝗛𝗸$𝟭𝟯𝟴

『黑松露野菌餃 (半份四粒) 』𝗛𝗸$𝟲𝟮
- 每一粒都漲卜卜,咬落去勁多餡🤩 勁重松露同野菌味道,超級濃郁勁足料!正💯‼️下次會再試其他餃類🤩🤩

『西瓜汁』𝗛𝗸$𝟲𝟴
- 份量比我想像中多🤩 好大樽!!真正嘅鮮榨西瓜汁,冇落糖水,唔會假甜,好飲🤩 飲品無論係酒精定係非酒精價錢都唔貴。

(另有醬料費每位𝗛𝗸$𝟮𝟴)

最後仲有一個類似奶凍嘅甜品,店員冇介紹係咩黎🤣 基本上每個火鍋菜式都好好食各有特色😋 服務環境亦都唔錯❣️唯獨是係前菜同甜品唔太吸引🥲

埋單人均都係Hk$370,已經食到我哋好飽。去港島區打邊爐唔想食太貴可以考慮吓依間☺️ !
  • 順治特色卜卜蜆鍋
2021-09-09 28 浏览
近排朋友搬咗去北角嗰度,所以就去咗佢屋企附近食嘢,一入到去就已經有張皇帝椅喺門口,裏面嘅裝修都係有啲中式嘅feel,仲有個「聖旨」tim😂😂😂我同朋友都好耐冇打過邊爐,所以就係咁叫係咁叫😅,啲嘢食嚟到都覺得有啲多咗😂首先揀咗湯底先,我哋今次就揀咗冬瓜瑤柱脯鍋,佢係一個類似冬瓜盅咁樣,你地影完相之後,職員就會幫你切開去重點介紹幾款嘢食:手切頂級安格斯牛肉(細」:雖然我哋叫咗個細嘅牛肉,但係佢份量都好多,而且牛肉嘅紋都好靚,係咁易滾一滾去,就已經食得,口感好滑😋桂花蚌:份量都係唔少啦,望落去都係新鮮嘅,呢個就唔使煮得佢太耐,食落去都好爽😌和牛芝士一口餃:初頭以為有啲芝士,就會覺得佢好好滯,但原來都唔係,同埋其實佢都好大粒黃金雙拼:呢個就係用咗鹹蛋黃醬,撈埋落啲炸魚皮同埋響鈴度,一聽到呢個就已經覺得好正😋,魚皮同響鈴都炸得好脆口😝,而且啲鹹蛋黃醬都好多,實在好邪惡😈最後打完邊爐之後,仲有個甜品Bailey 奶凍作為完結👏

重點介紹幾款嘢食:

最後打完邊爐之後,仲有個甜品Bailey 奶凍作為完結👏